- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Hívószám-hamisítás
- Magisk
- One mobilszolgáltatások
- iPhone topik
- Íme az új Android Auto!
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Samsung Galaxy Fit 3 - keveset, de jól
Új hozzászólás Aktív témák
-
DNReNTi
őstag
Csak tippem van: gondolom azért, hogy a framework stílusdefiníciókat ne vágja felül a fejlesztő a sajátjaival. Például a .row egy elég beszédes class, és eséllyel készülhet belőle még egy az oldalspecifikus stíluslapon, ha valaki nem elég figyelmes. Bár hamar észre fogja venni, hogy nem pont azt látja, amit várt, de közben a BS stílus nem f*ssa el magát. Ismétlem: csak tippelem.
-
biker
nagyúr
Ez ugy zajlik, szerkesztem a less-t, mentem, azonnal generálja plugin a css-t
Aztán nyomnék egy publisht, és fel is menne, ha nem egy nyomi template kezelőnek kellene zipelve és minifyvel is feltölteni, mert sajna olyan plugin nincs, ami a less/css után min.css is generálna
Plusz zipelne a full csomagot és html postolná -
Sk8erPeter
nagyúr
Az extensionös példa egyáltalán nem extrém. Nekem is vannak extensionjeim, amikkel átszabom az oldalak megjelenését, és ha lehet, akár komplikált selectorral, de inkább CSS-sel teszem, ez ugye hatékonyabb. Meg gondolom láttad ezt a threadet, a srác is pont ilyet próbált csinálni több elemre is a PH!-n.
A CMS-nél meg nem azt írtam, hogy "nem lehet" piszkálni a generált struktúrát, hanem hogy elképzelhető olyan eset, hogy gyors módosítást szeretnél eszközölni. (Szerk.: na most nézd meg DNReNTi hsz.-ét, akkor máris nem lesz ez sem extrém, pont erről beszéltem.)
De ahogy fordfairlane írta, lehet olyan eset is, hogy külső forrásból (webszolgáltatás, stb.) kapsz valamilyen tartalmat, amit mondjuk injektálsz az oldalba, vagy hasonló, és ennek a megjelenítését is szeretnéd testreszabni.(#2075) DNReNTi:
Na, pont ilyen példát írtam az előbb...Szóval csöppet sem volt extrém (csak nem CMS-ről, hanem frameworkről van szó, de tökéletesen mindegy).
-
DNReNTi
őstag
Egy nem olyan fura/extrém példa az aktuális gyakorlatból:
Nekem most feladatom egy nagy rendszert mobilra optimalizálni. A rendszer régi Symfonyra épül, nyilván úgy kell megoldani a feladatot, hogy közben a működés (JS) ne fossa el magát, és a lehető legkevesebb változtatással járjon az oldal struktúrájában. A gond az, hogy nem mindent tudsz módosítani a view-ban, pl formok, filterek, táblázatok a sima Sf struktúrával generálódnak ki, és ugyan tudsz attribútumokat hozzáadni mondjuk egy form eleméhez, de a konténerhez nem amivel együtt generálódik, ahhoz nem. Meg lehetne oldani, hogy átírom a generálást, de amellett, hogy megold egy problémát okoz harminc újat, mert akkor mindenhol így fog generálódni.Megjegyzem nem vagyok nagy Sf huszár, szóval valszeg én vagyok a hülye, és van erre szép megoldás, így aki kijavít annak külön hálás leszek. Sajnos mivel szoros a deadline, arra nincs idő, hogy beleássam magam a Symfony rejtelmeibe. Egyelőre örülök ha kész lesz.
-
Sk8erPeter
nagyúr
Pedig lehet pár ilyen példát említeni, amikor valamilyen okból a generált/statikus HTML-kódba nem tudsz belenyúlni, mert meg van kötve a kezed, és csak CSS-sel vagy JavaScripttel tudsz belepiszkálni. Legjobb példa erre az, ha böngésző-bővítménnyel bírálod felül egy adott oldal megjelenését. Ilyenkor nem tudsz jobbat, mint hogy injektált CSS-sel vagy JavaScript-kóddal nyúlsz hozzá. De akár lehet olyan is, hogy egy adott CMS-hez nem szeretnél külön modult/komponenst/plug-int fejleszteni, PHP-vel belekontárkodni, esetleg nincs időd/kedved megismerkedni az API-val, és úgy belenyúlni, de van egy saját template-ed, amivel csak gyorsan felül akarod bírálni valamilyen elem megjelenését (core-ba meg ugye nem nyúlunk bele). Most egyéb példákon nem töröm az agyam, ezek ugrottak be rögtön.
-
Sk8erPeter
nagyúr
Nem kell többéves tapasztalat, használd a fantáziád.
(#2052):
"Na ha valahol, akkor ott biztos van pénz ilyenekre. Egyszerűen csak lusták megreformálni a dolgot."
Direkt kiemeltem ezt az állítást, hogy meg tudd ismét csócsálni, és érezd, ahogy átjárja a tested-lelked ez a borzongató leegyszerűsítés. -
fordfairlane
veterán
A böngészők már jópár éve rengeteg verzió- és vendorspecifikus sajátossággal rendelkező alkalmazásplatformok.
Csak egy példa: Egy helyen azért maradt meg az IE6, emiatt a Windows XP is, mert egy AS400-as karakteres programot, amin egy nélkülözhetetlen banki folyamatot kezeltek, csak egy IE6 alatt működő ActiveX kontrollon keresztül lehetett használni. Az az AS400-as program mellesleg egy Cobol program volt, amihez hozzáértő programozót a föld alól nem kerítesz elő manapság, nemhogy egy egész programozó- és üzemeltető teamet, amire szükség lett volna adott esetben.
-
Sk8erPeter
nagyúr
Lehet, hogy picit megértőbb lennél, ha te lennél egy olyan cégnek a vezetője/pénzügyi felelőse/stb., akinek a költségvetéséből adott időszakban épp rohadtul fájó, és nagyon nem futja arra a pármillió Ft-ot érő beruházásra, ami a számítógéppark lecserélésével, vagy épp csak az OS/szoftverek frissítésével járna. Ez akár tetszik, akár nem, fennálló jelenség, a modernizálás időbe és pénzbe kerül, annak meg örülhetünk, ha valaki mégis rá tudja szánni a pénzt (más meg nem biztos, hogy öncélú fösvénységből nem teszi). És igen, a lóvé az, amit mindenki sajnál, ez biza ilyen, örülök, hogy erre rájöttél.
-
Sk8erPeter
nagyúr
"Egyszer kellene rászánni az időt és normálisan megcsinálni..."
Ha ez ilyen egyszerű lenne, nyilván meg lenne oldva. Kell hozzá szakember, a frissítéshez nem árt egy jó/jobb infrastruktúra, akár új OS, idő, lóvé... De az az egyszeri költség sajnos adott esetben óriási lehet, de épp ilyen esetet említett az imént DNReNTi kolléga. -
DNReNTi
őstag
Nincs ebben semmi meglepő, az "iparban" sokkal jobban szeretik használni a "régi jó'bevált dógokat", mint a csicsás újdonságokat. Ez érint minket is ilyen esetekben, és sajnos mondjuk egy gyárban nem mondhatod azt, hogy ja bocs, a webapp nem megy IE10 alatt, cseréljétek le 3000 gépen frissebbre.
Jó eséllyel olcsóbb lesz optimalizálni amennyire csak lehet régi böngészőkre, mint egy említett cserét megejteni.
Nekem is volt olyan munkahelyem ahol egy jó 25 éves gépen Windows 3.1-en futott a célszoftver, mert az új verzió több tízmillió Ft lett volna akkor, abból a pénzből meg még aranyáron is évszázadokig lehet szervizezni azt a vasat.
Na jó elkanyarodtam.
-
PumpkinSeed
addikt
-
DNReNTi
őstag
Bevallom nem értem miért probléma ez. Mán' technikailag. Nyilván mielőtt valamire menüelemet (ami ugye gyakorlatban egy link) akarnak létrehozni, az előtt célszerű készíteni valami tartalmat nekik, amire az menü mutat.
De logikailag az sem gond ha 300 db menüelem mutat ugyan arra az oldalra. Most az én fejemben a következő a flow: user belép az adminra, létrehoz egy új aloldalt x tartalommal, elmenti, létrehoz egy menüt, beállítja hogy a menü az előbb elkészített oldalra mutasson, beállítja a menü hol jelenjen meg, ezt is elmenti, done. Technikailag semmi akadálya, hogy ezt akár ezerszer lezongorázza, valamint annak se, hogy akár mind az ezer ugyanarra a tartalomra mutasson. Sem backend, sem frontend oldalon semmilyen problémát nem kell jelentsen egy végtelen mély menürendszer kialakítása. Más dolog ennek a hasznossága, átláthatósága egy bizonyos szint felett.
-
Sk8erPeter
nagyúr
Amúgy most pont nem volt a gépemen se Ruby, se SASS (reinstall után nem került rá még), úgyhogy direkt kíváncsi is voltam, mennyi időbe kerül az egész procedúra, letöltéssel, egy SSL-problémára való ráguglizással, a megoldás megtalálásával és figyelembe vételével (csak simán update-elni kellett, gem install --local d:\Downloads\rubygems-update-2.2.3.gem, majd update_rubygems --no-ri --no-rdoc), gem install sass-szal együtt 6 perc volt, direkt mértem.
Szemétrohadékvindóz!!!Szerk.: amúgy a konkrét hibaüzenet ez volt (leírom, hátha Ádámnak is ez volt a parája, ezt nem osztotta meg velünk):
C:\>gem install sass
ERROR: Could not find a valid gem 'sass' (>= 0), here is why:
Unable to download data from https://rubygems.org/ - SSL_connect returned=1 errno=0 state=SSLv3 read server certificate B: certificate verify failed (https://api.rubygems.org/latest_specs.4.
8.gz) -
Jim-Y
veterán
Probald ki a material-ui for react-ot. Ez less-t hasznal, tehat ket legyet uthetsz egy csapasra, 2015-ben ugyis a mui lesz a porondon, szoval mar harom legyet uthetsz egy csapasra
- react gyakorlas
- less ismerkedes
- mui ismerkedes -
DNReNTi
őstag
Csak hogy kötekedjek már, mer most olyan kötekedhetnékem van:
"nem akarok a sitebuildre fókuszálni. Hogy ki is nézzen valahogy gondoltam csak berántok valami CSS frameworköt."
Egy: teszteléshez, tanuláshoz, gyakorláshoz teljesen mindegy milyen szörnyen néz ki az egész, sőt igazából a csicsa, meg a finomhangolás még akadályoz is, mert eltereli a figyelmed a lényegről. Kettő: ha nem akarsz a kinézetre fókuszálni, de mégis behúzol egy FW-öt, akkor nem mindegy azt mi hajtja? -
Sk8erPeter
nagyúr
"Azért érdekel, mert 2 CSS framework is a LESS-t használja, és kíváncsi vagyok mi lehet ennek az oka. Gondolom nem random pickeltek egyet, és nosza írjuk egybe."
Szerintem különösebben nem érdemes rajta agyalni, egyszerűen valamelyikkel kezdték, azt találták szimpatikusabbnak, az náluk bevált. Nem álltak át a SASS-ra, mert a LESS segítségével is el tudták érni, amit akartak. Ha a SASS lett volna az első, akkor arra mondanák azt, hogy el tudták érni vele, amit akartak. Mindkettőre nyilván lehet példát találni, szóval ez olyan, mint azon gondolkodni, miért pont barnás lett a PH! fórumának háttere."LESS-szel lehet-e figyeltetni egy könyvtárat, és real-time fordítson mindent"
Csak egy kis kiegészítéssel:
http://www.hongkiat.com/blog/less-auto-compile/Ha adhatok egy tanácsot, ahelyett, hogy most kíváncsiságból elkezded tanulgatni a SASS után a LESS-t is, mert miért ne, inkább mélyítsd el a tudásodat valami hasznosabb nyelvben.
-
DNReNTi
őstag
-
DNReNTi
őstag
Ha van időd és energiád rá érdekességképpen megismerkedhetsz a LESS-el is, de szvsz ha már SASS user vagy, teljesen felesleges. Mivel már a SASS-t használod a legnagyobb "negatívumát" (install, inicializálás) már le is küzdötted, ráadásul a LESS ismereteim szerint semmivel nem tud többet, mint a konkurencia. Plusz - tudom béna megközelítés - ha PHP-t is használsz szerintem az életben nem fog ráállni a kezed a LESS változókra.
-
Sk8erPeter
nagyúr
Ugyan már, nincsenek ilyen különbségek. A legtöbb komoly és népszerű kapcsolódó proginak van Windows-os változata.
(#1786) PumpkinSeed:
De vágod, most fejlesztői környezetről beszélünk, nem szerverekről. Szerver simán lehet headless is, tehát olyan, ami nulla grafikus felülettel rendelkezik. -
Jim-Y
veterán
Hat nezd, egy programozo azert eleg surun szokott matatni a terminalban. buildel, masol, telepit, keres stb.. Ezt mind windows alatt powershellben is meg lehet tenni, de egyreszt, a bash jobb, masreszt a szerverek altalaban unix alapuak, igy az atlag szerveren tobbre megy az ember egy alap bash tudassal, mint egy alap ps tudassal. Szoval egesz egyszeruen munkara alkalmasabb egy Linux rendszer -szerintem-, mint egy windowsos. De ezt addig ugysem erzed at, amig nem kerulsz olyan helyzetbe, ahol az ido mondjuk 20%-ban a terminalban kell matatnod.
svn, git | commit, update, add, stb..
ant, maven | build, init stb..
node, npm, grunt, gulp stb..satobbi satobbi satobbi.. Azert az se veletlen, hogy ahol fejlesztes folyik, es nem kimondottan Microsoft technologiakkal, ott surun unix rendszer van
-
Sk8erPeter
nagyúr
"Tényleg egy kezünk alá dolgozó rendszert, vagy mindez csak túl van hypeolva"
Utóbbi. Túlhype-olás és sznobizmus az Apple-buzik lételeme, anélkül levegőt venni is nehezen tudnak (ha nem ájfónnal telefonálnak, akkor nagy ütemben kezd elrohadni a fülük, és a szívük is erősen elkezd szúrni, mert nehezen bírják elviselni ezt a stresszt). -
Sk8erPeter
nagyúr
Csomó dolog nekem nagyon szimpatikus a Linuxban, volt egy elég hosszú idő, amikor próbáltam átállni rá, de egyszerűen annyi Windows-hoz kötődő program van, amire tényleg nem találtam Linux-alternatívát (ami TÉNYLEG megfelelt volna minden igénynek, pedig rengeteg kapcsolódó programot próbáltam, alapos keresés után, hogy ki mit ajánl), és még Wine-nal sem működik, hogy aztán úgy voltam vele, hogy ami nem megy, azt nem kell feltétlenül erőltetni.
Pedig imádom a függőségeket behúzó csomagkezelést, az egysoros scriptelgetést, amivel egyszerre rakok fel felügyelet nélkül 30 programot, ha olyanom van, tetszetős, hogy szanaszéjjel tudom konfigurálni a rendszert, blablabla... Valahogy a két OS kombója lenne az igaz, bár ezzel nem mondok túl nagy bölcsességet. Például a Windows tárhelyzabáló terpeszkedése zavaró (elég megnézni a Windows-könyvtár méretét a rendszerpartíción), meg az olyan nyomorék dolgok, mint hogy 2014-ben nem lehet billentyűzetről copy-paste-elni a command promptba (még Windows 8.1 esetén sem, a 10-et még nem próbáltam), csak 3rd party szoftverek segítségével (ez most csak egy példa a zavaró dolgokból). Cserébe továbbra is a Windows az elsődleges célplatform, a Linux mindig másodlagos (valószínűleg még jó sokáig így is marad), így sok alkalmazás utóbbira el sem készül, emiatt az ember nagyon sokszor falakba ütközik (és még ha talál is a feladatot elvégző szoftvert, az nem olyan, vagy nem úgy, vagy majdnem jó, de mégsem, vagy tök más megközelítést igényel, stb.). Persze vannak, akiknek simán megfelelnek az alternatív szoftverek is, azoknak tök jó.
-
Jim-Y
veterán
En egesz sokaig nagyon Windows parti voltam. Amikor mondta haverom, hogy szerinte a Linux is ugyanolyan jo fejlesztesi platformnak mint a Win, akkor lehurrogtam. Ez szerintem annak volt a kovetkezmenye, hogy nem volt tapasztalatom masban, csak abban. Otthon gyerekkorom ota az volt a gepeken, a gimiben info oran is az volt a gepeken, az egyetemen is a Microsoft termekek voltak elerhetoek ingyen. Aztan egyszer gondoltam adok egy eselyt, es hat azota palfordulas tortent. Mar nem szivesen mennek vissza Windowsra. Marmint... az itthoni gep hasznalatom 95%-ban (ha a fejlesztest most abszolut nem nezem) olyat csinalok ami mindket platformon detto ugyanaz. Netezes, meg filmnezes. Meg az ehhez hasznalt programok is ugyanazok. De..
Munka szempontjabol a korabbi munkahelyemen windows volt, nem szerettem, a mostaninal RHEL van, ezt nagyon szeretem, illetve itt meg OSX is van, de azt sem szeretem. Tehat annyi valtozott a kezdeti gogos Windows lover enemhez kepest, hogy mar munka kornyezetben sikerult
kiprobalnomhasznalnom mindharom fontos rendszert, igy mar van, igaz szubjektiv, tapasztalatom. Nalam Linux > OSX > barmi mas> Win
A masik kerdesedre privatban valaszolok.
-
Jim-Y
veterán
Hat, nem is tudom, hogy erre milyen -windows szamara kevesse megalazo- valaszt adjak. Szoval nem, nem windows alatt
De pl hatha segit, hogy a kommenteles az asszem CTRL+/ by default, es ez angol billentyuzettel megy is rendesen, magyarral viszont a keypad-en levo '/'-re nem mukodik, tehat ez ott mar CTRL+SHIFT+ (ami a felso soron a / billentyuje -> angolon nincs felfestve igy nem tudom pontosan).
-
honda 1993
senior tag
Do you have a problem?
Nyílván nem azért írtam a jsFiddle-t hogy majd pont én tudjak neki segíteni, de a következő úgyis az lett volna hogy ti írjátok neki ugyan ezt.
"napokon keresztül magyaráztuk, hogyha valami középre van igazítva akkor annak ott a helye."
Ezt most értsem úgy hogy.... hogy? -
Sk8erPeter
nagyúr
"A kódmennyiséggel kapcsolatos felvetésed nem teljesen értem. [...] Szóval igazából a felhasználó ebből mit sem érzékel, hisz úgy is csak a kész .css fájlt kapja meg, amit akkor is megkapna ha mi azt "natívan" kódoljuk le."
Itt a felhasználó annyiból kerül képbe, hogy mennyi adatot kell letöltenie, és az általa használt böngészőnek mennyi időbe kerül feldolgozni a betöltött kódot. Ez például mobileszközöknél nem (sem) mindegy. Szóval így van, úgyis csak a kész CSS-fájlt kapja meg, hiszen azt előre legenerálod a SASS/LESS/...-kódodból. Viszont nem mindegy, hogy ebből a kódból mekkora legenerált kódbázis keletkezik: előfordul olyan eset, hogy míg Te egy darab sort írsz az adott kódblokkba pl. SASS+Compass segítségével, addig a legenerált CSS-kód már fog tartalmazni vagy 10 vagy több (!) sort, ami ebből az 1-ből keletkezett. Ez több letöltendő és feldolgozandó adat.
Csak egy kicsit talán túlzottan is extrém példa (most épp ez akadt a kezembe), ami mondjuk annyiból sántít, hogy a Compass a SASS-hoz képest is bővebb, szimplán csak összehasonlítás kedvéért, hogy a mennyiséggel kapcsolatos érvet alátámasszam:
http://compass-style.org/examples/compass/tables/striping/SCSS:
@import "compass/utilities/tables/alternating-rows-and-columns";
.example {
table {
$table-color: #7a98c6;
@include alternating-rows-and-columns($table-color, adjust-hue($table-color, -120deg), #222222);
}
}az ebből keletkező CSS-kód:
.example table th {
background-color: white;
}
.example table th.even, .example table th:nth-child(2n) {
background-color: #dddddd;
}
.example table tr.odd td, .example table tr:nth-child(2n+1) td {
background-color: #98c67a;
}
.example table tr.odd td.even, .example table tr.odd td:nth-child(2n), .example table tr:nth-child(2n+1) td.even, .example table tr:nth-child(2n+1) td:nth-child(2n) {
background-color: #76a458;
}
.example table tr.even td {
background-color: #7a98c6;
}
.example table tr.even td.even, .example table tr.even td:nth-child(2n) {
background-color: #5876a4;
}
.example table tfoot th, .example table tfoot td {
background-color: white;
}
.example table tfoot th.even, .example table tfoot th:nth-child(2n), .example table tfoot td.even, .example table tfoot td:nth-child(2n) {
background-color: #dddddd;
}De mondjuk bevallom, ez tényleg túl extrém példa.
De ha a böngésződ natívan támogatna olyan lehetőségeket, amiket eddig csak preprocessorral tudtál kényelmesen elérni (anélkül, hogy a kódod átláthatatlan lett volna, mert például ebben is nagy segítséget nyújtanak ezek az eszközök), akkor az mindenképp egy jobb irány.
-
DNReNTi
őstag
A preprocessorok a a lehető leginkább crossbrowser kimenetet adnak, tele van fallback-ekkel, és böngészőspecifikus prefixekkel, hogy korábbi böngészők is elboldoguljanak az eredménnyal. Csak egy példa ami a Sass "dokumentációban" is szerepel:
Amit te CSS-el elintéznél ennyivel:
.box { border-radius: 10px; }Annak a SASS kimenete ez lesz:
.box {
-webkit-border-radius: 10px;
-moz-border-radius: 10px;
-ms-border-radius: 10px;
border-radius: 10px;
}Ilyenek miatt még a minimalizált CSS kimenet is nagyobb lesz mint amit te amúgy bekottáznál. Szvsz ez egyébként nem probléma. Tegye má' fel a kezét aki mindezekre a prefixekre figyel mikor kottát ír.
-
Sk8erPeter
nagyúr
"ha használ az ember egy Sasst mondjuk, akkor igazából majdnem mindegy mikor terjednek el ezek a funkciók"
Hát azért nem mindegy, hogy ezeket a funkciókat "külső" segédeszközökkel kell elérni, úgy, hogy viszonylag nagy kódtömeg generálódik a viszonylag egyszerű kódból (pl. a SASS-kódból CSS-kód), vagy a böngésző natívan támogatja, és ezáltal a kisebb kód és a belső implementáció esetleges optimalizációja miatt még akár gyorsabb is lehet. Persze ez a nagyon távoli jövő, addig is maradnak a preprocessorok, de azért a natív támogatottság a jobb esetekben faszább is - igaz, a CSS3-as animációknál is lehetett bugokba futni eleinte, például amikor Firefoxon egy transition igen durván izzasztotta a CPU-t.(utóbbit csak a natív megoldás minden esetben jóságának cáfolatára írtam
De nyilván ez is olyan, amit szép lassan javítanak)
Azt én sem értem, az egymásba ágyazhatóság miért nem került képbe, ezt preprocessorok esetén mindenki szereti.
(#1734) honda 1993:
Ezek szerint tehát hivatalosan is elismered, hogy nem nézed meg a neked küldött megoldások egyikét sem?Zedz úgy emlékszem, mintha kétszer is írta volna már korábban is neked a középre igazíthatóságot. Ha nem nézed meg, amit javasolnak neked, akkor igazából minek kérdezed?
-
honda 1993
senior tag
Tudom hogy nem fogod elhinni, de pont most akartam megírni hogy közben rájöttem hogy a margin: 0 auto; a megoldás.
Köszönöm hogy ilyen gyorsan válaszoltál.
És mivan akkor hogy ha nem fér el benne valami, akkor 2300- ról növelem a magasságot?
Vagy mi lenne a helyes megoldás? -
DNReNTi
őstag
-
-
Sk8erPeter
nagyúr
Persze, ez is jogos, de nem hiszem, hogy ha hosszabb távon is komolyan gondolja a dolgot, akkor komoly törést okozna az életében, hogy most kipróbálta a táblázatos megjelenítést... annak idején, amikor tanultam a HTML-t, én is kipróbáltam a táblázatos megjelenítést (akkor még nem attól zengett minden fórum, hogy ha beírod a <table> szócskát, akkor elvisz egy dühös raptor, és letépi a fejed
), és legalább szép lassan rájöttem, miért is tud undorító lenni, például akkor, amikor a táblázatba beágyazott táblázatot találod egyetlen kerülő megoldásnak. Hibázni is kell néha, még ha okos ember más kárából is tanul.
Szerk.: meg mint martonx írja, van, amikor nem úszod meg a gusztustalan kókányolást, milyen meglepő, hogy ez a különutas hülyeség és extraszopás igénye is a Microsoft nevéhez köthető...
(#1705) martonx:
Ezt én sem értem, hogy ehhez miért tartozik különálló renderelő motor. Ez még a 2013-as Outlooknál is így van? -
Sk8erPeter
nagyúr
A label tag használatára három jobb módszer kínálkozik hozzá kapcsolódó űrlapelemnél (amit tulajdonképpen leír a label, aminek a címkéje/felirata):
1. a label tag tartalmazza magát az elemet, amit leír:
<label>My label <input type="text" ... /></label>
vagy/és
2. a label tag tartalmazza egy for-attribútum értékében az általa leírt elem id-ját:
<label for="mytextfield">My label</label>
<input type="text" id="mytextfield" ... />
3. a kettő kombinációja:
<label for="mytextfield">My label <input type="text" id="mytextfield" ... /></label>Tehát ha már külön van választva a két elem, ahogy a példádban látszik, akkor érdemes id-val jelölni, hogy minek is a címkéje.
A felsorolt módszerek erősen javítják a felhasználói élményt, hiszen a fókusz így a labelre rákattintva is belekerül az általa "vezérelt" űrlapmezőbe.A példádat javítva id-kkel (ja, mondjuk mivel ez a 785-ös edit lett, valszeg nem a Te példád, hanem vetted valami Stack Overflow-s válaszból, ami ilyen szempontból "rossz" volt
):
http://jsfiddle.net/WX58z/785/Habár ez nem kötelező, rontja a felhasználói élményt, ha a labelre kattintva nem ugrik a fókusz a mezőre.
-
adam_
senior tag
Köszi, én sem értem már, hogy így hirtelen miért táblázatos rendezést alkalmaztam a form-ra, pedig már itt is, és máshol is sokszor láttam, mondták, hogy "szentségtörés" ez a módszer, és eléggé elavult.
Az őszintét megvallva, gyorsan össze kellett dobnom a form fület, ezért netről vettem az alapjait, valószínű egy jóval régebbi oldalt dobhatott ki arra a google, hogy "kontakt form", ahol és amikor még ez a módszer volt a best practice..
PumpkinSeed: Bootstrapet, vagy media queryket alkalmazva csináltad a responzív design-t?
-
honda 1993
senior tag
No de csak annyit tudunk, hogy akkor ha a gépen keresztül nézem meg a böngészővel, akkor úgy tűnik hogy műkodni fog.
én csak tartok tőle hogy akkor szembesülök majd valami hibával amikor megpróbálom telefonnal megnézni."Nem kötelező, nem is mindig kell, komplexebb oldalaknák fog ez előjönni." Nos az én oldalam szerkezete nem túl bonyolult, igazából egy amolyan "csempés" felülete van az egésznek, vagyis sok img_containert használok ,és ezekre kattintva töltődik be a tartalom.
-
honda 1993
senior tag
De megnéztem, csak én úgy érzem hogy nekem egyszerűbb lenne ebben a formában, márcsak azért is mert itt sikerült elérnem hogy ha kisebbre állítom a böngésző ablakát akkor működik a responzive.css fájl, és minden úgy néz ki ahogy elterveztem....
Van annak valami hátránya ha nem akarok több töréspontot? Én úgy érzem hogy az én oldalamra bőségesen elegendő lenne az amit már írtam nektek.
-
honda 1993
senior tag
Jólvanna, ez idáig is világos volt, csak azt nem értem hogy ha nekem 500px; van megadva, akkor az hogyan lehet hogy a telefonon automatikusan a mobil nézet jön be...
Hiszen a px; érték egy távolság, nem pedig egy méret.
Sorry a hülye kérdéseimért.Volna mégegy olyan kérdésem is hogy ezt : <link rel="stylesheet" type="text/css" href="responzive.css" media="screen and (max-width: 500px)"> vagyis az 500px; érték helyett mi lenne a leg ideálisabb ?
-
honda 1993
senior tag
Na de úgy ahogy pl ha HTML-ben létrehozok egy divet és utána tudok csak a css segítségével annak a divnek tulajdonságokat adni ,gondoltam hogy a media query is hasonlóan működik.
Nem kell semmilyen külön link sem a html kódba?
mint pl a <link rel="stylesheet" type="text/css" href="style.css">
-
honda 1993
senior tag
Megnezem majd a media-query-t is, de ha azt mondjatok hogy az a megoldas amit en alkalmaztam szinten elfogadhato, akkor lehet hogy egyelore igy hagyom....
Bar mondjuk en mar lattam olyan responzive oldalt ahol folyamatosan zsugorodott es rendezodott az oldal tartalma , a bongeszo ablak meretenek csokkentesevel.
Az enyem nem ilyen, de ha ezt is lehet majd hasznalni telefonrol akkor vegul is en elegedett leszek.. ( mas kerdes hogy az oldal latogatoi mit szolnak majd hozza.)Viszont ez az elso olyan dolog css-ben, amire valoban ugy jottem ra hogy hasznaltam a fejemet egy kicsit... Lehet hogy gyakrabban ki kellene probalnom?
szerk: van valami ami viszont nem az igazi, megpedig a " body".
Ugyanis ez tovabbra is olyan szeles mint a sima style.css fajlban, es nem tudom hogy mit kellene beleirni ahoz hogy olyan szeles legyen mint acontainerakarom mondani : page.Probalkoztam azzal hogy width: 500 px; de ez nem jo..
otlete van valakinek?
-
honda 1993
senior tag
En most csinaltam valamit, es ugy tunik hogy mukodik de kozben szinte biztos vagyok benne hogy az egesz ugy szar ahogy van
a head reszbe ezt irtam : <link rel="stylesheet" type="text/css" href="responzive.css" media="screen and (max-width: 500px)">
Mig a "responzive.css" fajlba mindent osszezsugoritottam annyira, hogy mobiltelefonos meretben is hasznalhatobb legyen.
Ezzel azt ertem el, hogy ha a bongeszo ablak merete kisebb lesz mint 500px; akkor lep ervenybe a "responzive.css" fajl.Tudom hogy nagyon nehezen lesz ertelmezheto az utobbi szoveg, de sajnos mivel nagyon kezdo vagyok a temat tekintve ( responzive design), nem igazan tudom megfogalmazni ugy ahogy kellene.
A kerdes csak az lenne, hogy mennyire van kozel a valos megoldashoz az amit itt most osszeganyoltam?
Igazabol csak megneztem egy par perces youtube tutorialt es utana probalkoztam vele. -
honda 1993
senior tag
Alap példa kódot kértem arra, hogyan igazítod középre, nem az egész weboldalt.
Tudom ,ertettem csak az a baj hogy sokaig tartana mire a forraskodot ugy modositom hogy csak egy alap forraskod maradjon belole. Tenyleg eleg hosszadalmas lenne, lehet hogy hamarabb jonnek ra magamtol a problemara mint hogy a forraskodot elkuldom.
Minden esetre koszonom a segitseget neked is es DNReNTI nek is.
-
Sk8erPeter
nagyúr
Nem tudom, szerintem ez már a felesleges agyalás kategória.
Kategorikusan nem érdemes kijelenteni, hogy erre érdemes, erre nem, úgyis a helyzet dönti el; na meg lehet tömörítve is átküldeni ezeket a fájlokat a hálózaton, lehet CDN-t használni, meg ott van a böngésző gyorsítótára (így többszöri látogatáskor gyorsítótártörlésig vagy fájlmódosulásig csak egyszer kell letöltenie a felhasználónak), meg aztán lehet, hogy a minimális letöltendő méret elérése a cél, de lehet, hogy az a 100 KB már pont nem számít, blablablabla, mindig attól függ.
Azzal sem értek egyet, amit DNReNTi írt, hogy "ágyúval verébre"-kategória lenne, minimalista oldalnál is megérheti a kapott szolgáltatások miatt (pl. reszponzivitás, amit nem kell megint megírni, de persze biztos van minimalistább stylesheet is).
De mindenki el tudja dönteni, hogy adott helyzetben megéri-e kézzel összerakni a stíluslapokat, vagy felhasználja azt a munkát, amit már más elvégzett helyette.==================================
(#1569) adam_:
Szerintem az ilyen pénzbe kerülő plecsnik helyett sokkal jobban megéri inkább referenciákat gyűjteni (akár haveroknak/családtagoknak/ismerős cégének/akárkinek fejlesztett, igényesebb honlap fejlesztése is jobb lehet; meg ha valamilyen papírról van szó, ami számíthat, akkor az inkább már egyetemi/főiskolai szakirányú képzettség), a munkáltatót az többnyire sokkal jobban érdekli. -
Sk8erPeter
nagyúr
Azért ez attól is függ, hogy van-e már kész sablon arra a bizonyos webshopra vagy sem, ha 0-ról kezdik írni, akkor a "nem sok mindent lehetne onnan hasznosítani" nem igaz, kapásból kézhez kapsz egy komplett gyűjteményt a reszponzivitás és még rengeteg más kialakításához, valami alapvető stílussal való felruházásához, persze aztán még erre ráépülhet az egyedi dizájn.
Ez sem fekete vagy fehér (szóval nem csak az van, hogy egyszerű oldalhoz oké, komplexhez nem oké), sztem a Bootstrapet vagy más hasonló frameworkszerűséget simán lehet kiindulási alapnak használni egy komplexebb oldalhoz is, szóval elég hasznos tud lenni, ha ismer ilyet.Szerk.: martonx megelőzött, közben ő is írt neked választ.
(#1562) martonx:
Egyetértek, tényleg nagyon jó a doksija a Bootstrapnek.(#1563) martonx:
Szerintem minimalista oldalra is jól lehet használni.A minimalista oldalt is simán lehet, hogy valaki mobilon is jól olvashatóvá akarja tenni, de nem akar tökölni az alap kézzel való megírásával. Mondjuk számolni kell azzal, hogy a Bootstrap saját fájlocskáit is be kell töltögetni.
-
martonx
veterán
Ezzel mondjuk vitatkoznék. Pont a minimalista oldalaknál nincs szükség bootstrapre elvégre ha minimalista, akkor nincs is mit használni belőle. És pont a komplex cuccoknál jöhet jól a benne lévő kismillió okosság.
Ettől függetlenül nem vagyok nagy barátja a frameworköknek, szvsz a legjobb ezek használatát minden esetben a minimálisra szorítani, és saját, direkt a célra optimalizált változatokkal kiváltani.
-
fordfairlane
veterán
A Google-t nem kell letölteni, egyébként ennyi az egész:
Itt becsekkolod a "Latin Extended (latin-ext)" opciót, és alul a hivatkozásban egyből látszik is.
<link href='http://fonts.googleapis.com/css?family=Open+Sans&subset=latin,latin-ext' rel='stylesheet' type='text/css'>
-
fordfairlane
veterán
Rákattintottam a linkre, kiválasztottam a webfont kit fület, a subsetet hungarianra állítottm, és letöltötem a zipet. A zip-et kicsomagolva a teljes opensans készlet benne van, én csak a light-ot próbáltam. Generál egy példa html-t, ebbe belenyúltam, hogy legyen benne őŐűŰ, és nekem így oké Firefoxban, Chorme-ban és IE-ben is. Legközelebb linkeld légyszi a Google webfontot, hogy ne kelljen ennyit szöszmötölni a teszteléssel.
-
adam_
senior tag
DNReNTi, Zedz
Ehhez a kódhoz lenne két kérdésem. Élesben valamiért a .title a:link {
text-decoration: none; } tulajdonság hatására sajnos ha ráviszem az egeret az "Adam" title-re, még aláhúzza, viszont most így beillesztve JSFiddleben meg nem az adott linket. Mi lehet a gond amiért JSben működik, de amúgy meg nem?!Valamint hogyan tudnám pontosan egy sorba hozni a címet és a menüt? Hiába adok a .title-re padding avagy margin-top: 10-20px-elt nem viszi egy sorban a menüvel.
-
DNReNTi
őstag
Gondolom pont az a cél.
(#1495) adam_
Kiegészíteném picit amit Zedz írt.
A blokk (block) szintű elem tulajdonságai:
- Mint ő is írta, előtte után sortörés van, ha ezt nem definiálod felül. (float)
- Ha nincs definiálva szélesség, kitölti a rendelkezésére álló teret. (Azaz a szülő elem szélességét)
- Ha nincs definiálva magasság, akkor a benne lévő elemek magasságáig terjed ki. (Ezért van, hogy pl egy üres <div> nem látszik, mivel a magassága nulla.)
- Definiálhatóak margin és padding attribútumok minden irányban. (Érdemes használni a box-sizing: border-box; fixet, megkönnyíti a matekot.)A sorszintű (inline) elemek tulajdonságai:
- Nem okoz sortörést, marad a "szöveg"környezetben. (Azért tettem "" jelbe, mert pl az img tag is inline)
- Csak jobb és bal margin definiálható.
- Nem akarok hülyeséget mondani, azt hiszem padding minden irányban alkalmazható.
- Nem definiálható magassága és szélessége.Így hirtelen ennyi.
-
adam_
senior tag
Köszi, elmagyaráznád nekem, hogy itt a fentebb linkelt oldalon pl. miért van számomra "furcsán" a span theo osztályában a WORK kijelentés? Az adott oldalon még több helyen találkozok hasonló megoldással. Ez miért is van így, miért van szótagolva a szó és így beillesztve az osztályba?
<div class="caplabels">
<div class=" singlecolumncap">
W
<span class="theo">O</span>
RK
</div>
<div class=" singlecolumndescription"> Branding, Identity, Packaging, Illustration </div>
</div> -
honda 1993
senior tag
Akkor megerositetted azt amit gondoltam, mert en is ugy hiszem hogy a meg megmaradt par regebbi tipusu monitor miatt nem fogom atvarialni ( hiszen azokon is rendesen mukodik) csak az egesz monitort kitolti maga a tartalom.
Es ezekbol a monitorokbol ugyan nem tudom hogy mennyi lehet meg hasznalatban, de az biztos hogy az ido mulasaval egyre kevesebb lesz beloluk.Koszi
-
martonx
veterán
Félreértés ne essék, én nem akarok az ASP.NET mellett pálcát törni, csak éppen a PHP ellen, és egy jó alternatíva például az ASP.Net, de itt a "például"-on van a hangsúly.
Egyébként "hello world" szinten szerintem semmi előnyét nem fogod látni, sőt azt fogod érezni, hogy bakker ezt egy 10 soros php file-al is meg tudnám csinálni.
Aztán amikor végigszenvedted magad életed első több fejlesztős, több emberhónapos projektjén PHP-ban, majd utána egy hasonlót megcsinálsz például ASP.NET-ben is, na akkor érezni fogod, hogy miről beszélünk.Mindenesetre egészen váratlan módon itt találsz hozzá anyagokat, egészen jó get startedeket, meg egy adag oktató videót is: www.asp.net Van hozzá, egészen naprakész (hehe, már amennyire bármilyen dokumentáció naprakész lehet) magyar nyelvű ingyenes e-book is link
-
martonx
veterán
A PHP egy típustalan script nyelv. Ezzel mindent elmondtam. Ettől persze még lehetne benne komoly dolgokat is csinálni, csak sokkal több macera.
Ráadásul mint típustalan script nyelv, szinte hívogat a gányolásra, elvégre emberek vagyunk, és mindenki szeret elfolyni a kisebb ellenállás irányába. Azaz pistike projektekhez sokkal egyszerűbb PHP-t használni. Viszont a projektek bonyolódásával elkezd visszájára fordulni a folyamat, és egy bizonyos szint felett már kb. csak szenvedés PHP-zni. Hogy hol van ez az inflexiós pont, az persze egyén függő.Az egyetlen kivétel a Facebook. De az is csak arra példa, hogy korlátlan tőkével a hátad mögött bármit megtehetsz, akár szarból is tudsz egész komoly várat építeni. Ráadásul FB esetében a PHP inkább mint csak a C fordító script nyelveként funkcionál, és kb. nulla köze van a tényleges PHP-záshoz.
Egyébként ha már script nyelv, akkor nekem a Python egészen bejön.
-
DNReNTi
őstag
Mindkettő, és egyik sem.
Én még nem határoltam el magam egyik oldalra sem, pedig el kéne, mert amíg mind a kettőt hajtom egyikben sem leszek kiemelkedő. Nem rég kaptam egy ajánlatot frontend pozícióba, talán egy picit közelebb is áll hozzám mint a szerver oldal. Ennek ellenére érdekel az is mi folyik a háttérben, így szívesen foglalkozok azzal is.
(#1394) Zedz
A JQuery pár éve istenkirályság volt, azóta viszont van HTML5 és CSS3, egy csomó alap dolog amire korábban JQ-t használtunk, már elérhető a használata nélkül, azok a dolgok pedig amikhez még mindig szükség van JS-re, az megoldható simán JS-el, feleslges overhead a JQ-t használni. Persze ezt nem lehet általánosítani, hasznos kis lib, de már közel sem annyira mint korábban.LESS vagy SASS/SCSS?
Szerintem a LESS egyszerűbb, könnyebb vele kezdeni, viszont épp ezért kicsit korlátoltabb is. Az SCSS nekem jobban kézre áll, sokkal áttekinthetőbb, kiforrottabb, saját függvényeket (akár rekurzív, vagy feltételhez kötött) írhatok, változókat használhatok, ésatöbbi. Ezzel még ugyan ráérsz, de ha majd ott tartasz, én a SASS/SCSS-t javaslom, aztán hogy majd neked akkor melyik áll a kezedre eldöntöd, sok különbség amúgy nincs. -
Jim-Y
veterán
Én enterprise környezetben egy hybrid html5 mobile appon dolgozom, de nem tartom magam frontendesnek, mert pl a HTML - hoz és a CSS - hoz csak nagyon alap szinten ertek, szóval magamat inkább web developernek nevezném. Mielőtt még valaki beszolna hogy az npm nem is build tool, azért írtam mert kisebb projekteknel az npm is simán lehet a build tool.
-
Sk8erPeter
nagyúr
Ha blokkszintűvé varázsolod az <a> taget, akkor annak is adhatsz blokkszintű stílusformázást, csak mondom, szerintem ez kicsit erőltetett megoldás, valaminek "álcázni" egy elemet.
Persze nyilván van, amikor az alapértelmezett stílust pont, hogy felül kell bírálni, bizonyos elemeket floatolni vagy inline-ná tenni, épp azért, hogy a megfelelő módon jelenjenek meg, ne az alapértelmezett módon (mint ahogy pont a listaelemeket is egymás mellé kell úsztatnod floattal), de ebben az esetben szerintem jobb eleve a jó megközelítést alkalmazni.
De hát ízlések és pofonok különböznek. -
Sk8erPeter
nagyúr
"Amúgy miért listával csináljátok a menüket a nav tagen belül? Akkor nem kell ilyenekkel szórakozni, a böngésző is tudja már, hogy ez bizony egy menü.
"
Az <a> tag - gondolom erre az alternatív megoldásra gondoltál, hogy csak ezeket használod list-itemek helyett - egy inline (szövegközi) tag, tehát alapértelmezetten csak olyan stílusok érvényesek rá, mint a többi inline-szintűre... hiába adsz meg neki mondjuk 300px szélességet, ha az csak az általa kitöltött helyet "foglalja" (pl. 100px-nyit). Egy menü elemeinek meghatározásához pedig a legtöbbször valamilyen - legalább minimális - szélességet meg szeretnél határozni.
Ezért tehát blokkszintű elemekre van szükséged. Például ilyen az unordered vagy ordered list (<ul>, <ol>). A menüelemek egyenként pedig szemantikailag pont megfelelnek egy lista egy-egy elemének (hiszen a menüpontok felsorolása is egy lista), ezért értelemszerűen az a jó, ha azt a taget használod a definiálásukra, amivel éppen listaelemeket határozol meg (<li>).
Lehetnek alternatív megoldások, de ez a logikus.
Nyilván nem véletlen, hogy a népszerű template-ek, front-end keretrendszerek, mint pl. a Bootstrap is a <nav>-on belüli <ul>-t használják menükészítésre.(#1328) Zedz:
"Először még listáztam én is, de nav óta már nem használom"
Akkor szokj vissza a használatára.(#1325) DNReNTi:
Nem csak "beidegződés", hanem van logika a használatában, lásd fentebb. -
DNReNTi
őstag
A kérdés teljesen jogos, mivel a nav tag-nek nem kötelező listát tartalmaznia, tehát tökéletesen jó megoldás lenne az is ha így használnánk:
<nav>
<a href="#">Menü 1</a>
<a href="#">Menü 2</a>
...
</nav>Magam részéről én még csak nem is gondolkoztam ezen.
Szvsz elsőrorban beidegződés, mint a float, használja mindenki ha kell ha nem.
A menü végül is egy lista, ráadásul (szintén szvsz) olvasmányosabb is listaként a kód. De ha mondjuk többszintű menük készítesz, akkor a fenti példa már elvérzik, be kell vezetni új osztályokat, akkor meg már minek vezetnéd be ha ott a jó öreg lista. Plusz: lehet vele ügyeskedni, ahogy a korábbi példámban írtam. Igaz, egy sima menü esetében eleve elkerülhető ez az ügyeskedés ha a fenti példát használod.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Rágyúr a macOS-re a 3DMark
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- Milyen processzort vegyek?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- További aktív témák...
- Eladó konfig! Ryzen 7 7800X3D 2TB SSD 64GB DDR5 RX9070XT 16GB!
- Új, makulátlan állapotú Samsung Galaxy Buds FE, fehér, fél év garancia
- Új, makulátlan állapotú Samsung Galaxy Watch7 44mm ezüst, 2 év garancia
- Új, makulátlan állapotú Samsung Z Fold 6 256GB Tengerészkék, független, 2 év garancia
- Használt TP-Link Deco M4 - AC1200 Router (Mesh-ként is használható)
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 5000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- Bomba ár! Dell Inspiron 15 3511 - i5-11GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gari
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG STRIX Z390-E GAMING alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A70/Samsung Galaxy A71/Samsung Galaxy A72
- Beszámítás! Apple Watch SE 2024 44mm Cellular okosóra garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest