- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Eltűnhet a Dinamikus Sziget
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Mobilhasználat külföldön
- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
- Külföldi SIM-ek itthon
- QWERTY billentyűzet és másodlagos kijelző is lesz a Titan 2-ben
-
Mobilarena
Arch Linux topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Blum1866_2
tag
válasz
_Dumber_ #2887 üzenetére
Intel VGA-val nálam se szokott lenni backlight állítás. Megoldás:
# touch /usr/share/X11/xorg.conf.d/20-intel.conf
# nano /usr/share/X11/xorg.conf.d/20-intel.confSection "Device"
Identifier "card0"
Driver "intel"
Option "Backlight" "intel_backlight"
BusID "PCI:0:2:0"
EndSectionJelentkezz be újra és menni fog.
N0zer0
Így van. Mondjuk mostmár egy délután után egész emészthetőre tudtam hegeszteni a cuccot...KDE base csomagból indultam ki, kicsit keresgélni kellett, hogy milyen Qt-s appok vannak hozzá mert azokat eddig messze elkerültem. Még pár apróságot jó lenne megoldani meg beállítani de az már a legkevesebb.
Amúgy ez a KDE 5 Plasma ez most valami új verzió ami még csak tesztelés alatt van vagy már kiadták a véglegest csak még nem merik berakni éles repóka? Vagy hogy van ez?
-
Blum1866_2
tag
Múltkor volt itt szó a KDE-ről, akkor nagyon fikáztam.
Most visszatértem Arch-ra (Gentoo-ból nagyon kiábrándultam pár nap alatt, FBSD meg nem való desktopra, pláne nem egy minden szir-szarral felszerelt laptopra, mindegy) és telepítéskor voltam olyan bátor, hogy feldobjak egy KDE-t.Tényleg sokkal jobb mint amire emlékeztem, én kb. 1 évvel ezelőtt próbáltam a KDE-t (KDE4 volt már az is) de az valami ritka bugos fostenger verzió lehetett mert itt szinte minden akkori probléma megszűntnek látszik.
Van pár dolog ami még mindig idegesít és nem jövök rá, hogy hol lehetne kilőni de csak megoldom valahogy.
Memória fogyasztás egész korrekt (ami azt illeti DÖBBENETES számomra, hogy ugyanazok a programok futnak mint anno XFCE vagy MATE alatt és ugyanannyit eszik a gép), van VSync alapból (legalább nem kell a comptonnal szarakodni), úgyhogy eddig kellemes meglepetés a KDE.Ja, és ezennel hivatalosan is bocsánatot kérek amiért olyan erősen kritizáltam a Qt-t meg a KDE-t
-
Blum1866_2
tag
Tényleg nagy királyság a Gentoo de valóban nem egyszerű mutatvány tisztességesen, "elkúrás mentesen" telepíteni. Amúgy VBoxban próbálgatom a FreeBSD-t, eddig sokkal szimpibb a BSD mint a Gentoo. Minden sokkal-sokkal flottabb, dokumentáció minden részletet leír, Xorg forrásból telepítve kapásból tökéletesen fut. Így, hogy ráálltam a forrásból telepítésre, erősen elgondolkoztam rajta, hogy átállok FreeBSD-re mert eddig mocsok módon meggyőzött.
Valami ilyesmi kéne a Gentoo-ba is mint BSD-be. Gentoo-n ez a USE flagek használata szvsz irdatlan nagy baromság. Ha egyszer eltalálja az ember akkor oké de ha valamit kihagysz akkor konfig update meg a többi.-
Ideg rohamot kaptam amikor már 4 órája fordította a Qt könyvtárat, mire kiírta, hogy kell neki egy extra flag. Fordítás leáll, konfig módosít, folytasd. Hülyéje nem onnan kezdte el ahol abba hagyta, hanem előlröl az egészet.
BSD-n elkezdek fordítani valamit akkor fordítás KÖZBEN kérdezi meg, hogy mit akarok belerakni, GTK vagy Qt optimalizáció legyen-e, milyen VGA-m van, stb. Megadom neki, hogy mit akarok és Continue.
Tényleg, minden nagyon flottul megy, minden úgy és ott van ahol le van írva és ezáltal konfigolni is könnyebb. Kernel széttúrásának még nem álltam neki de állítólag az is egyszerűbb mint Linux alatt.Arch-ról meg annyit, hogy tényleg mocsok jó cucc, rengeteget lehet vele tanulni és mindig közel fog állni a szívemhez. De jelenleg eszem ágában sincs visszamenni Arch-ra.
-
Blum1866_2
tag
Én most Gentoo-t próbálgatom élesben. Custom kernel 75MB RAM fogyasztással indul...
Bár valahol én is elcseszhettem mert van 1-2 modul ami nem akar indulni, nameg magát a Gentoo-t is könnyű szétbarmolni. Az meg szűz kezek között viszonylag gyorsan megtörténik...még tesztelgetem hétvégéig aztán valószínűleg újrahúzom az egészet. Rengeteg felesleges gányolás van a rendszerben, azt meg nem szeretem. -
Blum1866_2
tag
Default hangkártyát az asoundconf-fal tudod kiválasztani. (AUR)
Monitor témára nem tudok mit mondani...esetleg próbáld meg azt, hogy xinitrc-be beraksz egy xrandr --output xxx --primary parancsot.(Az xxx rész a laptop beépített képernyője, terminálban xrandr paranccsal tudod csekkolni)
A FIFO bug pedig kernel bug, rengeteg rá a panasz. Nálam is jelentkezett 3.17-es kernelnél, 3.18-cal eltűnt (ami azt hiszem még nem hivatalos de nálam stabil)
-
Blum1866_2
tag
Jó, a Unity is vacak de a legtöbb embernek default beállításokkal tökéletesen megfelel, stabil na és persze van VSync.
KDE pont azért egy hulladék mert ahogy whbear kolléga is írta: túl bonyolult. Nagyon sok halál felelsleges funkció meg alapértelmezett program van benne amiket karban kell tartani. Ebből következtetve instabil és bugos. A gépigényről már nem is beszélve.
Ha tweakeled egy délutánon át akkor fogjuk rá, hogy elfogadható de a hozzá készült Qt-s szintén hulladék programok miatt már végképp elviselhetetlen. Jól használhatóak de pont a programozási szempontból való elcseszettsége miatt soha de soha nem lesznek olyan jók/stabilak/gyorsak/kicsik mint egy jó GTK app.Tény, hogy mindenki inkább a Qt felé mozog de ez kizárólag azért van mert a GTK fejlesztése egyhelyben ácsorog.
-
Blum1866_2
tag
válasz
Tinúviel #2820 üzenetére
Mert azok előre konfigurált Window Managert használnak (Unity ha jól tudom akkor compizt használ, a Gnome3 pedig metacity-t). XFCE, LXDE, MATE, különböző WM-ek pedig vagy semmilyet vagy ha mégis használnak valamit (pl. XFCE-XFWM) akkor az a legtöbb rendszeren nem old meg semmit.
Compton gatyába rázott eddig mindent, kb. 3 perc felrakni és konfigolni. Jelenleg MATE alatt használom, de XFCE, LXDE, i3wm alatt is ezt használtam.
-
-
Blum1866_2
tag
Bahh...pont Arch alatt ne lehetne custom kernelt forgatni/használni?
Ha csináltál már ilyet akkor sok újdonságot nem tudok róla mondani. Leszedsz egy szűz kernelt (kernel.org), aztán szépen kiszeded belőle azokat az elemeket amiket nem használsz. Ha kész, akkor a meglévő original kernel mellé berakod és használod. Azért nem az eredeti kernel helyére rakod be mert ha valami gebasz van akkor az a tartalék.
Ha jól láttam akkor AUR-ban vannak előre elkészített kernelek különböző célokra és más-más gépekhez (pl. thinkpad). Sajna Dell Inspiron-hoz nem találtam
-
Blum1866_2
tag
válasz
Blum1866_2 #2808 üzenetére
Hülye kérdés volt, megoldva
[Embertelenül megtáltosodott a rendszer, megérte recskázni vele..
]
-
Blum1866_2
tag
Üdvözlet Urak!
Van valami ultimate custom kernel készítés útmutató?
Konfigolni, fordítani, helyére rakni én is megoldom csak aztán rendszer indításnál mindig van valami baja az újonan fordított saját kernellel. Van valami lista amiben levan írva, hogy mihez NE nyúljunk hozzá sohadesohadesohadesoha? -
Blum1866_2
tag
Köszönöm! Működött, egészen addig amíg ki nem húztam a töltőt a gépből. Onnantól kezdve semmi.
Érdekes amúgy, hogy ez a config fájl szétvágta a VSync-et Gnome3-ban. Most töröltem a fájlt, így megint van VSync rendesen.Ötletem sincs, hogy mi lelte a fényerő állítást, első gdm indításkor tökéletesen ment, azóta halott.
Felraktam próbaképp egy XFCE-t, ott is ez van. De biztosan működik, mert Winfos alatt tudom állítani illetve az Arch is veszi a lapot ha xbacklight -set paranccsal állítom.Tegnap jött xorg frissítés, azzal se jó. Ötlet?
-
Blum1866_2
tag
Miért csinálja azt a gép, hogy amikor aksiról megy (laptop) akkor nem tudom állítani a fényerőt? Se az fn gombokkal se a csúszkával (Gnome3)
Terminálból tudom vezérelni az xbacklight paranccsal. Sőt, tegnap este már sehogyse működik, akkorse ha bedugom a töltőt, restart is volt. Csak a terminál játszik. -
Blum1866_2
tag
Skacok, ha veszek egy FiiO USB DAC-ot akkor az tutira működne Arch mellett is? Kell ahhoz valami spéci program/driver/akármi?
-
Blum1866_2
tag
válasz
Fritz Teufel #2598 üzenetére
Nekem is tetszik az új GNOME (ez nagy szó, eléggé konzervatív usernek számítok!
), ez kezeli a legjobban a 2 monitort, XFCE és társaival mindig volt valami nyűgöm. Ja, a Unity is kezelte Ubinál de azért annyira perverz nem vagyok, hogy azt használjam Arch alatt
-
Blum1866_2
tag
Na, én meg lusta voltam mostanában, újra kellett volna húznom az Archot de hosszú idő után nekifutottam megint a Manjaronak. Csalódtam benne (megint), még mindig dugig van buggal. Stabilitási problémák már nincsenek, de a wifit rendszer eldobja (csak akkor működik a Wifi, ha a LAN kábel is bevan dugva (epic, nem?!
), bluetooth az Istenért sem működik, CPU venti szinte folyamatosan pörög mint az állat és mintha melegebb is lenne a gép (laptop). A telepítés viszont iszonyat gyors (alig 4 perc alatt települt, USB 3.0 pendrive-ról).
Fejlődött a cucc de még messze nem tökéletes, holnap repül vissza az Arch.Amúgy Antergossal mi a helyzet, fejlesztik rendesen? Használja itt valaki? Esetleg arra is ránéznék mielőtt visszatérek a gyökerekhez.
-
-
Blum1866_2
tag
Szevasztok!
SLiM-ben hogy lehet beállítani, hogy már ott magyar legyen a billentyűzet kiosztása?
/etc/vconsole.conf-ban bennevan a "KEYMAP=hu" sor. Ha SLiM-ből visszaugrok consolra és onnan próbálok bejelntkezni akkor ott is van magyar billentyűzet, mindenhol működik csak SLiM-ben nem.
-
Blum1866_2
tag
Arch-nak van magyar IRC csatornaja ?
-
Blum1866_2
tag
Hi!
Egy kis segitsegre lenne szuksegem. Felraktam megint az Arch-ot (unalmas volt, hogy a Debian soha nem romlott el
) de a bill. kiosztas mar megint kifogott rajtam. Angol kiosztassal mukodik az egyebkent magyar kiosztasu billentyuzetem mikozben:
/etc/locale.conf:
LANG=en_US.UTF-8 (Gondolom ez felelos a rendszer nyelveert,ezt direkt tettem angolra mert angol nyelvu rendszert hasznalok mindig)/etc/vconsole.conf: (ez meg a billentyuzetert...ugye?!
)
KEYMAP=hu
FONT=lat9w-16Es a beallitasokban is a magyar kiosztas van megadva Defaultnak. De ha nyomok egy Alt+F2-t akkor ott mar rendes magyar kiosztassal mukodik. i3 WM-et hasznalok de XFCE alatt is ezt csinalja.
Mas: hasznal valaki XDM-et (vagy netan CDM-et?) Mindketto login manager azt csinalja, hogy hiaba adom meg nekik, hogy bejelentkezeskor az i3-ba lepjenek be,egyszeruen lefagynak vagy visszadobnak login kepernyore. Ha rootkent lepek be, akkor meg nem tortenik semmi...csak a default X sessiont toltik be, a 3 pici terminallal. Akarhogy allitgattam a .xinitrc-t vagy az .xsessions-t .....nem sikerult. chmod es egyeb ArchWiki-ben leirtak is megtortentek.
-
Blum1866_2
tag
Na igy mar mukodott de most visszaraktam CrunchBang-et mert kozben ugy alakult, hogy holnap kezdek uj munkahelyemen es gyorsan kellett valami gyorsan beallithato stabil rendszer, szoval az Arch-ot osszerakni most semmikepp nem volt idom. Majd VBox-ban szorakozok vele aztan ha kitapasztaltam, hogy mit-hogyan kell felrakni akkor valamelyik hetvegen nekiesek.
-
-
Blum1866_2
tag
Hali!
Ujrahuztam az Arch-ot de valami nem stimmel. Legutobb minden olyan siman ment,hogy nem akartam elhinni mostmeg van 2 nagy problemam.
1. Hasznalom en ezt az Infinality-bundle csomagot,hogy legyenek szep betumin. Mindent ugyanugy csinaltam mint legutobb de nem akarja az igazsagot es 1-2 weboldal cefet sz.rul nez ki. Hol lehet a hiba?
2. Felraktam a SLIM-et,hogy legyen bejelentkezesi kepernyom es ne konzolbol kelljen szarakodnom. Beirom a felhasznalo + jelszo kombot,kiirja hogy nem sikerult betolteni a DE-t. Konzolbol inditom az xfce4-et akkor tokeletesen megy. Egy ideig szorakoztam vele,meguntam es felraktam a GDM-et (az mindig mukodott) erre az meg nem indul el valamilyen GLX hibara hivatkozva.
Tud valaki megoldast ezekre ?
Szerk.: Tegnap adtam egy eselyt az ArchBang-nek mert CrunchBang alatt egesz jol megkivantam az OpenBox-ot. Ekkora egy halom fos,hulladek bugos szemetet mint az ArchBang meg nem hasznaltam. Akarmennyire is utalom, ezerszer hasznalnek inkabb Ubuntut Unityvel mint azt a hulladekot. Oke,hogy RC meg satobbi na de igy kiadni valamit...meeeh.
-
Blum1866_2
tag
válasz
Fritz Teufel #1724 üzenetére
Ez se oldotta meg.
Mindegy,mostmar nem erolkodok vele...ez van, oszt' kesz. Vagy rarepulok a WebUI-ra vagy siman atnevezem a torrenteket.Kosz mindenkinek a segitseget!
-
Blum1866_2
tag
válasz
Fritz Teufel #1722 üzenetére
Igen,ezt is megprobaltam. Probaltam mar mindent,nem mukodik ez sehogy.
Igen,egyre inkabb gondolok egy WebUI-ra en is. Majd kiprobalom azt is.
-
Blum1866_2
tag
válasz
Fritz Teufel #1719 üzenetére
Nem kell ahhoz torrent. Eleg ha megnyitod rtorrentet,nyomsz egy entert ekkor pedig kiirja,hogy load.normal. Es akkor probalj meg ekezetes karaktereket bepotyogni.
Sirva fakadok ha nalad is mukodik
-
Blum1866_2
tag
válasz
Siriusb #1716 üzenetére
fstab
Ezt a harmat irtam bele utolag
UUID=79ea7344-fa15-43de-b314-f280cb52d254 /mnt/Storage3 ext4 noatime,defaults 0 1
UUID=fbb7cb62-94d2-4678-a628-493872750cc1 /mnt/Storage1 ext4 noatime,defaults 0 1
UUID=1e00c4a4-53c6-469c-8329-66fd3ad347d7 /mnt/Storage2 ext4 noatime,defaults 0 1 -
Blum1866_2
tag
válasz
Blum1866_2 #1714 üzenetére
Na mindegy,megebedeltem,ittam egy sort, elszivtam egy cigit es most nekiugrok megegyszer az Archnak. Ha nem lesz jo az rtorrent,lesz*rom, majd atnevezem az ekezetes torrenteket aztan kesz.
-
Blum1866_2
tag
Hajnalban ujrahuztam az Arch-ot. Megcsinaltam ugy,ahogy Colomb leirasaban is levan irva, megcsinaltam ugy is ahogy Ti irtatok itt. Nem volt jo. rTorrentben nincs ekezet.
Aztan eldurrant az agyam,felraktam egy Manjarot es UGYAN-AZ. Az agyam eldobom,ilyen egyszeruen nincs.
Most ez a 3 sor mi a tokomert piros? Rendesen kivannak kommentelve,minden stimmel..mondjuk ez most epp Manjaro de lenyegtelen mert itt se mukodik.
Komolyan mondom amennyit recskaztam vele mindjart felrakok egy Ubuntut,ha ott se megy az rTorrentben az ekezet akkor kihajitom az egeszet az ablakon, mert ilyen nincs. -
Blum1866_2
tag
válasz
Siriusb #1711 üzenetére
Helyzet ugyanaz.
Itt valami rendszer szinten van nalam elrontva,ugyhogy hajnalban csinalok egy reinstallt.
Amugy hasznalok en egy ilyet: [link],hogy legyenek szep betuim. Ez bekavarhat?Egyszeruen lovesem sincs,hogy mi okozhatja a gondot mert terminalban mindenhol mukodnek az ekezetes karakterek ahogy kell csak az rTorrent tiltakozik ellene.
-
Blum1866_2
tag
válasz
juhaszattee #1701 üzenetére
Nem nyert
Kezd komikus lenni a helyzet :SAzon gondolkozom,hogy holnap hajnalban ujrahuzom az egeszet a francba colomb2 leirasa alapjan.
Abban a leirasban mit kell modositanom ahhoz,hogy mukodjon az rtorrent ugy, mint nalatok de maga a rendszer angol nyelvu legyen? -
Blum1866_2
tag
válasz
Siriusb #1699 üzenetére
Valami tortent de meg mindig nem jo.
Most az rTorrent az ekezetek helyett ?-t ir. De mindegyik ekezetes karakterre.
cat /etc/locale.gen | grep -i '^[^#]':
hu_HU.UTF-8 UTF-8
hu_HU ISO-8859-2Terminalban a default encoding az: ANSI_X3.4-1968
Ha atallitom ISO 8859-2-re akkor ugyanott vagyok mint elotte.
-
Blum1866_2
tag
Kicsit beleolvastam a logouton levo irasodba es van egy ilyen lepes,hogy:
# nano /etc/vconsole.conf
KEYMAP=hu
FONT=lat2-16
FONT_MAP=8859-2Hatarozottan emlekszem ra, hogy en ilyet nem csinaltam. Lehet,hogy ez a hiba? Illetve ha kene ilyet csinalnom, akkor angol nyelv eseten ez hogy modosul? Marmint a bill. kiosztas az magyar de a rendszer nyelve nalam angol...ennek a lepesnek van ehhez koze?
-
Blum1866_2
tag
Erdekes bugot veltem felfedezni rTorrentben. Nem nyitja meg azokat a torrenteket, melyekben valamilyen ekezetes karakter van.
pl. JMJ - Oxygéne nevu albumat atnevezve Oxygene-re tokeletesen megnyitja de egyebkent errort ir ki.
Ezt konfigban kilehet vajon javitani valahogy?Talaltam egy ilyet,hogy:
to add UTF8 support for torrent with non-ascii characters you must add the following to rtorrent.conf:
encoding_list = UTF-8De ez utan sem tud mit kezdeni az ekezetekkel es meg csak beirni sem tudom a hianyzo ekezetes karaktert. Egyszeruen "Oxygne"-nevvel probalja megnyitni ugy meg persze,hogy nem jo.
-
Blum1866_2
tag
Itt is felteszem a kerdest,hatha...
Midnight Commanderben hogy tudom kimasolni egy fajl teljes eleresi utvonalat a fajl nevevel egyutt?
Olyat talaltam,hogy Crtl+Shift+Enter kombinacio lenyomasaval kiirja alul command line-ba de onnan meg nem tudom kimasolni.Tehat pl. van egy filmxyz.mkv nevu fajl a /home/username/Videos mappaban akkor azt a /home/username/Videos/filmxyz.mkv utvonalon tudom megnyitni pl. MPlayer-rel.
Na de ezt az utvonalat hogy masolom ki MC-bol?Ezt igy semeddig nem tart bepotyogni,plane ha TAB-bal rasegitek de egy 65. almappaban elrejtett 50 karakteres nevvel megaldott fajlrol van szo akkor mar annyira nem egyszeru.
-
Blum1866_2
tag
válasz
juhaszattee #1650 üzenetére
Akkor ez lesz,kosz!
rTorrentrol jut eszembe...pont tegnap alltam at en is erre. Hat.... pirit a cucc
qbittorrent a RAM-ot zabalta,Deluge meg szimplan lassu volt. rTorrent pedig hibatlan es egyaltalan nem is nehez kezelni. -
Blum1866_2
tag
Egy itthoni seed szerverre mennyire lenne franko megoldas Arch-ot rakni? Vagy arra valami Debian alapu cuccot nezzek?
Olyan erdekel,amivel nem kell napokat elrecskazni ha tavasztalrol elakarom erni a mostani gepemrol,amin kizarolag Arch van. Meg azert birja evekig reinstall nelkul. -
Blum1866_2
tag
Jut eszembe. XFCE Notification Area csak nem akarja mutatni a Skype icont,gugliban nem talalok semmi erre vonatkozot.
Valaki valami otlet? -
Blum1866_2
tag
válasz
Fritz Teufel #1633 üzenetére
Szenvedni?
Telepitessel,Kopipasztaval egyutt max. 15 perc.
-
Blum1866_2
tag
válasz
Fritz Teufel #1629 üzenetére
XFCE gyarilag tenyleg egy rakas sz@r. A v-sync hianya nekem is az agyamra ment.
Megoldas:
- ha nv kartyad van akkor csak es kizarolag a free drivert szabad feltenni. (a hozza szukseges KMS beallitast a wikiben megtalalod)
- telepites utan kapasbol felkell tenni a comptont. Ehhez segitseget ITT talalsz. En is ez alapjan csinaltam,franko lett.En az elmult 1 honapban 4X huztam ujra az Archot,legutobb epp tegnap es ezt most brutalisan eltalaltam.
Volt mar idom kitapasztalni,hogy mit mivel szabad kombinalni,hogy franko legyen minden. Compiz-t olvastam meg sok helyen,hogy azt kell felrakni de az baromsag. Vagy van V-Sync de akkor laggol vagy forditva.Compton sokkal jobb. AUR-bol tudod amugy telepiteni.
Ami meg erdekes,hogy a compton telepitesevel nem csak a desktop V-Sync tert magahoz de a videok is megjavultak.
-
Blum1866_2
tag
Szerintem meg WM-tol. Pont tegnap jottem ra erre (ismet)
Merthogy felraktam a glmark2-t,hogy megnezzem mit tud a gep. Akkor neztem a logban,hogy elfelejtettem felrakni az nv drivert. Ekkor meg volt Vsync (xfce beallitasokban belehet allitani csak azt tudnam,hogy ez mi a banatert nem tortenik meg alapbol..na mindegy).
Szoval felraktam az nv drivert,restart es megint nem volt vsync. Ekkor durrant el az agyam es raktam fel a compizt,azzal mar volt Vsync restart utan is.Erdekes,hogy pont a driver kavarja ossze a dolgokat. Nem mintha olyan nagy dolog lenne,hogy Compizt kell hasznalni,csak +1 felesleges nyug.
Nalam amikor nem volt Vsync akkor sehol,semmilyen lejatszoval nem volt. VLC,Mplayer vagy akar barmilyen flash tartalomrol is legyen szo. De meg ablakok mozgatasanal is lehetett latni.
-
Blum1866_2
tag
Gyerekek,olyan szinten megborult az antergos a mai update utan,hogy hasznalhatatlan. Par masodperc utan mindegyik program magatol leall,flash osszeomlik,VLC-n nincs kep,hang recseg,Skype el se indul,stb..
Ez azert kemeny...vagy en vagy a szakik neztek be valamit de nagyon csunyan. Na hetvegen repul vissza az Arch,addig meg elvagyok Ubi LiveCD-n. Megint jo nagy p.cs voltam,hogy egy frankon beallitott,stabil rendszert levaltottam valami masra.
Persze lehet,hogy en nyultam hozza valamihez amihez nem kellett volna de mar az 1. update utan is irt nekem furcsasagokat. -
Blum1866_2
tag
válasz
Siriusb #1529 üzenetére
Felre ne erts,nem az Arch vagy az egesz Linux vilagaba akartam belerugni vagy barmi modon degradalni. Tokeletesen egyet ertek veled. Csupan arra szerettem volna ravilagitani,hogy ez az egesz Arch dolog egy kicsit felvan fujva,mert igazabol nem nehez csak nem mindig vannak kovetkezestesen leirva a dolgok....es ugye itt jon kepbe az,hogy az Arch kozep/halado felhasznaloknak van kitalalva. Ezzel egyetertek,egy kezdonek eszem agaba se jutna Arch-ot adni. De mivan azzal aki honapok/evek ota hasznal Linuxot napi rendszeresseggel es ennek ellenere sem tudja telepiteni? Es nem azert,mert nem tud olvasni vagy ertelmezni ami oda levan irva vagy azert mert a wiki hianyos hanem azert,mert itt-ott rendezetlen. Nagyon egyszeruen lehetne ezt orvosolni a wikin belul de nyilvan nem teszik....es ekkor jonnek kepbe az alternativ utmutatok.
Megegyszer leirom,imadom az Arch-ot az utolso porcikajaig,nap mint nap lenyugoz es max. respect a projektben resztvevoknek. Nekem szemely szerint semmi bajom az orakig/napokig tarto problema megoldasokkal,engem kifejezetten vonz. A telepites utani dolgokba kar belemenni es osszehasonlitani a nyers Arch-ot barmi arra epulo disztroval,mert onnantol mar szinte ugyanaz. Terminal megnyit,aztan hajra.
-
Blum1866_2
tag
Amikor eloszor telepitettem az Arch-ot akkor en is a Beginners Guide alapjan alltam neki. Nem mukodott ofkorz.
Az a baj vele,hogy rohadtul ossze van kutyulva. Pl. egy default user aki csak egy alap Arch-ot+valami DE-t akar felrakni az magasrol sz.rik a UUID,fstab,stb. szerencsetlenkedesre. Azt majd utana szeretne megoldani terminalbol. Ha akarja egyaltalan...
Siman meglehetne oldani ugy,hogy CSAK es kizarolag maganak a rendszernek a telepitese lepesrol-lepesre lelenne irva,utana meg az igeny szerinti beallitasokhoz kapcsolatos Wiki oldalakat mar meglehetne talalni.
Ezert kellett nekem is fel napig youtube videokat nezegetnem,mert az ArchWikibe egyszeruen belebonyolodtam. Amugy aki eddig elhatarolodott az Arch-tol pont a "bonyolult" telepites miatt annak megvaltas a Manjaro es az Antergos.Amugy 2-3 nekifutas utan mar tenyleg minden siman ment Arch telepitesnel de az nem azert volt,mert van egy egyebkent jol karbantartott minden reszletre kiterjedo de amugy logikatlan,idegesito modon osszerakott telepitesi utmutato. Imadom az egesz Arch-ot,zsenialis ugy ahogy van de nem csodalom,hogy par ember zsebeben nyilik a bicska,amikor raviszi a lelek a telepitesre.
-
Blum1866_2
tag
Antergos 3 nap
Meg mindig hibatlan. Non-stop megy a rendszer,folyamatosan megnyitva 6-7 program es hibauzenetet meg nem lattam. RAM fogyasztas megallt stabil 2GB-nal,lassulasrol vagy rejtelyes proci zabalasrol szo sincs.
Minden mukodik,gyors,pattog,nem omlik ossze,az updatek gyorsan megerkeztek...eddig brutalis. Imadom.Fogalmam sincs,hogy a nev honnan ered,azt tudom hogy anno a default DE a cinnamon volt es akkor az volt a neve,hogy Cinnarch. Csak aztan a cinnamonnal gondok voltak,valtottak GNOME-ra es akkor mar gondolom hulyen nezett volna ki ez a nev.
Megjegyzem,semmi bajom a cinnamonnal. Ami furcsa,mert anno ugy ereztem,hogy a Linux Mint egy eletre eluldozott tole. -
Blum1866_2
tag
Kb. fel ora telepiteni egy Archot DE-vel egyutt ugy,hogy a wikibol olvasgatod ki a szukseges parancsokat. Tapasztalt user meg 10-15 perc alatt felpattintja particionalassal egyutt. Az,hogy utana mit allitgatsz mar mas teszta,nem kapcsolodik magahoz a telepiteshez.
Mondj nekem egy olyan disztrot,amit nem szoktal egy percig sem allitgatni...vagy akar Windows-t. Na ugye...
Nekem az AntergOS-t telepiteni kb. 15 perc volt,minden program telepitesevel es beallitasaval egyutt 2 ora. Ebbol 1 ora volt a wine-multimedia (mocskosul sokaig konfigolja magat,banat tudja miert)
Ha ebbol indulok ki,akkor egy nyers Arch Linux cigivel,programokkal egyutt legyen ossz-vissz 3 ora.Szerintem egyszer megcsinalni egy 2-3 oras procedurat semmiseg azert cserebe,hogy van egy jol beallitott,sallangmentes,stabil rendszered.
En osszesen 3X telepitettem Arch-ot,csak aztan rajottem,hogy mire felrakom a DE-t,font csomagokat addigra pont egy Manjaro/AntergOS lesz a vege...nincs ertelme szenvedni vele.
-
Blum1866_2
tag
Na fentvan az AntergOS cinnamon DE-vel,minden szukseges programommal es ismet minden rendben ment.
Fagyas,osszeomlas,hibauzenet nem volt,minden hibatlanul elindul,mukodik ugyhogy franko.Nalam non-stop megy a gep,ugyhogy ha nalam nem kezd el rakoncatlankodni akkor az mar jo jel
-
Blum1866_2
tag
Most jutott eszembe,hogy volt egy bosszanto hiba telepites utan. Megpedig,hogy a multilibet uncommentelni kellet pacman.conf-ban. Nem ertem,hogy egy 64bit-es rendszernel ezt miert nekem kellett megoldani de mindegy. Vegulis nem nagy melo,kb. fel perc megoldani de hajnali 4-kor cigizes kozben rajonni erre kicsit erdekes mutatvany volt
-
Blum1866_2
tag
Mint irtam en ket napja hasznalom. Windows egyaltalan nincs a masinan (olyannyira nincs,hogy pont ma ejjel mentettem at 2x2TB adatot NTFS-rol EXT4-re) es eddig semmi bajom nincs vele. Leszamitva a GNOME feluletet,az annyira nem tetszik,ugyhogy meg ma ejjel visszamegyek mate-re vagy kiprobalom a Cinnamont.
Kb. 15-20 programot telepitettem,minden driver es AUR csomag szo nelkul felment,ugyhogy eddig bitang.
Amugy en a BETA-tol kezdve hasznalom,ott volt egy kis zokkeno az nv driverrel de azt kb. 1 perc volt megoldani terminalban. Azota a problemat mar javitottak ofkorz.
A GNOME feluletrol meg annyit,hogy a rendszerhez van igazitva gyarilag tehat nem csak kokler modon belehanytak a telepitobe hanem igenyesen megvan oldva minden.Kb. 4 honapja kezdtem el Linuxozni,Debian vonaltol kezdve a Fedora-n at az alap Arch-ig mindent megjartam es eddig ez az AntergOS engem nagyon meggyozott.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AKCIÓ! ASUS Z97-A Z97 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Samsung Galaxy A32 4G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- SzoftverPremium.hu
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest