- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Ilyen lesz a Fairphone 6
- 45 wattos vezeték nélküli töltés jön az új iPhone-ba
- Motorola Edge 40 - jó bőr
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Magyarországon is kapható a Moto G85 5G
- Karaktere biztos lesz az első Nothing fejhallgatónak
- Netfone
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
Új hozzászólás Aktív témák
-
laika1200
csendes tag
válasz
gliga69 #16041 üzenetére
Tegnap sikerült találkoznom egy olyan notival, amit egy országos átvevőpontokkal rendelkező "nagy" cégnél javítottak nem olyan régen, bga hibával. Drágán. A notit én bontottam meg a szerviz óta először. A "tisztelt kolléga" aki a notit "javította" túlhúzta a csavarokat, ezzel 4 rögzítési pontot kitépett a bölcsőből. A hűtő lamellái között otthagyta a porpaplant, arra nem vette a fáradtságot hogy a gyári, kiszáradt, töredezett hővezető padokat kicserélje. Az IGP nem volt cserélve, forrasztva, a gyári ragasztása érintetlen volt. Magyarán nyaloszkópra indult neki (rs780m, az szokott) aztán már rakta is össze. Ha így dolgozik egy országos szerviz akkor én minden ettől korrektebb megoldásnak csak tapsolni tudok. Ettől itt szerintem bármelyikünk lelkiismeretesebben dolgozik, de mi nem vagyunk/nem lehetünk szakmai fórum.
-
Reggie0
félisten
-
hoax
senior tag
válasz
gliga69 #14891 üzenetére
Ez a rézlemez dolog nekem sem nyerte el a tetszésemet. Természetesen én is találkoztam olyannal ami le volt sarkazva, pont ezen oknál fogva. Inkább megveszem az 5W/mK Phobya gap pad-et... Pont most gondolkozom ezen a típuson, de az már tényleg kicsit húzósabb árban van.
-
-
f27
senior tag
válasz
gliga69 #14766 üzenetére
Pont ez az hogy igy valogatom ki a jobb cellakat.
A fix akkut akarom csak fixre epiteni,mikor mar a legjobban ossze valogattam.
Ma mentem vele 25km tavot 50-60km/h tempoval .
Kivancsi vagyok menyit kajalt ki az akkubol.
Amugy ugy tunik hogy kicsit kezdi ossze szedni magat az akku,mert mar 650wh is kitudtam szedni belole. -
Reggie0
félisten
válasz
gliga69 #14673 üzenetére
Szerintem a bme vik villamos energetika tanszek villamos gepek es hajtasok csoport weblapjan erdemes korulnezni, hatha van fent tananyag, bar az uj rendszer mar jelszot ker de lehet h fent maradt valami a rrgi oldalakon. Illetve elvileg torrenten vannak bme vik-es tananyag gyujtemenyek.
-
f27
senior tag
válasz
gliga69 #14662 üzenetére
Igen,elvileg megadjak minden esetben a motorok teljesitmenyet,mint en esetembe a max 35A felvetelt 55V-on
Ezert akarok en egy 44A akkupakkot ossze alitani,hogy az akkubol megcsak 1C-vel sem keljen merulnie.
Viszont ugyebar az alap (regebbi) notebook cellakat is lehet 2-3C vel meriteni serules mentesen.
Az ujabakat pedig akar 8-10C vel is.A lipo akku is jo otlet,sot kulfoldon hasznaljak is eloszeretettel,viszont a lipot nemlehet teljes feltoltesen tarolni,tehat sokkal macerasabb.
Ugy birna sokaig,ha feltoltened tarolo szimtre ami 60-70% es mikor hasznalni akarnad akkor toltened fullra.
Viszont minden modellezos tudja,a lipo akku akkor a leg erosebb,mikor egyszer lemerited es ujra toltod.
Na ez a biciklinel plane maceras dolog lenne.
Es ugye a tulmeritesre is nagyon alergiasak.
De a kintieknek van penzuk arra hogy evente vegyen egy 300ezres pakkot bele. -
Reggie0
félisten
válasz
gliga69 #14662 üzenetére
BLDC-k altalaban negyszogmezosok es nem szinuszmezosok a nagyobb kihasznaltsag miatt, igy trapezarammal kell meghajtani, nem szinuszossal, emiatt a megadott nevleges aram csucsaram(a trapezossag elhanyagolhato).
A fazisszamtol fuggo eredo aramot es a tobbit este, most rohannom kell meloba. -
f27
senior tag
válasz
gliga69 #14656 üzenetére
A vegkifejlett sarkany ha ugy velem tokeletes,akkor veszek bele uj cellakat,de ameg csak dolgozgatok rajta,szerintem tesztelgetshez megteszi a bontott akkuk is.
Sok a szopas veluk hogy kivalogassam,de ehez van egy komoly toltom ami szetvalogatja nekem ellenalas es teljesitmeny/elhasznalodas szempontjabol.Megmutatom ha sikerul osszetennem.
Az elso vazam az szerintem napokon bellul akar talpra is alhat,viszont mar most tudom hogy nem ez lesz a jo megoldasMost vettem ujra vasanyagokat es elkezdek majd egy masikat is ossze tenni,viszont az alap elv jolesz tehet megyek vele kicsit hogyan viselkedik menet kozbe.
-
Tamás9x
őstag
-
válasz
gliga69 #14462 üzenetére
Tényleg a f@sz kivan a makkforrasztókkal!
Karcmentes Lenovo E431, gyönyörű állapotban. Nincsen kép, de "alatta" a gép működik. A szokásos hiba, GPU vastagréteg hordozójának vagy a flipchip-nek forrasztása elgyengült. Mondom az ügyfélnek, hogy cinkes a rework, mert meg kell néznem, hogy full underfil-es vagy csak a sarkait maszatolta be Lenovo. Mondta, hogy volt már egy vidéki szervizben és ott alaplap cserét mondtak. Mivel a legtöbb szervizben, ha ram csere után nem éled fel a gép az egyenlő az alaplap cserével, így nem estem volna kétségbe, de ez egy olyan szervizben járt ahol tudom, hogy azért láttak már alulról BGA-t, ezért aggodalommal töltött el az információ.
Nem is alaptalanul, mikor oda jutottam, hogy a GPU hűtését el kezdtem lebontani szemet szúrt a gépház egyedi dizánja:Hát bizony a gyanúm beigazolódott, ezt megküldték makkforrasztóval! Tuti, hogy nem forrólevegős pisztoly volt, vagy jobb esetben egy Leister, mert az azért rendesen eltaknyolja a műanyagot, hanem valami konszolidált cucc, ami normálisan melegít:
Mivel már nem ez az első eset amivel találkozok, meg a Lenovo gyémánt keménységű undefill-jével sem volt kedvem megküzdeni, így javasoltam az ügyfélnek, hogy a gépet veszélyes hulladékként diszponáljuk. Megkapta a RAM-ot és a HDD-jét meg a CPU-ját, mert azokat még tudja valamire használni. A többit meg nálam hagyta, hogy próbáljam meg eladni.
Esetleg arra lenne tipped, hogy bele lehetne a gépbe sütni egy csak Intel HD-s konfig BIOS-át? -
válasz
gliga69 #14437 üzenetére
Nem csodálom, hogy ki vagy borulva; mostanában én is egyre több javíthatatlan gépre futok rá. Az egyiken a múltkor már az előmelegítés során már billegett a chip a hólyagon ami alatta volt. Először azt hittem, hogy a forraszanyag ugrott össze középre, de aztán láttam furunkulust mikor leemeltem.
-
f27
senior tag
válasz
gliga69 #14434 üzenetére
Sajna mar nem,mert magat a chip kimaszkolasat mart megcsinaljak,utanna 600fokkal megkuldik.(ma jottek hozzam capton szalagert es montak igy javitanak egyfolytaba)
A chip tetejen semmi sem latszik,alul elvan egve minden.
Hiaba a sok celzas,mert en ramerek tenni 1 milliot arra hogy 1000chipet leforrasztok elotted es egyetlen egy nel sem lesz holyag.
Te ramered tenni?
En nem csak megepitettem valamit hanem konkretan a tutit epitettem meg.
Mindezt az is bizonyItsa,hogy ahol nemjon ossze ,en is cserelem a chipeket.
Illetve ha vissza hozzak oket 4-6-8-10 honap utan hogy lealt,es cserelem a chipeket en is.
Szal ne egy profi szervizben keresd a hibat,mert ez kezd uzletrontasnak minosulni.
Ensem ugatok itt le senkit akik cserelik az uj chipeket garanciava majd 1-2 honap mulva nalam kot ki a gepe,es azt mondjak a tulaj ,oda vissza nem viszik tobbet hiaba a gari ra.
Szoval maradjunk annyiba az en javitasomat a budos eletbe nemfogod meglatni Magforasztas utan!!! -
-
ielektros
senior tag
válasz
gliga69 #14217 üzenetére
Jesszom. Hol elsz te vaze?
Na mondjuk pont tegnap lett tele a tokom a tolomerokkel.
Van itt 2 Mitutoyo, 1 Mahr meg egy Käfer. Hat baz en nem tudom. Akarhogy merek veluk (tudom hasznalni) van koztuk mindig 5 szazad. Jojo illik egy szerszamot hasznalni, de nem kuldhetem az ugyfelnek a tolomerot, hogy azzal merje meg amit csinaltam es ne az ovevel.Nem gyartok sorozatban de pont tegnap esztergaltam le egy trapezorsot egy 6002-es csapagyat akartam a vegere illeszteni passzosan. Es persze elbasztam. 5szazaddal vekonyabb lett az a nyamvadt tengely. Igy mar nem passzos annyira amennyire kellene. Johet a csapagyragaszto....
-
-
gliga69
tag
válasz
gliga69 #13969 üzenetére
Ha már vasazunk:[érdekesség] kb2:30 tol nagyon érdekes
-
f27
senior tag
válasz
gliga69 #13871 üzenetére
Semmit nem mond ellen a fizikanak!
Egyszeruen a mag gyorsabban melegszik fel mint a silicium lapka.
Ha belegondolsz mikor melegited a chipet a chip elkezdi atadni a hot a lapkanak az pedig a golyokon keresztul az alaplapnak.
Na itt kell egy kis trukk,hogy koncentralj ugy a magra hogy minden ho csak azon keresztul jusson tovabb.
Ha ez megvan,a chip alig eri el a 180-200 fokot mikor mar a mag alatti golyok reg olvadva vannak.
Ha lassan csinalod az alja fog olvadni!
Ha gyorsan lerobbanik a chip teteje,illetve tonkre megy!
De itt az sem mindegy mikor milyen hofokkal forrasztasz,es messzemenoleg semmi koze a profilnak a megszokott reballozas vagy chipcserehez kello profilhoz.Tesztek sokasaga van a haterbe.
Mar majdnem feladtam hogy nemtudom megoldani mikor jott a ,Hura nyenyere dogoljon meg csomb es forduljon fel bokasszaEddig forrasztasok sokassaga alatt egyetlen egy chipnel lattam hogy kifujta a golyokat az oldalan
-
firfox
csendes tag
válasz
gliga69 #13853 üzenetére
gliga69: nekem ez jutott eszembe....
Mi is a Makkforrasztás??
MakkForrasztással – a Makkvasalás (péniszvasalás) hasonlóan – golyók közötti ráncos bőr kisimítására lehet alkalmazni.
A Makkforrasztás a diffúziós pénizvaslás egyik fajtája, a vasalás azonban B. Krisztánnal ellentétben, bárki elvégezheti otthonában jó langyos melegvízben.Egy kis szakmai hozzászolás is legyen:
Ellentétben másokkal, nálunk az újagólyózás (RABALL) akár évikig megy (tapasztalat), többek között, ezért is vállalunk 3 hónap garanciát, mivel biztosak vagyunk abban, amit csinálunk!!! -
f27
senior tag
válasz
gliga69 #13853 üzenetére
Kulombseg...
Ujragolyozassal megalt sok sok gep 1-2 het utan.
Makkforrasztassal mennek honapokig,ugyan azok a gepek amiket elotte valaki,vagy pont en reballoztam.
Ez mar valami!
Sok sok szerviznek milliokat hoz a konyhara anelkul,hogy festekegeto holegfuvoval halalra egesek az alaplapokat!(mert ugye a legtobb szerviz ezt csinalta/csinalja a mai napig!)
Szerintem mar ez is valami,mert amelyik megis megall,tudjak paran fikazni az adott szervizet,es mindentol ganyolasmentes alaplapra tehetnek uj chipet!
Ez is mar valami igaz?
Es mivel a chipek 99%-nal nem az also golyo a hibas ,hanem a mag alatti,igy az ujragolyozasal gyakorlatilag semmi nem erheto el,vagyis igen a vetemedesre beindulhat a chip.Amit ti nyaloszkopozasnak neveztek,ott is a vetemedesre indul be a chip,es nem is marad stabil!
Hogy milyen elven forrasza a gep a mag alatti golyokat,az pedig had maradjon az en titok!
Evekig kiserleteztem mire rajottem hogyan kell ezt megoldani
A BGA -zo gepek nem kepesek ra semilyen szinten az teny! Meg az enyem se!!Osszegezve..
A gep letezik!
Mukodik!
Bizonyitotta elvunket!
Sok szerviz legfontosabb kelleke let!
Es envagyok a kiraly nem a lali!?Ps.: valamelyik aprohirdetési oldalon futottunk bele egy tiféle gép hirdetésébe 200kért. Vagy ti adtátok olcsóbban, vagy valaki eladta, mert nem jött be. Ha előkerül belinkelem.
Mi szortuk ki a V1 verziokat akciosan!
Itt vannak a V2 verziok,es total megujult V3 verzio ami mar nagyon durva lesz! -
-
-
válasz
gliga69 #13612 üzenetére
Futottam rá én is ilyenre. A TPS után rá kendácsoltak gyaníthatóan valami 5-10 Amperes labortápból referencia feszültségeket és angyali örömmel az arcukon májvacukrot sütögettethettek a KBC-n
Szerencsémre kiszúrtam a becinezett forrpontokat a referencia mérés közben és időben ledobtam a láncot, jó rigához méltóan, preferálva az ACSét. Nem voltam olyan állhatatosan kitartó mint Te így utólag (hogy sikerült közben egyúttal pállottra is szopnod a szád sarkát) millió respect!
-
hoax
senior tag
-
Router
őstag
válasz
gliga69 #13594 üzenetére
Most beszéltem komámmal, klímás a faterja, neki meg van hűtős kolegája, el kell mennem hozzá és rá kell böknöm egyre, csak ki kell választani. Van peremező szerszámuk is, azzal meg lehet munkálni a csővéget, úgy már mehet rá a szabvány hollander, nem kell forrasztani sem, iparos lesz.
-
ielektros
senior tag
válasz
gliga69 #13588 üzenetére
En nem akartam ekkora nyomast mert nem kell annyi levego. De igazabol megint az volt, hogy azert ilyen mert ez volt.
A pisztolyok nalam le vannak szukitva mint az allat mert nem szeretem ha madopercenkent 2liter levegovel ossze vissza spriccolok
Mivel keszul a kozponti porszivo is igy minden asztalnal lesz az is belogatva. Igy nem kell marha sok levego csak a kimondottan olyan esetekhez amikor az a celszeru. Nem szeretek a muhelyben nagyon tulzottan porolni ha nem szuksegszeru.
-
Undoroid
őstag
válasz
gliga69 #13581 üzenetére
A nyomáskapcsoló elektromosan lekapcsolja a pumpát és kinyit egy pneumatikus szelepet. Ez a pici szelep fogja leszellőztetni a sűrítőblokk és a visszacsapó közötti térben a megmaradt sűrített levegőt!
Egy jó tanács: eddig senki sem említette meg, de érdemes beszerelni egy biztonsági szelepet is a nyomástartóra. Működik nélküle is, de ha baj van...
-
Router
őstag
válasz
gliga69 #13562 üzenetére
LPG tartály az hatalmas, olyasmi kellene amit lehet cibálni ha máshol kell, olyanokat láttam már ahol fűtés nyomáskiegyenlítő tartály volt. Visszacsapó nyilván kell, hogy ne durrantsa le a nyomás a kompresszort. A nyomástalanított indítás témába viszont beavathatsz, azzal nem vagyok még teljesen képben. Meg lehetne oldani IFA dugattyús kompival is de ott meg áttétel + motor meg azokat fel is kell újítani mert le van rohadva már mind és súlyra sem gyerekjáték. Pénzt nem akarok rá nagyon költeni csak amit muszáj.
Benji: 65K-ból csinálok 10 ilyen tákolmányt!Ezzel párhuzamosan meg fut a mikró trafós ívhegesztő projekt is, nem dobunk ki semmit, csóróság van!
-
ielektros
senior tag
válasz
gliga69 #13562 üzenetére
Nekem marhara tetszik a hutokompresszoros megoldas csak kicsit bonyolultabb biztonsagosan kivitelezni. En abbol indultam ki, hogy relativ olcson egy egyszeru rendszerem legyen. A hutokompresszor nyilvan csendesebb mint az airbrush cucc. Cserebe az airbrush szarazkompresszor es masfel perc alatt van 4bar 8l levegom. 3 perc alatt 16liter. Amit napkozben egyedul hasznalok azt pillanatok alatt visszatolti es eleg a 8liter. Rendszeresen hasznalom (minden nap minden gepet fujkalok vele) es eddig jol teljesit. Aprilisban ha lekerul a pincebe akkor kap meg egy tartalyt es kicsit atalakul a rendszer. De marad ez a megoldas. Kiegyenlitotartaly amugy is van meg vagy 4-5db raktaron. Persze mind hibasak de ez esetben tokeletesen megfelelnek.
-
don_peter
senior tag
válasz
gliga69 #13519 üzenetére
Már nem akartam ide írni, és ez az utolsó amit ide szánok.
Nyugodtan ki lehet vesézni a dolgot, a cikkben leírtam illetve rávilágítottam, hogy mindenkinek egészen olcsón elérhető ez a módszer, szóval nem volt titok és mindenki akinek van egy kis gógyija és türelme kitapasztalni a meglelő hőprofilt az simán megalkothatja ezt az eszközt és mindjárt kevesebb lenne a kontár..Szóval itt nincs titok és pláne nincs üzleti titok.
Itt maximum olyan emberek vannak akik félnek beismerni az egyértelműt..
Köszönöm a lehetőséget.
(Privátban lehet bombázni, ha valakinek nem tetszene valami vagy személyeskedni akar)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban tilos hirdetni!
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Argos: Szeretem az ecetfát
- Linux kezdőknek
- Mielőbb díjat rakatnának a görögök az olcsó csomagokra az EU-ban
- TCL LCD és LED TV-k
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Ford topik
- Okos Otthon / Smart Home
- Kevesebb dolgozó kell az Amazonnak, AI veszi át a rutinfeladatokat
- Milyen videókártyát?
- További aktív témák...
- Asus VivoBook S15 S513 OLED (S513EA-L12917) Fekete - Garancia 2026.06.22.
- DDR5 GAMER PC: Új RYZEN 7 8700F/9700X/9800X3D +RTX 4060/5060/4070/5070 +16-64GB DDR5! GAR/SZÁMLA!
- Dell Latitude 7410 Strapabíró Ütésálló Profi Ultrabook 14" -80% i7-10610U 16/512 FHD
- Szép! HP EliteBook 850 G8 Fémházas Multimédiás Laptop 15,6" -65% i7-1185G7 32/512 Iris Xe FHD Magyar
- HP EliteBook 850 G8 Fémházas Multimédiás Laptop 15,6" -65% i7-1185G7 8/512 Iris Xe FHD Magyar
- LG 32SQ700S-W - 32" VA Smart - 3840x2160 4K UHD - 62Hz 5ms - WebOS - Wifi + BT - USB-C - Hangszórók
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490 - i5-8GEN I 16GB I 256GB SSD I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- Fotós felszerelés - Stúdió lámpa / Softbox / Vaku
- HP Laptop 15-fc0026nh (AY7E1EA)
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest