- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Betiltották a Pixel 7-et Japánban
- One mobilszolgáltatások
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Rekord vékony lesz a Z Flip7 is
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Garmin Instinct – küldetés teljesítve
- Honor 400 - és mégis mozog a kép
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
-
Mobilarena
Gitáros topic ♪♫ eddig összegyűjtött tapasztalataink → itt.
(gitár-, erősítő-, effekt- és húrválasztásról, hangkártyákról)
Új hozzászólás Aktív témák
-
espista
senior tag
válasz
wednesday #42395 üzenetére
Néhány szerszám - néhány speciális - pár youtube video és egy kis gyakorlás. A 20. gitárodon már könnyen fog menni. :-) Ha megfontoltan, finoman, óvatosan csinálod, akkor nem tudud elrontani. Erőltetni nem szabad. Pontosan követni kell mindig a sorrendet. A Fender honlapján is találsz hozzá útmutatót.
-
Eastman
addikt
-
Eastman
addikt
válasz
wednesday #42369 üzenetére
...próbáld ki a Fender gyári hangoló appját! Nemazérmerfender, de nekem pontosabb a hangolásom amióta használom. Valamit nagyon összeraktak benne...
SidCorky
A #42349-es hsz-t neked írtam válaszként a #42328-ra. De az is lehet, hogy csak a lelkemen könnyítettem.
Mos' nézem, hogy nem a válasz gombra böktem akkor, meg azt, hogy kinek is írhattam. Ejj, ezek a péntekesték-szombatreggelek! -
BluEyes
őstag
válasz
Végül is én fémhúros akusztikushoz vagyok szokva.
Na azzal az akusztikkal is foglalkozni kéne szerintem, nyak és húrmagasság beállítása, vékonyabb húrok. Mert ez túl nagy kontraszt, egy dobozgitáron se kell állat módon markolni a nyakat, egyértelműen el van baszarintva az a gitár. Vidd el valami szakihoz.
-
Eastman
addikt
válasz
Bővebb infó, hejj!
-
válasz
Ezt csináld meg [link] először is. De ha lehet akkor ne mobillal, hanem egy pontosabb műszerrel, mint a videóban is van, pedállal, akármivel, pl ha havernak van hangolója akkor inkább azzal csináld ha van rá mód, ha nincs akkor marad a telefonos segítség.
Ültetett tremolo, a nut meg normálisan néz ki, nem ott lesz a gond.Hangerő potikat meg le és szedd le alóluk a nejlont. Nem néz ez ki így jól. Potik alá szemüvegtörlő, aztán egy vékony pengetővel felemelni őket óvatosan, hogy ne karcold a testet.
-
Alexios
veterán
válasz
Azért szerintem nem kéne ennyire durvának lennie. Mármint nem tudom milyen erősen fogod, nekem van jumbo bundos gitárom, és azért meg kell nyomni hogy elhangolódjon, és akkor sem hiszem hogy 3 fél hanggal menne feljebb, gondolj bele mekkorát kéne nyújtanod a húron, ha direktbe akarnál másfél hangot, köze nincs a bund-fogólap távolságnak.
Szerk.: közben jobban megnéztem a képet, gondolom a G húr 12. bundját fogtad le
Ennyi akár még benne is lehet, bár szerintem akkor sem kell annyira leheletfinoman bánni a húrlefogásnál, de nyilván te érzed(illetve a gitáros ismerősöd) mennyire nyomod valójában.
-
válasz
wednesday #42366 üzenetére
A vastagabb húr az tényleg számít, de ennyire nem kellene, csak egyel vastagabb, ha ilyen 11 körüli lenne akkor oké. De ott valami nem tiszta. A híd az le van ültetve vagy "úszik"?
Ilyen mikor úszik:
Ilyen mikor fekszik a testen:
Ez utóbbit tudom ajánlani beállításnak.Esetleg egy fotót a hídról meg a nut-ról mint ez itt? Nincsenek magasan a húrok?
-
válasz
wednesday #42361 üzenetére
Hát pont ezt mondtuk, hogy picit sem nyomni a húrokat hanem a bundhoz érinteni őket.
De ha egy Fenderen nincs ilyen gondod Squier-en meg van akkor valami nagyon fura dolog van, mert nem hinném hogy a Fendert lehetne "nyomni" Squiert meg nem... itt valami más is van, de mindegy. Így távolról nem fogunk tudni segíteni úgysem.
Úgy gyakorold e a nyomás erősséget, hogy egyetlen ujjadat, pl a mutatót, ráhelyezed, felfekteted a húrra a bund felett. Majd azt elkezded lefelé tolni amíg az el nem éri a bundot, ilynekor még reszelni zizegni fog, de már csak annyi extra erőt fejts ki, hogy a rezgés elmúljon. Illetve ne merőlegesen told a húrra, hanem ilyen karmolás szerűen húzd rá azt, de nem szabad sokat nyúlnia, mert akkor megint hamis lesz... nagyon nagyon kis energia és nagyon nagyon kis mozdulatok ezek.
Illetve közel a körömhöz próbáld fogni gyakorlásnál. Nem úgy fogsz játszani, de segít beékelni dolgokat. -
wednesday
őstag
válasz
wednesday #42325 üzenetére
ÜDV ismét. Köszi a válaszokat és a segítséget nektek.
Kicseréltem a húrokat egy Elixir OptiWeb szettre.
Megmutattam haveromnak, aki szerint jó a gitár csak nem kell kicsit sem nyomni a húrokat. A húrokhoz kell csak éppen érni (gyak nulla nyomás), ez nekem még marha furcsa egy fémhúros akusztikus gitár után. Én is próbáltam okosítani magam és rákeresni mi okozhat ilyet.
Wikin találtam: "A Jumbó érintők kedveznek a modern játéktechnikáknak mint pl. tapping, hammer on, pull of, legato, mivel játék közben az ujjak nem érintik a fogólapot. A jumbo bundoknál az előbb említett előny ugyanakkor hátrányt is jelenthet, mivel a húrok túl erős lenyomása intonációs problémát okozhat."
Meg nem mondom, hogy a Squieren most milyen bundok vannak.De lehet ez a jelenség az, amibe belefutottam.
A haverom fenderjét is kipróbáltam, az annál azért ilyen jelenség nem volt. Nem volt ennyire érzékeny.
-
consono
nagyúr
válasz
wednesday #42325 üzenetére
A Squier CV szériája nem igazán az olcsó gitár kategória, nem kellene ilyent csinálnia. Ha a húrcsere sem oldja meg a gondot nézd meg , hogy hány rugó tartja a hidat, illetve hogy "lebeg"-e vagy felfekszik a testen. Amiatt is lehetnek anomáliák, főleg ha lebegőre van állítva a híd és rátámasztod esetleg a kezed...
-
espista
senior tag
-
Eastman
addikt
válasz
wednesday #42319 üzenetére
Szia!
Pluszegy! Érintőnek hívjuk.
Húrcsere nélkül nincs beállítás.Mivel egy pontosan 66 éves konstrukcióról beszélgetünk, kezdő gitáros esetén a hardveres és a "szoftveres" technika is optimalizálásra szorulhat.
Molemant olvasd vissza itt; ki lehet ékelni a tremolótőkét hátul + ha szerelemgitár; mehet rá satus kulcssor + nem nyomod!
Nagy üdv, R&R!
Szerk:
Nem biztos ám, hogy gyári állapotában használhatatlan az olcsó Strat.
-
válasz
wednesday #42319 üzenetére
Ne vidd vissza, nem bíznék meg abban aki beállította húrcsere nélkül. Nekem eddig hangszerész nem vállalta a beállítást húrcsere nélkül. Pedig zöldfülű koromban én is bepróbáltam ezt. Egyszerűen nem vállalták el és kész.
A gyári húrt amúgy is érdemes lecserélni valamire. Én pl rakattam volna fel egy alap daddariot azt csá.
Van a másik probléma, az amikor hangszerész üveghang alapján állítja be az oktávot. Hát ez egy szintén marhaság, saját tapasztalatom az, hogy az olcsó gitárokon ez hiba, mert lefogásnál rohadtúl el fog mászni és lefogott állapotban kellene beállítani, hiszen nem üveghangon játszol hanem lefogva. Ez az elmélet erőltetése a gyakorlattal szemben. Mert elméletileg a gyakorlat ugyanaz mint az elmélet, gyakorlatilag viszont nem.
Szerintem húrcsere és állítsd be te az intonációt. Vagy vidd el valaki máshoz és tegyenek fel neked egy új húrszettet.Ja igen, ahogy Goose-T is írja, nem fogólaphoz nyomod, hanem a bundhoz érinted hozzá a húrt. Nem kell nyomni erővel, épp csak annyira, hogy ne zörögjön már. (zörgés jöhet máshonnan is, pl feljebb elhelyezkedő bundokról is, de az most más kérdés).
-
FockeWulf
tag
válasz
wednesday #28140 üzenetére
A gitartanfolyam.hu elég korrektül van összerakva, régebben nézegettem, szerintem megéri. A neten ami kerülendő, az a "gitáregyetem" meg a "pénzes-féle gitáriskola".
Telós, hangolós appokal szinte sebészi pontossággal be lehet lőni a gitárt, ha az E-húrod jól van behangolva, az ötödik bundon az A meg hamis, akkor valószínű a gitároddal van baj...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Nintendo Switch 2
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Xbox Series X|S
- Betiltották a Pixel 7-et Japánban
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Trollok komolyan
- WordPress tartalom kezelő rendszer (CMS)
- One mobilszolgáltatások
- Poco X6 Pro - ötös alá
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 48C2 - 48" OLED EVO - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen5 CPU
- Lenovo magyar laptop billentyűzetre van szükséged? Akármelyik verzióban segítünk!
- Nintendo Switch bazár (Okosított Nintendo Switch konzolok, játékok, tartozékok)
- Apple iPhone 13 128GB / Kártyafüggetlen 1ÉV GARANCIÁVAL
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest