- iPhone topik
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Motorola G86 - majdnem Edge
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- Samsung Galaxy A16 5G - a hetedik évben megpihen
- Eurós árlista a Google Pixel 10 telefonokhoz
- Milyen okostelefont vegyek?
-
Mobilarena
Autóhifi
Új hozzászólás Aktív témák
-
meri
aktív tag
válasz
Wolfskin #70725 üzenetére
Hello! Utánanéztem, mert érdekelt - és ezek alapján ez nem ráz, hanem CCA (copper clad aluminium) kábel. Az alábbi linken ugyanerről panaszkodnak (fehér por, stb.) Egyszerű korrózió, mert az alun megsérül a rézbevonat, és az alu acéllal érintkezve, nedvesség hatására hajlamos korrodálódni (fehér por). Amit javasolnak, az pl. USA_ban a "Cu-Al Aid" (vicces szójáték, "kúl éd"), de gondolom, hasonló létezik errefelé is. Máésik lehetőség a CCA drótok helyett OFC használata, az kevésbé érzékeny erre (illetve erre egyáltalán nem, de azért azt is érdemes időnként ellenőrizni)
-
tthom
senior tag
válasz
Wolfskin #70730 üzenetére
Hát, ahol ezt a kábelt + forrasztószert használtad, mindenképp, mert ha egy elporladt, elfog a többi is.
Nálam volt egy időszak a lakásban, amikor állandóan ezeket cserélgettem. Először én is azt gondoltam, hogy a kábel rossz, de amikor a 10. ilyen történt, már kezdtem unni.Nincs annál rosszabb, amikor az ember hátradőlve pihenne és előjönnek a misztikus hibás működések..
A legjobb az volt, amikor a kábel végek és a toldások is elporladtak, aztán találd meg, hogy mitől nem jó az, ami.Szerk: és ha már úgyis megint szétszedted, nézd végig a kábeleket is, hogy mindenhol szépen hajlik-e, puha-e, mert nálam volt olyan hangszóró kábel, ami a közepén, eredeti állapotban, hozzá se nyúlva merevedett meg, szétvágtam és ott is elporladt.. (azért van tapasztalat, mert sok egyenáramú cucc van nálam, arra meg ideális a hangszórókábel, ugye jelölve van az egyik szál
)
-
tthom
senior tag
válasz
Ilyen nekem is volt sokszor, igaz csak 1-2mm2-es kábelekkel találkozok. Szerintem a folyasztószer + nem tökéletes kábel anyag teszi.
A többieknek: simán ilyen lesz. Az ember megforrasztja, szép ónos, fényes, aztán egy idő után, pár hónap, kifehéredik és szét lehet morzsolni. Néha nem csak a forrasztott részt, hanem 1 cm mélyen is a szigetelőben. Áttértem nemrég másik folyasztószerre, azzal mintha jobb lenne.De épp nemrég olvastam, hogy amit rézkábelnek árulnak az sokszor csak bevonatos kacat, szóval ha netán leoldja ezt a bevonatot a folyasztószer és alatta esetleg alu van, akkor el tud porladni, hiszen nem védi semmi az alut, oxidálódhat. Én már inkább, ha sorkapocsba kell dugni, nem bevonom ónnal, hanem hüvelyezem.
-
Lusu
aktív tag
válasz
Ha csak a fotót látnám azt mondanám rövidzár az akksiról és elégett... De, ha ez valóban a forrasztás miatt van és nem elégett akkor az a kábel nem réz és az MM kábel ennyit ér. Ha nem cseréled le próbáld meg úgy, hogy nem futtatod be és csak csupaszon megsodorva teszed a csokiba, hátha használható marad. A sarut meg csak simán préseld.
-
tobias40
veterán
válasz
Wolfskin #67810 üzenetére
Köszi!
Jó lehetne de az aux bemenet a fejegység elején van én pedig el szeretném tüntetni az egészet..
Viszont így mindig a telefonon kell állomást váltani az meg nem kényelmes ha el van téve a kesztyű tartóba vagy a műszerfal mögé..Lehet marad az internet rádiózás a fejegység androidos és van rá alkalmazás.....(ahol nincs net ott sem túl jó megoldás ez ,meg fogyasztja a netemet..)
Más ötlet esetleg vkinek?
-
-
BBéci
legenda
válasz
Wolfskin #67797 üzenetére
A lágyabb felfüggesztés egyáltalán nem jelenti azt, hogy jobb neki a zárt doboz, inkább az ellenkezője lehet igaz.
A doboznak teljesen légmentesnek kell lennie, ezért minden esetben ragasztással kell összeilleszteni az MDF lapokat. A csavarozás és a csapolás nem elegendő.
A tojástartó szivacs csak magastartományban csillapít, ezért szubládában olyan, mint halottnak a csók. A vatelin virtuálisan növeli a térfogatot. Mivel a ládád picit nagyobb az ajánlott 30 liternél, a térfogat további növelése inkább káros, mint hasznos. -
Wolfskin
őstag
válasz
Wolfskin #67742 üzenetére
egyébként a tökéletes az lenne, ha olyan 12V-ot tudnál kihozni az erősítőből, ami kapcsoló utáni, tehát csak akkor él, ha be van kapcsolva az erősítő is.
vagy egy relét elé tenni, amit szintén a remote jele kapcsol be.
vagy ha elég erős a remote, arról hajtani. (az valószínűleg állandó 12V, mert egy autóhifi beszerelő mondta, hogy pl. a az antenna erősítőt meghajtani elég, de pl a motoros antennához már kevés, azt csak vezérli. gondolom egy ventilátor valahol a kettő közt lehet. nem vagyok erős áramból)
-
-
troll81
addikt
válasz
Wolfskin #67721 üzenetére
szia
a kérdéseim:
• 1 db 12cme-es ventilátor elég erre? ez csak akkor tudod meg ha beteszel egyet és használod• 12V-ról lehet hajtani tartósan pc ventilátort? (corsair és rá van írva, hogy 12V DC)igen lehet
• a fejegység erősítő vezérlő szála (remote) folyamatos 12V? nem tudom nem látom értelmét
• elbír az egy (2) ventilátort?
• ha nem, mivel oldanátok meg a kapcsolását? én ugy vagyok kapcsolja magát a venti szenzorral.ez mondjuk
Ui igyekszem majd érthetőbben írni sajnálom ha néha nem jön össze elnézést kérek mindenkitől.
#67723) bombibmw ezt rendeltem én is egy autóba.még csak megvan
-
törölt tag
válasz
Wolfskin #67633 üzenetére
A kabeleket a felveteli maximumhoz meretezzük. A nagyobb nem baj,ill jobb. Az erőkben levő biztik(ha nincs,akkor az altaluk felvehető maximum utan kiszamitva) ezek ertekével egyenlő,vagy hozza legkózelebb eső bizti előre főbiztinek. Hátul en nem tennek,max ha nagyon rossz helyen lesz fűzve,hiszen elől mar biztositva van. A több kötési pont,a több keresztmetszetcsökkentes csak hibaforras,ill ejted vele feszt. Max ha nagyon biztosra akarsz menni,akkor kigyóbőrt a tápra..
-
-
sanyika987
aktív tag
válasz
Wolfskin #67614 üzenetére
Igen de csak táp elosztóval
Nekem is úgy van kötve
35 kábel a fő
A mèlyhez leosztottam egy 20
A szettekhez egy 10
Ès hibátlan
Az h a kábel milyen vastag ès maga a benne lèvő "drót" nem ugyan az
Az kb 10 lehet szerintem
Ehez a 2 erőhöz elvileg ha nincs csutkán akkor elèg a 60A bizti -
cigam
titán
válasz
Wolfskin #67592 üzenetére
Mert lusta vagyok, és annál kényelmesebbet nem tudok elképzelni, hogy a telefon a táskában marad, bekapcsolom a rádiót, és az szól amit szeretnék. Nem sietek sehova, de elég macera előbányászni, rádugni, + ha olyan tokban van, a jack pereme miatt nem is tudom bedugni, vagy éppen hogy csak ..., aztán folyton kiugrik, recseg. + Az a trend, hogy a jack-et is elhagyják.
Értem én, hogy a minőségi rézkábelen megy át minden "hang", de
- eleve veszteséges tömörítést hallgatok
- a menet közbeni belső és külső zajok úgy is elfedik az apró nüanszokat
- már a hallásom sem a régi sajnos
Szóval ha mostani láncból kihagyhatnám a bt-os fm transmitter-t, és közvetlenül bt-on (vagy hosszabb utakon USB-n) menne a zene, már előrébb lennék. (Nem beszélve, a kényelmes telefonálásról.) -
-
troll81
addikt
válasz
Wolfskin #67568 üzenetére
A felsoroltak közül Alpine MRV-T500 ez van otthon meglepően erőteljes erős. ezt próbálni kellene mindenképp.És költséghatékony is. egy 400 br ládával hallottam és tud bontani.A hangja nem tudom a karosszéria elnyomta.(fabiaban volt 46 l br audio system láda)
Ha hosszú távra tervezel akkor a D osztály is szóba jöhet. ott is akad jó és jó hangú erősítő.
És ha nem számít a zseton akkor ez a kettő pl.
Steg qm 220.2 jól kontrollált erős dinamikus Eton PA 2802 szintén nagyon rendben van minden téren ez méretben kisebb Eton PA 1502 de kellően erős -
PiciPeti
őstag
-
-
Ear001
addikt
válasz
Wolfskin #56806 üzenetére
Az a 4 ohm az nagyjából 4 ohm. Frekvencia függvényében erősen változik. A magasnál kevésbé, de a mélyközépnél nagyon, ráadásul autóban megjósolhatatlan és kocsiról-kocsira egyedi módon, mert maga az üreg, ahová beépítésre kerül az egyik legerősebb impedancia modulátor.
-
kacsa7
őstag
válasz
Wolfskin #56849 üzenetére
Ha már bejött a szobai példa, egy Harman Kardon 2x30W-os erősítő röhögve lealázza az átlagos márkák 100 wattjait. Sony, Yamaha, Pioneer és társai is ráírnak 5/7x100W-ot is, aztán a közelében nincs a végén a kapott hang. Itt is, mint mindenhol sokat számít az erősítő felépítése. A watt egy viszonyítási mérőszámnak megteszi és 90%-ban működik is, de vannak olyan erősítők, amik ez alól kivételek. Ezek viszont mind zsebbe nyúlósak.
-
G.Zs.
senior tag
válasz
Wolfskin #56849 üzenetére
Egy fejegyseg kb 4x10WRMS-t tud. Nem tobbet, es azt is sz@r minosegben. Ami a "marketing adatokhoz" van irva az csucsteljesitmeny, nem RMS.
Autos erosito esteten az 1000W-okkal szinten ugyanez a helyzet. Vannak olyan autohifi erositok, amik RMS-ben is tudnak ennyit, altalaban sokszazezer forintos kategoriaban. Ezek legtobbje hangnyomas versenyre valo, de akad koztuk olyan is, ami ugymond minosegi erositok nagytesoja az igazan hangos zenehallgatashoz.
Melynyomok eseten pedig nem teljesitmenyrol, hanem terhelhetosegrol beszelunk, ha a rairt wattokrol van szo. Ugyanolyan bullshit mint a fent emlitett teljesitmeny adatok, viszont egy autos nyomo alatalaban nagy terhelhetosegu, hogy hangosan tudjon szolni a csomagtartobol. -
G.Zs.
senior tag
válasz
Wolfskin #56844 üzenetére
A 2x30 W-al nem sub-ot hajtasz otthon.
Azert kell a nagy teljesitmeny, mert egyreszt altalaban egy csomagtartobol kell atszolnia a melynyomonak, masreszt egy autohifi eseteben csak a 20-50HZ kozotti hangsavot szabad lesugarozni a nyomonak. Ehhez igy egyutt nagy erosito kell, ugy kb minimum 300W RMS egy erzekenyebb lada eseten. -
kacsa7
őstag
válasz
Wolfskin #56824 üzenetére
Igen, ha kap +12V-ot, akkor bekapcsol. Az alsó szál elvileg a remote kimenet, de ezt én még sosem próbáltam.
Ha kifelé áll, akkor idő kérdése. Én átnézetném előre, amire azt mondja azt cserélni és akkor 1 rendberakott erősítő kerül be. Nem egy nagy összeg a kondik cseréje. Utólag sokkal rosszabb szétszedni és amikor már rossz hurcolászni valahova. Most sokkal könnyebben nélkülözöd.
-
kacsa7
őstag
válasz
Wolfskin #56809 üzenetére
Aktívban hangprocin állítasz mindent. Az hogy ez különálló, vagy a fejegységé, az már részletkérdés.
Az általad linkelt Alpine-nál a felső tüskére kell a remote szálat csatlakoztatni. Ha nincs meg a gyári csatija, akkor bármilyen PC táp Molex anya tüskéje tökéletesen rámegy és rászorul.
A kondik semennyire nem örök életűek. Az összes ilyen korú erősítőnél előjöhet, hogy kiszárad, kifolyik és cserélni kell. Ez benne van. Még így is fényévekkel jobb ár/érték arányban és főleg hangminőségben jössz ki, mint újakkal. Ami nem jó, ki kell cserélni minőségi darabra és boldogság. Ezek még javítható darabok, nincs bennük általában különleges alkatrész, amit nem kapni. A poti és kapcsoló az, ami nehezebben beszerezhető.
-
opeter70
senior tag
válasz
Wolfskin #56806 üzenetére
"Vegyes" szettnél én mindenképpen a magashoz tartozó gyári váltót használnám.
Véleményem szerint az fontosabb, hogy öszepasszoljanak.
Kísérleteztem én is passzívban vegyes szettekkel és mindig az hozta a jobb eredményt, ha a magashoz a gyári váltóját használtam.
Így maximumm a mélyközép tetejét fogja rossz helyen és rossz meredekséggel vágni, de legalább a magasat a neki megfelelő frekitől fogja indítani. -
Wolfskin
őstag
válasz
Wolfskin #56805 üzenetére
na összeomlott a böngésző, mire javítottam volna...
vagyis az impedancia menetétől, nem? mert am mindegyik 4Ohmos, de szerintem annyira nagy eltolódás nem lehet, hogy élvezhetetlenné tegye a zenét... vagy?
és akkor melyik a jobb megoldás, melyik háklisabb a váltóra a magas vagy a mély?
A. [ Morel Elate SW6 + MX22 ] + Focal TNK
B. Morle SW6 + [ Focal FAV 1 + Focal TN-45 ]tehát egy
A. Moral Elate 6-2 kit focal TNK magasnyomóval, vagy egy
B. Focal Poliglass kit Morel mélyközéppel?Első hallásra nekem az A. hangja kellemesebb, melegebb, teltebb... de ez csak első benyomás, nehéz egymás után hallgatni őket, mert sokáig tart átcsavarozni. ráadásul a doboz sem ideális mérte... Am nagy különbséget nem érzek.
-
Joe fiú
senior tag
válasz
Wolfskin #56766 üzenetére
Nem igazán értem a kérdésed akkor, egyértelműen adja minden, hogy nagyon alacsony már a magasnak az a keresztezési freki ami ugye elméleti, ki tudja, hogy a valóságban meddig szól le valójában. Azok a magasok amelyek jóval kisebb fs értékkel rendelkeznek nem véletlenül drágábbak, ez nem tudja és kész.
Torzításon kívül igen nagy esélyed van rá, hogy lekoppan a tekercs és ennyi neki.Nem egészséges a határa alatt huzamosabb ideig járatni.
Vagy egy paszív váltó kell hozzá, vagy aktívan hajtani és akkor nem lesz gond.
-
Wolfskin
őstag
válasz
Wolfskin #56317 üzenetére
első hangpróba, elég meggyőzően szól (egy CDM1 dobozban, jelzem nem én alakítottam át, így került hozzám)
• Focal TNK magas
• Morel Elate SW6
• Morel MX22 hangváltóa magasat vissza kellett venni 4dB-vel így fülre jól szól.
a crossover 1800-nál vág 6 vagy 12 dB/oktávval (állítható), a focalnak elég határeset, remélem nem lesz baja... egyes források szerint 1950 Hz-ig megy le, de a gyári adatlapjának a frekigörbéje alapján kb. 1500-nál kezd csak esni. fülre elsőre teszik.az erősítő pedig végül Alpine 3554 4ch lett biamplifikálva (gondolom a gain-el jobban össze lehet szintezni a magasat mint a keresztváltóban lévő ellenállásokkal +/- 2 vagy 4dB, most -4dB-n van). a keresztváltón van külön magas és mély bement hozzá. meg még a vágási meredekséget is lehet állítani 6 vagy 12 dB/oktáv, majd meg kell hallgatózni, mikor jobb.
van javaslat esetleg? -
simi811118
aktív tag
-
Wolfskin
őstag
válasz
Wolfskin #56400 üzenetére
és ez milyen? Blaupunkt GTA 475
-
simi811118
aktív tag
válasz
Wolfskin #56370 üzenetére
Azért írtam ezt a két márkát, mert ezek közül választhatsz szinte bármit, biztos jobb lesz. És eléggé közismert márkák. Van persze sokkal több, ami jó, de mindet most felesleges felsorolni. Amelyik hidalható, bármelyiket választhatod.
Ha már motorozunk (pedig nekem aztán annyi közöm van hozzá, hogy semmi) akkor úgy írnám inkább a hasonlatot, hogy egy bármilyen robogó - Suzuki, Yamaha, Vespa, mittomén- egy pedálos Babetta ellen....menni mindkettővel lehet, csak az egyikkel kényelmesen, tempósan, míg a másikkal valszeg nem.
Nálam fordított a helyzet. Itthon a nagy hifit egy pár Genius hangszóró adja. DE! Hiába alsó alatti kategóriáról beszélünk, azért van különbség az S110 és az SP HF 2.0 500 típusok között.
Ha nem akarod cserélni azt a Daewoo erőt, természetesen nem kell, mert fog szólni, meg is fogja hajtani, -aztán neked kell tudni, hogy jó-e vagy nem, nekem meg édesmindegy. Nem lebeszélni akarlak. De ha otthon külön rendszered van háttérzenére meg egy másik külön zenehallgatásra....
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● A topikban TILOS hirdetni!
● Az összefoglaló elolvasása kötelező, a legtöbb kérdésre választ kapsz.
● Az összefoglalóban megtalálható kérdésekre NEM válaszolunk.
- Samsung Galaxy S24 Ultra / Kártyafüggetlen / 12/1024GB
- Bomba ár! Dell Latitude 5590 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I CAM I W11 I Gari!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- Apple iPhone SE 16GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 14 128GB , Kártyafüggetlen
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest