Hirdetés
- Mobilhasználat külföldön
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Visszatérnek a Samsung tervezte CPU-magok és GPU az Exynos 2800-ban?
- Yettel topik
- OnePlus 15 - van plusz energia
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- iPhone topik
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
-
Mobilarena
Figyelem! Ez az összefoglaló már elavult! Ha valami nem világos, kérdezz a topikban.
Ha e-book olvasót szeretnél vásárolni, és nem tudod melyiket válaszd, olvasd el a következő írást: Elektronikus könyvolvasó választása
Népítélet, avagy a felhasználók véleménye az olvasóikról
A jelenleg Magyarországon megvásárolható legismertebb olvasók listája:
Új hozzászólás Aktív témák
-
Bazsee71
őstag
Sziasztok!
Barátnőmnek vennék e-book olvasót, választásban kérném a segítségeteket, mert ahogy látom, rengeteg féle van a piacon.
A lényeg, hogy könnyen hordozható, kezelhető és jól olvasható legyen. Háttérvilágítás és egyéb extrák nem kellenek.
Első körben a Kindle 5-öt néztem, jó az ár-érték aránya? Mit jelent az, hogy van reklámmentes verzió? Ha nem wifizik, akkor is dob gyárilag betárolt hirdetéseket?
Előre is köszönöm a segítségeteket!
Üdv:
Balázs -
Nagya21
addikt
válasz
krisztian7
üzenetére
HAli!!
Nemrég irtam olvass vissza
Üdv Nagya -
Retekegér
MODERÁTOR
Hali!
Vacillálok a Nook Simple Touch with Glowlight és a Kindle Paperwhite 2 között, melyikre érdemesebb beruházni?
-
krisztian7
tag
Kindle5-hoz keresnek valami lámpát, mert sotet van a buszon mar estefele
minel olcsobb kellene, ernek vmit ezek az ebayes 1000 ft koruli cuccok? -
axioma
veterán
válasz
koncsik
üzenetére
Humm, ezt tenyleg nem jol neztem, csak sd-ig mentem, nem tunt fel hogy a belsorol van szo, bocsanat. Ezert tenyleg nagy kar.
doc: feher: igazad van ebben is, koszra kenyesebb lehet.
Masikra, egy root-olt kutyun ki lehet probalni (marmint nem ezen, hanem a korabbi verzion), hogy a coolreader inverz modjaban mennyire lesz jol olvashato, kenyelmesebb-e, stb. -
Degeczi
nagyúr
válasz
koncsik
üzenetére
ha rootolás nélkül is jól van particionálva (nem úgy, mint a régi, ahol szinte minden helyet a B&N-től vásárlásra tartottak fönn), akkor lényegtelen: pár száz MB-nál több hosszú évek alatt sem gyűlik föl egy olvasón (ami nem a könyvtár archiválási helye, csak az épp érdekesek számára)
-
doc
nagyúr
nekem a feher szin egyertelmuen visszalepes (konnyen koszolodik, ami nekem, aki havonta sokezer km-t utazom, eleg eros szempont), ahogy irjak a hatlapot is 'elrontottak'

a nagy felbontas jo, a rugalmas szoftveres hatter meg mindig is a Nook erossege volt, de ettol meg csalodott vagyok...
terminalon en is fekete alapon vilagos(szurke) betuket hasznalok, hogy ez mennyire megszokas, es mennyire valoban zavaro a forditott verzio, az jo kerdes
-
axioma
veterán
HD felbontas talan ami elorelepes. Ha ez is rootolhato droiddal jon, akkor meglesz a 6-os olvasok kozotti osszes pozitiv tulajdonsaga: hd, pearl, vilagitos, erintos, sd bovitheto, android. Ez 120 dolcsiert jo is lenne, bar gyanitom itthon 120 eur vagy ahhoz is plusz afa lesz.
A feher keret erdekes koncepcio, az oyo readernek is az volt ami rovid idore nalam volt, de ott nem lattam ezt az indoklast. Azt nem tudom, hogy a szamitastechnikaban a fekete alapon vilagos betuk (mint minden normalis karakteres rendszer a kezdetekben) vajon a monitorok sugarzasa miatt volt-e, de ma mar gyakorlatilag ha szemkimelobb volna, akkor se lehetne a tomeget visszaszoktatni a konyvhoz kepest inverz olvasasra. -
Plutor
aktív tag
Hali!
Tud valaki pesten olvasó szervizt? Bedöglött a Kobo Touch olvasom érintőkijelzője.

A bekapcsoló és a home gomb működik.Már nem garanciális,külföldről hozták be nekem. -
axioma
veterán
Tegnap tok veletlen ki volt teve a ket olvasom (tolino shine es cybook hd frontlight) egymas melle az asztalra hosszabb ideig, kikapcsolt vilagitassal mindketto. Az a meglepo tapasztalat, hogy napfenyben jobb a cybook kontrasztja, szobai plafon + indirekt lampas eleg normalis merteku vilagitasnal viszont a tolinoe... legalabbis ugy szemre. Nem is ertem, a technologia elvileg ugyanaz. A villanyfeny az kompakt fenycso volt, ha szamit.
Csak erdekessegkent, nem kell megmagyarazni
-
hriska
aktív tag
Köszi a válaszokat!
És a Kindle az amit javasoltok,vagy talán valami más? -
hriska
aktív tag
Sziasztok!
Szeretnék ajándékba venni szüleimnek egy e-book-ot,tudnátok valamit javasolni?
Igazából ők egy nagyobbat szeretnének,mert attól tartanak hogy a 6" környékiek nem igazán olvashatók.Nektek erről mi a véleményetek?
Nincs tapasztalatom,csak egy 7"-os tablettel,tehát inkább benneteket kérdezlek. -
Dzsosy
senior tag
Üdv!
Azoktól érdeklődnék akik Ausztriában, a mediamarktban vettek kindle-t, hogy a 49€-s ár csak online vásárlásra érvényes, vagy ha simán oda megyek az üzletbe és leveszek egyet a polcról akkor is ennyibe kerül?
Illetve írják, hogy német menüs a készülék. Ezt át lehet állítani angolra, vagy urambocsássmeg magyarra?
(azt olvastam itt korábban, hogy a magyar karakteres könyvek olvasásával nincs gond) -
Degeczi
nagyúr
hivatkozásokat nem néztem még, de az alvó háttérképhez nem a Coolreaderben kell opció: az csak annyit tesz, h Nook főkönyvtárában egy "screensavers/currentbook" mappába kiteszi az épp olvasott könyv borítóját - és azt már a Nook alaprendszerében kell beállítani, h képernyővédőt ebben a mappában keressen
-
hasman
tag
Üdv ismét!
Esetlegesen az előző kérdésemet valaki megválaszolná?
( 4142-es hsz.) -
Degeczi
nagyúr
válasz
kajti86
üzenetére
egyrészt a kapacitás (ki akarná az e-book olvasó nehezen cserélhető akkuját idő előtt hazavágni a külső világítás fogyasztása miatt sűrűbb töltési ciklusokkal),
másrészt az e-book olvasókban egy cellás Li-ion akku van, vagyis csak 3.7V, míg egy USB tápláláshoz tervezett eszköz 5V-ra számít, tehát kevesebb fény várható -
törölt tag
Az usb (port) elvileg tud, nekem usb-s lámba van pl laptopon. meg más eszköz is arról működik.
-
kajti86
csendes tag
PocketBook Basic New 613-ról van valakinek tapasztalata?
Plusz kérdés: USB-s lámpát csatlakoztatva a microUSB-hez (átalakítóval) fog működni? Tud energiát leadni az akksi vagy csak felvenni?
köszi előre is a választ!

-
axioma
veterán
válasz
virág0120
üzenetére
Konkretan az egy ebook-olvasonak eladott butitott tablet. De nem ebook olvaso.
Viszont akkor fogdoss par valodit, mielott veszel, mert lehet hogy neked epp ezek jonnek jobban be (pdf szinesen, gorgetve, menu sebesseg, frissites, ilyenek).
Alapvetoen az eink technologias ebook-ok az igazan olvasasra valok, es azok tenyleg egy honapot elmennek akar. De mas vilag, mert mas a technologiabol adodo feltetel. Pl. videot lejatszani egyik se fog tudni... -
virág0120
csendes tag
szia!
igen határozottan.
alcor poet-em van, 5-ös, LCD. két éves. az aksija sajna egyre kevesebb ideig bírja. sűrűn kell tölteni.
aksi csere, csak a szervizben, pesten...
amilyen alapgép, nagyon szeretem, olvasni kell, sokat(!!!). normál napon is min. 2-3-4 óra... épp ezért szinte két naponta töltenem kell.
pdf-et alakítok rá, szuperül viszi, ráadásul színes, tehát egy szavam sem lehet rá.
főleg az aksi miatt szeretnék másikat. -
virág0120
csendes tag
bocsi közben olvasok visszafele.
most néztem hogy sokan dicsérik a wayteq olvasókat.
melyiket ajánlanátok inkább? koobe vagy wayteq.
néztem hogy mindkettőn vannak oldalsó kezelő gombok, ezeket szeretem a mostanin is, örülnék ha az újon is lenne.
látom hogy a pdf-t nem igazán favorizáljátok, viszont én eddig saját paraméterekre csináltam a mostanin és azon nagyon bevált.
köszi! -
virág0120
csendes tag
sziasztok!
ebook olvasó vásárlása előtt vagyok. nézegettem az koobe Icacurs Essence-t. van valakinek tapasztalata ezzel a készülékkel? mennyire megbízható? pdf-t kezel? mit lehet tudni róla?
nagyon sok panaszt hallok ismerősöktől, hogy lefagy az olvasójuk, nem tudják újraindítani (nem ez a márka), ennél is előfordul ilyen?
előre is köszi a választ! -
ZooLee
senior tag
válasz
Zsolti900114
üzenetére
Első lépésnek, ha a költséghatékonység ennyire fontos, akkor egy használt Kindle 3/4-et vagy Nook-ot javasolnék, a pár hozzászólással előbb emlegetett világítós tokkal például. Az olvasnivalók formátumának arányáról nehéz beszélni, mert az attól függ, hogy honnan jön az olvasnivaló. Hivatalos forrásokban, e-könyv boltokban rendszerint mind a két (PRC/ePub) formátum van (kivéve az új txtr' boltot...) Egyéb forrásokban rendszerint több a PDF. Ez alapvetően nem gond, bár az e-köny olvasókon nem igazán jó a PDF-et olvasni, de a Calibre katalogizáló és konvertáló program ingyenes. A 15e valóban szűk lesz, de de kicsivel feljebb már el lehet kezdeni!
-
Zsolti900114
tag
válasz
Oldman2
üzenetére
Tudom, olvasgattam, amit írtatok, láttam, hogy a PDF-re nem ez az ideális választás. Igazából nekem is könnyebb lenne, ha tudnám, milyen arányban vannak az olvasnivalói a formátumot tekintve.
Azt láttam, hogy a MEK-ről sok minden letölthető PRC, és EPUB formátumokban is, tehát nem egyértelmű, hogy a PDF lenne többségben.
Mondjuk már felvetettem korábban neki a tabletet is, de az ebook olvasó felé húz. Szerintem meg a keret kevés mindkettőre.
-
Oldman2
nagyúr
válasz
Zsolti900114
üzenetére
Én azért felhívnám a figyelmeteket arra (a szokásos itteni témára), hogy amennyiben PDF az elsődleges elvárás, akkor lehetnek gondjaitok jócskán... (lehetnek, de nem biztos).
Ennek nézz utána az archívumban beszéltünk erről már eleget (bár nap mint nap azt tapasztalom hogy mégsem eleget).
-
Zsolti900114
tag
válasz
Degeczi
üzenetére
Értem, ezt fogom akkor tesómnak is tolmácsolni.
Viszont kérdeznék még egyet: itthon (akár bolt, akár webshop) mi az a legolcsóbb gép, amit érdemes lehet már megvenni, és mondjuk ha nem is rendelkezik saját világítással, de legalább megfelelő használhatóságot biztosít, és esetleg később beszerzésre kerülne hozzá világítós tok is? És persze árban nem a duplája a megjelölt sávnak.

Ui: esetleg a ha mód van rá, konvertálgatok én neki pdf-ből normális ebook formátumot.
-
Degeczi
nagyúr
válasz
Zsolti900114
üzenetére
ha jót szeretnél (beépített világítással), kettővel meg kell szoroznod ezt az árat - és még akkor is szürke beszerzésre van szükség...
a megcélzott ár környékén csak világítás nélküli típusok érhetőek el külföldről (Kindle 5 német vagy osztrák területről 50 EUR-ért, vagy Nook Simple Touch Ebayről 18e Ft környékén), de akkor világítós tokra van szükség, ami drágább a normálnál
PDF-ben, A4-re tördelt jegyezetekhez viszont egyik sem jó megoldás egy ilyen 6" e-ink készülék, ahhoz csak táblagép válik be
-
Zsolti900114
tag
Sziasztok!
Konkrét kérdésben kérném a segítségeteket, mert abszolút nem értek ezekhez az e-book olvasókhoz. Elkezdtem visszaolvasgatni a topikot, de még inkább elvesztem. Ti, akik jobban otthon vagytok a témában, szerintem tudtok majd segíteni.
Szóval testvérem kért meg, hogy keressek neki egy olvasót. Sokat olvas, egyrészt egyetemi jegyzeteket, másrészt ugyebár saját érdeklődésből is.
Ami lényeg lenne, hogy ne bántsa a szemét (ezért szeretne a netbook helyett ilyenen olvasgatni), az akksi ideje egy többórás buszozáshoz is elég legyen. Illetve nem lenne rossz némi háttérvilágítás sem, hogy sötétben is tudjon olvasni. A méret igazából szerintem nem kulcskérdés. Ja, és természetesen fontos, hogy magyar szöveget, magyar karaktereket tudjon megjeleníteni (nem tudom, hogy ez evidens-e ezeknél az olvasóknál, vagy pedig nem mindegyik tudja).
Formátumok tekintetében én nem vagyok képben, azt tudom, hogy a MEK-ből elvileg PRC meg EPUB formátumban is tölthetők le könyvek, de emellett PDF-et is olvasna valószínűleg.
Ezeket figyelembe véve milyen olvasót ajánlanátok? Persze minél olcsóbban szeretne kijönni, mondjuk 15 ezer forintig, ha egyáltalán ez lehetséges.
Előre is hálásan köszönöm!
-
Libretom
aktív tag
Valaki regisztrált már ide? [Txtr]
A megvásárolt, illetve a saját könyveket fel lehet tölteni a felhőbe, amit a Txtr biztosít. Közvetlenül az olvasómra azonban nem sikerült onnan letölteni az ekönyvet, pedig a belépés, és a honlapon belüli lépegetés, válogatás rendben működik. Kíváncsi lennék rá, hogy másnak sikerült-e már a közvetlen letöltés. -
hasman
tag
Üdv.
Egy nagyon érdekes kérdés foglalkoztat már egy ideje.
Nook gl felhasználó vagyok ugye mint nemrégiben írtam, és a CoolReader-t használom leginkább.
A kérdésem pedig az lenne, hogy a hivatkozott/magyarázatokat hogy a viharban tudom megnézni?
pl egy szakmai könyvnél elég sok ilyen van, és a lapozgatás nem megoldás, valamint ha rányomok pl a számozott hivatkozásra akkor azt nem reagálja, hanem pl ha jobb oldalt van akkor a jobb oldali érintésre beállított (jelen esetben lapoz) cselekvést végzi. Hosszan lenyomva pedig azt ami arra lett beállítva (azt hiszem 10 lapot ugrik előre).
Tehát valami megoldás, esetleg másik program?
Valamint olvastam az utánam szólónál, hogy az éppen olvasott könyvet alvó háttérnek be lehet rakni, ezt hogy lehet megoldani? CoolReader-ben nem találtam ilyen funkciót.
Előre is köszi a választ. -
Rebourne
aktív tag
válasz
Virág et.
üzenetére
Sötétben, illetve csak az olvasandó felület megvilágításával nem jó olvasni. Nekem minden esetben (papír, monitor, stb.) gondoskodni kell a kellő ambiens megvilágításról, hogy ne fáradjon el a szemem öt oldal után. Az ebook-olvasók saját (vagy tokos) megvilágítása arra kell, hogy a készülék önárnyékát semlegesítse, vagyis, hogy a fényforrásnak háttal is olvasható legyen (pl. ágyban fekve általában lefele borul az olvasandó felület). Erre bőven elég a megvilágítás (és egyébként teljesen sötétben is elég ez, hiszen a szem a sötéthez alkalmazkodik).
-
axioma
veterán
1. kulso vilagitas jogos...
2. lapozogomb: nekem a cybook-on bevalt, azt pl. hianyolom a shine-bol, pedig erintesre ugyanugy valt, a ket szelso 1/3 arra van fenntartva -
Degeczi
nagyúr
Nook-on legalábbis katasztrófa a kijelölés (csak egyik végét engedi változtatni, így muszáj jó helyen kezdeni), és a gyári programmal az érintős lapozás sem vált be, mert pl. bal kézben tartva nem elég csak hozzáérni (hiszen az visszafelé lapozna), hanem simítani kell jobbról balra, ami viszont a stabil fogásnak tesz be.
Rootolás után erre is megoldás a Coolreader, mert abban beállítható, h bal oldalon is legyen olyan érintő-zóna, ami előre lapoz
(a fizikai nyomógombjairól viszont ne is beszéljünk, a nagyon nehéz lenyomás miatt nem igazán használhatóak ilyen célra)Kindle5-ön nekem nagyon beváltak a fizikai gombok: jól a hüvelykujjam alá esnek bármelyik oldalon, és lapozás közben a fogás is nagyon stabil marad, hiszen nem mozdul máshová az ujj, csak billent egyet
-
doc
nagyúr
válasz
Degeczi
üzenetére
a szovegkijelolesnel vannak olyan megoldasok is (pl. Kobo) amikor a szoveg alatt/felett vannak a kis 'bogyok' amikkel a kijelolest tudod valtoztatni, igy nem takarja el az ujjad a szoveget
A lapozogomb meg izles dolga, nekem pl. baromi termeszetellenes volt a lapozas Kindle-n, olyan volt nehany lapozas utan mintha le akarnak fesziteni a huvelykujjamat (en amugy is szeretek idonkent 'fogast valtani' az olvason, egy erintokepernyosnel ez nem gond, mert kb. ugy lapozol ahogy akarsz). Mondjuk ez siman lehet az en hibam ("you're holding it wrong!"
).
Ilyen gondok eleve nem fordulnak elo mondjuk a Nooknal, mert ott a gombok normal lapozasra kb. hasznalhatatlanok
A Kobon meg ugye nincsenek is -
Degeczi
nagyúr
válasz
Nagya21
üzenetére
egyéni szempont, h a nyomógombos használat pozitív vagy negatív jellemző
szövegkijelölésnél pl. veszett idegesítő tud lenni érintőkijelzőn, hogy éppen az ujjadtól nem látod, pontosan hová mutatsz, így apróbb betűs szövegen nagyon könnyű téveszteni
lapozásnál pedig minden azon múlik, jó helyen vannak-e és jó billentésűek-e a lapozógombok - és erre nem lehet panasz a nyomógombos Kindle-ök esetén
-
Mentolka
senior tag
A dx.com-on látok 50-55 USD-ért is ilyen kütyüket. Azokkal érdemes foglalkozni?
Nagya21: ez is frankó ötlet! köszi! -
Nagya21
addikt
válasz
Mentolka
üzenetére
HAli!!
Bocs, hogy belevau, de sztem vegyél egy sima Kindle-t, vagy Nook-ot, és rakd bele egy világítással rendelkező tokba, nekem mindkettő ilyen tokkal van használva.
A Kindle-é a ketyeréről nyeri a delejt, a Nook-é külön elemes.
Kindle világítós tok
Nook világítós tok(mondjuk ez nagyon drága volt, de csak itt kaptam ilyet.)
Kindlé-nek is van hasonló külső világítós.
Üdv Nagya -
axioma
veterán
válasz
Mentolka
üzenetére
Szerintem vilagitosbol ujonnan most a Tolino Shine a legolcsobb (100 eur), egyetlen gond hogy azt nem egyszeru itthon beszerezni (nemet-osztrak teruleten kell), es ha normalis olvasoprogit akarsz ra, akkor muszaj root-olni, amugy csak echte nemet olvaso, es nem is a legjobb szoftveru (jo, mihez kepest, nekem volt ami megvolt funkcio a cybook hd frontlight-on, itt meg nincs). Peldaul ezt megprobalnam radumalni, hogy kuldje el hozzank ertelmes aron. Vagy ugyanott figyeled a licitalosok kozul aki elkuldi ilyen 7-8-9 eurokert (bar azok kozul mar hasznalt is van), hatha valamelyik megall ezen a 20e-es arszinten (olcsobban vilagitosra sztem nincs eselyed).
-
Mentolka
senior tag
-
axioma
veterán
válasz
Mentolka
üzenetére
Szerintem ebbol tablet lesz, de csak akkor valaszd, ha a mobilodon olvasas (vilagito kijelzo nezese) nem faraszt halalra. Jobb felbontasu android tablet (ne 7"-en 480x800 legyen, az utoljara a 3.5"-es blade-emen volt hasznalhato, vagy max. 4"-ig), + coolreader, annak tudsz olvasashoz kellemesebb hatteret is allitani, meg levenni a fenyerot ugy, hogy eppen lasd. A 2 orat olvasassal - ami nem annyira szamitasigenyes - azert tudniuk kell, de szamits ra, hogy jo esellyel csak fullra toltve tudja, 2 egymas utani napot nem (szemben a vilagitas nelkuli ebook olvasok 1-1.5 honapjaval, a vilagitosok is hetekig birjak, pedig tablethez kepest toredek akkujuk van).
De azert meg egyszer felhivom a figyelmedet, hogy nem veletlen van az ebook kitalalva, es a 6" folyoszoveg olvasasara boven jobb rajta, mint a 7" tft paneles cuccon. -
Mentolka
senior tag
Köszi!
