-
Mobilarena
RECEPTEK GYŰJTEMÉNYE A TOPIKBÓL
Új hozzászólás Aktív témák
-
#82860288
törölt tag
válasz
krizmo_ #8380 üzenetére
Köszönöm.
Ha a továbbiak is legalább ilyenre sikerülnek már nagyon elégedett vagyok.
Nem is vettem egy hónapja pékárut, talán egyszer egy vészhelyzeti kiflit. Állagra talán ez lett a legjobb eddig, nagyon jó puha belül.
Ízre kicsit savanykás, de nem annyira, mint az előző és pár rágás után el is tűnik az az íz. Csak vajjal próbáltam, de az előzőbe is amint tettem sonkát, sajtot és zöldségeket már nem is lehetett kiérezni.
Viszont imádom, hogy a kis lyukak nagyon szépen felveszik a vajat, mustárt és a majonézt, végre nem a száraz de szétcsúszós szendvicset kell ennem. -
-
philoxenia
MODERÁTOR
-
#82860288
törölt tag
válasz
krizmo_ #8312 üzenetére
Igen, pontosan ez a bajom nekem is, simán kikapcsol mérés közben is.
Általában lemérem az edényt előtte, hogy ha történik is ilyen, akkor is könnyen ki tudom számolni a jó súlyt. Bár tuti ilyenkor nem mér rendesen vagy nem jelzi ki a végső súlyt, hiszen kikapcsol menet közben.
A kovászom folyós lett, a tészta is vizesebb, mind a kétszer kikapcsolt mérések közben. -
#82860288
törölt tag
válasz
krizmo_ #8278 üzenetére
Huncut vagy.
Már sztem túlgondoltam az egészet.
De pl. amerikai palacsintához és csirkemellhez van konkrét időpont, hogy meddig kell sütnöm, hogy jó legyen és milyen hőfok beállításon.
Tudom a sütés / főzés nem egzakt tudomány, de néha mégis igen és én meg szeretek effektív lenni, de az meg már lehet munkahelyi és egyéb ártalom. -
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
krizmo_ #8267 üzenetére
Kovásznál mekkora sokkot okoz, ha meleg vízzel engeded föl? Élesztőnél a "tea hőmérsékletű" víz hozzáadása még nem okoz kárt tapasztalatom szerint. (vaj miatt szoktam gyúrásnál ilyet csinálni) Nekem anno a kenyérsütő gépek nem váltak be gyúrásra, ilyet használok. Ma vettem Aldiban rusztikus teljes kiőrlésű bucit, meg se közelíti a kenyeremet. (méretben kb. ugyanaz)
-
fradi81
veterán
válasz
krizmo_ #8251 üzenetére
Köszi majd kipróbálom, mindenesetre a sütés teszt nem lett rossz elsőre, ez egy tök alap összekavarós recept csak a dagasztógép ment össz 10 percet, aztán 5-6 órát kelt és ennyi, a mi formakenyér elvárásunkat hozta, ha egy kicsit kevésbé lenne gumis érzetű az még egy plusz lenne. A kovász rozs, a többi kenyérlisztből van érdekes tepertőre emlékeztető aromája lett.
-
totron
addikt
válasz
krizmo_ #8233 üzenetére
A default fehérlisztnél vagy a durumnál?
(#8234) philoxenia, mennyiség, glikémiás index, inzulinkivétel*, hozzáadott lassítók (pl. magok).
*a szárazbab, szója nagyon szemetek és csalókák, mert indexileg rendben vannak, papíron, de csak ott. A marhahús is erre a vonalra tehető. Nem akarom jobban tudni nálad természetesen, csak ezek kikívánkoztak.
-
#82860288
törölt tag
válasz
krizmo_ #8225 üzenetére
Akkor lehet valamit nem jól csináltam egy hete, mert kivettem 50g kovászt, ahhoz tettem kb. ennyi lisztet és vizet és most az 150g. Ehhez kell még 150g liszt + 150g víz?
Mert az már nagyon sok kovász lesz.
Amikor visszateszed a hűtőbe a kovászt azt előtte meg kell etetni, nem? Tehát 50+50+50g? -
#82860288
törölt tag
válasz
krizmo_ #8204 üzenetére
Köszönöm.
Valóban hatalmas élmény volt. 9 napja izgultam már és amikor tegnap összeesett a tészta, akkor kicsit elszontyolodtam. De amikor ma a sütőben elkezdett megkelni, akkor éreztem, ahogy a kő legördül és leültem a sütő elé 2 perce és csak néztem, hogy mi történik és közben vigyorogtam bele a nagyvilágba.Az első kérdést nem teljesen értem.
Szabi pék receptjét használtam, csak fele mennyiséggel: 450g liszt + 300g víz + 90g 80%-os hidratáltságú kovász + 10g só.Amikor összekevertem a lisztet és a vizet, akkor hagytam pihenni fél órát és utána tettem bele a kovászt, kicsivel később ment bele a só és pici víz, majd dagasztottam. Azután fél órás időközökkel hajtogattam, de a harmadikat már csak a tálban "húzgáltam". Majd hagytam pihenni 1.5 órát a pulton, utána megformáztam és betettem a hűtőbe (ami nálam 3 fokos).
Reggel előmelegített tálba tettem bele, viszont hidegen egyből a hűtőből.Aki meg eddig félt belekezdeni, próbálkozzon nyugodtan, mert csak a félelme nagy és nagyon megéri. Nem is emlékszem már mikor ettem utoljára ilyen kenyér ízű kenyeret. De azóta már ettem egy vajas kenyeret, sonkás sajtos szendvicset és tonhalasat is.
-
#82860288
törölt tag
válasz
krizmo_ #8193 üzenetére
Közben megsütöttem az első kovászos kenyeremet.
Szitám sajnos nem volt, nem tudom az mennyit számít. Szabi szerint úgy még levegősebb lenne a kenyér.
A dagasztásnál nálam borzasztóan ragacsos volt a tészta, aztán kicsit később ez elmúlt, a munkalaphoz nem tapadt oda, viszont a kezemről alig tudtam leszedni.
Második hajtogatásnál már volt 2 nagy buborékom, de a formázásnál összement a tészta, bár levegő távozás hangot nem hallottam.
12 órát volt hűtőben, ott kb. 1.5x méretre nőtt, amikor betettem a sütőbe, akkor viszont szinte duplájára dagadt.
250 fokon sütöttem 30 percet lefedve, utána 20 percet 220 fokon.
Ízre picit talán savanykás lett, de alig érezni, a héja eszméletlen ropogós, belül puha.
A tetején volt 4 kisebb vágás, de úgy tűnik nem elég mély, bár amikor megdagadt a sütőben, akkor eléggé szétnyílt.Most azon gondolkoztam megpróbálom ugyanezt pár nap múlva, csak nem hűtőben kelesztem és szendvicsnek való zsemlét csinálnék belőle.
Szívesen fogadok bármilyen tanácsot, kritikát, mert még nem tudom, mit nem csinálhattam jól.
Egyelőre én ezzel most nagyon elégedett vagyok, amikor formázásnál összeesett a tészta, ott elszállt minden reményem, hogy sikerül, ehhez képest most nagyon örülök.Miben tároljátok a kenyeret? Papírtasak? Műanyag? Van kenyértartóm, de abban simán kiszáradna.
-
válasz
krizmo_ #8195 üzenetére
Köszi! Idén nagyon jól sikerült. Most először fele cukorral, fele mézzel készítettem és tanácsra sokkal több virággal. Az a plusz fél óra megéri a gyűjtögetéskor. Az ismerős előírása alapján 120 fej került 7 literbe ami erős minőségjavulást okozott. A méz is sokkal simább és testesebb ízt ad neki.
Tegnap tiramisu készült Vincenzo egyik receptje alapján: [link] Ez direkt félősöknek, vagy gyerekeseknek van, mert pasztörizálod a tojást közben. Nálunk volt a szűk rokonságban szalmonella tojás miatt, így nagyon vigyázunk, nehogy úgy járjunk.
Az eddigi legjobb tiramisum egyébként. Szaftos, nem geil édes, erősen kávés és a csokidarabok tényleg feldobják. Ajánlom kipróbálásra. Mellesleg nagyon gyorsan kész van és a video alapján nehéz elrontani.
-
#73959936
törölt tag
válasz
krizmo_ #8178 üzenetére
Hát nem igazán jellemző rám, hogy valamit dicsérek, valakinek azt mondom jól néz ki valami.
Így most sem teszem, csak megállapítottam, mint régi topiclakó, hogy amit főzöl nagyon-nagyon magas arányban túl jól néz ki....(tipp: párod sem szokott ízre panaszkodni)
nem több, nem kevesebb, vagyis pont.
-
totron
addikt
válasz
krizmo_ #8160 üzenetére
Mivel adott többet a sütővas egy sima vagy cseréppel hőterelős sütéshez képest nektek? Most elgondolkodtam, hogy tegyek-e a kemencébe vasat, eddig téglán alul-felül jó lett mindig a pizzéria -- hiába, nem tudok hibázni, -- de ki tudja, sosem kizárt, hogy fokozható még az élményfaktor. Elvégre is mivé lennénk egy kis jó fajta maximalizmus nélkül.
-
bugizozi
őstag
-
fradi81
veterán
válasz
krizmo_ #8124 üzenetére
Tehát ha 10. napon megvan a sütő kovász, akkor be a hűtőbe ahol eláll, ha meg mondjuk hetente akarnék sütni belőle valamit, akkor előtte etetni 1-2 napig, majd 50g vissza a hűtőbe a következő sütésig? Ez gyakorlatilag egy hűtőben bármeddig eltartható élesztő helyettesítő anyag?
-
#76500480
törölt tag
válasz
krizmo_ #8134 üzenetére
Zsírban gazdag mondhatni
Nálunk megint Szoky fele kalács készült
… valamiért az vált be 75dkg liszt/15 dkg vaj(20%a liszt mennyiségnek 10% helyett) kakaós töltelék olajjal készült hasra csapásra. Meg melegen folyós volt de kihűlve már nem. Én pl ruhellem ha töltelék száraz ezért mindig mikrozom a sütiket(magasabb édesség faktor miatt is)na de egy kelt tésztátAz max újra sütés áldozata lehet. Kakaós csiga azért maradt el, mert ott megég,kifolyik, pultot koszol a töltelék.
-
Beni2360
félisten
válasz
krizmo_ #8114 üzenetére
Koszi tudom de az andromeda vegett át tertunk a netes renfeledekre, tele a melyhuto es almalmi akciokkal potolom.
A s tej helyén a kancsos akarmi van es egy eve nincs a valasztekukban. Tobszor kerdeztem de ugyan akkor a Sparban meg a Lidlben is eltuntek.Van recept a neten hazi s tejre. Uveges Maresi meg fogadható minőség.
-
fradi81
veterán
válasz
krizmo_ #8113 üzenetére
Nem olvastam utána csak most elgondolkodtam ezen a kovászon.
Ebben a leírásban: "4. naptól a 9. napig ugyanígy kell etetned. Ugyanígy=4. pont ismételgetése még 5 napig? Ha elértünk a 9. napig akkor 450g lisztből van 100g kovászunk amit élesztő helyett rakok a tésztába, jól tippelek? -
#76500480
törölt tag
válasz
krizmo_ #8103 üzenetére
Nem az ördögtől való.
Felváltva szoktam használni őket. Vajnai azért figyelni kell(keménység).
Kovászeteteshez én a pennyben kapható rozslisztet használom [link]
Jó a garat tk is vagy vészhelyzetben a fehér is, de valamiért a rozsot szereti a kovaszom.Én akkor etetem amikor 50g ra csökken az érettkovasz tömege(ránézésre
) 10dkg rozsliszt/ 10dkg víz. Jól összekeverni és kint hagyni egy éjszakára. Reggel beteszem a hűtőbe:
-
#82860288
törölt tag
-
#76500480
törölt tag
válasz
krizmo_ #8093 üzenetére
Köszi a tippet. Ez már lehetne kokuszmisu
Tiramisu és epermisu volt próbán, de a hagyományos jött be. Sutikbirodalmaban találtam egyet ami diétás [link]
De eddig tényleg a szokásos kókuszos sütik váltak be. Talán a megreformált “kokuszgaluska” okozott pozitív meglepetést csak ma készült már egy Szoky fele kalácsMár annyit írok erről a hozzavalorol, hogy rakok is be egy saját receptet. Háborús időkre való
Kókusztekercs40 dkg liszt
20 dkg margarin
4 tojás sárgája
7 dkg cukor
2 dkg élesztő
0,75 dl tej
Élesztőt lanygos tejben felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval összegyúrjuk, 4 részre osztjuk.Krém: 4 db tojás habját 30 dkg cukorral gőz felett felverjük és 20 dkg kókuszreszeléket keverünk bele, vékonyra(3-4mm) sodort tésztára kenjük. Kalácsszerűen összegöngyöljük és feleszeletelve tepsibe rakjuk.
Sütési hőfok/idő 180/25p (alsó-felső sütés)
-
#82860288
törölt tag
válasz
krizmo_ #8097 üzenetére
A tetején a repedés a bevágás.
Recept semmi extra, netes receptek, egy részük ugyanaz.
Fél kiló liszt, 3dl víz, ehhez kb. 3g száraz élesztő, só.
Ebből szoktam visszaszámolni a 20-30 dkg lisztre való vizet (10 dekánként 0.6dl).
Kelesztem 40-60 percet, ennyi idő alatt bőven duplájára kel.
Akkor kinyomkodom belőle levegőt és átgyúrom kicsit. Utána megint 40-60 perc kelesztés, amíg megnől, vagy éjszakára a hűtőbe teszem, de ott megemelkedik, majd kicsit összemegy.
Utána 20-25 percet sütöm lefedve és lespriccelve vízzel majd még kb. 15-20 perc fedő nélkül, hogy piruljon. 250 fokon sütöm, amikor leveszem a fedőt, akkor visszaveszem 200-ra. -
#82860288
törölt tag
válasz
krizmo_ #8092 üzenetére
Ezt úgy csináltam, hogy a második kelesztés hűtőben történt éjszakára, de reggel véletlen kinyomkodtam belőle a levegőt. Ha nem nyomkodom ki akkor is ilyen.
Itt nem melegítettem elő a jénai edényt, amiben sül, de ha elő van melegítve, akkor annyi, hogy fényesebb és ropogósabb lesz a kéreg.
Nincs felvágott verzió, de sok kis apró buborék van benne, de még úgy is kicsit tömény.
Ha nem hűtőben kelesztem másodjára, akkor laposabb lesz. -
xavix13
őstag
válasz
krizmo_ #8048 üzenetére
Itt is van egy 24es kis kerámia serpenyő, egy 28as rozsdamentes magasfalu, egy 30as négyzet alakú grill serpenyő, egy 32es tapadasmentes wok és egy 30as carbon steel wok. Plusz az edények, fazekak, a szekrény meg tele.
De valami normális közepes vagy nagy tapadasmentest akartam venni egyet, de ez túl jó biznisz volt, így hát ez lett. Nem volt mostanában úgysem impulzus vásárlásom, meg amúgy is drágul minden csak.
-
Beni2360
félisten
válasz
krizmo_ #8016 üzenetére
Igen finom lett csak meglepett a kozepes zsemle meret vegett a 7.5 dkg sullya. De ez azaert lett mert nem biztam a dagadzto gepben es mivel hignek talaltam dagasztas kozben, 2 ek lisztet tettem hozza. Kesobb olvastam, hogy turelmesebbnek kellett volna lennem. Mentsegemre mondva ez volt az elso igazi kelt teszta keszitesem. De szepen megsult es lyukacsos lett a belseje nem ragadt ossze, mint neha a bolti kalacsnal eszleltem. Na majd a kovetkezo.
-
Moleman
addikt
válasz
krizmo_ #7979 üzenetére
Nagyon finom!
Alapvetően nem rajongok az ilyen sötétebb/magos kenyerekért, ha már kenyeret eszem, akkor általában fehéret szoktam. Ennek ellenére nagyon tetszik, úgyhogy az akcióban jön haza a következő.
És ha jól láttam, a szénhidráttartalma is jóval alacsonyabb, mint a fehér kenyéré, úgyhogy a barátnőm is merészkedett enni belőle. -
pohár
félisten
válasz
krizmo_ #7972 üzenetére
igen, szoktam ámulni ezeken a költeményeken, amit itt műveltek kenyérsütés címszó alatt
ejj, a régi szép idők, mikor a ropogós héjú 2 kilós cipó közepéből kivettem 2 szeletet (mert ott a legnagyobbak természetesen
), megkentem vajkrémmel, ráhalmozni a jóféle sonkát, sajtot, paradicsomot, aztán hadd szóljon
-
pohár
félisten
válasz
krizmo_ #7968 üzenetére
most egy 20gr-os adagot "áztattam be", annak a felét tervezem megenni majd
Moleman... nem nagyon nassolok már, próbálom betartani a napi max kétszeri evést (ebéd 1-2 körül, vacsi 6 körül), így az IF 16/8-as verziójából próbálok csinálni egy 20/4-est, vagy legalábbis ott körülit
azon lepődtem meg mocskosul, hogy az Aviko elősütött hasábja 150kcal/100gr, egy jázminrizs meg 350kcal/100gr, amiből azért lecsúszik 20dkg körül egy ebédre
(ráadásul olaj nélkül sütöm sütőben a krumplit, így nem jön hozzá plusz kalória)
-
pohár
félisten
válasz
krizmo_ #7966 üzenetére
nem igazán használok appot, csak előre kiszámolom, hogy kb mennyi kalória, amit főztem, abból mennyi lesz egy adag, de mondjuk rendelt kajánál nem tudok mit számolni... ott inkább áttértem a lightosabb dolgokra, ha pizzázok, akkor is 23-ast rendelek 32-es helyett (meg se bírnám már enni valószínűleg)
(hozzáadott) cukros dolgokat igyekszem messzire kerülni, kisebb adagok, így próbálom visszafogni a dolgokat, plusz egy idő után azért a gyomrom is szűkülni fog, aztán kevésbé maradok, vagy leszek éhes
most vettem egy zacskó chia magot, megpróbálom vacsora helyett azt enni közel zéró kalóriás kókusztejjel bekeverve, plusz eper mellé, meglátjuk, hogy mennyire fog telíteni, még sosem ettem ilyet
-
pohár
félisten
válasz
krizmo_ #7964 üzenetére
tegnap körülbelül pont ennyi volt a napi bevitelem, még mozi előtt gyorsan bedotam késő délután egy Bacon King menüt pár nuggets társaságában
(1800 kalória körül volt az egész művelet)
inkább 2500 fölé nem próbálok menni, a 2000 még simán belefér, csak este megütöttek a képek hirtelen, kezdtem kajás lenni...
IF-et tolok mellé, eddig hellyel-közzel be is vált ez a kombó, de igazából most feküdtem csak rá rendesen a kalóriák számolására
-
Edorn
senior tag
válasz
krizmo_ #7925 üzenetére
Na jó, ha nem ragaszkodnék a gázos sütő részhez, akkor mit ajánlanátok?
Este letárgyalom az asszonnyal, hogy mik az ellenvetései. (azon kívűl, hogy minimum még fél- háromnegyed év, mire újrakábelezzük a házat)
De a fenti, "gázrózsás résznek" tuti gázosnak kell lennie! :-)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Immax - EV utazó töltőállomás elektromos autókhoz AC Type 2 32A/380V 22kW + dugó 230V 5m Wi-Fi Tuya
- Új Ctek D250TS premium 12V/24V auto akkumulátor töltő 10A/200Ah - 5 év bolti garival! -
- Eladó autós gyerekülések, Römer és Peg-Pérego márkák
- Duotts C29 elektromos kerékpár
- Easun iSolar SMW 11kW Twin Hibrid inverter // Dupla MPPT // BMS // WiFi
- Samsung Galaxy A12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- 137 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080
- 120 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- Veszünk: PS5 Fat/Slim/Digital/Pro konzolt, játékokat, Portalt stb. Kérj ajánlatot!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged