Hirdetés
- Elképesztő robotok, kutyatelefon, Waymo, kártya méretű tracker... CES
- Turbo fokozatra kapcsolt a OnePlus
- Crackberry Kevin telefonja, óriási Dreame stand autóval a közepén - CES
- Áprilisban már szaggathatja a kínai aszfaltot a Xiaomi SU7 új verziója
- CES 2026: Új összehajtható 3 az 1-ben töltő az Ankertől
-
Mobilarena

Új hozzászólás Aktív témák
-
BlacKSouL
addikt
Ha vársz egy 2-3 percet, dobok fel képet én hova vezettem ki a szabályzókat. Nem szép, nem nyerek moddingversenyt vele, de praktikus, és ami lényeges, hogy huzatban állnak, rajtuk keresztül megy be a levegő, márpedig kell nekik valami hűtés, nehogy megsüljenek, ám ezzel se lenne gond, egy nagy borda van a belsejében a szabályzónak, és lyuggatott az oldala.
Ja, most olvasom végig amit írtál, valami olyasmi
-
bnss
veterán
válasz
BlacKSouL
üzenetére
Köszi a választ és a tippeket is! A videó nagyon jó!

Értem, akkor két FM2-re lesz szükségem. Igazad lehet, elnéztem a kivezetések számát!
Te hogy oldottad meg a ford.szám szabályozást? arra gondolok, h ha állítani szeretnél vmelyik ventin, akkor oldallap lekap és Zalman FM2 teker?
Én épp arran gondoltam, h megolható-e, h az egyik bővítőkártyának számt helyen keresztül vezérelni, bár ez sem sokkal egyszerűbb, legalbbis nálam! -
BlacKSouL
addikt
Én a gyárilag a házamhoz adott 120-as, 2100rpm-es Power Logic házventit általában 1300 alatt járattam, talán csak eleinte ment 1500-at, utóbb már csak 1150-et, de ennek ellenére alig egy év alatt a zsír új venti kikopott csapágyilag. Van is róla videóm, amin szemléltettem, hogy normál, függőleges állapotban, ahogy mindenki használja, már meglehetősen csörög-csattog, míg vízszintesen csak a szélzaj és a motorhang van, de ki használja ezeket vízszintesen. Ja, és épp 2100-at pörög ott a venti: [link] Viszont 1150-en ugyanúgy csörgött beépítve, úgyhogy jött helyette az S-FLEX
Az Arctic Cooling elég halk ventiket csinál, a kerámiacsapágyas ventijei halkak és tartósak, a folyadékcsapágyasok szintén. Annyi, hogy pl az általad linkelt is meglehetősen kevés levegőt tol, de azt tényleg halkan, és nagyon tartós is. Árban is elviselhető. Bár ha nagyon őszintén nézem az adatait, akkor vannak nála halkabb, és hasonló (ha nem nagyobb) légtolású ventik valamivel drágábban ( NorthQ Silent Tornado, S-FLEX 21E 1200rpm, Noiseblocker SX1, Papst 4412 F2GLL )
A FM2-t rosszul láttad, csak egy ventit képes kezelni, a két csatlakozás amit a képen látsz, abból az egyik a bemenet, vagyis abba dugod a venti csatlakozóját, a másik csatlakozót pedig az alaplapra: vagy 3pines alapra, vagy átalakítóval tápcsatira, ám ekkor nincs fordulatszám érzékelésed. [link] és amint látod, a szabályzótól a csatlakozásig 80 cm-es a vezetéke. Össze vannak hegesztve a szálak, de elvileg ketté lehet húzni, ha a venti vezetéke nem érne el az alaplapi csatlakozóig.
[Szerkesztve] -
BlacKSouL
addikt
Neked az igényeid alapján a Noiseblocker SX2 Blue venti a legmegfelelőbb. [link] (ne tévesszen meg a Technical. spec. alatti rész, azt elírták, a 80mm-es változat adatai vannak ott) A fordulatszáma 1850rpm, ámde a légszállítása 126 m3/h, és 30 dB-el a halkabbak közé tartozik az ekkora légszállítású/fordulatú ventik közt.(Az átlag 36 dB) A Sharkoonál mindenesetre jóval halkabb, és jóval nagyobb légszállítású. Nemtom mire kell neked akkora huzat(szerintem 1600-nak elégnek kéne lennie, ha jó a venti), de ennek van az biztos. Ráadásul a Rev 1.2 változat szabályzóval együtt kapod, ha mégis úgy döntenél lejjebb veszed a hangja miatt.
De természetesen neked is ajánlom TTS-t [link] ahol kapható ez a venti is. Igaz nem olcsó, de mint írtad.. olcsó húsnak...
[Szerkesztve] -
bnss
veterán
válasz
BlacKSouL
üzenetére
Köszi a választ!
Olvastam, h 5-11V volt között lehet szabályozni. A FM2, ha nem értelmeztem semmit sem félre, akkor két ventit tud szabályozni?
Még egy kérédsem lenne, én csak egyet terveztem vásároni, az első és a hátsó hűtő szabályozására. A leendő házam kb. 50 cm mély. Elég vezetéke van a FanMatenek ennek a távank az áthidalásához?
-
bnss
veterán
válasz
BlacKSouL
üzenetére
Üdv!
AC házhűtőkről van esetleg vmi tapasztalatod/véleményed? [link]
TTS listáján nem olcsó dolgok vannak, de ha azt nézem, h egy olcsóbb lehet, h meghal egy év alatt, akkor lényegében ott vagyok, h a drágább jobban megéri, mert valószínűleg hatékonyabb is lehet! Köszi a tippet!
-
BlacKSouL
addikt
Nekem kettő is van, FanMate 2. Egyik a hátsó 120mm-es házventit szabályozza, másik a tápban lévő 80mm-est. Nekem akkor jött nagyon jól, mikor eleinte a régi 120-as még 2100-at forgott, és irtó zajt csapott. Télen lehúztam 1100-1300 körülre, nyáron pedig 1400-1600-at pörgött, vagy akkor is feljebb toltam, ha terheltem a gépet. Most az S-FLEX-et is szabályozom vele, 900-1400 között. A tápét 1400-on tartom, terheléskor 1750. Szóval nekem bevált. A procihűtőhöz is volt gyári szabályzó, úgyhogy igény szerint lehet teljesen halk vagy pedig erősen huzatos gépem.
Egyetlen dolog amire figyelni kell, hogy a rákötött ventit max 11V-on engedi, tehát érdemes picivel túltervezni a rákötendő venti fordulatszámát. Tehát 5-11V között szabályoz. -
BlacKSouL
addikt
Na úgy látom van pár kérdés. A helyzet a következő. Lehet keresni és venni olcsó ventit, de nem érdemes. Halk van, erős van, olcsó is van, de olyan nincs ami olcsó is, halk is, és jó is. Olcsóbb, de halk 8-asnak egy javaslatom van, a CoolerMaster LedSilent. Nem mondom hogy tartós is, de nekem leszabályozva egyelőre nagyon halk a tápomban, szabályozás nélkül pedig meglehetősen szépen tolja a levegőt. Ami ettől magasabb légszállítású, vagy magasabb fordulatú, az legtöbbször már hangos. Ha még halkabb 8-as kell, akkor a legjobb a Papst 8-asa, de ez elég lassan forog, tehát a halkság és a nagy tartósság mellett viszonylag kevés levegőt szállít, és elég drága. Ám túléli a gép összes más alkatrészét. Ha a halkság nem számít, akkor elvileg jó bármilyen más olcsó magas fordulatú 80-as, de számítani kell rá, hogy hamar tönkremehet.
12-es ventivel megint az a helyzet, hogy házhűtéshez fölösleges 1600-nál nagyobb fordulat, de annyi még elviselhető, ha egy megfelelő minőségű venti szolgáltatja. Nekem most egy 1600-as Scythe S-FLEX-em van, és összehasonlítottam egy kevésbé drága ventivel, nos a légszállítása kézzel is érezhetően nagyobb a S-FLEXnek, miközben a hangja sokkal alacsonyabb. Árban pedig duplája, de az élettartama az 5x-öse elvileg.
12-esben halk és jó minőségű a NorthQ, és a Papst, Noiseblocker SX1, Scythe S-FLEX. Ezek közül a Papst és a Scythe különleges csapágyazásuknak köszönhetően nemcsak halkak, de tartósabbak is a többinél. A gyakran emlegetett SilentBlade is halk, és olcsóbb is az említetteknél, de többek tapasztalata szerint rövid idő alatt felhangosodik.
Én javaslom hogy mindenki aki ventit akar venni, nézze át TTS választékát [link], mert igaz hogy azok a ventik drágábbak az átlagnál, de bőven meg is érik a pénzüket, és évekig nem kell lecserélni őket. -
ANT
őstag
Üdv! Van itt valaki, aki már hallotta élőben ezt a két ventit? [link]NorthQ 3709BL és [link]Coolink X8 1100. Van jelentős különbség a kettő között zajszint szempontjából? Tudom, az adatok alapján a Coolink kicsivel halkabb 12V-on, de ez mennyire hallatszik fülre? Coolink X8-asom jelenleg is van, ehhez szeretnék 12V-on is halk, kék ledesventit venni, és ezt a NorthQ-t néztem ki.
-
Kasza08
őstag
Mármint ''elvileg'' lehet, csak a ''gyakorlatban'' nem.
-
GG888
senior tag
üdv mindenki,
olcsó húsnak híg a leve...
a user's-ben vettem kb egy hónapja két 12 cm-es ventit igazán jó áron-1400,-/db![[kép] [kép]](http://www.alternate.at/pix/prodpic/200x200/t/tl9s17.jpg)
[link]
az egyik ventinek a lapátjai leestek. Pontosabban az egész lapátszerkezet letört.
A másik ventinek pedig kiszakadtak a drótjai.
nem tudom garanciával érdekes-e foglalkoznom, tudnátok ajánlani valami izom ventit, engem a hang nem különösebben érdekel, az a lényeg, hogy vigye a levegőt.
fontos hogy 12 centis legyen, mert egy gigabyte 3d aurora házba lesz
A sharkoon venti adatai (legalábbis dobozán):
Power consumption: 3W
Fan Speed: 2000rpm (sztem ez elég ritka 12 centis ventiknél)
Airflow: 91,7 m3/h (54CFM) -
bnss
veterán
Üdv!
Nem teljesen tartozik ide a kérdésem, de azért feltenném, ha nem probléma. nem volt még dolgom Zalman FanMate-el, az lenne a kérdésem, h megéri ilyen szabályzóba beruházni (olyan célból, h télen, vagy éjszaka letekerem a fordulatot)? Az áran kb. 800-900 HUF, tehát nem nagy tétel.
A másik kérdésem, h szükséges-e a FanMate elé vmiféle elosztó, stb, vagy simán rámegy a 3 tűs csatlakozóra?
Köszi előre is a - számomra - fontos infókat!
Szerk.: utóbbi kérdésemre meg is van a válasz, a FanMate 3 tűs csatlakozóval van szerelve!
[Szerkesztve] -
fabula
őstag
-
BlacKSouL
addikt
Na, pirospont a Scythe S-FLEX-nek. Sokáig gondolkodtam mit vegyek, ami elég halk tud lenni kis fordulaton, de fel lehessen tekerni ha hosszabban terhelem a gépet, vagy nyáron a 30 fokos szobahőmérsékletnél. A legtöbben az 1200-as 21E-t veszik, de szerintem az 1600-as jobb, mert azt ugyanúgy le lehet tekerni 800-ra vagy 1200-ra, és ugyanolyan csendes azon az alacsonyabb fordulaton, viszont ha kell, akkor van benne erő is. Egyelőre megelégedve használom, jelenleg teljesen zajtalan, és a specifikációi alapján egy darabig így is marad.
-
CriticalHit
addikt
Coolink Cool X9 1100. Nagyon csendes és olcsó 92-es.
-
Blackhole13
senior tag
Helo
Mit tudtok a noiserblockerekről ? én csak annyit h nagyon halk de sztetek elegendő egy kisebb méretű ház hűtésére kinek van ilyenje? -
polip
addikt
válasz
elfelejtette
üzenetére
ventit TTS-nél kell venni...
-
IIIstIII
senior tag
válasz
elfelejtette
üzenetére
lassan kezdenek elfogyni azoka ventik amiket még olcsó de jónak tartok
-
elfelejtette
veterán
Én házat vettem a Miskánál, remélem nem fog elromlani!

Egyébként szarabbul jártam a Silent Blade ventijeimmel, van 1db 92-es, az hibátlan, és van 3db 80-as, ami a gyári fordulatszám fölött kavar, ráadásul motorhangja van, pedig pont azért vettem ezt, mert azt mondták, hogy hű de f@sza csendes! Ja, és még csak nem is a Miskánál vettem, hanem két másik különböző helyen!
Üdv. -
ANT
őstag
válasz
Yushchenko
üzenetére
Jajj, ez komoly? A Miskánál má' ventit se szabad venni?
Akkor mi az a cucc, amit még nyugodtan megvehetünk ott? DVD tok? Pfffffffff! 
-
Yushchenko
őstag
lol, senki ne vegyen primecooler ventillátor (a mustárba). Úgy jártok mint én, akartok kicsit spórolni, erre kaptok egy kattogó szar, ami hűteni nem tud.

-
Rizzo
aktív tag
Sziasztok
Szerintetek melyik a jobb?
GT Silentblade 12
Coolink X12-1200
Igazából az érdekelne, hogy megér-e a Silentblade vagy 500 Ft-al többet, vagy elhanyagolható a különbség
-
IIIstIII
senior tag
válasz
Yushchenko
üzenetére
ezt használtam nyáron 40 fokos melegben tuning mellett. így is voltak minimum 50 fokosak a cuccok a gépben.

-
.:Kristian:.
addikt
válasz
Yushchenko
üzenetére
LoL

Azt el is hiszem -
Yushchenko
őstag
találtam egy hatékony ventillátort: [link] Elég rendesen hűt

-
V.TibiX
csendes tag
Hali.
A Codegen házam elejében van egy 16 cm-es ventihely.
Lehet ekkora ventit kapni?
Ha igen, akkor hol?
[Szerkesztve] -
Warnen
tag
Upszi. A 12cm-es venti miatt gondoltam, hogy a te tápod újabb kiadású, mint az én régim, és van rajta kézi szabályzó.
Amúgy bolondultam volna meg, amikor lecseréltem az U.Powert, hozott nekem valaki egy 12cm-es automata alsó szívású tápot. Először csak meleg volt mint állat, aztán egyszercsak eldurrant.
-
Warnen
tag
Nekem is volt egy ilyen tápom, (Ultra Power) 420w, és kétoldalt 8cm fan (ami elég butus elrendezés).
A fordulat mindig alapon ment, és kezdett idegesíteni, hogy meleg a ház a táp felett.
Felvettem hát a kézi szabályzóval medium fordulatra, nem lett sokkal hangosabb, viszont jóval hűvösebb.
-
TeeJay
félisten
válasz
elfelejtette
üzenetére
hát nekem Ultrapower tápom van 360wattos automata fordulatszámszabályzós
és mióta megvan még sosem emelte meg a venti fordulatszámát csak full leszabályzott módban ment.
majd 1x én is letakarom meg megterhelem amennyire csak tudja a gépem és kíváncsi vagyok emel-e majd fordulatszámot
gyárilag 1800RPM-es 12centis powerlogic siklócsapágyas venti volt benne és nagyon morog
most rendeltem meg a 12centis Coolink ventit (1600RPM) jövőhéten hozzák meg és majd ha beleszerelem elmondom milyen lett. -
-
elfelejtette
veterán
Amikor passzívan hűtöttem a procit, akkor a táp szívta el róla a meleg levegőt. Akkor lehet, hogy mivel nem volt leterhelve, azért nem pörgött fel a venti. Bár igaz, hogy nem sokat fogyaszt a konfigom (ld. Adatlap), a tápra meg az van írva, hogy 12V1-16A, 12V2-18A. Így valszeg soha nem fog felpörögni, tehát bőven elég lenne egy halkabb venti bele.
Üdv. -
TeeJay
félisten
válasz
elfelejtette
üzenetére
szerintem nincs olyan táp ami 5 volton járatja fixen a ventiket.
a 12centis tápokban van hőfokszabályzó mindig és csak akkor emeli a venti fordulatszámát ha melege van a tápnak. -
BlacKSouL
addikt
válasz
elfelejtette
üzenetére
Naná. De 12V-on.
-
BlacKSouL
addikt
válasz
elfelejtette
üzenetére
Ha azt mondja akkor az úgy is van
De amúgy ki lehet következtetni, ha 12V-on 2200-at pörög, akkor (osztok szorzok) ~917-et forog 5V-on, mivel többé-kevésbé egyenes arányos a feszültséggel a fordulatszám. A légszállítást már nem tudom pontosan, de ha mondjuk az is, akkor kb 34,6CFM<->61,8m3/h lenne az érték, amit kb helyesnek érzek. Ezeket felhasználva kell gondolkodni a cserén, illetve bekalkulálni a 80%-os tényezőt.
Vagy, ha már ígyis úgyis bontódik a táp, akkor kívülre vezetni a kábelét, és szabályzóra kötni, és akkor még mindig jobb, mint a fixen 5V-ra tápban bekötött venti. -
elfelejtette
veterán
válasz
BlacKSouL
üzenetére
Hát én stol-lal diskuráltam erről néhány oldalt, és azt mondta, hogy vehetek kisebb légtolású ventit bele, de lehetőleg ne menjek a gyári érték 80%-a alá, valszeg nem szabályoz, hanem gyárilag 5V-on járatja, mivel a 40dB-t, vagy a 83CFM-et észrevenném (valszeg nem kéne több venti a házba)!
Üdv. -
BlacKSouL
addikt
válasz
elfelejtette
üzenetére
Tápos topicban meg lehet kérdezni amúgy a mestereket, hogy mekkora teljesítményű tápba mekkora ventit szoktak tenni gyárilag, és mekkora az ami még ésszerű, tekintetbe véve azt, hogy van amelyik a legnagyobb forróságban sem állít feljebb fordulatot. De azt is, hogy van 12-esek közt is szerintem ami nem szabályoz, bár erre nem esküdnék meg.
-
elfelejtette
veterán
válasz
BlacKSouL
üzenetére
Hali!
Ezt én is így tudtam, csodálkoztam is, mert amikor a sorozatszám alapján rákerestem a tápom (FSP ATX-350PNF) ventijére, ezt kaptam:
name: Yate Loon
speed: 2200 RPM
airflow: 83 CFM
noise: 40 dB(A)
Üdv.
MOD.
Egy kicsit túl van méretezve, mi?
Amúgy a konfigom k*****a nem tudja leterhelni a tápot, ráadásúl amikor lehúztam a gépben az összes ventit, a prociét is(!), és a proci 60 fokos volt, és csak a táp ventije vitte el róla a meleget, akkor sem hallottam, hogy csak egy picit is gyorsult volna.
[Szerkesztve] -
-
TeeJay
félisten
ilyen venti van a tápomban
Power Logic PL12D12L 12V 0,12A Ball Bearing
na ha erről tud nekem valaki infót mondani akkor kap 1 csokit mert én semmit nem találtam
-
_cirmos_
őstag
sziasztok!
milyen 12cm-es ventiket vegyek amik olcsóak és nem morognak öt volton? mondjuk ezt?
[link] -
BlacKSouL
addikt
Akkor nincs mese, többet kell áldozni rá, és vagy egy S-Flex21F, vagy Noiseblocker SX2, vagy egy YS-Tech 120-as jöhet szóba, mint viszonylag csendes opció. Vagy AcoustiFan AF120C, vagy annak az utódja, vagy valamelyik Primecooler. Vannak még 120-as ventik, de én ha most vennék, inkább áldoznék egyszer többet, minthogy esetleg ne legyek vele megelégedve úgy hang, mint légtolás szempontjából, és rövid idő után cserén gondolkodjak megint.
-
TeeJay
félisten
válasz
CriticalHit
üzenetére
hát nem azt mondom hogy drága de van olcsóbb is ezektől persze már nem ilyen jóminőségű ventik azok.

-
törölt tag
Codegen ház, fém oldallapjának a kivágását vállalja-e valaki hogy ventit tehessek rá? és ha igen mennyi pénzért?
-
TeeJay
félisten
fenébe már nem kapható sehol Coolink VS4B venti

-
BlacKSouL
addikt
Már hogyne lenne! Rengeteg.
Scythe S-FLEX 21D, 57 m3/h, 8,7 dB, 800rpm (vagy a nagyobbik ami 1200rpm-es 83m3/h, 20dB)
Papst 4412 F2/GLL, 70 m3/h, 18 dB, 1200rpm
Noiseblocker SX 1 Blue, 65 m3/h, 17 dB, 1200rpm
NorthQ Silent Tornado, 65 m3/h, 17 dB, 1100rpm
Hozzájuk illő árakon
: [link] -
BlacKSouL
addikt
válasz
tikhunter
üzenetére
Sok helyen lehet kapni porszűrőt is, csavar helyett szilikongumi-rögzítőt is, és 3pin->4pin átalakítót is, pl.: [link] [link] [link]
De van egy csináld magad verzió is.:
A ventire, vagy mögé/elé kifeszíteni egy régi nem használt nejlonharisnya-darabot, a megfeszítés mértéke szabályozza hogy mennyi levegőt enged át, és vele valamivel több port is, ill. fordítva, tisztításhoz csak ki kell mosni langyos vízzel kb havonta.
Ha a ventilátor és a ház lemez közé a csavar teljes meghúzása előtt egy befőttesgumi-darabot szorítasz be, és addig húzod a csavart, hogy ne lapítsa szét teljesen a gumit, akkor csak a csavar közvetít át kevés rezgést, a venti maga nem ér a házhoz.
A csatlakozó gondot is meg lehet oldani házilag barkácsolva, de mivel ez a tétel amúgy is filléres, ezt nem érdemes babrálgatni, ehhez marad az átalakító boltban. -
Ribi
nagyúr
Nincs egesz veletlen olyan venti ami alapbol 1000 fordulatszamra van tervezve, es ott teljesen csondben van? Szerintem mindenki vesz valami ventit aztan azzal szorakozik, hogy leveszik 1000 fordulatra. Nemertem miertnem csinalnak alapbol lassu ventit.
-
BlacKSouL
addikt
válasz
Agostino
üzenetére
Nos igen, alighanem vidéken kevesebb esély van ilyet találni, mindig elfelejtem ezt figyelembe venni, pedig én is vidéki vagyok, csak sokáig laktam Pesten, és úgy pikkpakk megvolt bármi.

De egyébként én a Magicomp-nál vettem ilyet(nem magamnak):[link]sajnos ez is Pest, és ugyan van házhozszállítás, de q drága. Szerintem érdemes rákérdezni akármelyik számtech boltban, mert lehet hogy nincs külön feltüntetve, de tudnak szerezni ilyesmit is. -
tikhunter
tag
Házhűtő ventillátorok beszerelésének ügyében kérnék tőletek egy-két tanácsot.
Vennék mostanában két coolermaster x8 1500 at és egy vacak codegen házba szeretném berakni őket!
Az adott, hogy a venti ami előre lentre fog kerülni azelé kéne egy porszűrőt rakni.
- Itt lenne az első kérdés ti hol vettetek ilyen porszűrőt ill miből fabrikáltatok.
második hogy a ventiket milyen csavarokkal fogatjátok a házhoz?(adnak a ventihez vagy nekem kell vhonnan bányászni?) ill a csavarok alá tesztek vmi gumi ''bakot'' a vibráció elkerülése érdekében?
A harmadik és a legfontosabb!! Ugyebár ezeknek a ventiknek ilyen 3 pin es csatlakozójuk van. A gond az hogy nekem az alaplapon már mind 2 ilyen csatlakoztatási hely foglalt (cpu,+egy vga). Szal hova a fenébe tudom majd dugni? vagy lehet eggyáltalán kapni olyan csatlakozót ami a 4 pin es molex(szimpla táp kábel) alakítaná át kis 3 pine sekre?
u.i.: az lenne a frankó,hogyha ezeket a dolgokat egy helyen be tudnám szerezni! pl Aliencomputers (ott láttam x81500 at jó áron) -
Agostino
addikt
válasz
BlacKSouL
üzenetére
Üdv.
Ez egészen jól hangzik. Mellesleg merrefele lehet venni ilyen jellegű oldallapokat? Netről meg lehet rendelni? Egy Budapesti utazás drágább lenne mint cakkpakk az építkezés számomra. : )
Ezt a lapot hátulról kell erlőrecsúsztatni ütközésig, majd két csavarral befogatni. Ugyértem a Topaz oldallapjait.
[Szerkesztve] -
BlacKSouL
addikt
válasz
Agostino
üzenetére
Nemtom mennyi hely van a hűtő, és az oldalfal között, de lehet kapni olyan oldalfalakat, amin a proci magasságában van egy rács, belül pedig egy légkürtő(fanduct) ami közvetlenül kintről irányítja a hűtőre a hideg levegőt, hátulra pedig mehetne az F1, ha csak 8centis az a hátsó hely. az oldallap kb 800-1500 huf között van, némelyiken még további lyukak, sőt ventik is vannak, így mehetne csak a falon be a levegő, hátul pedig akkor mehetne mindkét F1 kifelé. Szerintem még beleférne 4k-ba.
-
Agostino
addikt
Üdv.
Egy Mercury Topaz szellőzését kellene valamilyen módon megoldanom, mert ebben az ütemben szó szerint el fog olvadni a gép.
A házban egy Intel Celeron 2800as dolgozik - meg nem modnom milyen mag - és rengeteg hőt termel. Egy Zalman 7(7)000AlCu hűt benne, tenné is a dolgát, de mivel szellőzés nincsen, a proci 70°C on megy, maga az egész gép olyan meleg, hogy nem tudom a tetején tartani a kezem 30 másodpercnél tovább. Nem vicc.
Sürgető lenne, hogy erős, de kevés figyelmet igénylő házhűtést kialakítsak, aránylag ésszerű anyagi kereket között, konkrétan 4k-ig
Ez tehát a gépház : [link]. Sajnos nem ismerem a szellőzőnyílásokat, mivel testvéremé a gép, ugyhogy nem sűrün nyitogatom, de ugy emlékszem csak hátul vannak helyek, elöl nem nagyon emlékszem, hogy lenne hely. : ((
Egyenlőre valami olyasmin gondolkozok, hogy két Zalman F1et berakok, egyet hátul lentre, az nyomna egy kis frissességet be, és egy venti fent hátul szívná ki a proci által megtermelt meleg levegőt. Nem tudom ez mennyire szerencsés, de mivel nem vághatom fel a házat sehol sem, jobb nem jut eszembe. : ( -
TeeJay
félisten
válasz
BlacKSouL
üzenetére
hát pedig nem vicc 360wattos a tápom egész méretes bordák vannak benne és a dobozon is rajta van hogy 2800RPM 12cm venti persze az automatika atom módra leszabályozza mert nem tudom megizzasztani.
és épp ez a baj hogy a konfigom még annyira se elég izmos hogy a tápban az érzékelő fentebb tekerje a ventit szóval a nagy erős 2800RPM-es venti ott fityeg leszabályozva ilyen 1000-1200fordulaton max (onnan tudom hogy lassú mert a Coolink X12-1200 ventimtől is lassabban pörög)
na így már érted gondolom hogy a nagy erős venti leszabályozba miért brummog meg serceg
azért gondoltam hogy elég lenne abba 2000-2400RPM-es halk venti is és majd ha izzad a táp ami eddig még másfél év alatt 1x sem fordult elő (még nyári 50fokban sem) akkor az automatika felteker egy kicsit hogy több levegőt kapjon a táp.
ezért keresek most 2000RPM körül halk de príma ventit
amúgy kösz hogy említetted mert el is felejtettem hogy a Coolinknak is van 2000RPM-es ventire
-
BlacKSouL
addikt
Ha a hátulsó szív a gépbe befelé, az elülső meg fújja onnan kifelé, akkor legelőször a procira megy a levegő, ami ugyan nem baj, de onnan a már jócskán felmelegedett levegő megy tovább a memória, és a vinyó felé, amivel nem hűteni, hanem fűteni fogja őket. Nem beszélve arről, hogy így valószínűleg a tápból kifújt meleget is beszippantja. Szerintem minden helyzetben jobb, ha a kevésbé melegedő részek felől megy a fő hőforrás, vagyis a proci+vga páros irányába, azaz elölről hátrafelé.
-
BlacKSouL
addikt
Viszonylag olcsó, viszonylag halk, és meglehetősen jó légszállítású opció a Coolink VS4B. Asszem kb 2000-es fordulatszáma van, gyári szabályzót adnak hozzá, bár ez tápba nem kell, és kb 75 CFM körül van a légszállítása. Olyan 2k körül kapható. Vagy estleg a gyorsabbik Papst, az 1500-at forog, de halk, és azért még elég levegőt tol, kb 55CFM. Vagy talán a leggyorsabb S-Flex, kb 63 CFM. Ők viszont jóval drágábbak, de talán halkabbak is annyival, tartósnak meg sokkal tartósabbak.
Én egyébként kizártnak tartom, hogy 2100-nál gyorsabb venti lenne benne akár gyárilag is, mert nem hiszem hogy akkora őrült légszállítás kellene bármely tápnak is. Nekem van egy 2100-at forgó ventim, de ha feltekerem maxra, akkor olyan szelet csinál, hogy elfújja a vezetékeket a gép mögött. Kell a jó hűtés egy tápnak, de fölösleges orkánt csinálni benne, ha elég a szélvihar is. Egy határon túl már nem hűt annyival jobban a nagyon gyors venti, pláne a 12-es, amennyivel nagyobb zajt csinál. Másrészt nem szabályzós a táp? -
nat
senior tag
Nem nagyon értek hozzá.
Hogy rakram be a ventiket a házba?
És egyáltalan érdemes?
Helyek:
-a proci fölött a ház oldalában
-hátul a táp alatt
-a ház tetején
-elöl alul -
TeeJay
félisten
nekem viszont meg mások adhatnának tippeket hogy 1600RPM fölött milyen halk de jó légszállítású 12-es venti lenne tápba???
2000-2400RPM lenne a megfelelő mert gyárilag 2400-2800RPM-es venti lehet benne ami már hangos mert serceg a csapágya.
60-70CFM légszállítás kellene legalább azt hiszem.
na szóval akinek van valami ilyen 12-es ventije és tud róla mondani valamit ne kíméljen.
-
TeeJay
félisten
válasz
CriticalHit
üzenetére
ezek nem igazán a legolcsóbb ventik szerintem.
azért egy GT Silent Blade ventiért elkérnek vagy 1600-2000forintot egyik másik kiskerben
a Coolink sem olcsóbb 1500-nál
szóval 12centisben ezek nem az olcsók közé tartoznak
inkább az ilyen noname 12centis venti ami olcsó azt már ezer pénzért is lehet kapni pláne ami nem duplagolyóscsapágyas
-
TeeJay
félisten
válasz
IIIstIII
üzenetére
és te hol látod a ventit amúgy?
mert én beszereltem a házba azóta nem láttam
inkább a hangja számít nem a színe
nemde?
mellesleg minőségi venti nagyon príma a lapátja is meg a dupla golyóscsapágy is frankó.
Kelly-Tech a forgalmazó szóval a partnereiknél tudsz venni
pl Rufusz, Alien-Computers, 3 testőr meg ilyenek
[Szerkesztve] -
Djuree
félisten
Milyen ház ventit érdemes venni.
Halk kéne és occsó
egyet hátra akarok rakni egyet előre -
TeeJay
félisten
nekem van a gépemben egy Coolink X12-1200 RPM-es venti tavasszal vettem.
és csak akkor hallom ha kihúzom a prociventit meg a tápot letakarom.
nagyon príma cucc és asszem 1500forint környékén lehet kapni.
ja és nagyon jól löki a szelet szóval bár halk annak ellenére nagyon jól fúj.
csapágyhang nem nagyon van szinte csak minimális de hát a dupla golyóscsapágy sosem lesz hangtalan
én azt mondom príma
-
IIIstIII
senior tag
válasz
BlacKSouL
üzenetére
ez a silent blade lenne a legjobb mert akkor nem kéne mindig csavargatni a hang miatt a potmétert. a ház elejében egy Gigabyte aurora-ból kiszedett venti van. 800rpmes mégis van motorhangja szal az rpm nem egyenesen arányos a zajjal. csakhát a silentblade nem ledes (de nem is létszükség a led mert kék neont belerakhatok)
-
BlacKSouL
addikt
válasz
IIIstIII
üzenetére
Nem is a hasonló sebességet, hanem a légszállítás/hangosság arányt kell összemérni. Ha a sima 12cm-es ledes ventire gondolsz, ami 1200rpm-es, és 49,21CFM, azaz 83,6 m3/h légszállítású 22,5dB mellett, és ezt el is hisszük a gyártónak, akkor hasonló paraméterű venti a Scythe S-Flex középső 12-ese, ami 83m3/h 20dB mellett 1200rpm-nél, de 4k körül van árban. A többi hasonló légszállítású vagy hangosabb valamivel, vagy kevesebb levegőt tol, de sokkal halkabb és általában drágább is.
A SilentBlade 37CFM<->62,8m3/h, 19dB, 950rpm, és talán 3k körül van. Vagy nézel egyet pl. akár innen: [link] bár ezek picit drágábbak, de a legjobb minőségűek, és főleg tartósak.
[Szerkesztve] -
IIIstIII
senior tag
Lenne egy kérdésem.
Egy másik oldalon azt mondták hogy a Revoltec 12cmes ventije nem sokat mér mert nem mozgat annyi levegőt meg mint a hasonló sebességű ventilátorok. ebben van valamii igazság? mert volt ventim elszívónak hátul csak le volt szabályozva 800ra mert maxon morgó hangja volt. de nem sok levegőt éreztem hogy kifújna hátul.
milyen ventilátort érdemes venni hasonló árkategóriában? 2-max-3e ftért? -
-
ANT
őstag
válasz
BlacKSouL
üzenetére
Én viszont tapasztalatom alapján mertem itt ajánlani a Prolongot, nemcsak a marketinges rizsa miatt! (Saját autónál is használom 4 éve, nemcsak ilyen barkács-beavatkozásoknál)
Más: szvsz a Prolongot egyáltalán ne hasonlítsd semmilyen motorolajhoz (se szar, se csúcsminőségűhöz, mert a Prolongnak olyan fázisban kell kifejteni a hatását, amikor a motorolajnak még nem ----> hidegindítás, olajszivattyú még nem nyomta fel az olajat stb.
Új hozzászólás Aktív témák
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- Honor X5c Plus 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 12 Pro / 128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- Lenovo T450s notebookok - 14", i5-i7, 4-12GB RAM, eu vil.bill, számla, gar
- Újszerű Dell Latitude 5420 - i5 1145 G7 ,16-32GB RAM, SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Én épp arran gondoltam, h megolható-e, h az egyik bővítőkártyának számt helyen keresztül vezérelni, bár ez sem sokkal egyszerűbb, legalbbis nálam!

Grózi