Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • DarkByte

    addikt

    válasz kugyu21 #1969 üzenetére

    Na akkor újabb fogalomzavar megszüntetés:
    A set-top-box PC -től teljesen eltávolodó dolog, arra találták ki hogy a DVB-T -vel fogott adást demodulálja, majd saját processzorával dekódolja a képet és a hangot majd ezeket nyers információként átvigye lapos TV -re HDMI -vel, vagy hagyományos analóg jelként mondjuk Scart kábelen/RF modulátoron keresztül régi képcsöves (CRT) TV -re. Lényegében olyan mint egy műholdas beltéri egység. Set-top-box -ról ennek megfelelően további veszteségek nélkül nem lehet felvenni PC -re sem, mert maximum azt tudod megtenni hogy összekötöd az analóg PC -s tuner -ed kompozit videó bemenetével és digitalizálsz róla. Ezzel egyrészt a felbontás SD -re esik vissza, másrészt a jelet újból tömöríteni is kell, illetve a kompozit jel behoz egy rakás nemkívánatos dolgot, mint zaj vagy a color rainbowing. Ha HD -t akarsz ez nem járható út.

    Hogy a PCI -os vagy USB -s tuner közül melyiket választod, ez csak rajtad múlik. PCI -osak valamivel olcsóbbak viszont helyhez kötöttek. USB -set akkor érdemes venni ha pl. több géped van és mozgatni szeretnéd köztük a tuner -t, esetleg később lesz laptopod is.

    Merevlemez lehet set-top-box -ban is, arra lehet rögzíteni vagy pedig time-shift funckiót kapsz (ez utóbbi azt jelenti hogy pl. ki kell menned a film közepén, megnyomod a pause gombot aminek hatására megáll az élő adás, valójában az eszköz veszi tovább a filmet a vinyóra a háttérben. amikor visszajössz akkor folytathatod a műsort, ekkor egyszerre játssza le a mentett videót illetve veszi fel az élő adást a set-top-box. Megjegyzem ilyet a PC -s programok is tudnak). Set-top-box -ról a mentett felvételt általában nem lehet sehogyan sem archiválni, maximum ha megbontod és átrakod a merevlemezt PC -be, de ekkor sem biztos hogy PC barát formátumban tárolt fájlt fogsz kapni.
    PC -s tuner esetén nyilvánvalóan a PC -be épített merevlemezre vehetsz fel, ennek megfelelően a mentett fájllal azt csinálsz amit jónak látsz, kedvedre vághatod, ha akarod újra tömörítheted (pl. átméretezve 720p -re) majd DVD -re is archiválhatod az anyagot egy íróval.

    A Hybrid tuner azért hibrid, mert az analóg és a digitális adást (ez utóbbi a DVB-T -t) is tudja fogni. A HD/mpeg-4 kérdésre pedig már a fentiben is megírtam a választ: amelyik tuner DVB-T képes azzal tudsz nézni MPEG-4 -es videót és HD -t is. A tuner teljesen független a használt tömörítéstől, az csak vakon küldi a gép számára a demodulált MPEG-TS jelet, a PC -n lévő szoftver feladata hogy ebből aztán számodra érthető információt jelenítsen meg. Régi csak MPEG-2 -es szoftverrel rendelkező tuner -nél csak a TV néző programot kell lecserélni, pl. DVB Dream -re.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák