- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- A Samsung gyártja az első 2 nm-es Qualcomm lapkát?
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- iPhone topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
-
Mobilarena
A Microsoft Excel topic célja segítséget kérni és nyújtani Excellel kapcsolatos problémákra.
Kérdés felvetése előtt olvasd el, ha még nem tetted.
Új hozzászólás Aktív témák
-
KBaj
kezdő
válasz
Fferi50 #44620 üzenetére
Üdvözlet Kedves Fferi50!
Köszönöm szépen a gyors választ, sokat tanultam belőle, de sokat nem értettem meg. Az értetlenségemet kénytelen vagyok betudni annak, mint ahogy előző írásomból is kitűnik: zöldfülű kezdő vagyok. Azért foglalkozok ezzel, hogy tanuljak, okosodjak.
A feltett kérdésekre megpróbálok válaszolni:
… mert ettől is begyorsul … - az eset már hosszú ideje futó programnál volt. Bizonyára olyan szakaszhoz ért a belső vezérlés ami elveszi a képernyőt, igen rövid időre időnként felvillan, nem volt érzékeny semmire. Idegességemben kattingattam mindenfelé, nyomkodtam mindent. Valószínű esc hatására megállt és konstatáltam, hogy felgyorsulhatott, mert rossz eredményeket hozott. A továbbiakban nem foglalkoztam vele. A programban nincs DoEvents utasítás. Mint említettem kezdő vagyok: még nem ismerem (még nem!).
A többszintű képletezést nem nagyon értem. Idősorokkal foglalkozom, tagok belső kapcsolatait keresem. A válaszodat úgy értelmezem, hogy a többszintű programozás lenne hibás a rossz eredményekért. Ezt csak úgy tudom elképzelni, hogy visszacsatolás van a bemenő és a kiszámított adatok között, körkörös hivatkozáshoz hasonlóan. Nem értem.
Ezután írtál valami Volatile tulajdonságú függvényekről. Bevallom még nem (még nem!) hallottam róla. Meg kell ismerni, hogy tudatosan tudjam alkalmazni.
Nem írtál azonban az <alt> billentyűről. Nem értem a működését, egymagában mire van hatással. Miért gyorsul a VBA futása.
Köszönettel: -
somogyib
őstag
válasz
Fferi50 #44612 üzenetére
Nem az én gépemről van szó. Ez egy több felhasználós gép, mindenki saját bejelentkezéssel, ugyanazzal a 2016-os office-al dolgozik.
A többi felhasználónál csak simán "Excel-munkafüzet"-ként jelenik meg és a makró is működik. Egyetlen felhasználónál jelenik meg "Excel-munkafüzet (.xlsx)"-ként és nála hibára fut a makró (a makrót sajnos nem tudom prezentálni). -
Morphy
csendes tag
válasz
Fferi50 #44595 üzenetére
Igen, megnéztem a formátum is egyezik.
Csak azt nem értem még mindig, hogy a felvett makrót sem futtatja le, ugyanerre kiáll.
Illetve ha a reset gombot (ami megjeleíti a rejtett cellákat is) nyomok, szintén kiáll bizonyos esetekben ugyanerre a hibára.
ActiveSheet.ShowAllData
-
peacefroggg
friss újonc
válasz
Fferi50 #44548 üzenetére
Szia!
Most, hogy már működik, úgy szeretném továbbfejleszteni a dolgot, hogy ha a usernek másik azonosítója van, akkor az alapján is tudjon keresni.
Az eddigi képlet:=INDEX(Database!$A$2:$K$3884,MATCH($D$7,Database!$C$2:$C$3884,0),4)
Itt ugye a D7 mezőbe kellett írni az azonosítót, de ha valakinek másik van, akkor a D10-be kell beírnia a számot, ami a Database fül B oszlopában fog keresni. A képlet megvan:
=INDEX(Database!$A$2:$K$3884,MATCH($D$10,Database!$B$2:$B$3884,0),4)Az kellene nekem, hogy a user használhassa kedve szerint a D7 vagy D10 mezőket, de az eredmény ettől függetlenül ugyanabban mezőben jelenjen meg. Gondolom a két képletet egy cellába kéne hozni, csak nem tudom hogyan.
Ebben tudnál segíteni?
Köszönöm! -
eszgé100
őstag
válasz
Fferi50 #44543 üzenetére
vegyesen vannak excel és word fájlok is, nagy része excel fájl (kb. 60) és 4-5 word dokumentum összesen.
Ahogy láthatod, a sok guglizás olyan kódot eredményez, mintha Gyűrűk urát fordítanék Google Translate-tel.A fenti példa azt mutatja, hogy Excelben lenyomok egy Buttont, ami a háttérben megnyitja a Word alkalmazást, abban egy Word dokumentumot, és lefuttatja a benne levő makrókat, majd az Excel 1 másodperc várakozás után bezárja a Wordot alkamazást, nem ment semmit, végén Excel nyitvamarad.
kipróbáltam, nem kell a CreateObject("Excel.Application") simán Application.Wait elég a várakozáshoz.
"Én egy alap Excelt használnék"
Magyarul ha jól értelmezem, akkor kell csinálni egyetlen .xlsm fájlt, benne Print(xy.xls) makrókat, a változó fájlnevekkel, nyomtatási területekkel és oldalbeállításokkal beállításokkal? Elvileg csak a makrók futtatásához kell megnyitni a fájlokat, ha azokban vannak elmentve, nyomtatáshoz nem, így megsprórolom a fájlok külön megnyitogatását is, ugye?
-
jackal79
aktív tag
válasz
Fferi50 #44539 üzenetére
Szia!
Először is köszi a segítséget!
A képletben az A1 azt jelenti, hogy az A1-ben található cellára legyen érvényes a feltételes formázás? Nekem a G24;G29-től indul és a sorok a végtelenbe mennek, mert minden egyes napnál ugrik egy oszlopot.
Na ezt most jól elmagyaráztam, remélem érthető!
Köszi! -
peacefroggg
friss újonc
válasz
Fferi50 #44535 üzenetére
Szia!
Megpróbálkoztam az index hol.van párossal, de valamiért nem fogadja el a képletemet.Megadtam a fül nevét és a tartományt, aztán a hol.van függvénynél hogy melyik mezőben lévő érték alapján keressen(D7 - előző hsz "keresőmezője"), hogy melyik oszloptartományban van a D7-re beírt érték, pontos egyezés és végül, hogy a 4. oszlopból emelje át a keresett értékhez tartozó plusz infót.
Hol rontom el?Köszi!
-
eszgé100
őstag
válasz
Fferi50 #44540 üzenetére
minden .xls-be beleirom az hozza tartozo makrokat (pl: melyik terulet milyen lapokat hasznal, automatikus formazasok, a szombat-vasarnapokra stb) aminek abban a dokumentumban le kell futnia. Nagyja csak a nyomtatasi beallitasokat fogja tartalmazni, nehanyban kell csak formazni a cellakat. Mikor ez megvan, ezekre irni egy olyan makrot, ami megnyitja az adott xls-t es lefuttatja a makrokat, majd bezarja. Lehet ez az utolso resze nem fog menni a halozat biztonsagi beallitasai miatt, de majd ezt meg a heten kideritem
-
Slowman
aktív tag
válasz
Fferi50 #44531 üzenetére
Szia,
Köszi!
Most már működik behelyettesítettem, kiadta az értéket már csak az INDEX-et kell hozzáfűzni, viszont most el kell indulnom haza uh. már csak otthon, hétvégén fejezem be ill. próbálom értelmezni a leírásod.
Köszi még egyszer a segítséget! Több órás agyzsibbadástól mentettél meg, a karma tuti meghálálja
ez most atom segítség volt!
-
Slowman
aktív tag
válasz
Fferi50 #44528 üzenetére
Szia,
Sajnos nem működik. #SZÁM! hibát ír ki, ill. az utolsó az OSZLOP függvénynek nem kellene a másik munkalapra hivatkoznia?A Munka1 az nálam nem Munka1 (de megfelelően behelyettesítettem), végül is ez nem feltétlen top secret.
=INDEX('OEE_Állásidő összegzés'!$F$9:$AH$9;1;HOL.VAN(H64;'OEE_Állásidő összegzés'!$F$8:$AH$8;0))
Amúgy csak halkan kérdezem de mi a f ért nem csinál erre valami szög egyszerű megoldást a Microsoft!?
Tudom nagy kérés, de mondjuk az FKERES/VKERESNEK-nek lenne egy találat szám argumentuma azt pont.
-
törölt tag
válasz
Fferi50 #44517 üzenetére
Innen másolom ki pl. azt a részt, ami az Általános és a Csatlakozók közt van. Sima ctrl+c, ctrl+v. És a 16:9-ből először ilyen 0, valami lett, aztán mikor átállítottam hogy szöveg legyen, 16:09.
Annyi, hogy a beillesztés egy távoli asztalon futó Excelbe történik, lehet az átvitel miatt működik így?
-
Mr.Mercury
aktív tag
válasz
Fferi50 #44377 üzenetére
Szia, ismét kérném a segítségedet! Miért lehet az, hogy miután a segédcellában összefűzöm a kívánt oszlopokat a 3. és 4. oszlop közötti értékek közé az összefűzésben berak egy plusz szóközt? Megnéztem 100x is a képletet és ott minden rendben, az első 3 oszlopot szépen meg is csinálja, az utolsót meg nem...
-
Brumi
senior tag
válasz
Fferi50 #44406 üzenetére
Szia!
Minden kell a lapról a fejlécek is, mert az SAP így lett lefejlesztve a cellák pontosan definiálva lettek a fejlesztőnek. A képlet ott van az A oszlopban (meg a többi oszlopban is), csak semmilyen eredményt nem ad, ha a forrásban nincs input, de alapvetően feltölthetem 0-val is, ez nem gond.
-
jackal79
aktív tag
válasz
Fferi50 #44375 üzenetére
Ezt nem tudom, hogy hoztad össze, de működik. Sajnos nem értem a logikát.
Még egy kérdésem lenne. Ha csak egy másik file-ból szeretnék értékeket megjeleníteni, ami az eredeti file-ban oszlopban szerepel, de én az új helyen sorokban jeleníteném meg. Ha a képletből a $-t kiveszem a szám elől, ugye akkor az nem fix és elhúzom jobbra, akkor miért nem viszi magával az értékeket. Ilyen esetben csak másol.
Köszi a segítséget! -
-
Mr.Mercury
aktív tag
válasz
Fferi50 #44377 üzenetére
Köszönöm, eddig minden tökéletesen sikerült a leírásod alapján!
Még egy utolsó kérdésem lenne, amit nem tudok: Mondjuk ott van az "A" oszlopban egy cím, legyen pl. "1000, Budapest, Példa utca 12/b, 5. em 45". Ez a cím ott van az összehasonlítandó oszlopban is, de úgy, hogy "1000 Budapest, Példa utca 12/b, V/45". Ebben az esetben az összehasonlítás ki fogja dobni az egyezőséget vagy nem? Illetve, ha nem, akkor van rá lehetőség, hogy azt mondjam az Excel-nek valamilyen módon, hogy ha az első x karakter stimmel, akkor a végét már ne nézze, hanem vegye egyezőségnek?
-
bela85
aktív tag
válasz
Fferi50 #44362 üzenetére
A helyzet az, hogy már a kimutatásból veszem ki az adatokat, de mivel több helyről jön, ezért eltérőek lehetne adott adószámra a teáor és statlétszám adatok is, és az üres sorokat az Ugrás-Irányított ugrás->üres Cellák-> = (felfelé nyíl) és Ctrl+Enterrel töltöm, mert gyorsabb mint egyesével végigmenni és bemásolni, de így az ilyen eltérések nem javítódnak és gondoltam egyszerűbb lenne, ha rá tudnék szűrni, hogy csak a duplikált adószámokhoz tartozó értékeket nézzem (de abból is sok van..)
-
Sprite75
tag
válasz
Fferi50 #44345 üzenetére
[link] Ez az.
Itt még nincsbenne a Application.EnableEvents=False / True amit irtál de volt már benne korábban sz is mer úgy is próbáltam már. Szintén másik táblázatban van ilyen Application.EnableEvents=False / True amiben régebben segítettetek, onnan jött az ötlet hogy kipróbáljam.
Viszont amikor tegnap próbáltam beletenni a Application.EnableEvents=False sort akkor a Dim után raktam be nem pedig elé.
Most beraktam elé és minden szuper
Erről írtam , hogy én csak "heggesztgetem" a makrókat ti pedig profi módon tudjátok, hogy mi mért vanNagyon köszönöm a segítséget .
Sub Újsor()
Application.EnableEvents = False
Dim usor As Long
usor = Range("C" & Rows.Count).End(xlUp).Row
ActiveSheet.Unprotect Password:="baromfi"
Rows(usor).Select
Selection.Insert Shift:=xlDown, CopyOrigin:=xlFormatFromLeftOrAbove
ActiveSheet.Protect Password:="baromfi", DrawingObjects:=False, Contents:=True, Scenarios:= _
False, AllowFormattingCells:=True, AllowFormattingColumns:=True, _
AllowSorting:=True, AllowFiltering:=True, AllowUsingPivotTables:=True
Range("A" & usor).Select
Application.EnableEvents = True
End Sub
-
Delila_1
veterán
válasz
Fferi50 #44332 üzenetére
Ha már tapasztalat, és ismétlődések eltávolítása, megosztom egy rossz tapasztalatomat.
Pár napja egy 4000 soros, dátumokat tartalmazó oszlopnál merült fel egy súlyos probléma. Az egyedi értékek mellé SZUMHA függvényekkel két oszlop összegeit rendeltem az eredeti táblából. Az eredeti, és a képlettel kiszámolt összegek nem egyeztek meg.
Sok kínlódás után kiderült, hogy a kigyomlált oszlopban 2 dátum kétszer szerepelt.
Ezután az eredeti táblában az azonos dátumokat Ctrl+Enterrel vittem be, hogy azonosak legyenek. Az egyik párosnál sikerült, már csak egyszer szerepelt a kigyűjtöttben, de a másiknál nem. Annál 11 tétel volt az eredeti táblában.
Végül úgy oldottam meg, hogy DARABTELI függvénnyel a kigyűjtöttek mellé írattam az előfordulások számát, majd makróval eltüntettem a duplikációt.Lehet, hogy bizonyos számú ismétlődést nem tud kezelni a menüpont.
-
Zola007
veterán
válasz
Fferi50 #44310 üzenetére
tudom
ezért írtam, hogy " ha pedig szövegként, akkor tudományos formátumba (....E+11) stb illeszti be"
aposztróf nyilván működik, csak azt nem értem, hogy ha szöveg formátumot állítok be, akkor miért nyúl hozzá?
szöveg formázásnak pont az lenne a lényege, hogy amit beírunk az úgy marad
(100 egység széles a cella, szóval nem rövidít)Én csak annyit szeretnék, hogy ezt a nyomorult auto-formatot ki lehessen teljesen kapcsolni és az Office 2007 óta nem bírják ezt megoldani.
Google Sheets és más táblázatkezelők simán kezelik a nagy vagy speciális (pl. vonalkód) számokat, tehát programszinten nem akadály.
-
-
Telda
addikt
válasz
Fferi50 #44290 üzenetére
De az is kell
.
Minden olyan szám kell aminek a kezdete megegyezik a Listában lévőkkel.
A Listában vannak olyan számok amik V-re végződnek. (Ezeket szépen le is válogatta.)
Pl. ez 30480700 benne van a listában, akkor a következőket találja meg:
30480700S01-073
30480700-073
30480700
Vagy ez 4186396V van a lsitában, akkor:
4186396V
4186396V-045
4186396V-301
4186396VS01-045
Ilyen "Kezdete" szürést nem lehet tömegesen csinálni?Köszönöm hogy ennyi idő szánsz rám!
-
Taktoj
aktív tag
válasz
Fferi50 #44249 üzenetére
Köszia a tippeket, ezeket megcsináltam azon üres cellálkat hagytam meg amik szükségesek, feltéterles formázásokat töröltem, továbbá töröltem 10 ezer sort 10 oszlopot, igy maradt 4100 sorom s 20 oszlopom autoszűrővel, tábálázatnak formáztam nemrég..talán nem kellett volna?.. max 10 képlet van benne,s az egész egy fulet kulon lapra atmasoltam, hivatkozásokat eltávolitottam. Gyorsabb lett, de csak annyira hogy rámondhassuk. egy adatra amibol 18 db van a 4100 ból 45 másodpercig szűrte... a baj már nem is izgat csak hogy hogyan tudnék ebbol minimálisan használható dolgot csinálni, mentés sima xlsx lett.? biztos kihagytam valamit , de nem akarom újra csinálni
nem regelt 2016 on fut, ezt próbálgatom, de lehet jobban járok ha nem is veszem meg... inkabb visszatérek a gg tablazathoz?
-
alfa20
senior tag
válasz
Fferi50 #44250 üzenetére
Igen ezt ismerem, de nem boldogulok vele, mert az alaptáblában dátum szerint napi árbevételek vannak 2019 és 2020. A pivot rendezi egymás mellé év szerint az árbevételt.
És ide szeretnék egy változás oszlopot, mekkora a változás mértéke 2019-hez képest.
Ehhez az kellene, hogy a pivot 2019-es árbevételét kivonja a mellette lévő pivot 2020 árbevételéből. -
RedHarlow
aktív tag
válasz
Fferi50 #44176 üzenetére
Sajnos még mindig nem oké.
B oszlop = Order numberek
O oszlop = szükséges adatok
T oszlop = Order numberek (ismétlődők eltávolítva)
U oszlop = képletU oszlop = 21 - 1 = 20
=HAHIBA(INDEX($O$1:$O$11680;HA(DARABTELI($B$1:$B$11680;$T2)>=OSZLOP()-20;OSZLOP()-20;0));"NINCS TÖBB")
Ezzel a képlettel U oszlop értéke valamiért a O oszlop fejléce lesz mindig. Az elhúzott képlet első oszlopa jó érték már, azonban még egyel elhúzva ugyan azt ismétli, nem írja ki se hogy NINCS TÖBB, se másik adatot.
-
J.Ani
friss újonc
válasz
Fferi50 #44217 üzenetére
Köszi... de.... Nem működik vagyis nem adja össze... Sajnos a lapfülek szerkezete nem egyforma, mert minden építésvezető másképp kéri. A laponkénti összeadás és azt összeadni az összesítő oldalon nem működig mert pl. Gipsz Jakabnak minden munkaterületen van egy nyilvántartása és ha szabin van akkor azt minden lapfülön fel van tüntetve... így többszörösen beíródna a szabadság. Az egyedi azonosító sem működik, mert az építésvezetőknek is át ell látni amit én most kitalálok... Szóval az kellene, hogy a lapfülenkénti DARABTELI függvényeket hogy tudnám összeadni?
-
csferke
senior tag
válasz
Fferi50 #44195 üzenetére
cellaérték=Kiválasztott elem & egyéb érték
Ez OK.
Hogyan tudom megoldani makróban, hogy kiválasztok egy elemet és a billentyűzetről viszem be az egyéb értéket (az egyéb érték mindig más).
Eddigi tudásom alapján csak kiválasztok egy elemet és a makró beírja és továbblép.
Hogyan kell várakoztatni, hogy a billentyűzetről is tudjak hozzáadni valamit. -
acsati
aktív tag
válasz
Fferi50 #44181 üzenetére
Sejtettem, bár reménykedtem, hátha van valami ismeretlenebb opció erre. Felső részen nem lenne gond az egyesítés miatt, mert ott csak egy-egy adat kitöltése szükséges. Az alsó részen problémás, mert kényelmi és gyorsasági szempontból jó dolog lenne a másolgatás.
Megpróbálok kitalálni valamit akkor rá. Köszönöm válaszod! -
RedHarlow
aktív tag
válasz
Fferi50 #44156 üzenetére
Ezzel próbálkoztam, de minden másolt oszlopban 1,1,1,1, jelenik meg. Jobbra húzáskor melyik számnak kellene változnia, mert az is igaz, hogy a képlet marad ugyan az minden oszlopban ha jobbra húzom, nem változik benne semmi. :/
=HAHIBA(INDEX($O$1:$O$11680;HA(DARABTELI($B$1:$B$11680;$B17)>=OSZLOP()-1;OSZLOP()-1;0));"NINCS TÖBB")
-
mulli86
tag
válasz
Fferi50 #44084 üzenetére
Szia! Tegnapi makrót feltettem, ahogy írtam is csak annyit változtattam rajta, amit mutt javasolt 1-2-6. ( #44074 HSZ-ben írtam). Plusz a hibakódoknál most nem keresek 0-1-et csak a 0b00, 0b01, 0b11-re keresek rá.
Tehát átváltottam Longra. Bár ezt többen is írtátok. For ciklus elé kitettem a két változót, meg beszúrtam a screenfalsh prancsokat az elejére és végére.Dim lastsor As Long
lastsor = Worksheets(1).Range("A5").End(xlDown).Row
Dim hibaname As Variant
Dim oszlopnumber As Integer
Application.ScreenUpdating = False
For x = 6 To lastsor
For y = 3 To 38
.....
Next y
jumppoint1:
Next x
Application.ScreenUpdating = True
közötte minden más maradt. -
Véreshurka
senior tag
válasz
Fferi50 #44077 üzenetére
Próbálom is!
& (#44078) Delila_1: ezt is megnézem!
Köszönöm mindkettőtöknek!
szerk:
@Fferi: ez működik is. valószínű másnak egyértelmű, de először nem akart futni, makrófelvétellel lelestem egy létrehozott makrót és annak alapján ha még ezeket beírtam a makró elé akkor már szépen lefutott:
Sub hahiba()
'
' hahiba Makró
'
' Billentyűparancs: Ctrl+s
'
-
mulli86
tag
válasz
Fferi50 #44081 üzenetére
Szia!
Én is alakítottam kicsit a hiba-kod lapfület így most csak a specifikus hibakódokra keres rá a makró. Abban az excelben amit küldtem én se találtam a makróval semmit. És amit manuálisan beleírtam, azt viszont kiszedte. Mutt modosításaival nemrég lepörgettem az egyik 200 megás excelt ami 1 millió sor*38 oszlop és kb egy órán keresztül minden microsoftos dolog meg volt makkanva a gépen, de miután végzett, szépen megcsinált mindent. Egyedül a 0-1 problémával nem tudok most mit kezdeni, de majd holnap a srácokkal összedugjuk a fejünket, meg bedobunk egy progress bart is, hogy nézni lehessen hogy megfagyott-e meló közben a gép.
-
mulli86
tag
válasz
Fferi50 #44070 üzenetére
"Temélem" Bocs
Igen, jól érted. Annyi hogy ami megkavarja a dolgokat, az az, hogy a többi excelben az oszlopok nem olyan sorrendben vannak, mint a hiba-kod lapfülön, ezért muszáj kerestetni vele.
Befrissítettem a makrót Mutt 1-2-6-os pontjával, így most nagyobb file is lefutott. De amit észrevettem, hogy a 0-1 hibakódokkal nem azt csinálja amit szeretnék, mert azokat a sorokat is kidobja, amikben szerepel 0 vagy egy, pedig ez az érték csak az ECP_Electric_Error és ECP_2_Electric_Error oszlopban szerepelnek. Ezért szeretnénk, hogy pld ezt a két hibakódot, csak ebben a két oszlopban keresse a többibe ne, mert fals sorokat fog kigyűjteni, ahogy most is teszi. A másik 3 tipusú hibakod-nál ilyen gond nincs, mert az nem lehet jó érték. -
mulli86
tag
válasz
Fferi50 #44068 üzenetére
Van ilyen excelből több darab. A makrót és a hiba-kod fület manuálisan hozzáadom.
Azt szeretném ettől, hogy a eredeti excelben vizsgálja át úgy a sorokat oszlop szerint, hogy kritériumként a hibakód lapfülön található adatokat használja.
Ha az első adatállományban az adott oszlopban talál olyan hibakódot vagy értéket, amit a hiba-kód lapfülön adott szolopban szerepel, akkor azt a komplett sort máslja ki és tegye egy hiba lapfülre, amit a makro hoz létre és kimásolja a fejlécet is a második sorba.
Ez egy teszt adatbázis, amiben hibakódokat keresek, de oszloponként lehet eltérés a hibakódok között. Itt is van legalább 5 különböző hibakód. illetve lehet bizonyos oszlopokban olyan teljesen jó érték, ami egyébként más oszlopban hibát jelent. Pld a 0,1 es hibakód.
A problémát az fokozza, hogy az excelekben valmiért az szlopok nem ugyanolyan sorrendben jönnek, ezért a makrónak elöször azonosítania kell hogy melyik oszlopban keres, aztán a hiba-kod lapfülön meg kell néznie hogy hol van ez az oszlop és a hozzá tartozó értékek alapján kéne átnézni az első lapfülön hogy van-e benn olyan érték vagy nincs.
Temélem érthető voltam -
oke
senior tag
válasz
Fferi50 #44047 üzenetére
Szia,
Igen, nagyon sok információ van a táblázattal kapcsolatban, nehéz eldönteni, mi az ami számíthat a későbbiekben.
Van egyedi azonosító. A Te segítségeddel eljutottam oda, hogy az aktuális munkalap V oszlopába, ami alapban üres, már belekerült a legördülő lista - kiválasztás nélkül. Mellé a W oszlopba meg sikerült beforgatni az előző napi lista beállítást, de csak mint értéket. Ez alapján gondoltam, hogy valahogy be lehetne állítani a cella értéket a V oszlopban, mindenhol a mellette lévő alapján.
Ezzel a részlettel hozom át az adatokat a "régi" fülből a V oszlopból, de ez nem listaként másolja át:
' "Előző kategória" másolása
sor = Range("A" & Rows.Count).End(xlUp).Row
Range("w2").Select
Application.CutCopyMode = False
Application.CutCopyMode = False
ActiveCell.FormulaR1C1 = "=VLOOKUP(RC[-22],régi!C[-22]:C[-1],22,0)"
Columns("w:w").EntireColumn.AutoFit
Selection.AutoFill Destination:=Range("w2:w" & sor)
-
-
oke
senior tag
válasz
Fferi50 #44039 üzenetére
Szia,
Változik az aktuális tábla naponta, de nem teljesen, ahogy írtam jönnek be új sorok, illetve van sor, ami már nem szerepel benne az előzőhöz képest, de a nagy része megmarad az előző napiból. Amelyik sor mind a kettőben szerepel, ott kellene az előző napiból áthozni az aktuális táblába a V oszlopban szereplő legördülő lista alapján beállított értéket az aktuális tábla szintén V oszlopába. A legördülő lista elemei megtalálhatók mindkét táblázat 'lista' fülén.
Az "A" oszlop tartalmaz egy egyedi azonosítót.Remélem így már érthetőbb.
-
oke
senior tag
válasz
Fferi50 #44035 üzenetére
Az aktuális tábla sorai napi szinten változnak, kerülnek ki sorok, illetve érkeznek újak. Emiatt nem lehet a V oszlopot egy az egyben átmásolni.
Úgy működik az egész, hogy van egy sablon munkafüzetem, amiben elvégzem a szükséges műveleteket, majd az eredményből egy szűrő által kiválasztott eredmény alapján 3 másik excel hozok létre - eddig a füleket másoltam át nem az excelt mentettem más néven, mivel a sablonban van a makró. Ezekben dolgoznak a többiek. Másnap ez a 3 táblázatot bemásolom a sablon egyik fülére és ennek bizonyos értékeit, eredményeit másolom be az aktuális táblázatba.
"w2-es cellában: körte --> ez alapján a v2-es cellában az alma érték kerülne kiválasztására"
Mondjuk ezt nem egészen értem, hogy miért így kellene.
Bocsánat, ezt elírtam, körte érték kerülne kiválasztásra, tehát a megegyező adatok. -
oke
senior tag
válasz
Fferi50 #44033 üzenetére
Köszönöm, akkor így javítom majd.
Még egy kérdés ehhez kapcsolódóan, be lehet-e állítani a lista értékét a cellákban a mellette lévő cella alapján?
V2 oszlop listájában mondjuk ezek vannak, alapértelmezetten nincs kiválasztva semmi:
alma
körte
szilvaw2-es cellában: körte --> ez alapján a v2-es cellában az alma érték kerülne kiválasztására
és így tovább. A W oszlopban csak olyan értékek vannak, ami a listában megtalálható. Ha W oszlop cellájában valahol nincs érték, akkor ne kerüljön kiválasztásra semmi.Erre azért lenne szükség, mert nem találtam arra megoldást, hogy egy előző napi legördülő listát és a kiválasztott beállítást áthozzam az aktuális táblába. Így most úgy csinálom, hogy a ÍW oszlopba áthozom VLOOKUP-al, majd ott manuálisan rászűrök az egyes értékekre és ez alapján a V oszlopba beállítom a lista értékét.
-
oke
senior tag
válasz
Fferi50 #43987 üzenetére
Szia,
Ezzel sajnos nem jutok előrébb, nem akartam bevonni plusz munkalapot, akkor a listát pakolom át a "Sablon" munkafüzetembe, amibe a többi adat is van.
Átalakítottam így a makrórészletet, viszont érdekes dolgot produkál, szinte mindegyik oszlopba berakja a legördülő listát, nem csak a V oszlopba. mi a rossz benne?
Dim ucell As Range
Set ucell = Range("A" & Rows.Count).End(xlUp) 'itt átírtam A-ra a V-t
With Range(Range("V2"), ucell).Validation
'Range("V2").Select
'With Selection.Validation 'az eredetiben benne volt, de ha bennhagyom,kiakad
.Delete
.Add Type:=xlValidateList, AlertStyle:=xlValidAlertStop, Operator:= _
xlBetween, Formula1:="=Lista!$A$2:$A$17"
.IgnoreBlank = True
.InCellDropdown = True
.InputTitle = ""
.ErrorTitle = ""
.InputMessage = ""
.ErrorMessage = ""
.ShowInput = True
.ShowError = True
End With
-
Sesy
aktív tag
válasz
Fferi50 #44020 üzenetére
köszönöm, hogy foglalkoztál vele...
én is sok időt eltöltöttem már a problémával, de nem sikerült sehogy sem vissza tölteni, ezek szerint lehet, hogy nem bennem van a hiba...az xml fájlt notepad-ban klasszul tudtam módosítani, és azt sikerrel vissza is tudtam tölteni az eredeti helyére...
ha menne excelben akkor sokkal egyszerűbben lehetne a szükséges információkat bevinni, így akkor marad a macerásabb út sajnos...
mindenesetre írok a graphisoft suportnak és megkérdezem tőlük, hogy van-e erre valamilyen megoldás... ha válaszolnak és van jó, működő megoldásuk, akkor majd feltétlenül megosztom veled...
még egyszer köszönöm, hogy időt szántál rá
-
Zoty4
őstag
-
oke
senior tag
válasz
Fferi50 #43978 üzenetére
Szia,
Köszönöm!
1, van Personal, az nem gond,
2, nem is új sor volt a jó szó, hanem az eredeti 6000 sorból törlődött más műveletek alapján jó sok sor és a maradék, illetve az eredeti 6000 sor közötti üres sorok megjelentek a szűrőben, mint üres sorok. Egy autószűrő fel, le megoldotta.
3, így kellene berakni? Megakad ezen a soron:Dim ucell As Range
Set ucell = Range("V" & Rows.Count).End(xlUp)
With Range(Range("V2"), ucell).Validation
'Range("V2").Select
'With Selection.Validation
.Delete
xlBetween, Formula1:="=[Munkafüzet3.xlsx]Lista!$A$2:$A$17"
.IgnoreBlank = True
.InCellDropdown = True
.InputTitle = ""
.ErrorTitle = ""
.InputMessage = ""
.ErrorMessage = ""
.ShowInput = True
.ShowError = True
End With
Ezen a soron megáll, pedig egy könyvtárban vannak és stimmel az elérés::
xlBetween, Formula1:="=[Munkafüzet3.xlsx]Lista!$A$2:$A$17"
-
Gabman
csendes tag
válasz
Fferi50 #43930 üzenetére
Szia! Köszi a segítséget, ide sikerült eljutnom:
Ebből kéne valahogy összegeznem, hogy adott napon hány 'IGAZ' értékem van, de hiába kattintgatok, sajna sehogy nem jön össze. Próbáltam úgy is, hogy az oszlopokhoz húztam fel a dátumot, az IGAZ/HAMISt pedig a sorokhoz, de úgy sem jutottam semmire. Kimutatásdiagram beszúrásakor meg szintén minden egyes adatot külön akar ábrázolni, az egyes napokat nem vonja össze.
Lehet, hogy ott van a probléma, hogy az egy naphoz tartozó értékek valójában különböznek egymástól? (tehát két 2020.04.19. között van különbség: az egyik mondjuk 8 óra 15 perc a másik pedig 10ó 20p. Ezeket a dátum formátummal 'levágtam' de talán itt lehet a gond?) -
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Apple iPad Pro 11 2024 1TB WiFi + Cellular tablet garanciával hibátlan működéssel
- Apple iPhone 16 128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Steam, EA, Ubisoft és GoG játékkulcsok, illetve Game Pass kedvező áron, egyenesen a kiadóktól!
- LG 65" C1 OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged