- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- Fotók, videók mobillal
- iPhone topik
- Motorola G86 - majdnem Edge
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Eurós árlista a Google Pixel 10 telefonokhoz
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Aurát vált a Vivo V60
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
-
Mobilarena
Autóhifi
Új hozzászólás Aktív témák
-
Alu
senior tag
válasz
Ear001 #69919 üzenetére
Kinéztem egy Pioneer MVH-A200VBT fejegységet. A gyári (rcd300) fejegységhez képest várhatok tőle hangzásjavulást?
Esetleg valakinek van vele tapasztalata? -
Alu
senior tag
válasz
Ear001 #69917 üzenetére
Ennyire jellemző, hogy elromlanak? Használt fejegységben nem is érdemes gondolkodnom?
(B6 passatba szeretnék egy a gyárinál (RCD300) jobb hangú fejegységet. Jó lenne, ha lenne benne bluetooth, usb és időkorrekció beállítás, esetleg flac lejátszási lehetőség. Cd nem fontos, de nem hátrány. 40, max. 60k -t szánnék rá, ezért gondolkodom használtban. Nem tudom lehet-e ennyiből új, normális, 2Din -es fejegységet kapni. Esetleg tudnál ajánlani valamit ebben az árkategóriában (akár használtat)? Beépített erősítő tudása se lényeges, külső erősítővel szeretném hajtani a frontokat és a gyári hangszórók is le lesznek cserélve. Zenei stílusban mindenevő vagyok. Köszönöm!)
-
Játékos
addikt
válasz
Ear001 #69719 üzenetére
Volvo XC90 a gép, nem számoltam össze, hogy hány darab hangszóró van benne. Engem meglepett, milyen dinamikus volt eredetileg, és így se használhatatlan, csak ha lehetne, akkor jobb lenne, hogy az anyósülés alatt ne csak nehezék legyen az erősítő, hanem dolgozzon...
Esetleg a fejegységből kivezetékelhető az erősítőt megelőző "hang"?
Az utólag beépített: Pumpkin
Figyelmetlen voltam, mert rengeeteg ki/bemenete van, és csak utólag realizálódott bennem, hogy hangkimenete csak kettő van. -
do3om
addikt
válasz
Ear001 #69664 üzenetére
A rádió állapota is olyan amit nem szeretnék használni.
Vissza lesz cserélve minden szóval én lezártam, csak akár hogy próbáltam mondani valami hiányzik nem hitte e. Igen van neki bent de azt mondja nem ehhez járt, állítóm elfelejtette hogy de ezét használja.Majd jelentkezem egy bolti darabbal jövőhéten.
Amugy 2 dines ez a kenwood vagy JVC?
Nem kell multimédia. -
Teal'C
veterán
válasz
Ear001 #69387 üzenetére
Régen nem voltak ilyen érzékenyek a kütyük, látszik régen nem foglalkoztam ilyesmivel. Viszont a generátor ha jól működik azonnal fel kéne vinnie a feszültséget 14,2-14,4 re és az áramot is. Én most szereltem a céges Peugeot partnerbe hifi-t
és ha már végre sikerült áthozni a tűzfalon a kábeleket rákötöttem a magnót is. Ráadásul ezzel kiküszöböltem azt a hibát is hogy indítózáskor leáll a fejegység egy pillanatra.
-
PiciPeti
őstag
válasz
Ear001 #69304 üzenetére
Nagyon sokan beleesnek sajnos ebbe a hibába, egyszerűen elvesznek a túl sok infó között, amibe belebotlanak.
Lehet egyből nagyon jó hifit építeni, tapasztalat nélkül, de akkor be kell tolni egy megbízható műhelybe, ahol megvan a tapasztalat, és rábízni az illetőre. Így összességében biztos jó rendszer lesz, viszont az már csak a szerencse kérdése, hogy valóban tetszik-e a vevőnek az a karakter, ilyenre gondolt-e amikor rászánta magát.
Ha viszont magának akarja építeni az ember, az nagyon sok idő, sok-sok vakvágány, és csalódás. De ezekből tanul az ember, így fejlődik a hallása, ízlése, megismeri a rendszer elemeit, mi-mire van hatással, stb... És ha elég kitartó, és alázatos akkor idővel meg fogja tudni építeni a saját rendszerét, ami mellett kitart, és idővel be is tudja majd állítani úgy, hogy a saját ízlésének, és igényeinek megfeleljen.
-
PiciPeti
őstag
válasz
Ear001 #69227 üzenetére
Fogalmam sincs, de azt tudom, hogy az új Germaniumot pl bucira veri egy használt Profi line, minden tekintetben.
Valamennyit biztosan változik a hangja az eltelt évek során, de egy megfelelően tárolt, gyári új hangszóró esetén ez szerintem max méréssel igazolható, nem hinném hogy hangra bárki megmondja. (Főleg nem 18 év távlatából...)
-
-
Amatőr0
kezdő
válasz
Ear001 #69160 üzenetére
Az a mikrofon teljesen értelmetlen ott,az tuti. De hogy nem.lenne értelme mérni,ezt vitatom. Az,hogy kalibrált hiteles műszer kell,az is ok. De elég sokat megmutat egy mérés a frekimenetben amit esetleg nem tudnál hova tenni,hogy miért zavaró,miért nem jó.. egy egy kiemelés,vagy lyuk,és borul minden. Ezt láthatóvá teszed,és bele is tudsz azonnal jó helyen nyúlni,és ellenőrizni is. Természetesen a felhasználó dönti el,mi a jó neki. Van ismerősöm,aki csak agyonhúzott eq-val,kiemelésből mind bekapcsolva,és csak úgy "tud" zenét hallgatni. Borzasztó,de neki ez a jó.. viszont egy egyenletes,kiemelésektől mentes frekimenet ami a legjobban élvezhető. Mikor se hiány,se túlzás nincs..
-
-
tboldi
nagyúr
válasz
Ear001 #68908 üzenetére
De, valószínűleg igen, viszont így egyben talán kevésbé feltűnő, ha nem tökéletes a magas, “elmossa” a mellette lévő mélyközép. Legalábbis józan paraszti ésszel gondolkodva erre tippelnék.
Mint már annyiszor leírtam, nem értek hozzá, nincs semmilyen tapasztalatom autóhifi terén, ezért kénytelen vagyok elfogadni azt, amit mások mondanak. Értem az álláspontotokat, de jelen esetben előrébb helyezném a másik srác véleményét, hiszen ugyanolyan autója van, mint nekem.
Nekem csak egy határozott elképzelésem van, miszerint jobb hangot szeretnék, de nem akarom megbontani a gyári dizájnt, és ebbe a külön csipogó nem nagyon fér bele, ha már eredetileg nem került bele. Kipróbálom a koaxot, aztán majd lesz valami.civicfan: Ezzel az a bajom, hogy üvölt róla, hogy utólag került az oda.
-
dfvgjbhzjknb
csendes újonc
válasz
Ear001 #68801 üzenetére
Sziasztok!
Családban van egy MX4000-es MacAudio tízen éves szerintem szépen teszi a dolgát. Ebbe az irányba mentem volna én is viszont a Mac-ról mindenhol lebeszélnek. Ezért is gondoltam itt kérek véleményt.
Korábban írtam, h a kocsimban gyári Cabase rendszer van. Nekem megfelelt, viszont a hangszórókat le kellett cserélnem elöregedés miatt. Szóba jött egy esetleges membrán csere is, de féltem mi van ha utána meg a tekercs adja meg magát. Így döntöttem az új hangszóró mellett. A márka jó, lehet a típust választottam rosszul? Sajna közelébe sem jön hangzásban a régi ragasztgatott hangszóróhoz.
Most találtam egy használt 2ch erősítőt (Blaupunkt) Erről most nem kérek véleményt. Elmegyek, kipróbálom saját kocsiban és ha tetszik amit hallok, megveszem.
Olvasgatva a mostani illetve korábbi írásaitokat, arra a következtetésre jutottam, h ha most beleugranák egy komolyabb 4-5 csatornás (használt) erősítőbe akkor azzal elkezdenék egy vége láthatatlan építkezést. Mert valószínűleg akkor már nem felelne meg az ajtóba lévő 13-as. A SAL sub is könnyebben megadná magát, hamarabb jönne ott is a csere. Mondjuk a fejegységet mindenképp cserélni akarom. Nincs bajom a Sony-val de ez már idős.
Ez a felsorolás egy hátulról kezdett építkezésnek tűnik.Fentebb írtam a gyári rendszerem nekem megfelelt és ezt mondom úgy, h korábban már ültem díjazott autóban. A különbség összehasonlíthatatlan.
-
kacsa7
őstag
válasz
Ear001 #68451 üzenetére
Az elektronikai alkatrészek fixen vannak a nyákon, a nyák pedig rögzítve van az erősítő házán. Normális erősítőknél ez meglehetősen masszívan történik. A jármű mozgása során pont elég rázkódást kap az úton való haladástól, az út egyenetlenségeitől.
Miben más, ha a ládára van rögzítve és nem az ülés háttámlára, csomagtér oldalfalra? Ha nem egy 1cm-es bútorlapból van a láda, hanem normálisan megépített és jó falvastagságú anyagból, akkor mennyivel kap nagyobb terhelést, több rezgést? Elvégre a tetején van, nem a hangszóró előtt közvetlenül. A hanghullámok ugyanúgy érni fogják, nem? Ugyanabban a zárt térben van (csomagtér) ígyis, úgyis.
A mikrofónia jelensége rendesen hallható egy 100hz alatti tartományban használt hangszórónál is?
Nem kötekedésnek szánom, komolyan érdekel a téma. -
mandras81
senior tag
válasz
Ear001 #68413 üzenetére
Szemrevételezéssel rendben levőnek tűnt minden, persze ez még nem jelent semmit. Igazatok van, egy átvizsgálás biztos nem fog ártani neki.
Más: most a szett erősítő cseréje után dübben egy nagyot a szub a fejegység bekapcsolásakor. Az előzőekkel (korábban külön erősítő volt a magasakra meg a kick-ekre) is volt ilyesmi, de jóval szelídebb. Hogy függhet össze a szett erősítőjének cseréje és ennek a hangnak az erősödése? A méyszekcióban semmit nem változtattam...
-
kacsa7
őstag
válasz
Ear001 #68249 üzenetére
Egy reflex láda sosem fog úgy viselkedni, mint egy zárt, nem is cél. Pont ezért eltérő a kialakítás, mert más igényeket szolgál. Ugyanúgy van több hátránya is, ahogy a zártnak is.
Azért használok én is zárt ládát, és nem szeretem a reflexet, mert nem egyenletes, hanem ahová hangolva van, ott kiemel, mellé pedig akármennyire is jó erősítő van mögötte és jó a láda/hangszóró, sosem lesz annyira gyors és pontos, mint zártban. (PiciPeti, tudom, volt olyan refid, ami zártakat meghazudtolt, de ez nem túl gyakori) Valamennyi "tehetetlensége" úgyis lesz.
Ettől függetlenül amiket írtam, azt gyakorlatilag megerősítetted. Az, hogy kinek mi tetszik, teljesen egyéni kérdés, azért van döntési lehetősége mindenkinek. Melyik gyári láda hová van hangolva, az megint más kérdés. Alapvetően a ládák jellegéről írtunk, de szerintem maximálisan kiveséztük a kérdést. -
kacsa7
őstag
válasz
Ear001 #68240 üzenetére
Tudtam, hogy valaki beleköt
Ha ugyanazt a hangszórót belerakom egy zárt ládába és egy reflex ládába, ugyanazzal az erősítővel és beállításokkal hajtom, akkor a reflex ládában nagyobb hangerőre lesz képes. Ennek gondolom számos oka van, de az egyik legfontosabb, hogy a reflex cső hangolása alapján adott frekvencián jócskán ki fog emelni.
Most tekintsünk el attól, hogy a TS paraméterek alapján melyik hangszórónak melyik doboz az ideálisabb, mert számos ellenpélda van arra, hogy az ideálistól eltérő dobozban is remekül szól egy hangszóró.A zárt vs. reflex témáról számos irodalom van, ezt nem én állítom. A tényszerűség kedvéért csak néhány kiragadott gondolat:
A zárt doboz hátrányai
Az elérhető alsó határfrekvencia jellemzően 0,5 - 1 oktávval magasabb, mint reflex dobozban.
A 0,4-es jóság alatti hangszórók csak extrém alacsony Fs esetén tudnak kellően mélyre menni.A reflex doboz előnyei
Alacsonyabb alsó határfrekvencia.A reflex doboz fizikailag pusztán egy csővel több a zártnál, mely a dobozba zárt hanghullámok egy részét engedi ki. A cső a benne és a dobozban lévő levegővel egy olyan második rezgő rendszert alkot, mely egy nagyon szűk frekvenciatartományt enged csak át (hangolási frekvencia). Megfelelő hangolás esetén a csövön kilépő hangok összeadódnak a membrán közvetlenül sugárzó oldala által létrehozott hanggal, így a zárt dobozhoz képest a hangszóró mélyfrekvenciás átvitele kb. fél-egy oktávval kiterjeszthető.
-
-
-
gabber01
addikt
válasz
Ear001 #68076 üzenetére
Sose hallottam ilyesmit Audisonokkal kapcsolatban, de biztos így van.
@BBéci: miért kell hagyni? Nem kell. Megmondtam hogy elismerem a tapasztalatod, de akkor mondjad, hogy melyik EISA dijas olyan baromi rossz, és miért, hogy mi halandó szarok is tanuljunk belőle és ne vegyünk olyan termékeket amiket érdemtelenül meltatnak amúgy mindenhol.
-
tothjani81
senior tag
válasz
Ear001 #67806 üzenetére
Nekem megfelel. Nem szoktam ordíttatni a zenét csak szeretem ha szépen szól. Nem hangosan nem ordítva hanem halkan is dinamikusan. Ha hiszed ha nem ez a kis láda igen is szépen szól. Halottam több autóban 3-4 száz ezres cuccokat igen azok gyönyörűen szólnak de soha nem költenék ennyit hanscuccra. Tv-t vettemb5 kilóért meg megvettem a Mate 10 prot. A tv-t sokat nézem a telefon mindig nálam van de autóba beülök reggel kb 8 perc alatt a melóba vagyok majd délután ugyanennyi vissza. Na ezért vettem egy alap sony fejegységet meg ezt a ládát. Elől kicserélem majd még a hangszórókat gyári van benne. Csak infót akartam hogy ki hogyan helyezi el a ládát. De majd inkább tesztelgetem mert ezek szerint ilyen alap cumót senki se használ
-
troll81
addikt
válasz
Ear001 #67809 üzenetére
szia köszönöm azzal kezdtem kb 3 4 hónapja érdeklődöm keresgetek.olyan fej kellene ami jó nem jön veled szembe az utcán a másik autóban.ezért nézegettem a clariont.
a héten játszottam egy clarion rádióval de nem volt lassú nem tűnt annak bár a jóval olcsóbb kategória volt.
ha tudsz ajánlani nekem ilyen régebbi jó fejeket szívesen fogadom.
-
Primary92
senior tag
válasz
Ear001 #65697 üzenetére
Közben utána néztem: van.
Antenna Hungária -
bajnokpityu
félisten
válasz
Ear001 #63594 üzenetére
Elég szemléletes, miért szeretik a gömböt.
Ugyanakkor jó lenne látni torzítást, nomeg mondjuk függőleges koordinátát. mert ha 0.1 db két vonal köze, akkor nagyjából elhanyagolható lenne.
Egyébként ami gömbsugárzót én hallottam, adott lánc végén, nekem annyira azért nem jött beVMatteo: Nem túl drágán gyári helyre menő hangszórókat én az audisont vettem, az se rossz. bár használtan kerül annyiba, mint gladen újonnan.
-
bajnokpityu
félisten
válasz
Ear001 #63013 üzenetére
látod ezen agyalok én is, hogy mi a rosszabb, opa a jelútban, vagy egy fölös ad-da, vagy tök mindegy, kb ugyanaz lesz az eredmény.
pár éve, amikor még dacos topicba rendszeresen jártam, Schawo csinált olyan tesztet, hogy ADDA közé berakott 40m mikrofonkábelt, és ezt a loop felvételt megismételte.
6-8 ilyen karika( tehát 6 AD és 6 DA meg 240m mikikábel) környékén lehetett egyáltalán észlelni valamit, némi dinamikacsökkenést. De 1 ilyen karika után semmit. És ez tök furi, mégis lélekben azt gondolnám, h ez rosszabb megoldás, mint opákon keresztül vinni.mert ugye a legtöbb dac chipen belül élből ott egy opa, buffernek. tehát mindenképp több alkatrészen megy át a jel külső DSP esetén. Visszont az már megvan
láncom sem éppen jól átgondolt highend cucc.
-
bajnokpityu
félisten
válasz
Ear001 #62808 üzenetére
köszi.
tónusban, hajtási képességben akkor nincs orbitális difi?külön dac chipnél azt értem, hogy a legtöbb fejben nincs külön dac chip, hanem a DSPbe bele van integrálva az analóg konverter is.
sportage hifiről meg kiderült, h miért szól emészthetően gyári cucc létére. a csomitartóban levő erősítő külön életet él, jó messze a kocsi központi egységétől, generátortól.
-
kacsa7
őstag
válasz
Ear001 #62539 üzenetére
A centizést szerintem pont az egyszerűbb "érthetőség" kedvéért használják. Kiindulásnak nagyon jó, mert ember legyen a talpán, aki beül egy autóba és megmondja hány ms-al kellene kezdeni egy-egy hangszórót. Sok halandó nem veszi a fáradságot a szakműhelyre, vagy maga akarja kiismerni a dolgok működését (pl. én is ezek közé tartozom). Nekik nagy előny a távolság megadás. Utána úgyis tekergetni kell még nagyon sokat, mire kiforr, de legalább nem vakon kell állítgatni, hanem van honnan elindulni. Pl. Alpine fejegységek leírásában szokott lenni táblázat, a cm és ms átváltáshoz. A külön DSP-k pedig általában mindkettőben megadják.
-
pengusz77
senior tag
válasz
Ear001 #62513 üzenetére
Én úgy tudom, hogy itt senki nem eq-zik, mindenkinek flat állásban van
Az meg, hogy távolságban vagy időben van kijelezve az időkorr, szerintem teljesen mindegy, a kimenetnél gyanítom mindkettőnél időkésleltetés lesz a végeredmény (elvégre a jelet tudod késleltetni) , a space enchancemen-t funkciót sem hiszem, hogy itt sokan használnák
Én múltkor pont itt olvastam egy nagyon korrekt tesztet Kavics-tól , és nem volt elájulva tőle.
(nekem ez jött le, de ettől még lehet, hogy neki is ez álmai fejegysége)
-
bajnokpityu
félisten
válasz
Ear001 #62514 üzenetére
Milyen amúgy a különböző márkák, fejek karaktere? Vagy létezik egyáltalán ilyen?
A mondeonál összesen annyi lenne a cél, hogy a középtartományban jelenleg zavaró torzítások eltünjenek, ne zavarjon, ha szól. ennyi, nagy zenehallgatást nem tervezek, és nem is akarok költeni.
Csak ne zavarjonAz se baj, ha válogat a stilusok között, az se baj, ha nincs normális felbontása, csak ne legyen ideges, torz. szinpad és társai abszolút nem cél. Nagyon sok stilust szeretek, ha 1-2t élvezek rajta, bőven elég.
A sony 2 éves kocsiból jött, szóval azzal műszaki gond még nem lehet. az rx44 kérdőjeles, az audison szett szintén 1 évet volt autóban, sztem kb éppen be lehet járatva.Utolsó épitett autóhifimet 8 v 10éve adtam el, ott egy keenwood 6027es volt, kenwood erősítőkkel, meg selyemdómos kevláros mac, meg valami zárt láda. Nem tudom ma mennyire felelne meg,de akkor nagyon szerettem, kivéve, hogy rémesen szar volt a rádió vétele.
Százezres fej, és társai most túl mutat a célon. szóval igy is azt mondod, h sony kuka? mert legalább illik a kocsiba.
-
bajnokpityu
félisten
válasz
Ear001 #62500 üzenetére
Nyilván vagy egyik, vagy másik. Csak nem tudom melyik Ut legyen, ezért kérdezek.
Bit ten elvben pont jó megoldás.Azért vacillálok, mert egy smax gyári fej, bit ten, stb láncot hallottam, és sajnos nem voltam oda. Eqt nem használták.
A bit ten hozzáad a hanghoz egy adag torzítást, ami miatt kikapcsolnám, vagy ez a gyári kb cd6000 szintű fej miatt volt?
Vajon a Fordos Sony elég lesz nekem, bit tennel, vagy egy jobb sima fej bit ten nélkül?
-
Eddy_
csendes tag
-
Oplex
tag
válasz
Ear001 #61840 üzenetére
Viszont ha a ládát kihagyom a sztoriból, akkor előrébb lennék egy háromutas szettel a kétutashoz képest, vagy többet árt , mint használ? Én attól tartok inkább, hogy a színpad milyen lesz, ha a fülemtől nem messze van egy 10cm-es hangszóró.
De akkor első körben egy kétutas szett, aztán meglátjuk. Ezekre gondoltam:
Pioneer MVH-X580B
Kicx GFQ-6.2Ehhez szerintetek kb. 35e Ft-ból kijön az erősítő és a kábelezés (erősítőt akár használtan is)? Van valamilyen ajánlott erősítő ehhez a szetthez?
-
kacsa7
őstag
válasz
Ear001 #61770 üzenetére
Pl.
Nyilván létezik többféle eszköz a célnak, profi és kevésbé profi. Kiindulásnak egy telefon mikrofonja és freki analizátor is megteszi, ha nincs más kéznél, de normális eredményhez minimum egy hitelesített mikrofon kell. Nálam pl. a Helix DSP-hez van gyári RTA szoftver, csak épp kellene hozzá egy normális mikrofon és gondolom egy normális hangkártya.
Viszont gyanítom, hogy attól még, hogy kiméregetném hol van kiemelés vagy lyuk, még nem lenne jó. Egy jó beállításhoz nem kevés tapasztalat is kell, mégis hol van értelme belenyúlni, mit és merre, mert az autó nem egyszerű közeg.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● A topikban TILOS hirdetni!
● Az összefoglaló elolvasása kötelező, a legtöbb kérdésre választ kapsz.
● Az összefoglalóban megtalálható kérdésekre NEM válaszolunk.
- Apple iPhone SE 2020 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Dell Latitude 7390 2in1 - i7-8G I 16GB I 256SSD I 13,3"FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gar
- 138 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080
- Samsung Galaxy A13 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Eladó megkímélt állapotban lévő Xiaomi 12T Pro 8/256GB / 12 hó jótállás
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest