- Karaktere biztos lesz az első Nothing fejhallgatónak
- Yettel topik
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Csíkszélességben verné az Exynos 2600 a Snapdragon 8 Elite 2-t
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Realme GT Master Edition - mestermunka
- Nem lett arányos a fogyókúra
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- iPhone topik
- Poco F3 - a mindenes, de nem mindenkinek
Új hozzászólás Aktív témák
-
nightzone
aktív tag
válasz
DNReNTi #2310 üzenetére
Pontosan-pontosan, egy xpath lenne parse-oláshoz, méghozzá egy oldal léptető (Next) gombjához van a kód, de trükkös mert kb az ötödik oldal léptetés után a 6-os 8-asra változik így nem fut le a scrape-elés. Viszont pozitív hogy az 5. oldal léptetés után már végig 8-as marad, szóval ezt szeretném áthidalni vhogy.
-
-
törölt tag
válasz
DNReNTi #2279 üzenetére
Tegyük hozzá, hogy a Bootstrap használata mellett is sokszor szükség van az alapok ismeretére, én is szoktam media query-ket írni, ennek ellenére használom a BS-t. Végül is pont annyi az értelme a BS-nek, amit te is írtál: nem kell újra feltalálni a kereket, ergo megkönnyíti az ember dolgát, időt szakíthat más, esetlegesen hasznosabb / szükségesebb dolgokra.
-
pckownz
őstag
válasz
DNReNTi #2208 üzenetére
JS dobja ra, csak kerdes, hogy melyik es miert. Feltetelezhetoen nem a BS, mivel dokumentacio szerint hoztam letre az elementeket.
Korabban volt mar ilyen problema, arra talaltam egy ilyet:
if (Prototype.BrowserFeatures.ElementExtensions) {
var pluginsToDisable = ['collapse', 'dropdown', 'modal', 'tooltip', 'popover'];
var disablePrototypeJS = function (method, pluginsToDisable) {
var handler = function (event) {
event.target[method] = undefined;
setTimeout(function () {
delete event.target[method];
}, 0);
};
pluginsToDisable.each(function (plugin) {
jQuery(window).on(method + '.bs.' + plugin, handler);
});
}; -
Sk8erPeter
nagyúr
-
biker
nagyúr
válasz
DNReNTi #2140 üzenetére
A CSS-t még verziókövetőbe feltolni is felesleges, jártam már úgy, hogy a gyakornok kolléga abba írt bele, aztán ment a levesbe az első compile-al.
mondok jobbat, akit előttem meg akartak bízni, az szerzett egy css>less visszafordítót, és belemódosított a css-be, majd abból generálta vissza a less-t, lett amilyen lett
és ez persze nem tetszett nékik.Viszont akkor te(ti) a less fileokat sem töltitek fel, itt meg valamiért követelmény, tehát valamit csak csinálnak vele (még mindig nem válaszoltak, miért és mit töltenek be, sebíj, ráérek, van más munka)
-
biker
nagyúr
válasz
DNReNTi #2129 üzenetére
Szerintem nem megoldható, ezt fejlesztették le, cssk apróbb hibákat kell javítani
De, egy hibán próbáltam, azt a sub less filet lefordítom
De ha ezt feltöltöm, nem a javított anyag jelenik meg
Szerintem a fő site css írja felül, azt is újra kell fordítani? Az importálja a sub less filet
Az eredeti fejlesztő szerint a less és css filet is fel kell tölteni
De miért idds? Ez nekem fura. Ha a less fordul, mire kell a css is? -
-
Zedz
addikt
válasz
DNReNTi #2013 üzenetére
Persze, megvalósítható ez a kérés, de nem erre lett felkészítve az oldal mert ezt menet közben találták ki.
"célszerű készíteni valami tartalmat nekik"
A probléma itt az, hogy ők teljesen "függetlenedni" akarnak a fejlesztő csapattól, tehát ahhoz, hogy a menü mögé tartalom kerüljön, ahhoz létre kell hoznia az oldalnak egy sablon oldalt. És előre látom, hogyha ez a sablon oldal nem lenne szerkeszthető, akkor még mi lennénk a kezdők és a bénák, mert a WP ezt bezzeg tudja.
De mivel fontos megrendelőről van szó, így szerintem mindenképp ki kell találnunk rá valamit.
(#2014) PumpkinSeed: Ez meg a másik, hogy a design csak X számú plusz elemet bír el, 15-ös notebookok alatt már így is szűkös a hely. De ezt vagy megértik vagy nem.
-
Zedz
addikt
válasz
DNReNTi #2011 üzenetére
A probléma az, hogy több kérdést is felvet. Például oké, hogy létrehoznak egy új menüt, esetleg egy menünek submenüt kreálnak... de az oldalt ki pakolja mögé? Ilyen és egyéb finomságok miatt nem egyszerű a dolog, főleg úgy, hogy ezt menet közben kérdezték meg apró betűvel, de azóta minden levélben érdekli őket a dolog.
-
Zedz
addikt
válasz
DNReNTi #1966 üzenetére
Gyere pubi pakolj fel!
Egy: teszteléshez, tanuláshoz, gyakorláshoz teljesen mindegy milyen szörnyen néz ki az egész
Szerintem ezt embere válogatja. Én szeretek szép, rendezett környezetben dolgozni, legyen ez akár egy teszt project vagy éles project. Jobb érzés olyanon dolgozni, mint ami tetszik nekem, és nem egy motherfucking oldalon.
+ ennyivel is többet foglalkozok a CSS résszel, és lehet egyszer éles projecten még kamatoztatom ezt a pár perc ráfordítást. Nem sok az esélye, de bármi előfordulhat!
Amúgy most a React JS-t próbálom nyúzni, ami pont UI építésre lett kitalálva.
Kettő: ha nem akarsz a kinézetre fókuszálni, de mégis behúzol egy FW-öt, akkor nem mindegy azt mi hajtja?
Mindegy, de engem érdekel, hogy miért az hajtja, ami. Mi az oka a választásnak. Persze ahogy írtad, és Sk8erPeter is mondta, lehet teljesen felesleges ezen agyalni.
-
Zedz
addikt
válasz
DNReNTi #1960 üzenetére
Azért érdekel, mert 2 CSS framework is a LESS-t használja, és kíváncsi vagyok mi lehet ennek az oka. Gondolom nem random pickeltek egyet, és nosza írjuk egybe. De így kis olvasgatás után eddig nálam is a SASS élvez előnyt.
Például az istenért sem találom azt, hogy LESS-szel lehet-e figyeltetni egy könyvtárat, és real-time fordítson mindent.
SASS-ban ugye csak simán sass --watch x:y.
-
_ak_
addikt
válasz
DNReNTi #1937 üzenetére
Szólítsatok csak suttogónak.
Másra amúgy nem tudok gondolni, ha nem ez lenne az...illetve, hogy ponstosabb legyek, nem fixed, hanem sticky footer kell valószínűleg. Gondoltam csak segítek elindulni, de most már kíváncsi vagyok a produktumra.
honda: sticky footer
-
honda 1993
senior tag
válasz
DNReNTi #1931 üzenetére
Nem a menu 1500px; magas XD.
Én a containerről beszélek.Pl : főoldalon viszonylag sok elem van, így a container normálisan néz ki.
De ha átmegyek egy másik menüpontra, ahol kevesebb elem van a CONTAINERBEN, akkor ott a container sokkal, sokkal "alacsonyabb"
Ezt úgy képzeld el hogy pl a főoldalon kb 1500px; magas lehet a container, de a másik menüpontban ahol kevesebb elem van elhelyezve, ott kb olyan 200px; lehet a container magassága.
Ez pedig úgy néz ki mintha abban a menüpontban a container helyén egy vastag fehér csík lenne.Nem tudom máshogy mondani.
-
honda 1993
senior tag
válasz
DNReNTi #1929 üzenetére
Van olyan menüpont ahol MÉG nem nagyon van semmi, majd csak akkor kerül oda is több dolog amikor már hosszabb ideje üzemel az oldal.
Amúgy az jutott eszembe hogy mi lenne, ha adnék neki egy min-height: 1500px;-t?
És így elméletileg orvosolnám a problémát, de ezt majd holnap ki is próbálom. -
honda 1993
senior tag
válasz
DNReNTi #1927 üzenetére
Igen, az világos hogy nemnjó ha fix magasságot adok neki, DE...
Ha nem így teszek, akkor viszont azon menüpontok amelyekben sokkal kevesebb elem vagy karakter van, előfordul hogy csak 100-200px; magas container van.Ez pedig nagyon ronda. Ezzel nem lehet valamit kezdeni?
-
adam_
senior tag
válasz
DNReNTi #1907 üzenetére
Köszönöm szépen, így már nem lesz gond, ha én is tesztelek manuálisan. Amúgy az általam linkelt oldal nem ehhez hasonló amit küldtél, csak ingyenesbe?
Igen, a SASS / LESS kombóval majd még ismerkednem kell, mert nem igazán ismerem a funkcióit még. De ahogy javasoltátok, azzal ráérek csak később foglalkozni..
-
honda 1993
senior tag
válasz
DNReNTi #1898 üzenetére
Nincsen. Volt egy kísérletem vele, de nem jött össze.
Most pedig egy valamivel egyszerűbb módot keresek a mobil nézet elkészítéséhez, mert rájöttem hogy nem is kellene túlbonyolítani. (Mivel elég egyszerű az oldalam szerkezete)Ha nem érthető az amit írok, akkor az azért van mert elég hülye vagyok a témához és nem vagyok tisztában az összes "szak kifejezéssel".
-
honda 1993
senior tag
válasz
DNReNTi #1893 üzenetére
Csak mondtam valamit szemléltetés képpen.
Egyébkent lehet hogy tényleg kellenek majd az 5Mp-es képek, mert viszonylag fontos hogy éles legyen az adott fotó.
Persze tudom jól hogy nem a mp-ek száma a mérvadó, de az biztos hogy pl 1 mp-es felbontással elég viccesen mutatna. -
adam_
senior tag
válasz
DNReNTi #1798 üzenetére
Igen, én is úgy látom, illetve dehogy látom még..
, csak sejtem, hogy nem kellene ezeket a határokat ilyen élesen meghúzni.
Ráadásul szigorúan véve ezt nem is nekünk kell elsajátítani, nekünk csak meg kell valósítani amit a graffer elénk rak. Ő meg vagy így rakja elénk, vagy nem.
Ez a mondatod azért megnyugtatott, hogy nem kell azért ezzel "ennyire precízen" foglalkoznom majd, bár most csinálok majd egy-két referenciahonlapot, amit ugye gondos tervezés idéz meg (papír, notesz a barátom). Itt most egyenlőre szűken behatárolva desktop-tablet-mobil nézetekre összepontosítok, ami nálam így fog kinézni:
/*mobile styles*/
@media only screen and (max-width: 480px) {
}
/*tablet styles*/
@media only screen and (min-width: 481px) and (max-width: 768px) {
}
/*desktop styles*/
@media only screen and (min-width: 769px) {
}Ez sztem bőven elegendő lesz nekem így elsőkörben.
De, hogy a különböző kijelzőkön, hogyan sminként épül fel a honlapom, maga a tervezési fázis ami számomra kb. most nehezebb, mint lekódolni az egészet.
-
honda 1993
senior tag
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
DNReNTi #1667 üzenetére
"Na de vissza a lényegre, attól mert már elterjedtebbek a nagyobb felbontások mint az ősi 1024-1260, én még nem tenném a desktop nézetet az e feletti felbontástartományba, rákényszerítve a kisebb felbontáson netezőket a tablet nézet használatára."
Ezt a tabletnézetre "kényszerítést" most nem értem: pont az a lényege a reszponzív kialakításnak, hogy nincsenek különálló desktop és mobil (vagy tablet) nézetek, hanem az oldal elemei felbontástól függően másképp helyezkednek el, kicsit máshogy néznek ki (pl. más szélességűek, stb.), de egyéb tekintetben az oldal ugyanaz. Szóval pl. teszteled, hogy kisebb szélességen hogy néz ki, aztán mi van, ha nagyobb felbontáson nézed, és így tovább, és közben szépítgeted.
Nem úgy, mint itt, a PH!-n, ahol a kissé lejárt, béna, különdomaines, mobilfelületre átirányítós megoldás van (m.prohardver.hu aldomainen). -
honda 1993
senior tag
válasz
DNReNTi #1662 üzenetére
Most akkor mégsem jó az amit én csináltam? Az előbb azt mondták hogy ez is egy megoldás...
Igazából nem is kifejezetten responzive oldalt akarok, egyelőre megelékszem azzal hogy ha van egy külön mobil nézet is..Bár azt még nem tudom hogy hogyan lehet olyat csinálni hogy amikor betöltődik az oldal telefonról akkor a mobil nézet fogadja a látogatót, de legyen lehetősége átállítani az asztali nézetre.
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
DNReNTi #1643 üzenetére
"Szerintem a többség (pl én) default-nak a desktopot tekinti, ami ugye az 1024-1260px szélesség körül/között mozog"
What?Saját felhasználási szokásainkból nem érdemes átlagot vonni.
Azért manapság elég gyakoriak a nagy monitorok (épp ilyenen bámulom a fórumot), pl. egy 24"-es monitoron a min. 1920×1080-as felbontás elég valószínű, és ez a felbontás manapság egyáltalán nem számít extrémnek. Több ismerősömnek is van ekkora monitorja, meg itt a fórumon is sokan rendelkeznek ilyennel, de ez alapján sem érdemes átlagot vonni (létezik ugye 27"-es monitor is, meg persze gyakoribb az ennél kisebb monitor), ettől függetlenül kijelenthető, hogy egyre többen relatíve nagy monitoron böngésznek, mert már elérhetőbb áron kaphatók egész jó minőségűek. De még a laptopomnál is a nem túl izmos 1366x768-as felbontás a jellemző, ez a szélesség is nagyobb, mint amit írtál (BTW 15.6"-es kijelző).
Aztán lehet csavarni a dolgon, a tálcát ki szoktam rakni a default alsó elhelyezésről bal oldalra (függőleges lesz), így az 1920-as vagy épp 1366-os (vagy ha további másik monitor, akkor megint más) szélesség csökken, cserébe a függőleges terület nagyobb (ez nagyon sokszor jól jön, mert kevésbé szélesek szoktak lenni pl. a honlapok is, mint a hosszanti (függőleges) tartalom az érdekes), szóval a szélességek össze-vissza változnak - ez utóbbi tény persze nem túl meglepő, csak a tesztelés miatt mondom, ami a developer toolokkal is könnyen elérhető (ebben mondjuk az én tapasztalatom szerint a Firefox különböző felbontásokra tesztelést lehetővé tevő eszköze jobb, mint a Chrome-é, pedig utóbbit gyakrabban használom).
Az 1024 pixeles szélesség asztali monitornál azért manapság már ritka (legalábbis jóval ritkább, mint az ennél nagyobbak).
Szóval elméletileg sok szélességre kellene tesztelni, nyilván túlzásokba sem érdemes esni, mert az a karbantartást is nehezíti.A media query-k, meg általában a reszponzivitás nem úgy tekintendők, hogy van az én kijelzőm, és aztán vannak az annál kisebbek.
Sanszos, hogy vannak nagyobbak is, amikre elméletileg szintén gondolni kéne.Egy példa: a Javítsuk a Prohardvert! topicban néhányan panaszkodtak, hogy egy nagy monitoron (pl. 24"-en) már hülyén néz ki a "csíkfórum", tehát hogy középen van egy, az elérhető területhez képest relatíve szűk csík, amin elhelyezkednek a hozzászólások, a többi terület kihasználatlan. Bár az olvashatóság miatt szerintem nem rossz a korlátozott oszlopszélesség (ha nagyon széles lenne a hozzászólás, rontaná az olvashatóságot sztem), vannak, akik szerint valamilyen módon jobban ki kellene használni a helyet.
Szóval nem árt olykor gondolni a nagyobb kijelzőkre is (bár tény, hogy nem egy egyszerű kérdés, hogy egy akkora területen mi az, ami még nem nézne ki idétlenül).(#1636) PumpkinSeed:
Úgy értem, ahogy itt fentebb írtam.
Meg ahogy fordfairlane is írta. Szerk.: és velem pont egyszerre hasonlót írt, azzal a kiegészítéssel még jobban érthető a mondandónk. -
PumpkinSeed
addikt
válasz
DNReNTi #1643 üzenetére
Igen, de ha 1260px-en középre teszed az oldalt és ezen belül ténylegesen az oldal mérete mondjuk 1200px széles akkor azt az FHD-s monitorral rendelkező ember is látni fogja, szerintem. Bár függ attól, hogy hány colon nézi azt az FHD-t. Ha valaki 15-s laptopon néz akkor nem csak az én oldalamtól fog kifolyni a szeme hanem a Windows-tól is.
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
DNReNTi #1586 üzenetére
Amit én linkeltem, ott nem kell kattolni.
Ott a hoverre reagál. Ha egy gyerekelem fölé viszed az egeret, akkor egyben nyilván a szülőelem fölé is, tehát ezzel már lehet játszani. Na persze abban igazad van, hogy ez azért elég korlátos, szóval simán lehet, hogy az adott helyzetre nem alkalmazható, de ehhez látnunk kellene, miről van szó, mert lehet, hogy működne az, ami a példakódban.
-
adam_
senior tag
válasz
DNReNTi #1526 üzenetére
Az a baj, hogy pl. a különböző videósorozatokban is mindig egy picit más van elméleti témában, innen is vettem pl. a div#header selector-t mivel az egyik helyen így írták, a másikon meg csak simán #header...-t alkalmazott a docens. De idővel bízom benne, hogy majd ez is rendszereződik.
Igen, gyakorlásképpen sokszor kinézek egy honlapot, ami megtetszik, és próbálom lemásolni. Ez általában sikerül is, viszont ahogy írtad a kód, az "nem túl szép". Ami elsőrendű lenne, na most ezen dolgozom még egy kicsit.
Mit gondolsz, egy "erős" CSS tudással térjek majd csak rá JS tanulásra / vagy a LESS-SASS kombóra?
-
adam_
senior tag
válasz
DNReNTi #1516 üzenetére
Köszönöm szépen a korrekciót, és az észrevételeket. Igen, néha eléggé túlbonyolítom a dolgokat, de ez csak idővel jobb lesz.
A linda.com féle gyakorlati videósorozatokat csinálgatom egy-két hónapja, végig CSS témában, majd utána térek majd rá JS-re. Jövőre pedig mint már írtam két hónapos intenzív kurzuson is részt vehetek, szóval elszánt vagyok.
-
adam_
senior tag
válasz
DNReNTi #1514 üzenetére
Köszönöm válaszod.
De pl. egy ehhez hasonló header + menüsávot érdemes kialakítani inline-block és abszolút-relatív viszony kombival? Valahogy így gondoltam:
[link]Még ehhez kapcsolódva. Hogyan tudnék a menüelem közé mint az eredeti linkelt oldalon nagyon halvány színű fehér bordert tenni? Ha ráteszek az a vagy li elemre mondjuk, akkor elcsúszik az egész border...
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
DNReNTi #1489 üzenetére
Sőt, a visibility, opacity és transition segítségével némi áttűnéssel is lehet játszani.
>> http://jsfiddle.net/pad5q1kx/1/ -
adam_
senior tag
válasz
DNReNTi #1485 üzenetére
" Benne is van az átlinkelt oldalban. Az a tag blokkelem, amikor rámégy egérrel, az egész ami kifehéredik az mind maga a link. Tehát az a tag. Gondolom nálad a teret a li elem tölti ki, és inline van benne a link. "
Ha az li elem hover tulajdonságát teszem fehér hátterűvé [link], nem változik semmi. Nem erre gondoltál?
" Ilyen esetekben mint már írtam is korábban, teljesen felesleges float-tal szívatni magad, sokkal jobb megoldás az inline-block elemek használata. Egyébként, így, margin attribútummal beljebb tudod tolni. "
Próbáltam az általad ajánlott marginnal beljebb húzni, de valahogy arra sem reagált az éles oldalon. Így hát a javasolt display: inline-block metódussal próbálkozom. Itt viszont most nekem az a bajom, hogy a kép alá teszi ilyenkor a szöveget, és ha a szöveget oldalra tolom, a jobb oldali pozíciónak megfelelően, akkor a kép alatt üresen marad a hely. Hogyan lehetne ezt egy sorba hozni?
" Ehhez már JS is kell. Létrehozol egy osztályt ami a menüt fix pozicióba rakja az oldal tetejére. Amikor az oldal legördül egy adott pozícióba ezt az osztályt hozzácsapod az elemhez (a menühöz). Ez a linkelt oldalán nagyon rondán, inline van megoldva."
JS-el majd később szeretnék foglalkozni, de köszönöm, hogy írtad. Azt hittem simán CSS-el van megoldva. Azt hogy a linkelt Wordpress alapú oldalon mit is takar az inline megoldás, és miért "ronda", azt részleteznéd?
-
adam_
senior tag
válasz
DNReNTi #1483 üzenetére
Köszönöm a válaszod! A kódot egy oktatóvideóból vettem.
Ennek ellenére a tutorialban a megírt kód szépen hozza az átméretezéseket, ha kisebbre viszem a böngésző méretét.
Kicsit más:
- Az adott menüpontban hogyan lehetne beállítani, hogy link hover tulajdonság hatására ne csak a szöveg körül legyen fehér háttér, hanem az egész adott menüpont sávjában? Úgy mint ezen az oldalon: [link]
- A headerben található img-et, ami tulajdonképpen a logó, valamiért nem engedi beljebb helyezni a "Kezdőlap" menüponttal egyvonalban, holott a headerben található még egy p tag, ami jobbra van floatolva, és őt simán tudom mozgatni a jobb széléről. Mi lehet a probléma? Persze JSFiddleben simán megy: [link]
De valamiért az éles oldalon nem.
- Valamint még érdeklődnék, hogy az eredeti oldalon amikor görgetem le az oldalt, a menüsáv fixen felül marad, én az általam készített oldanál hiába teszem a nav elemet fix pozícióra, ha görgetem lefelé, ugyan felül marad, de így.
Egyrészt nem is pontosan felül marad az oldal tetején, hanem valamivel alá helyezi, másrészt a szélessége is valamiért lerövidül. Mi lehet ennek az oka?Bocsánat, hogy ha sokra sikeredett volna a megoldatlan problémám, de most épp ezek foglalkoztatnak. A célom, hogy egy Wordpress alapú oldalamat saját magam koppintsam html és css segítségével grides elrendezésbe gyakorlásképpen. A főoldal kreálásánál pedig ezeket nem sikerült még "lemásolnom".
Előre is köszönöm az eddigi és a mostani hozzászólásokat!
-
adam_
senior tag
válasz
DNReNTi #1478 üzenetére
Köszi az új linket.
Erről mit gondoltok? Pontosabban arra lennék kíváncsi, hogy pl. a media query-ben alkalmazott méretezések responsive design esetén így ebben a példában általánosnak mondhatóak? Ezeket a méretezéseket %-ban és px-ben nagy vonalakban lehet alapul venni más oldalak kialakításánál is, ha a responsive design is szerepet játszik?
@media all and (max-width: 480px)
body {
width: 85%;
max-width: 1280px;
min-width: 960px;
}
@media all and (min-width: 481px) and (max-width: 780px)
body {
width: 90%;
max-width: 780px;
min-width: 485px;
font-size: 80%;
}
@media all and (min-width: 780px)
body {
width: 90%;
max-width: 480px;
}Gondolom az article, aside ... egyéb "részek" hossz/szélessége, már ezek mintájára szépen kiszámolgatható margin, padding, border ... méretekkel együttvéve, de most a fő body tagre és a media queryben alkalmazott min, max értékekre térnék ki, hogy mennyire tekinthetőek "iránymutatónak"?
Remélem érthetően írtam le, amit szerettem volna.
-
adam_
senior tag
válasz
DNReNTi #1475 üzenetére
DNReNTi, Most olvasom a grides linkelt cikkedben, hogy "grid is extremely new, not well supported", tehát egyenlőre a "régebbi" technológiák használata javasolt jelenleg a responsive design kialakításánál? Bár érdemes a griddel már részletesebben ismerkedni, mert a jövőben ez fogja átvenni a régebbi metódusokat? Mit gondolsz erről?
-
martonx
veterán
válasz
DNReNTi #1400 üzenetére
Jelzem LESS-ből épp a napokban jött ki a 2.0, azaz immár mindent tud amit az SASS. Én nem igen tartom magam frontendesnek, legalábbis a szó CSS-es értelmében, így nyilatkozni nem tudok róla, hogy melyik a jobb, szvsz csupán ízlés kérdése (személy szerint SASS-al jó tapasztalataim vannak, LESS-el meg semmi, de ennek a fejlődését is követem azért).
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
DNReNTi #1391 üzenetére
(#1391) DNReNTi:
"A JS-hez kapcsolódik a JQuery, nem árt megismerni (sőt), de szerintem egyre inkább leáldozóban van neki."
(#1395) Jim-Y:
"PHP nepszerusege durván csökken, a jQuery pedig kezd kimenni a divatból"
Most komolyan, hogy állíthattok ilyeneket?Jó, értem, jQuery nélkül is sok feladat megoldható, sőt, sokszor vicces, amikor a legalapvetőbb feladatokra is valaki jQuery-s megoldást mutat, miközben plain JS-ben vakarnia kellene a fejét, és tök fasza, hogy sok minden megoldható manapság library nélkül, de ettől még a jQuery megmarad annak, ami eredetileg volt: hasznos eszköztárnak, ami gyorsíthatja a kódolást. Mondjuk az AJAX-os kommunikációt, hibaellenőrzést akkor is sokkal macerásabb egyelőre megoldani plain JS-sel, ha ezt valaki nem ismeri el. Igen, el lehet kezdeni wrappereket írni mindenre plain JS-alapokon, és akkor eljutsz a Zepto.js-ig, a jQuery-kompatibilis API-jával, a maga kőkemény 54.2k tömörítetlen, 9.1k tömörített változatával...
Persze ez még mindig nem jQuery, ami már 82,2 KB is megvan.
Egyébként nyilván a jQuery használata mobiltelefonok esetén azért megfontolandó, nagy overheadet tud rátenni. De azért az is megfontolandó, hogy lazán megvalósíthatóak-e a feladatok plain JS-sel, vagy hány plusz fejlesztési órát kell számolni arra, hogy mondjuk megvalósíts olyasmit, amit már valaki helyetted megcsinált.
Most ez nem csak jQuery-re vonatkozik, hanem úgy általában valamilyen library vagy akár keretrendszer alkalmazására.A PHP népszerűsége milyen statisztika szerint csökkent "durván"? Milyen szegmensben, konkrétan kikről beszélünk, milyen kimutatást veszünk hitelesnek, talán az osztott tárhelyek elkezdték kidobálni a PHP-támogatást, vagy miről beszélünk?
Vagy csak az egyéni ízlésünkre bízva kijelentünk olyat, amiben nem is vagyunk biztosak?
Maga a PHP nyelv szerintem ezerszer kókányolósabb, mint mondjuk ASP.NET-ben programozgatni, eleget fikáztam már én is a PHP-t (annak ellenére, hogy igen sokat foglalkoztam/zom vele), de ettől még nem dobálódzom ilyen nagy szavakkal, hogy azért, mert én nem annyira komálom, biztos más szemében is "durván" csökken a népszerűsége...Szóval srácok, valami komolyan vehető indoklást írjatok már plíz.
Szerk.:
(#1401) Jim-Y : most látom csak az indoklást. (Kicsit megszakításokkal írtam ezt a hsz.-t.)
Igen, sok alternatíva van, már jó régóta. Eddig is lehetett választani. Ettől még a PHP népszerűségének csökkenése még mindig nem tudom, szerinted miért is mutatható olyan egyértelműen, sőt, "durván".
Attól még, mert valaki a Google-nél igen jól elboldogul totál más nyelvekkel a webfejlesztésben, ez nem azt jelenti, hogy Vér István ne a PHP-hoz nyúlna elsőként, és kezdene el benne kókányolni, főleg, ha az Olcsó János Kft. akár ingyen kínál PHP-támogatással egész tűrhető méretű tárhelyet, csak egy domaint kell venned hozzá. -
Zedz
addikt
válasz
DNReNTi #1391 üzenetére
"A JS-hez kapcsolódik a JQuery, nem árt megismerni (sőt), de szerintem egyre inkább leáldozóban van neki."
Leáldozóban van a jQuery, miért?
Ilyen CSS preprocessorokat már én is ki akarok próbálni egy jó ideje, csak még nem tudom melyiket érdemes alaposabban átnézni. Sokan a SASS mondják, de látom van még ez a LESS is. Összehasonlításokban is az előbbit ajánlják, neked van bármi tapasztalatod a LESS-szel?
-
adam_
senior tag
válasz
DNReNTi #1391 üzenetére
A pénz nem számít, ingyen tehetném le, ha leteszem. Természetesen csinálok / meg már csináltam is pár referencia oldalt, amit be tudok mutatni, és ezt is mutatni fogom majd a későbbiekben, ha munkafrontra kerülök.
Akkor aktuálisan összefoglalom "magamnak":
Elsőként HTML5 + CSS3-at tanulok, kurzuson és azon kívül is.
Majd Javascriptet. (Akkor egyenlőre a Jqueryket csak "ismereti szinten" fogom elsajátítani majd)
Ezt követően jönnek majd az általad említett Frameworkok és CSS Preprocessorokban való elmélyülés.
Majd végül kis PHP-zás.A kurzus részemről pedig a tanulás szempontjából fontos, a papír csak "plusz" lenne.
Mennyire fontos még Frontendesként egy adott CMS rendszer alapos ismerete? Wordpress, Drupal? Munkaadótól függ, vagy alapból jó ha ért hozzá az ember? Mert Wordpress és Drupal ismereteim "alaposabbnak" mondhatóak már.
-
martonx
veterán
válasz
DNReNTi #1376 üzenetére
"Témához kapcsolódik, saját tapasztalatom az, hogy most már a Firefox-szal több szívás van, mint a IE-vel."
És tegyük hozzá, hogy a legtöbb szívás toronymagasan az almás fossal (értsd Faszari, vagy mi a neve) van.Bocsánat, csak önmagában már attól is undorodok, amikor az OSX-es bármelyik szutykot be kell kapcsolnom. Érdekes a wines, android-os, linux-os cuccok valahogy kézre állnak, de az almás izék borzalmasan taszítanak, és amikor minden mindenen tök jól néz ki, szól a menedzsment, hogy de ipad-en / macbook-on / iphone-on miért néz ki szarul, akkor....
-
adam_
senior tag
válasz
DNReNTi #1361 üzenetére
Na, összelegóztam pixelenként... [link]
Köszi!
Másik kérdésem. Ha nekiállok egy másik oldal elkészítésének, viszont a stílus nagyjából ugyanaz mint az indexlapomon, akkor mi a legbeváltabb módszer a stílus átvitelére? Gondolok itt arra, hogy hozzak létre még egy css-t, pl. style2.css névvel, majd ctrl+c, ctrl+v az eredeti stíluslapról, és ahol kell módosítgatom az új lapnak megfelelően?
-
DNReNTi
őstag
válasz
DNReNTi #1361 üzenetére
Bakker. Innom kell egy kávét. Azt se tudom már melyik a jobb meg a bal kezem.
Szóval a jobb sarokba, oké
A legjobb megoldás szerintem az lenne, ha lenne neki egy konténer az egymás mellé floatolt elemek mellett, és abba bepattintanád a képet. Másik megoldás az lehet, hogy a #wrapper kap egy position: relative; attribútumot és ezen belül helyezel el egy jobb felülre abszolút pozicionált konténert benne a képpel.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Építő/felújító topik
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Home server / házi szerver építése
- Autós topik
- Karaktere biztos lesz az első Nothing fejhallgatónak
- Hálózati / IP kamera
- Egyre csak fejlődik az AI, emberek tízezreit rúgja majd ki a BT
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! RTX Gamer Számítógép PC Játékra! I5 12400F / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- Steam, EA, Ubisoft és GoG játékkulcsok, illetve Game Pass kedvező áron, egyenesen a kiadóktól!
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 13400F 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3070 8GB Pure Base 500DX fehér 650W
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest