- iPhone topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy S21 Ultra - vákuumcsomagolás
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- CMF Phone 2 Pro - a százezer forintos kérdés
- Milyen hagyományos (nem okos-) telefont vegyek?
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Egyre csak fejlődik az AI, emberek tízezreit rúgja majd ki a BT
-
Mobilarena
--- Még az új vizsgarendszer előtti információk, majd frissítjük! ---
Gyakran ismételt kérdések
Olvasd el a cikkeket itt.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Beniii06
addikt
Jól van, nem kell komolyan venni. Gondoltam, hogy cisco-s dolog érdekel(mivel ez a topik neve is). Én csak próbáltam felkavarni az állóvizet, más vette a poént/célzást, te nem. Ha szószerint lefordítod, inkább ahhoz van köze amit belinkeltem és nem a vlanokhoz.
MÁS: Ilyen router-on-stick-es dologról még nem hallottam, igaz csak alap szintig tanultam cisco-t(nincs vizsgám belőle, az összefoglaló tanulmányozásán kívül még mindig nem világos hol(csak BP vagy online?)/mikor(negyedévente?) lehet vizsgázni mondjuk). Jelenleg más szakirány miatt szünetel a cisco, de érdekelnek az ilyen dolgok hobbi szinten, ezért is nézegetek be a topikba néha és ha nem sikerülne azzal elhelyezkedni, akkor belekezdenék komolyabban is ebbe. Az lejött olvasgatva, hogy a tanfolyamok online önszorgalom alapúak(videók, prezentációk, net). Egy CCNA-ra mennyi idő felkészülni kompletten, ha előlről kezdi az ember?
-
Cyber_Bird
senior tag
En javaslom neked, hogy olvass meg utana ezeknek a dolgoknak.
Latszik, hogy jelenleg meg nem igazan vagy tisztaban a halozati alapokkal, megis vizonylag komplex megoldast szeretnel.
Nem vagy kivancsi alternativ megoldasokra, amik jobbak arra a celra amit szeretnel, hanem a fejedbe vettel valami elgondolast, es ahhoz ragaszkodsz, es arra varsz el megoldast masoktol.
Volt par ilyen kollegam, feladtam reszukre a tanacsadast.Olvass el egy ccna Official certification guide-ot(ket konyv), aztan ha azzal tisztaban vagy mar, es erted, hogy mi hogy mukodik, akkor terj vissza erre a dologra.
U.i.: Ha felreismertelek, akkor bocsanat, de a kommentekbol eddig ez jott le.
-
crok
Topikgazda
Én inkább a miértet szeretném megérteni, hogy miért kell a VTP. Gyakorlatilag 2 L2 eszköz lenne összekötve két L3 porton keresztül, valahogy bridge-elve. Miért nem sima routing, subinterface-eken? A két VLAN száma és a benne levő eszközök subnetje ugyanaz kell legyen a két L3 port mindkét oldalán? Akkor most tegyük fel, hogy ez a router kap egy csomagot, ami pont beleesik egy olyan VLAN-ba, amit bridge-el. A VTP (tegyük fel) megy és mindkét L2 eszközön megvan már a VLAN. A routeren akkor is meg kell csinálni az L3 interface-t (BVI) mert valakinek csak route-olnia kell valamint akkor amíg pl. nem tudja a router hogy a cél IP merre van (MAC táblában nincs entry, nincs ARP) akkor a két L3 porton, ami bridge-elt, és BVI-t kellett készítened, szóval 2 L3 porton kellene kiküldened ugyanazt az ARP kérést..? Ez szerintem a networking megerőszakolása lenne, értelmét vesztené az L3 port, az az ASIC nem erre lett kitalálva.
Ha nem kéne a VTP meg a több-VLAN-egy-porton akkor mehetne az IRB is.
Se az MPLS se az L2TP nem erre való (na jó, az L2TP kicsit akár erre is jó lehetne) de az L2TP-hez (de az MPLS-hez is) még kellenének végpontok de itt csak egy szem router van. Licensz baj nem lenne mert ezekre a 15-ös IOS is még úgy szedhető le hogy az IOS-ben eleve benne van a feature set és nem universal, nem kell licensz, csak a megfelelő feature set-es IOS-t kell leszedni és rátenni (enterprise vagy magasabb).
Szerintem itt marad a router-on-a-stick (konfig alapján amúgy is az van, a router subinterface-ek + a switch trunk portok miatt mondom) csak át kell tervezni, hogy melyik L3 port mögött milyen VLAN-ok lesznek és milyen (különböző) subnetekkel. Szerintem a VTP-s elgondolás itt nem fog összejönni. -
kowika87
tag
Ugyan még VTP-t sosem láttam MPLS-en (ami ugye VPLS mivel L2 service-re kell) atlökni de a következőkre lesz szükséged:
- VRF
- IGP
- LDP
- MP-BGP
- VFINamost az első 4-hez nem is kell talán semmi extra csak licensz max de a VPLS-hez szükséges feature-k ha jól tudom csak ASR routereken megy IOS-XE vagy XR. Vagy esetleg Juniper. Ha laborozni akarod akkor CSR1000v-vel össze lehet hozni en mar jatszotam vele bár nem a VTP miatt. Ennek konfiguralása elég összetett nem biztos hogy egy konkrét példa pont nálad is menni fog.
L2TPv3 talán egyszerűbb konfigolni de ahhoz is licensz fog kelleni. Ha laborozol akkor mindegy de VTP miatt L2TPv3 licenszre beruhazni nem lesz egy plusszos ROI. A másik bibi hogy ahova te szeretnél L2TPv3-t a 3560 ezt nem tudja.
-
crok
Topikgazda
Egy L2 dolgot akarsz ráerőltetni L3 portokra.. ez így nem fog menni.
Egy router-on-a-stick meg a switchek legyenek daisy chain-ben mint a többi ami már eleve így van, ennyi.
Ahogy leírtad itt nem lesz olyan forgalom amiben szűk keresztmetszet lesz az hogy egy GigE uplink van.
De ha mindenképp akarsz redundanciát, akkor gi0/0-t meg gi0/1-et bridge-elt össze (vigyázz, lesz STP és egyszerre úgyis csak egy forwarding port lesz) és feszíts ki egy "tranzit" VLAN-t oda és route-olj a 3560-al (mert tud L3-at). Meg ez egy kicsi háló.. kell neked ide VTP egyáltalán?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kérlek használd a keresőt, mielőtt kérdezel!
- Olvasd el a téma összefoglalót mielőtt kérdezel!
- A dumpok és a warez tiltott témának számítanak!
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Nintendo Switch 2
- iPhone topik
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- OLED TV topic
- Borotva, szakállnyíró, szakállvágó topic
- PlayStation 5
- VR topik
- Lexus, Toyota topik
- További aktív témák...
- AKCIÓ! Gigabyte H610M i5 12400F 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Be Quiet! 730W
- Kimaxolt verzió! - 100 - Lenovo Yoga Pro 9 (16IRP8) - Intel Core i9-13905H, RTX 4070, 1TB SSD, 64GB
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 27CN650N-6A - Felhő Monitor - 1920x1080 FHD - 75Hz 5ms - USB Type-C - Quad Core - BT + WiFi
- Honor Magic5 Lite 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged