-
Mobilarena
RECEPTEK GYŰJTEMÉNYE A TOPIKBÓL
Új hozzászólás Aktív témák
-
inf3rno
nagyúr
válasz
krizmo_ #3962 üzenetére
Én is úgy tudom, hogy csak kapor és só kell bele, felesleges túlbonyolítani. A kovásznak szerintem csak úgy van értelme, ha ugyanúgy teszel bele kenyeret, hogy tudjon mit enni, és akkor nem a levegőből kell, hogy beleszálljon az élesztő, tejsav baktérium, stb., hanem már benne van. Hamarabb elkészül vele, és valszeg ízre is jobb lesz. Majd kipróbálom idén nyáron, kíváncsi vagyok.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
krizmo_ #3919 üzenetére
Van fix program, de azokat már végigpróbáltam, és nem vagyok elégedett vele. Inkább kalácsot, mint kenyeret süt belőle, teljesen más az állaga. Kalácsnak viszont baromi jó, szoktam kakaósat vele.
2x dagasztom, de csináltam úgy is, hogy az előmelegítés előtt is összekeverem, hogy több ideje legyen kelni. Az eredmény ugyanez. Fel van tolva a gépi recepthez képest a kelesztési idő és a dagasztási idő is. A kelesztésből szerintem visszaveszek, aztán meglátom úgy hogy sikerül. Ha kevesebb vizet adok neki, akkor nagyon morzsalékos lesz, és rosszabbul kel. Abba az irányba nem hiszem, hogy elmegyek, ennél a mostaninál is kevésnek tűnt a víz, de még épp határeset.
-
kmarci25
veterán
válasz
krizmo_ #3915 üzenetére
A tiéd milyen vastag? Az enyém ez a fajta. Nálam az öntöttvas edény most a favorit.
-
grizlisandor
veterán
válasz
krizmo_ #3906 üzenetére
Én nem tudok róla, bár ez a megerősítéséhez és a cáfolásához is kevés.
Elhiszem, hogy Szabi tudja mit csinál, nem kell meggyőzni.
(#3907) kmarci25:
Igazad van, nem ezt írtad, hanem céloztál rá kovász=Szabi.
Nem szeretem ezt a kit és hogy másol témát, magyar youtubeközösségben meg főleg nem.SK nem hiszem, hogy szerintem ilyen amatőr, de dobj rájuk egy üzenetet, hogy mi újság.
Abszolút egyet értek, hogy a tartalomgyártók forrásmegjelöléssel kellene, hogy dolgozzanak.
-
kmarci25
veterán
válasz
krizmo_ #3878 üzenetére
Azért szoktak hűtőzni, mert úgy hosszabb a tészta érési ideje. Gazdagabb íze lesz, és a kovészban lévő baktériumok jobban meg tudják dolgozni a glutént, így könnyebb emészteni. Én általában hűtőztetem a tésztát, csak ha valami miatt hamarabb kell a kenyér, akkor állok át az aznapi módszerre.
-
#76500480
törölt tag
válasz
krizmo_ #3871 üzenetére
Gyorsabban meg is pirul
Limarás receptek meg elég jók, általában a végeredmény tartós és jó szokott lenni.
Apr 12 Borbás műsorban Libor Mária volt a vendég, kalácsot sütöttek habtejszínnel. Azóta itthon csak úgy készül(apró változtatás:kovászos, 3 ek cukor helyett 12 édesítő vagy eritrit, szintén alsófelsőn de 220 15p utána 175 20p) annyira finom lett. Többi hozzávaló 500g finomliszt 100g kenyérliszt, 1 kk só, kb 2 dl tej(lisztfüggő, kidolgozás) 2 dl habtejszín, 1 egész tojás, 1 sárgája+ 1 egész kenéshez.
-
Essejó
veterán
válasz
krizmo_ #3858 üzenetére
Revideálom az álláspontom és mégis igazat adok neked, merthogy az alábbi cikkben nincs a felsoroltak közt.
-
solena
tag
-
solena
tag
válasz
krizmo_ #3837 üzenetére
Hát, akkor nem sok témánk lesz, mert a kovász szerintem kimarad az életemből
A kovászos tésztakészítésről nem feltételeztem semmit, mivel nem dolgoztam vele soha. Vajas tésztával már dolgoztam, azért kérdeztem rá, hogy mi a gond vele
Egyébként, az olyan tésztánál, ahol csak az a különbség, hogy kovásszal vagy élesztővel készül, miben másabb dolgozni vele?
-
FerNandor
őstag
válasz
krizmo_ #3830 üzenetére
Nem tudom, hogy akkor mi a baj.
Este későn etettem, majd másnap reggel bőven 3x-osára nőtt a kovász, de dagasztás után elég minimális volt a növekedés és a bulk volt vagy 6 óra... Március 18-án indítottam. Majd megpróbálom legközelebb 2x etetni. Remélem, hogy jó lesz.------------
A vajat beledolgozni nem olyan durva dolog, csak eltart pár percig. Szabi kakaós csigájánál az elején megijedtem, de aztán a videóban is mondta, hogy nem kell megijedni, szépen felveszi. És így is lett.
-
Essejó
veterán
válasz
krizmo_ #3800 üzenetére
Azt meg írtad, hogy nem jó illetve nem jól csináltam. Szóval majd ha kellő hőmérséklet lesz a lakásban, illetve tudok beszerezni kenyér lisztet, na majd akkor folytatom azt a projektet. Addig meg megoldom pék kovásszal. (öreg tészta) Bár kövezzetek meg, semmi bajunk az élesztővel sütött kenyérrel sem. Ha 60 dkg lisztből csinálom +10 dkg napraforgóval (pörkölt) az másnap tuti szublimálódik.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
krizmo_ #3712 üzenetére
+1, egyébként meg a ráégetett lenolaj darabkák hullanak bele a kajába, ami egészségtelen. Én is tárcsáztam meg wokoztam annak idején, de jobb hanyagolni az ilyesmit, marad a rozsdamentes, esetleg a kerámia. Amúgy nem vágom miért van a néphiedelemben, hogy a rozsdamentes drága. Már nézegetem egy ideje, és annyira nincsen elszállt ára, pl 1 m^2 lap olyan 5k lehet, max 10, ha drága helyen veszi az ember (persze nem mindegy a vastagság). Régi mosogatóból is ki lehet vágni grillhez esetleg, ha kell a barázda, bár azt még nem próbáltam.
szerk: Ja hogy gyúródeszka. Az más, azt hittem, hogy sütésre kell lap. A lenolaj azon is elkezd avasodni amúgy.
-
FerNandor
őstag
válasz
krizmo_ #3698 üzenetére
Köszönöm.
nem lett túl alacsony? Hát nem tudom, a víz elvileg nem volt sok, mert kovász nélkül 64% körül volt a hidratáltság. Túlkelt volna? De ha túlkel a tészta, nem magadabbnak kéne lennie? Vagy addigra elfogy belőle a kraft és nincs már ereje sütés közben megnőni? A dagasztás után úgy nézett ki, hogy 19:35-től 22:50-ig volt a tálban, és ez idő alatt hajtogattam 3x, majd kb 80 percet hagytam utána. Mondjuk túl nagyot itt nem nőtt.
A hűtőben viszont szerintem eléggé megkelt.
Nem vagytok bent a kovászlabor alapozóba? Oda raktam fel képeket is.
A rizslisztet főként a szakajtóhoz vettemde majd mondom a páromnak, hogy csináljon valami sütit belőle
annyi úgysem kell.
(#3699) kmarci25 köszi. Most túl sok lehetőségem nem volt liszteket nézni a jelenlegi helyzet miatt. Ennek a Pesti Malom BL80-nak is nagyon megörültem
Az létezik, hogy a Garat malom mohácsi? -
-
-
FerNandor
őstag
válasz
krizmo_ #3611 üzenetére
Köszi
Az első résznél egy tupperes kelesztőtálban, utána pedig a deszkán simán, ahogy mondtad is, és letakartam a tállal. Picit ellaposodott a tészta a legutolsó kelesztésnél, de azért szép formája lett. Majd beszerzek egy ilyen ovális akármit vagy szakajtót.
A római tálunk túl nagy lett volna.Mikor szabad megvágni?
-
Essejó
veterán
válasz
krizmo_ #3573 üzenetére
Persze, de nálad gondolom fűtött a konyha, nálunk meg csak ha épp főzök és a gáztűzhely bemelegíti, egyébként olyan 17-18 fok van. A szobába meg nem viszem be, mert két érdeklődő macska van, minden is érdekli őket. Tessék belenyugodni, hogy utána olvastam. Akkor írtam hogy túl van lihegve ez a kovász kérdés. Évszázadokig sütöttek kenyeret az őseink úgy, hogy egy pillanatra nem fordult meg a fejükben, hogy grammozni kéne.
Azt ugye írtam, hogy nem írok receptet, szerinted felesleges is. No gond.
Azért kérlek volt koncepció ha nem is írtam le eddig, de most csak azért is.
Szóval a továbbtenyésztésből kivett mások által talán inkább kidobásra ítélt kovászkezdeménnyel készült. Kétszer etettem, több mint duplájára nőtt.
Fogtam a kilós lisztes zacskót úgy a felén túl és a keverő tálba öntöttem kb 60 deka lisztet, ráöntöttem 4 dl kéz meleg vizet összekevertem és békén hagytam úgy 3/4 órát (nesze a hiányolt autolizised)
Össze kevertem a kb 20 dkg kovásszal és el kezdtem kidagasztani, viszonylag ragadós volt ezért sűrűn liszteztem a kezem, illetve a felületét, aztán hozzáadtam a sót és a lenmagot, és még dagasztottam hajtogattam. Annyi lisztet kapott amennyit felvett, hogy egy kezelhető de az edény falától elváló tészta legyen. Aztán letakartam egy konyharuhával és ment a konvektorra, épp langyos volt. Kb 2 óra múlva bezacskóztam és ment a hűtőbe, mintegy 24 órára. Szép duplára kelt mikor kicsomagoltam. A Römertopf alsó fele ment a sütőbe, a tetejét beáztattam. A tésztát formáztam és sütőpapíron beemeltem a Római tálba és ment rá a beáztatott tető, úgy bő félóra múlva levettem a tetőt és mérsékeltem a gázsütőt hármasra.
Egy szóval nem mondtam, hogy a legjobb kenyerem, de lesz ez jobb is. Egyébként felvágva sem ronda, és az íze határozottan finom.
Állagra egy kissé tömör, lehet hagyni kellett volna még kelni. -
-
FerNandor
őstag
válasz
krizmo_ #3561 üzenetére
Köszi, ezt néztem, de az öregtészta nem rémlik. De attól függetlenül, több, mint valószínű, hogy akkor ez lesz az. Mondjuk egyelőre még nem tudom, hogy az öregtészta micsoda, de utána nézek.
Bár a recept azt írja, hogy kell hozzá kovász?... kovászom még nincs, akkor ez nem jó egyelőre.. -
krizmo_
Topikgazda
válasz
krizmo_ #3552 üzenetére
Kérték páran a fórumon a kenyérhez tartozó receptet, gondoltam leírom ide.
Hozzávalók:
500 g Garat KBL 100 vagy AGUGIARO többgabonás liszt vagy bármilyen sima BL80-as liszt, ezekkel már mind próbáltam, és mindegyik hasonlóan jó.
300 ml víz
200g 100%-os hidratáltságú (all in one) kovász
9 g sóElkészítés:
A lisztet vízzel összedagasztattam, ezt 30 perc autolízis követte, majd hozzáadtam a kovászt és a legvégén a sót.
A tésztát egy tálba tettem, amit kb. 1 evőkanál olajjal kikentem, 30 perc elteltével lamináltam és rászórtam egy marék összeaprított olajos asztalt paradicsomot, és ugyanennyi lenmagot, aztán 30 percenként volt 2 szirom hajtogatás, és a végén coil.
Megformáztam, konyharuhával kibélelt, kilisztezett szakajtóba tettem(amihez kukoricalisztet használtam) és kb. 2 órán át kelesztetem, (a sütőt előmelegítettem 30 fokra és ott kelesztettem, és a hajtogatások között is végig ott volt). Ami az alja jelenleg az lesz a majd teteje. Miután megkelt sütőpapírra borítom, bevágom és egyből mehet a 250 fokra előmelegített sütőbe (én sütőkövön szoktam sütni, de a tepsi is alkalmas rá.)
10 percig sütöttem 250 fokon, majd levittem 230 fokra, és további 35 percig sütöttem. Egy kis tál vizet is tettem be mellé.Ebből a mennyiségből egy 830 grammos kenyér sült ki.
-
kmarci25
veterán
válasz
krizmo_ #3552 üzenetére
Nam járunk az Auchanba, nem szeretem. Lisztből (Garat malom) nemrég vásároltam be (a nagy vásárlási pánik előtt), mert épp akkor fogytam ki, nagyobb tételt, most azzal sütök. Lisztkeverékeket amúgy sem szoktam venni/használni, inkább én keverem magamnak, bár erre nincs racionális magyarázatom.
A bélzet szép, pont jó szendvicsnek.
Én is az ilyet szeretem. Mostanában egyébként kifliket sütöttem, ma pedig ciabattát tervezek.
-
jansky1
senior tag
válasz
krizmo_ #3497 üzenetére
Ez a recept nagyon bejött! Köszönöm ezúton is.
Kérhetnék alternatívát arra,
1. ha magvakkal szeretném dúsítani,
2. esetleg fele lenne csak BL80 másik pedig rozs vagy teljes kiőrlésű liszt, mi az eljárás?Valakinek van tippje esetleg arra, hogy miért ég meg majdnem a kenyér sütés közben? Hőlégkeveréses üzemmódban megy a sütő. A kezdeti 10 perc helyett már csak 5 percig sütöm 250 fokon, aztán 220 fok 35 perc, de az eredmény ugyanaz. Alacsonyabb hőfokon kéne sütni, hosszabb ideig?
-
kmarci25
veterán
válasz
krizmo_ #3533 üzenetére
Köszönöm! Innen van: vadkovászsuli. Én csak annyit csináltam vele, hogy átírtam, átszámoltam mindent grammra, meg százalékra, mert úgy bármilyen mennyiségre konvertálható. Tegnap 20 darabot készítettem.
Digitalpimp: egyáltalán nem érezni, ezért is használom azt. Kenyeret is csináltam már vele, Halloween idején.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
krizmo_ #3513 üzenetére
Köszi! Én csak ilyen Tesco meg Aldi meg ilyen helyeken szerzem be, de ha lehet kapni ott is BL80-ast, akkor venni fogok, aztán megpróbálom azzal is. Amúgy gyártótól függően is van különbség. Pl a Gyermei BL55 jóval gyengébb eresztés, mint az Aranykalász, ilyen púderes, túl finom szemcséjű, és az embernek az az érzése, mintha szétfolyna, ahelyett, hogy összeállna.
-
kmarci25
veterán
válasz
krizmo_ #3506 üzenetére
Persze, nem is egyszer, még élesztős koromban.
sutszi: ha picit visszaolvasol, hogy megkérdeztem a kérdezőtől, hogy mennyire tudja/akarja rászánni az idejét, csak aztán erre a kérdésemre nem jött válasz.
Egyébként az egyszerű nem egyenlő a gyorssal szerintem. Ez a recept ugyanannyira egyszerű, mint a gyors, ugyanannyi a belefektetett munka, a különbség mindössze annyi, hogy 25 g élesztővel összesen ~3 órátkelesztes, itt pedig ~15 órát. A kelesztés alatt semmi dolgod a tésztával, így többletmunkát nem igényel. Így én mindenképpen ezt javaslom. Persze, készítettem már én is 3 óra alatt kenyeret, amikor gyorsan kellett valami, de miután elszoktam az élesztő ízével, nem igazán ízlett. Egy tök egyszerű, és ízletes kenyeret adó receptet írtam.
Oké, időigényes, de mint tudjuk jó munkához idő kell.
-
kmarci25
veterán
válasz
krizmo_ #3502 üzenetére
Nem feltételnül kell öregtészta. Ken Forkish éjszakai kelesztéses receptjében ez így szerepel, két ~750 g-os kenyérhez.
1000 g liszt
780 g víz (32-35 fokos)
22 g só
0,8 g szárított élesztő (frissből 3szoros adag, azaz 2,5 g)Összekeveri a lisztet és a vízet, hagyja fél óráig pihenni. Hozzáadja a sót és az élesztőt, és kidagasztja. Hajtogat, 2-3 hajtás a kelesztés első 1,5 órájában, aztán hagyja szobahőmérsékleten kelni 12-14 órát, amíg 2,5-3-szorosára nem nő a tészta. Kettéválasztja, formázza, szakajtóba teszi. Hőmérséklettől függően kb. 1-1 és egy negyed órát keleszti még, aztán vaslábosban süti 250 fokon, 20-30 percig fedővel, és fedő nélkül még 15-20 percet.
Így alig érezni az élesztő ízét a kenyéren, érdemes kipróbálni.
-
#75501312
törölt tag
-
-
Essejó
veterán
válasz
krizmo_ #3423 üzenetére
Hogy tény leg ne legyen már Off...
Szóval elkezdtem egy kovászt készíteni bő másfél hete. Mondjuk nem is én lennék, ha nem mentem volna szembe az összes leírással, hogy liszt víz keverd össze, aztán etesd, majd vegyél ki 50 grammot egy új üvegbe, azt etesd meg, a többit dobd ki. Na persze, étellel nem dobálózunk.Szóval kezdtem 1 ek Nagyi titka TK liszttel + víz. Mindezt a 19 fokos konyhában. Elértem azt hogy etetés után két órával a duplájára kelt. Legutóbb etetés után, bepakoltam az 5°C-os hűtőbe, három nap alatt nőtt kb a duplájára, bubik látszanak az üvegen keresztül és a tetején is. Szimata kellemes erjedős savanykás. Lassan viszont kell indítanom egy új üveget, mert ha ezt most megetetem és duplára akarna nőni, akkor ledobja a kupakot.
Szóval vagy két üveg kovászom lesz, vagy egy új üveg és valami sült tészta. Mondjuk hajlok egy chilis napraforgós kenyér irányába.
Ment egy PM a magyarázattal. -
Šolaire
veterán
-
Essejó
veterán
válasz
krizmo_ #3410 üzenetére
Erre most hagy ne írjam, hogy miféle pasi vagy, hogy nincs flexed?
Mert végül is NŐK is lehetnek Főzőcske topik lakók.
Egyébként rendes nagy flexem nekem sincs, csak egy kis sarokcsiszolóm, de eddig még mindent elvágtam vele amit kellett (garázs ajtó vas szerkezete, 100x100-as kapu oszlop) A polírozást meg nem kell komolyan érteni, veszel pl egy ilyet az OBI-ban, és húzogatod le fel a felületen míg sima nem lesz.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
krizmo_ #3372 üzenetére
A kerémia bevonatos neked mennyire vált be? Nekem valami fehér kerámia réteg van rajta, de ugyanúgy leragad pl a rántotta, a tükörtojás vagy a palacsinta. Azokra még teflont használok, de jó lenne idővel leváltani azokat a serpenyőket is. Láttam, hogy van egy csomó új fajta kerámia a piacon, ilyen szürkés barnás színűek.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Steam, EA, Ubisoft és GoG játékkulcsok, illetve Game Pass kedvező áron, egyenesen a kiadóktól!
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 13400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB DeepCool MATREXX 40 650W
- AKCIÓ! Épített KomPhone R5 4500 16GB RAM 240GB SSD RX 6500 XT 4GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 9 5900X 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! nVidia Quadro P4000 8GB GDDR5 videokártya garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged