- iPhone topik
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Fotók, videók mobillal
- 45 wattos vezeték nélküli töltés jön az új iPhone-ba
- VoLTE/VoWiFi
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
Új hozzászólás Aktív témák
-
HSM
félisten
válasz
Devid_81 #45115 üzenetére
Nekem sem tetszik ez a trend.
Ugyanakkor elvileg minden drágul, és már így is volt elég felháborodás a generációk drágulása révén. Ha még a jó perf/watt mutató miatt túl is kéne tervezni a GPU-t, nem biztos, hogy megfizetnék.
Hiába volt pl. remek perf/watt aránya a 6800-as Radeonnak [link] , nem azt olvastam a fórumokban, hogy milyen takarékos, hanem hogy hogyan lehet még húzni rajta (azaz a porba dönteni a gyárilag remek perf/watt mutatóját).
-
válasz
Devid_81 #45118 üzenetére
Értem de az is egy súlyos probléma ha nincs elég előrelépés teljesítményben. tekintve hogy valószínűleg brutális áron fognak jönni. A 4060 szerintem 500$ körül fog bemutatkoizni MSRP-n de 400+ az szinte biztos ezért kell hogy gyors legyen.
Ha 4060 220W ból mondjuk hozza a 350 W teljesítményű 3080 vagy ne adj isten a 3090 teljesítményét akkor azt mondom jó ez a fogyasztási adat lehet.Most az hogy 200 vagy 150 W alatt valószínűleg majd az Ampere refresh verziói lesznek, az más tészta. Lehet hogy lesz megint GTX vonal vagy ilyesmit tudok elképzelni, mint a Turingnál és lesz az Ada meg lesz az Ampere refresh, alul.
Szerintem ha nagyjából azt mondjuk igazak a pletykák akkor nagyobb előrelépés lesz mint eddig valaha volt, pascalnál is komolyabb. és azt gondolom ezt helyezik most előtérbe a gyártók az energiahatékonyság helyett.
Majd az MCM szerintem jobban erről fog szólni.
Amúgy a Titanra kopite 800W+ pleytkát mond vízhűtéssel, hibrid módon megoldva, Gondolom 5000 $ feletti áron. -
Busterftw
nagyúr
válasz
Devid_81 #45107 üzenetére
Biztos megvan nekik a statisztika, szerintem elenyeszo azok szama, akik 3-4 CPU generaciot pakolnak 1 lapba, illetve evente cserelnek CPU-t.
Aki meg uj gepet/OEM/osszerakottat stb vesz, kb tokmindegy, szinten nem evente fog komplett gepet/CPU-t cserelni.Nekem most a Z690-be belemenne a Raptor lake ha ugy van, de ez is boven eleg lenne tobb evre( mehetnek 12600K-rol 12900K-ra, vagy egeszen 13900K-ra), ha kivancsisagbol valtanek, akkor meg foleg boven eleg. Ertem en hogy jo lenne, csak kicsit tul van lihegve a tema.
-
-
válasz
Devid_81 #45041 üzenetére
Csak azt nem értem, hogy a cél az volt hogy majd állva töltés közben milyen faszán játszhatsz, mozizhatsz és akkor nem működik az infotainment rendszer, mert elveszi a kocsi a hűtést tőle és rátolja az akksikra. Ez egy alapvető mérnöki hiba.
Ilyenkor odamennék a főmérnökhöz és a homlokára vágnék " józan paraszti ész vazze" tegyél rá már egy 100 dolláros álló hűtést ami akkor működik mikor az elöbbi nem, aztán le tud hűteni egy Ryzen APU-t 80 fok alá...
Érted, ezek 30-40 milliós kocsik. -
keIdor
titán
válasz
Devid_81 #45017 üzenetére
Nem véletlen késik gondolom, mert eredetileg Q1 vége, Q2 eleje volt ígérve, aztán május közepe van.
Ráadásul az idő az Intel ellen dolgozik, mert esnek az árak folyamatosan, másrészt a másik kettő lassan hozza az új generációt aztán senkit nem fog érdekelni a 3070 szint.
-
GeryFlash
veterán
válasz
Devid_81 #44989 üzenetére
Remelem ovlassak ezt a sok Intel messiast varok. Tehat a 3060 szintu A380 380 dollar MSRP, mig a 3060 $300. Hope this helps.
Felkeszul: az a prohardveres szekta akik hangosan nyomatjak hogy a crypto laz leult es nem lesz keszlethiany. De lesz, azert tudsz most kartyat venni mert mar nem eri meg nekik befektetni a generacio valtas elott. De legalabb olcsobban majd lehet venni a current gent ami azert meg igy is romma veri az intel szarjait. Hope this helps as well.
-
Devid_81
félisten
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Devid_81 #44955 üzenetére
"Viszont az N6 mobile cpu-k nagyon jo ki takarekosak+gyorsak "
csak eppen a gputol eltekintve kb. ugyanaz a teljesitmenyuk, mint a Cezannenak. a kisebb fogyasztas laptopnal szamit, azazvagyis +1-2 ora uzemido/feltoltes, desktopon meg mondjuk 75 forint a havi szamlaban, sosem terul meg sem a vevonek sem az eladonak.
-
hokuszpk
nagyúr
-
HSM
félisten
válasz
Devid_81 #44948 üzenetére
A bányába csak egy része kell a GPU-nak, úgy értettem...
A CU és ütemező lehet maradt a standrad RDNA2-s, azzal már mehet a bánya.
Illetve lehet olyan jogi megkötés is, hogy a GPU nem mehet bizonyos piacokra, míg máshova igen. Nyilván titkosak a részletek, de miért ne.
-
Petykemano
veterán
válasz
Devid_81 #44944 üzenetére
Feltételezem, lehetett a szerződésben kikötés, hogy azokat a lapkákat, amiket a Sony nem használ fel, az AMD sem használhatja a PS5 célpiacával konkurens piacon. Letiltott IGP-vel CPU-ként oké, bányagépnek oké, kompakt gamer APU-nak nem.
Számomra azért fura, mert korábban mindig azt mondák a beavatott okosok, hogy hát ilyen pár tízezer, esetleg egy-kétszázezres, low-end piacokra nem hajolnak le a cégek.
A konzol chipeket úgy tervezik, hogy legyen benne tartalék, minél kevesebb legyen a selejt pont azért, mert nincs vágott vagy vágatlan termék, csak egyféle. És az N7 selejtaránya a hírek szerint kiváló. Tehát elvileg nem is szabadott volna a milliós példányszám ellenére, hogy néhány tízezer hibás példány keletkezzen - szerintem.
Persze értem, hogy egy $500-os konzol belsejét $999-ért eladni (BC250) azért nem low-end aprópénz, de ez akkor is csak néhánytízezer példány - szerintem.
Ráadásul épp most, amikor hát kifutóban van a biznissz?Vagy lehetséges volna, hogy legyártották a konzol chipet és tulajdonképpen tényleg azért nem jutott el a boltokba a PS5, mert már kezdetektől az összeszerelő műhelyben nem PS5-öt raktak össze belőle, hanem ilyen 12 x BC250-et tartalmazó bányagépeket? És erre az egészre azért derül most fény, mert a GPU-khoz hasonlóan már nem tolják át a bányatereme raklapostól, hanem be kell jelenteni, reklámozni kell, hátha még valaki viszi?
-
Raggie
őstag
válasz
Devid_81 #44808 üzenetére
Szerintem ez nem igaz, és még kevésbé lesz igaz, ahogy jön a 3050.
Most megnézve a német webshopokat az rx 6500 már 290 EUR-tól elérhető míg a 3050 kártya 650 EUR-tól... Szóval ennyit erről.
Lehet, hogy az a kártya jobb 15-25%-al is akár, de nem több, mint kétszer!
Sajnos az utóbbi alkalmas bányászatra, így az szabja meg az árát. Az előbbi nem, így "csak" a sima nyerészkedő kereskedő felár van rajta. -
Petykemano
veterán
válasz
Devid_81 #44776 üzenetére
"En arra lennek kivancsi, ha a banya behalna egyik naprol a masikra akkor mi lenne a piacon"
A gyártók elkönyvelnék, hogy a gaming piacnak vége.
Nade komolyra fordítva a szót.
Direkt nem gyártottak többet, mint amennyit a gamer piac tervezetten felvett volna. Ha máról holnapra bedőlne, akkor az történne, hogy az addig bányában használt kártyák - egy része - kikerülne a használt piacra. Nem biztos, hogy szuperolcsón, de az új kártyák piaci áránál alacsonyabb áron. A lényeg, hogy szép lassan a mostani emelkedett piaci árakhoz képest alacsonyabb áron átszivárogna a készlet azokhoz a gamereknek, akiknek a gyártók az eltelt időszakban szánták, vagy akikhez tőlük átkerült volna, ha meg tudták volna venni.Szerintem nem került a piacra olyan többlet mennyiségű kártya, ami bedöntené az új kártyák piacát. Különösen ha azt is figyelembe vesszük, hogy vajon hányan mernének bányából kártyát venni.
Lehet ,hogy a 2.5-3x teljesítményű nextgen érkezése és az ETH2 bevezetésének időzítése nem véletlenül esik egybe. Az AMD és az Nvidia helyében lehet, hogy megkerestem volna az ETH-es arcokat, hogy figyu, halasszátok el, mert ha ez a váltás 2021 végén megtörténik, akkor ránk borul a GPU piac a következő két negyedévben, mert senki nem veszi a portékát. Viszont ha a váltás akkor történik meg,a mikor kijön a nextgen, akkor a gamerek már inkább azt akarják majd megvenni és a bányászokra rohad a készletük, vagy ők buknak nagyobbat.
egyébként: megint felmerült az EU-ben, hogy betiltsák a PoW típusú kriptovalutákat (azok bányászatát ) [link]
-
Petykemano
veterán
válasz
Devid_81 #44771 üzenetére
Olvastam olyan véleményt - nem ezzel a hírrel kapcsolatban - hogy az elektronika sem mentes a boom&bust jelenségtől. Mondják, hogy most fullba pörög a piac, ezért sokmilliárdos befektetések történnek a kapacitások kiépítésére, de mire azok elkészülnek, addigra leszálló ágba kerülhet.
Most azt hagyjuk is, hogy 2020-ban rengeteg pénz (dollár és euró) áramlott a gazdaságba (pontosabban a pénzügyi eszközökbe) és azzal mi lesz [1] [2] [3]
A kripto lufi biztosan fújta a GPU lufit, a home office pedig a PC lufit.
De a PC/notebookok terén már megállt a növekedés. 2021Q4 persze erősebb volt, mint 2021Q3, de mindkét negyedév éves összehasonlításban gyengébb volt, mint 2020. [link]És persze ezzel biztosan a cégek is tisztában vannak és nyilván kalkulálnak vele, nem ész nélkül építik a mai kereslet hatására a három év múlva üzembe helyezhető kapacitást.
De ahogy csökken a keresleti nyomás, mégha az nem is sokkszerű, akkor is előfordulhat, hogy fölös kapacitások maradnak meg, amit olcsóbb termék gyártására lehet fordítani, vagy amivel nagyobb volument lehet gyártani valamiből.
-
Petykemano
veterán
válasz
Devid_81 #44769 üzenetére
bányába a CDNA2-t kéne kiadni. De szerintem az AMD-nek arra sem fussa waferből.
Hiába az AMD-nek nem megy a Bonanza Banzmine [link]Abban egyébként igazad van, hogy akár egy ilyen lapka is elég lenne a sok GDDR6 helyett még a csúcs gaming VGA-k ba. És ez igaz a sávszélre és a kapacitásra is.
És lehet, hogy EFB-vel már nem is lenne olyan drága, mint interposerrel.De én a komplett rendszerre gondoltam.
Nem tudom.... nem tudok példát mondani, de úgy tudnám jellemezni, hogy tudod, valami, ami annyira nagyszerű és egyszerű, és annyira mindenkinek jó lenne, hogy ettől megrészegülve olyan sokat kérsz el érte, hogy végül alig venné meg valaki és akkor áh, hagyjuk is. -
HSM
félisten
válasz
Devid_81 #44737 üzenetére
"
"
Olyan negatív vagy, az 5 magos Celeron csak 55W-ig turbózhat.Egyébként U kategóriában max 2P és 8E core, izgalmas lesz ezeket összeereszteni az AMD 8 hagyományos magú megoldásaival, pl. 5800U. Mondjuk nem hinném, hogy utóbbinak ettől túl sok félnivalója lenne.
És ráadásul tőlük is jön az új Rembrandt széria, ami rárak egy lapáttal, pl. 6800U.
És ezt éppen egy mobil hatmagos U-kategóriás Renoir-ról írom, aminek 25W a rövid turbója, és igencsak nem lassú, szóval lehetne ezt józanabb keretekből is. -
Petykemano
veterán
válasz
Devid_81 #44685 üzenetére
Nekem úgy tűnik, hogy az AMD és az Intel vagy az Nvidia némileg más sku preparációs gyakorlatot alkalmaz.
Az Intel és talán méginkább az Nvidia esetén mintha nagyobb lenne a bizonytalanság, vagy több a selejt, vagy több a javulás. Elég gyakori, hogy elkészítenek egy lapkát, kiadnak vele egy sku-t és aztán ugyanarra a lapkára 4-6 havonta kiadnak egy új sku-t. Vagy azért, mert közben javult a kihozatal, vagy azért, mert összegyűlt egy bizonyos mennyiség valamilyen rossz vagy épp kiváló minőségű lapkából.
Ezzel szemben mintha biztosra menne, vagy legalábbis ilyen dolgokkal kevésbé foglalkozik. Az AMD esetén viszonylag kevés az SKU és elég ritkán fordul elő az is manapság, hogy ugyanabból a lapkából kiadjanak egy picit kevésbé vágott, vagy valamival magasabb frekvenciát elérő változatot. Persze nem mondom, hogy soha, mert volt 3_00XT is. De azt egyáltalán nem lehet mondani, hogy 1-2 havonta jelentenének be valami új, javított, frissített, válogatott változatot.
-
HSM
félisten
válasz
Devid_81 #44659 üzenetére
10GB LHR... Az LHR-mentes eredeti verziótól még mindig fényévekre van, az nem 50-et tudott, hanem rendesen padozva 90-et is. Sokkal lényegesebb, hogy az a +2GB VRAM és extra sávszél igen jól jöhet játékokban majd.
#44661 Petykemano : "ha valaki megveszi, akkor a helyére máris lehet venni egy újabbat, egy hatékonyabbat"
Ha végignézzük a realitást, akkor azt látjuk, hogy jelenleg a leghatékonyabb kártyák, amik 7 és 8nm-en gyártódtak. Ezeket nem tudod hatékonyabbra cserélni, sőt, az LHR még rontott is ezen az új gyártásúaknál. Az aprón is azt látni, hogy lassan a 200 000-es "álomhatárt" karcolják a használt, sokéves 8GB-os RX580-ak is, ami nem éppen arra utal, hogy tömegesen hullanának ki a bányákból, pedig nem éppen erősek hatékonyságban a modernebb megoldásokhoz képest. -
Petykemano
veterán
válasz
Devid_81 #44659 üzenetére
Jó, hát mihez képest sok?
Ha mondjuk 20%-kal többe is kerül, akkor azért már ugye nem olyan szép, nem?Ami kérdés bennem felmerült, hogy vajon piacra kerülnek-e az elnyűtt 3080-ak.
Égig nőnek a fák? Érdemes még egy raktárépületet, még lakást, még egy szobát, még egy pincét telerakni bányagépekkel?
Vagy tartunk-e már ott, hogy új telepek már nem nyílnak olyan gyorsan/könnyen az új gépekkel, hanem inkább óvatosabban a meglevő géppark elemeit cserélik. valami hatékonyabbra, az a tuti, az legyen meg, aztán majd meglássuk.
Mondjuk például nem lehet, hogy a Yutani által emlegegetett HA hirdetések olyanok, hogy van egy bányászgép, pörög, termel, de azért fenn van az aprón, és ha valaki megveszi, akkor a helyére máris lehet venni egy újabbat, egy hatékonyabbat - raklakról, garival.(Persze ne legyenek illúziónk, ha ez így van, még az se jelenti azt, hogy akkor meg fognak jelenni régi kártyák áron alul kínálva, mert "A" óvatos, pénzénél levő bányászvállalkozó mellett mindig lehet egy "B", akinek a kiszuperált régi géppark valamivel olcsóbban még épp kapóra jön a most kiépítendő gépparkjába.)
-
Petykemano
veterán
válasz
Devid_81 #44619 üzenetére
Nem kell ez a pityogás. Egyrészt Lisa Su megmondta, hogy nem a kínálattal van baj, hanem a fizetőképességeddel. A termékek elérhetők, csak TE nem tudod megfizetni.
Másrészt meg hidd el, hogy legalább ugyanannyi esporter (mármint nem hobbijátékos, hanem hivatásszerű sportoló) vásárol kártyát, amennyi miner. Mindkettő abból él, hogy az eszköz segítségével áram felhasználása mellett generál valami kimenetet (az esporter pl videót), amire mások nagy érdeklődést mutatnak. Ehhez természetszerűleg a legjobb eszközökre van szükségük és az sokat megér számukra.
/sarcasm/
-
HSM
félisten
válasz
Devid_81 #44591 üzenetére
Szerintem egyértelmű, hogy nem a 10%-os GPU árameléstől lesz 1500$ egy MSRP alapján 650$-os pl. 6800XT.
(Nem véletlen említi, hogy 20-40 dolláros drágulás ez a 10%.)
A kereslet/kínálat görbének kellene magához térnie a normális árakhoz, mert ez ami van csak a scalpereknek jó.
-
válasz
Devid_81 #44572 üzenetére
Ez sem lesz 200k alatt. A 220-250k sávból a 6600XT a Hardveraprón felcsúsztatták a nepperek a 250-300k sávba, amikor kijött a sima 6600. Most majd a 6500XT kúszik fel 200k fölé, a többi meg még feljebb. A kiskerekről meg ne is beszéljünk. Gyász, ami a világon folyik, de már minden téren. 2021 igen rossz emlékkel fog rögzülni az emberekben, és tartok tőle, hogy 2022 sem lesz piskóta, de még rosszabb is.
-
Petykemano
veterán
válasz
Devid_81 #44555 üzenetére
Tudom, már unalmas már...
De a kriptovaluta egy egy energiával fűtött digitális pénznyomda.Képzeld el azt, hogy feltalálják azt a gépet, ami pénzt nyomtat. Papírpénzt. Persze a pénz különleges képessége az, hogy van benne egy nyomkövető és bárki számára hozzáférhető egy nagy könyv, amiben benne vannak ebben a pénzben lebonyolított tranzakciók. De a tranzakciók lekönyveléséhez papír kell, a folyamat végeredménye pedig papírpénz a tranzakciót könyvelő kezében.
Bárki beszállhat, vehet ilyen gépet, ha hoz papírt. Vagy bárki építhet saját gépet, ami onnantól a saját bankóját nyomtatja. Persze ahhoz is kell papír.
Persze mai fejjel azt mondanánk, hogy ki az a hülye, aki pénznyomtatásba kezdene. De ne felejtsük el, hogy a központi jegybankpénz előtt létezett az, hogy minden banknak saját papírpénze volt, aminek az értékéért az adott bank állt helyt. És ha elolvasunk egy 50-100 éves regényt, vagy megnézünk egy 50-100 éves magyar filmet, még abban is szerepelnek úgynevezett váltók, ami nem más, mint egy papírfecni, amire valaki felfirkatonttta az aláírását, ami hitelesíti, hogy ha beviszed a megadott bankba a váltót, akkor azért pontosan a váltóra ráírt értékben kapsz jegybankpénzt. 50 éves amerikai filmekben még elég gyakran szerepelt az "írok egy csekket" jelent, ami valójában ugyanez.
Az, hogy ezek a papírfecik mit érnek valójában a beléjük vetett hit határozza meg.Tehát ha van mondjuk egy szép, vagy egy tetszetős papírfecni, mondjuk a HarapásPengő, akkor simán lehet, hogy bár kezdetben nem ér egy fabatkát, de még egy petákot se. De aztán azt veszed észre,. hogy hirtelen elkezdik venni. Forintért. HarapásPengőért ugyan nem kapsz a boltban semmit, de tódulnak az öltönyös urak, hogy forintért vegyenek tőled HarapásPengőt és azt veszed észre, hogy egy HarapásPengőért már egyre több forintot kaphatnál. Ugyanez történik az ÉteriPetákkal is.
Mit csinálsz ekkor? Egyre több papírt veszel, hogy minél több Harapáspengőt vagy Éteripetákot tudj nyomtatni sőt egyre több nyomtatógépet is üzembe állítasz.
Na most a kérdésem az: vajon mi fogy el először a polcokról egy ilyen helyzetben?
......
.....
....
...
..
.
Hát a WC-papír.
Na ezért vagyunk szarban!(Persze természetesen vegyük magunkat komolyan, a chiphiányhoz a digitális pénznyomtának semmi köze. Minden hiányt az otthon ülő home-office-ben PS5-öző sofőrök okoznak.)
-
HSM
félisten
válasz
Devid_81 #44555 üzenetére
"jelenleg sokkal tobbet gyartanak mint eddig valaha, de ettol is joval tobb chip kellene"
A kereslet óriási mértékben nőtt meg (bányászat, home office, ami hirtelen eszembe jut), ehhez képest a gyártók évekkel előre tervezik a gyártást, gyártókapacitást a várható kereslethez. Mivel nem volt előre látható a keresleti robbanás, nem készültek rá, és hirtelen nem is lehet változtatni, hiszen többéves folyamat, mire egy új gyártókapacitás bevethetővé válik.Gyakorlatilag ez van, amit legyártanak, azonnal viszik. Elég körbenézni a nagyobb nemzetközi webshopok kínálatában, sokszor komplett termékkategóriák üresek...
-
HSM
félisten
válasz
Devid_81 #44425 üzenetére
Ja, dupla fogyasztásból már majdnem olyan gyors az első leakek alapján mint a mostani Ryzenek.
Így a 250W-ra "elengedett" 125W csip, plusz "kis" akár 20% "segítség" az OS-től, és meg is van az új "bajnok". Azt se tudom, milyen smiley-t tegyek ide...Amúgy ettől függetlenül ár/értékben lehet majd pár erős versenyzőjük, mindenesetre várom a teszteket.
-
-
-
válasz
Devid_81 #44418 üzenetére
Az is egy megoldás, bár sok probléma nincs vele nálam.- mondjuk nekem a Win10 is többé kevésbé döccenő mentesen ment.
Aki frissített 11 re és Ryzenes, annak érdemes feltenni a patchet ,gyorsul tőle. A fenti dolog inkább érdekesség, kérdés mitől lehet, hogy ha egy 5800 X et kicserélsz 5950 re akkor az lelassul. -
Devid_81
félisten
válasz
Devid_81 #44363 üzenetére
Kozben sorban jelennek meg az alaplapok az Alder Lakehez.
A valamire valo lapokon mar 20-21 fazisu tapkor lesz.
Kellett ez nekunk?Szerk: itt vannak az Asus arak is
ROG MAXIMUS Z690 HERO 608,00 €
ROG STRIX Z690-E GAMING WIFI 584,00 €
ProArt Z690-CREATOR WIFI 498,00 €
ROG STRIX Z690-F GAMING WIFI 486,00 €
ROG STRIX Z690-G GAMING WIFI 352,00 €
ROG STRIX Z690-A GAMING WIFI D4 371,00 €
ROG STRIX Z690-I GAMING WIFI 438,00 € -
AsakuraDave
őstag
válasz
Devid_81 #44355 üzenetére
Összetett dolog az biztos.
Mi FCL/LCL illetve túlméretes/túlsúlyos árukra idén már nem tudunk helyet szerezni a hajókra illetve 3-5x díjak vannak és így is tele van minden.
Megindult a covid és látják hogy hiába az áremelés ugyanúgy eltudjak adni a helyeket akkor meg miért ne tartsák fennt ezt? Kevesebb munka több zsé. Ettől független igen kevesebb áru mozog így még hiány is van ami tovább emeli az árakat. Kínába hetente 2x lekapcsoljak az áramot, Angliába olyan drága az áram hogy lekapcsoljak a villany alapú közlekedést mint pl villamos és jön vissza a gőzmozdony stb sorolhatnám hol milyen szankciók mennek végbe. Amcsiba kikötő előtt horgonyzó hajók tucatjai tele konténerekkel. Nem csak hajó tér nincs de eszköz se hogy eltudd szállítani, nem kapsz üres konténert. A feladó meg nem vesz magának ezért kontit és a szállítmányozók se rendelkeznek belőlük készletekkel..
Amíg van rá vevő ez lesz, GPU-kat is a gazdagok behuzták azt csak termelik a pénzt. Most lehet igazán tovább gyarapítani a tőkédet csak ehhez kellett egy alap de ez mindig is így volt hogy csak sok pénzből tudsz még több pénzt csinálni. Csak most nem arról van szó hogy tőzsde meg ingatlan hanem a cryptonak hála a hardver piac lett a célpont sokaknak aki mondjuk nem tud 100millákat dobálni de van mondjuk 5-10millája, akikből sokkal több van a világon. Autóipart is elég csúnyán érinti a chip hiány. -
Busterftw
nagyúr
válasz
Pedig lehetseges, peldaul ott az Apple az elmult evekben.
Evrol evre kevesebb Iphone fogyott, megis nott a bevetel, mert az Iphone-k egyre dragabban voltak.Csak itt most ehhez nagyobb vasarloi igeny is tarsul. Szoval lehet kevesebbet, de mindent eladnak es ekozben dragabban.
-
Petykemano
veterán
válasz
Devid_81 #44352 üzenetére
"Ha egy legy lesz@rja a gyarkaput mar emelnek, ennyi, amig a p@r@szt elviszi a termeket 5x aron addig csinaljak, majd ha lemegy a kereslet akkor arat csokkentenek."
Az nem kérdés, hogy az 5x-ös fizetőképesség tényleg jelen van a piacon.
A kérdés szerintem csak az, hogy ez egész pontosan honnan származik?
ilyenekre gondolok, hogy:
- tényleg ugyanazok viszik el immáron 5x áron?
Igen, tudom, hogy volt sokáig az a magyarázat, hogy hát sok az otthon rekedt geek, akik most rájöttek, hogy az eddig faszának gondolt 980Ti/1080Ti már nem menci és ezért újít, meg a gyereknek is újít. De azért lassan ennek le kéne csengenie, hiszen már nincs otthon rekedés. Ha van is home office, akkor is úgy van, hogy eddig a cég vette a notit, most meg legrosszabb esetben a magánszemély.
- Vagy az 5x árat megfizető kereslet más forrásból származik?
- Vagy BNPL?Arról is szívesen megnéznék egy statisztikát, hogy változott-e a chipek globális eloszlása. Tehát hogy a legyártott chipmennyiség ugyanolyan arányban kerül-e szállításra az Atlanti térségbe, mint más térségekbe? Z10N linkelt pár videót korábban, amiben az volt látható, hogy Taiwanban kaphatók a kártyák dögivel MSRP áron.
Ha mondjuk hozzánk egyszerűen kevesebb jut el, mint amennyire kereslet van, akkor az felverheti az árat költség-indokok nélkül is.
Bár egzakt bizonyítékom nincs, de én a túlkeresletért elsősorban a kriptót hibáztatom. Lehet, hogy nincs igazam, de amikor lecsökkent az árfolyam nyáron, akkor csökkentek az árak, amióta emelkedik a kriptó árfolyam, azóta meg emelkednek az árak.
Megnézném, mi történne 2-3 hónappal azután, hogy beomlik a kripto. De nem fog.Tehát szerintem az van, amit Abu is mondott: amíg a polcidő gyakorlatilag 0, addig nem fognak csökkenni az árak, viszont nincs is egy egzakt helye annak, hogy hol csapódik le a többletpénz. Az ellátási láncban mindenkinek - a költségek által indokoltnál - vastagabban fog a cerkája.
-
Raymond
titán
válasz
Ne hulyeskedj mar, annyira nem bonyolult. Egy kiindulasi alap:
Ha eldanak 100 kartyat evente aminel 150-be kerul az eloallitas/szallitas 200-ert akkor van 15K kiadas mellett 20K bevetel. Ha most az eloallitasi koltsegeknel dragabb lett valami vagy a szallitasnal dragabb lett valami ugy hogy hiany is van az nem jelenti azt hogy nem lehet rekord bevetel, ugyanis az attol fugg mennyiert adod el azt ami van. Foleg ha megnovekedett a kereslet. Mert az utobbi veri fel elsosorban a vegfelhasznaloi arakat.
Most kell 100 helyett 300 kartya, akkor azokat eleve nem 200-ert fogjak megvenni, hanem mondjuk 400-ert (a valosagban ennel durvabb volt az emeles). Meg akkor is ha csak 200-at tudsz eloallitani mert anyaghiany van es dragabb is az eloallitas es a szallitas is es egy kartya koltsege igy most 250 lesz a 150 helyett. Akkor van 80K beveteled 50K kiadas mellett.
Hiany van a termekekbol, problemak a gyartasnal es a logisztikanal, magasabb koltsegek, de kozben a beveteled es a nyerseged is novekedett. Meg akkor is az lenne ha ugyanugy csak 100 kartyat tudnal gyartani es szallitani mint elotte (40K - 25K = 15K).
Ez csak egy egyszeru pelda hogy nem kell konspirativ dolgokat keresni mindenhol es termeszetesen a valos helyzet sokkal bonyolultabb sokkal tobb variansal.
-
Raymond
titán
válasz
Devid_81 #44352 üzenetére
Jelenleg a "mindenre rafoghato" lehuzas zajlik, semmi tobb.
Ez badarsag. Az van hogy a supply chain sok resze problemas es sok a gond es aremeles. DT mint vegfelhasznalo csak az latod hogy minden vagy sokminden dragabb vagy nehezen kaphato. De mas mas oka van a dragasagnak vagy a hianynak, nem az van hogy csak a logisztika miatt draga minden vagy csak mert anyaghiany van. Ez is az is termektol fuggoen. Na meg ott van a megnovekedett igeny is.
-
AsakuraDave
őstag
válasz
Devid_81 #44350 üzenetére
És ezek direktbe neked adják el? A consumer árak és a direkt szervergép meg tököm tudja szuperszámítógép, AI network stb teljesen máshogy működik. A GPU árakat felnyomja a crypto is ez tény de alapból is drágábbak lennének csak nem ilyen szinten ezért azt mondani hogy a logisztikai drágulás nem látszódna a terméken.. Az üljön vissza az első osztályba.
-
HSM
félisten
válasz
Devid_81 #44286 üzenetére
"AMD-nel ez mar evek ota mukodik"
Intelnél is... Sőt, az Intelnél már akkor is működött (Skylake 2015 vége, Turbo 2.0 + CPPC), amikor az AMD-nél még sehol semmi nem volt. 2017-ben jött az első Zen, és lett kb. 2019 mire a Zen2-vel kiforrta magát a rendszer.
Csak Intelnél alig használta valaki, mert remekül mentek allcore OC-val is, míg AMD-nél sok CPU-nál néhány gyengébb mag miatt nagyon nem ment jól az allcore, így a népek a Zen CPU-knál rákényszerültek OC-paradigmát váltani. -
Devid_81
félisten
válasz
Devid_81 #44245 üzenetére
Intel Core i9-12900K has a maximum Turbo Boost Max 3.0 frequency of 5.0 GHz
Lehet, hogy "csak" 5GHz lesz a turbo orajel megis?
Mert akkor az 5.2GHz az erosen OC-nak szamit, onnan meg a fogyasztas mar "masodlagos"Erdekes mert eddig 5GHz feletti max boostokat lattunk, lehet visszabb vettek belole release elott, hogy ne szaljon el a fogyasztas?
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
a multkor Scomcomputer tett be egy 108fok/257W eredmenyt.
Vajon ez a 330W mivel lett hutve, es milyen hofokot ert el ? A Zen topikokban mar 75 fok feletti homersekletet latva sikitva rontanak be a friss tulajok, hogy nem lesz ez sok ? Nem fog degradalodni a proci ?
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
hat nincs mit tenni, gratulaljunk az Intelnek. Tenyleg jo az Intel 10.
Jolemlexem, a 64 magos Threadripper TDP 280W ? -
-
nyul105
senior tag
-
Petykemano
veterán
válasz
Devid_81 #44096 üzenetére
> Lehet AMD alkot valamit a hatterben amirol eddig nagy a csend
Szerintem csak arról van szó, hogy a Samsungnál gyártott lapkák minősége és/vagy hibasűrűsége javult.
Az Nvidia elég régóta úgy gyártja a lapkákat, hogy viszonylag nagy vágásra hajlandó. (vagy kényszerül) Szerintem ennek az az oka, hogy - ellentétben az AMD-vel - spórolnak a tranzisztorokon és kevés redundanciát/hibatűrést építenek az egységekbe. Így az egyes egységek hibatűrése relatív rossz, hiba esetén sokat kell kikapcsolni, de kisebb helyet foglal.Ha javul a lapka minősége, kevesebb a hiba, akkor lehet új SKU-kat létrehozni ugyanarra a lapkára, ami 5-10%-kal gyorsabb és ennek megfelelően 10-15%-kal drágábban lehet eladni, vagy az új SKU lefelé is tolhatja a termékskálát. Hogy mi történik, azt a piaci viszonyok határozzák meg. Ha valami ellen kell készülni, akkor inkább ez utóbbi történhet.
Az AMD elméletileg készül az RDNA2 lapkákat N6-on kiadni. De nem hiszem, hogy ez jelenleg befolyásolna bármit is. A jelenlegi árakat a bányászati teljesítmény határozza meg. A piaci részesedést pedig az, hogy ki mennyi lapkát tud legyártani. Ebből a szempontból az N6 előrelépést jelenthet az AMD-nek, de nem hiszem, hogy jelen körülmények között ez befolyással bírna az Nvidia piaci pozíciójára. Az, hogy a piaci részesedés ennek hatására 2-3%-ot ide-oda mozog, részletkérdés.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
Devid_81 #44057 üzenetére
ez mondjuk sokat nem mond amig nem ismert, hogy hany szalas workloadnal milyen turbo lesz. erre gondolok:
[link] forras
gyakorlatilag valos korulmenyek kozott tiszta egyszalas turbo nagyon nem lesz, mert menni fog a hatterben jopar program ha nem bench pont vadaszat a cel. 2-3% kulonbseg siman osszejon az eltero turbobol, namost itt kb ennyit latunk.
ami nem erintett, az ahogy jol emlekszem a TR4.
little+bignel lehet jatszani azzal, hogy a benchmark kizarolag a gyors magon/magokon fut es a tobbit kiszervezik a picikre, de az meg az utemezest bonyolitja. meg lennek lepodve, ha az intelnel minden munkafolyamatra osszejonne elsore az optimizacio, mert bonyolult.
-
Petykemano
veterán
válasz
Devid_81 #44026 üzenetére
11900K: 16211 [link]
Tételezzük fel, hogy az ADL: +20% IPC16211 az HT-gel együtti érték.
+ 20% IPC-vel 19500 lenne. (magonként HT nélkül 1875)a 30k-hoz képest maradék 10e pontot a kismagoknak kellene kiadni. Azaz kb 1250 lehet egy kis mag hozzájárulása.
Az 1875-öt és a 1250-es pont is nyilván úgy értendő, hogy ez nem a maximális teljesítménye a magnak, hanem a MT workload közbeni.
Ettől függetlenül érdekes és tanulságos.A nagy mag 2 szálon ~2500 pontot hoz, ami két kismag teljesítményének felel meg.
Miközben ugyanannyi 1 nagy mag helyén elférő 4 kismag összesen 5000 pontot hoz.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
Megbízhatatlan oldalakat ahol nem mérnek (pl gamegpu) ne linkeljetek.
- Csere-Beszámítás! Asus Tuf RTX 5070Ti 16GB GDDR7 Videokártya! Bemutató darab!
- 3 hónapos Sapphire NITRO+ AMD Radeon RX 7900 XTX Vapor-X 24GB, még 33 hónap garanciával
- Csere-Beszámítás! Sapphire Pure RX 7900XT 20GB Videokártya! Bemutató darab!
- Eladó ASUS Phoenix GTX 1660 OC 6GB (PH-GTX1660-O6G)
- ASUS TUF Gaming GeForce GTX 1660 Ti OC 6GB GDDR6 192bit
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- BenQ PD-3200-U Monitor - Designer 4K 32"
- Epson Workforce DS-530II Dokumentum szkenner
- Országosan a legjobb BANKMENTES részletfizetési konstrukció! Lenovo ThinkPad L16 Gen 1 Prémium
- Honor X7B szép állapotban 6/128GB fekete / 12 hónap jótállással!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged