Hirdetés

Keresés

Hozzászólok Aktív témák

 • DarkByte

  addikt

  Valakinek esetleg van tapasztalata hogy tetőtéri antennával Kecskemét vagy Kiskunfélegyháza környékéről megy-e? :F DVB-T képes tuner-t ugyan tudok kérni, de az antennáink nem Pest felé "néznek", így plusz antennát kellene szerelgetni, a vesződést vele pedig ha már valaki próbálta hogy nem megy akkor megspórolnám. :)

  Egyébként van valami módja esetleg annak hogy analóg TV -vel megnézzem a jel eljut-e eddig? Gondolom jellegzetes képe és hangja van a digitális adásnak ekkora, kb. mint egy C64-es szalagnak a hagyományos magnóban. :D

  Mod: Hmm.. most viszont megnéztem a felrakott mintát, sajnos CoreAVC -vel, kikapcsolva a deinterlace -t és a deblocking -ot is szaggat, úgyhogy ez felejtős. :(

  [ Szerkesztve ]

 • DarkByte

  addikt

  Láttam már korábban, ez alapján kívül esünk a jelkörzeten. Ennek ellenére lehet valakinek erősítve sikerült befognia; erre lettem volna kíváncsi, de úgy tűnik még túl korai a kérdés. :B

  #61: ha lesz egy kis időm, a plusz antennát megpróbálom felrakni a tetőre Pest irányába, bár tartok tőle nem lesz vele nagy sikerem. :D

  Köszi a segítséget! :R Nyomon követem a topic -ot mert érdekel a dolog, remélem augusztus 8 után linkeltek majd pár screenshot -ot a tényleges HD adásból, ha már nézni nem is fogom tudni. :)

  [ Szerkesztve ]

 • DarkByte

  addikt

  Azok alapján amiket írtak biztosan. Próbáld ki például ProgDVB -vel, ehhez még ahogyan nézem kell egy regisztrált Elcard AVC plugin is a H.264 -es adásokhoz.

 • DarkByte

  addikt

  Uhh, na ez aztán szép. :Y Azt hittem csak a helyi TV-sek által készített HD felvételeket fogják "átjátszani", de jó látni hogy az m1 kivonult egyéni HD felszereléssel is. Kár hogy kimaradok a jóból. :O (Esetleg egy részletet a tényleges HD adásból feltehetnétek majd ;))

 • DarkByte

  addikt

  Köszi szépen. :R Ez aztán a képminőség, pedig csak 720p -ig natív a monitorom :Y Megjegyzem a gépemet még mindig megeszi reggelire, úgyhogy csak átkódolás után tudtam megnézni folyamatában. :)
  #150: az adatlapomon lévő gép kevés neki, és kb. egy korú a tiedével. Igaz a VGA -m nem tud HD gyorsítást.

  [ Szerkesztve ]

 • DarkByte

  addikt

  Nagy nehezen találtam egy MPEG4 képes DVB-T beltéri egységet: [link] Nagyjából ilyen árra számítottam, igaz jelenleg nem is lehet rendelni. Egyszerűnek tűnik mint egy kőbalta, gondolom sima antenna modulátorral is képes továbbadni a jelet, így még csak Scart képes TVre sincs szükség :)

  Apropó, tegnap néztem hogy a jelenlegi 384kbps -es mp2 hangsáv milyen minőségű és 20 khz -es sávszélességet ad, úgyhogy igazából egy szavam sem lehet, csak nem hiszem hogy majd a tényleges adók később ekkora bitsűrűséget kapnak a hangnak. :U

  [ Szerkesztve ]

 • DarkByte

  addikt

  Helló! #231 -es hozzászólásban linkeltem egy beltéri egységet, amivel kiegészítve a TV -det nézheted a HD adásokat. E-mellé már csak egy HDMI kábelt kell venned amivel összekötöd a TV -vel.

  #244: . Ez például valószínűleg jó lenne: [Lifeview FlyDVB-T Duo PCMCIA] Mint fent már írtuk párszor bármilyen DVB-T képes hardver jó, a HD -hez csak a TV néző szoftvert kell lecserélni egy olyanra ami tud H.264 -et dekódolni, ezek pedig többnyire univerzálisak.

  [ Szerkesztve ]

 • DarkByte

  addikt

  Korábban már linkelt bzoley egy videót: [#149] A laptopodon szerintem biztosan jól fog menni.

  #283: AC3 -mat valószínűleg több beltéri fog ismerni, így én is e mellett voksolok, továbbá ha lesz 5.1 -es hangú adó akkor ott is valószínűleg azt fogják favorizálni. Bár jobban örülnék az AAC -nek. 128 kbps -al már szvsz bőven oké volna a legtöbb műsornak.

  [ Szerkesztve ]

 • DarkByte

  addikt

  Lenne egy közérdekűbb kérdésem. Valaki tud esetleg olyan linket ahol a hivatalos DVB-T multiplex -ek építéséről naprakész információt lehet /majd/ olvasni? :F Gondolom hogy az A és C multiplex elkészülő állomásainak egy részén már november előtt is lesz fogható adás. Egyenlőre ezt találtam, kérdéses ez mennyire lesz naprakész, a kísérleti adásról sincs ezen a részen szó. :F

  [ Szerkesztve ]

 • DarkByte

  addikt

  nekem eltüntek az mpeg2-as adók...
  Huh, ebben az országban már ezt is lopják? :Y
  Hmm, ez lehet gyenge volt. :B

 • DarkByte

  addikt

  A UPC Digital előfizetésedhez tartozik egy előfizetői kártya (olyan mint egy telefonkártya) ami a beltéri egységben van. E végett tudod nézni az adókat amire előfizetsz. Ahhoz hogy a gépen is tudd nézni ezeket, egy olyan TV tuner -re van szükséged, amibe ilyen kártyát be tudsz tenni (sajnos ezek ritkák és elég drágák).

 • DarkByte

  addikt

  hát úgy néz ki nem tudom hogyan történt de az mpeg2-es vételre alkalmas tuner részem elszállt.az mpeg4 most is jön.
  Khmm.. ezt azért gondold át még egyszer. :U A tuner -nek teljesen mindegy milyen tömörítésű adást akarsz nézni, nem az dekódol. Képzeld el úgy mint egy hálókártyát; nem létezik ott sem külön Quake4 -es hálókártya. (ez aztán a konyha nyelvre fordított hasonlat :D). Azt már el tudom képzelni hogy szoftveres oldalon valami a gépen összetekeredett és ezért az MPEG-2 -es adásokat nem láttad. :)

  [ Szerkesztve ]

 • DarkByte

  addikt

  Ha jól tudom a DAB+ szabványt fogadták el a digitális rádiózáshoz, ami vélhetően a HE-AAC vagy a HE-AAC2 akar lenni, ez utóbbi pl. 32 kbit-es sztereo adást jelent(het).
  Egész pontosan HE-AAC2 (vagy eAAC+) Parametric Stereo kódolással 48kbit/s -ig (szerintem borzalmasan tönkreteszi a Stereo jelet), illetve HE-AAC (vagy AAC+) e-fölött 128kbps -ig (a 64kbit/s háttérrádiózáshoz már jó kompromisszum szerintem, e-felett már nem javul jelentősen az AAC+ minősége), a felett már LC-AAC használatos. (én, ha minőségi relatív kis helyet foglaló adást akarnak, akkor valami minőségi kódolóval - pl. a Nero AAC tömörítője nagyon jó - 128kbit/s -es LC-AAC -t javasolnák, de gondolom nem én fogom eldönteni :D) Az már jobban fáj hogy ahogyan tudom a DVB-T tunerekkel nem lehet DAB+ -t is venni (avagy ez is csak szoftver kérdése lenne? :F), szóval vagy tuner csere, vagy külön USB -s DAB+ vevőt kellene venni (ilyet pedig én még itthon nem találtam webshop -ban ez eddig). A legjobb egy öszvér megoldás lenne USB -s formában, de ilyet meg végképp nem láttam még. :( "Szerencsére" a DAB+ engem még 2009 végéig nem érint.. sajnos.

  [ Szerkesztve ]

 • DarkByte

  addikt

  A rádió mindenképpen nehezebb helyzetben van; talán a legfájóbb pont az autórádiók, mert sok autóban az alap felszereltség része, ehhez passzoló előlappal és opcionális másodlagos kijelzővel, szóval limitálva van amire cserélni lehet.

  DAB esetén egyébként nincs 10Mbit -es multiplex, valahol 1,5Mbit -et tud egy FM csatorna áteresztő képessége, szóval egy optimális 64kbit/s -es eAAC+ -al 20 adó fér egy multiplex -re. A kistérségi rádióval kapcsolatos kérdésedre pedig már vázoltam egy lehetséges forgatókönyvet a Revo DAB vevőjének fórumában (utolsó bekezdés).

  #328: Nálam Media Player Classic nyitja, a belső filtereknél (Internal Filters) be kell kapcsolni az "MPEG PS/TS/PVA" szűrőt, illetve szükséged van valamilyen H.264 dekóderre (pl. ffdshow tudja dekódolni csak telepítéskor be kell kapcsolni), illetve mp2 dekóderre (ez is van MPC -ben: "MPEG Audio" megintcsak a szűrőknél). Ha nem társítaná akkor dobd rá az ablakára (egyébként .ts kiterjesztésű a fájl ha azt szedted volna le aminek nincs kiterjesztése)

  [ Szerkesztve ]

 • DarkByte

  addikt

  Semmi gond :)

  Ha már megy az MPC és hang is van akkor már csak a videó dekódert kell beállítani. Keresd meg a Start menüdben az ffdshow video decoder nevű programot (ez a konfiguráló programja, ha K-Lite Codec pack -ot használsz akkor a Configuration almenüben van). Bal oldalt menj a Codecs részre, majd jobb oldalt a lista tetején a H.264/AVC sorban a második oszlopban állítsd át a legördülő menüt libavcodec -re. Ezután OK és próbálhatod újranyitni a videófájlt MPC -ben. Ha ez után nem szaggat vagy marad el a kép akkor még kell egy Deinterlace szűrő a teljes élvezethez, mert látni fogod hogy "fűrészes a kép". Ennek módja: megint csak bemész a beállításokhoz, bal oldalt bepipálod a Deinterlacing lehetőséget, majd ki is jelölöd mint elemet, ezután jobb oldalt a lenyíló listából válaszd az ffmpeg deinterlacer -t, ez elég szép eredményt ad. OK-zd le, majd megint újra kell nyitni a videófájlt.

  Arra figyelj hogy a Deinterlacing beállítás minden videóra vonatkozni fog amit az ffdshow dekódol szóval amikor nem olyan filmet nézel ezt ki kell kapcsolni (menet közben is lehet egyébként állítgatni, ha fut a dekóder akkor a tálcán az óra mellett megjelenik az ikonja egy piros FFv felírat képében, arra jobb kattintva ugyanúgy elérhetőek ezek az opciók)

  Sok sikert! :)

 • DarkByte

  addikt

  Szerintem írd meg hogy milyen géped van, mert elképzelhető hogy nem lesz elég erős a FullHD -hoz (sajnos nálam is ez a helyzet).

  Esetleg ha valamilyen komolyabb videokártyád van, ami tudhatja a hardveres HD dekódolást akkor érdemes volna kipróbálnod a Media Player Classic Home Cinema -t [link] Bal oldalt a DXVA Support részen le van írva hogyan kell a hardveres gyorsítást beállítani.

  Ha ez sem jön be akkor neten kutakodhatsz CoreAVC kodek után, de nem részletezném hol találsz ilyesmit, mert nem tűrik meg ezen a fórumon. :B (CoreAVC esetén viszont ki kell kapcsolni előbb az ffdshow -ban a kodeket amit az előző hozzászólásban írtam, mert különben nem a CoreAVC -t fogja használni lejátszásra)

  [ Szerkesztve ]

 • DarkByte

  addikt

  Az 1080i filmeknél látszólag tényleg felesleges, ott az 1080p logikusabb lenne, viszont ha az olimpiát vagy más sport eseményt vesszük akkor az 50 Hz -es képfrissítés sokkal folyamatosabb képet jelent ami ilyen gyors mozgásoknál hasznos. A filmeknél egyébként is sugározhatnak félképes megoldással úgy hogy lényegében progresszív képet kapsz, a felső és alsó félkép egy frame -ben ilyenkor ugyanazon képkockához tartozik. Vagyis az 1080i univerzálisabb mint a progresszív ami csak 24-25 fps egész képkockát enged meg. 720i tudtommal nem elterjedt, így valószínűleg ezért is döntöttek az 1080i mellett az MTV -nél. Javaslom ezt elolvasni, világosabb lesz remélhetőleg a dolog: [link] Azt viszont nem tudom hogy 1080i és 1080p között menet közben van-e lehetőség váltani, tehát egy film progresszívban megy, a reklámok pedig például váltott sorosan. Úgy tűnne logikusnak hogy a H.264 kodek lehetőségei végett ez is működik.

  wwenigma: nem hinném hogy például egy jobb tetőtéri antennával Szegeden ne lehetne majd fogni a Szentesi adón futó DVB-T multiplex -t (ami ugye még idén lesz). Én a régi albérletemben egy tetőtéri antennával a negyedik emeleti lakás ablakából - a betontömb közepéből - fogtam RTL Klub -ot ami mint nemrég kiderült csak Szentesről van sugározva a környéken (gyengébb is volt a vétel valamivel természetesen, de elviselhető volt). És csak egy gagyi AstroVision tuner -em volt.

  pikkpukk #502: a progresszív->váltott soros konverziót a beltéri el tudja végezni, elvégre most is tudsz DivX -es asztali lejátszóval CRT TV -n filmet nézni pedig a DivX filmek túlnyomó többsége progresszív. :)

  [ Szerkesztve ]

 • DarkByte

  addikt

  Igen én is erre gondolok hogy az MPEG-4 adatcsomagok elején valószínűleg szerepel az AR flag mellett az interlaced flag is, így elvileg menet közben az is váltható, bár mélyebben nem ismerem a fizikai rétegét az AVC/H.264 -nek. (na meg lehet nem kellene ezt itt erőltetni, mert nem nagyon kapcsolódik a topikhoz :B)

  [ Szerkesztve ]

 • DarkByte

  addikt

  Igen, melyik a több az 50 fél gombóc vagy a 25 egész gombóc :)

  Rick4: azért sugároznak 1080i50 -ben mint fent is írtam, mert nem csak filmekből áll a TV adás, a sport közvetítések, a riportok sőt még a reklámok egy része is 50 félképes rendszerben kerül rögzítésre (sőt a kommersz DV és HD kamerák is így rögzítenek pontosan a folyamatosabb mozgásrögzítés végett). 1080p50 -et pedig a fent linkelt írás végén olvashatod hogy nem gazdaságos sugározni mert egyszerűen nincsenek még rá gazdaságos eszközök.

  #515: a tölcsérektől tekintsünk el. Az 1920x1080i lényegében nem más mint egy kétszer akkora képkoca számú de fele függőleges felbontású képkockák sorozata amiket egy képpé fésülünk össze a megfelelő pozícióban (tehát 1920x540@50fps). A plusz képkockák száma miatt az overhead pedig minimális amennyire én tudom. Próbáld ki hogy AviSynth -el egy 1080i HD adást SeperateFields eljárással szétszedsz félképekre. Tökéletesen folyamatos 50fps -es videót kapsz.

  [ Szerkesztve ]

 • DarkByte

  addikt

  Pont a lényeg nincs leírva, hogy hogyan is lesz a váltottsoros adásból korrekt progresszív (ami az LCD monitoron/tévén sem lesz csíkos)
  A fórum hozzászólások között ha megnézed pont ezt kérdeztem PPeter -től. Idézem: "A HDTV készülék a benne található jelfeldolgozó áramköröktől és paneltől függően alkalmaz mindenféle huncut eljárást az 1080i formátumok progresszív megjelenítésére. 1080i50 esetén például minden egyes félképet teljes képkockaként jelenít meg (természetesen ügyelve rá, hogy az egyes félképek sorai a megfelelő "helyre" kerüljenek függőlegesen, hogy ne ugráljon a kép), így valójában 50 fps progresszív képet állít elő belőle, de vannak olyan 100 Hz-es HDTV-k is, amelyek az így előállított 50 képkockát megduplázzák, megpróbálják megbecsülni az egyes mozzanatok közötti állapotot, így valójában 100 fps-t gyártanak az eredetileg 50 mozzanatot tároló 1080i50 képfolyamból. Gyártó- és típusfüggő és persze rengeteg hangzatos technológia eljárás segíti a plazma és LCD TV-ket ebben a feladatban." Ugyan ezt teszik nem mellesleg a PC-s TV tuner kártyák programjai is, ha 1080i -s adást nézel ezért nem vonalkás a kép (keress rá a bob deinterlace, motion compensated deinterlace szavakra, vagy javaslom a 100fps.com átolvasását ha rendelkezel egy kis angol tudással, elég szépen le vannak írva a lényeges dolgok amit interlace -elt PAL anyagokról tudni kell) Az ArcSoft dekóder például Bob deinterlace -eli az MPEG2 váltottsoros videókat míg valamilyen összeillesztést használ a félképekre a H.264 forrásoknál, legalább is a letölthető teszt anyagnál illetve saját tömörítéseknél nálam így viselkedik.

  S szerintem a progresszív kép kevesebb sávszélt igényel (ill. jobb képet ad ugyanakkora bitrate-n), mert ugyan az AVC/H264 video már nem JPEG alapú, de azért itt is számít(hat) (hatással lehet a tömörítés hatékonyságára) az, hogy az egymás mellett lévő képpontok (közeli képrészletek) mennyire egyformák (félképek esetén a sorok közötti különbség nagyobb lehet)
  Mivel már az MPEG-2 -ben is létezik interlace -elt kódolás valószínűleg ezt már régen megoldották a tervezők is. Nem tudom hogyan működik pontosan, de mivel a P és B referencia képkockák H.264 esetén már előre és hátra is hivatkozhatnak - akár több képen keresztül is - ezért gondolom hogy a páros és páratlan képkockákat ha kell tudja külön kezelni.

  Gondolom az kavar meg itt pár embert hogy úgy tűnhet a kodeknek a szétcsúszott egész képet kell tömörítenie (tehát ami "csíkos") pedig a kodek ezt félképekre bontva tömöríti és a dekódoláskor rakja össze (weave) 1080 váltott soros képpé, persze csak ha a kódoláskor tényleg interlace -elt beállításokkal tömörítették. Biztosan van különbség bitrate használatban, de kizártnak tartom a megabites különbségeket, elvégre ugyanannyi makróblokk van a felezett felbontású de dupla képkocka számú videóban mint a dupla felbontású de fele képkockaszámúban. Mindjárt írok a helyi szakiknak hogy nézzenek rá kicsit a topikra, hátha tudnak pontosítani.

  A színkódoláshoz: tudtommal minden MPEG kodek YV12 -es színkódolást használ, ezt valószínűleg nem akarták eldobni a H.264 készítésekor sem. De gondolom Te itt most a forrás minőségére gondoltál.

  Rick4: ugyanezt a linket raktam be ide én is. Viszont visszatérve a tölcsérekhez. Szerinted az 1080i -hez nem kellenek ugyanúgy a féltölcsérek ha már itt tartunk? :) Nekem továbbra is ugyanaz a véleményem hogy biztosan van ugyanazon minőség mellett különbség a bitsűrűségben, de ez maximum pár száz kilobit és nem megabitek. Lehet téged az kavar meg hogy az 1080p50 -el akarsz hasonlítani nem pedig az 1080i50 -et az 1080p25 -el. Mert 1080p50 -nél nyilvánvaló hogy legalább kétszer akkora sávszélre lenne szükség (ezért nem is terjed).

  [ Szerkesztve ]

 • DarkByte

  addikt

  Te is csak az egyik variációt vázoltad, de akkor megpróbálom kicsit összefoglalni a dolgokat konyha nyelven.

  Szóval a nem mozi kamerák PAL területen többnyire 50 egész képet rögzítenek, de mivel ezeket nagyon költséges lenne továbbítani így váltott soros technikával átalakítják őket félképekre (ezzel feleződik a felbontás a félképekre nézve; tehát ha pl. 1080 sor az eredeti egész képkockák felbontása akkor 540 sorosak lesznek a félképek.) Ezután ezeket a képeket összefésülik párosával egy képpé. Az első összefésült kép páratlan/páros sorai (Top Field First vagy Bottom Field First beállítás alapján) az első félkép sorai lesznek, míg a páros/páratlan sorok a második félkép sorai lesznek. És így tovább. Így kapunk 1080i50 -es felbontást, ami lényegében csak 25 fps -es videó, hiszen az összefűzés után kapott váltott soros képek száma fele a félképek számának. A tömörítő a félképeket különálló képkockaként tömöríti és dekódoláskor ugyanígy összefésüli a váltott soros képeket ahogyan leírtam fent.

  Amikor lejátszásra kerül a sor, többféle eset képzelhető el:
  - Megjelenítjük a videót mintha az progresszív lenne, ekkor jelentkezik a csíkozódás amit mindenki ismer. (progresszív megjelenítőn mint LCD TV vagy PC CRT monitor rosszul mutat, viszont a hagyományos CRT TV -ken helyesen külön a páros és páratlan sorok kerülnek megjelenítésre egymástól függetlenül)
  - Második lehetőség hogy szétszedjük a videót félképekre (ekkora a képkocka szám duplájára nő), ezeket függőlegesen duplára nyújtjuk, megszüntetjük a remegést és kétszeres sebességgel (esetünkben 50fps) játsszuk le az egészet (hasonlóan működik a bob deinterlace). Ekkora a kép kevésbé lesz éles mivel a függőleges felbontás feleződik de szuper folyamatosnak tűnik a videó.
  - Harmadik lehetőség hogy a váltott soros kép sorait valamilyen trükk alapján megpróbáljuk úgy átalakítani hogy az interlace megszűnjön (erre példa a motion compensated deinterlace, amely a tárgyak mozgásából és a korábbi kockákból próbálja helyreállítani a váltott sorosra alakításkor elveszett tartalmat). Ezek elég jó eredményt adnak, viszont a videó nem lesz olyan folyamatos és egyes esetekben recés élekhez vezethet, mivel az algoritmus mindenütt nem tud tökéletesen működni. Viszont majdnem visszakapjuk az 1080p függőleges felbontást; 720p25 -re "átméretezés" előtt ezt érdemes alkalmazni talán.
  - Dumb deinterlace: a páros és páratlan képeket duplájára nyújtjuk és az így kapott képeket összemossuk (blend). A végeredmény életlen és szellemképes; kerülni kell minden áron. Hasonlóan ronda eredményt ad az interpolációs deinterlace.

  Mi történik akkor ha mozi filmet akarnak 1080i rendszerben sugározni? A mozifilmeket 24 fps sebességgel rögzítik (ezek egész képek). Mivel mi PAL területen élünk a 24 fps -t 25 -re gyorsítják (szinkronban a hanggal) ezzel alig észrevehetően gyorsul a film. Mivel most 50 helyett 25 képkockát kell bezsúfolni, magától értetődik hogy ekkor egy váltott soros kép páros és páratlan sorai származhatnak ugyanabból a progresszív képkockából (természetesen a sorokat megfelelő helyről vesszük). Vagyis hiába kódolnak váltott sorosan, az ilyen videó deinterlace nélkül is csíkozódás mentesen jelenik meg, eredeti felbontásában (kvázi 1080p25). Ezért univerzális az 1080i mivel ha kell akkor éles tud lenni mozifilmekhez, de ha kell tud gyors mozgást is közvetíteni a felbontás csökkenésével.

  Remélem nem leszek lenyelve, mert nagyon eltértem az eredeti témától. :B

  #524: analóg HD továbbítás sávszélesség igényének kiszámítására találtam itt képletet: [link]

  BW = [(TP x Vt) /2] x 3
  Where BW = Bandwidth in Megahertz (MHz)
  TP = total pixels (horizontal x vertical)
  Vt = picture refresh rate in Hertz (Hz)

  Ez alapján:
  1920x1080i50=1920x540@50Hz=[(1920x540*50)/2]*3=77760000 Hz (szerintem elírta és ez Hz)
  1920x1080p25=1920x1080@25Hz=[(1920x1080*25)/2]*3=77760000 Hz
  1920x1080p50=1920x1080@50Hz=[(1920x1080*50)/2]*3=155520000 Hz

  Ez alapján a digitális adás is ugyanakkora sávszélességgel tömöríthető azonos beállításokkal 1080i50 és 1080p25 esetben.

  [ Szerkesztve ]

 • DarkByte

  addikt

  azt esetleg tudod, hogy ez miért van? mert gondolom ugyanakkora adatot nem kell nagyobb, erősebb drágább hardverrel feldolgozni, valami oka csak van, hogy ez így működik.. :U
  bzoley tömören leírta az okot az #529 -esben. Bár a kamerával felvétel tényleg nem okoz gondot, viszont az interlace megoldással felére csökkenthetik az átvitendő/tárolandó adatmennyiséget (50fps -> 25fps 1080 sor mellett), mégis elég jól megmarad az 50fps mozgástartalma. Mux bitsebesség szempontból az 1080p50 sávszélessége dupla lenne, következik hogy oda a 12Mbps -os bitráta nem lenne elég (ezt használja az MTV ugye most egy adáshoz) hanem ezt duplázni kellene ami így már magában elfoglalná egy teljes mux -ot. Figyelembe vehetjük azt is hogy 50fps dekódolásához már elég erős processzorra van szükség, valószínűleg ha nem lenne GPU -s gyorsítás akkor alig pár CPU bírná magában, és akkor gondolj a még így is drága set-top box -okra, mennyivel megdrágítaná őket egy még erősebb cél chip. Ezen felül ahogyan itt is olvashatod a harmadik bekezdésben az MTV "a nagyszolgáltatók felé a gigabit feletti nyers jelet küldik ki, akik maguk végzik el a kódolást, így rendezve a csatornákat a saját multiplexbe", ha mindezt tehát 1080p50 -ben tennék akkor már több gigabites jelről lenne szó amit ki kellene a különböző digitális TV -t szolgáltatóknak, ez pedig bérelt vonal szempontjából is tovább drágítaná a sugárzást (valószínűleg többszörösére) és akkor még hol vannak a házon belül munkálatok, a még drágább router -ek, stb.

  Egyébként nem értem miért ennyire ellenszenves neked bzoley, szerintem egész normálisan válaszolt. OK, a témával kapcsolatos első válaszában volt egy kis cinizmus de közel sem volt durva szerintem. :F

  [ Szerkesztve ]

 • DarkByte

  addikt

  Megint előveszem a cikket a konkurenciától amit már korábban linkeltem: [link]
  Napjainkban egyre több hír szól arról, hogy földfelszíni digitális műsorszórás, azaz a DVB-T fogja leváltani a jól megszokott analóg földi adást, előreláthatólag 2012-től teljesen. Az MTV két csatornája az m1 és az m2 itt kizárólag HD felbontásban, MPEG4 tömörítéssel megy ki az éterbe. Az SD adás nélkülözésének egyrészt pénzügyi okai is vannak, hiszen megdrágítaná a sugárzást, illetve az MTV saját maga által kijelölt missziója, hogy a magasra tett léccel segítse elő már a kezdetekkor a jó minőségű set-top boxok terjedését. Ha nem lenne lehetőség nagy felbontású adások fogadására, akkor a nézők érthető financiális okokból az SD-felbontású vevőkészülékhez ragaszkodnának, amit később, a HD-adások terjedésével viszont bizonyára le kellene cserélniük.

  Szóval lesz HD már a kezdetektől, mostmár csak 1-2 hónapot kell várni az éles üzem kezdetére (persze az A és C multiplexre vonatkozólag mondom ezt).

  bzoley: hol találtad a bitsebességre vonatkozó adatokat? Számítottam rá egyébként hogy csökkenteni fogják.

  [ Szerkesztve ]

 • DarkByte

  addikt

  Értem. Már csak az érdekelne, hogy a szabvány kompatibilitást meg tudták-e oldani, DXVA 2.0 gyorsítás csak H.264@L4.1 esetén működik tudomásom szerint ekkora felbontásban.

  [ Szerkesztve ]

 • DarkByte

  addikt

  Egy "kis" kiegészítő: [link]

  "Az új szolgáltatás elnevezése MinDigTV lesz. A szolgáltatás túlnyomó részt előfizetési díj nélkül lesz elérhető. Az előfizetési díj nélkül elérhető csatornák száma nagy valószínűséggel már az induláskor jelentősen emelkedhet a mostani analóg földfelszíni platform három adásához képest.

  A közszolgálati csatornák, az m1, m2, Duna TV biztosan a kínálat részét képezik, szándékuk szerint HD felbontásban. Az RTL Klub és a TV2 60 napon belül dönthet arról, hogy megjelenik-e az új szolgáltatás kínálatában. A jelenleg előkészítés alatt álló új Médiatörvény elősegítheti új, előfizetési díj nélküli tartalmak megjelenését a digitális földfelszíni platformon, szélesebb kínálatot biztosítva a DVB-T nézőinek.

  Az ATV, Hír TV kódolt adása szerepelni fog a kínálatban, de még nem született döntés a részleteket illetően. Új, előfizetési díj nélkül elérhető tartalom is meg fog jelenni a szolgáltatás kínálatában: két televíziós csoport adott eddig szándéknyilatkozatot arról, hogy szeretne felkerülni az új digitális platformra, mint új, szabadon fogható csatorna. A szolgáltatás tartalmazni fogja a Magyar Rádió közszolgálati adásait (MR1, MR2, MR3), valamint a közműsor-szolgáltató Katolikus Rádió műsorát."

  A ViaSat3 -om és a Humor (vagy mi) is említve lett korábban, bár a VS3 nem új tartalom lenne. Meglátjuk, én örülnék ha a Viva -t is kitennék ingyenesbe, de sajnos nem én döntöm el. :U És rádió is lesz benne (gondolom kísérősávként). Azt hiszem figyelni fogom októberben a Szentesi adóra kijelölt csatornát. :)

  [ Szerkesztve ]

 • DarkByte

  addikt

  Aki esetleg újonnan néz be ide, annak jó kis összefoglaló DVB-T -vel kapcsolatban ez a prezentáció. (ez is a linkelt cikkben van egyébként).

  [ Szerkesztve ]

 • DarkByte

  addikt

  A set-top boxokat eléggé megdrágítaná (szerintem), ha még egy kártya fogadó helyet és dekódoló egységet is beleraknának (vagy bele is raknak)?
  Ez egy jó kérdés; a fenti linkelt anyagokban szerepelt hogy a boltokban a MinDig TV logóval fogják ellátni azokat a set-top-box -okat, amelyek alkalmasak lesznek az itthon kiépített DVB-T fogására; kérdéses ezek között szerepel-e majd kártya nyílással rendelkező változat (és vajon ilyet a bérléses változatban lehet-e majd igényelni). Egyébként ha a kódolt csatornáknál tartunk, DVB-S esetén is vannak okosságok amivel PC -n lehetett ügyködni, de ennél többet itt nem mondok, mert ezen a fórumon nem szeretik. Abban biztos vagyok hogy DVB-T -hez is lesz valami ilyesmi előbb utóbb.

  [ Szerkesztve ]

 • DarkByte

  addikt

  Én is úgy olvastam hogy a DVB-H -nak előfizetési díja lesz, 2-3k körüli összegre emlékszem. Azt is olvastam hogy más országokban nem igazán vált be, a műsorok közül amit néznek is, leginkább a sport közvetítések, a fél óránál nem hosszabb sitcom -ok, és a hírek a leginkább vonzóbbak. (egyébként nem hiában próbálkoznak a DVB-T vevőkkel ellátott mobiltelefonokkal, hiszen ott lesz jópár ingyenes csatorna, pl. [link])

  #618: ahogyan a közleményekben olvasni lehet, 3 HD adónk lesz, tervezetten az m1, m2 és a Duna TV. Ezek így hárman pont beleférnek egy mux -ba a csökkentett bitsűrűség mellett. A másik muxon ~8-10 SD adás fér el (ez kb. 2-3Mbit/s -es adatsebességet jelent csatornánként), ide fog bekerülni sztem a kódolt ATV és Hír TV, említették hogy szabadon nézhető lesz a ViaSat3 illetve az a Humor vagy micsoda. Ezen felül most 60 napig dönthet a tv2 és RTL Klub hogy ide be kíván-e jutni. Ezzel a második mux 3/4 -e is betelt, még 2-4 adónak marad hely, további mux csatornahelyeket a tv2 és RTL Klub későbbi analóg leállításával fognak kapni.

  [ Szerkesztve ]

 • DarkByte

  addikt

  H.264 HDTV ne is számíts hogy menni fog azzal a géppel amit leírtál. Harmat gyenge ehhez. :( Gyanítom hogy még az H.264 SD tartalmak is be-beszaggatnának rajta (a nem HD csatornák márpedig így lesznek tömörítve). Analóg TV viszont valószínűleg rendben fog működni.

  [ Szerkesztve ]

 • DarkByte

  addikt

  Jaj ne, ez hama tönkremegy. :DDD

  Tehát akkor december 1. -e a DVB-T platform hivatlos rajtja. Remélem nem csúsznak, addigra én is elkunyerálom haverom Pinnacle tuner -jét vagy veszek egy sajátot.

  Leadtek -ben gondolkodom ha már van itt szakértőnk a témában. USB -s tuner -ek vételi szintje hogyan viszonyul a PCI -osokhoz viszonyítva? :F

  [ Szerkesztve ]

 • DarkByte

  addikt

  Egyik haverom találta ezt ki, azóta ha meglátom a márkát mosolygom :D
  Módosítottam az előző hsz -en mióta írtad a sajátod, a végén lévő kérdésre gondolok. :)

  [ Szerkesztve ]

 • DarkByte

  addikt

  Aki olyan szerencsés pár screenshot -ot vagy videó részletet is feldobhatna hogy ne pangjon a topik.

 • DarkByte

  addikt

  Hát ez a cikk tényleg eléggé szenzáció hajhász. Az átlagos laikusnak valószínűleg az fog lejönni belőle hogy a DVB-T -vel csak a probléma van, inkább elkerülöm mert nem akarok gondot magamnak, különben is jó nekem a maónika só meg a jóval rosszabb. :W Saját családomról tudom hogyha én nem említem nekik hogy hamarosan ilyen változások lesznek, meg a VHS -t is lassan dobhatják a kukába akkor max. majd az utolsó évben koppantak volna. Igazából nem is értem miért nem nyomják már a jelenleg analóg módon fogható TV -kben a reklámozását, legyen az közszolgálati közlemény vagy akármi is. Bár lehet köze van hozzá hogy a tv2 és RTL még nem döntött (tényleg ez mikor is jár le? :F) Elvégre mostmár a technológiai részletek adottak, csak az indulásra kell még 1,5 hónapot várni.

 • DarkByte

  addikt

  Én törvényben szabályoznám hogy kötelező legyen feltüntetni minden tuner -el rendelkező eszköznél (legyen az TV, DVD felvevő, set-top-box) milyen szabványt is ismer. Elméletileg ugye erre félig megoldás lesz a MinDigTV logó, de nem tudom létezik-e olyan bolt az országban ahol ez már működik. Megint jó kérdés hogy végülis mikortól lehet majd a mindenkori minimálbér 100 -adért set-top-box -ot bérelni, hol lehet majd ilyen kedvezményben átvenni ezeket.

 • DarkByte

  addikt

  Korábban írta itt valaki hogy 1440x1080 -as felbontásban megy most a teszt adás (ezt lejátszáskor 1920x1080 -ra húzza szét a lejátszó, viszont így a horizontális felbontást 75% -ra redukálták, gondolom a kisebb bitráta miatt). Valaki meg tudja ezt erősíteni? Bitsűrűség? Esetleg egy mintát nem tudna valaki felrakni? :)

  [ Szerkesztve ]

 • DarkByte

  addikt

  Én most épp azt próbáltam belőni hogy hol is van a szentesi adótorony pontosan.. hát itt: [link] (pont középen). Kíváncsi leszek Szegeden fogom-e tudni venni értelmes minőségben az onnan jövő jelet. Légvonalban 43km a távolság. De néztem haza és 36km a táv. A korábbi lefedettségi térképeken persze szerepel mindkét hely, csak Szegeden az albérlet egy U alakú rész belsejében van, szóval van árnyékolás.

 • DarkByte

  addikt

  És a felbontás? Tegyél fel részletet, lécci', lécci' :U :DDD Viccet félretéve kíváncsi vagyok ezzel mit kezdene a gépem.

  [ Szerkesztve ]

 • DarkByte

  addikt

  Értem. Azért köszi! :R Hátha még másnak lesz lehetősége mintát felvenni. :)

 • DarkByte

  addikt

  Valóban 1440x1088 a mostani DVB-T HD adás felbontása (ez egyébként 5:4-es képarány), amit megjelenítéskor 16:9-es képarányra azaz 1920x1088-as felbontásra alakítanak át a programok.
  Fura nekem ez a felbontás a függőleges felbontás végett. Neten direkt utánna néztem és ott ahol hasonlóan mint nálunk a rendelkezésre álló hely miatt spórolni kényszerülnek a felbontáson 1440x1080 -at használnak ami egyébként annak a HDV felbontásnak felel meg amit a DV szalagra rögzítő HD videókamerák használnak. Viszont amikor példa videókat kódoltam akkor a tömörítőm is felszólított az 1080 as sormagasság használatakor hogy ez bizony nem osztható 16 -al így lehet gondok lesznek, használjak 1088 -at. Nos ez már az XviD -nél sem probléma jó ideje illetve a H.264 sem problémázik rajta (meg egyébként is akkor miért 1920x1080 a Full HD felbontás?). Szóval fura ez nekem.

  nem csak a felbontás csökkent 1920x1088-ról 1440x1088-ra, hanem az adatfolyam mennyisége is a másodpercenkénti 10-12Mbit-ről 7-7.5Mbit-re.
  A kettő összefüggésben van egymással. Ahogyan a felbontás is 75% -ra esett úgy a videó bitráta is. Pont ez volt a cél, sejthetően szeretnék hogy az országos egyik mux -ban elférjen a Magyar Televízió 3 HD adása, ami így pont össze fog jönni. Elnézve a minta videót szerintem teljesen korrekt a képminőség, persze nem valami nagy a mozgás tartalma, de legalább ésszerűen választották meg a képméretet a bitsűrűséghez. Azt egyébként nem tudom figyelted-e hogy a hang bitsűrűségén is változtattak. Az olimpia ideje alatt MPEG 1.0 Layer II 48Khz Stereo 384kbps volt. Most ugyanez csak 256kbps, ami jó minőséget ad, de sokkal jobb lenne ha lecserélnék legalább Dolby AC3 Stereo -ra (de inkább 5.1 -re, az jobban dukálna egy HD adáshoz) vagy AAC -re ezt az öreg kodeket.

  Ezért kisebb lett a kép részletessége, és a mozgások is kevésbé folyamatosak.
  Ez főleg a futó szövegeknél jelentkezik talán a legszembetűnőbben, így ugyanis kissé nehéz elolvasni azokat.
  Egyébként ezek a gyorsan futó szövegek a digitális SD adásoknál is nehezen olvashatóak a darabos mozgás miatt.

  Ellenőrizted hogy a deinterlace ugyanúgy működik-e most nálad mint az olimpia alatt? Nálam is a CoreAVC blend deinterlace -t (félképek összemosását) akarta itt tesóm gépén ami azt eredményezi hogy a visszaszámlálásnál a számok összefolynak. Ha átállítod bob deinterlace -re akkor 50fps -es folyamatos képet kapsz. :K

  Lehet, hogy most interlace helyett progresszív módban adnak? Ezt igazából nem tudom, hogy hol lehetne megnézni..
  Biztosan interlace, ha weave módba állítod a CoreAVC -t, lehet látni a fésűfog szerű vonalkázódást amit a két félkép összefűzése okoz. Egyébként is csak a mozi film anyagoknál lesz majd progressive a kép (valójában ez is interlace -be lesz oltva csak ilyenkor egy képkockában mindkét félkép ugyanahoz a forrás képkockához tartozik így űgy tűnik majd hogy nincs interlace)

  Köszönöm a minta videót és a beszámolót! :R

  [ Szerkesztve ]

 • DarkByte

  addikt

  Egy dolgot lehagytam, pedig nekem pont ez most a legfontosabb (legalább is tesóm gépén mert talán pár hét múlva lesz egy quad -om :)) ). Hardware deinterlacing mellett CoreAVC -vel már egy Athlon 64 3000+ -on folyamatosan nézhető ez a részlet (ennyit csökkent a hardware igény a kisebb felbontással és bitsűrűséggel). A VGA nem tudja a DXVA -t. Amint leérek az albérletbe megnézem a saját gépemen is (P4 3.0Ghz Hyper Threading), illetve kíváncsi vagyok a kétmagos Atom ezzel mit tud kezdeni.

  Akinek egyébként van DXVA képes kártyája, annál működik a hardware -s gyorsítás ezzel az újfajta kódolással? :F

  [ Szerkesztve ]

 • DarkByte

  addikt

  Kicsit utánna olvasgattam hogy a hardware -es gyorsítás melyik kártyákkal is működik. A GeForce 6 széria késői modelljei ismerik a PureVideo 1 technológiát ami részleges H.264 gyorsítást ad ([Wikipedia: PureVideo 1]) A High Profile -ban kódolt videókhoz (Blu-ray, HD-DVD) ez már kevés. A PureVideo HD (vagy PureVideo 2) a 7900 és 8xxx -es GeForce szériától része a GPU -nak. ATi -nál a HD 2xxx -es szériától felfelé van DXVA 2.0 az Unified Video Decoder képében.
  Jó ha az ember nem keveri a DXVA 1.0 -át a 2.0 -vel. Az 1.0 többnyire csak WMV és MPEG2 hardware -es gyorsítást tud, H.264 -hez DXVA 2.0 kell.

  [ Szerkesztve ]

 • DarkByte

  addikt

  Ebben az esetben biztosan DXVA 2.0 képes a Te GeForce -od is maximum a dekódolás egy részét a VGA végzi a másik felét a CPU (ez van a PureVideo 1 leírásánál hogy a dekódolás nagy része alól mentesíti a CPU -t, míg a PureVideo 2 -nél már teljes mentesítést írnak). Maga a H.264 mint támogatott videóformátum a DXVA 2.0 -ás verziójában jelent meg, erre akartam kilyukadni.
  Nekem is egy ilyen procim van egyébként most HT mellett.

  [ Szerkesztve ]

 • DarkByte

  addikt

  Viszont gondolom jól tömöríthető, mert annyi mozgás van benne mint egy lajhárokkal teli tájképben. ;] Egyébként még nem láttam belőle csak az ajánlót, de engem már az meggyőzött hogy nem sokról maradok le. :D

  [ Szerkesztve ]

 • DarkByte

  addikt

  Teljesen jól gondolkodsz. Ha a DVB-T vétel is fontos akkor MPEG-4 (H.264/AVC) DVB-T tuner -es TV kell vagy külön set-top-box de akkor a digi -nek is kell meg a DVB-T -nek is. Ha hosszú távra gondolkodtok én talán inkább a set-top-box -nál döntenék, ki tudja 1-2 év múlva lesznek-e komolyabb előfizetéses csatornák amihez az előfizetői kártya végett amúgy is kelleni fog, bár ahogy korábban olvastam van olyan TV amire a dekódert is rá lehet csatolni.

  [ Szerkesztve ]

 • DarkByte

  addikt

  Úgy nézem ma derül fény arra hogy a tv2 és az RTL Klub hogyan döntöttek DVB-T szempontból.
  "Amennyiben az RTL Klub és a TV2 október 13-ig úgy dönt, hogy megjelenik az új szolgáltatás kínálatában, akkor szintén szabadon lesznek foghatóak." [link]

  Lehet figyelni az Antenna Hungária oldalát, de talán az itcafé is beszámol róla.

  [ Szerkesztve ]

 • DarkByte

  addikt

  az ember szeme érzékenyebb a függőleges felbontásra
  Ez igaz.

  Ezért is találták ki az SVCD-t is (bár hamar leváltotta a DVD), ahol 320x240 helyett, 320x480-as felbontás volt
  PAL SVCD 480x576 tömörített -> 768x576 (4:3)
  NTSC SVCD 480x480 tömörített -> 640x480 PC 4:3 / 720x540 TV 4:3

  Szerintem rendben van a felbontás, a HD Ready TV -ken így is kevesebb a fizikai pixel mint ami ebben a videóban van, Full HD TV -n pedig valószínűleg észrevehetetlen a különbség mert a sormagasság megvan. Maga a bitsűrűség persze lehet gond, de mivel még nem láttam mozgalmasabb részletet hogy az milyen így erről nem tudok nyilatkozni.

  [ Szerkesztve ]

 • DarkByte

  addikt

  Már hogy a fenébe ne érdekelne, épp ezt írtam pár hozzászólása hogy ma ez lesz a nap híre. :) Úgy tűnik a tv2 és az RTL nem akarnak lemaradni, nagyon helyes. Aki tehát csak digitális képes tuner -t vesz az is a legtöbb adást foghatja decembertől. :C

  #744: az analóg műsorszórás 2011. december 31. -ig párhuzamosan fog futni a digitális platform -al, hogy mindenkinek legyen ideje áttérni. A cikk szerint az RTL Klub az analóg csatornáját valamivel hamarabb fel fogja adni. Valószínűsítem hogy miután aktív lesz decembertől a DVB-T, több viszhangot kap majd az analóg adókon is, úgyhogy mindenki értesülni fog róla. Korábban arról is volt szó hogy set-top-box -ot a mindenkori minimálbér 100.- áért (~600ft) lehet majd havonta bérelni, szóval akinek nincs pénze új TV -re, vagy saját set-top-box -ra, az sem fog lemaradni. Aki pedig e mellett sem tér át.. nos az így járt, a technikai fejlődés miattuk nem fog megállni.

 • DarkByte

  addikt

  Már most is van m1, m2 HD a teszt mux -on, persze még többnyire SD -ből felkonvertált műsorokat ad, szóval szerintem a Duna TV -t is át tudják így alakítani. Később persze sokasodnak majd a HD műsorok, korábban volt róla szó hogy a Híradó is HD -ben fog pl. készülni ha átköltöznek az új székházba.

  Viszont amin én most meglepődtem, tényleg novembert írnak a cikkben, én át is siklottam ezen valahogy. Vajon novemberben már mindhárom adón menni fog a HD adás? Meg most lehet felesen örülök ennek, akár november utolsó hete is lehet a start ami már annyival nincs korábban mint december 1. :D

 • DarkByte

  addikt

  Azt nem tudtam hogy az m2 is megy-e most HD -ben, az Olimpia alatt ment, gondoltam ezen nem változtattak erre az egy hónapra, de akkor mégis. :B Én sajnos venni nem tudom egyenlőre, kívül vagyok a teszt adás körzetén.

  [ Szerkesztve ]

Hozzászólok Aktív témák