- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Az Oppo Find X8 Ultra lett a legvékonyabb kameramobil
- Fotók, videók mobillal
- Apple AirPods Pro (2. generáció) - csiszolt almaságok
- iPhone topik
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- 45 wattos vezeték nélküli töltés jön az új iPhone-ba
- Google Pixel topik
- Okosóra és okoskiegészítő topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
martonx
veterán
válasz
lanszelot #2864 üzenetére
popover - HTML: HyperText Markup Language | MDN (mozilla.org)
Itt van egy csomó példa. A böngésző támogatás is alakul (FF még nem támogatja). Chrome, Safari is csak pár napja. -
martonx
veterán
Ha itt szétnézel az remélem segít: html - How to have background gradient fill entire page? - Stack Overflow
Guglizás az élet. -
martonx
veterán
Feltételezem, hogy megjelenítési témák között adsz választási lehetőséget. Ezt úgy kellene helyesen megoldani, hogy kettő css-ed van:
1. alap css az oldal felépítéséhez szükséges rule-okkal
2. téma css (ebből nyilván több is lehet)User kérésére a téma css-t könnyedén tudod váltogatni, hogy melyik legyen behúzva (mondjuk van egy default téma, és localstorage-ben / szerver oldalon a user ezt felüldefiniálhatja, és akkor neki másik lesz behúzva).
Vagy abszolút nem értem a problémádat.
-
-
martonx
veterán
válasz
lanszelot #2812 üzenetére
Mindig ledöbbenek, amikor az emberek az alap HTML-t sem ismerik, aztán meg ezerrel fikázzák a js-t, css-t, mikor arról még annyit sem tudnak
De legalább kérdezni sem tudnak.Tessék, 2022 végén így lehet a legegyszerűbben modal-t csinálni: <dialog>: The Dialog element - HTML: HyperText Markup Language | MDN (mozilla.org)
-
martonx
veterán
Lehet kegyetlenül hangzik, én már az eredeti kérdésfelvetést sem értettem. Annyira zavaros volt, pláne a kérdésekbe burkolt idétlen kijelentésekkel. A példát megnéztem, az alapján se sikerült megértenem, hogy egyáltalán mi is a probléma, ráadásul az tele is van mindenféle oda nem illő html-el, végül letelt a rászánt 5 perc, és rá is hagytam az egészet.
-
martonx
veterán
áhá, fileként érthető, hogy miért futsz bele csomó olyan esetbe, amikor az online verzió működik, neked meg local file-ban nem.
Az iframe-es problémád nem tudom, hogy meg lehet-e oldani. Ha nincs hozzáférésed az iframe-mel behúzott oldalhoz, akkor szerintem nem, mert a parent oldalnak semmiféle ráhatása nincs, és persze nem is lehet a behúzott oldalra.
Ha van ráhatásod a behúzott oldalra (mert pl. az is egy saját oldalad), akkor nincs akadálya, hogy a parent és a child kommunikáljanak js-en (postMessage) keresztül. Így egymásnak át tudják küldeni a méreteiket, ezzel jelezve a másiknak, hogy az mekkora legyen. -
martonx
veterán
Egész biztos, hogy amikor ilyen számításokat csinálsz, akkor nem az a gond, hogy ezt ne lehetne css-re átültetni, hanem a js-es balfaszkodással koncepcionális dizájn hibákat fedtél el. Mihelyst koncepcionálisan rendbe teszed, rá fogsz jönni, hogy css-el megoldani is egyszerű lesz.
-
martonx
veterán
-
martonx
veterán
1. Mert annak az esélye, hogy a CDN nem működik, töredék esélye annak, mint hogy a saját szervered nem fog működni
2. A CDN-ek kimondottan a static content kiszolgálására kihegyezett globálisan elosztott szerverek. Ellenben a te egy földrajzi pontot lévő, dinamikus adatkiszolgálásra való szervereddel.
3. Minden amit nem a te szerverednek kell kiszolgálnia, annyival több erőforrása marad arra, amit úgyis csak a te szervered tud kiszolgálni. -
martonx
veterán
"JsFiddle-ről annyit találtam, régebben problémái voltak a kódmegosztással - kinőtte a spam problémáit?"
??? ez mindig is kimondottan a kód megosztásra volt kihegyezve. Milyen spam problémái vannak???
Egyébként meg nem találni kéne ezt-azt, hanem venni a fáradtságot és kipróbálni, majd rögtön utána homlokra csapni, hogy miért nem ezt használtam eddig példa kódok megosztására
Egyébként ugyanazt tudja a codepen és a jsfiddle, nekem édes mindegy melyiket használod, az a lényeg, hogy a legközelebbi kérdésednél ott legyen a jsfiddle / codepen példa kódra mutató link -
martonx
veterán
"Jelen esetben amúgy mit segítettek volna?"
Ezek interaktív kód szemléltető eszközök, nem pedig fejlesztő eszközök.
Jelen esetben annyit segítenének neked, hogy nem ide PH-ra szerencsétlenkeded be a kódod, amire így garantáltan nem nézek rá (és mások se, szerencsédre volt egy topiklakó, aki vállalta az extra erőfeszítést).
Hanem részedről pont ugyanennyi energia befektetéssel azokba rakod be a kódod, és az rögtön kipróbálható, nyomkodható, módosítható bárki által. Ergo kb. 10-szer nagyobb eséllyel venni fogja valaki a fáradtságot, és segít neked.
Azaz ez nem csesztetés, egyszerűen a saját érdekedben tedd meg, hogy SOHA TÖBBSZÖR nem ide teszed be a kódot, hanem jsfiddle-be / codepen-be. -
martonx
veterán
válasz
Chrystall #2535 üzenetére
Még ezeket próbáld ki esetleg: html - Chrome on Android resizes font - Stack Overflow
Ez ilyen tipikus kezdők hozzáállása, hogy amilyen a honlap stílusa, olyat kell csinálni. Eleve ismerni kell a korlátokat, és olyan stílust csináltatni / bevállalni, amit értelmes keretek között meg lehet csinálni, és nem kell hajlítani hozzá a teret.
Én ha meglátok egy olyan stílust, amiben nem natív form kontrolok vannak (némi színezés, lekerekítés persze belefér), akkor vagy erőltetem, hogy változtassanak az elképzelésen, vagy megtöbbszörözöm a szükséges munkaidő ráfordítást, közben jelezve, hogy ennek a pagespeedre, meg még ki tudja mi mindenre lesz negatív hatása, 1-2 böngészőre vállalom, hogy így fog kinézni, semmi garancia nincs arra, hogy mindig mindenhol ugyanez lesz a kinézet. -
martonx
veterán
válasz
Chrystall #2533 üzenetére
Pont ezért javasoltam a legelején, hogy kár túráztatni magad az ilyen szuper spéci megjelenítésen. Használd a natív rádió gombokat, és voilá.
Mindenesetre, ezzel hátha meg tudod oldani: Browserhacks
Azaz ezekre a spéci esetekre fel tudod készíteni a css-ed, és módosítani kedved szerint. -
martonx
veterán
válasz
Chrystall #2526 üzenetére
Így már világos, hogy kibökted, hogy Firefox-ban nem működik a mindenhol máshol logikusan működő megoldás.
Esetleg egy ilyen kerülő megoldás? http://jsfiddle.net/v3f16xrL/
Lusta voltam mindenhol a pixeleket vw-kre írogatni, majd megteszed te, ha ez beválni látszik. -
martonx
veterán
válasz
Chrystall #2524 üzenetére
media query-kről hallottál? Pont erre vannak kitalálva, hogy ne kelljen folyton számolnia szerencsétlen böngészőnek, pláne mobilon.
Továbbra sem értem, hogy 2021-ben miért jó custom css-el szopatni magad, a natív rádió gombok helyett? Ráadásul a natív rádió gomb tök jól tud viselkedni mobilon is, iphone-on is, mindenhol, pont azért mert natív. Hogy nem fog minden létező platformon pont ugyanúgy kinézni? Ki nem szarja le. Ráadásul sokszor a spéci dolgok zavarják össze az egyszeri usert, akik a natív működéshez vannak szokva.
Szóval szerintem továbbra is tök feleslegesen futod a köröket, de te tudod -
martonx
veterán
válasz
Chrystall #2522 üzenetére
És miért kell ez a scale-es méretezős móka? Tényleg mindig pixelre pontosan tudnod kell, hogy mekkora az ablak? Őrületesen háttal ülsz a lovon.
Nem tudom mit csinálsz, de szerintem menjünk vissza az alapokig, és inkább azt írd le, hogy mit szeretnél mindezzel a kavarással? Ennyi css-t egy rádió gombhoz és labelhez még sose láttamPl. egy reszponzív oldalt csinálok, ahol azt szeretném, hogy mobilokon nagyobbak legyenek a rádió gombok.
Szóval valami ilyen módon, légyszi fogalmazd már meg, hogy mégis mit szeretnél csinálni.
-
-
martonx
veterán
Ez is egy egész jó leírás a css gridhez.
-
martonx
veterán
Ez is egy egész jó magyarázó oldal: A Complete Guide to Grid | CSS-Tricks (css-tricks.com)
-
martonx
veterán
Én a helyedben elkezdenék CSS Grid-et vagy FlexBox-ot használni a pozícionálásokhoz: Flexbox vs. CSS Grid: Which Should You Use and When? (tutsplus.com)
-
martonx
veterán
Van itt valami moderátor? Ezt nem lehetne a topik elejére összefoglalóba belerakni? [link]
Hiszem, hogy a kérdések jó részét eleve megválaszolná. -
martonx
veterán
Amiket eredetileg írtál. Mostanra a böngészők annyira ügyesek, illetve annyira mobile-first lett minden, hogy szinte semmi értelme ilyen régi nagy, dögnehéz frameworköket behuzigálni.
Bár a bootstrap v5 ismét érdekessé teheti majd a bootstrap használatát, az esetek egy részében. -
martonx
veterán
Csináltam egy template-et MDN alapján, legalább életemben először én is kipróbáltam a css gridet, ha már ajánlgatom
https://codepen.io/martonx/pen/GRoPbPj?editable=true%3Dhttps%3A%2F%2Fdeveloper.mozilla.org%2Fen-US%2Fdocs%2FWeb%2FCSS%2FCSS_Grid_Layout%2FGrid_Template_Areas
Vegyük észre, hogy a grid reszponzív, bármilyen képernyő méreten rendben lesz. De a legnagyobb előnye, hogy végre bárki által szerkeszthetően látszik, hogy miről beszélünk
-
martonx
veterán
-
martonx
veterán
Jaja, úgy van, ahogy gondoltam. Ezt a css-t így nyugodtan kukázhatod, és írd át az egészet css grid-esre. https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Web/CSS/CSS_Grid_Layout
Vagy css flexbox-osra: https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Web/CSS/CSS_Flexible_Box_Layout/Basic_Concepts_of_FlexboxEzek pont erre lettek kitalálva, hogy reszponzív tudjon lenni amit csinálsz mind mobilon mind egy 4K-s 32 colos monitoron.
-
martonx
veterán
2-esre egy lehetséges megoldás? https://jsfiddle.net/m2x7wt6e/1/
-
martonx
veterán
"Persze lehet tippelni a betűk számából, eddig is ezt csináltam, de pont ezért keresek CSS megoldást, hogy ne kelljen."
De érted, olyan megoldás nem létezik, ami egységesen jó 20 karakterre is, meg 500-ra is. Lehetőségeid: min-width használata vagy le tudod csapni a túl hosszú szövegek végeit "..."-ra (tooltipként meg mondjuk kitenni a teljes szöveget), vagy be tudod törni a túl hosszú szövegeket (ez az, ami most nem tetszik neked). Neked kell kitalálnod, hogy mi a jó neked. Ami biztos nem jó, hogy karakterenként számolgatsz bármit.A második problémád meg az alapján a jsfiddle alapján sajnos még mindig nem világos. Nem lehetne olyan jsfiddle-t csinálnod, ahol látszódik is a probléma?
-
-
martonx
veterán
válasz
hiperFizikus #2408 üzenetére
ah, oké. Ez esetben várjuk a fejleményeket.
-
martonx
veterán
válasz
hiperFizikus #2404 üzenetére
Azért majd megküldöd nekünk a végeredményt?
-
martonx
veterán
Óóó, ne nem kerestem hiába, csak megtaláltam e gyöngyszemet: [link]
Időnként hiperfizikus előkerül, és segítséget kér az oldala tovább fejlesztéséhez. -
martonx
veterán
válasz
hiperFizikus #2399 üzenetére
Légyszi linkeld ide a weboldalacskád, hagy lássák a többiek, hogy kivel van dolguk
-
martonx
veterán
-
martonx
veterán
Középre pozícionálás szvsz mindig is betegesen működött a CSS-ben, de itt van pár példa hozzá.
-
martonx
veterán
válasz
fordfairlane #2138 üzenetére
+1
-
martonx
veterán
Akkor tegyük tisztába a dolgokat:
"De ilyen furmányos div elrendezéseket nem használtam."
Ez nem furmányos div elrendezés volt, hanem az alap. Mint matematikában a szorzótábla. Ha a szorzás sem megy, akkor hogy akarsz később geometriát tanulni, hogy egy példával éljek."Ezzel a lendülettel a 4-5lapos weboldalamra is felesleges PHP-vel betölteni a tartalmat, meg jquery-vel kezelni a képeket."
A CMS (esetedben wordpress) használat lehet, hogy rossz gyakorlat, lehet hogy jó. Esetedben pl. korántsem biztos, hogy jó. Arra pedig gondolni sem merek, hogy mit lehet képeken jquery-vel kezelni. -
martonx
veterán
válasz
fordfairlane #2102 üzenetére
Csak puszta vélemény, de ez olyan alap feladat, amin keresztül aztán az egész html-t, css-t meg lehet érteni, kár ehhez bootstrap-pel nekirohanni.
-
martonx
veterán
válasz
PumpkinSeed #2096 üzenetére
Emberünk megcsinálta végre jsfiddle-ön a példát, megcsinálnád neki a layout-ot olyanra, amilyenre szeretné? Kiszedtem belőle a szemteket: [link]
-
martonx
veterán
válasz
PumpkinSeed #2028 üzenetére
Természetesen addig én is eljutottam pillanatok alatt, hogy a behúzásnál meg lehet(ne) mondani, hogy milyen subset-tel kérem. De ennek a fontnak csak latin1 subsetje van, nincs se ciril, se extended.
Szóval ilyen esetben mit lehet tenni? -
martonx
veterán
Nem vagyok egy nagy frontend guru, google web font problémámmal kérdezem az e téren tapasztaltabbakat. Adott ez a font, ami csak latin1 karaktereket ismer:
https://www.google.com/fonts/specimen/Raleway
És ezt kellene kibővítenem magyar, illetve ciril karakterekkel. A ciril-t már megtaláltam, csak nem tudom, hogy lehet ezeket összegyógyítani? ciril raleway
Azt meg pláne nem tudom, hogy hogy lehetne ezt pár speciális magyar karakterrel felbővíteni, mint pl. hosszú ő,ű
-
martonx
veterán
a tapasztalat az, hogy ha CMS-el fejlesztő cégnél vagy, akkor édekes módon minden ügyfél CMS-t akar. Olyannyira, hogy nem is érted, miért nem használ mindenki CMS-t, mikor pár kattintással meg némi frontendezéssel mindenki igényét ki tudod elégíteni.
Ha pedig normális fejlesztő cégnél vagy, akik érdemi fejlesztői munkát végeznek, akkor azt fogod látni, hogy csupa olyan cég keres meg titeket, akik már csalódtak, túlléptek, túlnőttek a CMS-en, és nem is érted, miért használ bárki is CMS-t.Nem lehetne ezeket az idióta kérdéseket egyébként mellőzni? Komolyan mit vársz, majd valaki belenéz a varázsgömbbe, és megmondja a tutit?
-
martonx
veterán
válasz
huliganboy #1995 üzenetére
Kicsit konkrétabban mit is szeretnél?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Indiana Jones and the Great Circle teszt
- gerner1
- ZIDOO médialejátszók
- Eredeti játékok OFF topik
- Milyen házat vegyek?
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Trollok komolyan
- További aktív témák...
- PlayStation 5 (PS5) Digital Edition 825 GB játékkonzol, DualSense töltőállomással, ajándék táska
- Apple iPhone 15 (újszerű, független , 128 GB, 6 GB RAM, Kék)
- Samsung 55" QE55QN700CTXXH 8K UHD Smart Neo QLED Mini LED TV
- Asus VivoBook S15 S513 OLED (S513EA-L12917) Fekete - Garancia 2026.06.22.
- DDR5 GAMER PC: Új RYZEN 7 8700F/9700X/9800X3D +RTX 4060/5060/4070/5070 +16-64GB DDR5! GAR/SZÁMLA!
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5600 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB THERMALTAKE Core V21 Enermax 650W
- Fém, összecsukható és kihúzható fotó állvány eladó
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B450 R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB Rampage SHIVA be quiet! 650W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest