Hirdetés
- CES 2026: Android és iOS kompatibilis nyomkövetőt hozott az Anker Eufy
- Fotók, videók mobillal
- OnePlus 15 - van plusz energia
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- MIUI / HyperOS topik
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- CES 2026: Így söpört be a Garmin öt innovációs díjat
- CES 2026: olcsó, kompakt, többportos GaN töltőt kínál a Lenovo
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
-
Mobilarena
Elso fazis: epits ki egy megfelelo alapot,konnyu,alacsonyabb pulzusu alapozassal.Erzesbol ez a "meg tudok kenyelmesen beszelni futas kozben",nagyjabol a max pulzusod 70-75%-a.
Amikor ugy le tudsz futni kb. 10km-t,hogy 5 utesnel nem mozdul el tobbet az alap futopulzusod akkor kezdheted a kovetkezo fazist.
Új hozzászólás Aktív témák
-
xy.zsolt
őstag
a MASZ szenior bizottsága hozza a formáját....elvileg legkésőbb március elejéig lesz a fedettpályás OB, de még kiírás sincs

Fel nem foghatom, hogy az ilyen trehány és felelőtlen bagázs mit keres egyáltalán a sport közelében.....miért nem zavarja el őket az anyjukba az amúgy lelkes sportközösség. Szégyen ez az egész.
Engem persze kitiltottak (erre volt idejük) az fb oldalról mikor megírtam nyáron a véleményem a szervezőknek.
Ismét csatlakozhatnék más fiokkal és akár anyázhatnék is, de mint kiderült felesleges. -
jimpo
senior tag
Egyébként elindult az előnevezés a korábban említett március 15-ei futás, kerékpár számokra. Lesz amúgy séta is...

Sajnos a félmaraton táv nem lesz.

A futás távok 20km 10km 5km illetve 1924 méter. Az "ötösök" ugyanazon a körön, ami viszonylag tempósan 4p/km körül is futható.
De azért figyelni kell itt-ott, ugyanis a kerékpárút nem a legjobb állapotban van. Plusz van pici "hullám" is néhol, bár nem olyan hatalmas emelkedők. De üveghangon épp elég...
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Tegnap lefutottam azt az útvonalat, 20 méterrel kevesebb lett a táv a Stryd DUO szerint. Ami szintén tévedhet 2-3%-ot. Nagyon mondjuk nem mentem a belső íveken...
Ha valaki családostól jönne, a kerékpárral nem fognak száguldani.
De az úthibákat leszámítva szép az útvonal. 
-
tomcica
Topikgazda
Epp kerdezte fut-e itt a PH- forumon valaki,de elzavartam,hogy ures a ferfi oltozo

-
tomcica
Topikgazda
válasz
tomcica
üzenetére
Rovid resztavos napon is lehet erosteni,mert egyik edzes se akkora terheles,hogy a masik karara menjen. Persze ossze kell azert az embernek ilyenkor kapnia magat
Az az edzes menjen aznap elobb,amelyik celja fontosabb (neked innen mar mindig a futas).
Ami nagyon fontos,hogy a laza (pihenosebb) nap az LAZA legyen masnap
(ha oda tenned az erositest az nem jo,nem pihened ki rendesen az elozo napot) -
tomcica
Topikgazda
válasz
INTELligent
üzenetére
Hetfore jo a dinamikus az utan masnap siman megy a HM tempo...az erore sulyozast teheted az speed workout napjara ugyanis aznap meg nem ut be semmi izomlaz,szoval kis porges meg belefer (mondjuk csutortok) ez esetben pentek laza legyen okvetlen
-
ballazol
senior tag
válasz
Hi!King
üzenetére
az is szuper vétel
érdemes outletbe is járni, persze
én ezt rendeltem meg végül:New Balance Fresh Foam Arishi v4
NB-m sem volt még soha... heti 3-4x 5km-re (egyelőre futópad, meggyűlöltem a hideget, meg azt, hogy vagy autók között ugrálok, vagy szétázott mocsárban kell szenvedni - salak- körpálya, úgyhogy bevonultam a konditerembe 1-ével...)
tökéletes lesz
kolléganőm is jókat hallott róluk, ő sokat fut, van tapasztalata
37 helyett volt 25 a NB shop-ból -
Hi!King
őstag
Na végül nem Kiprunt vettem a KD500 utódjának, hanem ma zárás előtt nem sokkal beugrottam az a Boráros téri Adidas outletbe, és próba után mikor már épp zavartak kifelé, egy Supernova 2-t vettem meg. Hazaárve elmentünk feleségemmel egy kicsit futni, a cipő teljesen rendben van, 20 ezret megér, amit írnak róla, az igaz hogy nem a gyors futásokra való, de nekem nem is arra kell, arra ott van a Kinvara.
Én még nem voltam ebben a boltban, de tetszett, sok cipő van és jó árakon, ez a modell konkrétan 28 ezer lenne elvileg akcióban a 4campingen, de a többi is tényleg relatív olcsónak tűnt. Persze van hogy webshopban ki lehet fogni jobb árakat.
Azért a környék úri közönségét ismerve paráztam, hogy közben nem lopják el a kint leláncolt bicajomat, de végülis olyan időpontban még egy nagyon forgalmas hely.
-
xy.zsolt
őstag
válasz
INTELligent
üzenetére
Köszi

A kérdésedre reagálva nem igazán tudom tökéletesen leírni a gyakorlatokat, de nagyrészét ismered a múltkor ajánlottakból.
A lényeg, hogy talptól derékig minden átlegyen mozgatva....abból baj nem lehet
-
INTELligent
senior tag
válasz
tomcica
üzenetére
tomcica: Koszonom, nyilvan csatos van otthon. Azt tudja amugy valaki, hogy homokkal toltott sulymellenyt atengednek a biztonsagi zonan repteren?

Akkor jovo hettol atallok az 1 ero +1 plyo felosztasra. Ezeket hogyan osztanad el a heten belul?
Keddre tennem a HM race pace-t, szerdan lenne egy kis Z3 bringa, csutortokon vagy penteken pedig a speed workout-ot csinalnam.
Eddig hetfon es csutortokon volt sulyzozas, csak nem tudom, hogy az uj leosztasban hogyan csinaljam.itouchfan:

Zsolt: akkor majd en kommentelek. Aztaleborlultszivarvegit
-
-
xy.zsolt
őstag
No comment

-
tomcica
Topikgazda
válasz
INTELligent
üzenetére
10kg elso fel evre biztos eleg
esszel kell ezzel,raer majd az a 30kg-s...nekem Bremshey marka van
A lenyeg,hogy ne csak egy tepozar fogja oldalt ossze,mert csuszkalni fog,es attol keves idegesitobb dolog van (talan csak maga a 20kg az idegesitobb
).
Lattam olyan mellenyt is,amelyiknek oldalt ilyen vekony tepozara van,keresztbe meg egy nagy vastag atoleli,na ha regen lett volna olyan,akkor azt valasztottam volna.
Alul ilyen vastag tepozar.
Ja csatos nem jo,a tepozar azert kell,hogy magadra tudd igazitani rendesen.
-
tomcica
Topikgazda
válasz
INTELligent
üzenetére
" 4@100/2@110/1@115kg lett az uj 1RM"
ez igy eleg is lesz elso erosito periodusnak.
Ugye az evrol-evre valo epitkezes alapelve,hogy amit kiepitettunk azt megprobaljuk megorizni...tehat olyan eronletben kell hogy maradj a tobbi edzes mellett,hogy ezeket a szamokat tudd produkalni. Ehhez amit javasoltam szintentarto heti 2x erosites erintese nagy sulyokkal az egyik (kis ismetles) masik pedig kisebb sulyok es dinamikus robbanekonysag (40% testuly a max suly,de nehogy annyival kezd be...eloszor neha eleg 10kg is
inszallag,izulet lekovesse az izomerot
).
Ja az 1RM-ra eleg havonta egyszer raprobalni,de ott ugyelje hogy pihentebb napon tortenjen. -
tomcica
Topikgazda
válasz
INTELligent
üzenetére
Tempora,resztavra es kigyorsitokra NEM eleg amit irsz
plane telen nem!
10perc Z2 okes + 2x 1perc kb. Z3-Z5-re gyorsito temporol eros tempora (azert ne feszulj bele,ez meg csak melegites) + par perc laza Z1 majd johet a futos gyakorlatok:
[link]
johet 3-4x repulo gyorsito (ertsd ez alatt,hogy mozgasbol indul 10meter alatt felgyorsul 90%-os sprintig,onnan pedig csak porog a lab es engeded magatol lassulni a maradek 40-50meter. -
INTELligent
senior tag
válasz
tomcica
üzenetére
tomcica: koszonom szepen! Oszinten szolva eddig a bemelegites nalam kimerult 10perc Z2 + par kigyorsitasban. Van esetleg valamilyen bemelegitos sorozat, amit tudsz ajanlani? Csilis lobalzsamom van, az melegit, es meg mentalisan is edz
. Ha mar endurance teren rest week van, akkor kicsit odaraktam magam a heti squat adagnal (reggel nagyon friss voltam, annak ellenere, hogy este 8 utan jottem el munkabol, meg hogy most volt az elso HM tempo), igy a terdkompresszios cuccal, es kicsit visszavett ismetleszamokkal 4@100/2@110/1@115kg lett az uj 1RM. Azt hiszem itt megallok, mert ugyis majdnem elfogyott az osszes suly az irodai gymben
.Illetve csak hogy osszeszedjem, hogy min kellene dolgozni (igen, ezek az unalmas reszek, de most igyekszem ravenni magam, hogy ezeken is dolgozzak, mert kulonben nem lesz szintlepes - ha egyaltalan lesz). Meg magamat ismerve, ha nincs tervem, akkor nehezen megy. Ugyanitt: minden virtualis hatsoba rugast elore is koszonok, ha nem tartom magam a tervhez
.
- core: fekvo, KB swing, felules, Copenhagen side plank
- grip: kezerosito ize, pullup
- plyo: box jump, single-leg jump,
- power: power clean (ha vki megmutatja), dinamikus deadlift, single-leg RDL
- prehab: weighted calf raise, nyujtas (nekem kulon: csipo + boka) - valami mast erdemes nyujtani?Re:jutalom: otthon Magyarorszagon van egy 10kg-os fix mellenyem, mar az sem semmi (parszor turaztam benne nehany orat, hogy kiegyenlitsem a csaladon beluli eronleti kulonbsegeklet
). Esetleg van javasolt tipusod a 30kg-oshoz? Zsolt: esetleg le tudod irni, hogy miket szoktal csinali? Mert teljesen egyetertek, a futomuvek meg a tobbi alkatresz egeszsege az elso.
-
Alg
veterán
Újabb Puma Deviate 2 WTR rant:
Hideg, taknyos idő, 0 fok, szitáló eső/köd... tócsák nem voltak, de így is fél óra után éreztem hogy kezdi megszívni magát, nehezebb lett vagy 10 dekával és át is ázott... de legalább a pumagrip nem csúszott sehol. -
Hi!King
őstag
Ma beugrottam Decathlonba zokniért, éa ha már ott voltam, érik a Kiprun KD500 cipőm cseréje, felpróbáltam pár cipőt. Na látom, hogy a Kiprun futócipőket is utolérte a szokásos Decathlonos downgrade pestis. A KD500-3, ami a KS500 leszármazottja, valami elképesztően gagyi lett és kényelmetlen. A talp merev, kemény, bumszli érzésű, a felsőn gagyisították a nyelvet, a cipzár része szar, és maga a cipzár is. Felpróbáltam a KS900 Lightot, ami viszont nagyon kényelmes, de egyelőre nem vettem meg, kicsit sokallom az árát, meg nem tetszik hogy nézve a többi cipőt is, minőségre a 900-asok lettek az új 500-asok, nagyon nem bírom az ilyen tendenciát. Lehet hogy rászánom az időt és próbálgatok máshol is cipőket. Most a KD500 mellett egy Saucony Kinvara 13-ban futok nem terepen, utóbbit majd biztosan új Kinvara-ra fogom váltani, abból harmadik van és eddig nem csalódtam.
-
jimpo
senior tag
Mai futás a második munkanapom után, az Altra Torin 5 volt a kapocs az aszfalt és a talpam között.

Mindezt vastag nadrágban, mert ki akar ügye hidegen kárt okozni...
Amúgy annyira nem volt hideg. 
9 km Average 5:42/km 149 bpm 224 W 169 spm 1,04 m 290 msMinden egyben.
Ha fél órát melegítettem volna, 10 perce érkeztem volna haza.
De már lecsúszott a vacsi, aztán lassan alvás mert 4 órakor ébresztő.

Persze hogy a végére elgurult, na meg aztán "megléptem" magam (173cm vagyok).
-
tomcica
Topikgazda
válasz
--Robi--
üzenetére
Igen a tempo az eleg sok mindent lefed,attol fugg ki minek definialja

Felenk a tempo az Z3teteje-Z4alja. Altalaban picit gyorsabb,mint a maratonos sebesseg,de kicsit lassabb,mint egy jol megfutott FM sebessege.Ha darabolva futod resztavnak,akkor egy picit lehet gyorsabb,mint egyben futva.
Persze telen (es melegben nyaron,meg szelben) ez idojarasfuggo,ha olyanok a korulmenyek akkor lassab iramot dob,de attol meg az erofeszites ott van ahol kell lennie.
Ugy kell,hogy erezd hogy szepen haladsz,ritmikusan legzel,nem feszited a sebesseget,de nem is lassitasz. Ha enyhen fokozos az ilyen hidegben meg jobb,mert alaposan bemelegszel,mire gyorsitasz kicsit.
Tempo heti penzuma 20-40perc/alkalom,a 20perces az inkabb a Z4alja verzio,a 40perces pedig kicsit konnyedebb Z3 teteje.FM-re keszulve az eros tempok mar mast takarnak,az ott mar Z4 rendesen,es 8-12km eleg szokott lenni belole,kulonben atmegy mini felmerobe,ami nem jo,ha heti szinten megy.
-
--Robi--
junior tag
-
--Robi--
junior tag
válasz
tomcica
üzenetére
Ezt a tempót kellene rendbe tenni. Sokfélét összeolvastam a sebességéről.
Most mennyi az annyi?
Valaki szerint a Z3 teteje, valaki szerint a Z4, más szerint meg meg a legjobb 10km hányada, megint más szerint a küszöbfutás számít annak, a legjobb 5km-es tempó eredményéből - 25-30mp.
Aztán ott van a résztáv tempóra is. Az annyi legyen sebességre, mint az egyben lefutott tempófutás, vagy gyorsabb legyen? -
tomcica
Topikgazda

Ezt csak ugy itt hagyom
EEESKUDJ -
-
tomcica
Topikgazda
válasz
bandus
üzenetére
Ugralokotelezes is jo arra a boltozatra,lab elso felere es ha megy egylabas...ahogy irtam Intelligent-nek nem muszaj a kezbe kotel,lehet csak imitalni a kezmozgast,hogy ne akadjon be allandoan a lab,es tudj folyamatosan ugralgatni.
Ilyen 1-1perc/lab x 10 mar jo kezdesnek
vadlit is fejleszti.
Meg a nyirokrendszert is aktivizalja (Chi kung-ban is hasznaljak ezt a mozgast) ami segiti a mereganyagok uriteset a testbol,igy tobb energiad lesz
-
xy.zsolt
őstag
válasz
bandus
üzenetére
Oké, nem tudtam, hogy neked nem jön be ha ugyanazt a terméket olcsóbban kapod meg....helyette támogatod az amazon boltjait akik szintén Kínából veszik. Én speciel az amazont sem tartom többre, mi több velük már volt rossz tapasztalatom...pl eltűnt vagy sérülten kapott termék esetén a visszatérítés lassúsága. De a lényeg az, hogy vásároljon mindenki ott ahol jobbnak gondolja....szerencsére van alternatíva. Na, meg nemrég tapasztaltam NYban az amazon kézbesítést....kb bedobják a kerítés mellé vagy a lépcsőház elé (jobb esetben a lépcsőházba)
Gondolom Bécsben nem ez a szitu még. -
xy.zsolt
őstag
válasz
tomcica
üzenetére
Jah az otthoni WU nálam nem helyettesíti a kinti WU-t
....az még pluszban megy edzésintenzitástól függően
Szóval mire elkezdem a lényegi részét egy erős edzésnek már 1óra kinti+benti mozgáson túl vagyok biztosan.
Muszáj ennyit rászánnom mert pl csak 1pár térdem van....kár lenne ledarálni a hidegben. Van ismerősöm aki elérte, hogy 40évesen IM lett, de a térde totál tropa lett. Kinek mi mit ér meg, nekem első a hardver óvása amennyire lehet.
-
tomcica
Topikgazda
válasz
xy.zsolt
üzenetére
Igen,de ha neki valami vegett tobb kell egy ilyen tempohoz,akkor melegitsen aznap tobbet (ha kell inkabb a kifutas maradjon ki)
Melegito kremeket is lehet hasznalni a problemas helyekre...nicoflex volt regen,ma nem tudom milyen neven futnak..piros lesz otle a bor,meginditja a verkeringest es segit bemelegiteni. Persze ne csak kremet hasznaljon,hanem krem + alapos bemelegites. -
tomcica
Topikgazda
válasz
tomcica
üzenetére
Ja,ha jutalom kell akkor az allithato sulymellenyt kinalom meg,legyen az a jutalmad,ha meglesz a FM PB
neked 30kg-s kell,azt nem novod ki (persze olyan amibol ki lehet a sulyokat venni,es mar 5-10kg-s mellenykent is hasznalhatod kezdesnek).
Allo iroasztal melle nagyon jo torzs es eronleti edzes,passzivan...rajtad van par orat es kesz
Heti 2-3x szoktam 20kg (az en testulyomhoz az kmb mint neked a 30kg,szoval fullos) 2-3ora,ulok,allok,pakolok,kiszolgalom a vevot,rakom az arut stb...stb.
Amikor leveszed akkor josz ra mit is csinaltal
bajdovej,a japan ultrasok hasznaljak torzs es eronlet erositesehez,abban turaznak (vagy backpack) es setalnak.
FUTNI NEM SZABAD BENNE
-
xy.zsolt
őstag
válasz
tomcica
üzenetére
Én laza futás előtt 20-25percet, tempós edzés előtt pedig kb 40percet melegítek be csak a meleg lakásban.
Könnyű nyújtások, lazítások, átmozgatások bokától derékig kimaxolva.....majd megvárom, hogy visszaessen a HR 50re és indulok a hidegbe.Ma reggel 4cl pálinkát is ittam....ha már úgyis tré mostanában a HR legalább van mire fogni

Ma 5k@5:11 135bpm lett
-
tomcica
Topikgazda
-
tomcica
Topikgazda
válasz
INTELligent
üzenetére
Jo lesz ez
a masodikra melegedtel be,szoval ilyen hidegben ez jelzes,hogy meg alaposabb bemelegites kell
(akar mar a szobaban is otthon)
A hajlitora vigyazz,a hidegtol is elojohet (barmilyen izomfajdalom) vagy ha tul nagyot lepsz (overstriding) akkor is.
Erdemes erositeni egylabas deadlift...ebbol is letezik dinamikus verzio..kettlebell-el vegzik
itt a sima [link] -
tomcica
Topikgazda
Ha minden gond nelkul megy osszesen 100-100db suly nelkul,egylabas (kezzel ha kell kapaszkodhatsz,de nem a terheles konnyitese vegett,csak az egyensuly miatt,az okes) akkor mehet a dinamikus felfel,mert a hirtelen iranyvaltasokhoz epp az kell.
Foci,tenisz,fallabda,gyors futas,gyors terepfutas stb.Amit meg nagyon jonak tartok az a power clean gyakorlat [link]
ha van aki megmutassa,es megnezze,hogy rendesen elsajatitottad akkor az meger akar egy privat oranyi penzt is szemelyes edzonek
Eloszor mehet sima ruddal,akar a kis olimpiai 15kg-vel is,kesobb 20kg rendes rud,majd mehet a pakolas ra. Tehnika es a robbanekony kivitelezes ELSODLEGES,az hogy mennyi plussz sullyal csinalod az MASODLAGOS.
Ez is aranyat er nekunk ven trottyoknak,hogy maradjon meg bennunk valami a regi elanbol
-
INTELligent
senior tag
válasz
tomcica
üzenetére
Tom: Eloszedtem az Endorphin Pro-t es megvolt regota az elso ertelmes tempom, 2x3k@4:12 volt a celfuggveny. Az aszfalt egy kicsit emelkedett csak, amugy meg hidegebb volt, mint gondoltam (7 fokot mondtak, ugyhogy kimentem rovidujju szettben az 1 fokba
).Nem neztem a HR-t, tempora mentem. Erzesre olyan RPE7 korul volt - a masodik 3k erdekes modon ugy lett gyorsabb, hogy nem ereztem nehezebbnek. A hamstringem viszont kicsit huzodott mar kozben. Az 1 perc kocogas eleg is volt a ket tav kozott.
Ez jott ki. kb 191spm-mel es 1.23/1.26m lepeshosszal a ket 3k-s falatban:

Alg, Zsolt: Na akkor azt hiszem megvan mivel fogom megjutalmazni magam, ez a slant board pont menni fog a standing desk-hez
. -
-
tisn
veterán
válasz
tomcica
üzenetére
Ha minden nap megy ez a gyakorlat akkor 100-100db a penzum suly nelkul.
szetesnek egybol (4x100)
vagy eleg 4x25 mondjuk? azt lehet kiprobalom valamelyik nap.es akkor lefele-felfele lassu helyett, felfele kicsit gyorsabban probaljam? focihoz jo lenne egy kis robbanekonysag...
-
tomcica
Topikgazda
válasz
bandus
üzenetére
Apropo vadlierosites,ha az egylabas mar megy,akkor erdemes ugy csinalni,hogy lefele LASSAN,felfele ROBBANEKONYAN

Ugyanis nekunk nem eleg,hogy eros a vadli,kell hogy tudjon robbenakonyan is mukodni,akkor tudod atvinni azt az erot futasba
Amig viszont prehab-rehab addig eloszor paros labbal,suly nelkul,kontrollaltan le-fel.
Ha minden nap megy ez a gyakorlat akkor 100-100db a penzum suly nelkul...mivel ez idoigenyes,ha terheled sullyal,akkor le lehet menni egesz 3x 10-10db-ra,akkor gyorsan kesz is van. -
köszi mindenkinek, van egy csomó jó opció, megkeresem majd a legjobbat. sajna a temu elvből nem játszik, így marad az amazonos rendelés, majd valamelyik fa cuccot kiválasztom. első ránézésre nekem is a billegő izés tetszik a legjobban.
köszi még egyser

-
xy.zsolt
őstag
válasz
bandus
üzenetére
Ez van olcsón és ingyen szállítással:
3db guggoló lemez hab guggoló ék a térd és lábak - Temu Hungary
Ugyanitt az általad linkelt 33$-ért
állítható fa deszka vádli nyújtáshoz és guggoláshoz - Temu HungaryRakd a kosárba és várj 1napot....nagy eséllyel kapsz üzenetet, hogy pl lefelezik az árát.
-
ígyvanferi
addikt
válasz
bandus
üzenetére
De hát csak 4 deszka, meg 2 zsanér kell ho... ja, várj, semmi...
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Én ágy szélére állok fel. Mondjuk szökőévente jut eszembe csinálni a gyakorlatot, ahhoz azért pénzkidobás lenne még 5 euróért is, nemhogy 50-ért. Mondjuk az a fajta tetszik az Alg által linkelt kínálatból, ami 2 in 1, és ilyen billegős izéként is használható, bokaerősítésre, térderősítésre, egyensúlyjavításra. -
Alg
veterán
válasz
bandus
üzenetére
Slant Board - nem tudtam a nevét de emlékeztem hogy nemrég volt egy Ben Parkes videóban

-
[link] találkoztatok már esetleg hasonló segédeszközzel? próbáltam keresni gyorsan, de nem sikerült találnom. tök hasznos lenne, utálom ezt a leengedős mókát a lépcsőházban csinálni, kint az utcán meg nincs rá jó padka kapaszkodási lehetőséggel. szóval tök szupi lenne egy ilyen. szívesen megvenném, plz ne írja senki, hogy csak 4 deszka meg 2 zsanér kell hozzá, nem akarok barkácsolni

-
LanyUs
őstag
válasz
tomcica
üzenetére
tisn: február utolsó hete
tomcica: már így is csak 1 van, annyiszor falhoz kellett verni, hogy az egyik kampó
Igyekszem, bár az utóbbi 4 hajnalban nem keltem, mert kérte a test a pihenést. Vékony hajszál választja el a pihenést, mint regenerációt a pihenés, mint lustaságtól?
-
tisn
veterán
-
LanyUs
őstag
válasz
stefyY
üzenetére
Én jönnék, de nem rajtam múlik. Várom már, hogy újra 06.30 1 km PB-t futhassak
Sok idő 8 hét, ezért ha melegszik az idő és nem lesz minden jeges, akkor el is kezdem a sétát városban / hegyen-völgyön ( azt lehet ). Ez egy padlóra küldésből lesz felállás
Amúgy az élet többi területén minden rendben, ennek ellenére érzem a futás hiányát, mert szerettem... Jelenleg a Garmin Connectben kaptam plecsnit a legjobb 1 km tempóra 06:37
Abból főzünk ami van
-
jimpo
senior tag
válasz
Chuck Norris
üzenetére
Van kereső, úgy kiderül.
Mindenesetre, a második évad utolsó két részében szerintem lesz egy kis megszakítás.
Nem hiszem hogy végig bírjátok majd húzni...
-
tomcica
Topikgazda
válasz
Chuck Norris
üzenetére
Masodik evad negyedik reszenel vagyok,ritka amikor a masodik is evad is ugyanolyan erdekes,mint az elso...na ennel igen
-
tomcica
Topikgazda
válasz
INTELligent
üzenetére
Nezzuk csak sorban:
0. mindkettot,de egyre jobban a temposebesseget
1.Hosszu Z2 sima,az FM tempo kulon edzes...sprintet rovidebb Z2 napra tedd be,frissebb lab kell hozza,mint a hosszu Z2 vegen
2. Igen mar januarban el kell kezdeni,jo ahogy irod...ugye irtad az 1:30-as FM irammal mar elegedett lennel,nos akkor kb ezt kell megcelozni ezeknel (persze az idojarashoz igazitsd,mas fagyban,csuszos uton,szelben futni,mint jobb korulmenyekben...ilyenkor az effort kell,hogy megegyezen a cel FM efforttal)
3. 5K tempo eleg egy napra,bemelegites es kifutas Z2 mehet kore.
+1 amikor futod a celtempot,lebegjen a szemed elott,hogy ezt masfel oraig tudni kell tartani,ha par km utan mar tul feszes,akkor tul van tolva

-
INTELligent
senior tag
válasz
tomcica
üzenetére
Na kozben rajottem, hogy nem minden vilagos az FM-re valo keszules kapcsan
0. Tempot nezzek inkabb vagy HR-t?
1. Akkor most a hosszu Z2 az csak Z2, es nincs benne a kozepen Z3? Ha ennek a vegere teszem a maximum sebesseges sprinteket, az rendben van?
2. A celtempos futasok mar januarban is kb Z4-ben legyenek, ill. milyen progressziot javasolsz? Ez pl jo lehet februar vegeig
2x3k (rest week) -> 3x3k -> 2x4k -> 4x3k (rest week) -> 3x4k (ez a het necces lesz) ->
2x6k
A tempot hogyan varialjam (varialjam?)3. A mikor azt irod, hogy masodlagos az 5k tempon valo resztavozas, akkor aznap mehet melle meg mas minosegi is, vagy csak Z2?
+1: mibol tudom, hogy tultoltam/irrealis tempocelom van? Ha a celtempo belenyal a Z5-be, akkor az mindenkepp gond? (most ket hetig lesz stressz, es az gondolom nem segit)
Jelenleg 1:33 az FM PB-m (2024 aprilis), es ezt szeretnem javitani -
mate317
tag
köszi a válaszokat, közben meglett, hát kicsit darabosan lehet a start/finish pontokat mozgatni, de azért használható.
ha már strava, tegnap a 20STRAVA25 kód ment nekem (bár lehet csak a madarak veszik teljes áron mert egész évben van kupon, én azért megörültem hogy akciósan tudok előfizetni
) -
tisn
veterán
válasz
tomcica
üzenetére
(arra pl jo a lepcson egylabas pipiskedes + leengedes negativba 3x 10-10db nalam a napi penzum,olyan mint a fogmosas...egyik nap 12kg a kezdben,masik nap 16kg..neha ha pockos vagyok,es epp nem faradt a futomu akkor a 20kg).
ha jol szamolom ez kb. olyan nehezseg, mint amikor suly nelkul ket labbal csinalom a gyakorlatot
(egy labbal ketto megy kb.) -
mate317
tag
Hello,
Strava-n rajzoltam pár saját route-ot, hogy majd tudjam nézegetni az időket rajta.
Viszont futás után nem jelentek meg... Az a gond, hogy én csak úgynevezett route-ot tudok rajzolni, míg a futáskor a segmenteket méri a rendszer? Ergo nem tudok saját útvonalat felvenni, örüljek a meglévőeknek?edit:
megvan, a create segment funkció kell nekem úgy látom -
stefyY
őstag
Szerelmes Füred anyone? Beneveztem félmarcsára, felmérőnek jó lesz.
-
tomcica
Topikgazda
válasz
INTELligent
üzenetére
csinald az ugralokotelezest kotel nelkul,ha a cel a labfej/boka/vadli erositese

-
INTELligent
senior tag
válasz
tomcica
üzenetére
5, igen, egylabasbol - a problema nem eronleti, hanem koordinacios, ugyanis belegabalyodok a kotelbe (azt meg nem szamolom bele, ha utana allasbol ujra kezdem). A ketlabasbol atlagban 40 utan akadok bele a kotelbe, es utana siman folytatom azt is, csak annyi, hogy kulon szamolom.
Egylabas pipiskedes alatt mit ertesz? A leengedest negativba ertem.
ígyvanferi: koszonom!
-
tomcica
Topikgazda
válasz
INTELligent
üzenetére
Aze' 100-100db ugras illene...ot db (5?) jol ertem? "Ha mi folyik ott Gyongyoson?"

Ha azert nem tudsz a lab elso felere ugrani,mert gyenge a labfej boltozata,azt okvetlen erositsd be (arra pl jo a lepcson egylabas pipiskedes + leengedes negativba 3x 10-10db nalam a napi penzum,olyan mint a fogmosas...egyik nap 12kg a kezdben,masik nap 16kg..neha ha pockos vagyok,es epp nem faradt a futomu akkor a 20kg).
-
tomcica
Topikgazda
válasz
Never79
üzenetére
Alapos bemelegites benne nehany tempos gyorsito + futos gyakorlatok + 3db fokozos sprint (50-70m) megy elott

Ha laza napon van,es megy elotte Z1-Z2,akkor mindig ugy csinaljuk,hogy mar be legyunk melegedve (20-30perc Z1-Z2) de meg viszonylag friss legyen a lab. Ilyenkor is kell elotte par db fokozos gyorsito,kulonben konnyen serules lehet a vege
MINDIG mozgasbol csinaljuk a leggyorsabb futast is,nincs allorajt
-
ígyvanferi
addikt
válasz
INTELligent
üzenetére
Talppárna, ha minden igaz.
-
INTELligent
senior tag
Ha mar rest week, akkor kicsit eljatszottam az ugrokotellel. Csodak csodajara az egylabas is megy (vagy 5 ugras erejeig
). Amit erzek, hogy a (gyengebb/korabban serult) bal labamnal az ugras sokkal inkabb teli talpra tortenik, mig a jobb lab/ketlabas verzional inkabb a talpam elejere (hogy is van a ball of the foot magyarul?) erkezek. -
-
tomcica
Topikgazda
válasz
Never79
üzenetére
A leggyorsabb izomrostokat probaljuk aktivizalni (es szinten tartani) ezzel a 6-15mp full efforttal.
Ez mas anyagcsere rendszeren mukodik,mint a 30mp 90% effort. Ez CP kreatin foszfat rendszer (oxigen nelkuli de nem termel tejsavat,cserebe hosszabb ido alatt all vissza a rendszer...ennel a kreatin plane aki nem eszik hust sokat segit) ,a 30mp pedig mar az anaerob (laktattermelo) rendszer.
Az ember azt hinne egy hosszutavfutonak nem kell egyaltalan a sprinter anyagcseret erinteni,kozben meg tobb jotekony hatasa is van ennek a kis valtoztatasnak pl. a tesztoszteront noveli.Vagy a masik ami vegett erdemes vegezni,hogy segit erot epiteni, -
válasz
tomcica
üzenetére
Ja, új-régi edzőm is most ezt nyomja nekem. Sok z1-z2, egy edzésben pedig 30 mp dombra fel 90-95% erőfeszítéssel 5x-8x. Előtte van kicsi z3 kaparás, oszt annyi. A z2 teteje lett több most (régen több z3 alja-közepe, néha z4), a z3 maradt most az említett dob előtti felkapás, hogy a gyors izmok kicsit dolgozzanak a domb előtt. VO2maxom le is ment a p*csába, bár ez engem k*rvára nem érdekel, meg nagyon minimális tempó vesztésem van (kb. z2-ben 5 mp/km síkon átlagban), ellenben nem vagyok annyira fáradt.
-
tomcica
Topikgazda
válasz
Peterhappy
üzenetére
-
stefyY
őstag
válasz
Peterhappy
üzenetére
A paraolimpikonok és parodontológusok országos szövetségének ajánlásával?
-
Új hozzászólás Aktív témák
- Lightyear - befektetési app
- BestBuy ruhás topik
- Cyberpunk 2077
- TCL LCD és LED TV-k
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- CES 2026: Android és iOS kompatibilis nyomkövetőt hozott az Anker Eufy
- Projektor topic
- További aktív témák...
- iPhone 17 Pro Max Kozmosznarancs - Bontatlan !! www.stylebolt.hu - Apple eszközök és tartozékok !!
- Beszámítás! Acer Predator Helios Neo 16 notebook-i9 14900HX 16GB DDR5 1TB SSD RTX 4060 8GB W11
- Eladó Apple iPhone 15 Pro Max 256GB / Akku 90% / 12 hó jótállás
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro 512GB Deep Purple -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Series X
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Ismét csatlakozhatnék más fiokkal és akár anyázhatnék is, de mint kiderült felesleges.

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
De az úthibákat leszámítva

.