- Yettel topik
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- iPhone topik
- Apple Watch
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Telekom mobilszolgáltatások
- 6 év biztonsági támogatást ígér a Motorola
- Ilyen lesz a Fairphone 6
Új hozzászólás Aktív témák
-
martonx
veterán
a tapasztalat az, hogy ha CMS-el fejlesztő cégnél vagy, akkor édekes módon minden ügyfél CMS-t akar. Olyannyira, hogy nem is érted, miért nem használ mindenki CMS-t, mikor pár kattintással meg némi frontendezéssel mindenki igényét ki tudod elégíteni.
Ha pedig normális fejlesztő cégnél vagy, akik érdemi fejlesztői munkát végeznek, akkor azt fogod látni, hogy csupa olyan cég keres meg titeket, akik már csalódtak, túlléptek, túlnőttek a CMS-en, és nem is érted, miért használ bárki is CMS-t.Nem lehetne ezeket az idióta kérdéseket egyébként mellőzni? Komolyan mit vársz, majd valaki belenéz a varázsgömbbe, és megmondja a tutit?
-
DNReNTi
őstag
Ez megint olyan kérdés - ahogy te is írod - ami teljesen szubjektív.
A legfontosabb dolog valszeg az, hogy épp hol melózol. Mi pl egyáltalán nem használunk CMS-t, viszont nagyobb projektekhez framework-öt mindenképpen (Korábban Yii, most Laravel felé kacsintgatunk). Bár mi igyekszünk inkább nagy cégeknek belső felhasználásra teljesen egyedileg tervezett alkalmazásokat készíteni, így mondjuk elvárható hogy ne egy WP-re rántsunk le egy témát meg pár plugint.Hogy érdemes e megismerkedni, a CMS rendszerekkel? A WP-vel és a Drupal-al mindenképp. Sok helyen kérik, hogy ismerj legalább egy CMS-t. Frontend szempontból most inkább arra gondolok: tudj elkészíteni egy WP témát, egy kapott PSD alapján, nem arra, hogy írj meg egy plugint.
VCS: nálunk is git + sourcetree. -
adam_
senior tag
A fiddle előbb lemaradt
Bár most ez így Drupal / Foundation meg minden nélkül eléggé áttláthatatlan Fiddleben, de talán amit szeretnék, azt jobban kifejti. Talán.
Ehhez kapcsolódva egy hasznos media querynek tanácsnak nagyon örülnék.
-
Sk8erPeter
nagyúr
Nyilván attól is függ, mi a távlati cél, akarsz-e Bootstrapet vagy más ehhez hasonlót használni, ha igen, mert rájössz, hogy sokkal gyorsabb, mint mindenre kiguglizni a megfelelő megoldást, vagy épp kikotorni magából a Bootstrapből, akkor egyszerűbb és gyorsabb lehet átállni rá, igaz, a Bootstrap saját stílusait felül kell definiálnod a sajátodra. Ezzel is pöcsölni kell, ezt nem úszod meg, de nem akkora katasztrófa, még így is talán kevesebb időtöltés, mint átemelni a vonatkozó részeket a saját kódodba, hogy valóban jól jelenjen meg az oldalad a mobileszközökön is.
"media querieseket"
Többesszámban lévő szót teszel többesszámba.Ezt már amúgy írtam.
Értelmesen: "media query-ket"."Pl.: valakinek van tapasztalata a .me domainendinggel kapcsolatban? Arról olvastam, hogy pl. jól illik az online önéletrajz, portfolióval kapcsolatos oldalakhoz. Pl. kisjozsi.me
vagy hasonló."
Például Jim-Y kollégának .me-végződésű a honlapja, nézd meg az aláírását.
És ja, akár jópofa is, hogy .me a végződés, de egyébként teljesen mindegy, .hu is lehet, ha berakod az önéletrajzodba az URL-t, nem emiatt fogják kevésbé megnézni. Igaz, a .me "nemzetközibb". Válaszd azt, amelyik jobban tetszik. Bár lehet, hogy ha mondjuk idegen nyelven akarsz blogolni, tehát vegyes a közönséged, akkor nem a .hu a legnyerőbb, de ezt se kell túlreagálni. -
martonx
veterán
A linux / OSX trollok hajlamosak azt hinni, hogy az ő rendszerük a legjobb. Aztán vicces látni, amikor rácsodálkoznak, hogy windows alatt valami szimplán csak működik, és nem kell órákig konzolból hekkelni hozzá.
Múltkor az egyik kolléga, aki kizárólag OSX-en hajlandó dolgozni, komolyan alig akarta elhinni, amikor a szeme láttára pillanatok alatt beüzemeltük Visual Studio alá a Nodejs-t.
-
martonx
veterán
"Még végső soron Visual Studiot ajánlották, annak van egy jó "kiegje" amivel talán lehetőségem lenne rá. Most egyenlőre ezért nem akarok Linuxot telepíteni, Mac-et venni."
bocsánat, de ezek az egyesek szerint min fut a Visual Studio? Halkan megsúgom, hogy kizárólag windows-on. Minden ASP.NET-es projektemben SASS-t használunk, sose volt vele gond.
Azt éppen nem írtad le, hogy per pillanat milyen környezetben fejlesztesz, szóval éppen a lényeget hagytad ki.
-
Sk8erPeter
nagyúr
Mi az, hogy "nem megy"? Részleteznéd, hogy miket tettél idáig, és konkrétan mit is tapasztalsz?
"Kezdő vagyok, de már most vili, hogy a Windowst miért nem fejlesztésekre alkották meg..."
Jaj. Könyörgöm, ne higgyél már el minden baromságot, amit valami idióta kretének kitaláltak és terjesztenek. Ezenkívül attól, mert most szerencsétlenkedsz valamivel, és nem jön össze, még nem a Windows a hibás, már bocs. Nagyon sok fejlesztő tök jól elvan Windows-on.
Nagyon is alkalmas a Windows is fejlesztésekre, csak beszűkült látókörű elvakult gyökér Linux- (esetleg Mac-?) fanok mondják azt, hogy nem az. Linuxon ÉS Windows-on is nagyon jól lehet fejleszteni. Kész. Nincs olyan, hogy melyiken jobb. Az a jobb, amelyik neked jobban tetszik. Szimplán szubjektív a dolog. Ha az objektív tényeket nézzük, mindkettőn jó eszközök, IDE-k állnak rendelkezésre, mindkettőn jól lehet scriptelni, blablablablabla... annyira unalmasak már ezek az újból és újból előkerülő "melyik az igazi"-témák. Próbáld ki és döntsd el, melyik tetszik jobban, és akkor számodra az lesz a megfelelő választás. -
CSorBA
őstag
Így hirtelen amit észrevettem: azt ugye tudod, hogy itt átfedés is lehet?
/* iPads (portrait) ----------- */
@media only screen
and (min-device-width : 768px)
and (max-device-width : 1024px)
and (orientation : portrait) {
/* Styles */
}/* Desktops and laptops ----------- */
@media only screen
and (min-width : 1224px) {
/* Styles */
}A max-nak a következő query min-jénél kellene 1-el kisebbnek lennie, szóval:
/* iPads (portrait) ----------- */
@media only screen
and (min-device-width : 768px)
and (max-device-width : 1023px)
and (orientation : portrait) {
/* Styles */
}/* Desktops and laptops ----------- */
@media only screen
and (min-width : 1224px) {
/* Styles */
}Második körben szerintem kicsit túlbonyolítod. Teljesen mindegy, hogy egy eszköz kijelzőszélessége mondjuk 320px vagy 350px. Nem fix szélességre állítjuk itt az elemeket, hanem engedjük folyni/csúszni a maximális szélességig. Sőt szerintem a and (orientation : portrait) query is felesleges.
Szerintem nézegesd meg pl. a bootstrapot, ott elég jól el van ez találva. [link]
Alapesetben az alábbi breakpointok vannak:
@media (max-width: 479px) {
@media (min-width: 479px) and (max-width: 767px) {
@media (min-width: 768px) and (max-width: 991px) {
@media (min-width: 992px) and (max-width: 1199px) {
@media (min-width: 1200px) {
ügyféllel kell megbeszélni, behatárolni, hogy mely típusú tabletekre, etc. telefonokra kellene fejleszteni,?
Ezzel pedig nem értek egyet, kinézetet/megjelenést/dizájnt nem eszközökre fejlesztünk, hanem felbontásra. Az persze más kérdés, hogy sok eszköz teljesen más motort használ, így sajnos bizonyos css porpertyk jócskán eltérhetnek támogatottságban. Ebből egy jó kis vicces/elszomorító slide: [link]
szerk.: Megnéztem ezt a quirktools-t, egyelőre nem látom mivel nyújtana többet mondjuk a google chrome device emulation tooljánál
-
Sk8erPeter
nagyúr
Amit linkeltél, biztos nem rossz, utólagos kiegészítések, javaslatok miatt használhatónak tűnik (bár nem teszteltem, csak az alapján, amit írnak az utófeldolgozó scriptről). Szóval simán használhatod ellenőrizgetésekre.
Amit DNReNTi linkelt, az teljesen más, az sok környezetben és eszközön teszi lehetővé az oldala(i)d tesztelését, hogy megtudd, azokon hogy néz ki, anélkül, hogy fizikailag rendelkezésedre állnának ezek az eszközök. -
DNReNTi
őstag
Vannak erre tool-ok pl a BrowserStack. Sajna nincs ingyen, sőt egyenesen drága. Én IE 11,10, 9-en, Chrome, Firefox, Safari, és Opera legfrissebb verziókon tesztelek. Plusz Android böngésző és Chrome mobil. A problémák elkerülésére ott a CanIUse. Ha egy ritkábban használt, vagy újabb attribútumot használsz nézd meg milyen függőségei vannak, ha vannak és úgy használd. Így nem lesz gond.
A preprocessoros kérdést nem teljesen értem.
A SASS / {LESS} jóval többre képes attól, hogy prefixeket rak. -
-
DNReNTi
őstag
Igazából szuperhelyesen, nem a designt/tartalmat kellene a kijelzőméretekhez/breakpoint-okhoz alakítani, hanem éppen fordítva. Ez így lehet furán hangzik, de egyre több poszt van ezzel kapcsolatban a neten, designerektől, UI és UX guruktól. A lényeg az lenne, hogy ne zárt magad korlátok közzé, egy layout-ot nem kell megváltoztatni teszem azt 768px szélesség alatt, csak azért mert ez a szokás, ha közben meg ugyan az a design, teljesen jól néz ki, jól olvasható és használható, 540-1200px tartományban. Nem kell ezeket a számokat kőbe vésni. Persze ez így leírni könnyű, szerintem elég nagy designer gyakorlat kell ahhoz, hogy ez ne csak egy utópikus elmélet hanem valóság legyen. Megsúgom: én sem így szoktam, egyszerűen ez egy más látásmód, amit nem lehet csak úgy egyik napról a másikra elsajátítani. A procedurális és objektum orientált programozás közötti különbséghez tudnám hasonlítani, ahol szintén látásmódváltozásra van szükség. Ráadásul szigorúan véve ezt nem is nekünk kell elsajátítani, nekünk csak meg kell valósítani amit a graffer elénk rak. Ő meg vagy így rakja elénk, vagy nem.
Így visszaolvasva lehet innom kéne valamit.
-
Sk8erPeter
nagyúr
Pont nemrég volt szó ugyanerről, ugyanitt:
http://prohardver.hu/tema/css_megjelenitesi_problemak/hsz_1635-1698.html -
DNReNTi
őstag
A CanIUse-on meg tudod nézni, hogy az egyes attribútumokat hogyan támogatják a böngészők, azaz kell e a prefix. Azt pedig és/te vagy a projekt dönti el, hogy visszamenőleg meddig támogatsz böngészőket. A CanIUse ebben is segít, mutatja mely korábbi verziók milyen prefix-ekkel működnek.
(#1774) Zedz
"De valami alapja csak van, ha rengeteg mindent először arra készítenek, aztán majd a Windows megkapja"
Pl? -
TomKiss
tag
a background-color-nál lemaradt a ";"
a placeholderre egy megoldás:::-webkit-input-placeholder {
font-weight: bold;
}
:-moz-placeholder { /* Firefox 18- */
}
::-moz-placeholder { /* Firefox 19+ */
}
:-ms-input-placeholder {
}megelőztek
-
honda 1993
senior tag
Ha normálisan meg van csinálva, akkor az összes létező felbontáson úgy jelenik meg ahogy kell.
Szerintem linkelhetnél egy egyszerű jsFiddle példát, persze olyanra gondolok amiből nem derül ki hogy min dolgozol ( Már ha még titkolni szeretnéd), hanem csak egy alap forráskódra gondolok.Azt nem tudom ugyan hogy milyen oldalban gondolkozol, de azt jó ha tudod, hogy az ingyenes tárhelyek mindegyike ugyanúgy tele fogja szemetelni az oldalad reklámokkal. ( Persze szép fokozatosan, elősször kevesebb reklámot, majd aztán egyre több és több reklámot pakolnak az oldaladra).
-
Sk8erPeter
nagyúr
"a mai fjúcsöröknek"
Akarod mondani fíííííííícsöröknek.
»»» feature:
USA: fiː'tʃəː· UK: fiːtʃər
vagy ˈfēCHər
kiejtés:
https://translate.google.com/translate_tts?ie=UTF-8&q=feature&tl=en
Sorry, nem tudtam kihagyni, mert már annyiszor írtad "fjúcsörnek"."legyen egy nagyon egyszerű sallangmentes honlap, akár normális középre igazított reszponzívitás nélküli?"
Közelítsd meg a munkáltató felől a dolgot: ha arra vágynál, hogy legyen egy munkavállalód, aki képes összehozni egy igényes honlapot, akkor mi lenne a meggyőzőbb, egy, a mai kor adottságainak megfelelő, jól áttekinthető, mobilról is könnyen olvasható honlap, vagy egy faék egyszerűségű, mobilon nehezen olvashatóan, zoomolást, ide-oda görgetést igénylően megjelenő tartalom? Persze nehogy félreértsd, nem kell túlzásokba esni, szerintem egy Bootstrap és egyéb segédeszközök felhasználásával elkészített, alapvetően igényesen kinéző, reszponzív honlap elegendő lehet (aminek nem gány a kódja), nem kell telerakni csillivillivel ahhoz, hogy valahova felvegyenek, ami számíthat, az az, ha van referencia, meg hogy meggyőző legyél az interjún. -
Zedz
addikt
Az oldal kódja alapjában véve jó, örömmel látom, hogy a <table> struktúrás formot mással helyettesítetted. Azonban ismét felmerült bennem egy kérdés: a <form> tag direkt van kihagyva, vagy csak megfeledkeztél róla?
Szóval az inputok és a submit gomb megvan, de nem látom az ezt körül vevő <form>-ot. Link, link.
Egy javaslat, szintén a formmal kapcsolatos. Látom próbálod középre igazítani, amivel nincs baj, csak ezt most padding-left: 200px; formában teszed. Ahogyan az egész tartalommal teszed, úgy ezt is lehet margin: 0 auto; segítségével középre helyezni.
-
Jim-Y
veterán
Szia,
Biztos nem en leszek a referencia, de szerintem ma mar nem html tagekkel oldjak meg a szoveg vastagitasat, eldonteset, hanem css-el. Illetve amig nem vagok a javascriptet addig szerintem ne gondolkozz olyanban, hogy CV honlap, vagy webfejlesztoi allas. Bar mondjuk ez lehet erosen hangzik, de a legtobb shiny honlap mogott eros javascript van.
-
fordfairlane
veterán
Köszi, én sem értem már, hogy így hirtelen miért táblázatos rendezést alkalmaztam a form-ra, pedig már itt is, és máshol is sokszor láttam, mondták, hogy "szentségtörés" ez a módszer, és eléggé elavult.
Ez azért túlzás. Általában érdemes layouthoz css gridet használni, de egy minimáloldalnál egy pársoros layout tábla nem a világvége.
-
DNReNTi
őstag
Ez nem olyan mint egy szalagmunka, nem különül el ennyire egymástól. Attól mert valaki frontend fejlesztő, még nyilván van egy valamekkora szerveroldali ismerete, továbbá nyilván tisztában van az aktuális trendekkel és UX-el is. Sőt kell is hogy tisztában legyen ezekkel. Egyébként a kérdésed nem teljesen egyértelmű, ha arra gondolsz beleszólhat e egy frontendes a designer munkájába: akkor igen. Nyilván. Ha a kérdés az, hogy utólag megvalósíthatja e másképp a már az ügyfél által elfogadott layout-ot: akkor nem. Illetve egyeztetés nélkül biztosan nem.
-
martonx
veterán
"és egy sor ez alapján <div class="col-md-4" elvileg négy oszlopból épül fel, holott 3-at látok?!"
Miért kell hülye tutorialokkal szopatni magad, mikor ritka jó a saját dokumentációja a bootstrapnek. Biztosra veszem, hogy ez alapján érteni fogod mi miért történik: bootstrap doksi
-
Zedz
addikt
A Bootstrap csak egy eszköz. A mai trendnek megfelelő minimalista, "magazin" szerű oldalakat nem rossz vele összepakolni, nem rossza ha értesz hozzá. Azonban egy komplexebb, egyedi igényeket kielégítő weboldalhoz, mondjuk egy webshophoz szerintem már nem fogják a Bootstrapet előhúzni a kalapból, mivel nem sok mindent lehetne onnan hasznosítani.
-
adam_
senior tag
Még közben eszembe jutott két kérdés, amit szeretnék itt leírni nektek, mert máskülönben elfelejtem.
1, A Bootstrapnél az egyedi stílus kialakítására (pl.: tegyük fel eltérő betűtípusokat, vagy színeket, vagy bármiféle módosítgatást akarok (nem a "gyári bootstrap-es typography-t szeretném használni... stb.) akkor arra példaként jó megoldás, ha létrehozok egy custom.css-t, amit belinkelek a html-ben, és amit szeretnék abban szépen módosítgatom?
2, A munka világában, "élesben" is már egyre több cég alkalmazottja (etc Frontendes-e) használja már ezt a Frameworköt? Ezek mellett meg AngularJS-t? Célzom arra, hogy pl. CV-ben jól mutat egy ilyen skill? Vagy még a szépen @media querykkel kialakított responsive designos tudás "feljebb értékelt"? Bár ha ennyire megkönnyíti a munkát a Bootstrap, akkor "hülye lenne az ember szépen egyesével media queryket írogatni", nem? Vagy teljesen rosszul gondolom?
-
Jim-Y
veterán
Szia,
Szerintem jó sorrendben tanulod a dolgokat, nincs vele gond.
Pár megjegyzés:
- majd inkább a Javascriptet értsd meg alapjaiban jól, mint a JQuery-t vagy az Angular-t lévén mindkettő a vanilla JavaScripten alapszik, így én azt mondanám, hogy egy 20-as időbeosztás skálán 3 JQ - 3 Angular - maradék sima JavaScript legyen. De ez az én véleményem, ami a tapasztalatomon alapszik. Library-k/Framewrokök jönnek-mennek de a szülő nyelv az mindig ugyanaz.
- majd ha elértél a végére, akkor szerintem a PHP-re se fektess feleslegesen sok energiát, inkább csak annyit, hogy a nyelven keresztül meg tudd tanulni a programozás alapjait. OOP ilyesmik.. a szokásos stack. Helyette ha már az alapok megvannak, akkor próbálj majd ki minél több szerver oldali nyelvet.De amúgy szerintem teljesen jó az összeállítás, hajrá, jó lesz az
-
DNReNTi
őstag
Szerintem nincs ilyen menetrend. Ahogy haladsz úgy lesz szükséged egyre több mindenre. Ha már muszáj ilyen rendszert felállítani, akkor előbb lesz szükséged JS-re mint preprocessor-ra. Sőt. Még a szerveroldallal is hamarabb fogsz találkozni, mint hogy SCSS-t kelljen használnod.
Szerk:
Azigen. Úgy látom ez eldőlt.3:0 ide.
-
fordfairlane
veterán
Én sem ajánlom a CSS preprocesszorokat. Ahogy én látom, egyelőre messze nem olyan mértékű a CSS komplexitása, hogy ezt tovább kelljen vinni. Első körben kerülj képbe az alapvető kliensoldali és szerveroldali technológiákkal, az ilyen build eszközökkel ráérsz később is foglalkozni. Amíg egyszerű az oldal, és nincs rutinod a használatukban, addig inkább csak hátráltatnának.
-
DNReNTi
őstag
Látszik, hogy nem vagy vakon a témában, sőt többnyire meg is tudod csinálni amit meg akarsz. Azért javaslom, hogy az alap elméletekkel ismerkedj meg, mert a saját dolgod fogod vele megkönnyíteni. Lásd, pl a sok felesleges duplikáció a minap, vagy a fő struktúra abszolút pozicionálása, amit el lehet felejteni így a "responsiveőrület" időkben. Így, hogy már némi gyakorlatod, rálátásod van a dolgokra, az elméleti rész nem fog gondot okozni.
-
DNReNTi
őstag
Nem jól közelíted meg.
Egy, bár ez nem szorosan ehhez kapcsolódik: még mindig feleslegesen használsz azonosítókat (id), ráadásul így: div#header, kár megadni. Egy azonosítóból egy van az oldalon (ha minden jó), tehát felesleges úgy definiálni, hogy az csak bizonyos típusú elemre vonatkozzon, úgyis csak egy lesz belőle. Nem lesz egy div meg egy p is #header. Nem lehet.
Kettő: <span id="H1_Adam">Adam</span> <h1> Varga </h1>.
Wat?!Ne így, ez teljesen feleslegesen bonyolult. A jó megoldás: <h1><span class="akarmi">Adam</span> Varga</h1>. A header-ek használata fontos SEO szempont, így érdemes őket jól használni, ráadásul így megspórolsz megint egy vagon CSS kódot.
Három: Ezzel az abszolút pozicionálással csak magadat szívatod. Mint írtam má': csak ott használd ahol kimondottan szükség van rá. Ez esetben nincs. Itt is meg lehet oldani, kicsit ügyeskedve, sokkal szebben és jobban. Íme leegszerűsítve.
Négy: Menü elemhez egyszerűen pedig csak beállítasz egy jobb oldali keretet, (vagy hátteret odaigazítva), a :last-child selector-ral pedig az utolsón felülírod arra hogy nincs. Erre egy korábbi példát átírtam: Csekk.Tudnék még kötekedni, de nincs rá időm.
Látszik, hogy megvannak az alapok, de hiányos kicsit. Lásd pl ez az erőltetett azonosító használat. Azért hajrá, nem el akarom venni a kedved, de egy két beginner doksi az elméletről jót tenne hidd el. -
DNReNTi
őstag
Mennyire célszerű, javasolt pl. egy footert float: left és position: absolute - relative kombó megoldásokkal megvalósítani?
Nem igazán értettem mit is értesz ez alatt, míg meg nem néztem a kódot. Ezt így ahogy megcsináltad semmiképp nem javaslom. Több okom is van ezt mondani:
1. Azonosítókat (id) használsz feleslegesen. Használj osztályokat, semmi sem indokolja, hogy ne tedd, amellett, hogy jobb megoldás, olvasmányosabb lesz a kód és megúszol egy kazal duplikációt.
2. Teljesen szükségtelen a csomó float, és abszolút pozíció. Amellett, hogy szükségtelen ráadásul meg is bonyolítod vele a saját dolgodat. Abszolút pozit ott használj, ahol szükség van rá (pl: egy popup "ablak").
Akkor hogy kéne?
Így. Ha megnézed lényegesen egyszerűbb a kód. Emellett hatékonyabb is. Megszűntek a duplikációk. A négyzetnek nem tudom mi volt a funkciója. Kivettem.(#1511) adam_
Erre, ahogy már PumpkinSeed írta, a padding a legegyszerűbb megoldás, de szebb ha csak felső (és esetleg alsó) padding van beállítva, a szöveg pedig középre igazítva. Így megoldott az is, hogy horizontálisan is középre legyen igazítva. A legszebb az lenne, ha vertical-align attribútummal oldanád meg, de ezt nem javaslom, az egész nem ér annyit, hogy azzal szívj. -
fordfairlane
veterán
Viszamenőleges kompatibilitás szempontból a következő a helyzet, nagyon leegyszerűsítve:
A legrosszabb a grid, utána a flexbox, majd az inline-block végül a float - clear, illtve legutolsóként a table-layout. Nem véletlen, hogy a css frameworkok, mint pl. a bootstrap, float-okat használ a layout-grid rendszer lérehozásához. Persze kényelmi szempontból a grid a legjobb, meg a flexbox, utána a többi, és kábé a végén a layout table és a float. -
Zedz
addikt
Őszintén szólva még nem használtam ezt a megoldást, de a cikk alján a browser support szerint ezt csak az újabb böngészők fogják szeretni.
A front-endes kérdésedre csak részben tudok válaszolni, én is csak egy lelkes kezdő vagyok ilyen téren. Szerintem próbáld meg minél mélyebben elsajátítani a JS tudásod. Lehet, hogy csökken a jQuery népszerűsége, azonban olyan álláshirdetést még nem láttam, ahol ne kérték volna. Tudnod kell reszponzív megjelenést csinálnod, illetve törekedned kell arra, hogy minden böngészőben megfelelően jelenjen meg az oldal. Ezek mellett persze nem árt ha konyítasz valamit a szerver oldalhoz is!
Persze maga a front-end ennél egy bonyolultabb és több rétűbb dolog, de nem akarok sok sületlenséget összehordani itt!
-
Zedz
addikt
Itt egy link, én így csinálnám.
Ilyeneket nem nagyon szoktak <span> közé rakni, hanem inkább akkor használják ha valamit ki akarnak emelni a környezetéből és megformázni, mint példaul amit linkeltél oldalon az O betű esete. Ezért kicsit átvariáltam a HTML kódod, illetve a CSS-t is.
Azért nem volt egy vonalban, mert a listának alapból van marginja, ami letolja az egész listát. Ezért vettem le a CSS elején minden elemről a margint, paddinget.
Ha JSFiddlén megy, akkor szerintem éles környezetben is mennie kell. Nem lehet, hogy még a cachelt CSS-ből dolgozik a böngésződ? Ctrl+F5-tel tudod ezt üríteni.
-
Zedz
addikt
Mint láthatod, ha <div> közé zárom az O betűt, akkor az előtt és után lesz 1-1 "sortörés". Ez azért van, mert block szintű elem.
Ha <span>-t használsz, akkor a szöveg az eredeti formájában fog megjelenni, viszont ki tudod jelölni a kívánt részt. Ez az inline szintű elem.
De CSS segítségével rá tudod húzni az egyik elem tulajdonságát a másikra. Pl.: display: inline-block, vagy display: block;.
Hogy mi a probléma az oldalon lévő O betűvel azt nem tudom.
-
DNReNTi
őstag
"Ha az li elem hover tulajdonságát teszem fehér hátterűvé [link], nem változik semmi. Nem erre gondoltál?"
Nem.Hanem így: jsfiddle.
"Hogyan lehetne ezt egy sorba hozni?"
Így. Figyelj arra, hogy én most itt beírtam fix 200px szélességet. Ha nem adsz a blokkelemnek szélesség értéket akkor automatikusa 100% lesz."mit is takar az inline megoldás, és miért "ronda", azt részleteznéd?"
Ezt takarja:
Ezt bele lehetett volna tenni egy osztályba és azt hozzáadni az elemhez. Szebb, általánosabb, és egyszerűbb megoldás is szemben ezzel, hogy CSS stílust ad hozzá. -
DNReNTi
őstag
"Ennek ellenére a tutorialban a megírt kód szépen hozza az átméretezéseket, ha kisebbre viszem a böngésző méretét."
Erre Wagner György tanár úr hírhedt idézetét tudom ismét elővenni:
Működik, de nem jó.1. kérdésre a válasz:
Benne is van az átlinkelt oldalban. Az a tag blokkelem, amikor rámégy egérrel, az egész ami kifehéredik az mind maga a link. Tehát az a tag. Gondolom nálad a teret a li elem tölti ki, és inline van benne a link.2. kérdés:
Ilyen esetekben mint már írtam is korábban, teljesen felesleges float-tal szívatni magad, sokkal jobb megoldás az inline-block elemek használata. Egyébként, így, margin attribútummal beljebb tudod tolni.3. kérdés:
Ehhez már JS is kell. Létrehozol egy osztályt ami a menüt fix pozicióba rakja az oldal tetejére. Amikor az oldal legördül egy adott pozícióba ezt az osztályt hozzácsapod az elemhez (a menühöz). Ez a linkelt oldalán nagyon rondán, inline van megoldva. -
DNReNTi
őstag
A font-family attribútummal felsorolhatod azokat a fontokat amiket használni szeretnél. A sorrend számít, a prioritást jelenti, tehát az első lesz az első és így tovább. Első, de miben?
"ha a Georgia típust nem értelmezi a böngésző, akkor ugrik a Times New Roman-ra, és így sorban?"
Majdnem. Ha az adott karakter nem található az adott font karakter map-jén, akkor a következőn keresi, amíg el nem fogy, vagy meg nem találja."ebben a body tagben mit takar a 100% a font tulajdonságnál?"
A font-size: 100%; azt jelenti hogy a betűméret egyenlő lesz a böngésző default értékével, vagy ha azt már felüldefiniáltad, akkor az öröklöttel. Magyarul ennek így kb semmi értelme nincs.Szerk:
A korábbi hozzászólásodhoz ajánlom ezt a posztot.Már a kód elejében ellentmondásba ütközöl:
Azt mondod az első breakpoint max 480px-ig tart. Erre beírod hogy a szélesség 85%, tehát max 408px, aztán jön a max-width: 1280px; de ami még rosszabb: min-width: 960px;Na ezen menjen el a böngésző.
Gondoltam lehet azért írtad be, mert úgyis tovább öröklődik, de nem, mert a következő breakpoint-on felülvágod szintén ellentmondással, hiszen a minimum szélesség nagyobb mint a breakpont kezdő szélessége.
-
adam_
senior tag
Valaki elmondaná, hogy pl.: ebben a body tagben mit takar a 100% a font tulajdonságnál?
Valamint a Font tagben írt Georgia, "Times New Roman...", Times azért van így írva, mert pl.: ha a Georgia típust nem értelmezi a böngésző, akkor ugrik a Times New Roman-ra, és így sorban? Ezt a font-family - generic family, meg úgy ámblokk a font tulajdonság felépítettségét elmagyarázná nekem valaki?
body {
width: 960px;
background: #fff;
margin: 0 auto 2em;
font: 100% Georgia, "Times New Roman", Times, serif;
}Előre is köszönöm a segítséget!
Kérlek az előző h.sz.-ra is nézzetek majd rá.
-
DNReNTi
őstag
Ah igen, mert nem ezt akartam linkelni.
Hanem ezt. Ez nem a display: grid; attribútumra épít, hagyományos elemekből építkezel "rácsot", így nincs támogatottsági probléma. 1000 példát találsz amúgy erre a neten, de miután megérted mi a lényeg, saját magad sem nagy cucc megírni egyet. Mivel most menő az egyszerű, letisztult "flatdesign", így a "rácsrendszer" kiváló megoldás. Érdemes megismerni, responsive oldalhoz, szvsz a legjobb megoldás, ha sikerül elég általánosan megírni, akkor pedig többször is felhasználhatod.
-
Sk8erPeter
nagyúr
"Apropó Photoshopos, Illustratoros okosságok mennyire játszanak fontos szerepet?"
Hát szerintem frontendesnek kötelező ismernie valamennyire (mindenképp) vagy nagyon (attól függ, egész pontosan a munkakörnél mit értünk most frontend alatt (lehet, hogy kb. mindent beleért a munkáltató, amit az ügyfél a honlapodból lát, lehet, hogy annak csak egy szeletével foglalkozik), kicsit sztem elmosódik ez a fogalom) a Photoshopot."Unterschiede zu XHTML und HTML4"
Hát nem tom, szerintem az XHTML és HTML4 különbségeivel most tök felesleges foglalkoznod, foglalkozz azzal, amivel a jövőben is fogsz, tehát HTML5-tel. Aztán majd ha később mégis érdekel, majd magadtól megtanulod, mi is az az XHTML.Amúgy tényleg alaposan nézz körül, hogy egy adott tanfolyamról milyen visszajelzések vannak (ha lehet ilyen véleményeket olvasni valahol), mert túl sok helyen túl sok a kókler, aki elmegy tanárnak, mert azt hiszi, ért hozzá (még BME-n is találkoztam olyan webfejlesztő kurzussal (szabadon választható tárgy volt, kíváncsiságból felvettem), ahol nekem égett az arcom a tanár nevetségesen elmaradott (90-es évekbeli) tudásától és leadott tananyagától (még valaki komolyan veszi); de szerencsére ennek ellenkezőjét is tapasztaltam, egy Microsoftnál is dolgozó emberkétől, akitől rengeteget lehetett tanulni, és nagyon képben volt).
Németországban tartózkodsz egyébként?
(#1461) Jim-Y:
"ami jön az szubjektív vélemény"
És megintEgy vélemény még mindig csakis szubjektív lehet...
Olyan nincs, hogy "objektív vélemény", mivel a kettő kizárja egymást. Muszáj volt megjegyeznem.
-
Jim-Y
veterán
Hát, én ezt így látom (és lehet, hogy rosszul látom, sőt ami jön az szubjektív vélemény):
Megjegyzés: az általam írt kategóriák között nyílván van átlapolás amire nem térek ki. Illetve, nyílván egy nagy vállalatnál egy csomó feladatra van külön ember. Pl Designer, Integrátor, QAEng -> testing, CI, stb.. ezek feladatkörét is besoroltam lentebb valamelyik kategóriába.
Frontend-ninja
===========* van érzéke a design-hoz.
* perfekten tudja a HTML-t, CSS-t
* ért a Photoshophoz
* ért a typográfiához
* ért a képmanipulációhoz, tudja, hogy kell bánni az svg-vel
* ért alapszinten a videóvágáshoz (olyan szinten, hogy ha a weblap megkívánná, akkor létre tudna hozni valamit amit megjelenít a weblapon)
* elsősorban web-lapokat készít
* tudja, hogy hogyan működik a browser (repaint, rerender, stb...)
* jól tudja használni a jQuery-t DOM manipulációra
* vágja a templatinget (templating alatt html templating-et, és css templatinget értek)
* ért valamilyen CMS-hez (WordPress, Drupal)
* ért a SASS, LESS, Compass valamelyikéhezWeb-Developer
============* nem érdekli a design, nem is ért hozzá
* kevéssé érdekli a HTML, CSS, de alap szinten értenie kell hozzá
* értenie kell, hogy hogy működik a browser, értenie kell a HTTP-t
* elsősorban web-appokat készít
* perfekten vágja a JavaScriptet
* perfekten vágja az AJAX-ot, Promisokat, tudja mi az a Web-Socket, Web-Worker stb..
* mivel ő elsősorban programozó, így érti a programozás fogalmait (OOP-re gondolok elsősorban)
* algoritmikus gondolkozású
* alapszinten ért valamilyen backend oldali technológiához
* létre tud hozni backend oldalon pl egy REST szervert
* alap szinten ért a webszerverekhez/alkalmazásszerverekhez, ezeket tudja használni
* ért a toolinghoz, tudja, hogy miből áll egy build folyamat
* tudja, hogy mi az a CI
* esetleg tudja, hogy hogyan készítsen egy mobil alkalmazást (natív, vagy hybrid)
* ért a debugginghoz (DevTools)
* képes tesztelni az alaklmazást (Unit tesztek, Integrációs tesztek)Backend-ninja
===========* Nem igazán ért a kliens oldalhoz, nem ért különösebben a browserhez, JavaScripthez, CSS-hez, HTML-hez
* perfekten vág valamilyen szerver oldali technológiát (Java, .Net pl..)
* képes bármilyen szerver oldali alkalmazást elkészíteni (nem architect szinten) REST, SOAP, desktop stb..
* jól ért az adatbázisokhoz, képes azokat finomhangolni, optimalizálni
* jól ért az OOP-hez (ugyanúgy mint a web-developer)
* érti a build process-t
* képes tesztelni a backend oldalt (unit tesztek, selenium, mocking -> pl soapUI)
* képes az alkalmazásból külső komponensek meghívására, és ezen külső komponensek rendszerbe integrálására
* nagyon jól ért az alkalmazásszerverek konfigurálására (ezek közül többet is ismer, Glassfish, JBoss, Websphere pl..)
* járatos a UNIX világában
* ha a szerveren valamit be kell állítani akkor ő ért hozzá
* DevOps---------------------------
Biztos sok mindent kihagytam, de hirtelen ennyi jutott eszembe, és ÉN nagyjából így érzem a dolgot momentán.
Mely speciális szaktudással van nagyobb esélye, hogy az ember munkát kapjon?
Java/C# developerként biztos kapsz munkát.
Web-Developerként is biztos kapsz munkát
Designerként nem tudom hogy kapsz-e munkát -> szerintem igen, de abban nem vagyok járatos.Valószínűleg tök mindegy, hogy melyik utat választod, ha szorgalmas vagy, folyamatosan bővíted a spektrumod, akkor lesz munkád. És lesz jó fizetésed. Csak elkötelezettnek kell lenni a munkádat illetően.
----------------------------
> Szerintem Backendesként lehet legjobban keresni, utána WebDev-ként, utána Frontendesként
> Szerintem WebDev-ként kell a legtöbb mindenhez érteni, utána Frontendesként utána Backendesként
> Szerintem Backendesként kell a legmélyebb tudás, utána passzÜdv
-
-
Sk8erPeter
nagyúr
"Az SVG2 nyelvet mennyire érdemes elsajátítani a HTML5 és a CSS3 mellé?"
Annak ellenére, hogy összességében nyilván nem haszontalan, szerintem teljesen felesleges egyelőre foglalkoznod vele, inkább mélyítsd az eddigi tanulmányaidat, plusz kezdd el inkább tanulni pl. a (kliensoldali) JavaScriptet. Aztán jöhet valami szerveroldali nyelv. -
adam_
senior tag
Valamint még az előző témához kapcsolatban elfelejtettem kérdezni, hogy az itt található kódrészletben a flexbox konténer flew-flow:row wrap; tulajdonság beállítása után mégsem töri meg az oldal kinézetét a különböző div konténereknél, ha kisebbre húzom az ablak méretét. Ez miért nem következik be?
Viszont ha a flex-flow tulajdonságot nem shorthandban írom, hanem így:
flex-wrap:wrap;
flex-direction:row; akkor gond nélkül működik a honlap törése kisebb ablakméretekben. -
Sk8erPeter
nagyúr
Nem árt odafigyelni a szintaxis-kijelölésre, nem véletlenül van, a pirossal jelölt tagek jelzik a hibát:
Ha kijavítod, máris nem látod a piros részt:
A lényeg: a Termékeink list itemet előbb lezártad, mint kellett volna, pedig az tartalmaz egy másik unordered listet is, ezenkívül az <ul> tag megfelelő lezárása az </ul>.
Itt az új változat:
http://jsfiddle.net/tob7fqec/5/ -
DNReNTi
őstag
Sajnos most nincs időm kimazsolázni, tuti valami apróság, viszont ez segíthet: How To Create a Pure CSS Dropdown Menu.
-
G.F.
aktív tag
Firefox: egy szürke négyzet látszik a logó helyett, a szöveggel. Ha nagy keservesen megfordul, a hátulján is ott a szöveg, megfordítva.
IE11: ugyanaz a helyzet, csak szép síma a fordulás
Chrome, Opera: itt már látszik a logó, de a szöveg nem. Se elől, se hátul...
Safari: logó látszik, de a 90 foknál eltűnik.... -
Sk8erPeter
nagyúr
A JavaScripttel kapcsolatos kérdéseket miért nem a JavaScript topicban teszed fel, miért a CSS topicban? Ráadásul a JavaScript topic összefoglalójában (nyisd le) van jópár hasznos anyag, nem véletlenül szedtük össze többen is.
-
Jim-Y
veterán
Én a jQuery - t és a PHP - t nem eroltetnem, csak alap szinten. PHP nepszerusege durván csökken, a jQuery pedig kezd kimenni a divatból. Szerintem elsősorban a vanilla JS - re kéne majd rafekudnod, úgyis arra épül szinte minden. Ha az már jól megy, akkor esetleg megismerkedhetsz egy JS framework el, jelenleg 4 ismertebb van, angular, ember, backbone és reactflux. Utána mivel full frontendes szeretnél lenni megismerkedhetsz az ionic-al vagy/és a famo.us-al illetve a CSS preprocesszorokkal. És akkor még a build toolokrol nem is beszéltünk mint gulp, grunt, npm, make stb...
-
DNReNTi
őstag
Ártani nem árt. Vannak cégek, ahol valamelyik népszerű tartalomkezelő egy jól megmoddolt változatát használják, így előny lehet, ha tudod, hogyan kell mondjuk WP-hez elkészíteni egy témát. Ismerek olyat, ahol Joomla (!!!) alapú weboldalakat készítenek, és súlyos pénzeket kérnek el érte. Cégnevet inkább nem írok.
Az előző hozzászólásomat még kiegészíteném mielőtt megjön martonx, meg Jim-Y. Természetesen a szerver oldal nem csak PHP lehet.
Én azért példálóztam azzal, mert azt használom/ismerem.
-
DNReNTi
őstag
Ha forntend területen akarsz elhelyezkedni, akkor alap, hogy oda-vissza vágod az aktuális HTML és CSS szabványokat. Szinte felesleges foglalkoznod a korábbi szabványokkal, ha véletlen bele is szaladsz olyanba, hogy deparched tag-et vagy attribútumot használsz, az IDE felhívja erre a figyelmed. CSS-en felül jó ha legalább egy CSS Preprocessor-t is vágsz. Amellett, hogy a saját munkád megkönnyíti, lényegesen jobb lehetőségeket ad a kezedbe. Ha ajánlhatok akkor a SASS/SCSS epikus! Ezzel majd akkor ismerkedj, ha már a CSS frankón megy, addig felesleges, hiszen ennek haszna, akkor van, amikor a tudásod eléri CSS határait. Ismerned kell a JavaScriptet, hiszen a UI design-hoz elengedhetetlen, hiába a CSS3 sok okossága, önmagában még mindig nem elég. A JS-hez kapcsolódik a JQuery, nem árt megismerni (sőt), de szerintem egyre inkább leáldozóban van neki. Ezeken kívül mindenképpen ismerned kell framework-öket, például Bootstrap vagy AngularJS. Ezzel nincs vége. Attól mert frontend fejlesztő leszel, még ismerned kell a szerver oldali lehetőségeket is, igaz nem olyan mélyen mint egy backend-es, de ha csapatban dolgozol, nem árt ha tisztában vagy, azzal amit a <?php ?> tag-ek között látsz. Ráadásul, ha megnézel egy hirdetést, kérik is, hogy ismerd, attól függetlenül, hogy te frontend-es vagy.
Hogy mit ér egy certification, azon kívül h jól mutat a CV-ben? Szerintem semmit. Ha jelentkezel egy állásra, referenciákat kérnek, az interjún próbafeladatot adnak, nem számít, hogy milyen papírjaid vannak. Ha a munkát el tudod végezni, fel vagy véve. Hiába van 15 különféle jogosítványod, ha nem tudod ellátni a rád bízott feladatot. Hasonló ez mint a nyelvvizsga, attól mer van nyelvvizsgád még nem biztos hogy beszéled az adott nyelvet. Szvsz, kár ezekbe beleölni az időt és az energiát (és a pénzt).
-
Sk8erPeter
nagyúr
Szerintem meg nincs elírva. Megnéztem, azt írja az általad is kipróbált kódra (overflow:scroll; background-attachment:local;), hogy "A jobb oldali függőleges görgővel - a div tartalmával - együtt fog mozogni a háttérkép", és ez igaz. A fixedre meg ezt írja: "fixed (rögzített): a háttér a dokumentum görgetésétől függetlenül állandó helyzetben marad". Ez is pont így van.
Tehát amit eredetileg kifogásoltál, az pedig pont úgy van: a háttérkép pont a tartalommal együtt mozog, és NEM fix.
Csak a mi FRENETIKUS ÉS LENYŰGÖZŐ értelmezési képességünknek köszönhető, hogy tudtuk, mit szeretnél. -
Sk8erPeter
nagyúr
He? Az overflow:scroll;-nak semmi köze ahhoz, hogy a háttérkép hogyan mozgolódik, vagy épp nem. Ha jól értem, azt akarod, hogy a háttérkép fixen mindig ott legyen a háttérben, ahogy görgetsz, nem? Ha igen, akkor használd a background-attachment: fixed;-et:
http://jsfiddle.net/8dftm0u2/1/Ja, és JSFiddle-ön kifejezetten nincs szükség a <html>, <head> és <body> tagekre, mert ezekkel kiegészíti a kódodat amúgy is.
Amúgy a <br/>-t lehetőleg kerüld, ha nem muszáj használni, mert nehézkes tud lenni, ha margót vagy térközt szeretnél megadni.Szerk.: Nyehh, megelőztek.
Elpöcsöltem a jsFiddle-demóval, hogy kicsit kijavítsam.
-
DNReNTi
őstag
"aki Frontend fejlesztéssel foglalkozik már régebb óta, mi a tapasztalata, a fejlesztők ezzel hogyan "szembesülnek"?"
Igazából ma már sokkal jobb a helyzet mint évekkel ezelőtt. Már az emberek nagy része valamilyen modern böngészőt használ elenyésző azok száma akik valami kőkori IE-n vagy kortársán böngésznek. Elenyésző eléggé ahhoz, hogy - specifikus esetek kivételével - eltekinthessünk tőlük. Ugyan úgy ahogy nem optimalizálsz egy 5 évvel ezelőtti Firefox-ra, úgy felesleges egy 5 évvel ezelőtti IE-re (IE8) is. Másik hogy egy bizonyos szinten már használsz CSS preprocessort (LESS, SASS, SCSS) aminek a kimenete amennyire csak lehet cross-browser. Nyilván ez sem váltja meg a világot, de olyan attribútumoknál, amelyeknek böngészőfüggő prefixei vannak (-webkit-, -moz-, -ms-, -o-) legalább nem kell foglalkozni. Ezen kívül még van millió előnye, erre most nem térek ki."elég problémás a fejlesztésnél, amikor arról van szó, hogy minden böngészőn ugyan úgy jelenjen meg az oldal"
Kulcsprobléma. De mint fentebb írtam, azért ez már nem kezelhetetlen. Én az 5 legnépszerűbb böngészők legfrissebb verzióin tesztelek, illetve IE9-ig meg szoktam nézni minden rendben e. Ha valami egyszerű workaround van rá, akkor javítom. Vagy ott van a sokat emlegetett html5shiv, ami valamelyest "okosít" a korábbi IE verrziókon. A legújabb dili viszont még több problémát szült mint korábban a sz*r böngészők: mobilok, tabletek. Lassan elképzelhetetlen, hogy egy weboldalnak ne legyen mobil "változata", legjobb esetben ez egy adaptive, vagy responsive layout.A (#1374) martonx által linkelt caniuse egy alap könyvjelző, ha frontendre fejlesztesz, nagy segítség. Imádnám ha lenne belőle JetBrains termékekhez plugin.
Témához kapcsolódik, saját tapasztalatom az, hogy most már a Firefox-szal több szívás van, mint a IE-vel.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Logitech szerviz
- Nintendo Switch 2
- E-roller topik
- Milyen NAS-t vegyek?
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- Yettel topik
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Adguard Premium (Android, PC és egyéb rendszerekre, valamint böngészőkhöz)
- Építő/felújító topik
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- További aktív témák...
- Eladó konfig! Ryzen 7 7800X3D 2TB SSD 64GB DDR5 RX9070XT 16GB!
- Új, makulátlan állapotú Samsung Galaxy Buds FE, fehér, fél év garancia
- Új, makulátlan állapotú Samsung Galaxy Watch7 44mm ezüst, 2 év garancia
- Új, makulátlan állapotú Samsung Z Fold 6 256GB Tengerészkék, független, 2 év garancia
- Használt TP-Link Deco M4 - AC1200 Router (Mesh-ként is használható)
- Bomba ár! HP ProBook 450 G7 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gar
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B450M R5 5600X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Seasonic 520W
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A620M R5 7600 32GB DDR5 512GB SSD RTX 4070 12GB ZALMAN S2 TG EVGA 650W
- BESZÁMÍTÁS! MSI MAG321QR 32 165Hz WQHD 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel - használt
- Bomba Ár! Dell Latitude 3190 - Intel N4120 I 4GB I 64GB SSD I 11,6" HD I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged