Hirdetés
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- CES 2026: A tévékben is okosabb lesz a Gemini
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- CES 2026: Belépett a Motorola a VIP buliba
- OnePlus 15 - van plusz energia
- CES 2026: olcsó, kompakt, többportos GaN töltőt kínál a Lenovo
- Fotók, videók mobillal
- CES 2026: Android és iOS kompatibilis nyomkövetőt hozott az Anker Eufy
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
-
Mobilarena
Elso fazis: epits ki egy megfelelo alapot,konnyu,alacsonyabb pulzusu alapozassal.Erzesbol ez a "meg tudok kenyelmesen beszelni futas kozben",nagyjabol a max pulzusod 70-75%-a.
Amikor ugy le tudsz futni kb. 10km-t,hogy 5 utesnel nem mozdul el tobbet az alap futopulzusod akkor kezdheted a kovetkezo fazist.
Új hozzászólás Aktív témák
-
ígyvanferi
addikt
Elég jó kis izomlázam lett tegnapra a combfeszítőimben a vasárnapi terepezéstől. Vajon azért, mert fostos vagyok a terepfutáshoz vagy mert az utolsó pár km-en már lefelé, részben aszfalton eléggé verettem, hogy elérjem a 16:11-es vonatot Nagymaroson, esetleg mert nem tudtam lenyújtani rögtön utána? Vagy akár mindezek együtt, az sem kizárt. Csak azért fura, mert az eleje egy korrekt mászással kezdődött, ott a vádlimat éreztem, hogy dolgozik veszettül, de abban nincs izomláz. Ha csak két-három hetente megyek terepre (relatíve) hosszabbat, azzal valamennyire hozzá tudnék szokni az ilyen jellegű terheléshez és nem lenne besz.ratós izomláz pár napig utána?
-
tomcica
Topikgazda
válasz
Perillustris
üzenetére
Jol van akad az is,megjegyzem gyanusan keves a kobor kutya a pekseg korul

-
tomcica
Topikgazda
válasz
Perillustris
üzenetére
Vagy turos Burekot

-
tomcica
Topikgazda
válasz
Perillustris
üzenetére
O majd fogsz meg szidni,ha epp csinalod
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
tomcica
Topikgazda
válasz
Perillustris
üzenetére
Maratonos felkeszules soran ritka az,hogy egy full 21K kijon felmeronek,az h neked PB lett azt mutatja,h jocskan van meg benne nehany perc a 21K-ban (a maratonban akar 10perctol tobb is). A maratonos felkeszules lenyeges resze egy allando terheles,nyomas alatt lenni.Amikor 21K v 10K felmero van,akkor nem igazan szoktak lecsokkenteni a periodus atlagos terheleset,az is a cel h faradtan tudj futni 21K-t,ha ilyenkor meg PB is lesz,nos akkor egy 21K speci felkeszuleskor boven lehet jobbat menni

-
tomcica
Topikgazda
válasz
Perillustris
üzenetére
Bravo,gratula

Szamos modon meg lehet a dolgot kozeliteni,a nagy kepet nezve a motto mindig = EGYENSULY.Ugye egy felmaratonos/maratonos felkeszules,ha jol csinalja az ember akkor a kitartas,stamina fele billenti az embert.A sebesseg karara.Igy az egyensuly azt diktalja,hogy szedd le a terheles es egyben gyorsits ki 5K munkaval.
Az epp jo lesz a 20perc csogaz Margit-szigetes tervedhez is
4het elezes,heti minimalis km,annyi h a celedzesekre teljesen regeneralodj,ezeket csak ugy erdemes csinalni...ez mas,mint egy maratonos felkeszules.
Minden heten 2 kulcs edzes van:
- 8-10 x 400m interval kb 3:40-as temporol kezdve,negy het alatt 3:30ig gyorsulva (piheno 400m laza kocogas)
- 4-5 x 1000m interval 3:45-os celtempon (piheno 400m kocogas) itt nem kell az ezreket gyorsitani,novelni sem,viszont ha jol megy,akkor a nehezites az,hogy a piheno roviduljon le 200m-re,ha ugy is konnyu akkor picit gyorsitsd a pihenot (kb 5:15-re).
A negy het alatt a harmadik nehez edzes/het minden heten valtozik,egyik heten 8-10K 4:45-4:15 fokozo,masik heten ero=emelkedore kb ez a tempos erofeszites (amit egy 4:45-4:15 fokoz ker) emelkedo lehet rovidebb,lehet dimbes-dombos terep,lehet gumi huzas stb.
Minden mas edzes REGENERALODAS,tehat itt nincs km gyujtes.Ha full OFF nap kell akkor az
4het utan utolso heten heten csak 5 x 200m gyors (3:30 v gyorsabb iram) 200m kocogas,majd hetvegen 20perc felmero.
1het laza km gyujtes + 5 x 400m (konnyed 4:00-3:45) 200m 5:15-on es azon a hetvegen 20km laza 5:30-5:15.
Ezutan indulhat a 21K felkeszules,ker reszbol all 4het amelyiken gyorsabb sebesseg van resztavban es hosszu eros hetvege,valamint 4het amikor verseny iram beprogramozasa lenne.
Elso 4het,heti ossz km amit elbirsz,het kozben 2db eros edzes:
- 8-12km 4:15-4:00 resztavokba bonta 1-2-3K barmilyen kombinacioja jo,rovid pihenokkel ,ahogy halad elore a negy het egyre nagyobb falatokba adagolod pl 8 x 1K (piheno 200m kocogas) -> 4 x 2K -> 3 x 3K -> 3 x 4K
- Hetvegi hosszu eros futas 24-30K kulonbozo kombinaciokban mehet 5:15-5:00-4:45 iram,atlag legyen kb 5:00 (mehet 1+1+1km valtogato 8-10db,vagy mehet 7+3,6+4,5+5km,sima fokozos is mehet 5:15-4:45) minden heten noveld,az atlag ne gyorsuljon! 24-26-28-30K.
Het kozben nehany repulo sprint,rovid emelkedo erore,ezek nem teljes edzesek nehany perc a laza regeneralo edzesnapon.Het kozben max km amit elbirsz,ez a 4het papas szules edzesmennyisegben,utana csokken.4het 21K versenyiramos periodus,a resztavok novekszenek,de lassulnak,a hetvegi hosszu csokken,de atlaga gyorsul,het kozben 2db speci edzes:
- 10-16K interval 4:15-os celiramon a gyors reszek,hosszu 1km pihenovel de 5:15-on! pl 5 x 2K, 4 x 3K,3 x 4K,5x5K egyre nagyobb falatok.
- Hetvegen eros hosszu futas 4:45-4:30-4:15 kombinaciok,kb 4:30-as atlag 28-20K hossz,negy het alatt csokken a hossz,picit noveled az atlagot,itt is mehet 1+1+1km valtogato,vagy akar 4x4K (4:20-4:25on) piheno koztuk 1K 4:45.Akar sima fokozos is mehet,4:45-4:15 utolso 4km menjen csak 4:15 a tobbi NE.
Het kozben rovid gyorsitok es emelkedok itt is erintve legyenek.Ennel a 4hetnel a heti ossz km csokkenjen le oda,hogy meg bird csinalni a ket fontos napot!2het TAPER es mehet a 21K (csokkentos idoszakban intenzitas legyen 4:00-4:15 resztavok 400-1000m erintve legyenek,es hetvegi 20km 5:15-on kiveve a verseny elotti hetveget,ott eleg 16K)
Ez igy nez ki papiron,aztan amikor az ember elkezdi csinalni akkor finomhangolni kell

Maratonos felkeszules mar kell,hogy legyen elozo edzesperiodusokban,es massziv heti km teherbiras,kulonben ez nem mukodik.Pihenes es egyeb kiegeszitok szinten kellenek,heti 1db masszazs (legalabb lab).Etkezes keves finomitott cukorral,sok zoldseg,szenhidratnak rizs,krumpli,tesztak. -
lovace
aktív tag
válasz
lovace
üzenetére
Nagyon szépen köszönöm mindenkinek a segítséget, aki írt a kérdésemre!
Végül ma megrendeltem a Compressport-ot, mivel arra érkezett a legtöbb pozitív visszajelzés. Sajnos vidéki vagyok, így a pesti üzletekben való felpróbálás kilőve, a mostani korlátozások miatt meg végképp. Ha nem válik be maximum vissza küldöm néhány napon belül.
További jó sportolást mindannyiótoknak!
-
válasz
tomcica
üzenetére
Nem tul transzparens az egesz. Egyelore igy 5 honappal a futas elott szep lassan probaljuk novelni a heti adagot (meg nem tartok sehol, kb. 5 orat futok egy heten). 4 reszre van bontva (nekem ez jobban bejon, mint az 5), kedden van par rovid, eles intervallum, a csutortok az majdnem mindig laza, a szombaton kozepes erossegu intervallumok, vasarnap meg sima hosszu.
-
myckey
veterán
válasz
Perillustris
üzenetére
Ügyes vagy, szép munka . Jó pihenést !
Jó célok, még valami ami miatt érdemes felkelni . : )
-
xy.zsolt
őstag
fura dolog történt....1 hónapja még az egyik talpam 3mm-el hosszabb volt mint a másik. Ezért is kellett visszaküldenem a pega 37-et múlt héten. Tegnap lemértem ismét és egyforma....vagy max 1 mm-van csak köztük és az a "nagyobb" ami legutóbb kisebb volt
Tehát 27cm most gyakorlatilag mindkettő. Ezen felbuzdulva ismét 44es (28cm) méretet rendeltem, de most totál fekete színben. Ez legalább nem fog csónaknak kinézni rajtam mint a hófehér.
Emag-on sajna nincs csere, ott buktam a kupont, ők meg egy vásárlót..... ezért AY-n még éjfél előtt zsákoltam 28pénzért egyet. Jónak kell lennie.....nem akarok már ezzel foglalkozni....csak futni....max nyáron a körmöm színe is passzolni fog a cipőhöz
-
HKorn
veterán
válasz
Chuck Norris
üzenetére
A híresen ajánlott Pega 36 nekem sem jött be, egyszerűen túl szűk az eleje nekem, nincs tér a lábujjaimnak széltében. Valamint a botban lépkedve sem volt annyira hűha érzésem tőle. Persze ettől még másnak lehet jó, nekem Sauconyk eddig jobban bejöttek, mint a Nike-ok.
-
Chuck Norris
senior tag
válasz
Dare2Live
üzenetére
Szia, én ezt szoktam javasolni cipőválasztásilag: [link]
Szerintem vagy túl nagy cipőt vettél, vagy egyszerűen csak az a cipő nem illik a lábadra, vegyél egy másikat, mondjuk az ajánlott GT2000 nekem az egyik kedvencem. Az itt mindig javasolt pegasust is felpróbálom ha meglátom valahol olcsón és mindig az jön ki, hogy ez nekem nem jó mert túl lapos az eleje. Azt, hogy belül a sarkánál kirohad az nem jelent semmit, nekem is általában ott kopnak ki először, ha csak ennyi lenne a baja akkor még használható lenne -
Studi
veterán
válasz
ígyvanferi
üzenetére
Viszont épp a szín miatt szerintem lesz ez még olcsóbb is. Én erre várok.
Szóval a 44,5-est hagyjátok!
-
válasz
Chuck Norris
üzenetére
-
Chuck Norris
senior tag
válasz
Perillustris
üzenetére
Gratulálok én is.
@Peterhappy, igen csak szeles
-
válasz
Perillustris
üzenetére
Nagyon szep.
-
zenwalk
senior tag
válasz
ígyvanferi
üzenetére
Na végül megrendeltem még tegnap este. azért kivancsi vagyok élőben hogy fog kinézni.
-
válasz
Perillustris
üzenetére
Gratulalok, nagyon szep ido!
-
Perillustris
senior tag
válasz
tomcica
üzenetére
Drága uram, ma ismét lefutottam a maratoni távot, melyre az utóbbi hónapokban edzettem. A vágyott 3:30 alatti idő is sikerült, szóval elégedett vagyok. A budai oldali szél a Margit-szigeten sajnos elvett 2-3 percet biztosan, valamint a 27. kilométer körül jelentkező kb. fél körön át tartó erős térdfájás sem hiányzott.

Szakértői véleménye alapján mit jelent az, hogy ebben az időben benne volt egy 1:39:52-es FM, miközben pár hete egy edzés részeként a PB-m csak 5 perccel lett kevesebb? Ismét csak megerősítettük, hogy azt túl óvatosan futottam?
A következő célom a 20 perc alatti Sziget-kör lenne, ami 3:46-os ezreket feltételez, valamint az 1:30 alatti FM.
Melyik épüljön melyikre, tehát melyik céllal kezdjek, melyik fejlődjön ki a másikból? Hogyan észszerű?

-
Dare2Live
félisten
Köszönöm mindenkinek a választ. Kipróbálom a köv héten a leragasztós dolgot egy próbát mindenképp megér. Remélem beválik. Ha nem akkor meg csere.
-
ígyvanferi
addikt
válasz
zenwalk
üzenetére
Színnel nem kell foglalkozni, ha ez bevált, nem akarsz másik márkával kísérletezni (nem is feltétlen érdemes, ha nem fogyasztja gyorsan az ember a cipőket vagy nincs ráb.zulva a különböző modellekre), és mivel az ára is jó, vegyed meg! Futunk itt többen is női cipőkben vagy legalábbis női színűben. Egy-két alkalom után bekoszolódik, és meg is vagy.
-
zenwalk
senior tag
válasz
Zozo0525
üzenetére
közbe találtam egy tavalyi gt 2000-et, akciózva még talán belefér a keretbe, de erre a szinre még aludnom kell egyet.
-
zenwalk
senior tag
Sziasztok
Van valami best buy cipő (elsősorban asics, mert abban tudom milyen méret kell), 10-20-30k környékén? Elég csámpás vagyok, a térdeim is befelé dőlnek és bokasüllyedésem is van illetve terepen egyáltalán nem futok, csak futópályán.
Az asics gt 4000 2e-t néztem, de azt már sehol se lehet kapni a méretemben (44).
Köszi előre is a segítséget.* egyébként teljesen kezdő futó vagyok, csak jelenleg az 1000 éves leharcolt edzőcipőmben futok, ami kb. 0 támaszt ad és elkezdett fájni a sípcsontom. Hátha egy normális cipő segítene.
-
Maximum1
őstag
válasz
BenQhunria
üzenetére
43-44 a méretem, de talphosszra vásárolok az 28cm, L-est vettem.
-
myckey
veterán
válasz
Dare2Live
üzenetére
Szerintem ne kukázd a cipőt a lyuk miatt.
Nekem van egy LaSportivaTempesta GTX em ( is), jó drága volt(nekem) még árleszállítással is, ráadásul nem is repül. Mindkét lábamon van némi sarok kinövés,(élhető a világ, de van) így a jobbos cipő kikopott, nem is tudom mennyi km után a sarokrésznél, hasonlóan mint neked. A baloson is engedett a szövet, de annál kicsit oldalra csúszott a lyuk a másikhoz képest. Engem ez nem befolyásolt semmiben sem negatívan, és a mai napig elvagyok vele, pedig már igencsak van nyoma a használódásnak az anyagot tekintve, de a talp és a csillapítás még bírja. 1300km+ és 60 000m szintemelkedés körül van benne kb. és nem is vagyok egy nádszál alkat. ( hegyenvölgyön ment/megy a cipő, tehát jobban kapja a terhelést, meg is van ennek a nyoma, de használom míg le nem szakad rólam vagy az egészségem nem látja kárát : ) Én mondjuk alig kötöttem be a kialakítása miatt, olyan mintha zoknit húznék a lábamra, persze akad hely a lábujjaknak mert szintes terepen ez pláne fontos nekem.( nagyobb is mint egy utcai ) Zokniból injinjit használok, lábtyű...minél messzebbre megyek, annál inkább jobb (pláne ha sok sok órán át taposom vele) . Tapaszból Omnisilket, de asszem a Leukosilk is ilyen alapú, vagy nem...az a lényeg, hogy a leukoplastot nem mindig tolerálja a bőröm, ez viszont selyem alapú és bevált. Hintőporozni is szoktam a lábam ,de Meru Guard -ot is használok, ide oda kenek belőle, ez lanolin, méhviasz, sheavaj, és növényi szilikon, wax állagú, nagyságrendekkel jobban csípem mint a vazelint. ( drágább is, de nem vészes és tart egy darabig ). Használtam vízhólyag tapaszokat is, sétálgatni jó az utcára, sporttevékenységnél nem sokáig húzta nekem. -
myckey
veterán
válasz
tomcica
üzenetére
Szép idő volt arra is : )
Most én is 800-900-900-1300m eket mentem 4 és 5 perc körül, attól függ mikor mi zavart be a képbe ( domb és szintemelkedés mindig van benne, meg ide oda irányváltás is a talaj miatt, de egész élhető a minősége már) 2-3 perc közötti lazítással, eleje vége melegítéslevezetéssel.
Múlthéten kicsit megérezte a combközelítőm a sok sok 2-3 perces tempót,( meg melósabb is volt az egész) így a héten inkább variáltam az izmosabb edzéseket.Vertigo
Lanyus
-
Studi
veterán
válasz
Dare2Live
üzenetére
Leukoplasztot. És a cipő belsején húzd végig, a talpbetét élét ragaszd hozzá a cipő oldalához vele. Jó lesz. Nekem is csinálta ezt egy ideig az Asics GT-2000 újonnan, az egyik lábamon.
Amúgy lehet egy fél számmal kisebb cipő jobb lenne, mert sokat mozog benne a lábad. Vagy épp egy keskenyebb cipő, ha a hossz így van rendben. -
tomcica
Topikgazda
válasz
LanyUs
üzenetére
10K kopkodos...45perc vege lett szoval van itt lassabb sebesseg is,nem mindig sub4:00 az iram...10K tempo felmero volt a tobbieknek is Viktor kollegam 3:51-es atlaggal ment,szerintem siman birta volna 15K-ig (21K kerdeses,ott az utolso 4-5km tud azert dolgokat csinalni) tobbiek is szepen helytalltak.Erzesbol kellett a mait menni,kb azon az iramon amelyiken a felmaratont futnak.
-
TheMarci
addikt
válasz
Dare2Live
üzenetére
Amit szoktam, amikor versenycipoben futok, ami feltori a labam, hogy futas elott leragasztom leukoplasttal a labam, ahol torni szokta a cipo. (Nem hansaplasattal, vagy barmi massal, mert kb semmi mas nem marad rajta a boron olyan jol.)
Amikor meg elfelejtem elotte leragasztani, akkor ahol lejott a bor, sebtapaszt rakok ra, es arra leukoplastot, ugy jo szokott lenni. Ha nagyobb feluleten nincs bor, akkor a sebtapasz helyett valami gezt/ hasonlot rakok.
-
Vertigo18
addikt
válasz
LanyUs
üzenetére
Én most voltam 10km-n, abból 5 km-t nyomtam kigyorsításban. Egészen pontosan 5x200m R800 volt, a gyorsító az olyan 3:20-as 200 méterek voltak, a teljes km-ek a 800 méter pihenővel is 5:00 alatt jött ki. De borzalmas volt, tomcica biztos verte volna a ... ha látta volna, hogy szenvedek :D
Zozo0525: én ezt próbáltam korábban, nekem szétb@cta a bokámat elöl. Nekem nagyon nem jött be... Viszont a Pegasussal egyetértek.
-
parandroid
félisten
válasz
Dare2Live
üzenetére
Hokák durván túlépítettek. Próbálkozz egy neutrálisabb cipővel.
Ja, nézem a képet, ez a cipő kuka. Soha ne hordj olyan cipőt, amin a lábad kidörzsöli a szövetet (én egy saucony-val jártam így, hasonlóan bumfordi cipő, mint a hokák). Egy jó futócipő, ha eltalálod a típust, 1000+ km után is max koszos, de nem elhasználódott.
Uncsi már, hogy folyton a Nike Pegasus-szal jövünk, de tényleg ritka, hogy ez valakinek nem jön be.
p
-
sutirablo
csendes tag
válasz
Dare2Live
üzenetére
Nem túl nagy a cipő? Kicsit nagyobbat kell venni, mint az utcai cipőid, hogy legyen hely dagadni a lábadnak, de kijárnia nem kéne.
Én az utolsó, dupla lyukból, abba fűzöm a fűzőt, amelyik közelebb esik a sarkamhoz és így stabilabban tart, hátha ez Neked is segít.
Esetleg leragaszthatnád hólyag tapasszal:
tapasz -
Dare2Live
félisten
Kezdő futó vagyok de már pár hónapja futogatok és egy olyan problémám van, hogy hiába bírnám ha 5km felett futok fixen feltöri a cipő a lábam. Ráadásul elég hülye helyen boltíven. Nem nagyon értem ott hogy lehet. Ezek miatt nem is futhatok többet mert különben ~3nap mire rendbejön.
A cípom egy hoka arahi 2 anno ez jött szembe ajánlották nem futóboltban megvettem. Ha nem húzom meg erősen a sarkam kijár ki is kopott ahol sarkam van. Alját is befotóztam hátha aki ért hozzá mond vmit.
[link]Mit kéne tennem? Vennék én új cipőt de mégegyszer ezt nem akarom eljátszani... vagy vmi jó zokni kéne? vagy én vagyok béna...
-
LanyUs
őstag
válasz
Vertigo18
üzenetére
Láttad volna, ahogy DNF-elek 33. km-nél
Huhhhh, na ott pl. telefonáltam, hogy jöjjenek értem
Te is sorstárs vagy! Szereted felkapni a végét vagy az egészet! Azért az megnyugtat, hogy Nektek sem laza az a 04:10-es tempó már itt a fórumon, ott már fröcsög a nyál a szájból
Most tomcicát és az élesített csapatát vegyük ki a képből
-
LanyUs
őstag
válasz
myckey
üzenetére
myckey: igazad van! Az érrendszer és állóképesség fejlődésével minden területen javul a teljesítmény
Porszívózás, teregetés, minden jobban megy 
tomcica: azt mondtad a kigyorsítás másképpen esik jól! Hát hogy is mondjam... Más, mint egy laza, aerob, megszokott örömfutás! Itt dógózni kell
Na nem sírás ez, csinálom és talán közelebb kerülök az itteni fiúkhoz is a fórumon és nem 6-7 perc "csak" 3-4 perc differencia lesz 10K-n
Köszönöm! Indul a fogkocogtatás
-
Maximum1
őstag
válasz
lovace
üzenetére
Aliexpress-ről rendeltem egy ilyet, a héten jött meg, nem tudom milyen benne futni, majd csak melegebb időben fogom használni.
Itthon megnéztem a Salomont és a Compressportét is, ami különbséget látok ezektől:sokkal vékonyabb anyag de nagyon jó minőségű gyorsan száradó, magasságra a 2 közt van.
A Salamon nekem alacsony volt, alig fért be a telefonom a cipzáras részbe, ez 1 cm-rel magasabb és oldalt is vannak zsebei míg a salomonnak nincsenek.
A Compressben az nem tetszett hogy nincs rajta cipzár meg a méretezése sem volt jó számomra.
Ez egy jó futó márkának számít kínai viszonylatban, remélem beválik, zoknijait, alsónadrágját szeretem nagyon.
250ml kulaccsal rendeltem, vastagabb az anyaga mint a salomoné, de jóféle. -
myckey
veterán
-
válasz
lovace
üzenetére
fel kell probalni. en meg voltam orulve a freebeltert, de az m-es tul szoros volt az l-es meg tul laza. ezert pulse belt lett, szeretem nagyon. 3-4 eves talan, nem tagult azota sem, nem lotyog, elol telo hatra meg eppen ami kell: kesztyu, nyaksal de meg egy soft kulacs is befer es az sem ugral veszesen. szoval ha lehetoseged van akkor probald fe, ha nincs akkor pulse belt
mondjuk mostanaban elegge rafuggtem a markara, mar a sicuccaimat is toluk veszem, ido kerdese cipoben mikor hagyom el a niket
(najo ez nem fog bekovetkezni) -
myckey
veterán
válasz
lovace
üzenetére
Havernak rendeltem -Salomon Pulse Beltet , ő szereti mindenhova viszi magával..
Én compressport free beltet használok, jó hogy az egész egy nagy zseb és ha megfelelő a méret nagyon kényelmes is, nem is rohadok bele, de a Pro praktikusabb mert szélesebb és máshogy van a rekeszelés, ráadásul rajtszám és bottartó is akad. Belus Tomi részletezte [link] ( ez jutott eszembe, mert életszerű, régebbi bejegyzés, de könnyen odatalálsz )...a bottartót összébb is lehet varrni házilag, akinek olyan az eszköze és igényli hogy ne lötyögjön, ha úgy alakul.Én a Compressport FB Prora szavazok, talán majd én is cserélem az enyémet, a simát, kellene nagyobb méret is.
Ivózsákot is használok, decathlonos...aztán vettem ilyet SCOTT TRAIL RC TR' 4 PACK, félmeztelen is nagyon kényelmes, és hátul vizestasak is elfér, -cső rögzítő is akad- ha ezek a lágy kulacsok nem lennének elegen, de nekem olcsóbb volt a megmaradt legnagyobb méret akció miatt.( ami még mindig lehetne nagyobb is : ) varróval akár át is lehet alakíttatni, mert az egyik oldalt elvarrták a tároló rekeszt, így az kisebb mint odaát. A hátulján pedig szintén van olyan tároló ahova ruhákat lehet gyömöszölni és egész jól ott is maradnak, de én fosos vagyok hogy elhagyom, szóval lehet rajta házilag ügyeskedni ( patent v cipzár vagy más lock )Van még egy [Salomon Pulse Handheld kézikulacsom is, amit szintén praktikusnak találok. A vizes kulacsot menet közben nem érdemes kiszedegetni, mert telt állapotban problémás visszagyömöszölni, de egyébként nem vészes. Sokszor a kupak nélkül használom, mint valami poharat ami mindig kéznél van, szó szerint...fél Les, így egy egy gyors ivászat és tökéletesen vagyok. Belül vízhatlan, telefonom még egyszer sem ázott benne szét, ezek a tégla mobilok elférnek benne és még akár kulcs, vagy valami bogyó is, de ha nem raksz bele mobilt, akkor mehet bele kalóriapótlásnak a kaja is ( persze nem a dobostorta ) állítható a méretezése is. Jó mert kéznél van, elfér benne ez meg az és kényelmes nem akadályoz, egyelőre a strapát is bírja, hónapok óta sok km/óra elteltével.
Ezeket rakosgatom magamra, távoknak megfelelően variálom.A compressportos trailrun pólóm is zsebes, ha arról van szó az is jól jön. Mindent [RunnerInn vettem, ált akciókkal.De ide a fórumra is beírtam "régebben" a S pulse beltet, hazai jó árazással.
-
Dottorei
tag
Nike-n van 20% MARCH21 kódra, akciósra is, ingyen szállítás, szar a forint. [link]
-
parandroid
félisten
válasz
lovace
üzenetére
+1 a kompressportnak. Én is próbáltam sok mindent, nekem ugyanez fitbelt néven jött be, de kb ugyanaz a sokzsebes, elasztikus öv. Kicsit melegít deréktájban, de még mindig ez a legkevésbé zavaró alternetíva. Van ilyen salomon övem is, az még melegebb, ráadásul, csúszkál, ugrál. Nekem a második legkényelmesebb (illetve hosszabb távra must have) egy jó minőségű ivós hátizsák. Salomonok pl jók, de drága, kompromisszumként nekem van egy intersportos, saját márkás is, ha bőrrel érintkezik, hajlamos kidörzsölni, de kényelemre nem rossz.
p
-
lovace
aktív tag
Sziasztok!
Visssza olvastam a fórumban, de csak a korábbi modellekhez találtam segítséget.
Kipróbáltam már mindent felkaros teló tartó, kalenji öv, futós hátizsák, de egyik se az igazi.
Most kinéztem három terméket: Compressport Freebelt Pro/Salomon S-Lab Modular Belt/Salomon Pulse Belt.
Aki használt a fenti termékek közül többet lenne szíves megosztani a tapasztalatát, hogy melyik lenne jobb választás?
Előre is köszönöm a segítségetek!
-
inf3rno
nagyúr
Tudtok valamit a következő karanténról? Továbbra sem kell maszk futáshoz?
-
ígyvanferi
addikt
válasz
TheMarci
üzenetére
Ja, hülye vagyok, így péntek estefelé már nem egyszerű az értő olvasás. Pont ellentétesen értettem "A kijárási tilalmon kívüli időben..."-t. Van munkáltatói igazolásom, az egészségügyben dolgozom, de nem szeretnék vele visszaélni, igyekezni fogok akkor ezután is nem sokkal 8 után hazaérni. (Ma pont 9-re sikerült...) Sosem állítottak még meg a rendőrök egyébként, pedig többször mentek már el mellettem ilyenkor, itt van a kerületi rendőrkapitányság is a mellettünk lévő utcában, előttük is néha elkocogok még 8 után. Jó fejek, indokolatlanul nem vegzálnak. Lehet, hogy a belvárosban a rakparton vagy a Margit-szigeten ez már nem lenne így.
-
TheMarci
addikt
válasz
ígyvanferi
üzenetére
Nem, 8 utan csak munkaltatoi igazolassal vagy surgos esetben lehetsz kinn, futni hivatalosan szerintem igy tudsz, hogy ha igazolt sportolo vagy, akkor a szakosztalyvezetodtol, vagy a szovetsegtol kersz igazolast.
Legujabb kozlonyben is benne van, hogy csak a kijarasi idoben sportolhatsz. (3. § (1))
-
-
HKorn
veterán
-
myckey
veterán
válasz
tomcica
üzenetére
Csak arról jutott eszembe, amit írtál LanyUsnak...nem veszem én magam túl komolyan

Érdekes egyébként ez a számháborúzás, kimerülés/lemerülés.
Vasárnap fejben gyengén kezdtem, arra számítottam hogy rottyon leszek végig, ennek ellenére nem így lett szerencsére. Pulzus ugyan több lett, de az átlag és a max is annyival, amennyivel jobban is haladtam átlagban/max ban.
Persze most a lábszáram nem az igazi, de majd lesz ez még így se ! : ) -
jmuranyi
tag
Kijöttek a március 8-tól érvényes részletes szabályok.
Nem kell maszkban futni.Persze, udvariasságból, megnyugtatásként szabad...
-
myckey
veterán
Nekem meg ma le akart szakadni a vádlim pedig nagyon kényelmesen kocogtam, hétvégén pedig irreálisan alacsony alvással, érzésre hulla fáradtan...vasárnap jobb időt mentem mint szombaton, pedig tán több szint is lett, minimálisan kisebb távon.( igaz, egy-két részen nem szívtam akkorát mint a torkosborz ) stb...ez van. Biztos alakulsz valamilyen irányba, stabilan, csak az idő lehet a megmondója

-
HKorn
veterán
válasz
myckey
üzenetére
Igen, de teljesen érthetetlen számomra mikor hogy reagál a testem a futásra, ma is futottam 5km-t 6:20-as átlaggal 152-es pulzussal, tegnap ez sokkal magasabb átlagpulzussal ment és az érzés is szenvedősebb volt.
Úgy vagyok vele hogy nem erőltetek semmit, érzésre fogom csinálni és ha már érzésre megvan a jó tempó meg a könnyűfutás érzés akkor majd gyorsítgatok, addig meg elpötyögök a 6-6:30-as tartományban.
-
myckey
veterán
válasz
tomcica
üzenetére
Na én ezt kicsit bővítettem, több db erős, rövidebb lötyögéssel/pihenéssel ( 30 sec és 2 min között ) és a max tempót/utazási időt meg a terep adja ki ( fel 3 körül, le 2 körül, síkon 2-3 között kb.) eleje vége rá / levezetés, közben pedig 2x eü off.
Ezt mutattam : ) aztán hogy mit mér az fr 745, az nem az én dolgom, nekem fáj, az elég is : )
Én ezen akarok emelni db ban is, meg tempó kitartásban is pár másodpercet, de lehet inkább csak tartásra állok rá, sebesség meg a db szám az rendben, és nem is pihenek rá túl sokat. Majd elbohóckodom vele.#50025norby_42
Ott fára másztam és azt játszottam én vagyok Tarzan, azt rájöttem hogy hiányzik Jane.
Egyébként ez a napi szmetszet jóval csúcsosabb, csak itt időre nyújtotta meg.
Ilyen volt távolságra nyújtva a 2. nap.
Kilátóztam még, oda fellépcsőztem a mászás után. első nap picit magasabban voltam. pár m, ahogy írtam. -
tomcica
Topikgazda
válasz
LanyUs
üzenetére
Ha valakinek nincs gyakorlata az elezo munkaval,akkor kell nehany het atmenet. Egy rovid gyors porgos pl 30mp gyors (90%) es 2perc laza,ezt 5db-al megkezded hetente noveled a db szamot.10ig eleg.Joleso porges,de azert hosszabb mint amit alapozaskor hasznalunk nehany db repulo gyorsito.
Masik pedig a versenytempodon (mondjuk amin a 10K-t futod majd) 1perc tempo 1perc laza,ebbol 10db-al kezdesz es a tempos reszt noveled 30mp-vel egesz fel 3percig nehany het alatt.
Harmadik fontos edzes a hetvegi joleso,de hosszu 90-120perces km gyujtes.
MInden mas laza es rovidebb ebben az idoszakban,4het ilyen atvezeto es ha jol reagal a tested ra,akkor a hetvegit 70-90-re csokkentve mehet meg nehany het,ahol mar nem idore tortenik a gyors munka,hanem tavra pl. 800-1000m-ek es 200-400m-ek azon a sebessegen amit eddig kiepitettel a 4het alatt.
Nem szabad irrealisan gyors sebsseget gyakorolni (es szetesni kozben) az elso nehany ev gyorsitasa soran.Kesobb is csak ovatosan majd.
-
-
myckey
veterán
válasz
LanyUs
üzenetére
Én meg az ellenkezőjével barátkozom...: )
Jó helyen vannak a helyi srácok, meg az összes többi ember is, nem vagytok egyformák. Eddig is szépen haladtál, a leírtakból következtetve. Idővel majd alakulnak a számok, a befektetett energia kifizetődik, azt nem lehet elkendőzni.
Szép dolog a versengés,(ismerem jól) de még szebb, hogy már annyira szereted az egészet, hogy az életed részévé vált és számos dologgal gazdagodsz általa... -
LanyUs
őstag
Biztatásképpen mondom Neked és Mindenkinek! ( Kezdőnek, újrakezdőnek, visszaesőnek és túlsúlyosnak )
07:40 / 1 darab km kezdtem 1 éve ( igaz előtte is futottam és kihagytam 1 évet ), de kb. 100m után lihegtem, mint a kutya 192/118 voltam. Elég sokáig ezen a tempón maradtam, aztán lett 07:30, 07:20, 07:10 ... Nem toltam gyorsabban, még akkor sem, amikor megelőztek a csajok a városban. Tehát türelem, kitartás és kialakul az alap! Nem kell rohanni, így a sérülés is többé-kevésbé elkerül...
HKorn: legyél örömfutó, az majd mozgásban tart és az a lényeg
-
HKorn
veterán
válasz
LanyUs
üzenetére
Az igen, az én tartományaim 6:30-as tempónál 40perces futásnál kb úgy néznek ki, hogy 3 perc aerob <140, 17 perc anaerob >142, 20 perc extrém >162
Még egy év után is majdnem hasonló volt, most covid miatti reset hatására ez most romlott is. De már lefosom, csak futok érzésre, majd lesz jobb is.
-
LanyUs
őstag
válasz
myckey
üzenetére
Fájdalmas a kilépés a komfort zónából
Főleg, hogy soha nem edzettem magas pulzuson. A helyi srácok közül többen 41 perces 10K-val bírnak, így őket el is engedem 600m után
Persze magamhoz képest nézem a fejlődést, de csak egy tiszta 45 alatti 10K, mint idő elleni verseny nem motivál annyira, mint a versenyszellem másokkal. Viszont az nekem az alapozás ellenére is elérhetetlen jelenleg... Valóban nem lehet megúszni a kigyorsítást
A terepet jobban kedvelem újra. Ha már nem a városban keverek sokkal jobban esik... -
sutirablo
csendes tag
Köszi a válaszokat mindenkinek, aerob futással kapcsolatban. Azóta mentem még egy lötyögőset - volt itt arról szó, hogy nyomás alatt kell tartani testet, úgyhogy most a szétesős futások után másnap megyek ilyen pihentető(nek szánt) köröket - most jobban ment, de van még mit fejlődni. Valószínűleg nekem tényleg ez a szürke zónám, de eszembe jutott, hogy lehet azért is volt ennyire gyötrelmes az első aerob zónás futás, mert az órám a normál a beállításaimon volt (tempo futáshoz passzoló power alertek) és egyrészt folyamatosan csesztetett, hogy lassan megyek, masrészt a pulzus még nem ment érzésből és mivel a HR zóna jelzés sem volt beállítva ezért folyamatosan azt nézegettem, a pulzus görbe sem volt túl sima. Ez sem a sikeres edzés titka

Amúgy a többi változó állandó volt: időpont, táv/edzés hossza, alvás, kaja.
-
ígyvanferi
addikt
Nem, pont nem ez a lényege a szegmenseknek. Már csak az elnevezésből adódóan sem. Kompett edzést komplett edzéshez ettől függetlenül miért ne lehetne hasonlítani? Ezt nem értem. Ehhez semmi köze, hogy valaki megfut-e egy szegmenst vagy elkocog rajta és így nem kerül be az első 10-be.
Én pl. meg szoktam ezeket futni, a szülővárosomban is van pár, amin enyém a CR, és itt a környékünkön is beleveszem egy-egy gyors edzésbe időnként az útba eső szegmenseket. Semmi jelentősége, nyilván, ráadásul otthon is, itt is ismerek pár futót, akik ha akarnák, könnyen jobb időt futhatnának, de őket ez úgy tűnik nem érdekli, szóval maradok én az elsők között. -
LanyUs
őstag
Fél év alapozó + fél év emelt alapozó hatására már 06:00 a reggeli aerob zsírégető tartományom, de tomcica által javasolt 800/200 darabolt tempót nem tudom kitartani 04:10-20-on általában 600m-ig jutok max. HR-en és kb. 150-200m alatt esik vissza a pulzus.
600/400-al is mehet az edzés? Ma pl. 6 km laza után 6 db 600/400 ment. Jó ez így? Ti hogy szoktátok? -
Studi
veterán
Be kell kedvencelni a téged érdeklő szakaszokat. A Margitszigeten például 100 különböző teljes kör van, más indulási pontokkal. Ebből ki kell választani, ami neked érdekes, és akkor azt előre teszi. A többit lehet rejteni is. Érdemes kicsit garázdálkodni a Strava online felületén, lehet ott finomhangolni.
Mondjuk én nem másokhoz hasonlítom magam, a saját fejlődésemet viszont ezeken jól lehet követni.
-
Hi!King
őstag
Amúgy azon szegmensek nagyon rosszak, amelyek ilyen 8-as vagy más alakban visszatérnek valahol önmagukba, vagy több kört csinálnak ugyanott. Ilyenkor siman van hogy valakinek egy töredék akkkra útvonalat is elfogad. A környéken van egy atlétika pálya, ahol 5 körön világrekordok születtek emiatt.
-
Hi!King
őstag
Itt akad 5-10 km-es is néhány, csak az a baj eléggé elcseszett útvonalakon.
Mondjuk én annak ellenére is, hogy kisebb távokon gyenge vagyok, épp a 0.5-2 km-eseket szeretem jobban, mert azok cseszik el kevésbé az edzésemet. Ugyanis azok sokkal könnyebben beiktathatók résztávozásnak, és nem csinál totálisan ki, mint ha egy 10 km-est futnék 10 km-es versenytempóban.
-
Pá
addikt
válasz
Perillustris
üzenetére
Jaja, pont ez lenne a lenyeg, hogy edzest merjunk edzeshez. Ne pedig random sprinteket, random edzes szakaszokhoz, mint ami most van.
-
ígyvanferi
addikt
válasz
Perillustris
üzenetére
Ha kitartóan flageled az embereket, akkor még lehet.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Nekem ide 55 mp-et ír PR-nak. Sokat kell még faragni a 2 mp-hez.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Chuck Norris
üzenetére
Ezeknél nézi az irányt is a Strava, vagy hogy megy ez? Lehet én is megpróbálkozok itteni szegmenseknél rekordot dönteni. Mellékutakon, ahol senki nem jár.

-
xy.zsolt
őstag
válasz
Perillustris
üzenetére
Én csináltam 28km-es papírsárkány alakú bringás szegmenst is 🙂 Azért jó mert mindegy honnan fúj a szél, kapod minden oldalról
-
itouchfan
őstag
válasz
Perillustris
üzenetére
Itt valószínűleg bekapcsolva maradt aztán ahogy a kocsival mentek fel, lemerte azt is... Vagy sima mérési hiba, nemtom
-
Pá
addikt
válasz
Hi!King
üzenetére
Inkább csak az a baj, hogy nagyon rövidek a szakaszok. Az én környékemen legalábbis egy szegmens jellemzően 0.5 - 2 km. Azt még pont bármelyik jancsihuszár ki tudja futni kakaóra, ha megküldi rendesen. Viszont annyira meg már hosszú, hogy nekem elbacná az edzésemet, talán még a másnapit is, ha maxra kifutom a 1.5km-ert. ÉS annyira azért nem fontos.
Ha inkább 5-10km-es szegmensek lennének, akkor rögtön visszavenné a wannabee jóskák kedvét és tényleg csak az értelmesebbje maradna benn, úgy még meg is érné beáldozni egy edzést, hogy az ember kifussa rendesen és lehetne egy barátságos vetélkedést csinálni belőle. És ha valaki kifutja 3:00-val a 8km-t is, azt már nem sajnálom tőle, emelném kalapom.
Röviden: úgy érzem az valamivel reprezentatívabb lenne, mint az ilyen kis 7-800m-es szakaszok.
Új hozzászólás Aktív témák
- Miskolc és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Call of Duty: Black Ops 7
- Subaru topik
- A legrosszabb CPU-k – az ExtremeTech szerint
- További aktív témák...
- Újszerű Acer Aspire A515 - 15.6"FHD IPS - i5-1335U - 16GB - 512GB SSD - Win11
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro Max 128GB Purple -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3918
- Lenovo ThinkPad // T - Széria // X1 carbon // X1 Yoga 2-in-1 // és a többiek... 3-12. gen.
- Samsung Galaxy S25 Ultra 256GB,Újszerű,Dobozaval,12 hónap garanciával
- Tablet felvásárlás! Samsung Galaxy Tab S10+, Samsung Galaxy Tab S10 Ultra, Samsung Galaxy Tab S10 FE
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
.

Tehát 27cm most gyakorlatilag mindkettő. Ezen felbuzdulva ismét 44es (28cm) méretet rendeltem, de most totál fekete színben. Ez legalább nem fog csónaknak kinézni rajtam mint a hófehér.
Emag-on sajna nincs csere, ott buktam a kupont, ők meg egy vásárlót..... ezért AY-n még éjfél előtt zsákoltam 28pénzért egyet. Jónak kell lennie.....nem akarok már ezzel foglalkozni....csak futni....max nyáron a körmöm színe is passzolni fog a cipőhöz

Ha nagyon elfáradsz cserélünk
Na nem sírás ez, csinálom és talán közelebb kerülök az itteni fiúkhoz is a fórumon és nem 6-7 perc "csak" 3-4 perc differencia lesz 10K-n