Hirdetés
- Apple iPhone 16 - ígéretek földje
- Vivo X300 Ultra - tárcsázz, ha van rá keret!
- Samsung Galaxy A57 - kecses test, lusta lélek
- Milyen okostelefont vegyek?
- Így spórolhat az Apple az iPhone 18 kijelzőin
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Távozik az Apple vezérigazgatója
- Android szakmai topik
- Huawei P10 - pisztácia nem is volt
- One mobilszolgáltatások
-
Mobilarena
Gumi és felni topic
Ha kérdezel, akkor kérdezz úgy, hogy segíthessünk: írd le a gyártót, típust, évjáratot és motort/teljesítményt!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
polonic
üzenetére
A peremvédő jó kérdés! Egyértelműen javasolt. Nagyon figyelni kell, ugyanazon típusból, ugyanazon méretben (konkrét példa a Bridgestone T005 225/40r18) létezik peremvédős és sima is. A webshopban sem egyértelmű.
Ezek közül egyikkel sem hibázol, csak legyen biztosan peremvédős: [link] Olcsó méret, nem érdemes gazdaságos (budget) márkákat választani.
Ha magamnak választanék a Priusra:
Túra: Michelin Primacy 4+, Continental PremiumContact 7.
Sport: Michelin PilotSport 5 (hangosabb a PS4-nél, utóbbi már kifutó), Goodyear Asymmetric 6.
Magyarán megvenném rá a sportgumit is, nyugisan kibír 50 ezret, addigra úgyis 5 éves lesz, elveszti a rugalmasságát.Ha az a szimpatikus, vedd meg a Goodyear Asymmetric 6-ot nyugodtan!
-
tasiadam
veterán
üdv
Lehetséges, hogy idén megtörténik egy felniváltás, téli 16, nyári pedig 17" lenne. Tekintettel a csodálatos téli időjárásra, nem érdemesebb egy télies 4 évszakost felrakni téli helyett? Konkrétan idén 1x voltam hóban, az is 2 centi volt, fele elolvadva. Sem jégen, sehol máshol nem jártam. Amikor meg megyek, akkor városban járkálok, meg főleg autopályán, ahol azért sózva van meg takarítva. -
polonic
félisten
válasz
focvis
üzenetére
Ez jogos, igen. Ez volt a legutolsó tyrerivews teszt ebben a méretben.
Tudsz esetleg valami jó túragumit ebben a méretben? Egyébként az is szempont, hogy azért legyen peremvédő rajta. Így azért jópár kiesik.
Amúgy csupán azért kell ilyen méretű gumi, mert a felszereltségben ilyen böszme nagy felnit adtak. Pedig kisebbet akartam. Nem keresem az autó és gumi határait. -
rbalint88
veterán
válasz
zeus_2k14
üzenetére
Ez sajnos kisteher gumi, automaxon egy talalat van ra negyevszakosbol. A sima szemelygumibol az XL-es is csak 86-os sulyindexu. Ellenben sokkal olcsobb, a teher verzio az egy Matador es 38k/db, szemely XL-bol meg Contit kapsz 28/db-ert. Arukereson talatam meg egy Goodyear 4S-t, az 40-tol indul.
-
válasz
polonic
üzenetére
Pont a sportgumikat nézed, ebben a méretben nagy kínálatot találsz túragumikból is, amik tartósabbak, jellemzően csendesebbek, valamivel komfortosabb futásúak.
A sportgumiknál maradva, használati módtól és autótól függően le lehet koptatni őket 20 ezer km alatt, illetve kibírhatnak 50 ezer km-t is. Egy Porsche Cayenne VS. Mazda MX-5 összevetés még szélsőségesebb számokat mutatna.
Nálam kb. 40 ezer km-t tudtak tapasztalati alapon amikor még sokat jártam gyorsan 1,5 tonnás szedánokkal. Az MX-5-ön pedig a gyári szerelésű van 100 ezer km-nél - ennek megállt a kopása, már nem tapad.
-
polonic
félisten
Néztem tavalyi tesztet 225/40 r18-as méretben tyre reviews oldalon. Ezek a gumik tényleg ilyen gyorsan elkopnak? Még a legtartósabb Michelin is 30 ezer km alatt kopik. A Goodyear eagle f1 assymetric 6, ami nagyon jó gumi és olcsóbb, mint a Michelin, pont ezt venném, az 26 ezret megy el. Nyárival kb 10 ezer km-t megyek. Akkor így gyakorlatilag 2, nagy duzzogva 3 szezon és kuka?
-
KLIOS
aktív tag
2024-es nyárigumi teszt. [link]
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
zeus_2k14
üzenetére
Csak olyan gumit tehetsz fel amit a gyártó jóváhagyatott az adott típushoz, ami szerepel a típusbizonyítványában. Manualban benne szokott lenni mi(k) az engedélyezett méret(ek) és egyéb paraméterek. Súlyindexben nem lehet eltérni de sebességindex esetében téli/4S gumi esetén eggyel gyengébb megengedett.
Szóval ha a C-s gumi kell rá akkor nem tehetsz fel személyautó gumit. Vagyis de csak nem lesz szabályos. Műszakin beleköthetnek vagy igazoltatáskor. Illetve a biztosító is beleköthet akár.
-
zeus_2k14
senior tag
válasz
svedmalac
üzenetére
QRU: Köszönöm a válaszod!
svedmalac: ezzel a kocsival jókérdés, számoljunk max 10.000 kilometerrel.Amúgy max 1 méretet váltok szerintem, mivel a gyári , ha jól tudom, akkor az 14-es méret. Nem dísz autónak vettem, de ami rajta van 13-as lemez, az mindenkepp cserés, mivel eléggé korrodált.
Viszont, mivel N1 kategória, ugye kishaszon, így muszáj nekem C-s gumit vennem, vagy lehet személyautóé is? Erre van valami jogszabály, ha mondjuk történik egy baleset, ebbe a biztosító bele köthet, mert nem a kategóriának megfelelő gumi volt rajta?( kishaszon helyett személy) -
Sziasztok!
215/55 R17 méretben keresek négyévszakos gumit, 80-90%-ban városi használatra. A gyári új nyári gumikat el szeretném adni és mivel csak évi 8-10K km-t fog menni, ezért váltanék négyévszakosra. Goodyear Vector 4Seasons Gen3-at néztem, azzal kisebb méretben van jó tapasztalat. Vagy ami nagyon tetszik még és úgy látom friss gumi, az a Continental AllSeasonContact 2 XL. Ez ha jól látom peremvédős is. Olyat szeretnék, ami nem öregszik el hamar, jó lenne, ha bírna 4-5 évet. Olcsóbban a Hankook Kinergy 4S2 lenne szimpatikus, de a Goodyear vagy Continental gondolom azért jobb. Vagy inkább mást? Mi a véleményetek?Köszi!
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
zeus_2k14
üzenetére
Érdemes 4S-re váltanod.
Váltóméretet kell feltenned (azok engedélyezettek csak), maga a kerék külső átmérője érdemben nem változik (max pár mm-t). A keréken belüli gumi/felni arány lesz más (több felni, kevesebb gumioldalfal). A peresebb gumival romlik a rugózási komfort cserébe a nagyobb gumiméretek több súlyt viselnek el (ez gyártói sajátosság, mert általában nagyobb gumit nagyobb/nehezebb autókra tesznek fel).
-
zeus_2k14
senior tag
Üdv
Adott egy Citroen Berlingo 2008, 1.6HDI motor, kisteher, tehát 2 személyes. Én munkásautónak használom, ami annyit jelent, hogy fűbyírót meg ilyesmi szállítok vele. Nyaralni, síelni azért nem ezzel megyek, arra van másik.. No, de, mivel jelenleg téli gumim van, elgondolkodtam, hogy kell majd rá nyári, de azon is, hogy lehet nekemm megérné rá a 4 évszakos gumi. Erről mi a vélemény?
Illetve jelenleg 13"-os felni van rajta, gyárilag. Érdemes lecserélnem 14" vagy 15"-ra? Az, hogy szebb, van neki valami jelentősége? Magasabb lesz a kocsi valamivel, vagy nem?
Köszönöm!
-
kenguru99
senior tag
Silverline alufelni az milyen minőséget képvisel?
-
válasz
AndrewTdi
üzenetére
A brandek saját oldalán.
Tavaly nyári Goodyear a Marso oldalán: [link] , a GY már levette a saját oldaláról.
Michelin tavaly nyári a saját oldalán: [link]Télire is voltak, most a nyárira kerestem.
Szerk: Mielőtt törlik, leszedtem, hogy később vissza tudjuk nézni a Michelin 2023. évi nyárit:

A Goodyear 2022. évi nyári:
-
válasz
AndrewTdi
üzenetére
Michelin, Goodyear esetén március közepétől május elejéig várhatóan lesz promóció egy szett vásárlásakor. Kérdés, "kétszéles" szettre is vonatkozik-e.
Goodyear Asymmetric 6 aránylag jó árban van a tudásához képest.
A régebbi Sportmaxx RT-m volt (szám nélküli), semmi extra, nagyon bajom se volt vele.
-
rbalint88
veterán
válasz
AndrewTdi
üzenetére
Dunlopbol csak SP Sport BluResponse-om volt, az jofele.
Vredesteinbol az elod van unokatesom Volvo V60-jan pont a te meretedben (215/50r17), az is baromi jol tapad.
Ugy emlekszem valakinek volt Sportmaxx RT2 es nem volt elegedett vele. BigBlackDog remlik es a Honda Civicje, de en se vagyok egy setalo lexikon
-
AndrewTdi
addikt
Sziasztok!
van egy tdi Cross Touranom, amin gyárilag elöl és hátul más méret van.
Elöl 215/50 17, hátul 235/45 17.
Nyári gumi vásárlás előtt állok.
átlagban 15ezret megyek egy évben kb, szeretek sportosan közlekedni, bár családi autó (a maga 230 lovával és közel 1700 kilójával)).
Az utóbbi néhány évben Hankook Ventus Prime 3 illetve 4-es szeria volt fent, de valahogy nem nyerte el a tetszésem (Előtte Bridgestone Potenzáim voltak, azokat szerettem, de a mostani budzsé nem teszi lehetővé számomra ezt a választást). 40K / gumi magasság körül tudok gondolkodni.
Dunlop SP Sport Maxx RT 2 -t nézegettem most 42K körül, de nem tudom mennyire régi fejlesztés ez a gumi.
Van esetleg valami amit szívesen ajánlanátok a fentieket figyelembe véve?
Továbbá érdemes e megvárni a szezon kezdést az árak miatt, vagy igazából mindegy mikor veszi az ember? -
Qru
MODERÁTOR
válasz
sharkypeti
üzenetére
Vredestein alatta Nexen.
-
Dr.Én
veterán
Hali.
Alufelnire porvédő kupakot keresek.
Kettőt kaptam a négy helyett, amikor meg vettem tavaly nyáron az autót.
hyundai santa fe felnihez van. Ki tudom váltani más porvédő kupakkal vagy csak ugyan ilyent szerezzek hozzá
-
sharkypeti
aktív tag
Sziasztok! 15" méretben melyik négyévszakos lenne az ami jó és mégsincs aranyáron? Évi max 8000 km-es futáshoz, télen is csak akkor jön elő a garázsból ha nincs lefagyva. 😉
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
szabonagyur
üzenetére
De én nem is neki válaszoltam, hanem McP-nek.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
szabonagyur
üzenetére
Jó de itt +3 fok alá nem ment a hőmérséklet...
-
Fishor
senior tag
Sziasztok!
Eddig nem gondoltam sosem, hogy számít a 91T vagy H vagy 95 stb számozások, de a múltkor írtatok itt valamit hogy a műszakinál figyelik. 1,4 4-es Golf Variantra milyen gumi a követelmény sebesség index szempontból? Most 91H van rajta, de 91T-t is láttam. Milyen négyévszakos ajánlott erre a kocsira? Zömében városi használatban van az autó jellemzően jó időben (kutyasétáltatós 2. auto). Érdemes erősítettet venni, vagy az mikor előnyös?
Üdv: Fishor
-
KLIOS
aktív tag
válasz
szabonagyur
üzenetére
Havi kb. 2000km. Napi használatban van az autó.
-
KLIOS
aktív tag
Holnap lehet felteszem a nyári gumikat.Sajnálom a téli gumikat 15 fokban.Valaki már túl van rajta?
-
Syz
senior tag
Köszi a tanácsot skacok
-
rbalint88
veterán
Ha a legjobbat szeretned, akkor Michelin Pilot Sport, ebben a meretben meg a 4-es szeria fut.
225/45R17 a gyari meret, volt 4-es GTI-m
-
Syz
senior tag
Sziasztok!Elsősorban személyes tapasztalat érdekelne a kérdésemet illetően.
Golf IV 1.9 TDI,chippelve,ültetve,sportos vezetési stílus,8J széles felni: eddig 215/45 R17 volt a nyári gumi méret amivel használtam,de belefutottam egy hangérien Hankook széria hibás garnitúrába és idén már újat kell vásárolnom.Felvetődött bennem a 225/45 R17 méret is,de ezzel nincs személyes tapasztalatom.Mindenképpen új garnitúrát fogok vásárolni és márkásat,XL erősített verziót,szóval a 30-40 ezer/db ár miatt szeretnék jó döntést hozni,melyik méret lenne a megfelelőbb. -
-szabi-
addikt
-
marquuard
veterán
Sziasztok, mk3 Focusra keresek nyári gumit (205/55 R16). Hankook Ventus Prime4 ársávban van ajánlott nyári, vagy ez megfelelő? Évente megyek kb 15.000km-t. Azt olvastam, hogy gyorsan kopik a VP4 de gondolom ez relatív.
-
-
svedmalac
tag
válasz
Fishor
üzenetére
Én a Quatrac-kal évi 15-16k-t megyek vegyesen városban, a 8-ason és pályákon.
Ha nekem kifejezetten pozitív véleményem van egy másfél tonnás autón több, mint két éve 50k-val, akkor hidd el, jó lesz neked is! És nem mindig megyek nagypapásan, csak ha a 3,5 éves gyerkőc velem van.
Szerintem ár/érték arányban messze jobb, mint bármi jelenleg. Nyáron sem fogod észrevenni, mi van az autód alatt...
Ősszel leszek kb. 60-65k-nál, akkor cserés lesz.
Ha nem lesz semmi altarnatíva a méretemben, akkor újra Quatrac lesz.
Már előre elégedett vagyok, ha újra meg kell vennem.
Ne gondold túl, a 4S bőven jó lesz! -
Qru
MODERÁTOR
válasz
Fishor
üzenetére
A CC2 boven nem nyari alapu. Az os CC(1) az igen de ezek mar inkabb a telies fele vannak eltolva mert a tesztek a teli/vizes teljesitmeny sulyozottan szamit. Az emberek meg a tobbnyire a tesztek alapjan vasarolnak.
A valodi nyari alapu kvazi 3 evszakos gumik itt nem futnak, a tengeren tulon viszont igen. Ahogy a highperformance 4S gumik sem (sajnos).
Neked egy Vredestein Quatrac is eleg lenne igazabol de nyilvan egy CC2 azert jobb gumi.
-
rbalint88
veterán
válasz
Fishor
üzenetére
Volt korabban Apollo negyevszakosom telinek, Priuson volt Quatrac 5, most eGolfon van CC2. Inkabb azt mondanam, ez a nyari alapusag marketing, nyaron azert kenodik a CC2 is
A teszteken az vegez jol, ami a teli teszteken is tud viritani, ugyhogy a “3evszakos” felepitessel sok vevot buknanak, ezert a sima CC es a CC+ utan valtottak a keverekben teliesebbre es a dizajn maradt csak nyarias.
Szerintem nyugodtan vehetsz egy jobb kozepkategoriast, mondjuk az itt is tobbszor ajanlott Vredesteint
-
-
-szabi-
addikt
Hi
Megerősítés kellene, adott felnire a gyári gumihoz képest eggyel nagyobb vagy kisebb gumi gond nélkül feltehető?
Szóval 7,0×18" felnin gyárilag 225/65R18 gumi van. Helyette 235/55R18 gumi simán feltehető?üdv
-
Fishor
senior tag
Évi 5-6k-t megyek, többnyire Debrecenben, havi 2-szer odavissza 120km országúttal fűszerezve Ignisen. Sose koptattam még le a mintát, most a 4 évszakoson sem. Csak annyi tesztet meg szövegelést láttam, hogy nyáron sokkal jobb a nyári gumi, hogy aztán kicsit matekoztam, hogy egy fullos 4 évszakos 35-40k. Fullosba a nyári is ennyi, de van 25 körül gagyibb nyári. A téli kerekem kisebb 165/75R14 úgy rémlik, az olcsóbb méret szóval abból a 2 együtt sem lenne sokkal drágább ha gagyibba tudja azt mint egy jobb 4 évszakos. Szóval tényleg az a kérdés, hogy minden nyári jobb mint egy akár fullos 4 évszakos, vagy azért egy Michelin cc2 jobb mint egy Kleber vagy Laufenn nyári? Mert pl a 4 évszakos valószínűleg kevesebb ideig bírja a nyári melegek miatt.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Fishor
üzenetére
Attól is függ, hogy mennyit mész egy évben és milyen terepen. Pl városi falngálásra évi 5-10k km-re bőven elég egy alsóbb/közepes 4S. Ha már városon kívülre is mész akkor közepes/jó 4S. Ha meg pl jársz síelni is vagy olyan utakon ahol lehet hó/jég és nem takarítják akkor meg téli.
-
Fishor
senior tag
Sziasztok!
Mi a jobb? Egy közép vagy prémium 4 évszakos (Nexen, Vredestein, vagy Michelin) vagy egy alsó/közép (Laufen, Kleber, Barum, Nexen, Vredestein) téli és nyári szett? Mert az év kb 80%-a nyárival optimálisabb, mint a téli vagy négyévszakos. De egy ez az alapelv egy gagyi gumi esetén is él vajon?
Üdv: Fishor
-
MC Pite
veterán
válasz
tboldi
üzenetére
Ha két szett, GY 4S vagy új nexen télinek megfontolandó.
Más: Megjárta a CC2 a gyárat, jóváhagyták a gari igényem a nem látható de hallható dudorral.
Van még egy abroncs ami sokkal kevésbé, de csinálja(nem hallom melyik), jó kérdés ennek is nekifussak-e. Ezt csak néha és kicsit hallom, a másik végig zavaró volt lakotton belül. -
tboldi
nagyúr
válasz
rbalint88
üzenetére
De igen, pont ez volna a terv, mert előbb a Lanciára kell abroncs.

Most egy 2019-es Kormoran téli szett van rajta, amin ugyan van bőven borda, alig párezer km-t futott csak, de újonnan sem volt top, 4-5 év elteltével és a hamarosan melegedő időben meg pláne nem lesz jobb. A régi Ypsilonról megmaradt Lybra felniken Conti PC5-ösök vannak, 2013-asok és helyenként 1,6 mm alá koptak már, mert az elődeink nem ismerték a helyes nyomás fogalmát, úgyhogy ez sem jó.
Március-április van megcélozva a Lanciával, a Hondával szeptember-október. De ha megkapja apum az adóvisszatérítést, akár hamarabb is meglehet.
Ami a költségeket illeti, ez a teendőlista az Ypsilonnal, a szürkével írottak csak feltételesek, esetlegesek.

A Jazz-hez nem csináltam táblázatot, de 4 új gumi, 2 hátsó sárvédőív lakatolása és egy új szélvédő lenne csak rajta, ha ezzel (javítás előtt, után) nem menne át műszakin.
A MiTót inkább össze sem számolom, azzal nagyobb terveim vannak, hobbi és daily egyben.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Apple iPhone 16 - ígéretek földje
- Villanyszerelés
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Apple MacBook
- Samsung Galaxy Felhasználók OFF topicja
- Lalikiraly: Macbook NEO 2
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- PlayStation 1 / 2
- S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat
- Futás, futópályák
- További aktív témák...
- Tomason TN16 Bright Silver 8x18/ET40 - Hankook Ventus Prime4 225/55 R18 DOT 0624 + TPMS+felni kupak
- Bmw 640d F06/F12/F13 Hutoracs es Visszapilanto takaro szett
- Ajkai ólomkristály
- Thule tetőcsomagtartós kerékpárszállító
- Jura C60 I Szervizelve I Easy-cappuccino fej I 3 hónap garancia I Számla I Beszámítás
- Bomba áron eladó Asus Vivobook S433EA /i7-1165G7/16GB/512 GB SSD/FHD/IPS
- ASTRO A50 WIRELESS HEADSET + BASE STATION 4th gen. fejhallgató
- Frissen pasztázva! Playstation 4 Pro 1 TB + kontroller 6 hó garancia, számlával!
- iPhone 17 Pro Max Kozmosznarancs - Bontatlan !! www.stylebolt.hu - Apple eszközök és tartozékok !!
- Lenovo LEGION 5 PRO Ultra 9 275HX 32GB RAM 2TB RTX 5070 Ti 12GB 16" QHD+ OLED 240Hz 3év Prémium GAR
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Köszönöm szépen
hyundai santa fe felnihez van. Ki tudom váltani más porvédő kupakkal vagy csak ugyan ilyent szerezzek hozzá
Első heti.