- VoLTE/VoWiFi
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Google Pixel topik
- Telekom mobilszolgáltatások
- Hívószám-hamisítás
- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
Új hozzászólás Aktív témák
-
DarkByte
addikt
válasz
kugyu21 #1992 üzenetére
USB -s HDD -t támogató set-top-box -okról nem hallottam, ez nekem is új, szóval bocsi én csak általánosságban próbáltam válaszolni.
Ezeknél az eszközöknél nincs olyan amelyik a processzortól átvéve a feladatot, vagy annak nagy részét, tehermentesíti azt (HW-s dekódolás)?
PC -s Tuner nincs, viszont írtam ha a videó kártyád tudja a DXVA 2.0 -át akkor arra rá lehet bízni és a főprocid lényegében semmit nem csinál, lehet CAD -ezni (feltéve ha ahhoz nem kell nagyon a videókari procija).Az a tuner a tv-készülékben van benne, vagy annak a programja is egyszerúen lecserélhető?
Mi most csak a PC -s TV vevőkről beszélünk, ugye?Mert amit utólag írtam ezekre vonatkozik (igaz a kisregénybe belevettem a set-top-box -okat is egy-két mondat erejére). A szoftver alatt normális Windows -os alkalmazást értettem. Set-top-box -nál aligha lehet olyan hogy egyszerű szoftver frissítéssel H.264 képessé lehet tenni; a benne lévő célprocesszornak kell tudnia a dekódolást.
-
DarkByte
addikt
Egy kis kiegészítés, mert az audió kódolás a másik kedvenc területem:
Az LC-AAC (Low Complexity Advanced Audio Coding) számít az AAC alapjának. Ebből is létezik MPEG-2 -es és MPEG-4 -es AAC kódolás, nyilvánvalóan az újabb modernebb. Az AAC ősét leginkább az MP3 jelenti, ennek tervezési hiányosságait javítja, mint pl. az MP3 esetében a Joint stereo kódolás csak a teljes keretbe kódolt átvitt frekvencia tartományra használható, ez által eléggé pazarló; AAC esetén már az egyes frekvencia térbeli részinformációkra külön-külön is alkalmazható. Az AAC esetében a keretek hosszai sem olyan ridegen kötöttek mint MP3 esetében; csatornákból is kódolhat többet így akár 5.1 -es hanghoz is használható; mintavételezési frekvenciákat pedig egészen 96Khz -ig támogatja. [link] Az AAC nagyjából 128kbps -on úgy szól mint egy 192kbps MP3. 96kbps -en pedig kb. 128kbps -es MP3 -al van egy szinten.
A HE-AAC (High Efficiency Advanced Audio Coding) lényegében az SBR -el való kiegészítést jelenti. A HE-AAC -nál (amit többféleképpen is jelölnek: AAC+, aacPlus) az SBR egy eléggé agresszív közelítő eszköz. Az aacPlus stream alsó tartománya a hagyományos AAC kodekkel van tömörítve de felezett mintavételezéssel (tehát 44Khz -es végjel esetén 22.05Khz -el és bitsűrűségtől függően más-más alul áteresztő szűréssel, 64kbps -nál pl. ez többnyire 9.5Khz -nél van). Az SBR kódolás során a kódoló megpróbálja az alsó tartományban az alapkodekkel kódolt jel alapján közelíteni a felső tartományt kb. olyan módon mint ahogyan egy sinus függvényt leírunk paramétereivel. Ehhez több lehetősége is van: másolhat az alsó tartományból, hozzá vehet generált zajt, stb.
Ez a tömörítés nyilván nagyon jól működik olyan bemeneti jelnél ahol számos felharmonikus található és ezekből az alsó tartományba is jut (pl. jazz zenében egy trombita); de nagyon rossz eredmény keletkezik olyan esetben ha a magas tartományban olyan jellel találkozik a kódoló amelyhez hasonló nincs az alsóban. (rock zenéknél az alsó tartományban pl. eléggé a gitár domináns amiből nehéz bármit is közelíteni) Ekkor azt egy durva közelítő rész és zaj keverékével próbálja előállítani, ami nyilvánvalóan nem fog értékelhető eredményt adni. Cserébe ez a parametrikus információ nagyon kis helyen elfér. Az SBR -t egyébként nem az AAC -hoz csatolták először, hanem az MP3 -hoz, ez az mp3PRO tömörítés ami nem lett túl népszerű. Az SBR csatolható továbbá régebbi kodekekhez is, mint pl. az mp2 amivel pl. a régi DAB területeken csökkenthetik egy-egy rádió adó sávszélességét úgy hogy a régebbi vevők is fogni tudják valamennyire a műsort a továbbiakban is (igaz kb. olyan minőségben mint most a 128kbps MP2 esetében).A HE-AAC -n egyébként létezik v1 -es és v2 -es tömörítés is. A v1 a fent vázolt alap eset, a v2 -es az SBR (Spectral Bandwith Replication) -t megfejeli egy PS (Parametric Stereo) eszközzel amely lényegében összevon egy-vagy több csatornát kisebb helyre összemixeléssel (stereo -t pl. mono -ra) és egy néhány kbps -es további mellék információt kódol a fájlban amely alapján az eredeti stereo jel az összevont jelből megközelíthetővé válik. A PS-t hivatalosan 48kbps és ez alá javasolja a Coding Technologies, vagy 5.1 -es jel esetén 128kbps -hoz. A v2 -t megint csak sokféleképpen jelölik: AAC++, eAAC+, Enhanced aacPlus
A PS előnye megint az hogy nagyon minimális plusz információt igényel, hátránya hogy csak akkor tud jól működni ha a stereo kép nem komplex. Ennek megfelelően az FM hangzás egyik kulcselemét adó wide stereo -t lehetetlenség vele átvinni, mert totál lerombolja az egész hangzásképet.Ahogyan ki lehet venni szavaimból, az AAC+ nem győzött meg, mert nagyon eltérően viselkedik zenei anyagtól és hangrendszertől függően; közel sem annyira transzparens mint az alap AAC-LC vagy az MP3. A saját hangfal szetemen pl. iszonyatosan kijönnek az SBR hibái, itthon tesóm Genius 5.1 -én pedig alig feltűnő. Mindehhez jön az hogy bár skálázható a kodek, 128kbps -en ugyanúgy ott vannak az SBR hibái elég dominánsan mint kisebb bitsűrűségen. Arra a területre viszont amire az aacPlus -t kitalálták elfogadható: streaming és mobil műsorterjesztési körülmények, illetve a középfrekvenciás digitális rádiózás (DRM). Transzparens audió átvitelhez viszont sokkal jobb az LC-AAC, amelynek mellesleg szerintem már régen le kellett volna váltania az MP3 -at mert jóval modernebb. Még azt sem lehet mondani hogy nem támogatott; a Sony Ericsson telefonok pl. mind ismerik, a mobilomra én is ebbe kódolok lossless -ből. Én csak azt remélem hogy a kiépülő DAB+ -on nem nagyon fogják erőltetni, mert a mostani FM rádiók hangminőségét csak az LC-AAC -vel lehet jól közelteni; de sajnos szerintem 48kbps -es AAC+ -al lesz tele az egész.
-
DarkByte
addikt
válasz
kugyu21 #1969 üzenetére
Na akkor újabb fogalomzavar megszüntetés:
A set-top-box PC -től teljesen eltávolodó dolog, arra találták ki hogy a DVB-T -vel fogott adást demodulálja, majd saját processzorával dekódolja a képet és a hangot majd ezeket nyers információként átvigye lapos TV -re HDMI -vel, vagy hagyományos analóg jelként mondjuk Scart kábelen/RF modulátoron keresztül régi képcsöves (CRT) TV -re. Lényegében olyan mint egy műholdas beltéri egység. Set-top-box -ról ennek megfelelően további veszteségek nélkül nem lehet felvenni PC -re sem, mert maximum azt tudod megtenni hogy összekötöd az analóg PC -s tuner -ed kompozit videó bemenetével és digitalizálsz róla. Ezzel egyrészt a felbontás SD -re esik vissza, másrészt a jelet újból tömöríteni is kell, illetve a kompozit jel behoz egy rakás nemkívánatos dolgot, mint zaj vagy a color rainbowing. Ha HD -t akarsz ez nem járható út.Hogy a PCI -os vagy USB -s tuner közül melyiket választod, ez csak rajtad múlik. PCI -osak valamivel olcsóbbak viszont helyhez kötöttek. USB -set akkor érdemes venni ha pl. több géped van és mozgatni szeretnéd köztük a tuner -t, esetleg később lesz laptopod is.
Merevlemez lehet set-top-box -ban is, arra lehet rögzíteni vagy pedig time-shift funckiót kapsz (ez utóbbi azt jelenti hogy pl. ki kell menned a film közepén, megnyomod a pause gombot aminek hatására megáll az élő adás, valójában az eszköz veszi tovább a filmet a vinyóra a háttérben. amikor visszajössz akkor folytathatod a műsort, ekkor egyszerre játssza le a mentett videót illetve veszi fel az élő adást a set-top-box. Megjegyzem ilyet a PC -s programok is tudnak). Set-top-box -ról a mentett felvételt általában nem lehet sehogyan sem archiválni, maximum ha megbontod és átrakod a merevlemezt PC -be, de ekkor sem biztos hogy PC barát formátumban tárolt fájlt fogsz kapni.
PC -s tuner esetén nyilvánvalóan a PC -be épített merevlemezre vehetsz fel, ennek megfelelően a mentett fájllal azt csinálsz amit jónak látsz, kedvedre vághatod, ha akarod újra tömörítheted (pl. átméretezve 720p -re) majd DVD -re is archiválhatod az anyagot egy íróval.A Hybrid tuner azért hibrid, mert az analóg és a digitális adást (ez utóbbi a DVB-T -t) is tudja fogni. A HD/mpeg-4 kérdésre pedig már a fentiben is megírtam a választ: amelyik tuner DVB-T képes azzal tudsz nézni MPEG-4 -es videót és HD -t is. A tuner teljesen független a használt tömörítéstől, az csak vakon küldi a gép számára a demodulált MPEG-TS jelet, a PC -n lévő szoftver feladata hogy ebből aztán számodra érthető információt jelenítsen meg. Régi csak MPEG-2 -es szoftverrel rendelkező tuner -nél csak a TV néző programot kell lecserélni, pl. DVB Dream -re.
-
DarkByte
addikt
Egy jó AAC kodek 128kbps -on simán hozza a 16Khz -et. Szinte biztos vagyok hogy ég és föld lesz a különbség ugyanazon a bitsűrűségen az MP2 és az AAC között. (márpedig remélem meghagyják a bitsűrűséget mert a Hír TV és a Magyar ATV is ennyivel megy ahogyan TSReader alapján emlékszem; egyébként is mi értelme lenne csökkenteni ha ez így most is elfér és a videó bitsűrűségéhez képest amúgy is minimális sávszélességet foglal
) Maximum az Independent Stereo -ért kell még imádkozni mert a Joint Stereo szereti lenyelni a Surround információkat amiből jó minőségben fel lehet keverni 5.1 -be a hangot.
A kép minőségével egyetértek, a Muppet show például eléggé filmzajos (grain) amit ez a bitsűrűség a mozgalmas jeleneteknél eléggé elken, de szerintem is elfogadható, figyelembe véve hogy direktben elfér egy DVD -n és CBR kódolású.
Sajnos a több mint 5MB -os thumbnail -t nem tudom feltölteni valamiért, holnap megint megpróbálom (kár hogy a PH-Image feltöltő megszűnt, az imageshack iszonyat lassú
)
-
DarkByte
addikt
És ez a 6.5 GB milyen időtartammal párosul? Ilyen TSRemux szerű pucolás megvolt rajta? Bár lehet a Leadtek progija alapból sem menti le egyebet a video és audio stream -en kívül.
zhagyma: köszönöm a kiegészítést. Ebből a szövegből mondjuk aligha értek sokat, viszont annyi lejött hogy a dBi kb. olyan mint a mobilinternetnél az elméleti maximum: papíron szépen mutat, de a valóságban sosem ér el ennyit.
Egyébként a DivX 6.8 -as újratömörítés elkészült és azt kell mondanom hogy elég borzalmas képe lett, ami valószínűleg az egy menet, Balanced beállítás, DivX alapból gyengébb mint XviD és a H.263 alapból gyengébb mint H.264 négyesnek tudható be. (mondjuk legalább most ki tudtam próbálni hogy egy 7,5Mbit -es DivX-HD meg sem kottyan sem a saját sem tesóm gépének). Igazából ezt a remux dolgot hamarabb kellett volna kipróbálni, de mindenki a saját kárán tanul.
MPEG-TS ről jó kis leírás van Wikipedia -n: [link]
Illetve azt hiszem mindjárt felrakok egy-két png screenshot -ot a felvételemből hogy én is gyarapítsam a minták számát. -
DarkByte
addikt
Nos egy észrevétel ami sokaknál lemezeket spórolhat meg. Belenyitottam lister -el a ts fájlba és azt láttam hogy van benne egy rakás emberi szám számára is olvasható információ, egész pontosan valószínűleg az EPG -ben szereplő adatsorok amelyek teljesen haszontalanok így utólag, ráadásul mindezek elég sűrűn. Gondoltam kipróbálom mi történik ha a TSRemux -al újra mux -olom az egészet és lám, bőven ráfér az egész 1 DVD -re:
Eredeti TS: 4,79GB
Remux TS: 4,19GBEnnek megfelelően a jelenlegi bitsebességgel egy HD adó felvételéből nagyjából 1,5 órányi fér egy egyrétegű DVD -re ami szerintem nagyon jó eredmény.
-
DarkByte
addikt
válasz
kugyu21 #1951 üzenetére
Én pedig inkább itt válaszolok mert egyrészt így másnak is hasznos, illetve tudják javítani a többiek ha valahol hülyeséget írtam.
Én egy kölcsön DVB-T Tuner -t használok. Ez egy USB -s Pinnacle Hybrid Pro Stick ami analóg és digitális TV adást is tud venni, így ha csak digitális a szempont akkor ez feleslegesen drága, de ez volt kéznél. Én Kiskunfélegyháza külterületén fogom Szentesről az adást, nagyjából 40km légvonalban ezeréves analóghoz telepített antenna hálózattal és UHF tetőre szerelt lepkeantenna van fent. A kisebbik frekvenciájú muxon (786Mhz) tökéletes jelet fogtam tegnap. Sajnos valószínűleg az antenna és a kábelek miatt a 826Mhz -os mux -ot csak nagyon minimálisan érzékelem, gondolom az antennának ebben a tartományban nagyon kicsi a nyeresége, vagy a kábelek csillapítása túl nagy (pár fogalom akkor: mux=egy hagyományos analóg TV csatorna helyén található digitális jelfolyam amely több csatorna tömörített jelét fogja össze időosztásos módon; nyereség=ezt pontosan én sem tudom, dBi -ben adják meg ha jól emlékszem és az a jó ha minél nagyobb mert akkor érzékenyebb az antenna, a távolabb lévő adótornyok adását nagyobb jelszinttel tudja fogni; csillapítás= kábelre jellemző, a jel kábelen való áthaladáskori gyengülését jelenti. Különböző frekvenciájú jelekkel máshogyan viselkedik egy-egy kábel) Pest környékén pontosan nem tudom milyenek a körülmények, olvastam már olyat hogy pár kilométerről sem tudták megoldani a vételt, de olyat is aki nagyon messziről fogja elfogadható minőségben. Szerintem érdemes a fórumban kicsit utánaolvasni mások tapasztalatainak.
Egy kis tudattágítást is szerettél volna, itt van akkor egy kis átvilágítás a rendszerről:
Nézzük akkor röviden hogyan is működik a digitális TV adás vétele. Van tehát nekünk a tuner -ünk, amely veszi az analóg jelet és a demodulált digitális jelet (ami MPEG Transport Stream formátumú, innen ered a .ts kiterjesztés amiben pl. lementeni is tudod) szolgáltatja a számítógépen annak a programnak ami megnyitja. A Transport stream -ben helyet foglalnak leírók, az egyes csatornák videó és hang sávjai (egy adóhoz tartozhat több is, pl. több nyelvű adások esetén), EPG (Electronic Program Guide = elektronikus műsorújság), Teletext, idő adatok, stb. Ennek megfelelően a tuner -edet ha ráhangolod egy mux -ra akkor az fogja a rajtalevő adók összességét, így pl. ha a géped bírja akár egyszerre is nézheted őket PIP (Picture in Picture) módban, csak a lejátszó programnak kell tudnia. De ugyanakkor pl. ezeket az adásokat egyszerre felvenni is tudod mindenféle gond nélkül. Mind a videó, mind az audio jel többfajta kodekkel lehet tömörítve. A DVB-T szabvány kezdetben csak az MPEG-2 -es videó kodeket ismerte (ez használatos a DVD -ken vagy az SVCD lemezeken), a nálunk kiépített rendszer a sokkal modernebb ugyanakkor erőforrás igényesebb AVC/H.264 tömörítési formátumot használja amellyel 2-3x kevesebb sávszélességgel is sugározható egy SD adás (SD adás=PAL területen 720x576 pixeles felbontás 50Hz képfrissítéssel; a mostani mux -okon 1,5-2Mbit -et foglal el egy SD adás H.264 -el), illetve elérhetővé váltak a HD adások átvitele is (az Antenna Hungária az 1080i Full HD felbontást választotta, amelyhez 7-8 Mbit/s sebességeket társítanak az eddigiek alapján). A hang kodekeknél a régi rendszer az MP2 (MPEG 1.0 Layer II, az mp3 kodek elődje) illetve AC-3 hangsávokat ismerte (utóbbival akár 5.1 -es hang is átvihető). A nálunk kiépített rendszer alapkövetelménye lett az AAC audio sáv támogatása is, ezzel megint csak hely spórolható meg, az AAC az MP2 -höz képest kb. 2x hatékonyabb. Mivel a kép és hang kibontását nem a tuner végzi így a régi DVB-T tuner -ek is gond nélkül használhatóak a mostani H.264+AAC kódolású adásokkal is (ellentétben a TV -kkel és a set-top-box -okkal, amelyek a videó és hang adatok kibontását is maguk végzik, így egyértelműen az újabb tömörítéseket a régi vevők nem tudják értelmezni). A TV Tuner nagyjából úgy működik mint egy hálókártya, a rajta áramló kodekek típusától független.Eljutottunk odáig tehát hogy a jel már elérhető a gép számára. Kell egy TV néző program amely képes a fogott jelet megfelelő dekóderrel megjeleníteni. Ebből csomó létezik, használhatod a TV tuner gyári programját is, de akár külsőst is (pl. az ingyenes DVD Dream amivel én próbálkozom). Ha nem gyári programot használsz akkor a videó és audio dekódert te választhatod meg. Most az egyik legjobban optimalizált dekóder a fizetős CoreAVC. Érdemes még megemlíteni a HDPack nevű kezdeményezést amelyben számos audio és video kodek van összegyűjtve többek között digitális TV vételére. Ebben megtalálható pl. a Cyberlink H.264 dekóder amellyel ha újabb videókártyád van amely ismeri a DXVA (DirectX Video Acceleration) 2.0 technológiát akkor a dekódoláshoz használhatod a grafikus processzor erejét, ezzel tehermentesítve a központi procit. Ez erősen javasolt, mert a Full HD felbontás a régebbi gépeket (pl. a mostani P4 -emet) sajnos megfekteti. Audio kodeknek megint számos használható, az MP2 dekóder az összes modern Windows oprendszernek (XP -nek már biztosan) része, az AAC adásokhoz valószínűleg a KLite codec pack részét képező CoreAAC pl. megfelelő (erre még nem volt szükségem mivel eddig csak a két titkosított adás használja ezt a fajta tömörítést, de később valószínűleg mindegyik átáll erre vagy az AC-3 szabványra)
A lementéshez többnyire megint csak a lejátszó program használható, itt jön képbe hogy akár menthetjük az éppen behangolt digitális adáshoz tartozó mux összes adóját vagy csak az aktuális adást. A kimenet többnyire egy TS fájl. A felvétel nem igényel különösebb processzor erőt, mivel lényegében a tuner -től érkező jel merevlemezre mentését kell csak elvégezni. A DVB Dream például lehetőséget biztosít arra hogy a felvétel alatt kikapcsolhatjuk a kép dekódolását (Ctrl+K), így csak menteni fogja a műsort de a képet és a hangot nem fogjuk látni. A felvett TS fájlbeli videó folyamok szétválasztására a TSRemuxer, míg vágására az itt javasolt H264TS_Cutter használható. Utóbbival több részre is szedhető a fájl ha nem akarsz pl. újratömörítéssel foglalkozni ha a felvett fájl nem fér fel egy DVD -re. De ha mégis újratömörítenél, használhatod a DGAVCIndex nevű programot amely egy frameserver modul az AviSynth nevű script nyelvhez amelyet aztán jó pár programban használhatsz videó bemenetként (VirtualDub, MeGUI, TMPGEnc, stb.) Az AviSynth -el egy csomó dolgot művelhetsz a képpel a számtalan szűrő és beépített függvény segítségével, pl. megszüntetheted a váltott sorosságot, zajt szűrhetsz, készre méretezheted a képet, stb. A végleges kép ezután jut el a fentebb sorolt programokhoz.
Remélem tudtam segíteni. Kérdezz ha még van homályos folt. A többiek pedig kérem kommentálják ha valahol ellentmondás van a tudásommal.
-
DarkByte
addikt
Te tudod.
Én jobban szeretem kezembe venni a dolgokat, mert az automatizáló programok gyakran tévesztenek a beállításoknál, pl. gyanítom hogy ezt is interlaced beállítással kódolták volna feleslegesen. Egyébként ha valaki H.264 -be szeretné átkódolni akkor annyi a különbség hogy VirtualDub helyett mondjuk a MeGUI -t kell használni (profilnak valamelyik x264 HD -t, lehetőleg DXVA -val), majd ha végzett a videó tömörítésével akkor a Tools -> Mkv Muxer részen össze kell illeszteni a hanggal. A hangnál szükséges delay -t egyébként a DGAVCIndex a kimentett mp2 fájl nevébe rakja, azt kell beírni és tökéletesen passzolni fog.
-
DarkByte
addikt
Délután a Muppet show is HD volt, fel is vettem. 4.9GB lett az 1 óra 22 perces műsor a vágás után. DVBDream két ts -be vette fel (4GB körül automatikusan új fájlt kezdett), hihetetlen mit megszenvedtem vele mire így megvágtam. Legalább egy órányi szenvedés után neten olvastam hogy ha csak simán összeillesztem mondjuk Total Commander -el a két részt akkor tökéletesen működik.. és lám tényleg.
Ezután H264TS_Cutter -el szépen kivágtam belőle az elején és a végén a felesleget. Most tömörítem DivX 6.8 1080HD -be, mert a forrás H.264 -et nem bírja a gépem valós időben lejátszani, illetve még a végén lévő alkotók lista levágása után sem férne rá egy egy rétegű DVD -re.
Hogy miért DivX és nem H.264? Mert x264 -el szerintem a hetem rámenne mire lekódolja; így is egy menetben tömörítem ~7,5Mbit -re és ez is 10 óráig fog tartani.
Az egész menete: DGAVCIndex -be ts betölt, hangsáv kijelöl, Save Project, elmenteni DGA -ba, AVISynth felpakol, avs fájlt megírni (DGAVCSource("fájl.dga")), majd az avs fájlt VirtualDub -ban megnyitni és mehet a kódolás. Aztán már csak össze kell illeszteni a hangot a kész avi -val. -
DarkByte
addikt
válasz
bigdigit #1917 üzenetére
A kódolás lehet hogy interlace -elt, de nálam CoreAVC -ben teljesen ki van kapcsolva a deinterlace (weave módban van) és így sem váltottsoros a kép ennél a műsornál, az m2 -n lévő gyerekműsorral ellentétben.
Mod: nem csoda egyébként hogy ennyire tompa a hang, 128kbps -es MP2 kódolást használnak ami 10Khz -es vágással dolgozik.
Normális minőség az valahol 15-16Khz -nél kezdődne amihez legalább 192 kbps kell egy jó kódolóval.
Érdekes hogy DGAVCIndex szerint a lementett ts -ben a Hír TV és ATV -nek AAC hangja van, ami persze lehet csak téves jelzés mivel kódolt volta miatt a videóval sem tud semmit kezdeni.
-
DarkByte
addikt
válasz
bigdigit #1915 üzenetére
Szentesről is jön a 786 Mhz -en
:
Egész véletlenül még nálam van haverom tuner -je, mert tesóm nem ért rá visszavinni neki. Mivel ez a kisebb frekvenciájú mux -on van így 100% -os minőségben jön (végre tudok valamit tesztelni). Mondjuk mivel HD így a CoreAVC -ben mindent le kellett butítanom hogy nézhető legyen, így is néha elmarad a kép a hang mögött. De végre látok valamit. Ami feltűnt hogy a hang elég tompa, nagyon visszabutították az olimpiához képest. Viszont most ha jól nézem SD film megy, viszont progresszív és natív 16:9 -esre van nagyítva, ami előrelépés. -
DarkByte
addikt
Szinte biztos hogy az antenna és a kábel a titok nyitja. A kábel szét van osztva legalább 4 irányba, valahol nem is T dobozzal hanem csak simán össze vannak forrasztva és szigetelő szalagozva (szükség nagy úr
). Erősítve sincs, pedig az osztásnál kellene. Biztosan összeszed így egy rakás zajt. Ezek fényében azért nem olyan rossz az eredmény, de figyelembe véve hogy a tv2 és RTL Klub ami Szentesről jön gyakorlatilag tökéletes képpel jön (igaz CRT TV -n nézve ami elrejt valamennyit a zajból) kicsit többet vártam. Bár ha tényleg 15% -on mennek akkor ezen nincs mit csodálkoznom. Az biztos, egyenlőre nem fogok költeni a DVB-T -re, ez a csatorna kínálat nekem egy fillért nem ér meg.
-
DarkByte
addikt
Ez szerintem így ebben a formában nem teljesen igaz. Pl. Vista -ra sosem rakok fel külön .NET 2.0 -át viszont ha Visual Studio -ban ilyen beállítással fordítók programot, minden további nélkül lefut. Ugyanígy ha XP SP2 -re a dotnetfx35.exe -vel felrakom a .NET 3.5 -öt akkor is fut mindenféle .NET progi (ha jól tudom csak .NET 1.1 van alapból SP2 -ben)
Egyébként ezt feles volt leírnom ugyanis Vista x64 -hez nincs .NET 2.0 redist. Ezért nem is raktam fel; én is gondoltam azért megpróbálkozom vele.
-
DarkByte
addikt
Hosszú kihagyás után gondoltam jelentkezem megint. Végre felszabadultam kicsit a ZH -k és kötprogramok tömkelege alól (na nem sokáig, jövőhéttől vizsgaidőszak); hazajutottam Félegyházára és gondoltam tesztelek egy kicsit itt is. Több akadályba is ütköztem. Az első hogy a barátom-féle Pinnacle PCTV 330e nem rendelkezik Vista x64 driver -el (legalább is én nem találtam) illetve a gyári programja sem fut, mivel .NET 2.0 -át követel rajtam, pedig a fennlévő SP1 -es Vista -ban már legalább 3.0 van. Szerencsére neten találtam megoldást, a tuner -ben lévő Empia chip -hez van univerzális driver 32 és 64 bit -hez is, a csomagban lévő USB DVB-T Hybrid tuner driver -t kellett feltenni. Innentől kezdve TSReader látja, igaz nem a bzoley féle plusz dll -el, hanem a gyárilag felsorolttal. (DVBTBDASource.dll) TV nézőnek gondolom megpróbálom a DVBDream -et mivel már többen is írták hogy jól használható.
Nos, az antennámnak sikeresen elszakítottam az adapter kábelének a forrasztását az injektoros dugóban; ezt majd később megcsinálom, amúgy sincs most elég koax -om hogy kivigyem a padlástérbe. Mivel azonban itthon volt 5m -es USB toldóm, gondoltam megpróbálom hogy kiviszem a tuner -t szüleim szobájába és a mostani ezer éves Szentes felé néző tető antennával kísérletezem (az antenna dugót meg kellett toldani a VHS -hez való coax kábellel, és így is lógott a levegőben az egész, de működött.. szerencsém hogy haverom nem volt itt mert szerintem szívrohammal vitték volna el
)
Gondoltam lássuk a medvét. Először 826Mhz -re álltam rá, és lám megelevenedett a TSReader: [link] Sajnos azt kaptam amire számítottam. Jelminőség gyakorlatilag 0%, de legalább a tuner láthatóan működik, látja az adókat és a sebességeket is. Gondoltam azért mivel még ilyet nem láttam, megnézem DVBDream mit kezd a helyzettel. Végigkerestetve vele a csatornákat megtalálta mind a kódolt mux -ot, mind a FTA csatornákhoz tartozót; fel is sorolta az elérhető négy csatornát. (ja igen, induláskor kijelöltem a CoreAVC -t és az AC3Filter -t szűrőknek) Rákattintottam a Duna Autonómia adására. Kép és hang foszlányok azért voltak, durván ezt kaptam: [link] Ami érdekes hogy viszont alul a Minőségnek 100% -ot ír. Azért néha sikerült egy-egy jobb pillanatot elfogni: [link]
Gondoltam megnézem hogy a kódolt mux -ra milyen eredményeket mutat fel a TSReader (786 Mhz): [link] Teljesen megdöbbentem hogy itt gyakorlatilag 100% -os a jelminőség (ez azért mondjuk így nem igaz, mert ingázott néha 75-100% között). Kíváncsi lennék hogy ennek az antenna az oka (magasabb tartományban gyengébben vesz) vagy pedig ez a mux tényleg nagyobb teljesítménnyel megy.
Kb. ennyi. Legalább van egy kis sikerélményem
-
DarkByte
addikt
válasz
zhagyma #1603 üzenetére
A két forrás úgy tűnik egy és ugyanaz. Ez a srác nagy valószínűséggel haverom munkatársa. Pont ugyanezt a beszámolót kaptam ugyanis délelőtt. De legalább jó hír hogy Félegyházán működik, ha jövő hétvégén hazajutok majd próbálkozom kicsit, de nem sokat mert vizsgaidőszak jön
-
DarkByte
addikt
Felbuzdulva azon hogy több ember is írta valószínűleg erősödött az adás Szentesen (pl. zhagyma köszi), teszteltem egyet megint, viszont ugyanazt kapom. Strength: 0% Signal: 0%. Kezdem azt hinni hogy valami a tuner -el van, analóg módban a megfelelő csatorna helyeken én látok változást az alap szemcsésedéshez képest (persze ez nem jelent semmit mert dekódolni valahogyan még nem megy fejben
)
Senki nem próbálkozik Szegedről?
-
DarkByte
addikt
válasz
zhagyma #1496 üzenetére
Igen erre is gondoltam hogy vagy nagyon elöregedett már eleve az egész kábelhálózat, vagy pedig a sok nyitott aljzat miatt gyakorlatilag elveszik minden jel. Talán a házmester meg tudná mondani mi a helyzet az antennával, de ennyi szenvedést nem ér meg. (Majdhogynem egyszerűbb volna megkérdezni hogy felmehetek -e a tetőre felrakni az antennámat és lehozni egy kábelt a lakásig) Majd otthon a kertes házban próbálkozom tovább, ott úgy rakok fel bármit a tetőre ahogyan én szeretnék
Itt Szegeden pedig megvárom hogy kiépüljön az átjátszó adó (elvileg 2009 november), bár addigra biztosan javul a helyzet műsorok terén (legalább is erősen ajánlom hogy így legyen) valahogyan ki fogom bírni.
-
DarkByte
addikt
Gyanítom a legnagyobb problémám nekem hogy a betondzsungel közepéből próbálok jelet fogni, szobán belűről. Igazából most még azon gondolkodom hogy van itt a falon egy antenna aljzat ami nem a kábelTV -hez tartozik hanem valószínűleg a régi közösségi antennás rendszer része, kérdéses vajon ehhez tartozik -e tényleg antenna a tetőn, lehet megérne egy próbát. Sajnos kábelem nincs hozzá; meg tartok is tőle, nehogy kinyírjam vele a kölcsön tuner -t; ki tudja milyen dolgok lógnak még rajta itt a házban.
-
DarkByte
addikt
Olyan rossz kedvem lett hogy nálam semmi nem jön be hogy tegnap elpakoltam az antennát. Lehet Szentesen is csökkentett teljesítménnyel megy a dolog? Ha igen arra lennék kíváncsi miért is; a hivatalos oldalon írják hogy bemérést a szakemberek dec. 1-től tudnak végezni a szolgáltatásra. Ha tényleg nem maximummal megy akkor ennek marha sok értelme van.
Nyommal követem azért a topikot. -
DarkByte
addikt
Aki hozzám hasonlóan nem tudta megnézni a DunaTV -s hír részletet a MinDig TV -vel kapcsolatban: [link]
Úgy látom azért ott örülnek a HD lehetőségnek; csak nehogy befürödjenek az egésszel. -
DarkByte
addikt
Ez még itt talán nem volt: [Index: Alkotmánybírósághoz fordult az RTL Klub]
-
DarkByte
addikt
És ha az A mux -ra állsz a TSReader -el, akkor ott látsz valamit?
Csak mert én ha 786 Mhz -re állok akkor még annyi visszajelzést sem kapok hogy 0 a jel. És akkor most az A mux -on - amelyen az erősebb jel volt korábban - azon most nincs semmi. Szuper; mondjuk ez még szerintem megint csak tesztadás és gondolom nem végleges adóteljesítmény.
-
DarkByte
addikt
Hát pakolásztam az antennát, de csak azt sikerült elérni hogy a Not Tuned helyén megjelent: Strength 0%, Signal 0%. Ez gondolom azt jelenti: nem nyert, legalább is a jelenlegi adóteljesítménnyel. ati2, te a két szentesi muxra akkor csak 10% körüli jelet fogsz vagy hogyan is értetted?
-
DarkByte
addikt
Szentesen nincs semmi amennyire meg tudom állapítani. Sem a tuner keresője nem találja, sem analóg módban nem látok érdekes dolgokat a kijelölt helyeken.
#1384: úgy tűnik akkor itt nekem nem elég a jel. TSReader szerint: No Signal.
-
DarkByte
addikt
Úgy látom ma is felesleges várni a startot:
"4440. sasizs Ma, 15:44:00
Most beszéltem a MinDig Tv információs vonalával, érdeklődésemre, hogy mikor indul el a szolgáltatásuk azt a választ kaptam, hogy a holnapi nap folyamán indulnak el a Duna, és az Autonómia adásaival. Kérdésemre, hogy a magyar televízió, és a kereskedelmi csatornák mikor fognak indulni azt mondták, hogy valószínűleg csak a jövő év folyamán."Úgyhogy viszlát digitális karácsony.
-
DarkByte
addikt
Lényegében a frissített oldal is elismeri hogy az index által vázolt helyzet lesz érvényes: [link] Megkapjuk a négy rádiót is, bizony
-
DarkByte
addikt
válasz
zhagyma #1348 üzenetére
Hát elég elszomorító a helyzet. Én reménykedem benne hogy a hónap közepéig születik valamiféle megoldás ami hatására legalább megvalósul az elképzelések fele. Egyenlőre tényleg nem érint tömegeket, de az ilyenre fogékonyak most átverve érezhetik magukat (épp az jutott eszembe hogy a Vodafone is most szívatja a mobilneteseket).
-
DarkByte
addikt
Jaj nekem, a sat.hu fórumon most olyan vérengzést rendeznék, hogy nem győznének újra meszelni
.. de inkább lenyugszom. Hihetetlen hogy még mindig ugyanazon pörögnek, meg hogy már az első napon fikáznak azért mert csak Duna lesz.
-
DarkByte
addikt
[stop.hu: Digitális műsorszórás: perel a TV2]
Rájuk már biztosan nem kell számítani. Még jó hogy a Showder Klub nem náluk megy -
DarkByte
addikt
válasz
VINIKOR #1332 üzenetére
A kártyán MPEG-2 kódoló és nem dekódoló van, ez pedig 99% hogy csak az analóggal működik. Digitális adás esetében mindenképpen a proci dekódol, ráadásul ha tudna is MPEG2 dekódolást hardware -sen sem érne semmit mert a hazai digitális adás mint le lett írva már 1000x MPEG4(H.264/AVC) kódolású.
-
DarkByte
addikt
"A FigyelőNet értesülései szerint (valamint a MinDig TV honlapján található információk alapján) egyelőre csak a Duna TV két csatornája (a Duna HD és a Duna II Autonómia) kerül fel a december 1.-én induló MinDig TV-re.
Az eredeti tervek szerint az induláskor már elérhető lett volna az m1 HD, az m2 HD is, valamint kódolt formában az ATV és a Hír TV. Korábban szó volt az RTL Klub, a TV2 és a Viasat 3 felkerüléséről is.
A Duna TV-n kívűl egyelőre más társaság nem kötött szerződést a digitális földfelszini műsorszórási pályázaton nyertes Antenna Hungáriával.
November végén Kab-hegyről vehető volt egy tesztsugárzás, melyben a fent jelzett csatornák is vehetők voltak... " [link]
-
DarkByte
addikt
Korábban már napfényt látott egy ilyen hír is: [Index: Az RTL igent mondott a digitális átállásra] De mégsem írtak alá szerződést ezek szerint?
Sonny C.: hát akkor a fentiek tükrében érdemes lesz megpróbálni, de én előbb inkább csak kölcsön eszközökkel próbálkoznék.
-
DarkByte
addikt
válasz
Sonny C. #1322 üzenetére
Mi is csak egyenlőre ezen térkép alapján tudunk tájékozódni: [link] Ha itt a város a lefedettségen belül van akkor lehet esélyed, de úgy sem biztos szvsz hogy szobaantennával is össze fog jönni (bár ati2 -nek Kecskemétről sikerült 50km -re a szentesi adótól). Én is azt várom hogy visszakapcsolják és akkor Szegedről tudjak valami infót szolgáltatni a maszek-szobaantennás rendszeremmel, de egyenlőre semmi. :S
Irgum-burgum, hát erre sincs semmi. Na mind1, holnapra majd meghozza valaki, a mikulás bácsi max előlegezheti igaz, de majd odaképzeljük.
Jó éjt mindenkinek!
-
DarkByte
addikt
Nos lássuk a medvét!
Mod: Sat.hu fórum szerint még Kabhegyen sincs semmi. [link] Én még azért várok egy 5 percet -
DarkByte
addikt
válasz
VINIKOR #1301 üzenetére
És azt megnézted hogy mit tud hardware -esen MPEG2 kódolni? Szerintem ez csak analógot tud így tömöríteni, akárcsak a többi másik hybrid tuner.
A pendrive méretű tuner-ek sem hangoskodnak, mert azokban sincs ventilátor.
Sőt én még ventilátoros belső tuner -t sem láttam eddig.
-
DarkByte
addikt
Kíváncsi leszek az éjfélre. Én biztos hogy most elkezdek tanulni, mert három ZH -t írok és szinte semmit nem tanultam még; valamivel mindig sikerült elcsinálnom az időmet.
Egy TSReader -t még beüzemeltem a honlapodon lévő leírás alapján, remélhetőleg ezzel a tuner -el is látni fogom a Signal Quality -t ha lesz adás.
-
DarkByte
addikt
Ugye.
Lakótárs is hülyén nézett ahogy elkezdtem magam előtt az antennát tartva mozogni a szobában.
Egyébként ha kihúzom az erősítőt akkor totál semmi nem jön az RTL -ből, akárcsak ha Szentesnek ellentétes irányban a szobaablakon át a szemközti emeletes háznak fordítom (tehát szerintem visszavert jel onnan nincs). Viszont a helyi m1 most már kristály tisztán jön.
Rick4: tudom hogy HD nem fog menni ezzel a géppel, erre már a minták alapján rájöttem. Az SD -nek viszont kellene; elsősorban arra vagyok kíváncsi van-e elegendő jel, mert akkor veszek egy saját tuner -t, valamikor jövő év elején meg úgy is akarok gépet újítani és akkor a HD sem lesz akadály.
-
DarkByte
addikt
Viszont sajnos elég elkeserítő hogy az analóg RTL Klub ami Szentesről jön szinte teljesen szemcsés.
Hang mondjuk van, de a kép az ilyen:
Ez emlékeim szerint rosszabb mint a másik albérletben, igaz most kb. ennyi az antenna installáció és sajnos nem is lesz jobb a kép ennél, akárhová viszem a szobában:
kevés a koax kábelem most hogy kivigyem a lakás előtti folyosóra. (oda mondjuk egyébként se lehetne tenni)
#1287: olvass vissza, most állítólag nincs adás, én én sem találok semmit a kereséssel, mondjuk ez nem mérvadó a fenti kép ismeretében. Bár ha így is működni fog a DVB-T akkor nagyon durva a hibajavítás.
-
DarkByte
addikt
Hát én most a haverom javaslatára a Pinnacle Media Center -t raktam fel ehhez a tuner -hez; egyenlőre a ProgDVB -t nem erőltettem mert valamiért állandóan műholdas dolgokat kérdezgetett (meg először nem ártana látni hogy van-e valami adás) A vicces az hogy analóg adást talált négyet a botantennával, ebből az m1 lényegében tökéletesen bejön
Gyanítom hogy itt Szegeden lehet valami átjátszó. Mod: igen, Szegeden 511,25 Mhz -en van 5kW -os analóg m1.
-
DarkByte
addikt
Na bumm neki. Nagy nehezen sikerül kölcsönkérni tuner -t, erre meg megszűnik a sugárzás.
(egyébként most egy ilyen van nálam: [Pinnacle PCTV Hybrid Pro Stick 330E])
-
DarkByte
addikt
Illetve ezek mellett még ott vannak a rádiók is. Sat fórumot olvasva azt írják a hang mp2 maradt. Az SD adóknál a 1,5Mbit viszont kicsit kevésnek tűnik.
Valahová 2,5-3Mbit köré tippeltem. Jó lenne látni egy mux tartalmat TSReader -el.
Egyébként fura hogy az 65 -ös C mux -ot ilyen gyengén fogod, elméletileg ugyanakkora adóteljesítménnyel megy ugyanarról az adóról szóval meg kellene egyezni az A -val (persze lehet hogy a C most még nem megy teljes teljesítménnyel). Érdemes lenne kicsit állítgatnod fel-le a frekvenciát, lehet hogy a táblázatbeli frekvenciák itt sem tökéletesek.
Barátom próbálkozott tegnap, de csak a tuner -hez kapott botantenna volt kéznél, ezzel gyakorlatilag 0 jelet kapott (így se kép se hang, pedig az utóbbinak különösebb kodek telepítése nélkül is lennie kellett volna gondolom), viszont a 7 adót listázta a tuner. Ma fog erősítős DVB-T illetve ha minden összejön tetőtéri antennával tesztelni.
A sat.hu -n meg egymás torkának vannak esve az emberek még mindig; örülök hogy ez a topik informatív maradt.
#1252: háát.. több SD anyagot is kódoltam már H.264 -be és a 1,5Mbit az kicsit homályos képet ad, túl sok a deblock szűrés. De majd ha valaki rak fel mintát inkább akkor mondok véleményt.
-
DarkByte
addikt
Az itt lévők szerint a 61 -eshez 794Mhz tartozik [link]
Egyébként megnéztem az analóg TV -n a csatorna helyeket. A 60 -as és 65 -ös csatornákon olyan mintha bitmátrixos képet látna az ember. (kb. mint ezen a képen baloldalt a DTS kódolás képe a kék szalagrészen ([link]) Mondjuk sokban nem üt el az eredeti hangyás képtől, de mégis észrevehető. Szóval szerintem a C mux is él Szentesen is. De azért megvárom a tapasztalatokat.
-
DarkByte
addikt
És takarásban vagy vagy sem? Csak mert Szegeden mi ennél még valamivel közelebb is vagyunk az adóhoz és szintén negyedik emelet, de belváros. Mondjuk nekem ugye ott az erősítős lepkeantennám is, de akkor sem tudom mire számítsak mert még az analógot sem volt időm kipróbálni.
Egyébként nagyon fura. Hol a DunaTV? Bezzeg az m1 HD, m2 HD meg ott van?
Felbontás, kodekek, bitsebesség, mindenféle adat jöhet.
Barátomat is ráuszítottam a dologra MSN -enbzoley: húha, jó hírek. Te ezt most nem tudod fogni?
Egyébként ati2 akkor szerintem te is tudod fogni itt a másik mux -ot, próbáld meg a 65 -ös csatornán (826 Mhz).
-
DarkByte
addikt
válasz
#69182976 #1216 üzenetére
A támogatás csak set-top-box -ra vonatkozik és eredetileg arról szólt hogy aki szegény és nem tudja megvenni a drága eszközt, az bérelheti az államtól a mindenkori minimálbér századáért, tehát ~600ft/hó ért. [itcafe: A digitális átállás költségeihez a nyertes szolgáltató hozzá fog járulni] Ha a fórumos illetőnek igaza van akkor csak részletfizetési lehetőség lesz és az jelenleg 5-6x -osa lenne havidíjban mint a támogatós verzió (egyenlőre 30k alatt MPEG-4 es DVB-T stb -t nem kapsz és a legtöbb helyen 12 hónapos konstrukcióban lehet vinni)
De hogy ne csak a levegőbe beszéljek itt az idézet a sat.hu fórumáról:
Sipi1972, Nov. 28 11:48:58
Államilag dotált vevő nem lesz, részletfizetéses konstrukció biztosítását vállalta az AH. A szerződésben benne van, hogy +%5 sápot rárakhat az AH az általa forgalmazott vevőkészülékekere...Én nem tudom ez mennyire igaz, de szemet szúrt. Valamiért úgy tűnik amit elterveztek az elmúlt félév alatt azt most az utolsó hónapban totál lerombolják.
-
DarkByte
addikt
A Sat.hu -s fórumon tényleg eléggé túldramatizálják a helyzetet. Épp azon nevetek hogy ott a többség azért kesereg még mindig hogy miért MPEG4 és miért lesz HD, itt meg azért fanyalgunk - legalább is én biztosan - hogy csak kevesebb HD lesz. Na így döntsék el mi legyen a jó.
Mondjuk érthető hogy akik megvették már az MPEG2 set-top-box -okat azok most mérgelődnek mert dobhatják a kukába azokat mivel senkinek nem kellenek ezután. És gyanítom a sat.hu fórumon ők vannak többségben.
Egyébként épp olvasom a fórumban egyik illetőtől, hogy valószínűleg nem lesz állami finanszírozásos set-top-box, csak részletfizetéses opció. Ez azért már nagyon lol lenne, amiket beígértek jó előre azokat gyakorlatilag most mind felforgatják az utolsó hónapban - most vagy kedves törvényhozóin keverik a sz**t, vagy a csatornák tötymörögnek egy helyben.
Eddig a DunaTV és a Duna II Autonómia az ami biztosan lesz (megint lol), a többi meg lóg a levegőben, mert senki nem cikkez róla hogy szerződést írtak volna alá az AH -val; viszont 1,5 nap és itt a kihirdetett start. Úgy látom hatalmas kínálat lesz az indulásnál.
Ja igen, ezt is ott találtam; ilyen oldal is van: [DVB-T HD.hu]
-
DarkByte
addikt
válasz
kutyuska #1202 üzenetére
A tuner választással nem lenne bajom, egyébként is közösben vennénk lakótárssal. Mi egy USB DTV Dongle Gold -ot szeretnénk, mivel analógra és FM -re nincs szükségünk (elvileg ugye minden TV adó fent lesz a digitálison, FM rádiók >90% hallgatható neten át Shoutcast -al), illetve így legalább könnyebben lehet mozgatni a gépek között ha szükséges.
-
DarkByte
addikt
válasz
kutyuska #1198 üzenetére
Márpedig az eddig ismert felállás szerint a három HD csatorna egy mux -ra kerül, ezért is lett vissza véve a felbontás HDV -re (1440x1080@16:9 DAR) és a bitsűrűség ~7.5Mbit -re hogy jó minőségben elférjenek egymás mellett. (és ez már a teszt adás végén is így volt, korábbra visszanézel van feltöltött minta)
Egyébként már látszik hogy nem az eredeti felállás lesz: "a Duna TV adása nagyfelbontású HD formátumban, további új földi csatornaként a Duna II Autonómia adása pedig hagyományos felbontásban, SD formátumban lesz elérhető. Mindkét csatorna ugyanazon a multiplexen fog helyet kapni." így bármi elképzelhető. Elég fura felállás lenne ha a Duna TV HD -ben menne, az erre készülő m1/m2 -t meg leszorítják a lehetőségről, szóval ki tudja. Csak egyenlőre ugye megy a variálás.
#1201: hamarabb válaszoltál mint a második bekezdést hozzáírtam
Egyébként a tesztadás leges légvégéről nincs infóm, én majd csak most kerülök lefedett területre dec.1 -től. Csak a mintavideókra és beszámolókra tudok hagyatkozni; és egyébként még a start -ra sem lesz tuner -em, úgy döntöttem kicsit kivárok, barátomnak van tuner -e, kölcsönkérem mielőtt költekeznék.
-
DarkByte
addikt
válasz
DarkByte #1181 üzenetére
Újabb update a matricás set-top-box forgalmazók listájánál: [link] Immáron az Infópatika is kiemelt partner.
És már csak 3,5 nap..
Aki rendelkezik már digitális tuner -el és Szeged környékén lakik, körülnézhetne a kijelölt csatornákon, lehet már van valami jele a dolognak. [Mux -ok adatai] -
DarkByte
addikt
Lol, és van update csak nem látok a szememtől. [link] Röviden: a P-Sat Kft. lesz a kiemelt matricás set-top-box szállító.
-
DarkByte
addikt
válasz
#65675776 #1164 üzenetére
Megmondom őszintén, nem próbáltam hogy pontosan mit tud a TMPGEnc ilyen téren. Az utóbbi hsz -em után néztem hogy lehet-e vele remux -olni ts -t mpg -be az MPEG Tools részen (program stream), de nem engedte, illetve most már az általad leírtak alapján akkor nem is lehetséges a H.264 miatt.
Ha újratömöríteni akar az ember, akkor valahogy el kell juttani a képet a kódoló progihoz (VirtualDub vagy MeGUI esetemben). Én eddig az DGAVCDec/DGAVCIndex -et találtam mint frameserver AviSynth -hez. Sajnos ez nem igazán működik hibátlanul, vagyis inkább az ffmpeg dekódoló amit használ (nem a legtökéletesebb a hibajavítás valószínűleg a DVB -ről mentett stream -eknél, mert az itt felrakott ts -ek szinte mindegyikével vannak hibái, mások szerint viszont Bluray forrásokkal tökéletesen működik). Létezik még a DGAVCDecNv variánsa ami az nVidia kártyák CUDA programozhatósági lehetőségeit használja ki, és a dekódolást teljesen a kártyával végezteti. Bár a fórumok szerint ez gyakorlatilag tökéletes megoldás, nem ingyenes, ráadásul nincs nVidia kártyám erre a célra (és valószínűleg nem is lesz).Alternatív módszer a DirectShowSource használata az AviSynth -ben, ami a felrakott kodekeket (akár CoreAVC) tudja használni, viszont ez eléggé vegyesen működik megint csak; a hang szinkronizáció sem működik szinte sose hibátlanul.
-
DarkByte
addikt
válasz
radi8tor #1159 üzenetére
Programja válogatja, de általában igen. TS -t megfelelő programmal lehet vágni (TMPGEnc Xpress tudja talán) és mondjuk át tudod rakni az egészet mkv -be hogy könnyebben kezelhető legyen (ezt pedig mkvmerge tudhatja, de én még nem próbáltam. mod: nem, az csak program stream -et tud, transport stream -et nem, de talán a TMPGEnc tud program stream -be menteni a vágás után)
Gusztáv: ő most hardveres kódolásról érdeklődött, nem dekódolásról. Tehát hogy a kapott H.264 -et menet közben lehet-e újratömöríteni kisebbe.
-
DarkByte
addikt
válasz
radi8tor #1157 üzenetére
Amennyire én tudom, hardveres H.264 kódoló kártyát max. a stúdióba szántak közül válogathatsz, azokat pedig nem éppen nekünk kisembereknek árazták be. Mivel egyik csatorna bitsebessége sem lesz több 8 Mbit -nél - legalább is az eddigiek alapján az 1080i belefér -, durván 1,5 órát ha simán lemented és megvágod ki lehet írni DVD -re. Szerintem a mostani üres lemez árak mellett ez simán bevállalható.
-
DarkByte
addikt
válasz
radi8tor #1155 üzenetére
A válasz röviden: igen, minden DVB-T képes kártya képes MPEG-4 -es adást venni, az hogy dekódolni lehet-e a szoftvertől függ (TV program) ezt lehet egyénire is cserélni nyilvánvalóan, pl. ProgDVB. (Egyébként az egész topik erről szól, emberek ne legyetek már ennyire writeonly módban) Felvétel: mindegyik tud felvenni és az analóggal ellentétben ~0 processzorigénye van mivel csak direktben menteni kell a légből kapott stream -et, nem történik semmi kódolás/dekódolás. Átkódolni ráérsz utólag ha mindenképpen ezt akarod.
Most már ezeket az infókat tényleg bele kellene venni az első hozzászólásba.
-
DarkByte
addikt
válasz
wassermann #1152 üzenetére
Engem az zavar hogy a mindigtv.hu -n kiírtak szerint november közepére már nagy valószínűséggel lett volna csatorna lista. De még mindig sehol semmi. Alig több mint egy hét van az indulásig (feltéve hogy indul). A matricás set-top-box -okról sem írnak semmit, a minimálbér századáért való bérlési lehetőségről meg már ne is beszéljünk.
-
DarkByte
addikt
válasz
wassermann #1148 üzenetére
Igen, ez volna az enyhébb eset, mert így legalább 1 adóra lehetne "zsúfolni" azt a kevés HD tartalmat ami most az elején elérhető lesz és így legalább nem sok mindenből maradunk ki. Lakótárssal is beszéltem épp délelőtt az egészről, és ő is ezt hozta fel hogy így legalább több csatorna hely lesz. Nekem viszont az a meglátásom hogy sokra megyünk a csatorna helyekkel ha nem lesz ami megtölti, így is úgy kell felrugdosni a TV adókat a mux -okra.
Egyébként egyáltalán nem biztos hogy az m1 lesz HD, elvégre ha jól tudom az m2 már az olimpia óta HD -ben megy műholdon; ott is variálni kellene.
-
DarkByte
addikt
E miatt a sza*ozás miatt félek nem lesz dec. 1 -es start.
Bár ne legyen igazam.
-
DarkByte
addikt
válasz
sushika #1138 üzenetére
Megint ott spórolnak ahol nem kellene. Ezután szigorúan headshot járna részemről annak, aki csak az éves HD költségek felét lenyúlja.
Valaki emlékszik még mekkora juttatásokat fog kapni a Hír TV meg az ATV a végett hogy fent lesznek a digitális platformon? Emlékeztetőül: [link]
Kíváncsi vagyok vajon lesz-e aláírás gyűjtés azzal kapcsolatban hogy vannak akik mégis igényelnék. Mondjuk nem mintha ez bármit is érne ha mindenképp ellene szavaznak.
-
DarkByte
addikt
Közben találtam még pár dolgot a szentesi antenna cseréhez:
[CsongrádTV felvételei az antenna cseréről]
[Szentesi Mozaik cikkje és képei] (lefelé kell menni mert közvetlen linkelni nem lehet és időrendben vannak a hírek)
[delmagyar.hu összefoglalója az antenna cseréről] (javaslom a kommentek olvasgatását) -
DarkByte
addikt
válasz
zhagyma #1125 üzenetére
Szinte biztosra vélem hogy az utóbbi 1440x1080 -as HDV felbontást fogják használni (off korz' ez megjelenítéskor 16:9 -re nyújtva jelenik meg). Engem a hangsáv kérdése foglalkoztat még, a tesztidőszakban az erősen korosodó mp2 -t használták; reménykedem hogy ezt becserélik egy AC3 -ra, Stereo esetén 192kbps már bőven jó lenne, illetve nyitva hagynák az időszakos 5.1 -re váltásra lehetőségét (AC3@384kbps és ilyenkor valamivel lejjebb esik a videó bitsebessége, vagy már eleve fent tartják neki a helyet). Persze nem tudom kodekek között egyáltalán lehet-e menet közben váltani (tehát úgy hogy nézem az adást még MP2 -ben és a soron következő műsor már 5.1 AC3 -al szól és nincs akadás), lehet az sem jelent gondot. Talán egyébként még AAC-LC jöhetne szóba, csak azt nem tudom ez mennyire elterjedt a set-top-box -ok esetében; ilyen szempontból az AC3 sokkal szerencsésebb választás.
-
DarkByte
addikt
válasz
kutyuska #1120 üzenetére
Mondjuk én most találtam egy kis ellentmondást. Itt vannak a kísérleti HD adás adóbeállításai, és a Wikipedia csikkjében lejjebb görgetve a táblázatban pedig kiolvasható hogy ehhez a módhoz maximum 23.419 Mbit/s társulhat. Amiért ez érdekes, hogy így nem mehetett 12Mbit/s -el egy adás - legalább is ha a táblázat helyes - hanem valamivel kevesebbel. Mondjuk most hirtelen nem látom át hogy a 8k üzemmódot hova is kellene bekalkulálni, lehet ezen bukik el hogy mégis belefér.
Mod: áh, nem, mégis jó: "Increasing the number of carriers does not modify the payload bit rate, which remains constant." Tehát ez nem módosítja a max bitsebességet.
-
DarkByte
addikt
Van itt még valaki aki Szegedről várja a startot? Lakótárssal tervezzük egy közös tuner vásárlását, elméletileg ugye megfelelő programmal (pl. VLC) egy mux tartalmát simán ki lehet lőni LAN -ra hogy többen tudjuk nézni (persze így eltérő muxon lévő dolgokat nem lehet nézni, de szerintem ritka lesz az amikor erre lenne szükség). Kíváncsi vagyok vajon van-e esélyünk rálátás nélkül elegendő jelet összeszedni. Van egy analóg tuner -em illetve a már korábban említett lepke antenna, amivel majd jövőhéten kísérletezem egy kicsit. Azt tudom hogy a korábbi albérletemben a Tarján lakótelepről szemcsésen ugyan de bejött az RTL Klub ez pedig Szentesről jött és akkor sem volt rálátásom. Kíváncsi leszek most mi lesz a helyzet, a jelenlegi albérlet a Mars tér környékén van ötödik emeleten (két szinttel magasabban) de sajnos rossz irányba állnak a szoba ablakok.
-
DarkByte
addikt
Jól tudod: [link]
"A MinDig TV szolgáltatás keretében a Magyar Rádió közszolgálati adásai (MR1 Kossuth, MR2 Petőfi, MR3 Bartók), valamint a közműsor-szolgáltató Katolikus Rádió műsora is elérhető lesz."
Csak ez így elég sovány kínálat. Jó kérdés hogy vajon melyik mux -ba teszik ezeket bele, illetve hogy valamelyik TV adó alternatív hangsávjai lesznek-e vagy pedig különálló választható csatornák video stream nélkül. Ennek még nem nagyon kerestem utána a neten. -
DarkByte
addikt
Nem mindegyik kártya tud teljes értékű H.264 dekódolást, de érdemes elolvasni ezt: [AVIVO és PureVideo] a második felében van szó az nVidia Purevideo -járól.
-
DarkByte
addikt
válasz
Blizzard.9 #1009 üzenetére
Már volt róla szó. Nagyon röviden: 99% hogy nem. Előfizetéses kártyát fogadó tuner ritka mint a fehér holló és jó páran írták hogy a kártya a legtöbb szolgáltatónál kötve van a set-top-box -hoz.
-
DarkByte
addikt
Ez nem volt még emlékeim szerint: [MindigTV.hu]
Fontosabb dolgok:
"A konkrét programválaszték várhatóan november közepére alakul ki, amennyiben megszületnek a megállapodások a műsorszolgáltatókkal, erről haladéktalanul beszámolunk."
"Számos dekódermárka, -típus és -modell lesz a kínálatban, és az eszközök az elektronikai üzletek mellett a nagyobb bevásárlóközpontokban és egyéb más szaküzletekben vásárolhatók meg. A vásárlás megkönnyítése érdekében a magyar földi digitális műsorszórás technikai követelményeinek megfelelő eszközök MinDig TV-s matricákkal lesznek ellátva.
A vevőkészülékek tömeges forgalmazása 2008. november közepétől indul meg, a forgalmazási rendszerben részt vevő bolthálózatok listáját és a készüléktípusokat a megállapodások aláírását követően tesszük közzé." -
DarkByte
addikt
Processzor. Ugyanúgy P4 3Ghz -el szenvedek egyenlőre és nálam is az 1080i már sok; a 720p az ami még stabilan elmegy (igaz ott is csak a 23, 25, 29.97 típusúak, az 50, 60 már megfekteti). Ha van PCI-E a lapodon akkor esetleg vehetsz valamilyen DXVA képes kártyát, ez talán a legolcsóbb megoldás. HD 2400 vagy HD 3450 pl. tökéletes, bár előtte kérdezz meg itt pár embert akinek működik a DXVA hogy milyen kodek is kell hozzá hogy ez DVB-T nézés közben is menjen.
-
DarkByte
addikt
válasz
grafikus17 #990 üzenetére
Melyik gazdaságos áruház próbál megszabadulni ettől?
-
DarkByte
addikt
ati2 -nek van Gold -ja ha minden igaz, remélhetőleg erre jár és tud válaszolni. De szerintem USB hosszabbító mindegyikhez jár, vagy ha nem is, 400ft körül van egy 5m -es USB 2.0 hosszabbító
Egyébként szerintem a sima Dongle megoldása azért rosszabb mert ahogy rajta fog lógni a nehezebb antenna kábel, egy idő után majd ki fog törni a tuner -ből vagy érintkező hibás lesz az aljzat/pigtail és akkor aztán érdekes lesz pótolni.
-
DarkByte
addikt
Ezt már korábban is próbáltuk megfejteni; feltehetőleg a külső és a csatlakozó megoldása (a simán egy kis pigtail szerű kábel kell hogy rá tudd dugni a nagy antenna dugót még a Gold -on közvetlen ott van az aerial aljzat) de ez így eléggé találgatás. Egyébként létezik Dongle H is ami pedig Hybrid tuner és külsőleg olyan mint a sima (ami elvileg megszűnt, de én azt hiszem amikor a napokban néztem még láttam listán). Csak hogy még jobban bele lehessen tekeredni (argep.hu ráadásul mindhármat vegyítve listázza egy címszó alatt)
-
DarkByte
addikt
Na már csak 30 -at kell aludni és lehet tuner -t bütykölni.
Addigra azt hiszem jól teszem ha beszerezem, mert csak drágul és drágul.
-
DarkByte
addikt
válasz
#41635072 #918 üzenetére
Ekkora távolságban szerintem ezek a kis antennák semmit nem érnek, a fennmaradó pénzből inkább vegyél egy erősítős lepke antennát vagy ha biztosra akarsz menni egy irányított DVB-T yagi szerű antennát. Én >30km -re vagyok Szentestől és az analóg adás még így sem tökéletes mindig.
-
DarkByte
addikt
válasz
#41635072 #916 üzenetére
Ha nem fontos az analóg adások vétele akkor a Leadtek DTV Dongle Gold -al olcsóbban kijösz. Igaz épp minap néztem hogy a gazdasági válság hatására annak is felment majd 2k -val az ára, egy hete még 8k volt.
Vagy még az apróhirdetésekben néznék szét, coulthard árul Fujitsu-Siemens hybrid tuner -eket, talán még van neki.
-
DarkByte
addikt
Azt hiszem lassan össze kellene foglalni az első hsz -be az eddig felgyülemlett tapasztalatokat mert már jó ideje ugyanazt kérdezi mindenki.
-
DarkByte
addikt
válasz
DrGonzo22 #890 üzenetére
MPC=Media Player Classic
MPC-HC=Media Player Classic-Home Cinema (belső filterekben tud többet, többek között tudja a hardware -s H.264 dekódolást is DXVA -n keresztül ha be van állítva)Röviden: videólejátszó progi. Bár tuner eszközt is meg tud nyitni, ne számíts kényelmes kezelésre (nem erre van elsősorban). Páran említették itt már a ProgDVB -t, esetleg próbáld meg azt. Sajnos én beállítással ahhoz egyenlőre nem tudok szolgálni, de a többiek biztosan tudnak segíteni.
-
DarkByte
addikt
válasz
PikkPukk #888 üzenetére
JPG - hacsak nem Lossless JPEG kódert használtál - veszteséges, szóval lehet hogy a 100% neked ugyanaz, de ez akkor sem igaz. Képmintákhoz használjunk PNG -t mert az még mindig jóval kisebb mint egy BMP ugyanakkor veszteségmentesen tömörít és a böngészők is meg tudják jeleníteni.
Ez természetesen nem változtat azon a tényen hogy az olimpia alatt voltak ronda minőségű jelenetek is, többnyire az erős mozgástartalmú nagy részletességű nehezen tömöríthető jeleneteknél (pl. az egész képen piros foltos ruhájú női sportolóink mozognak és még közben a kamera is nagyít, pan -ol, vakuk villannak, stb.) főleg valós idejű CBR tömörítéssel. Mindenesetre a rossz minőség mögött én még azt is el tudom képzelni hogy az m1 a HD videojelet műholdon át nagy-bitsebességű MPEG2 formátumban kapta, és ezt átkódolva sugározta H.264 -ben nekünk DVB-T -ben (a logó miatt egy újratömörítés biztosan volt). A fent vázolt jelenet azonban annyira nehezen tömöríthető hogy könnyen elképzelhető még így is blokkosodó forrás képet kaptak amely aztán hozzánk is átkerült az áttömörítésen keresztül. (előre kellet volna szűrniük a képet)
A kép minőség ezen felül függ a screenshot -ot készítő gépén használt dekódertől és annak beállításától. CoreAVC és ffdshow ha úgy van beállítva kihagyhatja az in-loop deblocking -ot ha a CPU ereje kevés a valós idejű szűrővel együtti dekódolásra. Ezzel romlik a képminőség és blokkosodás jelenik meg. Mivel én csak egyfajta forrásból láttam a megnyitóból képkockákat így nem tudom kizárni hogy még emiatt is rosszabbak voltak a screenshot -ok mint kellene.A linekelt hasonlító kép övön aluli.. egyrészt 40Mbps az még az olimpiához hasonlítva is közel 3,5x nagyobb bitsűrűség (még ha az MPEG2 is), másrészt a linkelt képen gyakorlatilag nincs mozgás, a háttér homogén egyszínű amelyen rengeteget tudnak tömöríteni a codec -ek és ezzel plusz biteket nyerni a hasznos területekre; ez a fent vázolt olimpiai példánál egyértelműen nincs meg.
-
DarkByte
addikt
-
DarkByte
addikt
Pár egyéb helyről a ViaSat helyzet:
MagyarSzo.com: "A közszolgálati m1, m2 és a Duna TV mellett a jelenleg műholdas Viasat 3 és a még nem sugárzó Prime csatorna fog biztosan a kínálatban szerepelni. A Hír TV és az ATV is elérhető lesz, csak előfizetéses módban." [link] (nincs kimondva, de különben minek lenne a megkülönböztetés a Hír TV -re és az ATV -re?)
sat-tv-radio.hu: "Még novemberben három telephelyről indul meg a sugárzás 2 multiplex-szel (A és C), melyeken jórészt ingyenes műsorok (m1 HD, m2 HD, Duna TV, Viasat 3, Prime stb.) lesznek vehetők, de várhatóan helyet kap az ATV és a Hír TV kódolt műsora is." [link]
Szóval szerintem gyakorlatilag biztosnak vehetjük hogyha lesz ViaSat3 az ingyenes lesz. Azért ha, mert ahogyan az utolsó itcafé -s hírben is volt még nem döntöttek, december elejéig (a start utánig) kaptak haladékot. Az ok ha jól emlékszem az (ezt talán az index -en olvastam) hogy a ViaSat3 jelenleg nem rendelkezik napi rendszerességű hír műsorral, ami kitétel lenne a média törvény szerint. A lényeg hogy a ViaSat3 viszont nem akar ilyet készíteni, mert az értékes műsoridőt vesz el.
A Hír TV és ATV helyzetét már tárgyaltuk pár oldallal korábban. Nos igen, én is ezekre a háttérszerződésekre célozgattam ami itt is belépett a képbe.
Kártya fogadásra képes tuner -ekkel kapcsolatban talán érdemes lenne a szolgáltatót megkérdezni hogy egyáltalán van-e erre mód, mert ha tényleg igaz amit itt korábban írtak páran hogy köthetik a kártyát a set-top-box -hoz, akkor hiába veszel meg mindent PC -s oldalra, akkor sem fog menni (valószínűleg direkt nem érdekük hogy lehessen menteni PC -re, elvégre a saját megoldásaikért fizetni kell). Ők talán tudnának is párat javasolni, ha lehetséges. Mondjuk én ha mindenképpen fizetős műsorokat akarnék nézni, inkább műholdas vétel irányába kacsingatnék, ahhoz talán hamarabb találsz megfelelő előfizetéses kártya fogadására képes tuner -t, illetve ott van egy-két trükk. Rick4 -et privátban megkérdezed, biztosan tud segíteni, ő eléggé otthon van DVB-S témakörben.
Térkép: itt viszont szerintem nem olvastál át mindent. Azok a lefedettségek majd december 1. -től lesznek hivatalosak, jelenleg nem üzemel a szentesi adó, így a korábban itt írt 10% -os jelerősség a Budapestről érkező jelerősségre vonatkozott (azt hiszem írta is).
#872: ProgDVB jónak tűnik, én még nem próbáltam mivel még nincs mivel. Szinte biztosra vélem hogy külön H.264/AVC kodeket is telepítened kell hogy működjön (alapból nincs benne ha jól emlékszem), javaslom a CoreAVC beszerzését.
-
DarkByte
addikt
A ViaSat3 ingyenes lesz: [link]
"Mindkét pályázó vállalta a mobiltelevíziózás (DVB-H) beindítását, valamint új országos kereskedelmi csatornák (Viasat3, Humor1) ingyenes elérhetővé tételét, illetve interaktív kiegészítő digitális szolgáltatások nyújtását."Nem tudom ti hogyan vagytok vele, de én a Hír TV -t meg a Magyar ATV-t ha ingyen adnák sem nagyon nézném.
Amire mint hírek szükségem van azt elolvasom neten. Szóval én marhára nem költenék e-miatt sokszor többet tuner -re.
#866: az az adatbázis szerintem még nem működik, max. a régi MPEG-2 -es DVB-T elérhetőségét mutatja.
-
DarkByte
addikt
Köszi a képet! Remélem ha majd én is veszek, nekem is ez a fekete Media Center -es távirányító jut. Nagyon baba.
Az a fekete antenna biztos jó lesz majd akkor ha már a lefedettség sokkal erősebb lesz. Elvégre külföldön már van olyan hogy akár autópályán menet közben is van rendes vétel.[link]
-
DarkByte
addikt
-
DarkByte
addikt
Itt azt írják a kommenteknél hogy a Bajnokok ligája 16:9 -ben ment, igaz SD ből felkonvertálva, de már ezért is megérheti a HD adás, lásd a fentebb belinkelt MotoGP videó részletet. Sajnos egyebet nem tudok, nem emlékszem hogy ezt részletezték volna bárhol is - én egyébként sem nézek sok sport közvetítést, legutóbb az olimpiát néztem, meg az új Forma1 -es pályáról a közvetítést, néha a MotoGP -t ha elkapom. (épp azon filóztam múltkor hogy a fedélzeti kamerák képe Forma1 -nél valószínűleg SD marad még jó ideig) Egyébként amit most linkelek ott nem semmi mekkora vérengzés megy az MPEG-2 vs. MPEG-4 között. Hosszú távon jobban jártunk a H.264 -el, szépen külföld elé vágtunk, aminek persze megvan az a hátránya hogy egyenlőre drágák a set-top-box -ok, de ezek ára gyorsan esni fog.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- SörcsaPH!
- Témázgatunk, témázgatunk!? ... avagy mutasd az Android homescreened!
- Elhalasztották a Marathon megjelenését
- Metal topik
- Az AMD-vel tervezi a következő generációs Xboxokat a Microsoft
- Renault, Dacia topik
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Vicces képek
- Intel Dual Core 2000 felhasználók barátságos offolós topikja
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...
- Intel Core Ultra 7 265 /// Bontatlan, Teljesen Új // Üzletből, Számlával és Garanciával
- Csere-Beszámítás! Ryzen 9 9950X Processzor!
- Újszerű Gamer Asztali PC Számítógép 2026-ig Garis ASUS H510M-K R2.0 i5 11400F RTX 4060 8GB Dobozába
- Samsung Galaxy Tab A8 (2021) , 3/32 GB,
- Samsung Galaxy S6 Lite (2022) , 4/64 GB ,Wi-fi
- Alkatrészt cserélnél vagy bővítenél? Nálunk van, ami kell! Enterprise alkatrészek ITT
- Samsung Galaxy Watch Ultra
- BESZÁMÍTÁS! Gamer számítógép Asus B150M i3 6100 16GB DDR4 240GB SSD GTX 1050 Ti 4GB Sharkoon 500W
- Bomba ár! HP 255 G7 - AMD A4 I 4GB I 128SSD I HDMI I 15,6" FHD I Radeon I HDMI I W11 I Cam I Gari!
- Microsoft Surface Laptop 3 - 15 col - Fekete
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged