Hirdetés
- Amazfit Bip 6 - jót olcsón
- Yettel topik
- Samsung Galaxy Watch8 és Watch8 Classic – lelkes hiperaktivitás
- Realme GT 2 Pro - papírforma
- One mobilszolgáltatások
- Minden a BlackBerry telefonokról és rendszerről
- Megyünk a CES-re! Mi várható?
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Visszatérnek a Samsung tervezte CPU-magok és GPU az Exynos 2800-ban?
-
Mobilarena
Figyelem! Ez az összefoglaló már elavult! Ha valami nem világos, kérdezz a topikban.
Ha e-book olvasót szeretnél vásárolni, és nem tudod melyiket válaszd, olvasd el a következő írást: Elektronikus könyvolvasó választása
Népítélet, avagy a felhasználók véleménye az olvasóikról
A jelenleg Magyarországon megvásárolható legismertebb olvasók listája:
Új hozzászólás Aktív témák
-
szemtelen
tag
Sziasztok!
Olvastam a fórumot, de rengeteg hsz. van a témában.
Szeretnék venni egy e-book olvasót;olvasnék vele esetleg dolgoznék (e-mail).Kezdek letenni a dolgozásról, de hogy tiszta legyen a kép:
Ahol dolgozom oda nem lehet bevinni kamerás mobilt (csak titokban , de nem szeretek kockáztatni. Sokszor ott kell lennem, de utána még van egy rakat e-mail amit meg kell válaszolnom + SAP-be rögzíteni.
A nagy ötletem az volt, hogy fogok egy 3g-s kindle-t és az e-maileket munka közben elintézem, két legyet egy csapásra mert szeretek olvasni is.
Nemrég lebeszéltek róla, mert annyira lassú és csak kísérleti böngészője van....De, most hallok a Nookról, egyre jobban tetszik, van valakinek Nook Glo-ja? esetleg összehasonlítási alapja a kindle Pw-vel?
-
lacibacsi
addikt
Én is kezdő e-book-os vagyok, de azért mégis bátorkodom megkérdezni tőled: tudod egyáltalán, hogy mit vásároltál? Mert ha tudod, akkor egyértelmű, hogy van-e "alap fényerő" vagy nincs. Ha meg nem tudod, akkor...
Én egy hónapon keresztül csak a fórumokat, meg a gyártói oldalakat bújtam mielőtt döntöttem a vásárlás mellett. Bár kérdéseim most is vannak, de ezek már a működéssel kapcsolatosak, nem pedig azzal, hogy egyáltalán azt vettem-e amit akartam...
Lehet, hogy csak én vagyok túl öreg, de nem értelek... -
hampidampi
őstag
Mától újra kapható az Amazonnál a DX!!!

A K3 Keyboard meg kikerült a kínálatból.

-
buci30
addikt
válasz
hampidampi
üzenetére
Az lehet de én nem tudok annyira angolul... De minden jó csak erre voltam kíváncsi. Köszönöm!
-
buci30
addikt
Nem találom hol lehet a fényerőt állítani a Kindle5-be

Valaki tud help?
-
Oldman2
nagyúr
-
buci30
addikt
Megjött a Kindle 5

Teljesen jó tetszik a páromnak nagyon

2kérdés:A Kindle amazonra kötelező beregelni?
Magyar leírás van hozzá?
-
axioma
veterán
Hat az elozo thalia-s olvaso az Bookeen markaju, es nemzetkoziesitett (magyar is), bar nem tudom, hogy mas neven adta-e ki a bookeen, ennyire nem kovetem.
A mostani az idokozben kiderult nekem, hogy 6 nemet szolgaltato osszefogasaval keszult. Koztuk van (es osszefogja) a Deutsche Telekom, meg tobb kulonbozo konyvkereskedo (kiado?). Sajnos emiatt nincs mas csak nemet nyelv rajta. (Pedig korabban lattam valami francia kotodest a Thalianal, de ugy tunik, hogy csak nemet-osztrak-svajci, utobbi kapcsan mondjuk lehetett.)
Az xda-n azert szoktak nemetek is jarkalni... de keszulek az biztos, hogy nem lesz az usaban addig, amig nincs root-olva, nem hiszem hogy sokan hasznalnak nemetul. (Bar vegulis a menu par szo csak... olvasas kozben meg a konyv nyelve szamit.) Viszont azert emiatt itthon is joval kevesbe forgalomkepes, mintha legalabb angol menu lenne benne (bar me'g nem probaltam, elobb megvarom, mi lesz a root-tal).
Ez ugye 100 euro volt. -
axioma
veterán
Van update.zip a tolino-hoz... remelem ez segitseg lesz a mielobbi root-hoz. Erdekes, hogy a nemet lesen.net-en tobb infot talalok rola, mint az xda-n.
-
Tristis
őstag
válasz
Sanyyka
üzenetére
Már leírtuk ezerszer, hogy a formátumok szempontjából tök mindegy, mert szinte mindent mindenbe lehet könnyen konvertálni, kivéve pdf, de azt meg mindegyikre nehéz... Betűket mind a kettő tudja. Nekem jobban tetszik a Kindle betűtípusa, wayteq-be viszont bármilyen rakható. Egyébként Kindle-be is, csak nehezebb...
-
Sanyyka
aktív tag
válasz
Sanyyka
üzenetére
Köszönöm szépen a válaszokat!

Már csak a Kindle és WayteQ "van versenyben".
A magyar ékezetes betűk megjelenítése okoz gondot valamelyiknek?
Valamint a használható formátumok billentik-e vajon a valamelyik irányba a döntés-mérleg nyelvét?
Tehát a számomra szimpatikusabb Kindle-re könnyen, jó minőségben tudom majd pl. az epub formátumú file-jaimat átkonvertálni? -
masaya
csendes tag
-
lacibacsi
addikt
Sziasztok!
Egy Nook-Calibre kérdésem van:
Könyvborítót is tartalmazó mobi és djvu formátumú könyveket konvertáltam Calibre-vel epub-ba. Konvertálás kész. Epub fájlokat felmásolom a Nook-ra. Elindítás után minden így konvertált fájl két könyvként jelenik meg a listában. Az egyik maga a köny, xx oldalon. A másik "könyv" csak 1 vagy 2 oldalas és csak a borítót tartalmazza, de ami igazán érdekes: az aláírásban nem az adott könyv címe szerepel, hanem valami egészen másé. Pl. a "Magyar fizikatörténelem" cím helyett az "Élő fizika" felirat olvasható ugyanazon borítókép alatt.
Hogyan tudnám ezeket a feleslegesen odakerülő címeket eltüntetni a listából? Mert ugye kitörölni nem tudom a memóriából, mivel nincs is ott.
Köszönöm.
-
Tristis
őstag
válasz
Sanyyka
üzenetére
Ha nem hallgatna zenét közben, akkor mindenképpen a Kindle a jobb választás szerintem. A wayteq mellett szól a tokja és a zenelejátszó képessége, illetve a nagyon sok gyári könyv, amit adnak hozzá. A Prestigo ezekkel szemben problémásabb eszköz hírében áll (személyes tapasztalatom azzal nincs.
-
ZooLee
senior tag
Bármelyik olvasót is választod, konvertálnod mindenképpen kell majd, mert egyszerűen nincs minden meg az adott formátumban. Ha nem akarsz konvertálni, akkor viszonylag szük lesz a választási lehetőség, ha magyarul szeretnél olvasni, mert vagy hivatalosan a boltokban kapható könyveket tudod olvasni (majdnem mindegyik kínálja a két fő formátumban, PRC/Mobi-ban és ePub-ban a könyveket, ez nagy szó!) vagy a szürkezóna által PRC-ben és/vagy ePub-ban is elkészített könyveket. (Idegen nyelven, főleg angolul óriási a választék, mert ott van mögötte a teljes Amazon-kínálat) Ha viszont rászánod magad a konvertálásra, akkor gyakorlatilag bármit rá tudsz tenni az jövőbeli olvasódra. (pl. a MEK teli van HTML/TXT/RTF/XML dokumentumokkal, amiket egy mozdulattal át lehet tenni)
Konvertáláshoz többféle eszköz van, az egyszerű "egykattintásos" konvertálástól kezdve a komoly e-könyv gyártásig. A legtöbb esetben megoldható pár lépéssel, ahogy Tristis írta, pár perc az egész, de tuti, hogy bele fogsz futni. Pár ingyenes alkalmazás kell csak hozzá, és egy kis számítógépes tapasztalat, és mehet.
Az egyik ilyen például a Calibre alkalmazás, ami elsősorban egy könyv katalogizáló szoftver, de elég jók a konverterei. Bemenetnek megeszik nagyon sok mindent, és elég jó mobi-t/ePub-ot tud gyártani.
Ha Kindle-t veszel, akkor ott jó hatásfokkal használhatod a Amazon ingyenes és automatikus konvertálását, az ingyenes kindle-ös e-mail címedre küldött dokumentumok formájában. Vagy a KindleGen szoftvert. Aztán ha már nem felel meg az ezek által gyártott kimenet, akkor el lehet merülni a kézzel készített e-könyvekben, de az már másik történet.PDF-nél kétesélyes a történet, ha tartalmaz folyó szöveget, akkor a Calibre is tud belőle e-köny formátumot gyártani, ha nem, akkor viszont az OCR-től kell kezdeni (gyakorlatilag mintha papírkönyvet szkennelnél), ami viszont nem egy kezdő művelet.
És végül az e-könyv formátumok:
A Kindle csak a PRC-formátumokat eszi: PRC, Mobi, AZWEzen kívül (ezek ugye a nem e-könyv formátumok) a PDF-et, TXT-t, HTML-t is eszi, de a DOC/DOCX-et kezeld fenntartással, nem mindegyiket olvassa.
Az többi olvasó elsősorban az e-Pub-formátumot eszi, és a PRC-ket nem (meg a fent nem e-könyv formátumokat), de ahol lehet okosítani az olvasót installált szoftverrel, ott rendszerint megolható, hogy a PRC-t is vigye.
-
Degeczi
nagyúr
válasz
Sanyyka
üzenetére
nézd meg valahol élőben mindegyiket!
a K5 kijelzője láthatóan jobb minőségű a korábbi Amazon típusoknál is, nemhogy noname gyártókénál - ez pedig elég fontos lehet az olvasási élmény szempontjából(az extrák is hasznosak tudnak lenni: ha pl. van otthon wifitek, akkor annak sincs akadálya, hogy ha nap közben csörög rád az asszony, épp mit kellene a gyereknek elolvasnia, azt akár a munkahelyeden vadászd le a netről, és küldd rá a Kindle-re távolról)
-
Sanyyka
aktív tag
Sziasztok!
Szeretnék a kislányomnak - aki általános iskola negyedik osztályos és hetente nagyjából egy könyvet kiolvas - egy ebook ollvasót vásárolni.
A kiszemeltek:
Kindle 5 27e
Wayteq Xbook 60w 23e
PrestigioPER3464B 20e.
A két utóbbi ellen szól olyan jelentősebb érv ami felejtőssé teszi a Kindle-hez képest?
Nem az extrákra, hanem kizárólag az olvasási élményre gondolok.Előre is köszönöm szépen a válaszokat!

-
Tristis
őstag
buci30 a konvertálás pontosan 3-5 percet vehet igénybe. HTML-ből már elég jól lehet dolgozni. Plusz nagyon sok könyv nincs meg sehol csak pdf formátumban, és nagyon sok csak scannelt. Nem egy ilyen oktatóanyagom volt.... tanár saját maga jól bescannelte
De te tudod, a Rootolás a Nooknál időigényes szvsz, de utána azért más érzés dolgozni vele, ezerféleképpen tökéletesen testre szabható az olvasó, szótár illeszthető bele stb. más szint. Hozzáteszem sima egyszerű formátumot nekem jobb a Kindle-ön olvasni ezek mellett is, de sajnos nagyon sok a szakkönyv mostanában.....Alapvető könyvformátumok: mobi, azw (ezek a Kindle sajátjai), prc, epub
Nekem Kindle-ből csak 4-es van, így nem tudom az 5-ös mennyivel másabb fileformátum támogatottságban. -
buci30
addikt
válasz
Tristis
üzenetére
Köszi!
Kindle5 lett a választót!
Egyszerűsítem: Majd mondom neki ,hogy olyat szedjen le ami jó formátumba van

Mert egy ilyen konvertálás azért egy rendes könyvnél gondolom elég idő igényes lehet.Melyik a rendes formátumok akkor amik ajánlottak erre a célra?
szerk:
Ezt találtam:
A Kindle támogatja a PDF, AZW, TXT, PRC, HTML, MOBI, DOC, DOCX formátumokat. -
-
ZooLee
senior tag
A kikapcsolt állapotban látható "képernyővédő" kép és a menüben bóklászva a lap alján láthatóak reklámok, amelyeket a készülék mindig frissít az aktuálisakra. (Nem csak könyveket, hanem mindenféle Amaozon terméket reklámozhat) Olvasás közben egyáltalán nem zavaró, mivel nem is látható (és a készülék használatában kb. 99,9%-ban olvasással töltöd az időt) De ilyen készüléket hivatalosan nem tudsz itthon venni.
De ha mégsem szeretnéd a reklámokat nézni, akkor az Amazon ügyfélszolgálatot szépen megkéred, hogy kaptad az olvasót, de sajnos a mi balkáni vidékünkön nem tudjuk igénybe venni az amúgy nagyszerű szolgáltatásukat, így kapcsolják ki a reklámszolgáltatást, akkor szó nélkül kedvesen gyorsan megteszik. És utána visszakapod a nagyszerű angolszász írók mégnagyszerűbb portréit
(Vagy már nem Emily Dickinsonnal riogatják a jónépet?
) -
Degeczi
nagyúr
kikapcsolt állapotban díszkép helyett hirdetést mutat, ill. a főmenü legalsó sora, egy vékony csík reklám
egyik sem zavaró, olvasás közben pedig semmi különbség, így sokan vállalják be, mert egyébként emiatt olcsóbb a normál változatnál (gyakorlatilag a hirdetők szállnak be a készülék árába),
viszont már csak azért is nyugodtan bevállalható, mert ha mégsem tetszik, az Amazon igen barátságosan tőlünk ingyen eltávolítja a hirdetéseket (uis elvileg ide sem kerülhetne ilyen készülék, hiszen a hirdetők csak az USA piacra koncentrálnak, azt fizetik - és a hirdetett termékek is gyakran csak ott elérhetőek. Egy USA-beli tulajdonos számára ezért fizetős az utólagos hirdetéseltávolítás) -
buci30
addikt
Kindle5 néztem.
Az mit jelent ,hogy reklámos???
-
ZooLee
senior tag
10" körül csak a Kindle DX volt, meg esetleg egy-két egzotikusabb olvasó, de tömegtermék nem. A DX sem volt olyan jó, mint az aktuális 6"-os párja. A papírkönyvek nyomtatott felülete is kb. 6" nagyságban van, azért lett ez az elterjedt méret.
A "rendes" könyvek nem PDF-ben vannak - ahogy már írták - mivel az lapképet rögzít, és azt adott oldalméretre kell optimalizálni előre, ami praktikusan leginkább az A4 (letter) méret. A "rendes" könyvekben csak folyó szöveg van, vezérlőkarakterekkel ellátva (leegyszerűsítve), ami alapján az olvasó (ill. annak parsere) jeleníti meg az olvasható szöveget. (kb. mint a HTML fájl és a böngészők viszonya) Ami könyv PDF-ben van, az jó közelítéssel alkalmatlan a normális olvasásra, még ha éppen folyó szöveget is tartalmaz csak a PDF.Ahogy írták, a legjobb egy sima, egyszerű olvasó, és egy általános, családi használatú tablet (amit ugye ezer más célra is lehet használni) legalább nem vesztek össze rajta

Olvasókban gyakorlatilag azt mondhatjuk, hogy bármi megfelelhet, mondjuk a második generációs olvasóktól kezdve (kb. Kindle 2, Sony PRS-505, használtan persze), óriási különbséget nem fogsz találni az olvasási élményben, inkább az extrákért kell fizetni az újabb olvasókban: gyorsabb menü és lapozás, háttérvilágítás, nagyobb felbontás, érintőképernyő. Netről rendelve bármelyiket be lehet szerezni (nem az e-bay-ről, hanem mindegyiknek van saját boltja!) de vannak olyan boltok, ahol kézbe is tudod venni őket, meg is tudod nézni. Ezt egyébként mindenképpen ajánlanám, mert ezer szempont és tulajdonság van, amit leírni nehéz, de ha kézbe fogod, akkor azonnal tudni fogod, hogy melyik jön be neked (súly, anyag, érintőképernyő kontra lapozógombok, háttérvilágítás, vagy esetleg az eltérő típusú e-ink kijelzők) Olvass vissza ebben a topicban, rengeteg leírás és link van, ami alapján nagyjából átfogó képet kaphatsz az olvasókról, és hogy melyik legyen a kiválasztott.
(#2353) Degeczi Köszi, ezt nem tudtam, csak egyszer volt hozzá "szerencsém", azóta inkább kisebb adagokban osztom a könyveket.
-
Rebourne
aktív tag
Tanulásra szerintem inkább tablet mint e-book, tessék engem megkövezni
Jegyzetelés, szótárazás, wikipédiázás, böngészés gyakran kell tanulás közben, és egy jó tablet nagyságrendekkel gyorsabb és kényelmesebb a célra.Vagy ha nem sürgős, akkor ezt érdemes kivárni :p
http://www.engadget.com/2013/05/17/sony-prototype-e-ink-slate-video/ -
ZooLee
senior tag
Mivel a PDF kezelése nem erőssége az e-inkes olvasóknak, ill. a 6"-os méret is lehet, hogy kicsi lesz a megfelelő megjelenítéséhez, ezért érdemes elgondolkodni azon, hogy milyen arányban lesz PDF dokumentumok olvasására használva, illetve, hogy milyen típusú PDF dokumentumoat fogtok olvasni rajta? Olyan amiben sok kép, képlet van, ill. maga a PDF is képeket tartalmaz csak, vagy inkább valódi szöveges tartalma van?
Az átlagos e-inkes olvasón nem tudod megfelelően megjeleníteni az A4-es lapra optimalizált PDF fájlokat, mert vagy olvashatatlanul kicsi lesz, vagy elforgatva görgetni kell oldalon belül is, ez sem optimális használat... Kicsit korább doc írt az új Kobo Aura HD-ről, ott kicsit nagyobb a képernyő mérete és felbontása is, ott jobb lesz, de nem optimális.
PDF-re inkább tablet, olvasásra (szöveg) e-ink, sajnos jelenleg nincs univerzális eszköz.
-
buci30
addikt
Páromnak szeretnék egy e-book olvasót venni.
pdf és hasonló tankönyvek és könyvek olvasása lenne a cél.
Kijelzője azért szép legyen ne bántsa a szemet hosszú távon! S az aksija is jól bírja.
Semmi extra kívánság nincs más területen, csak erre használná, egy teljesen alap szerintem ezekkel a feltételekkel jó lenne.Nem e-bay-ről szeretnék rendelni hanem itthon kapható legyen.
Tudnátok nekem ajánlani?
Köszönöm előre is!

-
ZooLee
senior tag
A Kindle is hajlamos magába fordulni ha egyszerre túl nagy mennyiségű könyvet másolsz fel. Ilyenkor viszont nem lehet tudni, hogy elakadt vagy csak sokáig dolgozik, de megkotorva, valamilyen logfájlból ki lehet szedni, hogy esetleg elakadt-e valamelyik könyvnél. De nem túl felhasználóbarát a viselkedése...
Én nem szoktam egyszerre sok könyvet áttolni rá, "költözéskor" is kisebb csomagokban töltöttem fel a könyveket, "job a békesség" felkiáltással. -
doc
nagyúr
es olyasmi gumiszeru, nem csuszos anyaguk van mint a Nooknak?
az indexeles nem feltetlenul olyan mintha lefagyna. Mas olvasoknal nem tudom milyen, de pl. a Kobonal szepen huzza a progress bart, szoval latod hogy hol tart eppen (persze ettol a folyamat meg eleg lassu, de csak egyszer kell megvarni, az ember nem pakol ra naponta tobbezer konyvet
) -
axioma
veterán
Nekem mindket thalia-s olvasom mattositott, nem gyujti az ujjlenyomatot.
Amugy hetvegen kolcsonadtam (egyelore kolcson) anyumnak a regebbit, es pakoltam ra tobbszaz konyvet. Ennek beparsolasa nem egyben tortent, marmint volt egy viszonylag gyors folyamat, amikor tenylegesen a file-listat megcsinalta, majd utana mikor belementem a konyvtarakba (vagy hat a listaba, ami nekem konyvtaras megjelenesu), akkor amennyit eppen meg kellett jelenitenie, ugy egyesevel generalgatta le a segedfile-jait. Igy a legelso vegiglapozas lassu, de latszik hogy epp hol tart, es ha nem akarod mindet vegigfuttatni, akkor ezt a reszt nem feltetlen kell vegigvarni. Mas olvasoknal ugy lattam, hogy szinte kifagyasnak nezheto inditasi varakozas van ilyenkor, mert tokeletesre csinalja mielott elkezdhetned hasznalni.
(Nalam valami opf file-okat general.) -
doc
nagyúr
válasz
Pierre75
üzenetére
Nem tudom hogy miert nem figyelnek kicsit jobban az anyaghasznalatra. A Nooknal peldaul sikerult, de az osszes tobbi olvaso amivel talalkoztam, gagyi fenyes muanyag boritasban van

Tokbol sima 'belebujtatos' pluss tokot hasznalok, ugyanazt amiben a Nookot is hordtam. Olvasas kozben nem akarom hogy az olvaso valami bohom tokban legyen, szeretem kezben fogni
A lemerulesbol be lehetett kapcsolni, csak a library resz kergult meg. Lehet hogy egy sima mindent torles/visszamasolas eleg lett volna, de mivel meg csak egy napja volt meg, ugy voltam vele semmit nem veszitek egy factory resettel. Raadasul ahogy lattam, a Reading Life awardok is megmaradtak

Azért gondolom a 6"-ről 6.8"-ra ugrás is elég szembetűnő.
Ha nem tudtam volna elore, szerintem meg most sem vennem eszre hogy nagyobb mint a Nook
Na jo, abbol igen hogy eppenhogy belefer abba a pluss tokba, amiben a Nook szinte lotyogott...
Mivel a kepernyo tetejen es foleg az aljan eleg sok ures helyet hagy, nem sokkal nagyobb a szovegtukor mint a 6"-os olvasokon, talan a PDF olvasasnal lehet latni az elonyet... -
Pierre75
senior tag
"ujjlenyomatgyujto" hogy nincs ezeknél a gyártóknál a sok PR, HR parazita mellett egy olyan minőségellenőr se, aki szólna, hogy ezeket a lakkfekete, plastik stb szarokat hanyagolhatnák? Egy dolgot tehetsz, márcsak a mágneses nyitás miatt is érdemes, veszel egy tokot. Nyalogatni egy idő után unalmas.
"hosszu masodpercekig gondolkodik"
Ilyen előfordul a PW-nél is, szerencsére ritkán."vilagitas dobbenetes"
Nálam elsődleges szempont volt, egy felhősebb délelőtt se látnék semmit lámpa nélkül a kijelzőből."csak factory resettel sikerult kirangatni"
Ahogy olvasgatom az ebook fórumokat, ez az egyik fő téglásító hiba, ha hagyod lemerülni. Kétesélyes, hogy felébred-e.Azért gondolom a 6"-ről 6.8"-ra ugrás is elég szembetűnő.
-
troland26
őstag
Hamarosan hazánkban is megvásárolható lesz a Kindle Fire ezt csak azért linkeltem , mert lehet , hogy ezáltal az amazonon keresztül is elérhetők lesznek a Kindle e-bookok is .. legalább is remélem

-
doc
nagyúr
egy par aprosag a Kobo Aura HD-rol, igy nehany nap hasznalat utan:
- a burkolat anyaga pont olyan, mint amilyennek kinez: ujjlenyomatgyujto, nem kenyelmes a bornek sokaig kezben fogni, konnyen raizzad a tenyerem
- a beepitett bongeszo bizonyos ertelemben jo (pl. gyors scrollozas), mas tekintetben katasztrofalis (nincsenek tabok, es ami a legrosszabb: az uj ablakban/fulon megnyitasra semmit nem csinal, tehat pl. facebookon hiaba kattintasz egy linkre, semmi nem tortenik)
- helyenkent nagyon lassan reagal, pl. home ikonra taperolas utan hosszu masodpercekig gondolkodik mire a fokepernyore lep
- egy szora hosszan nyomva nagyon sokaig (2-3 masodperc) tart mire megjeleniti a szotarban talalt definiciot
- a szavak kijelolesenel neha egesz sorokat huz ala (amit aztan persze nem talal a szotarban), a kijeloles valtoztatasa pedig nagyon nehezkesen mukodik
- a parezer epub felpakolasa utani indexeles kozben lemerult az olvaso (jonnom kellett haza, igy csak beraktam a hatizsakba), ebbol aztan csak factory resettel sikerult kirangatni
- az also margonal nagyon sok helyet hagy szabadon (eleg merev az 'arvasor/fattyusor' kezelese, nem hajlando egy vagy talan ket sort sem megjeleniteni, inkabb atpakolja a kovetkezo oldalra)
- a 6 lapozasonkenti teljes frissites picit ritka, en atallitottam 5 lapozasra, de lehet hogy 4 lenne a tokeletes (5 lapozas utan mar latni helyenkent hogy nem tokeletes a betuk korvonala, ami - talan a magas felbontasnak koszonhetoen - eleg feltuno tud lenni z elozo oldalak utan)
na de hogy ne csak fikazzam

- a vilagitas dobbenetes, meg felhosebb idoben is erdemes hasznalni, gyonyoru hofeher hatteret produkal, semmilyen foltosodas, egyenetlenseg nincs benne
- a beepitett szotar konnyen lecserelheto (le is toltottem hozza az ekonyvolvaso blog egyik cikkeben linkelt angol-magyar KOBO szotarat, tokeletesen mukodik), bar sajnos nem lehet siman hozzaadni angol-magyar szotarkent, de a gyarit lecserelve jol mukodik (persze mas nyelvunek el lehet hitetni, szoval siman be lehet pakolni pl. a francia-angol szotar helyere
)- a fontok testreszabasa nagyon jo, egy hajszalnyit koverebbre allitottam a betuket mint a gyari beallitas, igy szerintem lenyegesen jobban olvashato, nem olyan 'karcsu' a Georgia font
- a kereso nagyon jo, a gepelessel egyidoben listazza a talalatokat
nem bantam meg hogy lecsereltem a Nookot (a vilagitas tenyleg musthave), de azert hianyzik az az atgondoltsag, ami ott tobb apro reszletben is megvolt

-
-
Rebourne
aktív tag
Az e-ink kijelzők bevilágítása az nem háttérvilágítás! Legalábbis az itt felsoroltaké nem. Az oldalon levő ledek fényét az előlap irányítja le az e-ink felületre, ahonnan a szembe már visszavert és szórt fény jut. Fontos, és pozitív különbség a háttérvilágításokkal szemben!
-
cigam
titán
Nem tartom valószínűnek, hogy soros ellenállással szbályoznák a fényerőt. Az nem lenne energiatakarékos.
A PWM freki rendkívül alacsony mivolta (pár 100Hz)miatt adódhat vibrálás a monitorok/TV-k esetén (pláne ha passzív 100Hz-es, vagyis egy fekete képpel választják el a két félképet). Ezt könnyen ellenőrizhető "letekert" fényerő esetén elkezd vibrálni. (Nem is beszélve a dinamikus kontrasztról, ami a háttérvilágítást adó több száz LED fényerejét akár 1enként is tudja szabályozni)
Csak remélni tudom hogy az e-book-oknál ez PWM kHz-es nagyságrendü.
-
doc
nagyúr
válasz
Degeczi
üzenetére
ismerem a PWM-et, bar azt nem tudom hogy az olvasoknak ezt hasznaljak-e, vagy a 'normalis' megoldast (valtoztathato ellenallassal szabalyozzak a LEDeken atfolyo aram erosseget)
mindenesetre ha a PWM frekvenciaja eleg nagy, akkor azt sem kepes az emberi szem felismerni
(viszont elkezdett erdekelni a dolog, tud esetleg valaki ilyen szempontok alapjan vegzett osszehasonlitasrol az olvasok kozott?) -
Dhampir
félisten
válasz
JóGeri.
üzenetére
Hagyományos E Ink-kijelzőn nicsen fényerő beállítási lehetőség.
Az árak nagyon változóak, kulcsszavakat használva szét kell nézni. Akad olyan vásárló, aki eBayről szerzi be, mert úgy jóval olcsóbb például Nookot beszerezni.
Szerintem egy hazai garancia vagy az Amazon állítólag jó garanciája fontos szempont lehet.
-
JoinR
őstag
válasz
JóGeri.
üzenetére
Amíg nem tudod lefeketetni az igényeidet, nem lehet ajánlani semmit. Amit mondasz, annyi alapján azt mondom, vedd meg a legolcsóbb eink kijelzős ekönyv olvasót, mert az ezt tudja, és kész.
Amúgy kevered kicsit a dolgokat, bár a szemkiégetés eleve bullshit (a 60Hz CRT-hez képest ezek simogatnak), de röviden ezek a lehetőségek vannak:
- eink kijelzős olvasó --> klasszikus értelemben vett ekönyv olvasó esetén erről beszélünk, szemkímélő
- eink kijelzős háttérvilágítással --> hogy lássál sötétben is, de nyilván nem raknak bele olyan háttérvilágítást, hogy átlyukassza az agyad, meg ki is kapcsolhatod ha nem kell, szemkímélő
- színes kijelzős ekönyvolvasó --> kb. egy tablet, magazin olvasásra, vagy nem is tudom még mire való, na ez nem szemkímélő, mivel ugyanúgy világít, mint egy okostelefon, vagy monitor. -
Degeczi
nagyúr
éppenséggel pont attól vibrálhat, h nem folyamatosan világít!
a fényerő csökkentését a legegyszerűbb impulzusmodulációval, vagyis sűrű ki/be kapcsolgatással szabályozni, és az érzékenyebb szeműeknek akár tényleg zavaró is lehet
(könnyen lehet ilyen topikokat találni pl. LED-es háttérvilágítású monitorokkal kapcsolatban) -
JóGeri.
tag
-
doc
nagyúr
válasz
JóGeri.
üzenetére
nem tudom ezt a vibralas temat hol hallottad, de eleg nagy butasag, hogyan vibralna mar egy folyamatosan vilagito LED?

amugy a kerdes az, hogy mik az igenyeid. Egy ilyen kerdesre hogy "milyen olvasot vegyek?" eppugy nem lehet egyertelmuen egy adott tipussal valaszolni, mint pl a "milyen autot vegyek?" kerdesre...
-
JóGeri.
tag
hello mindenki.
segítsetek már, tanácsot kérnék, h milyen e-book olvasót vegyek..
tudom h ne világítson mert az nem vibrál vagy mi de általában nem írják le ezt az eladók h "ez vibrál! vigyázz mert este kifolyik a szemed tőle olyan szar.." Rem érthető mit akarok kihozni ebből..
Köszi előre is.
Üdv,
JóGeri. -
Dhampir
félisten
Még halkabban:
picivel drágábban ugyan, de a A Nook Simple Touch itt 32.000 Ft boltból, egy év garanciával és ingyenes házhoz szállítással.
-
troland26
őstag
Halkan jegyzem meg , hogy edigital-nál 29,9k a Kindle5 [link]
-
HThomas
őstag
válasz
Degeczi
üzenetére
"50e helyett akciósan" 41e a Tescoban a Kindle 5: az, ami kinn $70, vagyis szállítással és áfával sem lenne szabad 25e-nél több legyen
Durva... pedig a legtöbb műszaki cuccnál nincs ekkora eltérés, nem? (hacsak nem leértékelt kifutó fényképezőgépekről van szó :S ) Ez azért lehet, mert nincs hivatalos importőr?
Új hozzászólás Aktív témák
Tiltott témák:
● E-book illegális beszerzése
● Saját olvasó eladásra kínálása
- iPad 11 128GB Wifi Kék Karcmentes/2027.10.02.Gar./Akku 100%/p4662
- iPad Pro 11-inch M2 Wi-fi + Cellular 5G 128GB Silver
- Samsung Galaxy Tab S11 Ultra 256GB 5G
- Samsung Galaxy Tab S10 FE (SM-X520) 128 GB / 8 GB újszerű karcmentes állapot + Spigen tok
- Bomba ár! ÚJ, bontatlan iPad AIR 11 6.gen M2 CHIP! 256GB WIFI + 5G Cellular KÁRTYAFÜGGETLEN!
- Dell Precision 7550 i7-10850H 32GB 512GB Nvidia RTX3000 6GB 1 év garancia
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK H510M i5 11400F 16GB DDR4 1TB SSD RTX 4060 8GB Zalman S2 TG Cooler Master 650W
- Honor 200 Pro 512GB,Újszerű,Dobozaval,12 hónap garanciával
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550M R5 5600X 16GB DDR4 512GB SSD ROG RTX 3070 Ti 8GB Asus A31 PLUS TG ARGB 750W
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 Pro Max 128GB Pacific Blue -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3996
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

De te tudod, a Rootolás a Nooknál időigényes szvsz, de utána azért más érzés dolgozni vele, ezerféleképpen tökéletesen testre szabható az olvasó, szótár illeszthető bele stb. más szint. Hozzáteszem sima egyszerű formátumot nekem jobb a Kindle-ön olvasni ezek mellett is, de sajnos nagyon sok a szakkönyv mostanában.....

)