Hirdetés
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Milyen okostelefont vegyek?
- Poco X8 Pro Max - nem kell ide sem bank, sem akkubank
- MIUI / HyperOS topik
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Megint Samsung-gyártott Snapdragonról pletykálnak
- iPhone topik
- Két új Poco C-széria mobil érkezett
- Honor Magic 8 Pro Air a neve, január 19-én mutatják be
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
-
Mobilarena
Gumi és felni topic
Ha kérdezel, akkor kérdezz úgy, hogy segíthessünk: írd le a gyártót, típust, évjáratot és motort/teljesítményt!
Új hozzászólás Aktív témák
-
apple87
senior tag
Második centír után ,még talán rosszabb volt, ekkor otthon átcseréltem az elsőket, a hátsóval. Most mint ha jobb lenne, de 130 nál láthatóan vibrál az ülés támlája, meg a lábomnál is érzem picit.
Ilyen Hunter gép kevés helyen van , keresem de nem találok Debrecen környékén -
czanga
őstag
Most sült, még ropog.
Tegnap vissza cseréltem a téli szettre a kerekeket, mert a gumis akihez viszem nem tudta volna úgy bevállalni ha autón van, plusz nem is szeretem az átszerelést másra bízni.
Tuti jó voltam tetrisből gyerekkoromban, mert a kombiba be ment mind a 4 komplett kerék, és a 4 új Pilot Sport.
-
elpescador
junior tag
Hát, igen, nekem pont az olcsóbb, peremvédős kellene, de a drágább 2023-as gyártású, akkor az olcsóbb az meg friss lesz?
Szóval nem mertem rendelni.
Meg azóta azt gondolom a Falken Azenis FK520-et veszek inkább.
A kettő közül melyik a jobb?
Falken Azenis FK520 vs. Kumho Ecsta Sport PS72
méret:225/45 R19 -
Rick4
félisten
A Picasso nekem is csak ide- oda menős kocsi, évente 3x szoktam lemosni, kitakarítani, szóval nem a szerelmem, csak egy tárgy, viszont a buta hátsó futómű itt a gyári gumi- felni mérettel rossz volt, a 205/60R17 helyett a 225/50R17 sokat segített, pláne hogy 7" helyett 7.5" széles lett a felni, a nexen helyett conti gumi került fel, de a 19-essel valami brutál módon megszűnt a bólogatás- billegés, ami nem kellett oda az teljesen eltűnt, tehát van némi plusz hozadéka. Viszont már jóideje úgy közlekedem, hogy nem használom ki a benne rejlő dolgokat, csaak néha kipróbálom, kiég e a kipuff 20-30km-en haladósabban, de ennyi. Ehhez se kell űrtechnika, menne a gyári mérettel is.
-
elpescador
junior tag
-
Rick4
félisten
A mindennapokban valójában felesleges a nagy, nekem is itt van még a 225/50R17-es conti gumis szett, ami 4 évig állt a szerelőnél autóval együtt, de szemre és más tekintetben is hibátlan, tewhát feltehettem volna, de nem olyan szép, mint a 19-es DS felni, így utóbbira jött a nyári gumi, ma délután 4-re van idsőpont a gumishoz, holott az eszem azt mondta, tegyem fel a 17-est, és jól van.

-
BaLee
addikt
Anno olvasgattam az ezzel kapcsolatos ASZF-et ami kicsit fura, néhol nem magyar, de csak arra emlékszem, hogy az új abroncs szállítási költségét kell állnod.
Amúgy normál esetben az útfentartóval is le tudod boltolni a kátyúkárt.
Nekem is sikerült végül, bár volt vagy 2.5 hónap mire kifizették... Bár valószínű bonyolultabb, mint egy ilyen biztosítást érvényesíteni. -
-
Jenne
őstag
Anno 10 éve talán már? Akkor még külön téli és nyári szett volt az autón, a 10 éves GoodYear UG7 ( ha jól emlékszem ez a típus volt) és cseréltem, mert át álltam 4vszakosra, a gumis megvette - szinte rábeszélt, hogy adjam el - a 4 db téligumit. Akkor anno adott érte összesen 12 ezret. Nem szívesen adtam el, mert és mondtam is neki, hogy érezhetően csúszik induláskor és nagyon megmerevedettek a gumik, de az is igaz hogy volt bennük a 10 év használat alatt talán ha 2 ezer km...
Néhány nap múlva jártam ott újra és látom ám, hogy ki vannak téve (szépen letisztítva, fényesen mintha újak lennének) darabonként 10 ezerért...
Pár héttel később szintén voltam arra és látom, hogy már elkeltek. -
Rick4
félisten
Azzal technikailag nincs gond, ha lejárod 3-4 év alatt, tehát 5-6 évesen úgy veszed le, hogy abból 3 évet nem ment, de már elkopott, itt a 10 évessel van baj, szerintem akkor is közel necces, ha ebből 4 évig új volt, legalább is ez így eladhatatlan, és ezért is van bajom a gumisok által kitalált 5évig újnak minősülő gumival. Veszek egy 4 éves gumit, el akarom adni 2 év múlva, de bármilyen is, az akor már 6 éves, tehát nem adnak a használt piacon érte annyit.
-
426os
őstag
Felkerültek a nyári kerekek az új gumikkal (Goodyear Eagle F1 Asymmetric 6 225/45R17, peremvédővel). Tetszetősek, jó a peremvédő is. Egyelőre még alig mentem velük, majd holnap lesz egy hosszabb út, pályával. Először tök hangosak voltak, de kb 10km után már jelentősen csökkent a gördülési zaj. Remélem megy még lejjebb is kicsit.
Pár kép (azóta felkerültek a csavarkupakok is
)
[kép] [kép] [kép] [kép] -
gippazoid
őstag
-
pinnacle
nagyúr
Köszi! Persze, ezért kell centrírozni. Talán csak nem anélkül rakták fel.
Nem is néztem tesztet, mert úgy emlékeztem, hogy a Michelin mindig benne volt az első 3-ban, tartósságban meg az első. Primacy 4+ ilyen is volt 2023-ban (energy verzió vizes úton nem remekelt), de most látom, hogy 2026-ban a Michelin Primacy 5 "csak" a középmezőnyben van, Goodyear Efficientgrip Performance 2 V futásteljesítményben egy picit jobb, de amúgy 3. helyzet.
-
pinnacle
nagyúr
Látom neked is nagyon sokáig tartott. Garázsban van az autó? Ha nem akkor tényleg csodagumi.

Hátrányok
A 4 ből ami felnire került, 2 futott szépen, 1 kicsit ütött, 1 meg nagyon (kb 1cm-t). Végül azokat amik ütöttek hátra raktuk. Városban használjuk az autót csak így nem zavaró. Ettől függetlenül nem ezt vártam egy prémium gyártótól.
Ez mit jelent, hogy tud egy gumi ütni, ráadásul nem is az összes, hanem egy, kettő? -
pinnacle
nagyúr
Végre kiderült számomra, hogy mi ez a CC.
Lehet azért bírják ilyen sokáig, mert ez a 4 évszakos gumi, különleges összetételből készül? Mondjuk fura, hogy tudták megoldani, se nyáron, se télen ne legyen túl puha.
Ez tényleg olyan jó, mint egy külön nyári vagy téli gumi, semmi hátránya sincs? Akkor mindenképpen ez a legjobb választás. Látom 4 típus is van. Téli gumim Michelin Alpin 6, 5 éves lesz télen. Megnéztem a kézikönyveben, nincs is sebességindex megadva, csak a sport autóknál jelzik a V-t. Téli gumi is H-s. -
Rick4
félisten
Amennyiben egy közösségi adószámmal rendelkező uniós cég az eu-s országokban kíván értékesíteni, úgy még akkor is áfás körbe esik, ha egyébként alanyi adómentes lenne, de eléri az adott országban a 10 ezer eurós értékhatárt, onnantól fordított áfás lesz, tehát ha eladtak 100db 40 ezer forintos gumit 25 autóra, a 26. autónál már befizeti a magyar költségvetésbe az áfát, tehát ezzel nincs sok csalási lehetőség ráadásul már az OSS rendszerben vallja be, szóval szóval itt nem nagyon van áfacsalt gumi...
BNiztos megvan a kiskapu, de bármi is volt eddig, ezek a kiskapuk záródnak szépen, és egyre inkább nincs lehetőség trükközni. Az, hogy ő külföldön vette olcsóbban a gyártótól, még nem áfacsalás, hogy netes raktára van 100 ezer darabos készlettel, de csak 5 alkamazottal, az meg csak ooptimalizálás, nincs benne csalás. -
pinnacle
nagyúr
Köszi! Ez a kevésbé tapadás nem hat a féktávra? Ha nem akkor jobb választás lehet.
Ahogy látom az elektromos autókhoz ajánlják, de a nagyobb igénybevétel miatt, lehet tartósabb gumi, ezért jobb választás. -
pinnacle
nagyúr
Köszi!
MICHELIN Primacy 5 és az energy között mi a különbség, melyik lehet a tartósabb, illetve ez az FR peremvédő hasznos lehet? -
bul07
nagyúr
Nálunk már harmadik kocsin van Barum, az egyik egy kétszemélyes kis teher ami évi 15-20-25e Km is megy(ép milyen év), télen nyáron hóban mindenkor munkáskocsi, most egy éve van rajta és olyan kirívó hátrányt még nem jelentkezett előtte használt téli nyári pároshoz képes.(persze kevesebbet tud mint egy évszak specifikus) Hóban igen jól viselkedett, direkt próbálgattam.
-
hoffman_
nagyúr
-
Jenne
őstag
Szia!
Én is kérdeztem erről az XL gumiról a contact@tc.michelin.eu-nál
Konkrétan a Kléber Quadraxer 3 gumiról.Válasz : Gábor, az Ön tanácsadójától
A nagyobb terhelésre tervezett gumiabroncsok XL (Extra Load) jelöléssel vannak ellátva.
Ezt értem is.
• Előnyök:
Jobb tapadás és adhézió. A nagyobb merevség biztosítja a még jobb stabilitást, a jobb kanyarodási viselkedést, a gyorsabb kanyarodási reakciót, a jármű és az útfelület közötti hatékonyabb erőátvitelt, valamint a túlterheléssel szembeni fokozott ellenállást (gyorsítás, fékezés, centrifugális erő a kanyarokban).
• Hátrányok:
Valamivel drágább mint a nem XL változat.Ezt még értem is, de például a Goodear már csak ilyen XL változatot gyárt 2024 március óta a 4évszakos gumikból. Ilyen a Goodyear Vector 4Seasons Gen-3 gumi is. Itt már választási lehetőségem sem lenne, hogy erősített vagy nem erősített oldalfalút vegyek.

-
-
Jenne
őstag
Szia!
Köszönöm a válaszodat.
Az Apollo Alnac 4G All Season 175/65 R14 82T ahogy nézem szinte azonos mintázat mint a Vredestein? [link]
Itt aszimetrikus mintázatról írnak: [link] Idézem: Az Apollo Alnac 4G All Season gumiabroncs aszimmetrikus mintázata miatt extra stabilitást nyújt vezetés közben, a változó mélységű barázdák pedig az abroncs hosszabb élettartamához járulnak hozzá. -
czanga
őstag
Barum Bravuris 3 HM nyári gumedli van fent az autón jelenleg. Ezzel került hozzám 4 éve, de itt az ideje váltani. Amúgy meglepően normálisan tapadt eddig is. Megjegyzem: Igen, 85%-ban sétakocsikázok. Elbubogok a naplementében. Az utólag hozzá, flottakezeléses cégtől, akkor asszem 2 évesként jött téli Hankook WinteriCept viszont akkora fosh lett már a mostani télre, hogy sajnos az is csere lesz.
-
Jenne
őstag
[kép]
A képen ez a gumi (és erre kérdeztem rá) aszimmetrikus mintázatú szerintem. Ha a képen a gumit szemből nézzük, melyik a téli és melyik a nyári oldali mintáztat?
A gumin ezt jelölik a gyártáskor, hogy tudja a gumis aki felszereli? Bocsi a tudatlan kérdésemért.
Én is kérdezgettem ismerősök között akinek ilyen gumija van, de megoszlanak a vélemények. Van akinél nem igazán stabilnak érzi az autót, nyúlik a gumi és alulkormányozott érzése van mindig (Ford Mondeo), volt aki azt mondta, vizes úton nem volt valami jó a tapadása és "libegős" érzése volt midig (suzuki vitara) Egyikük sem venne még egyszer ilyen gumit. -
czanga
őstag
-
Jenne
őstag
Szia!
Én is szemezgettem ezzel a Vredestein Quatrac 5 gumival, de végül elengedtem.
Eléggé megoszlanak a vélemények róla.
A futófelület egyik fele nyári, a másik fele az téli mintázatú. [kép]
A nyári vagy a téli mintázatnak kell kívül lennie? Vagy mindegy? Van erre a gumira ilyen gyártói előírás vagy javaslat erre? -
Automax a hazai Michelin promóció miatt, náluk volt a legolcsóbb.
(16-án délelőtt rendeltem, azóta némileg drágult. Aznap adtam el a korábbi kerekeket - végül gumikkal együtt. És aznap indult a promóció is, csak még elfelejtettek árat emelni.)
Nem sírok különösebben, úgyis elfogy 3-4 szezon alatt.
-
Rick4
félisten
Annyira felfelé megy, hogy decemberben a conti vancotact4season-okat 80K/db áron adták a spinteronál, akkor az volt a legjobb ár, most ott 76, máshol meg 69-ért is van.
Még szerencse, hogy nettóban tudtam megvenni, és így 63 most is a spinterotól, 59 máshol.
Bárhogy nézem, olcsóbb lett. 
Tegnap esett le, hogy kell egy ötödik gumi is, mivel a nyári nexen gumis pótkerék nem lesz jó majd télen, ha mégis úgy alakul, hogy eladom ezeket a nyári nexeneket, akkor az 5 új gumit egyben adom el, a 4évszakos meg tök jó lesz minden alkalomra. -
Rick4
félisten
Oké, hogy a motor lassan melegszik, van is benne vizes webasto télre, de ha be van indítva, viszonylag gyorsan bemelegsziik, az viszont a hűtővíz, nem a kipuff, még én is meglepődtem, hogy mennyire nem akar a cső átmelegedni. Amennyire nyomom, szerintem annyit hűt a menetszél is, mire hazaérek meg újra felbakolom, kihűlne megint. :D
Nem megy a régi szenzor fűtése, tehát nem fut le a regenerálás sem, hibakódot dob, ezért nem akarom már kínozni, ráadásul a régi kábeleit is elvágtam, bár vagy neki alul külön modul, tehát nem ditrrektbe kapcsolódik az autó kábelezésére, de nem lényeges, úgyis megy a kukába, egy volt fontos, hogy könnyebben felmenjen rá a kulcs. Pálya itt van 1.5km-re, meg lehetne küldeni, de szerda délután 4-kor kezdtem hozzá akkor még napsütéses 16 fokban, úgy voltam vele, ha kijön, akkor fél óra alatt kész, ha nem jön ki, akkor meg kell még pár eszköz, és utóbbi lett belőle. Mivel jött a rossz idő, eleve úgy készültem, hogy vagy- vagy, tulajdonképp alánéztem, hogy mi kellhet, az most már megvan, meg is rendeltem, nálunk esik 1.5 napja, és iszonyat szél fúj, szóval jövő hét szerdáig ráér elállni, addig meg megjön a gázlámpa, ha azzal pirosr aizzásig felmelegítem, akkor ennek ki kell jönnie pikk pakk.
De igazából mindegy, hogy ezzel most mi van, van itt még 2 másik autó menetre készen, ez majd meglesz. -
Rick4
félisten
Nekem a tranyón a jobb első keréknél az 5-ből 1 le van törve, kijött a csonk anyával együtt.
Itt a kis jegyzettömbömben ez a sor:
2024.11.11. első kerékcsavar 1 db 1114ft
Febi 100166Szóval 1.5 éve megvan már a tőcsavar, még keresem a megfelelő időpontot, hogy kiüssem a régit, és behúzzam az újat.

-
czanga
őstag
Ez volt az eredmény ott a Suzuki esetében:
(gondoltam a kicsit felületi rozsdás fékdobokat lefújom, így derült ki a nyomaték)
Eszemben sincs és nem is volt Subarut rájuk bízni. Legutóbb mikor gumi csere volt azon, akkor egy egyedül dolgozó gumishoz leadtam a felniket akit a család is rég ismer. Nem baxxta össze, szépen lecserélte, én pedig otthon felszereltem a kocsira.
Amúgy pont a napokban készültem el a MTN vinyl spray fújással. A nyári szett kapott 5 réteget.
-
czanga
őstag
-
attiss66
senior tag
Mennyire megbízható egy ilyen Lidl/Aldi-s nyomatékkulcs?
Tehát mennyi használatot bír ki biztonságosan? Állítólag a sok használattól adja meg magát, amikor nem kattan időben.
Nekünk két kocsihoz kell, egy Mitsubishi ASX és egy Suzuki Ignis kerekekhez, téliről nyárira és nyáriról télire cseréhez, na és a Mitsunál 7000 Km-enként olajleeresztőcsavar húzásához és 10 000km a Suzukinál(az bírja
)az olajleeresztő csavar meghúzásához. Másra nincs használva.
De akár az olajleeresztőhöz lehet venni még egyet, ami csak a két olajleeresztéséhez kell, azzal nem lehet viccelődni. A kerekeknél nem lehet olyan nagyot hibázni.
Ha van profi nyomatékkulcs az olajleeresztéshez, ha tudsz olyat linkelni, ami abszolút megbízható, nem sajnálom rá a manit. -
czanga
őstag
SWIFT-re rendeltem utánvéttel és szereléssel, 13" méretben. Asszony eléggé Vatanen tud lenni, szóval örülünk ha tapad. 17200 /db gumi.hu-nál.
Ez volt még meg a:
- Kumho EcoWing ES31
- Barum Brillantis 2Az összes sokkal drágább volt (a Barum már 20k), de előzőleg azt írtad, hogy sok difi nincs, így erre esett a választás.
-
czanga
őstag
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Motorola Edge 50 Pro 512GB Black Beauty Karcmentes állapot 12GB RAM 6 hónap garancia
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- Honor 200 pro
- BESZÁMÍTÁS! LG 24MK600M FHD IPS 75Hz 5ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- Intel Core i7-7700K 4.2GHz (8M Cache, up to 4.50 GHz) LGA1151 Processzor
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

)
Akkor jöhet a kereszt kérdés, mester?
)