Akkor máshogy kérdezek: olyan kütyü kéne
- amivel akár este hazafelé is tudok olvasni (másra nem nagyon kell - van okostelefon) a buszon,
- bírja legalább 1,5-2óráig,
- elbír a doc, rtf formátummal, mivel szinte az összes könyvem ebben van
- nagyobb 6"-nál (van kamerásmobil).Eink olvasó van háttérvilágítással?
-
axioma
veterán
válasz
Mentolka
üzenetére
Rossz a kerdes.
1. kezeli a doc-rtf formatumokat: azok nem ebook formatumok, tehat alapbol nem; ellenben ket megoldas is van, vagy alternativ olvasot fel tudsz pakolni egy root-olt keszulekre ami olvassa, vagy a kezenfekvobb, hogy elobb konvertalod (ld. calibre)
2. 7-8 inch nem nagyon van, kivetel az aura HD a 6.8-cal, amire te gondolsz az inkabb a butitott tablet lenne, ami az 1-est is vszinu alapbol megugorja -- ellenben bar szines, es hattervilagitott, nehez es gyorsan merulSzoval elobb el kene donteni, hogy eink olvasot akarsz-e (ami szemkimelo es olvasasra legalkalmasabb jelenleg), ha igen akkor ebbol neked a megvilagitott kell, es jo esellyel meg kell elegedned a 6"-csel, vagy tovabblepsz a 9-10-re (mondjuk az mar nem olcso, es nem is tudom, van-e megvilagitott belole). Vagy fogsz egy tokegyszeru tabletet, annak minden hatranyaval.
-
Mentolka
senior tag
Sziasztok,
Tudnátok ajánlani olyan ebook olvasót, amit sötétben is lehet látni, kezeli a doc, rtf formátumokat, és olyan 7-8" méretű? -
Libretom
aktív tag
válasz
Pierre75
üzenetére
Bár tényleg jobban gyűjti az ujjnyomot az Aura, azért talán nem mondanám, hogy gyenge az anyaga. A kijelző hajlamosabb a csillanásra, mint a Pw, ez fix. Valóban kissé magas a káva belső pereme, de (nyilván a jó peremvilágítás miatt) számomra ez alig tűnt fel. Ha már itt tartunk, kevésbé zavaró, mint a Pw-m alsó részén a fényszivárgás. Mindkettő árnyakat okoz, de az egyiknél ez kiküszöbölhető, a másiknál nem. A Pw. üvege viszont csúcs, az érdesítés megakadályozza a csillogást, és az amazonos háttér a masszív szoftverrel, + a jó kijelzővel alighanem verhetetlenné teszi a Pw-t. Nem is beszélve az árak arányáról.......
-
Pierre75
senior tag
válasz
Libretom
üzenetére
Nyáron töprengtem én is egy Aura-n. Végre egy gyártó, aki szakítva a 6"-el könyvszerűbb méretet ad ki. Azt meg épp veled irogattuk év elején, hogy a Kobo testreszabása mennyivel veri a mezőnyt. Ami engem eltántorított, az a gyengécske anyaghasználat. Nem szivesen vennék még egy ujjlenyomatgyűjtőt. Így nálam is marad a PW.
Ha már Kobo, ötletes sikképernyős megoldás (így a perem sem árnyékol):
http://www.youtube.com/watch?v=-eSs8ZBrjsc -
Libretom
aktív tag
válasz
Pierre75
üzenetére
Sejtésed helyes. Jelenleg nagyon ellentmondásos a véleményem az Aura HD-ról. Amíg a könyv-adatbázis hiba nem jött elő, az időnkénti menü-kezelési lassulás ellenére (nem számítva az Amazonos háttér óriási előnyét) egyértelműen és összességében jobbnak találtam az Aurát az első generációs Pw-mnél. Abszolut homogén felület, gyönyörűen rajzolt betűk, amik kicsiben is szuperül olvashatók, és ehhez jön a 6.8-as méret. Igen, pontosan az "olvasási élmény" az, amivel nálam "elvitte a pálmát". Emellett, jobb a menü-rendszere (ahogyan Doc is írta), okosan van felépítve, bár én azonnal letiltottam a felesleges és buta statisztikák megjelenítését a kezdőképernyőn. Így ott csak a könyvtáraim, és a könyvek, meg a böngésző indító ikonja maradt. A gép ezeket mindig megnyitási sorrendbe rendezi. A PDF kezeléséről sokat javult a véleményem, mióta rájöttem, hogy a dokumentumon belül, a kényelmesen, csuszkás megoldással kialakított nagyított kép méretének megtartása mellett lehet lapozni. De azt abszurd, sőt dühítő hiányosságnak látom, hogy nem lehet kontrasztot állítani!! Sok a "gyárilag" fakó PDF, ezeket ( nagy felbontás és gyönyörű megvilágítás ellenére) haloványan jeleníti meg, hisz fakó, kéne a + kontraszt. Az elválasztás valóban szintén bosszantó, de azon előbb-utóbb segít valamelyik kepub bővitmény frissítése. Szuper gyorsan keres a doksin belül szavakra, gyorsan a megfelelő helyre is ugrik. A lapozás kissé lassúbb mint a Pw-nél, de ez irreleváns, mert mire az ember szeme a jobb alsó sarokból felugrik a bal felsőbe, már a következő oldalon jár. Egy ponton túl a gyorsítás értelmetlen, csak statisztikai jelentőségű bravúroskodás. Én most levettem a CoolReadert, és meglátjuk előfordul-e még adatbázis hiba, vagy sem. Mike76 igazi Kobo szakértő, előbb utóbb kinyomozza az összefüggést, mint ahogy a hiba megoldását is ő adta meg nekem. Addig mellőzöm a CR-t. A Pw viszont marad, az is biztos!
-
Mike76
tag
válasz
Pierre75
üzenetére
Időközben beszélgettünk Libretommal erről a labilitásról, és elképzelhető, hogy a CoolReader Kobo verziójának és a Calibre-nek az együttes használata okozta az instabilitást (konkrétan a készüléken lévő könyvadatbázis sérült meg helyrehozhatatlanul, csak factory reset után állt helyre a rendes működés.) Most éppen tesztelem a Kobo Minin, hogy ez tényleg így van-e. (Azt azért zárójelben megjegyzem, hogy a szénné pimpelt Kindle olvasóimmal soha semmi probléma nem volt, pedig adtam nekik rendesen a módosításokból.)
-
Pierre75
senior tag
válasz
Libretom
üzenetére
Ha jól sejtem akkor a canada-ra te írtad a fentieket. Friss sw-rel kergült meg az olvasó vagy egy régebbivel?
Most vagy kepub-ba pakolhatom és nincs hézagprobléma de elválasztás se. Vagy megmarad az elválasztás, de jönnek vele az üres helyek is."Az már érdekesebb (számomra), hogy melyiken kellemesebb az olvasás!"
Mire jutottál?hampidampi:
Ahogy doc is írja, loc-on kívül van oldalszám is. -
doc
nagyúr
válasz
Pierre75
üzenetére
inkább az zavarna, amit az epub rossz helykihasználásáról mások is írtak a 2-3 cm üres hézagok kapcsán
ezert is irtam az uj firmware-t, ami sokat segitett ezen a problemanarról szokhatnának már le végre, hogy ujjlenyomatgyűjtő vackokba pakolják a kijelzőt.
Teljesen egyetertek. Az Aura HD ilyen szempontbol maga a tomeny katasztrofa, tipikus "hogyan ne csinald" megoldas. Alighogy hozzaerek, mar ott van rajta az ujjlenyomatom a csillogo fekete kereten
Mondjuk az uj PW sem valami jo ilyen szempontbol. Az anyaghasznalata sokkal jobb mint az Aura HD-e, nem annyira 'kopogos muanyag', a kijelzo boritasat meg mar ugye dicsertem. Viszont a hatulja tele lett ujjlenyomattal mikor probalgattam, raadasul letorolni is alig lehet oket
A Nook eleje ilyen szempontbol (is) nagyon jo, a gumiszeru retegen nem maradnak meg az ujjlenyomatok (a hatuljan igen, annak az anyaga olyasmi, mint az uj PW-nal)
hampidampi:
van 'rendes' oldalszam is konyv-fuggoen (pl. a kezikonyvben nincs) -
Libretom
aktív tag
válasz
Pierre75
üzenetére
Az epubot a Calibre a küldéssel egyidejűleg, automatikusan kepubra konvertálja, tehát az epubos 2-3 centis üres helyeknek nincs igazán jelentősége. Egyébként korántsem annyira zavaró ez, mint elsőre gondolnánk. Az tény, hogy a magyar elválasztással a kepub egyelőre nem birkózik meg, és az ujjnyom is jobban meglátszik rajta, de azért nem hinném, hogy ez olyan nagy gond lenne. Az már érdekesebb (számomra), hogy melyiken kellemesebb az olvasás!
-
Pierre75
senior tag
Az oldalszámot jelzi megnyomva a képernyő felső részét, persze megoldhatták volna úgyis, hogy a % helyett választható legyen az oldalszám jobbról, hiszen balról a teljesen felesleges loc helyett kijelölhetünk mást. Nekem mindenesetre nagyon hasznos a fejezetből /könyvből hátralévő idő.
"A leiras alapjan valoszinuleg valami nagyon regi firmware-rel hasznalta"
Az lehet, engem inkább az zavarna, amit az epub rossz helykihasználásáról mások is írtak a 2-3 cm üres hézagok kapcsán. Nem tesz jót az olvasási képnek, és epub-bal tudod a sw-s elválasztást elérni."Aura HD PDF-olvasoja valoban nem egy nagy durranas"
Engem ez se rázna meg, a PW-től se várom el, arra van egy retinás 9,7 tabi."teny hogy draga, a Kobo"
Ezzel önmagában nincs is gond, a termékcsalád felsőkategóriáját minden gyártó megfizetteti. A 6,8" számomra könyvszerűbb is, mint a 6" zsebkönyv. Csak arról szokhatnának már le végre, hogy ujjlenyomatgyűjtő vackokba pakolják a kijelzőt. A PW-t is elég megérinteni, és akár a kereten, akár a hátoldalán minden látszik. (Mondjuk, tokban tartva ez elkerülhető.) -
doc
nagyúr
válasz
Pierre75
üzenetére
A szazalekos kijelzessel a legnagyobb bajom hogy kb. semmit nem mond a terjedelemrol. Nagyon nem mindegy hogy egy 80 oldalas kisregenybol van meg hatra 20% vagy egy 1000+ oldalas monstrumbol.
Az idobecsles meg megintcsak nem tul jo (legalabbis az en esetemben), mert pl. repulon rendszeresen elalszom par oldal utan, szoval van hogy orankent 3-4 oldalt olvasok olyankor
ez meg azert rendesen fel tudja rugni a statisztikatA labilis szoftver erdekes, nekem meg sosem volt ilyen jellegu gondom vele. Az teny hogy a Home screenre lepes es a font/betumeret-allitas eleg lassu (2-3 masodperc), de amugy nincs gond a menuk sebessegevel.
A leiras alapjan valoszinuleg valami nagyon regi firmware-rel hasznalta, ott tenyleg gyakran elojottek a nagy terkozok. Fel kell rakni a frissebbet, eleg szepen javitgatjak a problemakat a felhasznaloi visszajelzesek alapjan. Az meg eleg hulye kifogas hogy "nem frissitek firmware-t, mert azt hallottam hogy bugok vannak benne"
Az Aura HD PDF-olvasoja valoban nem egy nagy durranas, a szukseges minimumot is eppenhogy hozza, ha fullscreenben nem jol olvashato a PDF, akkor gyakorlatilag bebuktad.Az arazassal kapcsolatban meg nehez vitatkozni, teny hogy draga, a Kobo ezt nem is "kommersz" olvasonak arazta (arra ott vannak a kisebbek, meg most mar a 'sima' Aura)
-
Pierre75
senior tag
"olvasas kozben tenyleg csak a szazalekos kijelzes latszik "
Pedig nagyon is hasznos. Először furcsának találtam, zavart, hogy nem jelzi az oldalszámokat. De a tartalomjegyzékkel rendelkező könyveknél nagyon jól lövi be a hátralévő időt."A lapozas nagyon gyors, viszont az oldalfrissites fura, az olvaso akkor csinal teljes oldalfrissitest amikor eppen kedve tartja, van hogy egymas utan negyszer, van hogy 8 lapozas soran egyszer sem, a menuben csak az allithato hogy minden lapozasnal frissitsen vagy sem."
Ez sw-s baki lehet, mert a PW I-nél tartja a 6 lap utáni frissítést. Oldalankénti frissítés 27 C felett lép be."a kijelzo tapintasa nem sima, hanem erdes"
PW I is ilyen, és ehhez köthetően alíg látszik meg rajta az ujjlenyomat."Kobo GUI-jahoz kepest meg mindig kokorszaki"
Ez sajnos nagyon igaz.
Azt viszont nem értem, hogy az amazon semmit se kezd vele. Hisz amit leírsz, az régi panasz:" A Kindle-nel megszokottaknak megfeleloen valami borzalmasan buta, egy-ket nagyon alap dolgon kivul semmit nem lehet beallitani (sot, meg sokminden olyat sem ami alapnak kellene hogy szamitson, pl. az oldalszam-kijelzes meg mindig csak nehany alig hasznalhato beallitas kozul valaszthato, stb). A margok a Kindle-szokasnak megfelelo brutalisan szeles, nagyon szeles es a nagyjabol hasznalhato kozul valaszthatoak, lehet a 6 betutipus kozul valasztani, es van harom variacio sortavolsagra, ebbol az elso teljesen jo, a masodik eleg nagy, a harmadik meg nem is tudom minek van.."
Mondjuk egy másik felhasználó véleménye Aura vs PW kapcsán is érdekes lehet (canada-ról):
"Lehet, hogy mégis a Paperwhite új verzióját kellene a listád elejére tenned, a következők miatt:
Mindenekelőtt szédületesen jó kijelző, minden jót el lehet róla mondani, a betű gyönyörűek, okos menürendszer....de,
- a Pw-hez képes túl magas ár, ami mellet hátránya a
- labilis szoftver, (épp ma olyan szinten kiakadt, hogy ha nincs hozzáértő ismerős, küldtem volna vissza garanciáztatni). Én azért vettem, mert rengeteg szakirodalmat kéne olvasnom, és a pdf-nél a felbontás, az SD kártya lehetősége többet nyújt, mint a Pw. Tévedtem, mert a szoftver lerontja a pozitívumokat.
- állítólag a szoftver frissítések javítanak a gondokon, de hoznak újabb bugokat,
- a lapozás is lassúbb kicsit, de ennek nincs jelentősége, viszont a menürendszere mindenképpen kellemetlen lassulásokat
mutat, (bár ez se volna gond annyira)
- a pdf kezelését kitapasztalva azt mondom, hogy oké, de nem lehet kontrasztot állítani, így elveszted a réven, amit a vámon (nagy felbontással, nagyobb kijelzővel) nyerhetsz,
- egyedül a kepub fájlt kezeli univerzálisan, a többinél kénytelen az ember kompromisszumot kötni (még az epubnál is, bár itt csak annyi a gond, hogy itt-ott beszúr két-három centis réseket a szövegbe, ki tudja miért?)Summa summárum: nagyon élvezem vele az olvasást, jó kézbe venni, jó érzés nagyobb kijelzőn szebb betűkkel olvasni, DE a Pw-met már nem fogom eladni, az biztos. Magyarországon az új Pw SO verzióját 36 e-ért megkapod, ezt 55 alatt nem. (Amazonról való). Még sok mindenről írhatok, csak kérdezz, de ha strapára vennéd, akkor egyértelműen lebeszéllek!"
http://canadahun.com/temak/e-book-reader-elektronikus-könyv-olvasó.20284/page-115 -
Degeczi
nagyúr
válasz
hampidampi
üzenetére
asszem már a Touch-ról is eltűnt a progress bar
(pedig tényleg a fejezetjelölés miatt is jó. Másrészt nem tudom, lehet-e egyáltalán olyan gyorsan fejezetet ugrani az érintős Kindle-ökön, mint ahogy a billentyűsökön nagyon praktikus a jobbra-balra iránygombokkal? Ugyanakkor asszem a PPW hozta azt a módot, ahol az eddigi olvasási tempó alapján meg tudja saccolni a fejezetből hátralévő időt, amit nem haszontalan kijelezni: egy hosszú, sokfejezetes könyv esetén többet jelenthet, mint az apró pöttyök) -
doc
nagyúr
válasz
hampidampi
üzenetére
melyik progressbarra gondolsz, ami a kijelzo aljan van? mert a konyvlistaban ott vannak a pottyok, de olvasas kozben tenyleg csak a szazalekos kijelzes latszik (amitol a hajam tudnam tepni...)
-
doc
nagyúr
Epp' itt van a kezemben egy uj Kindle Paperwhite, gondoltam irok rola par mondatot, hatha erdekel valakit. Mivel egy Aura HD a masik olvaso ami itt van az asztalon, alapvetoen ahhoz igyekszem hasonlitani.
Az elso benyomasom az volt rola hogy nagyon vastag, testes a keszulek. Boven vekonyabb mint az Aura HD, de joval vastagabb mint a 'sima' Kindle.A kijelzo nagyon szep, bar a felbontasa lathatoan kisebb az Aura HD-nal, a megvilagitas szep, de nem tokeletes, a kijelzo teteje hatarozottan vilagosabb. De mindent egybeveve nagyon szep, igenyes kijelzo, nagyon jo olvasni rajta. Kulon erdekesseg hogy a kijelzo tapintasa nem sima, hanem erdes, mintha valodi papir lenne, ez nekem baromira tetszik
(a sima Kindle kijelzoje is ilyen? mintha remlene hogy igen, de azt ugye nem tapogattam, mer'hogy nincs miert) Mintha kicsit kevesbe is csillogna, mint az Aura HD sima kijelzoje.A lapozas nagyon gyors, viszont az oldalfrissites fura, az olvaso akkor csinal teljes oldalfrissitest amikor eppen kedve tartja, van hogy egymas utan negyszer, van hogy 8 lapozas soran egyszer sem, a menuben csak az allithato hogy minden lapozasnal frissitsen vagy sem. A menuk kezelese szinten gyors, bar az elejen a regisztralasnal kegyetlenul beakadt, 2-3-szor ranyomtam a Next gombra (miutan kozolte hogy a regisztracio lassu, de azert en nyugodtan menjek tovabb a Next gombbal - ranyomtam parszor, de nem tortent semmi, aztan kb. 1 perc utan elemdobott egy ablakot hogy biztosan torolni akarom-e az olvasot, raadasul ez az ablak kb. 3 peldanyban jelent meg, mindegyiket be kellett csukni).
Ha mar szoba kerultek a menuk: a regi Kindle-nel egyertelmuen modernebb, vegre normalis ikonos, dropdown, stb. menuk, jol hasznalhatoak, bar a Kobo GUI-jahoz kepest meg mindig kokorszaki. A Kindle-nel megszokottaknak megfeleloen valami borzalmasan buta, egy-ket nagyon alap dolgon kivul semmit nem lehet beallitani (sot, meg sokminden olyat sem ami alapnak kellene hogy szamitson, pl. az oldalszam-kijelzes meg mindig csak nehany alig hasznalhato beallitas kozul valaszthato, stb). A margok a Kindle-szokasnak megfelelo brutalisan szeles, nagyon szeles es a nagyjabol hasznalhato kozul valaszthatoak, lehet a 6 betutipus kozul valasztani, es van harom variacio sortavolsagra, ebbol az elso teljesen jo, a masodik eleg nagy, a harmadik meg nem is tudom minek van...

Erdekes funkciokkal talalkoztam, pl. mutatja hogy adott reszeket hanyan highlightoltak, ami szerintem inkabb idegesito mint hasznos. A szotarkezelese viszont nagyon jo, a szotar mellett a Wikipediaban is tud keresni (igaz, eleg lassan). Erdekes funkcio a "nevkereso" X-ray, bar hogy mennyire hasznos azzal kapcsolatban azert vannak ketelyeim. Itt azert muszaj megjegyeznem hogy a kijeloles/szotarazas eleg hulyen van megoldva. Hosszan kell ugyanis nyomni a szot, viszont csak akkor jelenik meg a szotarablak mikor felemelem az ujjam, vagyis nincs visszajelzes arrol hogy eleg hosszan nyomtam-e mar...
Extrakent van benne "experimental"-kent jelzett bongeszo, ami gyors teszteles alapjan jol hasznalhato.
Új hozzászólás Aktív témák
Tiltott témák:
● E-book illegális beszerzése
● Saját olvasó eladásra kínálása
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Nyaralás topik
- Okos Otthon / Smart Home
- Arc Raiders
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Vicces képek
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Konkrét moderációval kapcsolatos kérdések
- A legrosszabb CPU-k – az ExtremeTech szerint
- Ingatlanos topic!
- További aktív témák...
- iPad Pro 11-inch M2 Wi-fi + Cellular 5G 128GB Silver
- IPAD Pro 12.9 2.Gen 512GB Wifi+CELLULAR, ÜZLETBŐL, 27% ÁFÁS SZÁMLA. GARANCIA
- Lenovo Yoga Smart tab 10.1"-es tablet eladó
- Xiaomi Redmi Pad 2 128GB,Újszerű,Dobozaval,12 hónap garanciával
- iPad Air 13" M3 128GB Karcmentes Purple/2028.05.13.Gar./Akku 100%/p4641
- Apple iPhone 15 Pro 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy S24 Ultra 512GB,Átlagos,Dobozaval,12 hónap garanciával
- Újszerű Apple MacBook Air M1 13.3 - 8GB/256GB - Asztroszürke - 150 Ciklus - 92% akku - 1 év gari -
- Eladó megkímélt Samsung Galaxy A13 4/64GB / 12 hó jótállás
- Xiaomi 11 Lite 5G NE 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
minel olcsobb kellene, ernek vmit ezek az ebayes 1000 ft koruli cuccok?

Azt hiszem akkor be is szerzek egyből kettőt. 
(azt olvastam itt korábban, hogy a magyar karakteres könyvek olvasásával nincs gond)