Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • DarkByte

    addikt

    válasz kugyu21 #1951 üzenetére

    Én pedig inkább itt válaszolok mert egyrészt így másnak is hasznos, illetve tudják javítani a többiek ha valahol hülyeséget írtam.
    ___________________________________________________________________________
    Helló!

    Te milyen tunert használsz a HD vételéhez? Én pesti vagyok, kb. 10 km-re a Széchenyi hegyi adótól, rálátok és a tetőn egy nagylepke antennám van.

    Én egy kölcsön DVB-T Tuner -t használok. Ez egy USB -s Pinnacle Hybrid Pro Stick ami analóg és digitális TV adást is tud venni, így ha csak digitális a szempont akkor ez feleslegesen drága, de ez volt kéznél. Én Kiskunfélegyháza külterületén fogom Szentesről az adást, nagyjából 40km légvonalban ezeréves analóghoz telepített antenna hálózattal és UHF tetőre szerelt lepkeantenna van fent. A kisebbik frekvenciájú muxon (786Mhz) tökéletes jelet fogtam tegnap. Sajnos valószínűleg az antenna és a kábelek miatt a 826Mhz -os mux -ot csak nagyon minimálisan érzékelem, gondolom az antennának ebben a tartományban nagyon kicsi a nyeresége, vagy a kábelek csillapítása túl nagy (pár fogalom akkor: mux=egy hagyományos analóg TV csatorna helyén található digitális jelfolyam amely több csatorna tömörített jelét fogja össze időosztásos módon; nyereség=ezt pontosan én sem tudom, dBi -ben adják meg ha jól emlékszem és az a jó ha minél nagyobb mert akkor érzékenyebb az antenna, a távolabb lévő adótornyok adását nagyobb jelszinttel tudja fogni; csillapítás= kábelre jellemző, a jel kábelen való áthaladáskori gyengülését jelenti. Különböző frekvenciájú jelekkel máshogyan viselkedik egy-egy kábel) Pest környékén pontosan nem tudom milyenek a körülmények, olvastam már olyat hogy pár kilométerről sem tudták megoldani a vételt, de olyat is aki nagyon messziről fogja elfogadható minőségben. Szerintem érdemes a fórumban kicsit utánaolvasni mások tapasztalatainak.

    Egy kis tudattágítást is szerettél volna, itt van akkor egy kis átvilágítás a rendszerről:
    Nézzük akkor röviden hogyan is működik a digitális TV adás vétele. Van tehát nekünk a tuner -ünk, amely veszi az analóg jelet és a demodulált digitális jelet (ami MPEG Transport Stream formátumú, innen ered a .ts kiterjesztés amiben pl. lementeni is tudod) szolgáltatja a számítógépen annak a programnak ami megnyitja. A Transport stream -ben helyet foglalnak leírók, az egyes csatornák videó és hang sávjai (egy adóhoz tartozhat több is, pl. több nyelvű adások esetén), EPG (Electronic Program Guide = elektronikus műsorújság), Teletext, idő adatok, stb. Ennek megfelelően a tuner -edet ha ráhangolod egy mux -ra akkor az fogja a rajtalevő adók összességét, így pl. ha a géped bírja akár egyszerre is nézheted őket PIP (Picture in Picture) módban, csak a lejátszó programnak kell tudnia. De ugyanakkor pl. ezeket az adásokat egyszerre felvenni is tudod mindenféle gond nélkül. Mind a videó, mind az audio jel többfajta kodekkel lehet tömörítve. A DVB-T szabvány kezdetben csak az MPEG-2 -es videó kodeket ismerte (ez használatos a DVD -ken vagy az SVCD lemezeken), a nálunk kiépített rendszer a sokkal modernebb ugyanakkor erőforrás igényesebb AVC/H.264 tömörítési formátumot használja amellyel 2-3x kevesebb sávszélességgel is sugározható egy SD adás (SD adás=PAL területen 720x576 pixeles felbontás 50Hz képfrissítéssel; a mostani mux -okon 1,5-2Mbit -et foglal el egy SD adás H.264 -el), illetve elérhetővé váltak a HD adások átvitele is (az Antenna Hungária az 1080i Full HD felbontást választotta, amelyhez 7-8 Mbit/s sebességeket társítanak az eddigiek alapján). A hang kodekeknél a régi rendszer az MP2 (MPEG 1.0 Layer II, az mp3 kodek elődje) illetve AC-3 hangsávokat ismerte (utóbbival akár 5.1 -es hang is átvihető). A nálunk kiépített rendszer alapkövetelménye lett az AAC audio sáv támogatása is, ezzel megint csak hely spórolható meg, az AAC az MP2 -höz képest kb. 2x hatékonyabb. Mivel a kép és hang kibontását nem a tuner végzi így a régi DVB-T tuner -ek is gond nélkül használhatóak a mostani H.264+AAC kódolású adásokkal is (ellentétben a TV -kkel és a set-top-box -okkal, amelyek a videó és hang adatok kibontását is maguk végzik, így egyértelműen az újabb tömörítéseket a régi vevők nem tudják értelmezni). A TV Tuner nagyjából úgy működik mint egy hálókártya, a rajta áramló kodekek típusától független.

    Eljutottunk odáig tehát hogy a jel már elérhető a gép számára. Kell egy TV néző program amely képes a fogott jelet megfelelő dekóderrel megjeleníteni. Ebből csomó létezik, használhatod a TV tuner gyári programját is, de akár külsőst is (pl. az ingyenes DVD Dream amivel én próbálkozom). Ha nem gyári programot használsz akkor a videó és audio dekódert te választhatod meg. Most az egyik legjobban optimalizált dekóder a fizetős CoreAVC. Érdemes még megemlíteni a HDPack nevű kezdeményezést amelyben számos audio és video kodek van összegyűjtve többek között digitális TV vételére. Ebben megtalálható pl. a Cyberlink H.264 dekóder amellyel ha újabb videókártyád van amely ismeri a DXVA (DirectX Video Acceleration) 2.0 technológiát akkor a dekódoláshoz használhatod a grafikus processzor erejét, ezzel tehermentesítve a központi procit. Ez erősen javasolt, mert a Full HD felbontás a régebbi gépeket (pl. a mostani P4 -emet) sajnos megfekteti. Audio kodeknek megint számos használható, az MP2 dekóder az összes modern Windows oprendszernek (XP -nek már biztosan) része, az AAC adásokhoz valószínűleg a KLite codec pack részét képező CoreAAC pl. megfelelő (erre még nem volt szükségem mivel eddig csak a két titkosított adás használja ezt a fajta tömörítést, de később valószínűleg mindegyik átáll erre vagy az AC-3 szabványra)

    A lementéshez többnyire megint csak a lejátszó program használható, itt jön képbe hogy akár menthetjük az éppen behangolt digitális adáshoz tartozó mux összes adóját vagy csak az aktuális adást. A kimenet többnyire egy TS fájl. A felvétel nem igényel különösebb processzor erőt, mivel lényegében a tuner -től érkező jel merevlemezre mentését kell csak elvégezni. A DVB Dream például lehetőséget biztosít arra hogy a felvétel alatt kikapcsolhatjuk a kép dekódolását (Ctrl+K), így csak menteni fogja a műsort de a képet és a hangot nem fogjuk látni. A felvett TS fájlbeli videó folyamok szétválasztására a TSRemuxer, míg vágására az itt javasolt H264TS_Cutter használható. Utóbbival több részre is szedhető a fájl ha nem akarsz pl. újratömörítéssel foglalkozni ha a felvett fájl nem fér fel egy DVD -re. De ha mégis újratömörítenél, használhatod a DGAVCIndex nevű programot amely egy frameserver modul az AviSynth nevű script nyelvhez amelyet aztán jó pár programban használhatsz videó bemenetként (VirtualDub, MeGUI, TMPGEnc, stb.) Az AviSynth -el egy csomó dolgot művelhetsz a képpel a számtalan szűrő és beépített függvény segítségével, pl. megszüntetheted a váltott sorosságot, zajt szűrhetsz, készre méretezheted a képet, stb. A végleges kép ezután jut el a fentebb sorolt programokhoz.

    Remélem tudtam segíteni. Kérdezz ha még van homályos folt. A többiek pedig kérem kommentálják ha valahol ellentmondás van a tudásommal.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák