Hirdetés
- Yettel topik
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Motorola Moto G06 Power – nagyfater új zakót vett
- Milyen okostelefont vegyek?
- One mobilszolgáltatások
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- VoLTE/VoWiFi
- Samsung Galaxy Watch8 és Watch8 Classic – lelkes hiperaktivitás
- Vivo X300 Ultra - tárcsázz, ha van rá keret!
- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
-
Mobilarena
▼▼▼ E-KÖNYV OLVASÓK ▼▼▼
A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott márkák listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!
Utolsó frissítés: 2026. április
Ahhoz, hogy segíteni tudjunk a számodra legmegfelelőbb e-könyv olvasó kiválasztásában, a hozzászólásod mindenképpen tartalmazza az alábbi kérdésekre a választ:
■ Hány hüvelykes legyen a kijelző?
■ Mennyi pénzt szánsz rá maximum? (Lehetőleg konkrét összeget írj!)
■ Egyéb speciális kívánság (színes; írható; gombokkal kezelhető; magyar nyelvű szoftver; vízálló, stb.)
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Oldman2
üzenetére
Lehet, hogy elbeszélünk egymás mellett, akkor bocs. Én arról beszélek, hogy egy fizikai (papír) könyvben vannak oldalszámok, és hogy nagyon hasznos, ha ezek az oldalszámok az ebookban is megjelennek, illetve kereshetők, mégpedig azért, mert a papír könyv oldalszámára lehetnek hivatkozások, amiket egy elektronikus könyv esetén sem lenne jó elveszteni.
Most utánanéztem, és a Koreader is tudja azt, amit fentebb feltételeztem:
Page numbering and reference page numbers
Nem tudom, hogy ez lett-e az új feature, ha nem, akkor valamit félreértettem.Amúgy a linkelt fejezet írja azt is, hogy a Koreader is támogatja azt, hogy a margón (is) jelzi, hogy hol van vége egy oldalnak, azaz, hogy hol vannak az oldaltörések eredetileg (az eredeti, pl. papír könyvben). Valahogy így néz ki:
(Redditről loptam.
) -
válasz
Oldman2
üzenetére
De már elhangzott a megfejtés: a fizikai oldalszám azért kell, hogy a külső hivatkozásokat értelmezni lehessen. Pl. olvasol egy szakcikket (egy folyóiratban), és azt látod a hivatkozásnál/lábjegyzetnél, hogy "lásd X könyv, Y kiadás, 172-173. oldal." Ha ennek utána szeretnél nézni, akkor az kevés, hogy megszerzed az X könyv Y kiadását epub-ban, azt is tudni kellene, hogy mettől meddig tart a 172-173. oldal, és ezen segít ha a fizikai könyv oldalszámai is rögzítve vannak (és meg vannak jelenítve).
-
Apollyon
Korrektor
válasz
Oldman2
üzenetére
Factory reset nem fut le, viszont a kobo.sqlite íródik felül, azaz elvesznek a beállítások, az activity alatt minden statisztika, illetve a könyveknél hogy mennyit olvastál belőle (reading progress).
A könyvek maguk rajta maradnak az eszközön, csak az veszik el, amiket velük csináltál, tehát mindegyik "Unread" lesz.
A fileok és modok is rajta maradnak az eszközön, tehát koreader, kfmon, nickelmenu, nickelclock ha ezek is vannak mind maradnak, és persze a firmware verzió is marad.
A patchek viszont eltűnnek, újra kell patchelni a Nickelt (tehát csak a korábban használt KoboRoot.tgz filet felmásolni, illetve a Nickeles config fileokban lévő beállítások is elvesznek (mivel mondjuk innen olvassa ki a rendszer a beállításokat), tehát a.kobo/Kobo/Kobo eReader.conf
alá is újra be kell másolni a kívánt feature settingset, pl ezt, hogy a koreader minden egyes file-ja ne legyen felsorolva nickelben a könyvek között:[FeatureSettings] ExcludeSyncFolders=(\\.(?!kobo|adobe).+|([^.][^/]*/)+\\..+)
Kb. ennyi, az annotationökkel nem tudom mi lesz, mert nem használom őket.A leírt folyamatok érvényesek oda-vissza, azaz sideloaded módból ki- és belépés esetén is.
-
-
Cs1csó
titán
válasz
Oldman2
üzenetére
Teljesen jó. Az oldalfrissítéssel kapcsolatos beállítások is vannak így lehet olyan beállításokat módosítani amivel csökken a fogyaztás.
Nekem mindig megy aludni ahogy be van állítva.
De az e-könyv olvasónál lényegtelen hogy alszik/kikapcsolt/bekapcsolt állapot mert akkor fogyaszt energiát amikor "módosul/változik" a kijelző tartalma pl.: lapozás. De itt is van különbség hogy "teljes" oldalfrissítést csinál az olvasó, vagy csak az adott új tartalmat jeleníti meg. -
Helios
tag
válasz
Oldman2
üzenetére
Azért megy a szervizbe az eszköz, h legyen kép. Sőt, mivel ilyenekben szokott lenni szervizport is belül, még kép sem feltétlen kell nekik, hogy megtudják, h mi történt vagy hogy hol a hiba. (Még az is simán elképzelhető, hogy valahol annak is kitörölhetetlen nyoma marad, hogy volt rajta JB valamikor hiába a gyári visszaállítás.)
-
BoB
veterán
válasz
Oldman2
üzenetére
Ez ilyen formában nem igaz, nagyobb akksi bármekkora kijelzős eszközbe rakható annak növekedése nélkül, a vastagság kárára. Ezt viszont nem akarják meglépni mert a vékony eszköz megítélése a köznép által kedvezőbb.
Sajnos amúgy, én inkább lennék el egy centis vastagságú telefonnal, nekem nem szakad le a kezem tőle...
-
csendes
addikt
válasz
Oldman2
üzenetére
Pontosabban tz üveg hordozóra felvitt TFT sérült meg és ilyen esetekben gyakran a granciális javítást vagy cserét elutasították, arra hivatkozva, hogy mechanikai sérülés érte a készüléket, holott nem látszott semmilyen törés vagy repedés a külső üvegen. A nagyobb átmérőjű készülékeken gyakrabban fordult elő.
Ahol nem üvegre viszik fel a TFT-t, ott ilyen meghibásodás gyakorlatilag nincs. -
hockeyapu
senior tag
válasz
Oldman2
üzenetére
Élőben azért nem ilyen borzalmas !
A 10"-os meg szerintem nem olyan nagy, nekem pont megfelel . Persze csak otthon olvasok , utazás alatt nem (érdekes lenne vezetés közben !
)
És nem tartom a levegőben magam előtt (420g), hanem letámasztom, így sokkal kényelmesebb mint bármelyik papír könyv ! Fekvő mód, dupla oldal, egy oldal akkora mint egy 7,8"-os.
De természetesen kinek mi jön be !
-
totasenior
tag
válasz
Oldman2
üzenetére
Ezzel tisztában vagyok, mégis van olyan pdf, amit szeretnék olvasókészüléken olvasni, az átalakítása erre valóban alkalmas formátumra viszont sziszifuszi munka, mint tudjuk.
Konkrétan Gavin Menzies: 1421 c. könyvéről van szó. Már néhányszor nekiugrottam de a minősége sem a legjobb (valószínűleg az alkalmazott betűtípusoknak is lehet ehhez köze, na meg nem tudom hogyan, milyen programmal lett szkennelve).
Megszereztem az eredeti angol epubot, megvan lengyelül is, azok szépek, jók, de sajna angolul annyira nem tudok, le kellene fordítani. Elég terjedelmes. Nem határos a lehetetlenséggel, előfizetek a DeepL pro verziójára, sok ülés kell hozzá a laptop előtt. -
-
válasz
Oldman2
üzenetére
Avagy az LCD/OLED kijelzőből érkező fotonok kemények, és irtózatos sebességgel csapódnak az ember szemébe, viszont az e-Ink kijelzőről visszaverődők lassúak és lágyak. Talán még kerekdedebbek is, de ebben már nem vagyok biztos.
Én félhomályban szívesebben bámulom az LCD kijelzőt, az e-book olvasó valahogy fura. Szóval semmiképpen sem érzem jobbnak. IMHO.
-
Cs1csó
titán
válasz
Oldman2
üzenetére
a lényeg, hogy a szemet kevésbé bántja.fPApi
Azzal még tovább csökkentheted a szemed terhelését ha nem egy teljesen sötét helyiségben olvasod az e-könyvet (és csak az olvasó világítását használod) hanem valami fény legyen a háttérben legalább szórt fény formájában.
Nálunk a tévét sem "vaksötétben" nézzük este, hanem van a tévé mögött egy kis lámpa ami a plafon felé van irányítva így van szórt fény és nincs vaksötét. -
-
rednifegnar
senior tag
válasz
Oldman2
üzenetére
olyasmi, most is fent van a calibre mert azzal szoktam fajlokat konvertalni, de ha benezek a kimenet konyvtaraba tele van random cuccal ami engem elegge zavar.
kicsit fazom attol hogy beeirjak/szerkesszek egy olyan szoftverben metaadatokat ami ki tudja hol milyen formaban tarolja, amihez kesobb nem ferek hozza vagy eleg maceras atmenteni mashova stb. nagy igenyeim nincsenek mert gyak. most is 3 adatot hasznalok, kategoria,szerzo,cim.
minden esetre raneztem par darabra igy neten at,
ONYX BooX Tab Ultra 10,3", azt irja 26cm a kepatlo, ezt nagyon nagyak erzem, plane hurcolni (plusz kava, igaz az jo keskeny).
asszem a 10 az sok, 8-nal nagyobb nem lenne praktikus. mostanaban soxor maszkalok olyan helyre ahol sehol semmi, szo szerint puszta kozepe es orakig ott kell uldogelni.
igazabol ezert is jott megint elo ez az ebook dolog.
jo lenne valami olyan ami hasznalhato meretu lenne de nem tul nagy, a sony nagyon pici 13cm a kepernyoje (5.1") ehhez merten eleg nagy a kavaja kb 19cm atlo (7.4").
ha ennel nem lenne sokkal nagyobb es kitoltene a kepernyoje a nagyja teruletet az egesz jo lenne.
a hurcolas miatt, fontos hogy ne legyen tul nagy mert akkor nem fogom elvinni, raadasul csak tomegkozlekedem meg gyalog megyek, igy a meret fontos szempont.
amit hirtelenjeben leletem, kobo libra2, 7" és kobo sage 8". mindketto hattervilagitasos.
meg megprobalom leszimulalni a meretuket.
van olyan bolt bp-en ahova bemegy az ember es meg is tud nezni tobb tipust?
(mm-ban egyik sincs uzletben ugy latom) -
törölt tag
válasz
Oldman2
üzenetére
Miről beszélünk? A fórumtárs felhozta a Carta1200 kijelzőt ami nincs is a PocketBook Verse Pro-ban hanem csak Carta HD.
Volt már több olvasód, látsz valamilyen minőség javulást a Kindle PaperWhite 5 Carta 1200 kijelzőjén az előzekhez képest?
Amit eladtál nemrég ha jól tudom az is Carta HD kijelzővel volt.Bozek
Itt például nem a Pocketbook tűnik a rosszabbnak: [link]. A videó azon részein, ahol könyvet mutat, persze kontrasztosabb a Kindle, de vastagabb és szélesebb betűket használ, ezért írtam, amit.
Nem véletlenül...
Régebben utána olvastam több helyen és többen panaszkodtak a kijelző problémára amit a videóban is látni.
Állítólag kijelző vagy hardveres gond volt, amit állítólag javítottak.
Hardveres gond esetén variálhatsz a fontokkal és a vastagsággal reggeltől estig akkor is gyengébb lesz a kijelző. Pont jót hoztál fel... -
Lien
aktív tag
válasz
Oldman2
üzenetére
Amazonon rendeltem ugyan úgy. Az elsőben csak az első bejelentkezésig működött a wi-fi aztán már nem... Ha megjön először laptopról fogom aktiválni a készüléket, frissíteni a legújabb rendszert aztán meglátjuk hogyan milyen lesz. Remélem menni fog, visszaküldeni nagyon nem akarom, most, hogy minden mangát bedaráltam a szünetben nincs mit olvassak munkahelyre menet és jövet, illetve itthon is nagyon kellemes volt kis fényerőn olvasni, elképesztő mennyire szerethető.
-
Lien
aktív tag
válasz
Oldman2
üzenetére
Igen, köszönöm szépen Neked is, itt mindent amit leírtatok megpróbáltam, az 1-11 portosat is megnéztem, erre van beállítva a modem 2,4 GHz-n és sajnos így is semmi, redditen is havonta jön egy poszt, hogy nem működik a wifi és ott leírtak olyanokat amiket ide is leírtam (vessző használata vagy egyéb más) és még így sem...
-
válasz
Oldman2
üzenetére
Igen, a 24% elég jó, bár Karácsonyig a 2+1 akciójuk akár ennél is jobb lehetett.
Viszont pont azt akartam írni, hogy a 24 csak kicsivel jobb, mint a Book&Walk állandó áfamentes ára, erre most épp teljes árak vannak náluk. Pár napja még a "szokásos" áfamentes árak voltak, én nem értem ezt a boltot. Sem az áfa nélküli árakat, hiszen erről sehol nem írnak, nem is akció, de ha kiszámolod, pont az áfával kevesebb náluk egy konkrét könyv ára. Sem azt, amikor meg visszaállnak normál árra.
-
-
Cs1csó
titán
válasz
Oldman2
üzenetére
Nem láttam még ilyet, úgyhogy nem tudom. Ha kinn a szabadban fényes nappal is jól olvasható a kijelző és tényleg - hosszú használat után - érezhető a kisebb szemterhelés akkor hajrá.
Nyilván HA van háttérvilágítás ≠ e-papírAmúgy én anno kicsit jobban beleástam magam a témába (csak kicsit nem nagyon
) még monitorvásárlás előtt és pl. arra most is érdemes odafigyelni, hogy PWM vagy FlickerFree legyen a panel, ez valami villódzás, ami nem túl egészséges, se az agynak se a szemnek, főleg epilepsziásoknak 
Tehát igen van hova fejlődni (csodálkoztam is hogy egyáltalán gyártanak ilyen villódzó monitorokat, de hát az a világtól ahol képesek elkövetni a 100% műszálból készült zoknkikat ne várjunk sokat) -
-
Rider_003
csendes tag
válasz
Oldman2
üzenetére
Szia,
Ha jól láttam ebben is erős a pocketbook, talán az egyik legtöbb formátum támogatott a márkánál. De továbbra is laikus vagyok, pont ezért kérdeztem, hátha a nálam jóval tapasztaltabbak a két eszköz összehasonlításában tudnak tanácsot adni.
Ez is egy érdekes szempont lehet, hogy a színes color2 rendelkezik -e bármi hátránnyal ezen a téren a 4-hez képest (vagy bármi másban)?Oldman2 köszönöm a kiegészítést 👍bár ha jól tudom lehet konvertálni is a formátumok között.
Van valaki akinek esetleg van a fent említett típusokból?
Köszi
-
Cs1csó
titán
válasz
Oldman2
üzenetére
Az ALZA ezt csinálja, írja a honlapon, hogy pl. ha nézel egy terméket ami 50k HUF akkor alatta van egy link, hogy "felbontott termék 44kHUF"
DE máshol ezzel nem nagyon találkozom tehát ott simán újként eladják.Amúgy szerintem pont az e-könyv olvasóknál pont a kijelzőben nincs nagy variálás hiszen most a legtöbben a "Clara" kijelző van a méret/felbontás alapján pedig lehet tudni, hogy mennyire "HD" a felbontás.
Nyilvánvaló hogy mennyire fürge a rendszere stb. azt úgy ahogy vissza tudja adni egy YouTube videó. -
Bozek
nagyúr
válasz
Oldman2
üzenetére
Mondjuk ez az e-book readertől azért messze van. Annak pont az az egyik legnagyobb előnye, hogy szinte bármennyi könyvet magaddal vihetsz. Persze itt is, csak legyen hozzá bőröndöd.

Amúgy az közepes fényerőn 10 óra se épp pozitív, töltheted 2-3 naponta, ha sokat olvasol. És kérdés, hogy mennyi, ha full fényerőn tolod.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
Oldman2
üzenetére
Ez valami halál gagyi. A repülőn ülős összehasonlításban is látszik, hogy a második képen a csákó arrébb dől, hogy ne zavarja a hölgyeményt, különben ugyanúgy zavarná a fény. Egyébként meg tök jó élmény lehet így olvasni, hogy minden oldalváltásnál meg lapozásnál emelgetni kell ezt a nagy ötletet. Meg még több repülős példa, látszik erőltetetten keresik a helyzetet, hogy mikor zavarhatsz másokat az olvasásoddal...
-
bwoay
nagyúr
válasz
Oldman2
üzenetére
Házilag nem bontható. és bár ez nem mentség, de egy 2017 vége felé megjelent Oasis 2 - évente reálisan átlag 25 töltést feltételezve - 8 év alatt ér el 200 ciklust. Mindezzel együtt érthetetlen, hogy miért így oldotta meg az Amazon, pláne, hogy a non-plus ultra modellről van szó
-
-
Bozek
nagyúr
válasz
Oldman2
üzenetére
Akkor szedjük darabokra a cikket:
"Egy e-book az élete során 168 kilogrammnyi lábnyomot hagy, míg egy könyv csupán 7,5-et. Ez azt jelenti, hogy 22-23 könyvnél vagyunk egálban!"
Hát, aki csak 22-23 könyvet olvas el, annak felesleges is az e-book olvasó."a könyv csupán gyártásakor igényel energiát, míg a folyamatos töltéssel az e-book egész élete során szipolyozza a drága áramot"
Gondolom gyertyafénynél olvas, amikor nincs világos.
Nehogy már kevesebb villanyt használjon az olvasáshoz havonta, mint amennyi egy e-book olvasó töltéséhez kell."A papír újrahasznosítására már számos bevett gyakorlat van, és re-papírból is egyre több olvasnivaló készül."
Ja, ezzel megvédtük a fákat, de a nyomtatáshoz azért nem csak papír kell."olvasás után „megforgatjuk” őket a használtkönyv-piacon, valamint igénybe vesszük a könyvtárainkat"
Persze, mert meg akarjuk várni, amíg valaki elolvassa, vagy esetleg pár év múlva a könyvtárból kikölcsönözhetjük.Bódi Ádámra érdemes rákeresni Google-ban, vannak érdekes cikkei más oldalakon is, amik még hiteltelenebbé teszik. De legalább olyan szép kackiás bajsza van.
-
válasz
Oldman2
üzenetére
Vannak ott hülyeségek is:
Kisebb a lábnyoma, mint a nyomtatott könyvnek. – Szintén hamis. Egy e-book az élete során 168 kilogrammnyi lábnyomot hagy, míg egy könyv csupán 7,5-et. Ez azt jelenti, hogy 22-23 könyvnél vagyunk egálban!
Itt e-booként az ebook readert érti, viszont egy ebook readert nem 1-2 könyv olvasására használjuk, hanem több ezer vagy tízezer olvasására.
Abban persze igaza van, hogy kell tölteni is időnként.
mod: látom már kiveséztétek
-
Celtis
veterán
válasz
Oldman2
üzenetére
Ez konkrétan egy idióta.
Egy e-book olvasóval több ezer könyv is elolvasható.
Összehasonlításként 1 tonna papír előállításának erőforrás igénye többek között:
417 m3 víz
1,7 tonna fa
717 kWh energiaA fa kivágás, szállítás valamint a könyv előállítás és terjesztés energia igénye bele sincs számolva.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
Oldman2
üzenetére
Ez egy elég ócska cikk.
Megóvja az erdőket. – Hamis, ugyanis előállításához olyan ritka anyagok bányászatára van szükség, hogy ez az ipar az egyik leginkább pusztító az ökoszisztéma számára. Emellett....
Egyáltalán nem írja le, miért lenne káros ez egy erdőnek. Nem azt mondom, hogy biztos nincs semmi, de ezzel semmit sem magyarázott meg.Az meg, hogy az olvasókat folyamatosan tölteni kell, igazán fergeteges. Valszeg ez a firkász még életében nem látott könyvolvasót, de azért "cikket" ír róla.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Tiltott témák:
● E-book illegális beszerzése
● Saját olvasó eladásra kínálása
- MacBook Air M4 15 256GB Starlight Bontatlan + Új (Számlával!) 2 ÉV GARANCIA
- HIBÁTLAN iPhone SE 2020 64GB Black-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4001
- REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad 40AY Universal USB-C Dock
- Használt 1TB NVME SSD-k - frissítve: 04.11
- ASUS ROG Strix RTX 4090 OC 24GB GDDR6X Videókártya! BeszámítOK!
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

)

Dr.NX