Hirdetés
-
Mobilarena
Gumi és felni topic
Ha kérdezel, akkor kérdezz úgy, hogy segíthessünk: írd le a gyártót, típust, évjáratot és motort/teljesítményt!
Új hozzászólás Aktív témák
-
tboldi
nagyúr
válasz
F_Zolee
üzenetére
Nem multi, valóban. De azon belül is lehet több fajta.

A csatolt lengőkarra visszatérve, elsőkerekes autóknál a leggyakoribb és legolcsóbb megoldás, némi függetlenséget is ad a két keréknek, mert képes csavarodni.
kép forrása: Wikipedia
A merev híd viszont semennyire sem független. A példa WagonR csak azért kapott ilyet, mert rettentő könnyen adaptálható 4WD-re, a furgonoknál pedig a nagy teherbírás miatt használják.
-
tboldi
nagyúr
válasz
Morris
üzenetére
A MiTónak gyárilag ennyi. De nálam ültető rugók is vannak, ami a hátsót csatolt lengőkar lévén nem befolyásolja, de elöl nagyobb velük a camber, picivel kívül is esik az alábbi intervallumon. Szám szerint nem tudom, mennyivel.
Az biztos, hogy a családi autóflottából ezzel lehet a legnagyobb kanyarsebességet elérni.
-
tboldi
nagyúr
Rossz a link, de nem érdekes, láttam én is a boltban.
Nekem van 2 Parkside Performance is, az egyik egy pöttöm 12 V-os, a másik pedig a legnagyobb 20 V-os. Sok mindenre használom őket, most a hétvégén pl. féltengelyt és stabrúdszilentet szereltem velük.

Még létezik egy kisebb 20 V-os is, méretben pont a fenti 2 közé esik. Amikor kapható volt, akkor feleslegesnek tartottam a meglévők mellé, de már meggondoltam magam, és várom, hogy újra legyen.
-
tboldi
nagyúr
válasz
Corsa02
üzenetére
Déjà vu-m van. Amikor még követtem a motoros topikot, ott is sokszor egymásnak feszült az ABS-t éljenző és elutasító tábor.

Megerősítem, zongorázni lehet a különbséget pl. a Jazz és a MiTo ABS-e között is. Előbbi annyira egyszerű, amennyire csak lehet, és valóban nyúlik vele a fékút, utóbbi viszont sokkal-sokkal ügyesebb, sőt már módválasztó is van, ami a beavatkozás mértékére hatással van (dynamic/normal/all weather).
-
-
tboldi
nagyúr
válasz
f4lcon
üzenetére
De van E. Viszont tudtommal akkor egy külön lámpát kellene szerelnem a lökhárítóba.
Nekem az a megoldásom, hogy a dupla tolatólámpát feláldoztam, a balos helyére tettem be a ködzáró foglalatát egy piros LED-del. Nyilván nem szabályos ez sem, de próbálkoztam piros halogénnel is, ami inkább halvány rózsaszínen világított, szóval…
-
tboldi
nagyúr
válasz
TommyY2
üzenetére
Az ET szám önmagában nem, a felni szélességének növelésével vagy csökkentésével az változhat úgy is, hogy közben a legördülési sugár ugyanannyi marad.
De közben magamat is sikerült megtévesztenem, az utánfutás az, ami ezt a jelenséget okozza/befolyásolja.
Visszatérve a legördülési sugárra, a modern elsőkerekes autókon jellemzően negatív szokott lenni, mert nagyobb stabilitást ad, biztonságosabb, de érzéketlen lesz tőle a kormányzás. Pozitív érték inkább a sportosabb hátsó kerekeseknél fordul elő.
-
tboldi
nagyúr
válasz
TommyY2
üzenetére
Legördülési sugárnak hívják magyarul.

Nem tudom mihez viszonyítani azt az 1 centit, a Honda nem adta meg a gyári értéket. Mindenesetre többen panaszkodnak a Jazz-nél arra, hogy a kanyart befejezve nem talál vissza egyenesbe magától, ha elengedik a kormányt. Jelentem, nálam nincs ilyen gond.

De ekkora eltérés olykor a gyári szerelésű felnik között is van. Van egy -tól/-ig tartomány, amiben okés, nálad az az 5 mm az ET-ben simán belefér.
-
tboldi
nagyúr
A Jazzen nem gyári felnik vannak, de annak ellenére, hogy a szélességük 6 helyett 6,5 és ET53 helyett 43, abszolút nem lóg ki a kasztni alól. Nyuszi voltam, simán választhattam volna az ET37-est is, még az is befért volna a perem alá. A gumi gyári, homológ méret.
2019-ben 2 helyen is szívóztak velem emiatt, a harmadik helyen csont nélkül átment, rá 3 évre (közben volt a covid) beszereztem a matricát, a ‘22-es műszakin már nem volt fennakadás, és a ‘24-esen sem - vagy legalábbis nem emiatt, lakatolni kellett. Ha lekérdezed a rendszámot, láthatod, hogy ugyanezek az OZ-k vannak rajta. Idén pedig folyt. köv.
Csak a hátsó lámpákat szoktam visszacserélni, mert a JDM testekben nincs ködzáró.
-
tboldi
nagyúr
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Ez eredeti Honda alkatrész, cikkszám alapján rendeltem meg az Unixon keresztül.
szerk.: De a digóhoz is rendeltem már gyári matricát ugyanígy. [kép]
-
-
tboldi
nagyúr
A teljes átmérőt nézve ha az eltérés ±2,5%-on belül van, akkor váltóméret. Az már más kérdés, hogy hivatalosan nem rakhatsz fel akármit csak azért, mert váltóméret, a gyártó pontosan megadja, hogy mi engedélyezett az autódra.
Amúgy nálam is homológ méret a 205/45R17 és a 215/45R17.
-
tboldi
nagyúr
válasz
grizlisandor
üzenetére
A MiTónál meg a teljesen üres 65-ös cső.

-
tboldi
nagyúr
válasz
focvis
üzenetére

Engem mondjuk nem zavar, mert
• éppen, hogy csak érintkeznek egymással;
• viszonylag ritkán tekerem ütközésig a kormányt, csak szűk helyen manőverezéskor;
• mindez rövid ideig tart;
• olyankor alacsony a sebesség is;
• és amúgy is cserére szorulnak a dobbetétek, miután lökhárító nélkül mentem próbakörre, és átlyukadtak.
-
tboldi
nagyúr
válasz
BlackV
üzenetére
Nekem CC+ volt a Jazzen, amit egyszerűen imádtam, ezért vettem aztán gondolkodás nélkül CC2-t a MiTóra. Oké, nem teljesen fair összehasonlítani, az Alfa ~100 lóval erősebb meg a kerékmérete is 2 lépcsővel nagyobb, de sajnos a CC2-t már az elejétől fogva nem éreztem olyan jónak nyáron, mint amilyen az elődje volt.
És ennek a számlájára írom azt is, hogy a gyári 8 mp-es 0-100 sprintet sem tudom hozni, 8,5 mp a personal best, pedig kevesebbnek kellene lennie.

-
tboldi
nagyúr
Móváron éppen esik a hó egész jól, egy 15-20 perces Lidl bevásárlás után már le kellett söpörnöm a szélvédőt.
De csodák csodájára egyszer sem csúsztam meg az ASC2-kkel, pedig szeretek haladni, nem √2-vel gurulok. Egyetlen egyszer avatkozott be az ABS, amikor a parkolóból egy figyelmetlen sofőr körbenézés nélkül akart kiállni úgy, hogy jöttek mögötte az úton mindkét irányból, én voltam az egyik. Hirtelenebbül nyomtam le a pedált, mint kellett volna, de egy kicsi daráláson kívül nem volt semmi, nem volt számottevően hosszabb a fékút. -
tboldi
nagyúr
válasz
Micsurin
üzenetére
Nyugodtan böködhetsz, legfeljebb nem válaszolok azonnal.

Én legszívesebben UHP 4 évszakost vennék a MiTóra, de ez itt Európában alig-alig létező kategória. Nincs kedvem +1 kerékszettel szórakozni, pláne úgy, hogy a maradék 3 autóért is én felelek, nem véletlenül konvertáltam át mindegyiket 4S gumissá.
-
tboldi
nagyúr
válasz
Micsurin
üzenetére
Ahogy látom, már ez is tárgytalan, de a magam részéről az ASC2-re voksolnék. CC3-mmal nincs tapasztalatom, de a CC2-vel igen, köröket ver rá a Conti. Persze nem teljesen fair az összehasonlítás, mert az egyik a Jazzen van, a másik a MiTón, de na.
Amúgy tök jól viselkedik az ASC2, egyedül szűz hóban nem volt alkalmam próbálni, de enyhén és nagyon letaposott vagy jegesedő felületen szépen vette az akadályokat. A gáz és fékpedált ésszel használva és a hirtelen mozdulatokat kerülve egy percig sem éreztem magam úgy, hogy ne lennék biztonságban - már ami a gumikat illeti, a többi közlekedő egy másik történet.

Ja, és mindenkinek felhívnám a figyelmét a guminyomásra! Most, hogy 0°C alatt vagyunk, olykor nem is kevéssel, természetesen a nyomás is csökken. Nekem 3 tized bart kellett pótolnom a Jazz összes kerekébe, mikor utoljára ellenőriztem, még +8-10° volt.
-
tboldi
nagyúr
válasz
szőröscica
üzenetére
Az enyémre még a 16-os is.

-
tboldi
nagyúr
válasz
Badboys
üzenetére
Akkor arra miért nem megy fel a 17-es?

Mármint értem, hogy beleér a nyeregbe, de ez az alapmotor a Giuliettáknál, a gyárilag hozzátartozó fékek sem túl nagyok (281 mm-es első tárcsa + 1 dugós úszónyereg), még a 16-os felninek is gond nélkül fel kellene férnie. Mégis mekkora az a nagy fék a tiéden?
Azért is furcsállom, mert az én MiTómon 305 mm-es tárcsák vannak 4 dugós Brembo nyergekkel, szellősen elfér a gyári 17-es felni alatt.

-
tboldi
nagyúr
válasz
Dorien
üzenetére
Jó, de ha nem keresed a határokat és nem köridőket hajszolsz, hanem csak átlagos utcai használatról van szó, nem kell félni a 4S-től kánikulában.
Öreganyám jutott most eszembe, ő mindig attól fél, hogy nem fog hazaérni a mobility scooterével. Ebből van benne 2, nem is öregek, és folyton a töltőn lógatja. Még ha csak a fele is maradt meg az eredeti ~20 km-es hatótávnak, akkor sem értem, miért nem elég neki, mikor 1 km-nél messzebb úgy sem megy vele. Persze, az esély nem 0, de a gyakorlatban sokkal inkább vélt, mint valós az a félelem.

-
tboldi
nagyúr
válasz
Tsebacsi
üzenetére
nagy "gázra" (EV) sem érzem, hogy egy helyben kaparna az autó
Gyanítom, voltak olyan okosok a BMW mérnökei, hogy úgy programozzák az autót, hogy ne azonnal engedje rá a csúcsteljesítményt az abroncsokra, ha a kedves user on-off kapcsolóként használja a pedált.
Belső égésűeknél meg azon is el lehet mélázni, hogy mekkora a hajtási veszteség, illetve adott sebességi fokozat hogyan és mennyire módosítja az áttételt. Sőt, az is gyakori, hogy a motorvezérlő 1-2-ben visszafogja a teljesítményt.
Simán előfordulhat, hogy az én butuska és feltehetően gyengébb MiTóm 1-esben több nyomatékot enged az első kerekekre rajtoláskor, mint Morris Quattro Q3-asa. Ennek eredményeképp nálam csak kipörögnek, és utólag szedál le az ASR, az Audi pedig okosan egyensúlyozva a tapadásvesztés határán (torque vectoring meg miegymás) csak elindul és megy, még akár kevesebb Nm-rel is adott pillanatban.Lényeg a lényeg, a lóerők és nyúlmókusok önmagukban nem számítanak annyit, és ha jól van hangolva az egész rendszer, előrébb jutsz. Szó szerint.
Lefekvés előtti agyfárasztás.

-
tboldi
nagyúr
válasz
F_Zolee
üzenetére
Persze, tudom, nincsenek illúzióim, de azért ha lehet, törekednék a minél jobbra. Ha olyan ~90%-os állapotú lenne, mint az a Lybra szett, ami még a barna Ypsilonnal jött, és a jelenlegi megörökölt (bal első, bal hátsó), egy percig nem gondolkodnék.
Egyébként a MiTóval érkező telefontárcsás felnik is kisebb felújításra szorulnának (tudom, focvis, a nyergek is), de ezekre már nem szívesen költenék, inkább csere olyanra, ami jobban tetszik. (bal első, jobb első, bal hátsó, jobb hátsó)
-
tboldi
nagyúr
Találtam még egy miskolci szettet 135-ért. Tisztábbnak tisztábbak, de sérülések tekintetében nem sokkal másabb a helyzet.
Mondjuk a kasztni sem hibátlan, nem lógna ki az összképből.

-
tboldi
nagyúr
Szerintetek ér ez a szett 110k-et? Egy bp-i Alfa bontó hirdeti őket.
Személy szerint a dupláját is szívesen kifizetném egy teljesen hibátlan szettért, de sajnos elég ritka, nem tudom, hogy ennek fényében érdemes lenne-e lecsapni ezekre. Talán úgy 55%-ban hajlanék az inkább nem felé.
A rajtuk lévő gumi nem érdekes, úgy is eldobnám.A bal elsőről sajnos nincs kép, helyette a jobb elsőről 2 is.

-
tboldi
nagyúr
válasz
Morris
üzenetére
Nagyon nem. Bár a 5zigen, Work és Rays felnikhez sok szerencsét, nem olyan egyszerű hozzájuk jutni Japánból.

szerk.: Vagy Compomotive, mint a B csoportos S1 Quattrón.

szerk. 2: Hogy komoly is legyek, én anno hasonló indíttatásból választottam OZ Superturismo GT-ket a Hondára, és most az Alfára is azt vennék legszívesebben, OZ Formula HLT-t, csak ne lenne olyan drága.
-
tboldi
nagyúr
válasz
ncc1701
üzenetére
Esetleg a kormányösszekötőbe érhetne bele, de egy teljes mértékben gyári autón ezt is kizárnám.

Amúgy milyen autóról is beszélünk? Elöl MacPherson?

Nálam a MiTón a szélesebb 17-es gumi (gyári telefontárcsás felnin) hajlamos nekidörzsölődni a dobbetétekhez ütközésig tekert kormánynál, de az autó mínusz 3,5 centis H&R rugókon csücsül. [kép]
-
tboldi
nagyúr
válasz
BlackV
üzenetére
Csak és kizárólag kitekert kormánynál? 🤔
Hacsak nem driftre épített autóról van szó, nem hiszem, hogy akkora szögben ki tudna fordulni a kerék, hogy beleérjen a centrírsúly bármibe is. A féknyereg pl. valószínűbb, de az fordul együtt a kerékkel.
És igen, szükség van rá, mert a felni és a gumi gyártásakor elkerülhetetlen egyenlőtlenségeket balanszírozzák ki vele, semmi köze az autó használtságához.
-
tboldi
nagyúr
válasz
F-ECT$
üzenetére
Conti ASC-t, amennyiben a 2-esről van szó, de ha nem, akkor Quatrac részemről.
A Michelin CC-t szerettem (pontosabban a +-t), de ha ez is szám nélküli, félő, hogy valami régi DOT-osat kapsz. Már ez is a 3. generációnál tart, csak gyanítom, ilyen kicsi méretben nem kapható. -
tboldi
nagyúr
válasz
BlackV
üzenetére
Gazdaságos üzemeltetés és jobb tapadás - a kettő nem minden esetben jár kéz a kézben.
Egyébként azt is szokták mondogatni, hogy azért ajánlott hátra rakni a jobbakat, mert az egyszeri, gyakorlatlan sofőr nagyobb eséllyel reagálja le helyesen az alulkormányzást, mint a túlkormányzást.
-
tboldi
nagyúr
válasz
HussarF
üzenetére
De igen. A csatachip előtt nemigen tudtam megnyikkantani a gumikat állóból induláskor, viszont most már egy kereszteződésből jobbra kisívben kislisszolva simán megy. Viva la nyitott difi!

Mivel anyumé a Lancia, és nagymamásan is vezeti, én minden alkalmat megragadok, hogy ne tapadjon le a turbó geója.
-
tboldi
nagyúr
válasz
HussarF
üzenetére
Én Óvár nagyobb átmérőjű, 30-40-nel szépen bevehető körforgalmaiban rendszeresen hallom, hogy meg-megnyikkan az Ypsilon alatt, illetve hirtelen irányváltáskor érzem, hogy puha az oldalfala és átbillen. Mondjuk a Lancia futóműhangolása eleve olyan kényelmesen lötyi, sok a body roll is, szóval passzol hozzá.

De a tapadásra nincs panaszom, sőt a száraz fékútja 50-60-ról meglepően rövid. -
tboldi
nagyúr
válasz
ParmaBoy
üzenetére
+1
Mindenkinek az a közlekedőedény, amihez abszolút semmi érzelem nem társul, csak egy használati tárgy A-tól B-ig. Bármi betöltheti ezt a szerepet.

Amíg a Jazz volt az egyetlen autóm, addig azt babusgattam, de amióta megvan a MiTo, a Honda kicsit közelebb került a KE státuszhoz. Már csak annyit foglalkozok vele, amennyit muszáj, az Alfa több figyelmet kap.

-
tboldi
nagyúr
válasz
szabonagyur
üzenetére
[link] 🤔
Oké, kicsit csaltam, mert MiTóból nem tudok a gyárinál erősebbet választani a listából, így az azonos motorkódú Abarthot választottam, illetve annak a gyári tuningverzióját, ami a legközelebb áll az én autóm jelenlegi állapotához.
Nem vitatkozni meg bréméregetni akarok, egész egyszerűen csak kíváncsivá tettél.

Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Túllépne a DRAM limitjein a Neo Semiconductor-féle 3D X-DRAM
- Autós topik
- Graphics: Telefonvásárlási kálváriám....avagy clickbait cím: Horror a hardveraprón
- Linux haladóknak
- Ha Darwinra hallgat az AI, nehéz lesz megállítani
- Arc Raiders
- 4K vs 8K – Megéri-e a 8K TV 2026-ban?
- Motoros topic
- Milyen NAS-t vegyek?
- Apple MacBook
- További aktív témák...
- Bmw 640d F06/F12/F13 Hutoracs es Visszapilanto takaro szett
- Dyson Purifier Humidify+Cool PH2 De-NOx (White/Gold)
- Sage Barista Touch garanciával/ 2x lefőzés csak!!
- SZUPER Akcióban Új Bontatlan Dyson V15 Origin 3 év gyártói garanciával Azonnal Átvehető
- Bontatlan WORX Landroid Vision M600 AI-alapú robotfűnyíró eladó!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 5060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Eladó Nokia 5.4 4/64GB kék / 12 hónap jótállás
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H610M i5 12400F 16GB DDR4 1TB SSD RTX 3050 6GB Endorfy Signum 300 TG MSI 650W
- 188 - Lenovo LOQ (15IRX10) - Intel Core i5-13450HX, RTX 5060
- Használt számítógépek/merevlemezek számlával, garanciával! Ingyen Foxpost/PostaPont!
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest