- Honor 400 Pro - gép a képben
- Netfone
- One mobilszolgáltatások
- VoLTE/VoWiFi
- Apple Watch
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
Új hozzászólás Aktív témák
-
adam_
senior tag
A szakmában lévőkhöz szólnék. Mi a jellemző, arányaiban hogyan oszlik el a fejlesztés felépítettsége Frontendnél? Részletesebben kifejtve, mennyire jellemző, hogy egy adott CMS-re építenek honlapot, vagy anélkül. Mennyire "kérik" az ügyfelek, hogy Wordpress / Drupal / Joomla vagy valamely hasonló népszerű CMS-en legyen a honlapjuk? Mik a tapasztalatok?
Ez persze természetes, hogy elég változó, és szubjektív kérdés, de azért nem árt, ha az ember tisztában van bizonyos cms templateinggel is, mielőtt a szakmába áll, eddig én azt tapasztaltam.
Ti mit gondoltok erről?
Én jelenleg git + gui (nálam Sourcetree) -t használok, ti mely control system kombót használjátok a munkátok során?
-
adam_
senior tag
A fiddle előbb lemaradt
Bár most ez így Drupal / Foundation meg minden nélkül eléggé áttláthatatlan Fiddleben, de talán amit szeretnék, azt jobban kifejti. Talán.
Ehhez kapcsolódva egy hasznos media querynek tanácsnak nagyon örülnék.
-
adam_
senior tag
válasz
Sk8erPeter #2002 üzenetére
Igazából az ebben a hozzászólásomban [link] található login containert szeretném áthelyezni a jelenlegi poz.-ból legkisebb display méret mellett, egy másik konténer mellé a header felső részébe. Majd valamit kitrükközök media query segítségével.
Mondjuk az a baj ezzel a "toszigálásos" módszerrel, hogy egy teljesen más div containerbe szeretném áthelyezni az egészet, és a jelenlegiből meg teljesen eltüntetni, ez szimplán abszolút poziciónálással kivitelezhető? Készítettem egy JSFiddle is, bár Drupalban eléggé átszőtt php.val az egész, de így talán szemléletesebb. Szóval a logindropDown konténert szeretném áttenni mobilon headertoprightmenubar div konténer mellé.Sk8erPeter, a linkelt hozzászólásomban Drupal templatingről van szó, nekem régebben nagyon sokat segítettél Drupal témában, esetleg van tapasztaltod templating kapcsán is Drupal 7-nél? Ha igen, kérlek ránéznél a linkelt oldalon lévő kérdéseimre is? Nagyon örülnék.
Előre is köszönöm,
Ádám
-
adam_
senior tag
CSS és perpill Foundation 4 témában vágó dologról lenne szó.
Hogyan oldhatnám meg (külön még egy erre a célra létrehozott konténer nélkül!), hogy egy lenyiló menü mobil nézetben csak a headerTop részben jelenjen meg a menü mellett.. és az mostani helyéről(HeaderBottom) tünjön el?
Azt tudom, hogy Foundationben léteznek okosságok, amivel el lehet tünteni egy adott div osztály egy adott display méreten belül/kívül, viszont újból előhívni egy másik pozicióban kisebb display (jelen esetben mobil nézet alatt) ezt hogyan oldhatnám meg? Valamilyen custom media query okosság jól jönne.
Előre is köszönöm az észrevételeket.
-
adam_
senior tag
válasz
Sk8erPeter #1998 üzenetére
Köszi, hát szerintem manuálisan az alábbi breakpointok szerint szerkesztem majd tovább, és akkor nem nyúlhatok mellé:
@media (max-width: 479px) {
@media (min-width: 479px) and (max-width: 767px) {
@media (min-width: 768px) and (max-width: 991px) {
@media (min-width: 992px) and (max-width: 1199px) {
@media (min-width: 1200px) {Egy másik oldalt meg teljesen az elejéről elkezdek Bootstrapben, és az is egy + referencia lesz így.
A domaines kérdéskörre visszatérve még egy picit. Mit ajánlsz, melyik / melyek a legjobb ár/érték arányban lévő szolgáltatók a domain és a tárhely vásárlásra egyaránt? Külföldiben gondolkozom.
-
adam_
senior tag
Sziasztok, két kérdésem lenne. Mit gondoltok, egy màr relatíve kèsz honlapot hogyan tudnék responzívvá tenni a legjobb módon? Gondolok itt arra, hogy kezdjem el szépen Bootstrappel például a meglévő oldalt átszerkeszteni, avagy csak azt használjam fel a Bootstrapből ami nekem kell, etc. menu, egyéb "feature-ok", vagy ha nem vészes módosítgatásokat kell(ene) végrehajtanom, használjak egyszerűen kézzel írt media querieseket, az egy-két hozzászólással feljebb említett tartományoknak megfelelően a Bootstrap es egyéb frameworkok felhasználása nélkül? Mit gondoltok? Mi a tapasztalatotok?
A másik pedig, hogy a referencia honlapomnak szerintetek mely domainvégződés lenne a legjobb? Pl.: valakinek van tapasztalata a .me domainendinggel kapcsolatban? Arról olvastam, hogy pl. jól illik az online önéletrajz, portfolióval kapcsolatos oldalakhoz. Pl. kisjozsi.me
vagy hasonló.
A második kérdés nem igazán css téma, de remélem nem baj, ha itt tettem fel azt is.
Előre is köszi,
Ádám
-
adam_
senior tag
Köszönöm szépen mindenkinek, aki hozzászólt SASS témában. Ez alapján sikerült belőni, most már szépen megy a Koala segítségével. Az egyik kollégám szidta a Windowst, hogy nem jó semmire, én meg kezdőként még el is hittem neki, hogy nincs esély rá, hogy felhúzzam a gépre a SASS-t. Ezekszerint tévedetett.
A Koalaval kapcsolatban lenne egy kérdésem. Behúzom a projekt mappáját, amelyben ugye van egy SCSS és egy CSS mappa is külön már előre megszerkesztve. Viszont az SCSS mappában található scss fájl szerkesztésekor az elején ugyanabba a mappába létrehoz egy css fájlt is. Hogyan lehetne belőni, hogy a css fájlt a CSS mappában complieolja, és ne a SCSS-be?
Előre is köszönöm,
Ádám
-
adam_
senior tag
Létezik vmi bevált módszer, hogy Windows alatt normàlisa fusson a SASS? Próbáltam nodeJS, Ruby, és egyéb toolsok, pl.: http://mhs.github.io/scout-app/ segítségével, de egyszerűen nem megy. Még végső soron Visual Studiot ajánlották, annak van egy jó "kiegje" amivel talán lehetőségem lenne rá. Most egyenlőre ezért nem akarok Linuxot telepíteni, Mac-et venni.
Kezdő vagyok, de már most vili, hogy a Windowst miért nem fejlesztésekre alkották meg...
-
adam_
senior tag
Nem tudom ismeritek-e a http://quirktools.com/ oldalt, elég jó kis tesztelős téma.
Ehhez kapcsolódik a kérdésem. Elég bosszantó, amikor a 20. tablet/mobil fajtán tesztelem a honlapomat, és mindegyiken persze, hogy másképp néz ki. Egyenlőre "kézzel írt" media querykkel oldom meg a responsive elemeket, lentebb mellékelem. A mostani projektemben meg csak az szerepel, hogy "tabletre" is, meg ájfóónra is kellene fejleszteni. Még nincs mögöttem annyi projekt, hogy ezt tapasztalatból tudnám kezelni, de elsőkörben ezt az ügyféllel kell megbeszélni, behatárolni, hogy mely típusú tabletekre, etc. telefonokra kellene fejleszteni,? Általában ez is behatárolható a projektben (vagy csak mobil / tablet / desktop, esetleg desktop HD van? (és ugye itt jön, hogy mobilból és tabletből is már millió egy kijelzőméretű van...) ..
Vagy egyszerűen a kézzel írt media query-k helyett Bootstrap / Foundation etc. használatával ezek a cross-platform responsive problémák könnyedebben orvosolhatóak?
/* Smartphones (portrait and landscape) ----------- */
@media only screen
and (min-device-width : 320px)
and (max-device-width : 480px) {
/* Styles */
}
/* Smartphones (landscape) ----------- */
@media only screen
and (min-width : 321px) {
/* Styles */
}
/* Smartphones (portrait) ----------- */
@media only screen
and (max-width : 320px) {
/* Styles */
}
/* iPads (portrait and landscape) ----------- */
@media only screen
and (min-device-width : 768px)
and (max-device-width : 1024px) {
/* Styles */
}
/* iPads (landscape) ----------- */
@media only screen
and (max-device-width : 1024px)
and (orientation : landscape) {
/* Styles */
}
/* iPads (portrait) ----------- */
@media only screen
and (max-device-width : 1024px)
and (orientation : portrait) {
/* Styles */
}
/* Desktops and laptops ----------- */
@media only screen
and (min-width : 1224px) {
/* Styles */
}
/* Large screens ----------- */
@media only screen
and (min-width : 1824px) {
/* Styles */
}
/* iPhone 4 ----------- */
@media
only screen and (-webkit-min-device-pixel-ratio : 1.5),
only screen and (min-device-pixel-ratio : 1.5) {
/* Styles */
}Köszönöm a válaszokat,
Ádám
-
adam_
senior tag
Köszönöm, arra gondoltam igen, hogy egy 3 oszlopos layout magassága mindig megegyezik az adott kijelző maximális magasságával. Igen, és biker válaszára reagálva, a középső oszlopban található tartalom, ha hosszabb lenne, mint az adott konténer, akkor scrollozható legyen.
-
adam_
senior tag
Hogyan lehetne belőni, hogy egy 3 oszlopos layout magassága mindig az adott képernyő 100% legyen, se több, se kevesebb? Ergo, ha a footer és a header között egy adott tartalom rész hosszabra jönne ki mint az egész képernyő, oldalt egyszerűen görgethető legyen lefelé az adott tartalom.
Előre is köszönöm az instrukciókat.
-
adam_
senior tag
válasz
DNReNTi #1907 üzenetére
Köszönöm szépen, így már nem lesz gond, ha én is tesztelek manuálisan. Amúgy az általam linkelt oldal nem ehhez hasonló amit küldtél, csak ingyenesbe?
Igen, a SASS / LESS kombóval majd még ismerkednem kell, mert nem igazán ismerem a funkcióit még. De ahogy javasoltátok, azzal ráérek csak később foglalkozni..
-
adam_
senior tag
Sziasztok!
Ha egy oldal elkészült, egyszerűen teszteljem le minél több browseren / displayen, hogy hogyan néz ki rajta az oldalam? Vagy mi a "best practice"? Gondolok itt olyanokra, hogy pl. hogy ugyan ha szorgosan írogattam a prefixeket, hogy ne legyen kompatibilitási hiba a különböző böngészőknél, de mivan ha mégis valamit valahol kifelejtek? Nem létezik erre valamilyen oldal, ahova ha beillesztem a kódom, az magától korrigálja az adott kódot (etc. prefixekkel ellátja ahol kell), hogy a legtöbb böngészőnél szépen lehozza az oldalam?
Egy ilyet találtam, bár még nem ismerkedtem meg vele jobban, ez pl. arra szolgálhat? Mert ahogy olvastam, ez egy post-proci, miben más a SASS / LESS kombó, az már az írás pillanatában korrigálja prefixekkel, vagy teljesen máshol kapizsgálok?
Előre is köszönöm az észrevételeket a szakmában lévőktől.
-
adam_
senior tag
Szubjektív kérdéskör: Mit gondoltok a one page designról? Pl.
Érdemes ilyenekkel is kísérletezni, ha referencia-honlapokba gondolkozik az ember? -
adam_
senior tag
válasz
DNReNTi #1798 üzenetére
Igen, én is úgy látom, illetve dehogy látom még..
, csak sejtem, hogy nem kellene ezeket a határokat ilyen élesen meghúzni.
Ráadásul szigorúan véve ezt nem is nekünk kell elsajátítani, nekünk csak meg kell valósítani amit a graffer elénk rak. Ő meg vagy így rakja elénk, vagy nem.
Ez a mondatod azért megnyugtatott, hogy nem kell azért ezzel "ennyire precízen" foglalkoznom majd, bár most csinálok majd egy-két referenciahonlapot, amit ugye gondos tervezés idéz meg (papír, notesz a barátom). Itt most egyenlőre szűken behatárolva desktop-tablet-mobil nézetekre összepontosítok, ami nálam így fog kinézni:
/*mobile styles*/
@media only screen and (max-width: 480px) {
}
/*tablet styles*/
@media only screen and (min-width: 481px) and (max-width: 768px) {
}
/*desktop styles*/
@media only screen and (min-width: 769px) {
}Ez sztem bőven elegendő lesz nekem így elsőkörben.
De, hogy a különböző kijelzőkön, hogyan sminként épül fel a honlapom, maga a tervezési fázis ami számomra kb. most nehezebb, mint lekódolni az egészet.
-
adam_
senior tag
válasz
Sk8erPeter #1796 üzenetére
-
adam_
senior tag
válasz
Sk8erPeter #1794 üzenetére
Köszi, a media querykhez kapcsolódva. Mi az általános, ha egyáltalán van ilyen, a kijelzőméretek meghatározásánál? Nagyon leegyszerűsítve magamat, van desktopra, tablet meg mobil? (Bár csak ennyi lenne
...Vagy hogy szokták ezt meghatározni, hogy milyen kijelzőméretekre írják a queryket?
-
adam_
senior tag
CSS-HTML gyakorlásképpen megpróbáltam lemásolni a BBC.com aktuális indexoldalát. Ezt sikerült összehoznom: [link] Egyenlőre oohne JS-el, mivel azzal később fogok foglalkozni.
Ismét a szakértőkhöz fordulnék.
Valaki rákukkantana a honlap mögötti kódra, hogy struktúraügyileg okés vagy van még mit csiszolni rajta?
Megjegyezném az aside-nál, az "In your head" rész és az alatta lévő element poziciónálásának a kódját inkább ne nézzétek meg, sztem nem lett túl szép, de csak így tudtam összehozni.
Várom a kritikákat.
JA, és a search résznél még nem sikerült mindig belőni a szöveget félkövérre, hiába adtam be az általatok ajánlott kódot placeholderre. Ez egyenlőre ki van kommentelve CSS-ben.
Előre is köszi!
Ádám
-
adam_
senior tag
Zsenik vagytok, köszi! Nekem meg rámférne egy KV, ha ilyen bizb@szok miatt nem haladok.
Amúgy én jelenleg gyakorlásképpen nem nagyon figyelek arra, hogy ilyen -ms, -o, -webkit prefixeket írogassak, pedig nem ártana ugye?
Vagy később a preprocik majd ebben úgyis segítenek?
-
adam_
senior tag
Az alábbi problémám lenne, a kereső mezőt ilyenre szeretném megcsinálni:
Viszont hiába rakom be a background-color-t, és a background-image-et egyszerre, vagy az egyik, vagy a másik párhuzamosan nem jön elő. JSFiddle Hogyan lehetne ezt belőni?
A második kérdésem, a linkelt képen is láthatjátok, hogy az input box placeholdere "Search" vastag betűvel van írva, amikor még bele sem kattintanak akkor is. Hiába rakom az input boxban a font-weight-ot, boldra, akkor csak akkor teszik félkövérré a szöveget ha benne gépelek, viszont nekem már a megjelenés pillanatában is a placeholderemnek vastagítottnak kellene lennie.
Előre is köszi!
Ádám
-
adam_
senior tag
Csináltam ma bent a suliban egy honlapot, azt nagy elánnal haza is hoztam, itt meg a notebookomon elég gányul néz ki. "Welcome to Frontend Development" ! Mit gondoltok, a benti nagy monitorú gépre optimalizált változat legyen az elsődleges, és az én notimra meg írjak szépen media queryket?, hogy ezen is úgy jelenítse meg mint a nagy monitoron?
Igazából mindenhol %-os értékmegadást alkalmaztam, és törekedtem a px-es meghatározást kerülni.
De nem sokra mentem vele, mert ugye ami nagy monitoron 50% az a kicsin már össze-vissza töri a képet...
Mi a "best practice", ha az ember a monitor-független megjelenítésre törekszik? Az a baj, hogy most elég sok referenciahonlapot szeretnék csinálni, de sajnos a sulin kívül csak arra van lehetőségem, hogy egy 1360 x 768-as maximális felbontású notebookon fejlesszek, és így elég vaklövés lenne, ha a munkaadó amikor sasolja a honlapjaimat, össze-vissza csúszkálva találja a tartalmat.. Tehát az én esetemben nem elégséges "lefelé nézni" etc. tablet, mobil hanem még a nagyobb megjelenítéssel bíró monitorokra is ki kéne ötlenem valamit. Mit gondoltok, mi lenne a járható út? Bootstrap oszt kész?Valamint ti mely ingyen webhosztot ajánlanátok, ahova egy pár honlapot feltölthetnék? Több domainre szükségem lenne, amelyek lehetőleg stabilok..
Ezeket találtam, ezek közül valamelyikkel voltak, vannak tapasztalatok?Előre is köszi az észrevételeket,
Ádám
-
adam_
senior tag
válasz
Sk8erPeter #1723 üzenetére
"a mai fjúcsöröknek"
Akarod mondani fíííííííícsöröknek.
»»» feature:
USA: fiː'tʃəː· UK: fiːtʃər
vagy ˈfēCHər
kiejtés:
https://translate.google.com/translate_tts?ie=UTF-8&q=feature&tl=en
Sorry, nem tudtam kihagyni, mert már annyiszor írtad "fjúcsörnek".die Eigenschaft, oszt kész.
Németes vagyok.
..és köszi a hasznos tippeket!
-
-
adam_
senior tag
Biztos nem en leszek a referencia, de szerintem ma mar nem html tagekkel oldjak meg a szoveg vastagitasat, eldonteset, hanem css-el.
Ezenkívül a többi a struktúrában oké?
Illetve amig nem vagok a javascriptet addig szerintem ne gondolkozz olyanban, hogy CV honlap, vagy webfejlesztoi allas.
Egy erős alapfokú tudásom már van JS-ben, előlre tanultam, a tanfolyamon pedig a következő hetekben ismerkedünk majd meg a JS-el (JQuery,AJAX) nyelvvel részletesebben. Addig persze, hogy még perpill nem pályázok sehova.
Csak elsőnek a HTML-CSS felállással akarok biztos tudást megszerezni.
Zedz
A form lemaradt, a poziciónálást javítom. Köszi!
-
adam_
senior tag
válasz
PumpkinSeed #1714 üzenetére
Erre valaki rákukkantana, már korábban a "félkész" változatot feltettem nektek, ergo bírálatra, kérlek valamelyikőtök erre is ránézne Inspektorral, hogy kódügyileg szép-e amit csináltam? Egyszerű pár órás összedobott honlap, az első heti projektzáráshoz kell a suliban, de szeretném azt is tudni, hogy a mögötte álló kód is szépen, rendezetten nézzen ki.
Előre is köszönöm ezt, és az eddigi hasznos tippeket.
PumpkinSeed: Akkor beleadok apait-anyait, csak nem akarom túl "fellengzősre" se fogni. Főleg itt a németeknél.
Adam
-
adam_
senior tag
Lenne egy picit szubjektív témám, kérdésköröm, és kíváncsi lennék, hogy ti hogyan valósítanátok meg a következőket:
Mit gondoltok, ha csinálok egy referencia honlapot, amelyen többek között fent van az önéletrajzom, különböző oklevelek továbbképzésekről, motivációs levelem, referenciáim etc. , annak a honlapnak mennyire kell "fellengzősnek lennie"? Pl. a mai fjúcsöröknek mennyire kellene látszódniuk? Gondolok itt pl. a reszponzivitásra, minimalisztikus design, vagy a különböző JS,JQuery okosságokra (szépen popup-ban felnyiló képek, interkaciók satöbbbi..). VAGY legyen egy nagyon egyszerű sallangmentes honlap, akár normális középre igazított reszponzívitás nélküli? Ti hogyan oldanátok meg a designt úgy nagy vonalakban a mai piaci kritériumoknak megfelelően, és esetleg még mit tennétek bele az általam említett tartalmakon kívül, hogy elnyerjétek a munkaadó figyelmét? Mi lenne a TI adu ászotok?
Természetesen tudom, hogy a próbanap, állásinterjús teszt, etc. még! eléggé befolyásolja a dolgokat, de most csak elsőkörben a honlapra szeretnék fókuszálni, és egy olyat kifejleszteni, amellyel nőnek az esélyeim a többi pályázóval szemben az első lépésben.
Hogy egy konkrétabb példát említsek, pl egy ilyen fajta kialakításban gondolkozom jelenleg.
Előre is köszönöm a véleményeket!
Adam
-
adam_
senior tag
Köszi, én sem értem már, hogy így hirtelen miért táblázatos rendezést alkalmaztam a form-ra, pedig már itt is, és máshol is sokszor láttam, mondták, hogy "szentségtörés" ez a módszer, és eléggé elavult.
Az őszintét megvallva, gyorsan össze kellett dobnom a form fület, ezért netről vettem az alapjait, valószínű egy jóval régebbi oldalt dobhatott ki arra a google, hogy "kontakt form", ahol és amikor még ez a módszer volt a best practice..
PumpkinSeed: Bootstrapet, vagy media queryket alkalmazva csináltad a responzív design-t?
-
adam_
senior tag
Sziasztok! Webprogramozói kurzusra járok Németországba, és az elején az első hétbe már le kell adni egy komplett projektrevalót. Én ezt az oldalt készítgetem, lényeg, hogy minden egyszerű kezdeti 'tag" (szöveg,kép,videó,form..) szépen megformázva legyen rajta.
Valaki közületek, 5-10 percet szánna nekem arra, hogy az oldalt struktúraügyileg megvizsgálja valamely inspektorral? Nem tudom, hogy mennyire szép avagy "randa" a honlap mögött álló kódom.
Szívesen fogadom a kritikát, hasznos tanácsokat, amelyeket a jövőben elkerülve még jobb honlapokat tudok készíteni (és persze szép, átlátható sturktúrával a háttérben)
Előre is köszönettel,
Adam -
adam_
senior tag
Pár napja foglalkoztat egy kérdés. A Frontendesnek "mennyire van megkötve a keze", gondolok itt arra, hogy már mennyire készen kapja a designelemeket (szinek,képek,méretek...etc), és ehhez már csak "robot szerűen" le kell programozni az adott honlapot? Vagy ez természetesen cégtől is erősen függ?
Előre is köszönöm a szakmabeliek véleményét, és Boldog Karácsonyt nektek!
-
adam_
senior tag
Ismeri valaki innen a codeavengers.com-ot? Elvileg Certifikation-t is ad a kurzusok elvégeztével. Elkezdtem itt az ingyenes leckéket, egyenlőre nagyon tetszik a dolog. Igazából jövőre csinálok egy két hónapos kurzust, amit már korábban írtam, de szabadidőmben, amíg nem indul a kurzus, végigcsinálnék online kurzusokat is a témában. Ezzel magamat is fejlesztve, és ha még "papírt" is ad a végén róla, az plusz pont. Mit gondoltok, mondjuk ez elég jó árban is van közel 90 Euróért, összehasonlítva egy pár másik oldallal, ahol havidíjas a téma.
Vagy esetleg más online kurzust ajánlanátok? A codecademy.com-ot már kivégeztem a HTML + CSS, Bootstrapes kurzusokat, most a JS-nél vagyok, úgy 25% körül.Valamint a lynda.com-on már jópár videós kurzust végigcsináltam a témában. Ajánlom azt pl. nektek is jó szívvel.
Persze, tudom, a munkaadónak az számít amit tud az ember, és nem a papír. De azért a CV-kben jól mutatnak az ilyesmi dolgok pluszban, én úgy gondolom.
Nem beszélve, hogy gyakorlom addig is "interaktívan" a nyelvet a hagyományos könyves, jegyzetes gyakorlás/tanulás mellett. -
adam_
senior tag
Még közben eszembe jutott két kérdés, amit szeretnék itt leírni nektek, mert máskülönben elfelejtem.
1, A Bootstrapnél az egyedi stílus kialakítására (pl.: tegyük fel eltérő betűtípusokat, vagy színeket, vagy bármiféle módosítgatást akarok (nem a "gyári bootstrap-es typography-t szeretném használni... stb.) akkor arra példaként jó megoldás, ha létrehozok egy custom.css-t, amit belinkelek a html-ben, és amit szeretnék abban szépen módosítgatom?
2, A munka világában, "élesben" is már egyre több cég alkalmazottja (etc Frontendes-e) használja már ezt a Frameworköt? Ezek mellett meg AngularJS-t? Célzom arra, hogy pl. CV-ben jól mutat egy ilyen skill? Vagy még a szépen @media querykkel kialakított responsive designos tudás "feljebb értékelt"? Bár ha ennyire megkönnyíti a munkát a Bootstrap, akkor "hülye lenne az ember szépen egyesével media queryket írogatni", nem? Vagy teljesen rosszul gondolom?
-
adam_
senior tag
A Bootstrappel kapcsolatban lenne egy kérdésem, ami nem 100%-ig világos.
Az alábbi linken látható kódban, ugye van maximális felbontáson 4 sorom, és egy sor ez alapján <div class="col-md-4" elvileg négy oszlopból épül fel, holott 3-at látok?!
Itt elvileg részletezi, de sajnos nem teljesen világos, hogy miért van így:
"If you see the output of the above example in a laptop or desktop having screen or viewport width greater than or equal to 992px and less than 1200px you will find it has 4 rows where each row has 3 equal columns resulting in 3x4 grid layout."
Hogyan lehetne ezt esetleg borderrel is szemléletesebbé tenni, vagy nem így kell elképzelni? Igazából a gridsystemben a col-md-"szám" utal arra, hogy hány oszlopból épül fel az adott panel az összesen 12 lehetségesből?
Valamint, ha így adjuk meg az adott box osztályát, ami lentebb látható a 3. sorban, akkor az arra utal, hogy screen kisebb méretén hogyan jelenítse meg az adott boxot?, pl.: nagyobban col-sm-6 kisebb méretben col-md-4 felépítettségre, etc. osztályra vált?
<div class="container">
<div class="row">
<div class="col-sm-6 col-md-4"><p>Box 1</p></div>Előre is köszönöm a válaszokat!
-
adam_
senior tag
Összeírtam, hogy milyen sorrendbe tanulom a dolgokat, persze néha párhuzamosan ismerkedem újabb CSS okoságokkal is JS-el is, de nagy vonalakban így haladok:
- HTML5
- CSS3
- Javascript - JQuery
- Bootstrap/AngularJS (Framework)
- SASS/LESS (Preprocesszor)
- PHPMost körülbelül a HTML5 és CSS3 határain vagyok, és elkezdem az alapoknál a JS-t. Emelett ismerkedem mint már írtam a Frameworkökkel, most speciel a Bootstrap 3-as verziójával. A végére szeretném hagyni a SASS/LESS kombót * és a PHP alapokat. Megkérnélek titeket, hogy erősítsetek meg, avagy cáfoljátok, hogy jó "skilleket" tanulok sorban ahhoz, hogy a későbbiekben Frontend webfejlesztő legyek, vagy mivel egészítenétek még ki? Pusztán csak szeretnék visszaigazolást nyerni a szakmában dolgozó emberektől, hogy majd naprakész tudással léphessek a munka frontjára.
Ezért is előre, és a korábbi értékes hozzászólásokért nagy köszönettel tartozom felétek!
* Korábban írtátok, hogy a SASS/LESS ugyan fontos, de pár hozzászólással korábban inkább arra "buzdítottatok", hogy CSS, és HTML tanulás után inkább JS-el ismerkedjek, majd ha már mind a három nyelv profin megy, akkor jöjjön a SASS avagy LESS.
-
adam_
senior tag
A Bootstrap-el mennyire érdemes foglalkozni, és ha igen, milyen szintű CSS és HTML tudással érdemes hozzákezdeni, milyen tudásszinttől könnyíti meg a honlap elkészítést?
-
adam_
senior tag
válasz
fordfairlane #1536 üzenetére
Most már teljesen világos, hogy miért nem javasolt ezt még használni.
-
adam_
senior tag
Köszi, akkor ezt túltárgyaltuk.
-
adam_
senior tag
A hyphens tulajdonságot javasolt használi, illetve "bevált" szokás a használata, vagy inkább ezt JS-el oldjátok meg? Mivel ebben a közel féléves cikkben, és más forrásokból is olvastam már, hogy a böngészők támogatottsága még nem az igazi kifejezetten a hyphens CSS-es megoldásánál.
-
adam_
senior tag
Szuperek vagytok!
akkor next stop is JS!, majd kis PHP-zás, hogy a szerver oldalhoz is legyen rálátásom.
-
adam_
senior tag
válasz
DNReNTi #1526 üzenetére
Az a baj, hogy pl. a különböző videósorozatokban is mindig egy picit más van elméleti témában, innen is vettem pl. a div#header selector-t mivel az egyik helyen így írták, a másikon meg csak simán #header...-t alkalmazott a docens. De idővel bízom benne, hogy majd ez is rendszereződik.
Igen, gyakorlásképpen sokszor kinézek egy honlapot, ami megtetszik, és próbálom lemásolni. Ez általában sikerül is, viszont ahogy írtad a kód, az "nem túl szép". Ami elsőrendű lenne, na most ezen dolgozom még egy kicsit.
Mit gondolsz, egy "erős" CSS tudással térjek majd csak rá JS tanulásra / vagy a LESS-SASS kombóra?
-
adam_
senior tag
válasz
DNReNTi #1516 üzenetére
Köszönöm szépen a korrekciót, és az észrevételeket. Igen, néha eléggé túlbonyolítom a dolgokat, de ez csak idővel jobb lesz.
A linda.com féle gyakorlati videósorozatokat csinálgatom egy-két hónapja, végig CSS témában, majd utána térek majd rá JS-re. Jövőre pedig mint már írtam két hónapos intenzív kurzuson is részt vehetek, szóval elszánt vagyok.
-
adam_
senior tag
válasz
DNReNTi #1514 üzenetére
Köszönöm válaszod.
De pl. egy ehhez hasonló header + menüsávot érdemes kialakítani inline-block és abszolút-relatív viszony kombival? Valahogy így gondoltam:
[link]Még ehhez kapcsolódva. Hogyan tudnék a menüelem közé mint az eredeti linkelt oldalon nagyon halvány színű fehér bordert tenni? Ha ráteszek az a vagy li elemre mondjuk, akkor elcsúszik az egész border...
-
adam_
senior tag
válasz
PumpkinSeed #1512 üzenetére
.. és köszi a transition: 1s; tulajdonságot is, így picivel szebb az áttűnés.
-
adam_
senior tag
Valamint még ehhez a Spriteos megoldáshoz lenne egy függőben lévő kérdésem. Hogyan tudnám megadni a linkekhez tartozó szövegek pozícióját? Gondolok itt arra, hogy "Mikulás, Télapó, Virgács" szövegeket nem a figurák fejénél, hanem mondjuk a lábához hogyan tudnám helyezni? Akár úgy, mint a abszolút pozíciónálásnál top,left,bottom,right értékekkel is meglehetne, vagy center, top, bottom és hasonló értékek adhatóak csak meg?
Előre is köszönöm az észrevételeket és az esetleges javítást JSFiddleben.
-
adam_
senior tag
Mennyire célszerű, javasolt pl. egy footert float: left és position: absolute - relative kombó megoldásokkal megvalósítani? Ez a kevert módszer mennyire javasolt, ha arról van szó, hogy "szép kódot" csináljunk, ami átlátható és bevált? Például ilyen felállásban? Most csak úgy kísérletezgettem..
-
adam_
senior tag
válasz
fordfairlane #1506 üzenetére
Köszönöm az eddigi tippeket.
Itt a linkekkel ellátott box2-t miért nem helyezi egy szintbe a többi box elemmel?
-
adam_
senior tag
Mit gondoltok, ez jól összefoglalja jól a frontend skilleket? Tudom, hogy már korábban írtatok ezekről, de azért ezt még megkérdezném.
Pl, hogy a JQuery már "annyira nem a legfontosabb" megtanulni való dolog, ha valaki a jövőben Frontendesnek készül... azon kívül a korábbi írásokból leszűrve a többi helytálló nem?
Upd.1: Még egy jó kis cikk a témában.
Még ebből a cikkből kiemelném, hogy Knowledge of animation tools like Flash, tehát a Flash még pluszban manapság fontos, ha valaki Frontendes?
-
adam_
senior tag
DNReNTi, Zedz
Ehhez a kódhoz lenne két kérdésem. Élesben valamiért a .title a:link {
text-decoration: none; } tulajdonság hatására sajnos ha ráviszem az egeret az "Adam" title-re, még aláhúzza, viszont most így beillesztve JSFiddleben meg nem az adott linket. Mi lehet a gond amiért JSben működik, de amúgy meg nem?!Valamint hogyan tudnám pontosan egy sorba hozni a címet és a menüt? Hiába adok a .title-re padding avagy margin-top: 10-20px-elt nem viszi egy sorban a menüvel.
-
adam_
senior tag
Köszi, elmagyaráznád nekem, hogy itt a fentebb linkelt oldalon pl. miért van számomra "furcsán" a span theo osztályában a WORK kijelentés? Az adott oldalon még több helyen találkozok hasonló megoldással. Ez miért is van így, miért van szótagolva a szó és így beillesztve az osztályba?
<div class="caplabels">
<div class=" singlecolumncap">
W
<span class="theo">O</span>
RK
</div>
<div class=" singlecolumndescription"> Branding, Identity, Packaging, Illustration </div>
</div> -
adam_
senior tag
válasz
Sk8erPeter #1490 üzenetére
DNReNTi, Sk8erPeter Köszönöm szépen! Igen, a DevToolsokra nem is gondoltam hirtelen.
Technikai kérdés: A korábban linkelt oldalon elég sokmindent <div class="xy" </div> helyett <span class="xy"></span>-t alkalmaznak. Ez miben más, mintha div konténereket hozna létre?
-
adam_
senior tag
Ezen az oldalon található "effekt", amikor rámegyek a képekre, és alatta kis sávban egy átlátszó részen feljön egy szöveg, az milyen css tulajdonsággal állítható elő? Vagy ehhez is már JS kellene?
Úgy általánosságban kérdezném, nem tudom, hogy erre van-e "bevált módszer", de ha nektek valamilyen effekt, megjelenés megtetszik egy adott oldalon, amit a saját oldalatokon is alkalmazni szeretnétek, arra hogyan kerestek rá, néztek utána, hogy "hogyan csinálhatta az oldal eredeti tulajdonosa azt?". Gondolok itt a hasonló "képanimációkra", vagy animált menükre, ésatöbbi
-
adam_
senior tag
válasz
DNReNTi #1485 üzenetére
" Benne is van az átlinkelt oldalban. Az a tag blokkelem, amikor rámégy egérrel, az egész ami kifehéredik az mind maga a link. Tehát az a tag. Gondolom nálad a teret a li elem tölti ki, és inline van benne a link. "
Ha az li elem hover tulajdonságát teszem fehér hátterűvé [link], nem változik semmi. Nem erre gondoltál?
" Ilyen esetekben mint már írtam is korábban, teljesen felesleges float-tal szívatni magad, sokkal jobb megoldás az inline-block elemek használata. Egyébként, így, margin attribútummal beljebb tudod tolni. "
Próbáltam az általad ajánlott marginnal beljebb húzni, de valahogy arra sem reagált az éles oldalon. Így hát a javasolt display: inline-block metódussal próbálkozom. Itt viszont most nekem az a bajom, hogy a kép alá teszi ilyenkor a szöveget, és ha a szöveget oldalra tolom, a jobb oldali pozíciónak megfelelően, akkor a kép alatt üresen marad a hely. Hogyan lehetne ezt egy sorba hozni?
" Ehhez már JS is kell. Létrehozol egy osztályt ami a menüt fix pozicióba rakja az oldal tetejére. Amikor az oldal legördül egy adott pozícióba ezt az osztályt hozzácsapod az elemhez (a menühöz). Ez a linkelt oldalán nagyon rondán, inline van megoldva."
JS-el majd később szeretnék foglalkozni, de köszönöm, hogy írtad. Azt hittem simán CSS-el van megoldva. Azt hogy a linkelt Wordpress alapú oldalon mit is takar az inline megoldás, és miért "ronda", azt részleteznéd?
-
adam_
senior tag
válasz
DNReNTi #1483 üzenetére
Köszönöm a válaszod! A kódot egy oktatóvideóból vettem.
Ennek ellenére a tutorialban a megírt kód szépen hozza az átméretezéseket, ha kisebbre viszem a böngésző méretét.
Kicsit más:
- Az adott menüpontban hogyan lehetne beállítani, hogy link hover tulajdonság hatására ne csak a szöveg körül legyen fehér háttér, hanem az egész adott menüpont sávjában? Úgy mint ezen az oldalon: [link]
- A headerben található img-et, ami tulajdonképpen a logó, valamiért nem engedi beljebb helyezni a "Kezdőlap" menüponttal egyvonalban, holott a headerben található még egy p tag, ami jobbra van floatolva, és őt simán tudom mozgatni a jobb széléről. Mi lehet a probléma? Persze JSFiddleben simán megy: [link]
De valamiért az éles oldalon nem.
- Valamint még érdeklődnék, hogy az eredeti oldalon amikor görgetem le az oldalt, a menüsáv fixen felül marad, én az általam készített oldanál hiába teszem a nav elemet fix pozícióra, ha görgetem lefelé, ugyan felül marad, de így.
Egyrészt nem is pontosan felül marad az oldal tetején, hanem valamivel alá helyezi, másrészt a szélessége is valamiért lerövidül. Mi lehet ennek az oka?Bocsánat, hogy ha sokra sikeredett volna a megoldatlan problémám, de most épp ezek foglalkoztatnak. A célom, hogy egy Wordpress alapú oldalamat saját magam koppintsam html és css segítségével grides elrendezésbe gyakorlásképpen. A főoldal kreálásánál pedig ezeket nem sikerült még "lemásolnom".
Előre is köszönöm az eddigi és a mostani hozzászólásokat!
-
adam_
senior tag
Valaki elmondaná, hogy pl.: ebben a body tagben mit takar a 100% a font tulajdonságnál?
Valamint a Font tagben írt Georgia, "Times New Roman...", Times azért van így írva, mert pl.: ha a Georgia típust nem értelmezi a böngésző, akkor ugrik a Times New Roman-ra, és így sorban? Ezt a font-family - generic family, meg úgy ámblokk a font tulajdonság felépítettségét elmagyarázná nekem valaki?
body {
width: 960px;
background: #fff;
margin: 0 auto 2em;
font: 100% Georgia, "Times New Roman", Times, serif;
}Előre is köszönöm a segítséget!
Kérlek az előző h.sz.-ra is nézzetek majd rá.
-
adam_
senior tag
válasz
DNReNTi #1478 üzenetére
Köszi az új linket.
Erről mit gondoltok? Pontosabban arra lennék kíváncsi, hogy pl. a media query-ben alkalmazott méretezések responsive design esetén így ebben a példában általánosnak mondhatóak? Ezeket a méretezéseket %-ban és px-ben nagy vonalakban lehet alapul venni más oldalak kialakításánál is, ha a responsive design is szerepet játszik?
@media all and (max-width: 480px)
body {
width: 85%;
max-width: 1280px;
min-width: 960px;
}
@media all and (min-width: 481px) and (max-width: 780px)
body {
width: 90%;
max-width: 780px;
min-width: 485px;
font-size: 80%;
}
@media all and (min-width: 780px)
body {
width: 90%;
max-width: 480px;
}Gondolom az article, aside ... egyéb "részek" hossz/szélessége, már ezek mintájára szépen kiszámolgatható margin, padding, border ... méretekkel együttvéve, de most a fő body tagre és a media queryben alkalmazott min, max értékekre térnék ki, hogy mennyire tekinthetőek "iránymutatónak"?
Remélem érthetően írtam le, amit szerettem volna.
-
adam_
senior tag
válasz
DNReNTi #1475 üzenetére
DNReNTi, Most olvasom a grides linkelt cikkedben, hogy "grid is extremely new, not well supported", tehát egyenlőre a "régebbi" technológiák használata javasolt jelenleg a responsive design kialakításánál? Bár érdemes a griddel már részletesebben ismerkedni, mert a jövőben ez fogja átvenni a régebbi metódusokat? Mit gondolsz erről?
-
adam_
senior tag
A konténerek különböző elhelyezésére inkább a display tulajdonságot, vagy flexboxot érdemesebb használni? Vagy is-is? Mert most párhuzamosan tanulgatom a kettőt, de nem tudok különbséget tenni, hogy most mikor melyik célszerűbb...
.. és erősítsetek meg, hogy jól gondolom, hogy a float tulajdonsággal megoldható tájolást csakis a legvégső soron érdemes alkalmazni, vagy ez hülyeség?
Valahol ezt olvastam, hallottam.., és hogy elsősorban a display, flexbox-ra kellene hagyatkozni.
DNReNTi, Zedz: Köszönöm a válaszokat!
-
adam_
senior tag
Ha a honlap egységeik (header, wrapper, footer, article ... etc.) méretezéséről van szó, akkor a responsive design kialakítása érdekében a pl. a különböző div konténerek méreteit célszerűbb és érdemesebb %-ban megadni? Vagy érdemesebb külön erre is inkább @media tulajdonságot használni? Mi erre a "szabály"?
-
adam_
senior tag
válasz
Sk8erPeter #1462 üzenetére
Köszönöm a véleményeteket. Igen, Németországban élek már másfél éve.
-
adam_
senior tag
Igazából minden érdekel, de ha szűkíteni kellene a dolgot, akkor inkább HTML, CSS, Javascript irányba mennék el, inkább Frontend. De mivel érdekel a design és hasonló dolgok is (annak ellenére, hogy még nem mélyültem el a témában), azt is csinálnám emellett. Szóval olyan multifunkciósnak nevezném a dolgot.
De mivel a kurzus is inkább frontendre megy rá, meg azt tanulnom jelenleg is, tisztán frontendes is szívesen lennék.De ha már így felvetetted, tisztán a Webdeveloper mivel foglalkozik? Ő Backendes, vagy Back és - Frontendes is egyben? Mert persze a szó szoros értelmében ezt a pozíciót sem vetném el, de mivel úgy godolom, ő foglalkozik szerver oldali dolgokkal is, inkább első körben Frontendes technológiákra feküdnék rá, hozzám az áll közelebb.
Még egy kérdés akkor már.
Mely speciális szaktudással van nagyobb esélye, hogy az ember munkát kapjon? Frontend, backend, designer avagy a multifunkciós pozíció?
-
adam_
senior tag
Én januártól az alábbi 4 továbbképző - kurzuson fogok résztvenni folyamatosan 2 hónapon keresztül, ezt ajánlották számomra továbbképzésre speciell a frontendes területre. Feketével a kurzus címe, dőlttel pedig a kurzus tartalmi részei láthatóak. Szóval tanulni fogok elég sok mindenről, emellett magamtól még majd később PHP-zok és megismerkedem majd a CSS Preprocessorokkal is, de úgy gondolom a kurzus tartalmilag felöleli a frontendes programnyelveket és elvárásokat. Ti mit gondoltok erről? Vagy még majd mit lenne érdemes "hozzátanulni"? Apropó Photoshopos, Illustratoros okosságok mennyire játszanak fontos szerepet? Vagy ez egy külön műfaj "designer-meló", nem mindegyik frontendes állásnál kritérium? Vagy jó ha ezt is tudja az ember alapszinten?
Webseitengestaltung mit (X)HTML und CSS - Struktur,
Texte, Farben, Hyperlinks, Grafiken, Formulare, TabellenEinführung
Aufbau eines HTML5-Dokuments
Texte strukturieren
Farben
Hyperlinks
Grafiken
Listen
Formulare
Tabellen
Unterschiede zu XHTML und HTML4Webseitengestaltung mit (X)HTML und CSS - moderne
Weblayouts, Barrierefreiheit, Planen und Erstellen einer
eigenen WebsiteZusammenspiel von HTML5 und CSS
Grundlagen moderner Weblayouts
Standardkonformes Webdesign: Standards, Regeln
Meta-Tags
Suchmaschinenoptimierung (SEO)
Barrierefreiheit
Ausblick: JavaScript
Grafiken für Webseiten optimieren
Planung und Konzeption von Internetseiten
Publizieren der eigenen Webseite im InternetJavaScript, Basics
Einführung / Grundlagen
Erste Schritte
JavaScript einbinden
Sprachelemente
Kontrollstrukturen
Funktionen
Fehlersuche / Debugging
Das JS-ObjektmodellJavaScript - Aufbaukurs
Zugriff auf HTML-Dokumente
Ereignisse / Events
Cookies
DOM-Scripting / DOM-Manipulation
DHTML
Audio und Videosteuerung in HTML5
Ausblick: AJAX
Ausblick: JQuery -
adam_
senior tag
válasz
Sk8erPeter #1455 üzenetére
A CSS és HTML mellé ha piacképes Frontendes tudást szeretne szerezni az ember mennyire fontos még a keresőoptimalizálásban szerzett gyakorlat? Valamint a Javascripthez az AJAX?
-
adam_
senior tag
Valamint még az előző témához kapcsolatban elfelejtettem kérdezni, hogy az itt található kódrészletben a flexbox konténer flew-flow:row wrap; tulajdonság beállítása után mégsem töri meg az oldal kinézetét a különböző div konténereknél, ha kisebbre húzom az ablak méretét. Ez miért nem következik be?
Viszont ha a flex-flow tulajdonságot nem shorthandban írom, hanem így:
flex-wrap:wrap;
flex-direction:row; akkor gond nélkül működik a honlap törése kisebb ablakméretekben. -
adam_
senior tag
Sziasztok! A flexboxos elrendezéseket gyakorlom. Mit gondoltok ez az elrendezés miért nem hasonlít erre:
Elvileg a kódolt flexboxnak is így kellene kinéznie, ennek ellenére a különböző div konténerek teljesen máshol találhatóak. Mely tulajdonság "elírása" okozta ezt? Többször is összevetettem a példatárban található kódot az enyémmel, de mégsem jó.
Előre is köszi a válaszokat!
-
adam_
senior tag
válasz
Sk8erPeter #1448 üzenetére
Köszönöm.
-
adam_
senior tag
válasz
Sk8erPeter #1443 üzenetére
Hoppá, köszönöm! Itt a jó.
-
adam_
senior tag
Itt valamiért a termékeink menüpontból nem jönnek elő az alatta lévő menüpontok, ha ráviszem az egeret a hover tulajdonság alapján. Mi lehet a probléma?
-
adam_
senior tag
válasz
PumpkinSeed #1439 üzenetére
Köszi, így már jó!
DNReNTi Köszi neked is!
-
adam_
senior tag
Itt mi az a css tulajdonság, amellyel a textarea méretét tudom szabályozni? Gondolok itt arra, hogy a felhasználó csak egy bizonyos szélességig tudja széthúzni a beviteli mezőt a szöveg beírása céljából. Most sajnos úgy funkciónál, hogy magából az űrlapból is ki lehet húzni, ami 500px széles és középen található. Megadtam neki 250px szélességet, de mégis ennél "szélesebbre" is lehet húzni.
-
adam_
senior tag
Itt látható, hogy sajnos az animáció következtében amint megfordul a Chrome logó, mögötte a "Gyerek - div" -ben található szöveg valamiért nem látszódik a hátoldalán. Többször is már átnéztem a példát, de sajnos nem sikerült rájönnöm, hogy hol a hiba.
Előre is köszönöm az észrevételeket!
-
adam_
senior tag
válasz
fordfairlane #1427 üzenetére
Köszönöm, már jó!
Ennek a kódnak pedig ilyen kék-fehér csíkos hátteret kellene adnia, mégsem jön ki, mit rontottam el?
-
adam_
senior tag
A színátmenet használata linear-gradient, radial-gradient.. használata a komolyabb frontendes fejlesztéseknél mennyire használatos? Szívesen használt pl háttérképek, headerek, esetleg gomb designok kialakításánál?
Próbálok orientálódni, hogy mit érdemes jobban és mit kevésbé oda-vissza "vágni".
-
adam_
senior tag
válasz
Sk8erPeter #1422 üzenetére
Elnézést!
-
adam_
senior tag
Tudnátok ajánlani egy jól felépített, példákat tartalmazó, magyar vagy német nyelvű Javascript könyvet, jegyzetet, ami elsősorban kezdőknek szól, de "komolyabb" szintre is el lehet vele jutni a végére?
Nézegettem amazonon ilyen összefoglalós felépítésű könyveket, ezeket találtam, tanult már valaki ezen kiadó könyveiből, tapasztalatok?
JavaScript-kurz-gut-David-Flanagan
CSS-kurz-Eric-A-Meye
HTML5-kurz-Jennifer-Niederst-RobbinsNem hiszek az ilyen "Tanuljunk meg 24 óra alatt... " és hasonló féle könyvekben, azért keresnek egy igazán jót, és elismertet Javascript témában. Az általam találtak jó értékeléseket kaptak, de sajnos én még nem ismerem ezeket, és nem tudom, hogy érdemes lenne-e megvennem.
(#1418) adam_ Majd valaki erre is nézzen rá, köszönöm szépen!
-
adam_
senior tag
A transition tulajdonság használata mennyire jellemző manapság egy weblapfejlesztésnél? Gondolok itt arra, hogy a kép - áttűnéseket, effekteket főként CSS-el oldják meg, vagy Javascripteket alkalmaznak inkább erre?
Meg úgy ámblokk az "egyszerűbb" effektekhez CSS-t alkamaznak, a "bonyolultabbakra" Javascriptet, Jquery-ket? Mi a jellemzőbb? -
adam_
senior tag
válasz
DNReNTi #1391 üzenetére
A pénz nem számít, ingyen tehetném le, ha leteszem. Természetesen csinálok / meg már csináltam is pár referencia oldalt, amit be tudok mutatni, és ezt is mutatni fogom majd a későbbiekben, ha munkafrontra kerülök.
Akkor aktuálisan összefoglalom "magamnak":
Elsőként HTML5 + CSS3-at tanulok, kurzuson és azon kívül is.
Majd Javascriptet. (Akkor egyenlőre a Jqueryket csak "ismereti szinten" fogom elsajátítani majd)
Ezt követően jönnek majd az általad említett Frameworkok és CSS Preprocessorokban való elmélyülés.
Majd végül kis PHP-zás.A kurzus részemről pedig a tanulás szempontjából fontos, a papír csak "plusz" lenne.
Mennyire fontos még Frontendesként egy adott CMS rendszer alapos ismerete? Wordpress, Drupal? Munkaadótól függ, vagy alapból jó ha ért hozzá az ember? Mert Wordpress és Drupal ismereteim "alaposabbnak" mondhatóak már.
-
adam_
senior tag
válasz
Sk8erPeter #1388 üzenetére
A linkelt könyvre visszatérve. Ez csak HTML5 és CSS3 dolgokat tárgyal, jól teszem, ha elsőként a legújabb HTML és CSS szabvánnyal ismerkedem meg és nem a korábbi HTML és CSS változatok tanulásával kezdek?
Korábban már egyetemen tanultam HTML-CSS és egy kis Javascript programozást, igaz csak egy szemeszteren keresztül, azért is szeretném jobban elmélyíteni a tudásomat a témában.Gondoltam aktuálisan, naprakész tudást szeretnék most megszerezni, és egyre inkább előtérbe kerülnek a legújabb HTML5 és CSS3 "fjúcsörök", ezért én is up-to-dateben készítem magam.
Ti erről mit gondoltok?
Még egy kicsit on-topic. Lehetőségem lenne egy Adobe-Zertifikátot letenni Németországban, és ezenkívül még szeretnék más modulokat is tanulni. Mit gondoltok erről a Zertifikatról, és a következő "modulokról", amelyek ezen az oldalon találhatóak: [link] . Hasznos, érdemes, esetleg munkafronton Magyarországon vagy a régióban milyen híre van ezeknek a papíroknak?
Én azt gondoltam elsőként a HTML és CSS nyelvet tanulom, majd Javascript és Jquery lenne hasznos? .. ha front-endes elképzeléseim vannak a jövőre nézve a munka területén? Bár engem nagyon érdekel a PS-os webdesign tervezős téma is, bár nem sokat konyítok még hozzá, de pl. szívesen foglalkoznék azzal is.
Előre is köszönöm a Nagyok
véleményét.
-
adam_
senior tag
válasz
Sk8erPeter #1388 üzenetére
-
adam_
senior tag
válasz
Sk8erPeter #1386 üzenetére
Sk8erPeter, DNReNTi Köszönöm így már jó. Nem az első "félreírás" ebben a könyvben.
-
adam_
senior tag
[link] A divben található kép miért nem mozog a görgetés hatására a háttérképpel együtt? Holott overflow: scroll tulajdonságon van.
DNReNTi Köszönöm a tartalmas válaszodat!
-
adam_
senior tag
válasz
martonx #1374 üzenetére
Nem olyan régi könyv, elvileg 2014. szeptemberben lett kiadva.
Igen, IE8-at ír benne, hogy az nem értelmezi, kicsit levoltam maradva.Nekem amúgy IE9-em van, az alábbi kódot mégsem értelmezi, ha megnyitom a fájlt:
background-repeat: no-repeat; background-origin: content-box;
background-position:-100px 200pxHolott Chromeba, Mozillába hibátlanul fut. Najó, ideje frissítenem az IE-em.
-
adam_
senior tag
Folyamatosan tanulom a CSS3-at és hozzá a HTML5 nyelvet. A könyvben elég sokszor felmerül, hogy az IE ezt, meg azt nem értelelmezi CSS formázás kapcsán. Kérdezném, hogy aki Frontend fejlesztéssel foglalkozik már régebb óta, mi a tapasztalata, a fejlesztők ezzel hogyan "szembesülnek"? Egyszerűen úgy fejlesztenek, hogy azokat a CSS parancsokat kerülik, amelyek IE-nél problémásak, vagy egyszerűen az IE-t nem veszik figyelembe a frontend fejlesztésnél mert ezekből kiindulva elavult lenne?
Pl. most a background-clip és background-origin parancsoknál tartok, és ezeket egyáltalán nem értelmezi az IE, ami szerintem elég problémás a fejlesztésnél, amikor arról van szó, hogy minden böngészőn ugyan úgy jelenjen meg az oldal.
-
adam_
senior tag
válasz
Sk8erPeter #1364 üzenetére
Igen, most úgy kezdtem el, egyszerűen belinkeltem a másik html-be az alap stíluslapot, és az alap stíluslap aljára tettem egy sor kommentet az aktuálisan szerkesztett html nevével, és az alá írom, ahol módosítás van. Nem tudom, hogy ez "szép" módszer-e és átlátható kódot eredményez..
-
adam_
senior tag
válasz
DNReNTi #1361 üzenetére
Na, összelegóztam pixelenként... [link]
Köszi!
Másik kérdésem. Ha nekiállok egy másik oldal elkészítésének, viszont a stílus nagyjából ugyanaz mint az indexlapomon, akkor mi a legbeváltabb módszer a stílus átvitelére? Gondolok itt arra, hogy hozzak létre még egy css-t, pl. style2.css névvel, majd ctrl+c, ctrl+v az eredeti stíluslapról, és ahol kell módosítgatom az új lapnak megfelelően?
-
adam_
senior tag
válasz
DNReNTi #1359 üzenetére
Az én módszeremmel nem lehetséges? Nem tudom melyik képbe/-hez tudnám hozzátenni. A felső rész áll egy wrapperből, amibe van a logó bal oldalt, mellette a szöveg, majd a menüsáv, ez alatt van a header, amiben a zebrás kép van. És én ezt a madarat a #wrapper jobb felső sarkába szeretném "ültetni".
-
adam_
senior tag
Hogyan tudnám a képen alul látható madársziluettet a header sarkára fölülre "ültetni"? Én így próbálkoztam:[link]
Egyszer sikerült is a madarat jobb felső sarkára "ültetni", viszont gondolom a header abszolút poziciójának következtében az egész content rész a header alá csúszott, viszont a madár a helyén volt.Mi erre a legjobb módszer, mit rontok el?
Előre is köszönöm a válaszokat!
-
adam_
senior tag
válasz
fordfairlane #1354 üzenetére
Nekem is érdemes volt!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Linux kezdőknek
- Milyen egeret válasszak?
- Metal topik
- Dune: Awakening
- Bittorrent topik
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Kivégzi a Firewire-t az új macOS verzió?
- További aktív témák...
- DDR5 GAMER PC: Új RYZEN 7 8700F/9700X/9800X3D +RTX 4060/5060/4070/5070 +16-64GB DDR5! GAR/SZÁMLA!
- Dell Latitude 7410 Strapabíró Ütésálló Profi Ultrabook 14" -80% i7-10610U 16/512 FHD
- Szép! HP EliteBook 850 G8 Fémházas Multimédiás Laptop 15,6" -65% i7-1185G7 32/512 Iris Xe FHD Magyar
- HP EliteBook 850 G8 Fémházas Multimédiás Laptop 15,6" -65% i7-1185G7 8/512 Iris Xe FHD Magyar
- 512 Gb-os NVME-k
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 8700G Processzor!
- Lenovo Thinkpad T14 üzleti i5-10310u 10th gen. 8-32Gb RAM 256GB-1TB SSD gar.
- Bomba ár! Dell Latitude 7390 2in1 - i7-8G I 16GB I 256SSD I 13,3"FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gar
- LG 77G3 - 77" OLED evo - 4K 120Hz 0.1ms - MLA - 2000 Nits - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDMI 2.1
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged