- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Magisk
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy Watch8 - Classic - Ultra 2025
- Honor 200 Pro - mobilportré
- T Phone 2 Pro - majdnem mindenben jobb
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Fenntartható, tartós kiegészítőket mutatott be a Fairphone
- Mobil flották
-
Mobilarena
Debian GNU/Linux
Új hozzászólás Aktív témák
-
Crvsh3R
senior tag
válasz
ubyegon2 #10797 üzenetére
Ezt értem, csak azt nem, hogy Bookworm esetén miért működött és most miért nem. Annál simán felrakta.
Update:
Közben meg lett a megfejtés, Bookworm-on 13.2 telepítette a default repoból, 14-tól változott a default behavior:"This is going to be quite a long explanation. In order to understand why this is, there are some things about apt that you have to know first.
There are 3 modes to an upgrade with apt.
Only upgrade packages, Do not install or remove any packages. (apt-get upgrade)Upgrade and Install NEW packages if required, but don't remove any (apt upgrade)Upgrade and install NEW packages and Remove packages if necessary (apt/apt-get full-upgrade/dist-upgrade)
Now that we have explained this, we can start talking about Nala. Nala uses python-apt in order to do the apt things. Python-apt has support for upgrade modes 1 and 3, but not 2 which is whatapt upgrade
uses.
beforev0.14.0
Nala defaulted tofull-upgrade
, option 3. There have been many bug reports of upgrades breaking stuff for users of Sid or Ubuntu Devel releases, or sometimes distros who do not manage their repos very well. So with0.14.0
we changed the default upgrade mode to option 1. I would have used 2, but it's not available to us, and will be available if I ever finish rewritting it in rust.
This is why you're seeing the discrepancy between nala and apt. If you compare whatnala upgrade
is going to do vsapt-get upgrade
, You should see that they are the same.
Now, there is a configuration option in/etc/nala/nala.conf
which you can switch the default back to option 3 if you choose too.
Simply go into that file, and change the following option to true, and it will be like Nala was before.# Set to true to make full-upgrade the default full_upgrade = false
If you don't want to change the config you can usenala upgrade --full
and it will be like the old functionality. We also have two aliases for thisnala full-upgrade
andnala dist-upgrade
, but note there is a bug where the aliases won't automatically update the package lists for you. If you use the config option ornala upgrade --full
then it still will. This bug will be fixed in the next release.
I think that should be about it, if it's still unclear or you have any further questions, please feel free to ask." -
Crvsh3R
senior tag
Aki Trixie-t használ és esetleg nala-t is, annál a mai napon lefrissült a legfrissebb kernelre a nala upgrade paranccsal? Bookworm-on simán lefutott az upgrade, most a nala update-re jelzi, hogy van friss kernel, viszont nala upgrade-re azt írja, hogy minden friss. Ezzel ellentétben a sima apt upgrade lefrissítette...
-
Crvsh3R
senior tag
Jól olvastam a neten, hogy elméletben lehetséges már Debian 13 Trixie stable-re történő full upgrade?
Itthon van egy docker kiszolgálóm, amin lefuttatnám a frissítést, csak nem tudom mikor lenne érdemes. -
Crvsh3R
senior tag
Sziasztok!
Hogyan tudnám kideríteni, hogy mibe fagyott bele az itthoni Debian 12 kiszolgálóm? Kora délután még elértem ssh-val, de pár óra múlva ssh-val sem tudtam rálépni, se fizikailag nem tudtam belépni rá (CLI only, logon screen-nél a kurzor nem villogott, mikor rádugtam billentyűzetet nem reagált rá, ki kellett kapcsolnom a power gombbal). Journalctl-ben nem találok semmit, konkrétan arra az időszakra hiányzik. Samba fut rajta, illetve Docker-ben fut pár kiszolgáló, tavaly év vége óta folyamatosan üzemel hibamentesen. Hőfokok rendben vannak. Lenovo ThinkCentre M720q.
-
Crvsh3R
senior tag
Pár perce cseréltem a rendszer meghajtómat egy nagyobb Samsung 970 EVO Plus NMVe SSD-re. A kisebb előző meghajtóról a komplett megajtót a Clonezilla-val klónoztam át, majd Gparted-el újraméreteztem a meghajtókat.
Első indítás után mondom ránézek admesg
-re, hogy minden rendben van-e. Hát nem.
Tele van az alábbi sorokkal:[ 37.273979] pcieport 0000:00:1d.0: AER: Corrected error received: 0000:00:1d.0
[ 37.274010] pcieport 0000:00:1d.0: PCIe Bus Error: severity=Corrected, type=Physical Layer, (Receiver ID)
[ 37.274017] pcieport 0000:00:1d.0: device [8086:a330] error status/mask=00000001/00002000
[ 37.274025] pcieport 0000:00:1d.0: [ 0] RxErr (First)
lspci
szerint ezzel az eszközzel problémázik:00:1d.0 PCI bridge: Intel Corporation Cannon Lake PCH PCI Express Root Port #9 (rev f0)
Esetleg valaki tudja, hogy mi lehet a probléma, illetve mi lehet rá a megoldás? -
Crvsh3R
senior tag
Hogyan tudnám kideríteni, hogy egy futó program pontosan hova ír a lemezen?
Plex (Dockerben fut) transzkódolása közben nem találok a megadott temp mappában semmilyen állományt, viszont htop szerint a transzkódolásos folyamatnak I/O-nál van disk activity-je. -
Crvsh3R
senior tag
válasz
sh4d0w #10531 üzenetére
Egyelőre amit tervezek ezen a gépen (Dell Optiplex 3070 Micro, i5-9500T, 8GB DDR4 RAM) kiszolgálóként használni azt elbírta a 4GB RAM-al a Raspberry Pi 4 (pár Docker konténer futtatása + Samba). Annyi, hogy pluszban be lesz kapcsolva a transzkódolás is Plex konténer alatt (ez nem tudom mennyit fog dobni rajta, szerintem csak ritkán fog futni, bár ha bírja...). Később felbővítem a max. 32GB-ra, amit bír elméletben a gép.
-
Crvsh3R
senior tag
válasz
bambano #10524 üzenetére
Headless lesz használva, mint előtte a RPi4, csak itt most ARM64 helyett x64 alapokon, jelentősen erősebb vason fog futni a Docker + Samba kiszolgáló. Menedzselési szempontból érdekelt volna, hogy van-e értelme a GUI telepítésnek, mert konkrétan a WLAN beállítások előhozatala is elég nehézkes volt CLI alatt (alapból nem volt fent a Networkmanager + tiltanom kellett minden hálózati bejegyzést az /etc/network/intrfaces-ben).
-
Crvsh3R
senior tag
Sziasztok!
Friss Debian 12 esetén van valami opció, amit fstab-ban érdemes beállítani az alapértelmezett defaults-on kívül SSD és HDD esetén?
Illetve ha otthoni kiszolgálónak van telepítve, akkor van értelme GUI-t telepíteni? (Eddig Raspberry Pi 4-est használtam erre a célra GUI nélkül)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tuningmesterek, teszterek, figyelem! Itt a Thermal Grizzly spéci tesztpadja!
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Milyen videókártyát?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Videó stream letöltése
- PlayStation 5
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Minden, ami Unreal Engine
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- További aktív témák...
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- PC Game Pass előfizetés
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest