Hirdetés
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Xiaomi 14 Ultra - Leica hercegnő
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Redmi Note 9 Pro [joyeuse]
- Mobil flották
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Telekom mobilszolgáltatások
- Nem egyszerű műfaj ez az EKG
Aktív témák
-
orbano
félisten
-
Hydra SR
addikt
Szerintem itt nem arról van szó, hogy a kép szempontjából megéri-e a RAW. Ha szépet és minőségit akarsz alkotni és nem félsz az utómunkától akkor az mindig megéri. A kérdés most talán inkább az, hogy megéri-e egyszerre tanulni mindent. Én is jpg-ben kezdtem a 400D-vel mert kb. 50-nel több funkció volt benne mint amit képes voltam használni az elején, nem akartam ezt még megfejelni a RAW megtanulásával is. Végülis ráérünk sorban haladni amíg csak hobbi, nem?
Persze előbb-utóbb mindenképp érdemes megtanulni a RAW-t használni.
Ugyanakkor az is igaz amit tbs mond bár ahogy visszanézem az első 2 hónap képeit a 400D-vel amiket csináltam, hát nincs köztük olyan aminél azon bánkódnék, hogy miért nem RAW-ba fotóztam. Azok gyakorlóképek voltak az új kütyüvel. Szép sorban megnéztem, melyik menüponttal, gombbal, paraméterrel hogyan tudok beleszólni a végeredménybe, amiket a kis Fuji még nem tudott.[ Szerkesztve ]
-
tbs
addikt
Nyomjad föl a fotozz.hu-ra...
Amúgy a kép címe: "Uncsi őszi életkép 1."
Igazság szerint a balról belógó fa tetszik.
RAW vs. Jpeg -> minden raw-ból lehet jpeget gyártani, de jpegből nem lehet raw-t. Nem tudhatod mikor ér az aranylövés lehetősége, amit jól elbacarinthat a jpeg...
-
Szten Márs
nagyúr
-
orbano
félisten
válasz
Szten Márs #5295 üzenetére
mondjuk az sem hátrány, ha megtanulok ezekre odafigyelni
expokompenzációt is mindig elfelejtem, most is ugrott két képem
mondjuk csak szünetben ugrottam ki a parkba kicsit aztán kapkodtam...
képről vélemény? tudom hogy van benne mit kritizálni...
-
Szten Márs
nagyúr
Minden képnél van értelme, ami neked fontos, akkor is, ha nem művészi kép. Én bulin jártam úgy, hogy az auto wb képtelen volt a villanykörtéhez igazodni, és iszonyat sárga képek lettek, erre az utolsó párra áttettem tungstenre, aztán másnap meg elfelejtettem visszatenni, így az esti képek iszonyat sárgák lettek, a reggeliek cserébe iszonyat kékek
-
orbano
félisten
válasz
Szten Márs #5293 üzenetére
majd akkor fogok RAW-ban ha már lesz értelme, egyelőre ilyen vackokért kár. egyébként rawpárti vagyok pont az ilyen WB-s malőrök miatt...
-
orbano
félisten
ez a legkevésbbé tréül sikerült képem ma
ráadásul a whitebalance-ot körtén hagytam egész nap, szóval az utómunka azért olyan amilyen
kellett nekem tekergetni...
-
Hydra SR
addikt
válasz
Cassidey #5283 üzenetére
Valami lesz előbb-utóbb, ebben biztos vagyok. A PH tulajdonosainak szeme sem fog elsiklani afölött az aktivitás fölött ami a fotós topicokban van. Megkockáztatom, hogy az IT News és a Mobilaréna mellett lesz egy fotós rokonoldal is, szintén közös regisztrációval. Mert: ez is technika, divatos, nagy érdeklődést kelt, pénz van benne, megvan az anyagi és technikai hátterük hozzá, és már egy nagy létszámú tagállomány is van aki szinte csak a fotós topicokat látogatja. A fényképezőgépekről is lehet híreket és teszteket írni dögivel szóval szerintem egyáltalán nem áll messze a PH profiljától a dolog. Semmiképp sem messzebb, mint a szoftverek vagy a mobiltelefonok. De ez már tényleg off
-
-
Hydra SR
addikt
válasz
Cassidey #5278 üzenetére
1, nem mondtam, hogy mindenben jobb, csak azt, hogy szinte mindent tud amiben valamelyik oldal a legjobb. Így összességében ezt érzem a leghasználhatóbbnak. Amit nem tud az nekem pont nem kell és mivel én is arra használom amire a többiek ebben a topicban, ezért gondolom, hogy talán mások is így lennének vele ha kipróbálnák.
2, én épp emiatt szerettem meg. Elegem lett a pixelenként lemászó képekből.
3, ld. 1. pont
4, baromi ritka, hogy 5MB ne legyen elég és akkor még mindig ott van a webtárhely. Macerásabb de olyan ritkán kell hozzá folyamodni, hogy szerintem ez nem valós probléma.A batch néha jól jönne de megvagyok nélküle, nem mondanék le érte azokról amik miatt ezt használom.
Azt viszont nem tartom rossz ötletnek, hogy legyen a PH-nak valami dedikált profilja, tárhelye, feltöltő oldala direkt erre a célra. A fotós topicok rendületlenül fejlődnek, terjeszkednek, minőségi javuláson esnek át az évek során úgyhogy szerintem eljuthatunk oda, hogy maguk a PH fejlesztői biztosítsák erre a lehetőséget. Esetleg én magam fogom felvetni idővel a PH! technikusoknál ha más nem teszi meg.
-
Cassidey
senior tag
werttzui: mennek, de nemsoka baba erkezik, meg nem is Pest a jelenlegi szekhely, szoval csak kesobb
orbano: nekem kva gyors a feltoltes, igaz, en is csak ismerkedem vele de van par ismeros aki regebb ota hasznalja, es nem panaszkodtak erre.
Hydra: 1, flickr-rol 10000% h nem tunik el semmi..
2, ezt nemtom, lehet
3, ezek is megvannak boven, sot alapbol meretezi neked small, medium, large nagysagura, es adja a megfelelo linket mindhez
4, nulla korlatozasTobb feltoltes, batch egyszerre megvan, bongeszobol is, es tobb kicsi plugin is kozvetlen feltolteshez a gepedrol.
Kar, pedig szerintem jo lett volna.
Sajat tarhely teljesen mas szerintem is.
-
Hydra SR
addikt
válasz
Szten Márs #5274 üzenetére
Nekem mindkettő van mert az egyik nem igazán helyettesíti a másikat. Az FTP feltöltés bonyolult idegen gépen ahol nincsenek hozzá célprogramok, a thumbnail generálás is hasonló eset. Windows Paintben kicsit macerás.
Ja és a PhotoHost többnyire gyorsabb a tárhelyemnél bár ez részben a tárhelyem hibája, nem csak a PhotoHost érdeme. -
Hydra SR
addikt
válasz
Cassidey #5268 üzenetére
Én a PhotoHostra esküszöm, mert:
1, sosem tűnt el onnan még feltöltött képem, ellentétben a kepfeltoltes.hu-val, az ImageShack-kel, a kep.tar.hu-val meg még pár másik oldallal szemben amit kipróbáltam eddig, ill. amit másoktól láttam (Flickr, Picasa meg még pár egyéb)
2, ez a leggyorsabb, feltöltésben és letöltésben is az eddigiek közül
3, nyújtja azokat a szolgáltatásokat amiket a jobbak (thumbnail generálás, direkt link a képhez reklámkeret nélkül)
4, ezen van a legkevésbé korlátozva a fileméret, a felbontás pedig egyáltalán nincs, és még a PNG-t is kezeli. 5MB-ig lehet feltölteni képenként, az azért már elég jó, egy 10Mpixeles Canon fine jpg felmegy gond nélkül.Szerk: egyet mégsem tud: több feltöltést egyszerre vagy egymás után batchben. De ezt eddig csak a kepfeltoltes.hu-n láttam de ott mindig benyaltam vele: már 5-6 képnél is az egyikbe belefagyott valamiért és a linkeket is elveszítettem szóval kezdhettem előről, semmit nem ért a gyakorlatban.
Azt viszont megengedi a PhotoHost, hogy egyszerre több ablakban tölts fel párhuzamosan.
Tán még annyi, hogy nincs ilyen, hogy "profil", így a képeid linkje nem tárolódik el valahol, magadnak kell lementened.[ Szerkesztve ]
-
Cassidey
senior tag
Ide tartozhat szerintem..
Szoval ahogy elnezem sokan kepfeltoltes.hu-ra meg mindenfele gagyi oldalakra toltenek fel.. Nem ismeritek veletlenul a Flickr-t? Szerintem erdemes megnezni, nagyon jol lehet rendszerezni a kepeket, es kozosegi oldal is egyben csoportokkal, comment lehetoseggel..
Csinalhatnank prohardver csoportot mit szoltok?
Van ingyenes account, annak vannak hianyossagai, de a fizetos evi 25$-ert korlatlan feltoltesi lehetoseget ad. Havi 2$ nem sok, kevesebb mint egy doboz cigi ara.
-
D4rkm4n
őstag
Mintha már egy csöppet megtelt volna a topik nem?
Egyesek jól végzik a dolgukat...
-
orbano
félisten
válasz
Rakeem1985 #5263 üzenetére
elsőre én is sziloplasztra tippeltem volna
majdnem.
sokféle képszerkesztő/nézegető progi létezik, alapfunkciókra én pl. az acdsee-t használom. de mindenki másra esküszik. általában arra, amit elsőnek megszokott.
-
Rakeem1985
csendes tag
tbs köszi a bíztatást.
viszont kérdés:
hogyan kell leméretezni??
milyen progi kell hozzá?Hydra SR:
milyen progival csináltad az utómunkát?továbbá a képemről.
a makrót kézből sütöttem el! (álványom még nincs :S)
tudjátok mi ez???
mármint mi van a képen...megszilárdult ipari ragasztó feltámasztva egy 5ledes kis zsebminilámpára. az adja az egyetlen fényforrást is. vak sötét szobában kattintottam el a képet.
[ Szerkesztve ]
-
t-shirt
veterán
Egy kis ősz [link]
szerintem egész hangulatos -
orbano
félisten
-
Hydra SR
addikt
Szerintem hangulatos alap, de én is úgy érzem: utómunkára szorulna (mindenekelőtt vágásra és leméretezésre). Az előttem szólóval nagyjából egyetértek, kivéve az agresszív zajszűrést: azt nem látok. Egész jól teljesít a masina.
Engedelmeddel elkészítettem a saját utómunka-verziómat:
-élesítés 3 lépésben (leméretezés előtt unsharp mask 8-as sugárral, aztán egy sima sharpen, majd leméretezés után még egy 1-es sugarú unsharp mask)
-vágás, leméretezés
-keretSzerintem sok volt az oda nem illő sallang a kép szélein, kicsit hangulatrombólónak tartom a majdnem üres sötétséget és a csíkos asztallapot, így ezeket levágtam. Az ilyen egyszerű, lényegretörő kompozíciókon szerintem jól szokott mutatni egy visszafogott keret, ezért tettem is rá egyet (a tőlem megszokottat).
szerk: valamit elcsesztem a linkeléssel, mindjárt megoldom.
[ Szerkesztve ]
-
orbano
félisten
válasz
Hydra SR #5256 üzenetére
na ilyesmi véleményre voltam kíváncsi, köszönöm. sajnos két fényem volt csak, a két asztali lámpa, tompítani pedig nem tudtam, mert így is kevés votl a fény. majd legközelebb újrapróbálom.
táma nagyon nem volt a cserépben, igazából csak a talaj felületén uralkodó érdekes viszonyokat akartam minél sokrétűbben szemléltetni az adott szerény keretek között.
(meg fotózni sem tudok, de az más kérdés
)
-
Hydra SR
addikt
Szerintem valamelyest jobb minőségű lett. Az élesítés hatását látom, az árnyékok feketítését csak nagyon visszafogottan. Nehéz megítélni így, hogy semmi igazi célod nem volt a fotóval, hogy mennyire sikerült jól. Szerintem keress valami érdekes részletet abban a cserépben, vagy máshol. A csúcsfényeket ennél a képnél is kicsit soknak érzem, a második verziónál több bennük a részlet, gondolom az élesítést leméretezés előtt csináltad és ezért. Akár ki is próbálhatod ennél a képnél a különbséget az előre és az utólag élesítés között. De mondjuk itt a csúcsfények csökkentésére inkább másmilyen megvilágítást javasolnék, nem utómunkát. Kicsit szórtabb fényt, esetleg több fényforrást amiből kiemelhetsz egy erősebb és élesebb uralkodó fényt, a többi a derítés.
-
Rakeem1985
csendes tag
válasz
Cs.-Istvan #5253 üzenetére
köszi a véleményezést.
a kép eredeti méretében nekem is bántja a szemem, de képernyőmérethez igazítva egészen tetszik. legalábbis nekem.<OFF... hát nem elcsesztem az adataim oldalon a mailcímem...
regelhettem újra :S oda egy rakat pü stb stb> -
Cs.-Istvan
csendes tag
Az előző képeid ISO400-ban készültek. Ez sajnos ennek a gépnek sok, ezért lettek a képek olyan "mosottak".
A jelenlegi kép nagyon fárasztja a szemet, homályos, a szélek felé hatalmas torzítással. A zajszűrés is brutál.
Szerintem inkább próbálj meg ISO80-100-ban jól megvilágított tárgyról makrót készíteni - ha lehet - állványról. Ha állványt használsz, akkor kapcsold ki a VR-t.
-
Rakeem
aktív tag
tudom megint nem alkottam maradandót, de NEKEM tetszik
főleg hogy a Sonymmal most fotoztam elöször makrovaltudom azt is hogy ráférne a képre egy kis utómunka.
de sajnos a PS Pro X áll csak rendelkezésemre. ahhoz meg annyira értek mint tyúk az ABC-hez.Szóval csak véleményekre lennék kíváncsi.
-
tbs
addikt
válasz
Hydra SR #5243 üzenetére
Köszi. Huhh. Pepecs, de megérheti. A megpiszkált részeiden így több zaj marad, ettől talán természetesebb, ha nincs elbaltázva a kijelölés... Kösz a paramétereket, PSP USM-es ha jól emlékszem, ugye? (USM -> itt UnSharpMask)
Ipari, batchelhető utómunkahívő vagyok. Egy picivel nagyobb élesítést szoktam paraméterezni, mint ami a lanczos3 elmosásának kiküszöböléséhez kell.
-
Hydra SR
addikt
válasz
werttzui #5247 üzenetére
Szigorúan csak a képminőségről kért véleményt és tanácsot, bár téma és kompozíció nélkül önmagában az tényleg nem sokat ér. Egyik témának ez áll jól, a másiknak más.
orbano: otthon jobban megnézem majd, ezt a monitort el kell felejteni ami itt van, még kicsit vibrál is néha, meg mocskos mint az állat.
-
werttzui
addikt
Az első képről nem lehet tudni,hogy mi az és még életlen is Ilyen témánál vagy egyenletesebben kéne amolyan textúra szerűen kihozni vagy valamit ki kéne emelni de legalább éles valami lenne de menni fog ez a másodiknál meg elég sok zavaró dolog van a képen magyarul egy összevisszaság tesztfotónak sem igazán jó .
[ Szerkesztve ]
-
Hydra SR
addikt
Természetesebb hatásúnak találom ezt a módszert. Nem tudom pontosan, miért de részletesebb marad a kép, ha ezt a sorrendet alkalmazom. Általában először egy viszonylag nagy sugarú életlen maszkot alkalmazok, kis erősséggel. Mondjuk radius=6, strength=16 (Paint Shop Pro 9). Aztán egy jóval kisebb sugarút, nagyobb erősséggel, pl. radius=2 vagy akár 1, strength=36. Néha még dobok rá egy sima sharpent is. Zajszinttől és a téma részletességétől is függ. Nagyon csipkés témát nem éri meg túlzottan élesítgetni mert kivilágosodik (eredeti méretben fehér kontúrok lesznek, leméretezés után csak világosabb lesz a kép). Zajos témánál hasonló a helyzet. Szelektíven szoktam élesíteni, ha nagyon ráérek és úgy érzem, megér annyit a kép. Vagyis kijelölgetek. Jó kis pepecs munka nem mondom, de néha megéri bíbelődni vele. Igazából egy ilyen élesítgetés után alig lesz élesebb és részletesebb a kép, legalábbis ahogy én csinálom. Nem olyan drámai a változás. Épp csak annyi, hogy az ember szemét szúrja-e a lágyulás, vagy nem.
orbano: vakuzhatsz is. Csak terelni kell a vakufényt. Majd csinálok werkfotókat a saját módszeremről, alapból nekem se lát rá a beépítet vakum a közelpontra a szokásos elrendezésemben, de tudom úgy terelni a fényét, hogy ISO100, F16-on kézből lövöldözök a bemozdulás legcsekélyebb esélye nélkül és még szép szórt is a fénye. Persze a vakus kép az vakus kép, mindig látszik.
[ Szerkesztve ]
-
orbano
félisten
válasz
Hydra SR #5240 üzenetére
a feketét úgy érzem pedig, hogy rendberaktam, élesíteni valóban elfelejtettem
de én a leméretezés utáni élesítésre esküszöm
az obi egy 50/2.8 ruszki csoda, teljesen manuális, f11 a max rekesz, én f8-at bírtam kicsikarni a jelenlegi fényviszonyokkal. két gurigát is próbáltam most összeragasztani, de oda már végképp kevés a fény, a mélységélesség meg siralmas. majd szerzek egy 100wattos izzót valahonnan aztán újrapróbálom valamikor... -
Hydra SR
addikt
Írhatnál az obiról is. Mit raktál a gurigára? Milyen blendével dolgoztál? Úgy látom, manuális obi van rajta amin behúzhatod a blendét a váz közreműködése nélkül is. Néha érdemes is.
Az alappal szerintem technikai részét tekintve nincs különösebb baj, esetleg az utómunkán lehetne finomítgatni:
Az árnyékokat lehetne sötétíteni (de lehet, hogy csak becsap a hülye munkahelyi low-cost TFT). Canon Digital Photo Professional-ban ez így néz ki: RAW-ban a görbe bal oldali, csúsztatgatható tengelyét jobbra kezded tolni, amíg a fekete tényleg fekete lesz de a többi árnyalatba még nem szól bele látványosan.
És egy kis élesítést is elviselne. Én leméretezés előtt szoktam élesíteni. -
orbano
félisten
válasz
Zozzant #5231 üzenetére
ja, csiga barátunk említette nikonos topikban a wcpapír gurigát, mint a legolcsóbb közgyűrűt. na mondom megnézem... pont akkora a belső átméreje, hogy passzentosan beleíllett a fed3 50/2.8-as objektíve fejjel lefelé. így lényegében kaptam egy közgyűrű+fordító kombinációt. fükuszt ugye buktam, rekeszt előre állítottam, a fókuszt pedig a gép mozgatásával módosítottam. a zokni az árnyékolásra szolgált volna, mert elég sok fény szivárgott be a guriga mentén, de sokat nem segített. főleg iso800-on.
majd még dolgozom az ügyön, érdekes a fikuszom talajának az élővilága, ha megoldottam az árnyékolást, próbálok majd szűkeb blendével is alkotni (ez a kép 2.8-as rekesszel készült)mondjuk egy állvány sem jönne rosszul
Hydra:mit gondolsz az a sok D betű mi az aláírásomban? Számold meg hány darab
[ Szerkesztve ]
-
orbano
félisten
Köszi srácok
-
TexT-BoY
addikt
Vissza érkeztem erdélyböl, ahogy igértem teszek is fel képeket, elsőre:
nagybanorbano, itt is grat a képhez, és föleg a Géphez, Sok szép képet, és jó fényeket hozzá.
IMHO, megyek camera Kft--> etörött a tükröm
, ráadásul erdély kellős közepén, mikor épp jo idő lett volna, elötte meg löttem sok ködös, kontrasztalan iso 400-800 körüli képet
.
[ Szerkesztve ]
-
orbano
félisten
Szar dolog ez az influenza
-
Cs.-Istvan
csendes tag
Levelek.
[link]
-
Zozzant
addikt
hoggyne, tessék: gyertyaláng
-
Rakeem
aktív tag
fényképezett már valaki lángot makroban???
mondjuk egy öngyújtó lángját... -
törölt tag
-
Rakeem
aktív tag
az utolsó 400 hszek között kicsit jobban szétnéztem.
srácok! fantasztikusak vagytok.
hol vagyok én ezektől a minőségektől, témáktól...
szerintem amit ti egy témában elkattintott 200 expotokból a legrosszabnak ítéltek azt én már ha a saját expom lenne az egekig magasztalnám magamban.
soha nem fogom még csak megközelíteni sem azt amit itt ti MŰveltek. (és a mű alatt mint művészet értendő)[ Szerkesztve ]
-
Cassidey
senior tag
Semmi kul, csak csattogtattam egy-kettot hazafele..
[ Szerkesztve ]
-
Rakeem
aktív tag
na elteszem magam holnapra mert azért az élet nem áll meg.
holnap is lesz meló...
jócakát! -
Rakeem
aktív tag
igaz ami igaz...
sok képet raktam ide.
tudom.
de legalább látszani fog hogy honnan indultam el1 apró megjegyzés.
némelyik talán azért jobb mint a sonymé mert szinte mind természetes fény mellett készült.
a sonymmal egyenlőre csak 2db energiatakarékos izzó mellett fotoztam.
/valahogy mindig sötétedés után érek haza :S (hülye meló)/tippedet a fototipp.hu-val megszívlelem.
-
tbs
addikt
Hát... Öööö... Picit némelyik jobb, mint a Sony képei... Téma, kompozíció meg átlagos-kezdő katingató. Jó hír, hogy innen csak felfelé vezethet az út..!
A legdurvább dolog egyébként nem a kattingatás, hanem a válogatás, hogy mit is érdemes megmutatni. Pl. rohadt kevés képem üti meg azt a szintet, amit ebbe a barátságos közegbe fel merek tenni.
Szóval válogass keménye(bbe)n. A közönség is meghálálja, ha nem 25db tucatfotó közül kell kiböknie az esetleges aranylövést...
Aranymetszés, fototipp.hu cikkei, google. Hajrá!
-
tbs
addikt
Fordítsd irányba public előtt. Meghálálja a public.
Kérlek a mosottszar pont az jelenti, amit. Örülök, hogy tetszett a kifejezés.
Igyekezz jó témákra utazni, akkor nem feltétlenül fog feltűnni a kép technikai korlátoltsága.
Ja, a leméretezés komoly beszólás volt. Egy akármilyen képcuccal (pl. IrfanView ACDSee XnView stb.) átlagolós leméretezés után egy picur élesítés csak jót tehet a képpel, pláne, ha jpeg a forrás.
(Javaslom a 69%-os resize-t, lanczos jellegű metódussal.)
Aktív témák
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Politika
- Futás, futópályák
- Milyen házat vegyek?
- SSD kibeszélő
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Építő/felújító topik
- Abarth, Alfa Romeo, Fiat, Lancia topik
- További aktív témák...