Hirdetés
- Milyen okostelefont vegyek?
- iPhone topik
- Samsung Galaxy Z Fold3 5G - foldi evolúció
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Yettel topik
- Samsung Galaxy S21 Ultra - vákuumcsomagolás
- Magisk
Új hozzászólás Aktív témák
-
JHC
tag
Amit Bici írt azt el is felejtettem megemlíteni. Tehát a gyorsítótárazás több lépcsős. Egyrészt a meghajtónak van saját írási gyorsítótára, másrészt az oprendszer legyen az bármilyen is gyorsítótáraz olvasásra és írásra (lazywrite) is a kernel által némi memóriát felhasználva. Na most mivel, ez egy leválasztható meghajtónak számít, itt alapból ugrik mindkettő. Nálad annyival javul a helyzet, ha a meghajtóház tud USB ASPI-t akkor valamilyen szinten működhet a gyorsítótárazás. Az hogy SMR a meghajtód vagy sem, a kernelnek mindegy. Viszont SATA-n bekötve legalább működik NCQ, ha más nem is. Hdparm-mal megtudod nézni működik-e a meghajtó saját write cache-e írásra, feltéve, hogy látja a meghajtót, és nem csak a dobozt. Windows-nál van opció, hogy optimalizálás teljesítményre, vagy gyors eltávolításra.
-
King Unique
titán
SMR HDD-ből is van többfajta, meg van amelyiknél támogatott a TRIM aminek futtatása javíthat az írási sebességen, van amelyiknél nem támogatott, stb. Valamint írási sebességnél a lassulás sem feltétlen jelentkezik egyből, nem feltétlen egy szintetikus teszt futtatásánál, nem minden helyzetben, stb. Aztán a hw/sw környezet sem feltétlen mindegy, ahol a normális = PC, Mac & desktop OS, ellenben az ilyen router, tévé, NAS, médialejátszó és társaik esetében megint előfordulhatnak különféle anomáliák. Továbbá a nemrég említett write cache bekapcsolt / kikapcsolt állapota is számíthat USB-s meghajtókról is, stb. Viszont az tény, hogy az SMR technológiából adódóan eleve adott potenciálisan az írási sebesség drasztikus csökkenése bizonyos esetekben, ahol ha ennek elkerülése a cél, akkor értelemszerűen inkább CMR HDD-t kellene venni és használni, ennyi.
-
King Unique
titán
Magad is megválaszoltad a kérdést, ha előtte ugyanebben a külső házban a CMR-es WD Puple HDD-vel nem volt ilyen gond, ellenben az SMR-es Toshiba esetén igen, meg az utóbbinál is csak írásnál viszont az olvasási sebesség oké, akkor egyértelmű, hogy nem a külső ház hibája, hanem értelemszerűen az SMR HDD a probléma forrása, ennyi.
A linuxos HDS amúgy nem sokat ér, annál még a natív smarctl is jobb.
USB-s meghajtóknál pl. Windowson alapesetben tiltva van az írási gyorsítótárazás (Linuxon pl. így nézhető meg) és az okozhat némi lassulást, de ez inkább sok kisebb méretű fájl másolásánál látszik meg inkább, illetve ha be van kapcsolva az is főleg akkor jelentheti némi pluszt. Viszont ha eleve egy potenciális lassú írási sebességgel megáldott SMR HDD az alany, akkor annál csodát nem feltétlen kell várni bekapcsolt write cache esetén sem, valamint lehet jobban jártál volna inkább egy 4 TB-os, CMR-es WD Puprle HDD-vel. -
JHC
tag
Valószínűleg a fájlrendszer műveletek (naplózás + egyéb) teszik lassúvá az amúgy is lassú meghajtót még lassabbá. Mivel külső meghajtóként van használva, szerintem az oprendszer nem puffereli a műveleteket, ha mondjuk gépre van kötve. Ha routerhez van az eszköz kötve, ott meg szerintem az eszköz kevés memóriája miatt nem lehetséges a pufferelés.
-
King Unique
titán
Ha SMR HDD, + ha csaknem fullra tele van másolva és kevés a szabad terület, + pláne ha netán még szektorhibás is - lásd pl. a HDS milyen állapotot mutat - , akkor nincs miről beszélni és nyilván semmi köze nincsen az USB 3.0-s külső háznak a lassú írási sebességhez, meg nem CMR / SMR függő hogyan kezeli a HDD-t.
Aztán itt ugye nem derült ki az sem, hogy mi a helyzet másik USB-porton, másik USB-kábellel, másik HDD/SSD meghajtóval, másik laptopon, másik OS alatt stb., ezeket lehetőség szerint ki kellene próbálni és akkor kiderülne mi a gyenge láncszem, ennyi.[ Szerkesztve ]
-
MrSealRD
veterán
Ugyanez van nálam is. Tegnap vettem 2x2TB WD Gold-ot, és ilyen hangot adnak amikor leállnak.
Mi lett a történet vége? Másnak volt ilyen?
Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage
-
-
end0
csendes tag
Nekem a bolt akadékoskodás nélkül cserélt. legalábbis e-mailben ezt jelezték vissza... Nem igazán akarom reklámozni mert az MPL-es csomagküldéssel eléggé elb@sszák az időt, ma már a futárnál volt, de sajnos nem tudja hol van a cím ezért hétfőn vegyem fel a postán, ezt már 2x eljátszotta, 1x mikor kihozta az előzőt és most a cserénél is.
Szóval a "vizesek" szó nélkül cserélték a megreklamált WD black fzex 2TB HDD-t mert leállításkor súrlódó hangot ad. Előtte azért felhívtam a figyelmüket, hogy ne várjunk a WD válaszára mivel átvételt követő 1. nap jeleztem, hogy problémám van, kérném az azonnali cserét, és hát adták/adják is.
Remélem ők nem egy használttal akarnak próbálkozni, mert akkor az is megy vissza a feladónak.
Egyébként visszaküldés előtt teszteltem, ahogy itt javasolta sp4c3, és minden 100%-os volt. Teleírtam, majd wd programjával ellenőriztem van-e hibás szektor és nem volt. Ennek ellenére nem szívesen bízom a fontos adataimat egy olyan HDD-re ami rendellenes hangot ad.Most várom a hétfőt, hogy hozzájussak a cseredarabhoz és tesztelhessem. Ha ez is defektes lehet újra kellene gondolni a HDD ajánló tartalmát.(anno a WD green ezrx-et is prohardveres ajánlás alapján választottam és nagyon megbántam)
-
SP4C3
veterán
amit biztosan tudtok csinálni, hogy használjátok (én tesztelném kicsit, írás/olvasás az egész lemezen), ha meg tönkremegy, vagy bad sector-os lesz a gari előtt, akkor lehet küldeni vissza.
"Youtube-on egy hozzászóló azt írta, hogy normális, és a vibráció csökkentés miatt van." - Ez kicsit értelmetlennek tűnik, hogy amikor áll le a lemez, akkor vibráció csökkentésbe kezd? what?
[ Szerkesztve ]
-JNA- Yugoslav National Army // ⍟T-34-85⍟ // MSI H81M-P33 / Intel Xeon E3-1220 v3 @ 3.5GHz / 16GB DDR3 @ 1600MHz / Gigabyte RX470 4GB. sp4c3.speedtestcustom.com
-
SP4C3
veterán
Fú, ez elég meredek, még server grade vinyóhoz képest is.
A csökkenő sípolás rendben van, de ami 5mp után jelentkezik, az egy kicsit rémísztő. Indulásnál milyen hangja van?-JNA- Yugoslav National Army // ⍟T-34-85⍟ // MSI H81M-P33 / Intel Xeon E3-1220 v3 @ 3.5GHz / 16GB DDR3 @ 1600MHz / Gigabyte RX470 4GB. sp4c3.speedtestcustom.com
-
őstag
Ritka de lehetséges eset, hogy a tápellátás akadozik, ilyenkor a HDD kikapcsol/újraindul. Rendszer HDD esetén automatikusan lefagy Ez esetben tudomásom szerint a "Power off Retract Cycle Count" is növekszik. Ha ez történik, igazítsd meg a tápcsatlakozást.
IDEAZON Zboard MERC gaming billentyűzetet keresek.
-
őstag
IDEAZON Zboard MERC gaming billentyűzetet keresek.
-
mufi
senior tag
-
mufi
senior tag
621 errors occured during data transfer. This may indicate problem of the device or with data/power cables. It is recommended to examine and replace the cables if possible.
At this point, warranty replacement of the disk is not yet possible, only if the health drops further.
It is recommended to examine the log of the disk regularly. All new problems found will be logged there.No actions needed.
Beraktam egy vacakoló seagate momentus xt lemezt a gépembe, hogy átmásoljak róla pár fontos adatok mire átmásoltam ez az eredmény várt...
Ezen a lemezen nincsenek hibás szektorok és elég idegesítő, hogy ali fél éves lemez és 94%...Itt egy msart kép...https://www.instagram.com/the_parfumeour/profilecard/?igsh=MXVibW0wb29vb2x6ZQ==
-
MoP_FX 57
őstag
Szerintem a legelegánsabb egy eject-uneject páros lenne. Windowson például a 'devcon' nevezetű beépített toollal meg lehet oldani.
Egy Toshiba USB merevlemezre így néz ki az eljárás:
> devcon remove *toshiba* // lecsatolja és leállítja
> devcon rescan // indítja és visszacsatoljaMaga a SATA belső HDD szintén hot-plug, tehát mennie kell azzal is. RAID0 esetén kell valamennyit ügyeskedni talán a leválasztással, de elég részletesen meg lehet adni, hogy mit csatoljon le.
> devcon help removeÉrtelemszerűen ezeket a parancsokat lehet batolni, nem kell mindig feltétlenül parancssorral ügyeskedni.
-
félisten
Asszem a lényeg nem jön át az előzőből. Sorry!
Az a célom, hogy 2db raid0-ba kötött winyót lekapcsoljak, amikor nem kellenek.
Csak videoszerkesztésre használom őket, de ez csak a felhasználás 10%-a. Emiatt jó lenne, ha nem menének állandóan. Az nem baj, ha a gép indulásakor beindulnak, ha utána maguktól leállnak.
Sima energiatakarékos üzemmód esetén minden file kezelő nyitáskor beindulnak.
Ezt akarom kiküszöbölni.
Arack dajna drága és nem is fér be két 5,25"-os cucc a házamba.Ezért lenne jó máshogy megoldani.
Kössz!
Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html
-
mekker
őstag
Alaplap, hdd, ram, win telepítés más, mégis csinálja az új konfiggal is. Vagy a vga a baj, vagy a hdd energiagazdálkodása, vagy a Win. Nem tudom, hogy miért csinálja.
Данное сообщение (материал) создано и (или) распространено иностранным средством массовой информации, выполняющим функции иностранного агента, и (или) российским юридическим лицом, выполняющим функции иностранного агента.
-
félisten
Egyelőre úgy tűnik, hogy meghalt a winyó, mert a WD tezstprogija is azt mondja, hogy nem tud olvasni róla.
Ezek szerint a WD BLack se mindenható, ebből is kifogható hibás példány.
De legalább 5 évig garis.
Megy is vissza holnap.[ Szerkesztve ]
Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html
-
nagyúr
Ha van Linux a gépen, akkor ilyen esetekben a Gparted gond nélkül megoldja a partícióval kapcsolatos feladatokat.
Nem ismert, milyen hibaüzenetet ír a Grub- od, de a sudo update-grub terminal parancsot futtad le, lehet, hogy megoldja a gondot. Ha van időd rá, 10 sec egyébként a művelet.(#37930) LámaZ
A HDS Linux alatt is használható, a HDDGURU úgy látom, hogy nem.
Még 1+ a Sentinelnek.[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
Doky586
nagyúr
"Az Advanced Format-nak van köze a Windows-ban megadott Allocation Unit Size-hoz?"
Van. Előszöris a partíciót megfelelő alignálással kell létrehozni. A Win7 és utódai tudják ezt (easeus-t nem ismerem). Másodszor a formázáskor automatikus szektorméretet vagy 4k-t vagy nagyobbat válasszunk. (ha a régin 512 volt az gond lehet)
A zöldel karikázott szám nem lehet kisebb a felette álló számnál!
Az Advanced Format-nak egyébként semmi köze a formázáshoz.
[ Szerkesztve ]
-
Saltwater
aktív tag
Az AF-es partíció 4kbyte-os szektor blokkot használ, ezért javaslom hogy Partition Wizard-al másold a partíciót, majd átmásolás után egy "Align" paranccsal kérj egy "beigazítást" Utána működni fog AF-es merevlemezen a régi partíciód.
Olvasd el ezt a cikket, nagyon érdekes:
[link][ Szerkesztve ]
https://hdd-adatmentes.hu
-
djculture
félisten
Minden márkának megvannak a gyengeségei, seagate pl egész jó birja a hirtelen tápmegszünést de cserébe melegedésre jobban hajlamos. Amúgy meg szerintem minden gépre érdemes Centralion Blazer 400-at venni 10ezerért, nem egy nagy valami de megbizható régi technika pár perces hirtelen áramszünetek áthidalására.
-
djculture
félisten
-
Kuruc2
senior tag
-
-
Kuruc2
senior tag
Á, itt valami más van. Nézd meg a régi képen a sorozatszámot, meg az újon.
Meg két napos a winyó?[ Szerkesztve ]
http://logout.hu/cikk/wd_red_3_tb_nem_csak_nas-ba/sajat_sztori_tapasztalat_kuruc2.html --------------------- http://logout.hu/cikk/ii_desktop_modding_verseny/a_vegeredmeny.html ----------------------------------------------------
-
xcds
őstag
[ Szerkesztve ]
-
Kuruc2
senior tag
Eleve nem vennék sokéves winyót, gari nélkülit. (most már)
http://logout.hu/cikk/wd_red_3_tb_nem_csak_nas-ba/sajat_sztori_tapasztalat_kuruc2.html --------------------- http://logout.hu/cikk/ii_desktop_modding_verseny/a_vegeredmeny.html ----------------------------------------------------
-
Kuruc2
senior tag
Áhá. Szóval nem csak wd parkolódzik annyit.
Akkor lehet enyémben is volt ami meghalt? (sea 1,5 - 11) Az tuti hogy fura hangokat adott ki ha az ember megnyitott valamit nagy szünet után.http://logout.hu/cikk/wd_red_3_tb_nem_csak_nas-ba/sajat_sztori_tapasztalat_kuruc2.html --------------------- http://logout.hu/cikk/ii_desktop_modding_verseny/a_vegeredmeny.html ----------------------------------------------------
-
djculture
félisten
Én már párszor ezt leirtam itt az évek folyamán. Hitachi toshiba fejhiba. Samsung bad sector smart hamisitás miatt jó pár szériánál nulla jelzés előre csak egyszerűen bedöglik egyik pillantról a másikra.
wd tápra táp megszünésre alergiás plusz melegedésre, melegedés esetén a panel átvezető érintlkezőinek átmenti ellenállása megnő mégjobban melegszik egy idő után ha nem kezelik kattogásba megy át. Gyakori tápmegszünésre először logikai hibával válaszol nem takaritjuk le nem inicializáljuk ujra a felüleltét bad sectorral jutalmaz.
Maxtor szintén melegedés lásd wd-nél.Seagate régen jó volt alig volt hibásm végelgyengűlésben hullt el csak ilyen vinyó. Manapság gyenge minőségű a mechanika és amiatt döglenek.
Kuruc2: Vga az más mert ott sokkal nagyobb áram folyik át a kábelen igy nagyon kikell lennie lazulva a molex körpalást érintkezőinek hogy gondot okozzon (ivet huzzon). Y kábel-re hdd-t nem szabad kötni, mert az garantált hogy kifogja nyirni előbb utóbb.
[ Szerkesztve ]
-
fer
őstag
Nem segített, már felraktam egy másikat is! Majd megpróbálom a winyó firmware-t frissíteni!
''A részegek okozzák a balesetek 30%-át, tehát a józanok sokkal veszélyesebbek! Viharban azért látjuk előbb a villámlást és csak utána halljuk a mennydörgést,mert a szemünk előrébb van, mint a fülünk."
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Linux kezdőknek
- BestBuy topik
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Repülős topic
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Windows 10
- Világ Ninjái és Kódfejtői, egyesüljetek!
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen videókártyát?
- További aktív témák...
- Toshiba KIOXIA XG8 1TB M.2 Gen4 NVMe SSD! 7000-5600MB/s
- Samsung 980 PRO NVMe 2TB M.2 PCIe SSD
- Western Digital 8TB RED Plus - SATA3, 5640 Rpm, 256MB - Gari 2026.05.19. -ig - Eladó!
- AKCIÓ! 1TB Samsung 870 QVO SATA SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Új 2TB KINGSTON XS1000 hordozható SSD , USB 3.2 Gen2, 1050/1000 MB/s, fekete .
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest