Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• naja

aktív tag

Sziasztok!
    Érdeklődnék, hogy van-e valakinek tapasztalata netatalk telepítésvel kapcsolatban Debian 12 alatt? A gond az, hogy kiszedték a stabil repoból (rég óta nem volt gazdája githubon, amúgy ismét van), csak unstable maradt meg. Így csak onnan lehet felmókolni. Erről találtam pár infót, de nem igazán működnek nekem. Avahi sem megy, és ha direktbe IP címmel próbálok csatlakozni, az sem megy. Nem értem mi lehet a baja, nyilván belebonyolódtam. De igazából inkább újra raknám az egészet, de már olyan infók alapján, amik bizonyosabbak. Ezért kérdezném, hogy mit ajánlotok?

Másik gépen Ubuntu alatt apt install netatalk avahi, és minden ment mint a karikacsapás afp.conf beállítás után. Most meg izzadok unstable sources-zal, apt pinninggel meg egyéb nem halandónak való furmánykodásokkal.

• naja

aktív tag

válasz urandom0 #9801 üzenetére

Hát igen, köszönöm mindenkinek a véleményét, én is hasonlóképpen látom a dolgot. Sok mindent tanultam, ici-picit jobban bele láttam a dolgok mikéntjébe. De, végül rájöttem, hogy egyáltalán nem szeretném ilyenekkel tölteni az időt. Szerencsére az utolsó nekifutással (Debian+Mate) minden működik rendesen. A pulseaudio se hülyül meg, multimedia gombok is mennek már (miután rájöttem, hogy a mate is csak gnome és a dconf-editort lehet használni, persze kicsit máshol vannak a dolgok).
    Annak azért örülök, hogy a pici 10W-os J1900-es celeron 4GB-tal viszi a Kodit közben file-, web-, és TimeMachine szerver, konténerek futnak rajta, na meg qBtrnt tud letölteni akár nagyon sok MB/s-kel. És mindezt akár egyszerre, szóval boldog vagyok vele. Leginkább azért mert lassacskán végre eljön az idő, hogy már nem kell szögelgetni.

Amúgy meg mindenki olyan perverziót választ magának amilyet akar. Van aki narkózik, van aki terepasztalt épít, vagy a nejét és a gyereket veri, vagy éppen azzal csapja el az időt hogy végtelenszer rak újra rendszert mert mindig van másik út hogyan lehetne kevesebből is megoldani a dolgot. Ez utóbbiak együtt recs**znak majd Colin Chapmannal a nirvánában.

• naja

aktív tag

válasz sh4d0w #9795 üzenetére

Hát igen, olvastam valahol, hogy a linuxosok többsége átesik a minimal korszakán. Van aki benne felejtődik, de a többség tovább áll egy racionálisabb megoldás felé. Azt már én is látom, hogy a minimalizálás rettenetesen idő és energia igényes, és a végeredmény egyáltalán nem garantált. Most már inkább csak az arany középutat keresném, vagy az optimális jelöltet.
    Amúgy mi a baj azzal, hogy nem szeretnék egy régi vézna gépre egy nagy és kövér (üveggyöngyökkel telipakolt) rendszert rápakolni?

• naja

aktív tag

válasz #63718632 #9793 üzenetére

Csak röviden, mert már úgy is mindegy: Pédául amikor a TV-t kikapcsoltam, az analog output ra visszaugrott pulse audio. Amikor vissza kapcsoltam, akkor sem ugrott vissza HDMI-re. A default gomb nem működött, egyszerűen nem jegyezte meg. Cfg file-ban átírva default audio sinket sem segített. Az ilyenekkel masszírozásával már rég messze kiléptem, az alap-júzer komfortzónámból. Sokat tanultam általa, hogy mi-hogyan-és-miért van, de ezek olyan tudományok, amiket inkább elfelejtenék.
    Akkor már inkább legyen pár GB-tal nagyobb az install és pár száz MB-tal nagyobb a memória használata a rendszernek, de működjön.
    Amúgy semmi baj az XFCE-vel azon túl, hogy bár lightnak tűnik, mégis meta package, és vért pi**l az ember, ha mégis minimálra akarja szabni.

• naja

aktív tag

válasz cigam #9781 üzenetére

+#9783 Köszönöm mindenkinek! A Mate-t közben próbálgatom. A többi is hasznos infó, megjegyzem későbbre. A XFCE reszelgetéssel már szörnyen sok időt elégettem, és pont oda lyukadtam ki –amit írtál is–, hogy nem tudok egy-két dolgot megoldani vele.

#9782 HTPC szerverről van szó, szóval némi DE-re szükség van. Vagy a tanulási görbére értetted, hogy nem úszom meg?

• naja

aktív tag

válasz bambano #9778 üzenetére

Köszi szépen a Kodis link tanulságos, gyakorlatilag a Kodibuntu előállítását írja le. Még lehet, hogy jól jön valamikor.

Félre érthető voltam, illetve át is gondoltam kicsit, hogy mit szeretnék. Rájöttem, hogy egy DE használatát nem fogom megúszni.
    A kérdésem az lenne, hogy melyik DE-t javasolnátok, egy alapvetően szerver szerepkörű gépre, ami a legkisebb erőforrás igénnyel van. Tehát ha lehet a CPU használat közelítsen a nullához (láttam olyat, hogy csak az egér apró mozgatására 20-30%-ra felment a CPU). XFCE -t már próbáltam és ott szenvedtem a PulseAudioval, olvastam hogy LXDE-n sem települ alapból.

Openelec-cel az a baj, hogy túlzottan csak a Kodira van kihegyezve. Annyira zárt, hogy –legalábbis nekem– túl nehéznek tűnik (és értelmetlennek), azt bővíteni. Bevallottan ez is a céljuk vele.

• naja

aktív tag

Sziasztok!
    Régi, de elégséges (J1900 celeron, 4GB RAM) vasból csinálnék HTPC/NAS-t. Milyen DE/WM-t ajánlotok Kodi alá, ami kellőképpen minimal, de mégis tud mindent, ami a feladathoz kellhet. A desktopot nem használnám, csak webmin, samba, netatalk, podman, qbittorrent-nox lenne egyelőre.
    Ha lehet nem szeretném sokat reszelgetni a rendszert, mert még csak kezdő linuxos vagyok. Például a PulseAudio default sinket Analog->HDMI már megoldottam, de a Play/Pause gombot nem tudom életre kelteni (showkey látja, de xev és más sem), fogalmam sincs mi foghatja, minden írás amit találtam zsákutca volt.
    Köszi előre is

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés