- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Yettel topik
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Fotók, videók mobillal
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
-
Mobilarena
A topikban az apróhirdetés, csere-bere, és hirdetés linkelés tilos. Hardveraprón a megfelelő kategóriában van erre lehetőség Hardverapró/Drón
Társtopik - Quadkopterek, felső tagozat
Drón, multikopter, quadcopter, hexacopter.. számos kifejezéssel találkozhatnak a hobbi távirányítós repülés rajongói. De pontosan melyik mit jelent, és melyiket érdemes beszerezni?
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
zombei
aktív tag
Persze, de ez a rendszer elég bénán lett kitalálva. Simán elég lehetne, hogy magadat beregisztrálod, és a mydronespace majd ad egy kódot a drónnak amit ott hozzáadsz. (vagy mivel ott a goodid-val reggelsz be, már alapból tudják ki vagy, ergó elég lenne a drón adatok hozzáadás repülés előtt)
-
-
-
El Joe
tag
Na látod, pont ez a baj a hozzáállásoddal…
1. Senki nem mondta, hogy eseti légtérben van a terület, de ha mégis, egyeztettem egy ezzel foglalkozó céggel és 3 évig automatikusan és folyamatosan megkérik az engedélyt ( nyilván nem ingyen, de ez is benne van a beárazásban)
2. Szerintem mindenkinek világos, ha tiltott légtért rendel el a hatóság , abban nem repülünk (szerződésbe bele kell írni ennyi)
+1 (mielőtt megint összerettegnéd magad) szokásos záró pont a szerződésben: “…amennyiben a jogszabály változása miatt…” -
Légijármű... Na, itt kezdődnek a gondok.
Magával a szabályozás létével egyébként egyetértek. Tényleg szükség van rá. Biztosítással, akár regisztrációval, tudásigazolással. Egy olyan szabályozásról beszélek, amelyik nem a szabályok megkerülésére, figyelmen kívül hagyására buzdít.
Amivel nem értek egyet, az az, hogy a saját kertemben nem szállhatok fel egy akármilyen pici, de kamerás drónnal.
A skála másik feléről pedig, ahol egyáltalán nem vagyok ismerős, de talán nem véletlen, hogy a gazdák és a mezőgazdasági drónozással foglalkozók egybehangzóan panaszkodnak ugyanarra -- már tudniillik, hogy a jelenlegi szabályozás betartásával durva károkat szenvednek (-nének) el.
Az, hogy régen rosszabb volt, nagyon nem érv. A német szabályozás felemlegetése sem minden estben szerencsés, sőt... A legközelebbi példa az a német bravúr, amellyel Németország sikeresen radírozta le magát egyetlen európai demokráciaként a Google-térképről évekre -- amin maguk a németek is elég nagy számban ki voltak akadva.
Az intimitásvédelmi szempontokat egyébként megértem -- nem egyszer repültek már be hozzám drónok, amelyek a helyi sajátosságok miatt biztosra vehetően kimondottan meztelen napozókra vadásztak. De ezt a jelenlegi szigorú szabályozás önmagában nem tudja megfékezni, legfeljebb érdemi műszaki háttérrel, ami viszont már elég durván hangzik szintén jogi szempontból.
Szóval én úgy látom, hogy a jelenlegi szabályrendszer sok más esethez hasonlóan csak a jogkövető magatartást korlátozza, tereli át a szürke zónába, de a rosszindulatú felhasználással semmit nem tud kezdeni.
Amint írtam, vannak itt kérdések, és a drónozás szabályozása mindennek csak egy nagyon vékonyka mellékszála. Alapjogok ütköznek, és tudomásul kell venni, hogy sok terület határán egyszerűen nincs jó megoldás. A technika viszont fejlődik.
MaCS
-
cd334
tag
Szépen ferdítesz és egybemosod az FPV drónokat. Mert ugye ég és föld egy 30-40g propellervédős whoop és egy 5" versenygép között. Igen az 5" versenygépnek nem a játszótér a helye, de azért megnézném hogy milyen kárt okoz egy 40g whoop a légiközledésben(játszótéren). (Megjegyzem egy galamb szerintem veszélyesebb a légiközlekedésre és az emberekre, mint egy whoop. Szerintem jeladót az összes városi galambra és légtér zár esetén sokkoljuk őket, nehogy repüljenek(meg az összes többi madárra)). Láttam rólad is felvételt, ahogy körberepülnek whooppal.
Továbbra is azt mondom kell törvény, normális élhető törvény. Lehet most jobb mint, x éve, de attól még nem jó a jelenlegi. Teljesen megértem, hogy bizonyis kategóriájú gépeket korlátozni kell és biztosítás regisztráció, stb... Sajnos a nem élhető szabályozás kontraproduktív. Jössz mindig a külfölddel, de mi itt élünk.(Nincs is jobb annál, mikor táborban a gyerekekkel whoop fogocskát játszunk(egy kis bemutató után). Eddig a legnagyobb baleset egy prop által betekert haj volt.)
-
Ez egy a drónozáson messze túlmutató kérdés, probléma.
Bő harminc éves jogészi pályafutásom alatt számtalan olyan helyzettel találkoztam, amelyben a jogi szabályozás rossz, illetve betarthatatlan volt.
Tény és való, hogy a jogszabályokat be kell tartani -- ami a drónozás esetén elég könnyű, hiszen drónozni nem kell.
Nem vagyok nagy szakértője a témának, de voltak drónos ügyeim (sajátságos módon többségében pont nem a drónos oldalán állva), és volt szerencsém érdekes beszélgetéseket folytatni kompetens személyekkel hivatalosan és a realitások oldaláról is.
Olyannal viszont még nem találkoztam, aki szerint ez a szabályozás így életszerű és előre mutató lenne. A megalkotásánál nem is ilyen szempontok voltak az elsődlegesen.De az egész személyiségijog-szabályozás ilyen. A joggyakorlat (beleértve a bíróságokat is) hallgatólagosan elfogad az írott joggal ellentétes gyakorlatokat, mert egy csomó társadalmi viszony csak úgy működhet.
MaCS
-
-
cd334
tag
Kedves Schaf!
Mivel te, úgy tűnik, hogy mindent tudsz, akkor áruld el kérlek, hogy lakott területen belül, mondjuk Budapest XX. kerületében mi kell egy 40g whoop reptetéshez(FPV) a saját kertemben. Mindig csak a lakott területen kívült szajkózod.
Mert itt van a kutya elásva.Hogy lehetek jogkövető tisztes állampolgér?
Köszi!
-
cd334
tag
Kedves Schaf!
Akkor áruld el kérlek, hogy lakott területen belül, mondjuk Budapest XX. kerületében mi kell egy 40g whoop reptetéshez(FPV) a saját kertemben. Mindig csak a lakott területen kívült szajkózod.
Mert itt van a kutya elásva.Hogy lehetwk jogkövető tisztes állampolgér?
Köszi!
-
M_AND_Ms
veterán
Normál helyen, erre készítenek egy formot és egy befizető felületet a hivatali (nálunk ügyféllkapuk portál alatt. Ehelyett mi töltögetünk, nyomtatgatunk, aláírogatunk, szkennelgetünk, feltöltögetünk, utalgatunk, bizonylatozgatunk, stb, stb.
Ez az ügymenet 10 éve még talán, de manapság.... Ugyan már! -
kabalababa
tag
A másik meg az, hogy amit linkeltem ott más a számlaszám, mint amit most linkeltél.
De akkor az epapírnál melyik a helyes?
Témacsoport : Légijárművekkel kapcsolatos hatósági eljárások
Ügytípus: Pilóta nélküli polgári légijárművekkel történő tevékenység bejelentésevagy
Témacsoport: Légijárművekkel kapcsolatos közlekedési hatósági eljárások
Ügytípus: UAS eszköz és/vagy üzembentartó nyilvántartásba vétele
Az utóbbit használtam. -
kabalababa
tag
Ez alapján csináltam.
Az igaz, hogy később jutott eszembe, hogy nem fizettem és nem küldtem el róla a bizonylatot, de azt utána pótoltam szintén az epapir-on és hivatkoztam az előző beadásra, majd mellékeltem a befizetési bizonylatot.
Az utalásnál közleményben: Név + UAS-591-RE lett írva
Vagy esetleg ismételjem meg a beadást, hogy most mindent egyszerre küldök?
-
SpydeR3412
aktív tag
Mit kéne a bíróságon magyarázni? Hogy miért tettem fel egy kérdést egy olyan embernek, aki állítása szerint nagyon vágja a témát? Mert lehet nem tűnt fel, de amúgy nem illegálisan drónt használtam, hanem kérdeztem valamit és nem kötözködtem, hanem a lehetőséget keresem, érdeklődöm.
Valamint nagyon sajnálom, hogy olyan hatalmas feladatra kértelek, hogy leírj egy igent, vagy egy nemet. Nem gondoltam, hogy ez is meghaladja a képességeidet.
És igen, Én döntöm el, hogy mi micsoda. Az már más kérdés, hogy valószínűleg nem azt fogják alapból elfogadni a bíróságon. -
SpydeR3412
aktív tag
Pont az a3 miatt tettem hozzá, az utolsó mondatot...
De ez nem életszerű. Nem tudom 30 nappal előre, hogy mikor megyek repülni. És ha jól hallottam, akkor ez meg 9k minden alkalommal. Ha mondjuk csak minden szombat, vasárnap mennék, úgy ez az összeg 72k. Nincs ennyi szabad felhasználású pénzem és ezzel szerintem nem vagyok egyedül. És akkor még bele sem mentem, abba, hogy ha 150m-en belül olyan épület van, ahol életvitel szerűen élnek, stb. -
vandor01
senior tag
-
cd334
tag
Megint, tényszerűen kértem felsorolni, de nem megy úgy látom. Legálisan szeretnék repülni az adott ponton a 40g-os whoopommal max. 5m magasan 50m körben FPV-ben. Fesorolásszerűen mi kell? Légtér ok, és még?
Mit kell tennem, hogy ezt legálisan csináljam? De erre eddig nem kaptam választ.
(Menjek odébb, nem válasz)A driftelést ne keverd ide, mert nem jó analógia. Sajnos egyszerű, egyértelmű kérdésre nem válaszoltál, pedig saját állításod a téma szakértője vagy és oktatod.
Másik eset ami talán közelebb áll a valósághoz, adott egy családi ház BP. XX. kerületében egy szép kerttel. A kerben fák. A szomszédok tudnak a hobbimról és nem bánják(mert megkérdeztem őket). Én itt repülnék kerülgetném az ásót meg a bokrokat. A fák koronája fölé nem emelkedem. Ezzel én hogyan veszélyeztetem a légi közlekedés biztonságát? Ok, hogy törvényileg vonatkozik rá csomó előériás, de az ebben az esetben életszerű? Ugye itt is ugyanazok a feltételek kellenek mint a fent megjejölt koordinátán. Mégis...
Teljesen megértem, hogy szabályozni kell a kérdést, ebben nincs vita. Megértem, hogy DJI egyéb gépekkel és az agyatlan emberekkel miért van probléma.
Az is oké, hogy kell felelősségbiztosítás, meg jelezni, hogy hol repül az ember kellenek a szabályok. De azt is látni kell, hogy a szabályok bizonyos esetekben sajnos teljesen életidegenek és élhetetlenek. Épp azért választottam a whoopot, mert ez még "játék". Eszembe nem jutna nagyobb drónnal propvédő nélkül repülni fent megjelölt helyen, tudom a korlátaimat és igyekszem felelőssen csinálni a dolgokat.
Whoopoltam sok helyen, sok emberrel beszélgettem erről és eddig sikerült mindenkivel mindig tisztázni a dolgokat (volt közte rendőr, közteres, önkormányzati képvisleő, anyuka, gyerek, kutyás ember,...). Ha nem agyatlanul csinálod, látják, hogy mindent megteszel odafigyelsz a környezetedre másokra ők is tudnak normálisan hozzáállni. Mellesleg a whoopomra eddig kb. mindenki játékként tekinett. Mondom ez én vagyok és az én személyes véleményem és preferenciáim. -
cd334
tag
Szia!
Nem válaszoltál a konkrét kérdésre a konkrét helykoordinátákkal.
Mint mondtam, nekem nem fér bele plusz idő ide-oda menni. A koordináta egy példa volt, most már más fele lakom és dolgozom, de a szitu kb. ugyanaz. Ne koordinátákat adj, hanem írd le ott azon a koordinátán, ahol megadtam mi szükséges a repüléshez. Ez egy elég egyenes kérdés volt. És a múlt sem érdekel. Kérlek erre felej és ne terelj. Köszönöm! -
cd334
tag
Kedves Schaf!
Van egy hobbim, és van rá egy időkeretem. Sajnos nekem nem fér bele kimenni bárhova is városon kívülre. Jelenleg arra van időm, hogy munka előtt, munka után menet jövet kicsit éljek a hobbimnak. Bedobom a táskámba a távot, FPV szemcsit meg a 40g whoopomat pár akksival. Kérdésem ezt hogyan tudom megtenni legálisan. Sajnos a kérdésemre nem válaszoltál, csak arra hogy hol repkedheteknék egyszerűen. De hogy megkönnyítsem a választ adok pontos koordinátákat.(Ez egy példa, de hasnló helyeken tudok repkedni) Itt mi szükséges ahhoz, hogy 10-15percet röpüljek a saját szórakozásomra. Könnyités, csak akkor repülök itt, ha senki más nem jár éppen arra, ha jön valaki leszállok. Nem azt kérdőjelezem meg, hogy szükség van-e szabályokra, tudom, mert tudom, hogy kell és tudom nem csak whoop létezik, de önző módon szeretnék a saját kis esetemnél maradni. Az érdekel, hogy jelenleg ezt hogy tudom megtenni. Le tudnád ezt írni nekem, mert erre sajnos az előző hozzászólásodban nem válaszoltál. Köszönöm!
-
vandor01
senior tag
Kevesebb dolog, mint 2021 előtt.
ez volt a szakmaisag?
etnikumozol meg bombizel megint....
handabandalsz csak mert tudod jol
a 40grammos pucskoszorusok
meg még sokan masok be lettek szopatva....
olyan extra dolgokkal ami mashol az EU ban nem letezik vagy meg se kozeliti
a pocakoslakatos elkepzeleseitinkabb a kerdesre valaszolj!
adott egy 40g-os whoop, amit szeretnék egy magyarországi városban/faluban, egy játszótéren(mondjuk hogy üres), vagy bármilyen szabadabb parkos placcon, téren, esetleg a saját kertemben használni(akadálykerülgetés, bujkálás for fun) és fpv módban max. 5m magasra repülve. Mi szükséges ehhez a mai törvényi környezetben?
-
vandor01
senior tag
a kerdes nem ez volt nem ez a valasz!!
A whoppal lakott területen kívül G légtérben VLOS távig kb azt csinálsz amit akarsz,ezt addig is tudtuk es muveljuk
MDS regisztráció és a repülés bejelentése után, mehet a buli.
ezt is tudtuk de ez sem muveljuk....... 40g-s whoopra... na persze...
DE ha mar ebbol elsz? akkor a kerdesre valaszolj!
olvasd el a kerdest meg1x!adott egy 40g-os whoop, amit szeretnék egy magyarországi városban/faluban, egy játszótéren(mondjuk hogy üres), vagy bármilyen szabadabb parkos placcon, téren, esetleg a saját kertemben használni(akadálykerülgetés, bujkálás for fun) és fpv módban max. 5m magasra repülve. Mi szükséges ehhez a mai törvényi környezetben?
-
ecaddsell
aktív tag
-
-
vandor01
senior tag
na errol beszelek..... amit irsz
eloskodnetek rajtunk az EU-s torvenyek moge bujva ilyeszgetve minket
a magyarokat a hulye EUs torvenyeket negligaló tisztesseges
bekes a 22g+ grammos whoopos jozskakat....
amit a beszari csuti farao még meg is csavart egy kicsit....
palyazgassatok inkabb a gurulo ejrokra!!vagy mar jutott is belolle?
mert kulonben ehhen fogtok halni!
ha a 22grammos gyerekjatekos whooposok piizibol akartok elni
na persze A nem gyerekjatekokat varosban repteto janikbol mar talan szakithattok
de resen kell lenni mert atbasznak bennetek mint a szart a palankon..... -
vandor01
senior tag
olvasom itt mar honapok ota a hozzaszolasaidat.....
de mindegyik utan olyan erzesem van..... hogy te nem tanitasz hanem....
eroszakosan lobbyzol valamiert valakinek a penzeert pénzébol olyan dolgok miatt amik sokak szamara elfogadhatatlan hulyeseg! az ilyen szereploket a haboruban kemeknek vagy csak szarfaszu hazaaruloknak hivjak?de mivel nincs haboru?.....
mert most tenyleg itt a whoops gyerekeket embereket ilyezgeted tartod rettegesben regisztralas legterengedely biztositas app bejelentkezes etc mi a szarokkal..... ami persze torvenyes de messze nem eletszeru!!! szerintem sokan szarnak az ilyen torvenyekre meg azokra is akik tanitanak ja nem lobbyznak miatta/erte
a forum banda nagyresze csak gyerekjatszik messze lakott terulettol meg a vaci utcatol de a 130-at felulmuljuk valami kietlen szantofold lfeletta hulyegyerekek akik a vaci utcaban 130-al szaguldoznak azt basszatok szajba...
menjetek oda azt kapjatok el veled ez elen ismertesd a jogait bilinccsel a kezein!
foleg ha se regeles se bizti se legterengedely se app se jogsi so lofasz.....szoval valtoztatni kene a kommunikacion vagy nem ide irogatni fraszt hozni mindenalkalommal a bekes a torvenyt nem tisztelo whooposokra
-
-
Grillo
őstag
Kérdés a témában. Adott egy állami múzeum, mint üzembentartó. A drónnal tudományos céllal repülök. De az eredményét lehetséges, hogy felhasználják a jogszabály szerint a múzeum által végzendő szolgáltatáshoz, amihez szolgáltatási szerződés kötődik. Van biztosítás a Mini 3 Pro-n, de valóban kötelező-e ilyen esetben (ha pl. csak a tudományos doksiba rakok be 3 fotót, amihez nem kötődik pénz)?
-
updog
őstag
Mind bejött, de nekem full fogalmatlan amatőrként először leginkább az Eurocontrolos segített megérteni a dolgokat, (elsőre sikerült belőle levizsgázni, éljen hogy kell a papír a drónozáshoz, de minden hozzám hasonló h*lye elsőre megkapja
), viszont annak kétszeri végignézése után már többet értettem meg a legter.hu-sból és az egyrészt kitöltött jópár foltot, másrészt a magyar szabályozás miatt elengedhetetlen (most komolyan írjam le, hogy igen, megérte kifizetni és többször is megnéztem?
)
Persze a KTI-s is tudja magát az anyagot, de nekem az gagyi volt, kicsit összevissza, és sokszor bugos az oldal is...
-
Crus
őstag
Erősen más kategória, mert a rendőrök lassan 5km-enként ott vannak, vagy éppen autóval mennek mögötted, vagy jönnek szembe. Ellenben egy olyan extrém kihalt részen, ha szökőévente látok embert, ott nem, hogy rendőr nincs, de úgy nagyjából senki sem. Abszolút szabálykövető vagyok, de vannak dolgok, amik ostobaságok. Eszem ágában nem lesz 50m-nél feljebb engedni, az esetek 95%-ban szeretném, ha 5-10 méterre lenne tőlem.
Meg is találtam mi lenne a tuti erre a célra, de bevárok már rá egy kisebb akciót, nem élet-halál kérdése.
-
Crus
őstag
Lehet, hogy baromságot mondok, de nem értem kit zavarna egy totálisan kihalt erdei úton, ha 3-5 méterre tőlem lebeg egy apró 300gramm (se) drón. Senki nem lenne, aki beszólna, mert nincs arra senki... extrém ritkán futok bele ott bárkibe is.
Nem igazán hiszem, hogy bárki megbüntethetne azért, mert 3m-es magasságban jön utánam egy légikutya
-
Peketr
csendes tag
Akkor ez azt is jelenti hogy biztosítás se kell, csak regisztrálás?
Egyáltalán lehetséges nem beírni kötvényszámot a magyar operátorregisztrációs papírra? Voltak már ezzel kapcsolatban tapasztalatok?(Pont Mini 2 (SE?) vásárlásán gondolkozom és jó lenne minél legálisabban reptetni a gépmadarat)
-
Sirandrish
legenda
Lehet kacifántosan kérdetem, de igazából csak a drón (plusz aksi) konkrét valós súlyára voltam kíváncsi, hogy az tényleg annyi-e amit a gyártó megad. Azt tudom hogy a DJI mennyit mondd, az érdekelt hogy igaz-e, vagy sem.
Nem a kiegészítők súlya, nem a MTOM, nem a TOW, semmi...a drón konkrét súlya érdekelt -
.mf
veterán
Köszi az infót!
(Esetleg az összefoglalóba is be lehetne tenni? Ilyen jól összefoglalva, és aktuális infókkal nem láttam máshol, ha van is valahol jó összefoglaló, az még a 2021-es törvény utáni képlékeny állapotot írja le)."Nem kell jogsi a 250g alatti MTOM-mal rendelkező eszközök esetén (A DJI Mini nem ilyen)"
Ez biztos? A Mini 3 Pro is 250 g alatti (DJI csak annyit ír, hogy <249 g, tesztek szerint 247~248 g).
-
tknof1871
őstag
Első körben átgondolnám ér-e ez a projekt 1,5-2 milliót.
Annyit soha. Akkor ez megoldódott.#73097 Sirandrish
Ha annyira kell hogy kvázi a fejed fölé repülj 20-40 méter magasságba,
A vízszintesen megtett távolság lenne minimum 40 méter. A visszaúttal együtt 80 méter. Lehet 20-40 méter magasságból nem is lehetne látni.és megnézd egy kis ablakon
1x1 méter és nem egy. Különböző magasságokban vannak.#73098 Schaf
Érdemes volt itt felhozni. Vásárlás előtt nyilván megkérdeztem volna a munkahelyem hogy nekik így jó lesz-e. Még az a pici Tello is +40 000 Forint.https://legter.hu/blog/dron-torveny-2021-erthetoen-szakertoktol/
DRÓN KATEGÓRIÁK
Nyílt kategória
Várhatóan sok hobbi drónos és ipari felhasználó ebbe a kategóriába fog tartozni. A nyílt kategória alapkövetelménye, hogy a drón legfeljebb 120 méterre távolodhat el a föld legközelebbi pontjától, továbbá a távpilótának segédeszköz, például távcső nélkül folyamatosan látnia kell a drónt.
Ezzel lett volna probléma. -
Zoagel
csendes tag
A vizsgán nekem nem volt olyan kérdés, hogy mi a lakott terület definíciója, amit mindenki máshogy értelmez. Ha innen nézed akkor ahol laknak? Ha onnan akkor ami a közig határon belül van. Ha amonnan akkor meg a tábla jelzi. Ha nem jelzi, akkor meg ahonnan a hatóság annak ítéli meg.
Pont ezért kérdeztem, hogy ez pl lakott terület? Szerintem nem, de a légtér.hu ezt írja arra a területre: Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet - Merényi Gusztáv telephely AFIS-t nem biztosító repteret körbevevő légtér - tehát itt tilos reptetni.Tehát akkor a CTR No Drone Zone = 40 méter alatt engedélyezett. Amúgy ha a MDS zölddel jelzi, akkor légügyileg lehet? Más buktatója is lehet, pl lakott vagy magán terület? (mondjuk egy bányató?)
-
Zoagel
csendes tag
Most már értem, ezek szerint CTR-ben voltam (NDZ-n kívül), és már tudom is mit jelent.
Az MDS valóban engedte 40 méter alatt (felette nem ezt írtam is), de a DJI Fly folyamatosan írta hogy Ferihegy approach és azonnal fejezzem be amit csinálok. 10 méterre se repültem fel, a fák alatt voltam. Amúgy itt 1200 lábon (kb 360 méteren) szoktak repülni kisgépen és helikopterek is, szóval aki kicsit feljebb megy az lehet befigyel az ablakon.
Amúgy mi számít lakott területnek? A Népliget, vagy a Városliget lakott terület?
A város közigazgatási területére gondolnak a lakott területtel? -
Zoagel
csendes tag
A HC alkalmazása zöld jelet adott, igaz 120 méteren nem, de 30-on igen abban az 50m sugarú körben amit megjelöltem. Fura volt hogy egy vonalon nem jött vissza, mint ha egy fal lett volna, igaz ott már közel voltam a No Drone Zone-hoz. Nekem is fura volt hogy a MDS engedte, a DJI Fly pedig folyamatosan jelezte hogy LHBP miatt nem repülők jó helyen.
Mit jelent az, hogy "Budapest CTR No Drone Zone"?Szükséges légiforgalmi irányítói engedély a Budapest CTR-ben történő drónozáshoz?
A Budapest CTR azon légtérrészeiben, ahol lehetőség van földfelszíntől számított 40 méteres (AGL) magasságig repülést végrehajtani, a pilóta nélküli légijárművek mentesülnek a Budapest CTR-ben, mint ellenőrzött légtérben a légijárművek légiforgalmi irányítói engedély alapján történő működtetésére vonatkozó követelmény alól.
Közben megtaláltam, akkor ebben a zónában a 40méter a max és nem kell külön approach engedély.
-
kriszbon
őstag
-
kriszbon
őstag
Szia!
Na ácsi, ezzel kapcsolatban lenne kérdésem(Hajdúszoboszló), ha én oda be akarok lépni,(egyébként hogyan lehet?) és kiválasztom a legolcsóbbat, ami ha jól rémlik 7 rugó.
Ebben (ugye azt írtad) ha tag vagy van bizti is?
Most ha én belépek a klubba, kiperkálom a 7 rugót, kérhetek tőlük egy bizti kötvény számot hogy itthon is tudjak gyakorolni egy "majdani versenyre"?
Jó lenne ha erre tudnál megnyugtató választ adni, mert én a 20 rugót is sokallom az évi 0-1-2-3 repülésért mezők szántók felett. -
El Joe
tag
Bocs de elvitte a szerkesztési idő az előzőt.
Van vagy 30 éves a vitorla meg a kisgépesem (azóta csak utasként), de azért a meteo + aerodinamika nem egy atomfizika. Itt a lényeg az, hogy ebben a kategóriában kb. olyan felesleges, ezek mint a B-s jogosítványnál Walter Röhrl bal lábas fékezési technikája. (If you know what I mean)
Fóbia ide vagy oda, az oknyomozó újságírást nem tudták ellehetetleníteni (Thank's God), mert a minap is láttam egy /drón/felvételt, egy elmutyizott környezet szennyezésről.
Nyilván az egész miatt mi picsogunk a legjobban hobbi drónosok, holott sok ember vállalkozása, egzisztenciája került ezzel veszélybe, és jól odaxartak az általuk fennen hirdetett innováció zászlajának közepére.
Uff én beszéltem. -
El Joe
tag
Előre is elnézést kérek, de a kommentjeid alapján egy vicc jut eszembe:
........vadász, vadász. Te tulajdon képpen minek is jársz ide???
Értem én, kellenek ilyen örök rettegők is, meg mindmeghalunk.
De én szeretem élni, és élvezni az életet. Ezért pont lexarom. Majd akkor kelek át a folyón, amikor a hídhoz érek, és addig nem vagyok hajlandó ezzel foglalkozni. Én elfogadom, hogy neked erről szól az életed. Attól szép a világ, hogy különbözőek vagyunk. Peace! -
vandor01
senior tag
de nem is erdekel miert is erdekelne?
max 120m magasig a 60 grammos whoophoz erre nincs szukség.... nagyivban sz...k de ha ennel tobb is kellene max megtanulom mire mit kell X-elni azt masnapra mar el is felejtem amire nincs szukseg..... olyan mint barmilyen oktatas legtobbje a 90%-ra nincs szukseg soha az eletben nem lesz hasznalva.... felesleges
amirol itt beszelnek.... az nem kell a A1/A3 hoz..... -
vandor01
senior tag
na de kerem ne nyaljuk mar a segguket.....
hallottuk, hogy toketlen pancser bandara lett bizva ez az egesz!
olyannok mint a gazdajuk.... pl Dr. Semjén Zsolt, helikopteres renszarvas vadasz
korrupciora betarazva! csak mehessen lovolodozni a nagysagosDRur!
eljon meg az ido mikor A2-ot adnak majd urambattyara vagy feldisznoert..... -
vandor01
senior tag
de mit csinalt? ez nem sima repkedes volt! valahol a mezon!
bunugyi koltseg is felmerult szoval ez vmi visszaeso bortontoltelek lesz!
vagy valamit nyilvanossagra hozott ami vkinek nem tetszett? vmi epulo dacsarol?mi itt ebben a topikban ilyeneket nem csinalunk
nem kukkoljuk a lopasbol gazdagodo fonokeidet
legtobben itt csak a fak es bokrok alatt felett repkedunk....
nincsenek dacsak meg monokinis vagy nudista bulak sem....
de FPVben nem is latszik.....nos akkor mi a storry? de linkelhetsz is!
-
Celtis
veterán
Ausztriában nominálisan annyi a biztosítási díj mint itthon, de nézd a másik oldalát. A fedezet kb. százszorosa mint az itteni rablóbandák ajánlata, és önrészről sem esik szó.
Ez a 20-25k év 3misi fedezet alkalmanként 10%-50k önrésszel egy vicc. Az autómra majdnem ennyi az éves kötelező, pedig az 500-szor nehezebb, százszor annyi közlekedek vele, sokkal több kárt tud okozni, mégsincs sem önrész sem ilyen alacsony fedezeti határ.
Biztosan nem fogom a drónom értékének negyedét kifizteni egy éves biztosításra, azért, hogy pár órát legálisan repkedjek az erdő felett.BTW most akkor kellene a Mavic Minire biztosítás vagy sem? Ahány helyen nézem annyi különbözőt írnak.
-
vandor01
senior tag
koszi alakul formalodik.....
aztan ahogy mennek a regelesek meglatjuk a tapasztalatokat...a vegen 1 db regelest bekuldok barmit kuldhetek mert nem erdekli oket maga a gep ha epitett..... aztan probalok kotni egy biztit azt regelem magam uzembetartonak
ez eddig 4000+2000+bizti? modell bizti eseten 7000.... sum 13000+afa
aztan utanna evente mar csak a bizti van ha 7000? akkor kb havi 600ft-ban
faj ha csak hobbyzik vki nem pedig dolgozik dronnal?
esetleg meg a magyar jogsi plusz 10e... ez 5 evente mert lejar!ez Mo.... csak az innovacio jegyeben......
mashol ezt nullaban is megussza a hobbysta 250grammig
- ingyen jogsi
- ingyen regeles
- bizti benne a lakasbiztiben
- es nincs kotelezo App hasznalatsikerult megint a hulyeseget piadesztara emelni......
kozben forocsogve a nyugatot szidni..... amiben igazuk is van -
vandor01
senior tag
az meg az erdekes hogy az épitett dronoknal nem lesz...
gyarto
tipus
altipus
sorozatszamide barmit beirhatok.... ez faja....
de kozben semmi mast nem kernek ami fontos lehetne pl a suly?
a vegen ilyen egyforma papirbol adhatok be sok egyformat! max sszam 1-20ig
ebbol kiindulva es hogy 4e ft darabjanak a regelese
akkor elég lesz 1db-ot regelni mert ha kicsi es kamcsis akkor kell
ha 250grammnal nagyobb akkor is kell...... de a regelesnel nincs kulonbsegegyet fogok regelni azt valassza ki a kozeg melyik az? pont az amelyik repult
mert ha 20regelest kuldok be honnet tudjam a vegen melyik melyik?
gyarto xxx
tipus yyy
altipus zzz
sszam 1->20boven eleg 1-et regelni.... azt kotni ra biztit es lehet menni repkedni!
max a kapott lajtstromszamot at-at rakni vagy sokszorozni..... -
vandor01
senior tag
miert miert? hat nem vilagos?
regelek majd egy epitett gepet!gyarto neve : O1G
tipsa: lorincke dacsaja
altipus: loptok
szam: 1000000000
ellenzek helyeben meghackelnem a rendszert
kuldenek par szazezer reg kerelmet.....szerintetek megkapom?
mindig ezzel repulok tolom fel majd az App-ba.... leshetik a koordinatorok
az O1G megy lopni -
vandor01
senior tag
na elolvastam..... ez egy 2016-os bejegyzes....
azota sokminden valtozott de majd irok nekikA biztosítási szerződésünkben ez áll: ""Pilóta nélküli légijárművekkel és modellekkel végzett tevékenység, versenyek lebonyolítása, bemutatók, rendezvények szervezése 7 kg-ot meg nem haladó pilóta nélküli légijárművek és modellek
Fontos, hogy közterületre ez a felelősségbiztosítás nem érvényes. Sajnos, ez a "mindenhol reptető" drónosoknak nem túl jó hír, mivel sok más biztosítással egyetemben így ez sem jó nekik
Viszont az EN es feltetelezem sokunk koncepcioja hasonlo??
AZAZ.... evek alatt nem csinaltuk "balhet" mert olyan helyen repultunk....
szoval a bizti kotes lenyege hogy "legal" legyen a moka... aki dolgozik a dronnal annak ez nagyon nem jo bizti! viszont a semmire nem kivanok gepengent 20eft -ert legal lenni a "puszta kozepen" de kell egy kotvenyszam a regeleshez es papirdarab az esetleges baszogatashoz... na arra pont eleg egy ilyen a lényeg: minnééé oocccooobbban.... -
vandor01
senior tag
ez csak 1x-ri koltseg mikor belevag az ember
2gép 1kicsi/1nagyobb es uzembetartoi 10e ft! +afa!
ehhez hozzajon a mostani aron kalkulalt
a nagyobb 1 gépre a bizti 20e ft de ez evente!
mert ha a whoop nem eleg akkor lesz mellette egy 5/6 colos is 400/600gramm
esetleg vmi combosabb 3 collos 4S-en befer 250gramm ala
de persze ez mar gyorsabb 19m/s nel szoval megint torvenyszegok leszunkmindenfelekepen ha megyunk egy kis bokorugrasra nem lesz olyan ember aki
minden eloirast szabályt maradektalanul betart jo terep a SZERvnek
tuti ha dronost latnak akkor tutkeraly a bevetel!nos kinek van felaron elado dronja? vagy lehet tartani a polcon!
-
goldister
tag
https://legter.hu/blog/dron-torveny-2021-erthetoen-szakertoktol/
Itt is azt írják, hogy 250g alatt nem kell biztosítás.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Egyéb, hasonló témájú topikok:
● Quadkopterek, felső tagozat
● Fimi drónok
● DJI topic
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Vezetékes FEJhallgatók
- Windows 11
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Norvégia átmenetileg betiltja az áramigényes kriptobányászatot
- Nintendo Switch
- PlayStation 5
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- További aktív témák...
- Bowers/Wilkins PX8 fejhallgatók (dupla Bluetooth eszköz csatlakoztatása!) - ELKELTEK
- AKCIÓ! ASUS PRIME Z390-P i5 8600K 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 8GB GDDR6 DEEPCOOL Matrexx55 630W
- Bomba ár HP X360 11 G5 - Intel 4020 I 4GB I 128GB SSD I 11,6" HD Touch I Cam I W11 I Garancia!
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged