- Légies iPhone halvány színei
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- A HMD visszalép az USA piacáról
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Prohardver app (nem hivatalos)
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Redmi Note 12 Pro - nem tolták túl
- Yettel topik
-
Mobilarena
A legtöbb kérdésre (igen, talán arra is amit éppen feltenni készülsz) már jó eséllyel megtalálható a válasz valahol a topikban. Mielőtt írnál, lapozz vagy tekerj kicsit visszább, és/vagy használd bátran a keresőt a kérdésed kulcsszavaival!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Petykemano #44414 üzenetére
Az, hogy kevés 5500 lesz, és annyi gépet 50 USD-vel drágábban is el tudnak adni?
-
válasz
Petykemano #44414 üzenetére
Az, hogy az nVidia mennyiségkedvezményt ad esetleg a HP-nek?
-
GeryFlash
veterán
válasz
Petykemano #44364 üzenetére
,,Performance-wise the RX 5500 competes with Radeon RX 580 (Polaris 20), while requiring significantly less power. It is still not as good as GTX 1660, which is not only faster but also needs less power."
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Petykemano #44382 üzenetére
Benne van az RX 5500 támogatása az utóbbi három-négy driverben. Szóval nem kell hozzá speciális driver. A különbségek inkább hardverben lesznek, mert nem egy gyártó elviszi 2 GHz fölé a saját RX 5500-asát. Ami az OEM-eknek megy az a TUL modellje. Az 1749 MHz-es tipikus órajelet használ. Legalábbis a TUL ezt írja a specifikációba, de van egy alternatív BIOS, aminél ez az érték 1717 MHz. Ilyenkor valamivel kevesebbet fogyaszt a kártya.
Az a baj, hogy az AMD nem köti a gyártók kezét a TBP-vel. Papírra beírták az 150 wattot, és addig elmehetnek a gyártók. Például a TUL-nak már van olyan modellje, ami 150 wattig el is megy, és a 3DMarkban 2 GHz fölött marad az órajel. Azért az bő 250 MHz plusz az OEM-ek által rendelt modellhez képest. Ennek a peakje egyébként a BIOS szerint 2198 MHz. Annyit tudni, hogy a driver 2,5 GHz-et enged meg az RX 5500-ra abszolút maximum, tehát ennél gyorsabbat nem lehet építeni.
-
válasz
Petykemano #44376 üzenetére
Turingnak a TPu teszt szerint nagyon fekszik a dx 12. Vulkan és Dx 11 már nem annyira.
A TPU teszt szerint még nem volt driver a kártyához úgy tesztelték, most készítik az újakat, gyorsulni fog.FC5 és még pár játék hiányzik most coming soon felirat van így az 5500 kb 7-10 % lemaradásban lesz. azaz 150 dollár fölé nem lenne szabad árazniuk ha versenyképesnek akarják.
Nem lett rossz 100 wattos fogyasztás sem 12 nm-n. Várom a félpasszív netán passzív versenyzőket. -
válasz
Petykemano #44376 üzenetére
Ha majd aztán elfogy a Polaris a boltokból, elkezdik venni a zemberek az RX5500-at magasabb áron. Mert hát kinek hiányzik a beragadt raktárkészlet és egyébként is, miért ne árazzon a konkurenciához, ha teljesítményben ott van. Nem akar az AMD olyan nagyon most részesedést növelni a dGPU piacon, valahogy az az érzésem.
-
válasz
Petykemano #44372 üzenetére
1650S szerintem 179$ lesz.
-
válasz
Petykemano #44372 üzenetére
Miből gondolod, hogy erősebb az 1650S-nél?
-
válasz
Ezzel a hűtővel jöhetne is a retail piacra.
Azt nem tudom viszont, hogy a custom buildek fognak-e DVI kimenetet alkalmazni. Szerintem ebben az árkategóriában a DVI+HDMI+2xDP lenne a jó megoldás.
Szerk: A fogyasztás elég gáz. Annyi, mint az 1660-é, közben láthatóan lassabb. Ha jön egy 5500XT, azt mennyire tekerik fel? Benyal majd 200W-ot, hogy megfogja az 1660S-t?
-
Z_A_P
addikt
válasz
Mondjuk az a -10% (59 v 65) nem nez ki tul jol...
-
válasz
Annyiért, mint az RX580... Hát, bejött, amit Abu mondott...
Egy áron lesz az elavult RX580 és az RX5500... -
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #44363 üzenetére
5500 OEM ~ RX 580
Ha a HP árakból indulunk ki, akkor ez ~$180-200 lehet -
hokuszpk
nagyúr
válasz
Petykemano #44360 üzenetére
hat ez ilyen "orulunk Vincent" ?
-
Tyrel
őstag
válasz
Petykemano #44349 üzenetére
Basszki, lottózás menne így...
Na akkor állóvíz jövő nyárig, aztán majd ott az Ampere meg az RDNA2 verik egymást össze meg vissza... Addig viszont a felsőkategória marad ilyen elcseszett.
Így, felsőkategóriás alternatíva híján, legalább nem bánom meg a pingponglabdás 5700-at.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Petykemano #44341 üzenetére
talan ha a "lazalmai" kifejezest hasznaltad volna....
-
válasz
Petykemano #44341 üzenetére
Raymond-dal nem feltétlen szoktam azonos nézőponton leledzeni, de AdoredTV-től származó "információra" bármit is alapozni. Hát szerintem több, mint balgaság...
-
Raymond
titán
válasz
Petykemano #44339 üzenetére
AdoredTV leakjei
ROFL -
válasz
Petykemano #44321 üzenetére
Így lett a kellemes fogyasztású remek naviból borzalmasan sokat fogyasztó és hőtermelő.
Ne gyártsuk a hamisságokat.Az 5700 nagyon is jó perf/watt arányú kártya lett, míg az 5700 XT kevésbé, de még így is sokkal jobb, mint előtte bármi az AMD-től 3 éve.
-
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #44321 üzenetére
A videocardz pletykált egy pro kártyáról: radeon Pro W5700
Első blikkre azt gondolnám ez a navi 10.
De a driver bejegyzésekben nagyon sok érték egyforma a navi 12 és navi10 között. Ami fura.
Moore's Law is Dead például úgy spekulál, hogy ez biztos egy nagyobb lapka (60CU), de továbbra is 256bit GDDR6-tal, csak ehhez már 18gbps dukál, és tartalmaz HBM2E vezérlőt is. És így a pro verzió tudhat nagyon magas sávszélességet is.De mi van, ha a navi12 valójában ez a W5700 és tulajdonképpen nem is nagyobb, csak valami picit matattak rajta. Kb Annyit, mint a polaris 10 és 20 között.
Kicserélték a GDDR6 phyt egy olyanra, ami tud magasabb frekvenciát, vagy esetleg dupla pontosság.Bár nem tudom, mi szüksége lenne az AMDnek egy pro lapkára RDNA alapon, amikor arra ott az arcturus.??
Kezdjük újra
mi van, ha a navi12 valójában ez a W5700 és tulajdonképpen nem is nagyobb, csak valami picit matattak rajta és hogy legyen valami pikantériája egy dual gpu. Hova? Hát valamelyik stream szolgáltatónak. Amazon, Google, valve, MS, sony, (Apple?) -
válasz
Petykemano #44313 üzenetére
Meg is jött a ph hír a témában.
-
válasz
Petykemano #44309 üzenetére
Upsz, mégis volt róla cikk a PH!-n.
-
válasz
Petykemano #44306 üzenetére
Azért nem lenne feltétlenül szükség a dVGA piacra való belépésnek, mert az intel úgy is ki tudja pöckölni az nvidiát és az AMD-t arról a piacról, hogy nem lép be oda. Abu egy ideje már mondogatja, hogy az intel stratégiája nem a dVGA piac átvétele, hanem az, hogy mind erősebb és erősebb IGP-t szállít a procik mellett.
Ez egy aprócska piaci szeletet érint, az abszolút belépő szintet. Ahol az AMD az R5 230 és R7 240 dVGA-kkal van jelen. Amelyek több, mint 5 éves termékek. Az nVidia a teljesen belépő szinten a hasonlóan aggastyán GTX 710 és 730 kínálja.Integrált VGA szintjén ezt nyújtja az Intel és erős kétségeim vannak, hogy értelmes szintű dVGA-t lehetne adott esetben kiváltani IGP-vel. Tegyük fel egy 65W-os CPU mellé beraksz egy 75W-os dGPU-val egyenértékű IGP-t, az együttesen mennyit fogyaszthatnak? 140W? Persze nem lehet simán összeadni az értékeket, de ilyen kis helyre bepasszírozni a teljesítményt nem egyszerű. Ja, és szép kihívás lehűteni rendesen.
Itt az a nagy kérdés, hogy valóban tart-e a piac abba az irányba, hogy egyre inkább mind több játékos igényre elegendő-e az IGP-k kapacitása. Mert ugye az nyilvánvaló, hogy az IGP teljesítménye sosem fogja elérni a dGPU-két.
Pontosan, de hogy elég-e az IGP? Háááááátttt.... Amíg az IGP-k nem érik el a 75-100W TDP szintű dVGA-kat, addig aligha opció.Ugyanezt a hatást erősítik az ilyen Stadia és egyéb streaming szolgáltatások.
Vannak kétségeim, majd meglátjuk. Élek a gyanúval, hogy a game streaming hasonló problémákba ütközik majd, mint a VR. Elméletben tök jó, de a megvalósításnál komoly technikai problémák jelentkeznek majd...- vagy az a stratégia, hogy az IGP-vel együttműködő kisteljesítményű dGPU-t kínálnak. OEM-eknek árukapcsolással
- nagyteljesítményű kártyát csakis gyorsító melléktermékeként.
Szvsz az utóbbi. Jól jönne nekik megfelelő gyorsítókártyákkal jelenlenni a szuperszámítógépek piacán, de a saját gyorsítókártyáik alapján leszűrhetik, hogy van-e erre igény. Gondolom van... -
Z10N
veterán
válasz
Petykemano #44247 üzenetére
Ha 1650-hez hasonlitjak a sima 5500-t akkor majd annyiert is kell adni ($149). Az 5500XT-t meg $179-ert. A polarisokat meg apro penzert kell majd adni meg a mostaninal is olcsobban.
-
Pécsi gyerek
addikt
válasz
Petykemano #44278 üzenetére
Ha így lesz akkor ígéretes.
-
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #44256 üzenetére
a többi dia talán segít megérteni mi az, hogy upto
-
paprobert
őstag
válasz
Petykemano #44256 üzenetére
"Én mondjuk még nem értem, hogy nekem mint vásárlónak miért lenne jobb egy 7nm-es RX 570-et, vagy RX 580-at venni kicsivel drágábban?"
Nem lesz jobb. Ez a lényeg.
A belépő szint minél jobban el van cseszve, annál indokoltabban tud magas áron maradni a közép- és felsőkategória. Egyfajta árképző alapot nyújt.Anno a GT 1030-nak is ez volt a feladata. Legitimizálta a 1050-1050Ti vonalat.
-
Raymond
titán
válasz
"Ez alapján helyenként megközelíti az 1660Ti-t is"
Lehet, de a jozan esz azt mondja hogy ha konzekvensen az 1660-as sorozat teljesitmenyszintjen lenne akkor nem az 1650-hez hasonlitanak a marketinganyagban. -
Pécsi gyerek
addikt
válasz
Már csak az árára lennék kíváncsi........
-
válasz
Petykemano #44241 üzenetére
350 és 550 között nagy eltérés van. Nezd meg az árát. Nvidia pont a méret miatti gyarthatosag és ár miatt van hátrányban, ugya ezt maga az AMD nyilatkozta, hogy ez a legnagyobb utokartyaja a Navi nak, hogy olcsóbb mert kisebb.
Félő, hogy ez egy Radeon 7 szerű kenyszertermek lesz. Erre ad szerintem megerősítést, hogy felroppent a pletyka a 2080 TI superrol és az Ampere elcsusztatasarol. Úgy godoljak elég lesz a Navi 21 ellen a 2080 TI kisebb tuniggal. -
válasz
Petykemano #44240 üzenetére
Megnézem, de nagyon sok dologgal nem értek egyet. Feltetelezeseken alapul benne szinte az egész. TSMC már hivatalos közleményben cáfolta meg azt, hogy valóban ezt "kérte" volna Trump - USA és a gyartasrol sem volt szó. Persze ettől még lehet, hogy ez van a háttérben, csak nem meriktudják felvallalni.
A Huawei és az Apple mögött AMD kis halacska, egyértelmű szerintem a besorolás ezért lépett Nvidia már hónapokkal előbb és ezért építettek át egy külön gyartosort a Turingnak. Egyszerűen előre terveztek és láttak. AMD nel egy szimpla eltervezesi hiba. Nem vették figyelembe z eroviszonyokat.TSMC nel a prioritás akkor valtozna, ha nem a mobilszegmens adna a termelésuk 80 %át.
Egyre jobban beut a GloFo hiánya is. -
apatyas
Korrektor
válasz
Petykemano #44240 üzenetére
Szép elmélet, csak Taiwan rohadtul nem Kína. A taiwaniak eléggé utálják Kínát és függetlennek tekintik magukat. Olyan körökben is, ami display ill silicon industry.
-
válasz
Petykemano #44236 üzenetére
Másképpen nehezen tudom elképzelni ezt a méretet 7 nm-n.
ha csak becsüljük akkor is kb 22 milliárd trranyó a 2080 Ti 18,6 milliárdjához. -
válasz
Petykemano #44237 üzenetére
Arról szerintem már tudnánk.
nem tudom mennyire lehetséges egy TSMC non EUV 7 nm gyártásra tervezett Archot átvinni egy másik gyártó 7 nm EUV gyártásra, bár gondolom pénzért minden megoldható.Ha jól tudom a következő gen RDNA már 7 nm+ a TSMC nél, az eddigi pletykák szerint. -
válasz
Petykemano #44234 üzenetére
Mi Samsung?
-
Z10N
veterán
válasz
Petykemano #44224 üzenetére
Remelhetoleg a 1650S batch-csel egyutt erkezik. Bar ketlem.
Ui: Ezzel a kivarassal az a gyanum, hogy a 1650S lesz az ellenfel ($179 price point-on), nem pedig a 1660S. Mondjuk az utobbival csak arban tudott volna versenyezni, teljesitmenyben nem (oda meg az 590 szint is keves). Pont ma van, hogy egy honapja bejelentettek a semmit es azota semmi. Szoval, ha utokepes lapjuk lenne akkor a 1660S bejelntes utan egybol nyomtak volna az 5500/XT marketing frissitest. Ehhez pedig nem kellet volna ellatottsagi szint se. CSak a nyers teny, hogy majd ez lesz ennyiert. De abszolut nincs effort sehol se.
-
Pécsi gyerek
addikt
válasz
Petykemano #44224 üzenetére
Ebből következik hogy mikor jelenik meg, milyen áron ?Nem...
-
válasz
Petykemano #44225 üzenetére
Navi 10 = 251mm2
Navi 21 =505 mm2= 2 db navi 10? Dual GPU? -
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Petykemano #44196 üzenetére
A grafikában is. Oda is lehet írni ilyet. Viszont a mai hardverek és konzolok nem alkalmasak erre, így a fejlesztők kerülik.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Petykemano #44193 üzenetére
Semennyivel. Itt az a lényeg, hogy milyen kódot írsz. A GPU-k nem igazán jók a divergens kódokban, mert a hardver felépítése tipikusan nem alkalmas arra, hogy egy lane-re levetítve magas legyen az IPC. Emiatt a fejlesztők eleve olyan kódokat írtak, amelyek kikerülték azokat a szituációkat, amik nem kedveztek a hardvernek. Ez persze bizonyos áldozatokkal járt, de alapvetően él a piac. Csak vannak olyan problémák, ahol például if-then-else rohadtul nem kerülhető ki, és akkor ez már para, mert a wave-ben a lane-ek egy része más elágazásra ugrik. A feltételtől függően pár lane a then, míg a többi az else részt futtatja a kódból. Na most ezt API-ból nem igazán tudod megoldani. Lefuttatja a kódot, de lassú lesz. Ellenben ha a hardvernek nagy az egy lane-re levetített IPC-je, akkor az ilyen jellegű kódok jelentősen gyorsulnak. Ehhez nem kell külön API, vagy bármi. Ha ilyen kódot kap az RDNA, akkor abban kvázi jól érzi magát. A probléma, hogy a többi hardver nem szereti. És ez mondjuk elég nagy gond. Berakhatsz ilyen kódokat pár shaderre, ha nagyon nem kerülhető el, de nem szabad túlzásba vinni, mert az elérhető termékek jó része nem jól kezeli őket. A konzolok sem, ami eléggé fontos tényező.
(#44194) apatyas: [link]
-
apatyas
Korrektor
válasz
Petykemano #44193 üzenetére
+1
És, javát mikor fog futtatni? -
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Petykemano #44188 üzenetére
Nem én hoztam fel, hogy az RDNA lényeges, hanem a többiek. Én csak elmondtam, hogy ha az RDNA képességeit valóban kihasználják, akkor oda sem a GCN, sem a Turing nem lesz jó.
-
Z10N
veterán
válasz
Petykemano #44178 üzenetére
Sebaj, az NV majd megcsinalja helyettuk. Meg a penzt is beszedi helyettuk.
Ahogy Yutani kollega mondta a lecke fel van adva a 1650S/1660S szemelyeben.
Az utobbi mar kijott es kaphato, az elobbi meg a honap vegen lesz kaphato.
Es mi meg mindig errol a nyamvadt 5500/XT-rol talalgatunk es az 5600/XT meg a fasorban sincs...Ui: Uj negativ csucs az AMD reszerol, az evek soran mar ez a sokadik es kozben verik a melluket a 7nm-re. Csak mire?
-
Pécsi gyerek
addikt
válasz
Petykemano #44175 üzenetére
150 watt az hol a fele😀?Ha csak mondjuk 200 wattra mondom az rx 580-at,akkor 100 wattnak kellene lennie.De csak maga az hogy kevesebbet fogyaszt lópikulát sem ér.
-
válasz
Petykemano #44175 üzenetére
Az 5500XT-nek legalább az 1660S sebességét kellene hozni legfeljebb 120W fogyasztásból, hogy ne csináljanak magukból bohócot.
-
Pécsi gyerek
addikt
válasz
Petykemano #44172 üzenetére
120 watt a gtx 1660/1660 ti/1660 super.Mért lenne jó egy 7 nm-es kártya,150 wattal kevesebb erővel?Ha csak nem jóval olcsóbban akarják adni...
-
Z10N
veterán
válasz
Petykemano #44172 üzenetére
Ennyiert 150W mar nagyon rossz es a 120W se jo, 7nm-n meg kimondottan ego. Ezeket 100-75W-bol kene hozni magas orajelen, ha egy E9560 (Rx480) 14nm @ 130W es E9390 (Rx470D) 14nm @ 75W-bol meg van, amik 3+ evesek lapkak.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Petykemano #44161 üzenetére
Persze mert hülyeség. Az Arcturus fogyasztása eleve 400 watt, a teljesítménye pedig 25 TFLOPS FP32-vel. Ide hova raksz még egy chipet?
-
Tyrel
őstag
válasz
Petykemano #44168 üzenetére
Aha, és ez mit jelent?...
-
TESCO-Zsömle
titán
válasz
Petykemano #44159 üzenetére
Annak csak akkor lenne értelme, ha meg tudnák oldani, hogy a két GPU ne valami turbózott CrossFire módban fusson, hanem ténylegesen egy GPU-ként kezelje a rendszer/működjenek.
-
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #44159 üzenetére
Itt még az is lehetőség, hogy nem két ugyanolyan chip, hanem egy navi10 + arcturus co(mpute)processor.
Ezt a lehetőséget persze abu mindig tagadja.
-
Z10N
veterán
válasz
Petykemano #44138 üzenetére
Remelhetoleg akkor nemsokara performance leak is lesz, aztan abbol derivalunk valami asztali teljesitmenyt. Az ora ketyeg a 1650S jonak tunik es alig egy honap mulva mar kaphato.
Az 5600/XT-rol meg meg mindig semmi...
-
D013
aktív tag
válasz
úgy hogy már megvettem az 5700-at is drukkolok már az asztali 5500-ért. Népkártyát a népnek! Nem lett volna szabad megvárni a 1650/1660 supert.
-
válasz
Hát azért a PCI-Express 8x 4.0 @ 8x 2.0 nem néz ki annyira jól...
-
.Ishi.
aktív tag
válasz
Petykemano #44081 üzenetére
-
válasz
Szerintem november 29 után sem. Szvsz csak jövőre fognak jönni a valóban elérhető RX 5500 kártyák. De valamit kell csinálni a karácsonyi szezonban, hát a Polarist árazzák.
Én is most hosszú lamentálás után RX580-at rakok a keresztfiam gépébe, mert sajnos a GTX 1650 Super-ek későn jönnek, a GTX 1650 viszont kevésbé jó döntés 3 meg 4GB RAM-al...
-
Pécsi gyerek
addikt
válasz
Na az 590-et is tartsák magukban
-
Cathulhu
addikt
válasz
Petykemano #44076 üzenetére
inkabb 6-12
"We spotted Vega almost a full year back on RRA before it was finally released - which should give you an idea of the time frames involved."
-
Tyrel
őstag
válasz
Petykemano #44076 üzenetére
Na vééégre valami... mondjuk februárra így nem lesz ebből semmi, kb. szerencse lesz ha nyár előtt eljut hozzánk, akkor meg már jön az Ampere is és megette a rosseb.
Visszatérve a cikkre, az elég falsnak tűnik hogy ez szerintük már RDNA-2 lehet RT hardverrel, nem tudom honnan szedték... Erősen kétlem hogy 2020Q4 előtt találkozhatnánk RDNA-2-vel.
Más:
Variable Rate Shading-ről megint beszélik hogy jön AMD oldalra is, de szerintem itt elsősorban nem is az érdekes most, hogy jön-e... hanem hogy nVidia oldalon ez performance-trükközés így by default mindig aktív a támogatott játékokban, vagy kapcsolgatható??
Arra célzok, hogy az eddigi game benchmarkokban ahol pl. az RTX 2070 és az 5700XT fej-fej mellett voltak, ott azt az azonos teljesítményt az nVidia kártya vajon VRS-el hozta-e, vagy nélküle?... -
válasz
Petykemano #44052 üzenetére
Mi értelme lenne? A Q3 szeptemberig tart, azokat az eladásokat nem tudják már feljebb srófolni. Az RX5500 bejelentés is olyan volt, hogy így inkább be se kellett volna jelenteniük, "soft-launch", ár nélkül, fizikai kártyák mutogatása nélkül.
Bevételek terén nem a dVGA-k, hanem a CPU-k, amik jobban meghatározzák jelenleg a céget, szóval especiel ha lenne valami bejelenteni valójuk (akár adott esetben az RX5800 és RX5600 széria kaszálása), akkor azt tudnák úgy csomagolni, hogy a cég pénzügyi megítélésébe ne okozzon drasztikus törést. A piac első sorban a bizonytalanságot utálja, az AMD árfolyama pedig jelenleg nem a dVGA-k körüli bizonytalanságra reagál, hanem a Ryzen 3xx0 széria sikerére...
-
X2N
őstag
válasz
Petykemano #44041 üzenetére
Már alig várom. Nem ez volt mantra 10 éve is?
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Petykemano #44017 üzenetére
Cloudban szerintem ez jóval hamarabb megoldható. Ezért nehéz ez az évtizedre előre jósolás, mert nem látható, hogy 2034-ben lesz-e még igény erős kliensekre, vagy már mindenki a felhőből szerzi az erőt.
Maradjunk annyiban, hogy ha pusztán a szükséges számítási teljesítményt nézzük, beleszámolva a potenciális fejlődést, akkor tényleg nagyjából 2034+ az az időpont, amikor valósággá válik a real-time path tracing. Ebben szerintem igaza van az NV-nek. De ehhez egy csomó tényezőt figyelmen kívül hagytunk, például a cloud computing potenciális terjedését, stb.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Petykemano #44009 üzenetére
Előbb-utóbb real-time path tracing lesz, de ahhoz kell még 20 év.
-
Tyrel
őstag
válasz
Petykemano #43914 üzenetére
Oké de egy decemberi paper launch azt jelenti hogy kb. februárra lesz belőle kapható termék, onnantól meg már bőven 2020H1-ben vagyunk, amikor ugye jön az Ampere és az Intel cucca is... persze megjelenni nem fognak még februárra, de annyira lerövidül az intervallum köztük és a Navi 12 között, hogy aki addig várta a megváltót az onnan tud már várni még negyed évet...
A Navi 12-nek MOST, ill. legkésőbb a karácsonyi szezonban a boltok polcaira kell kerülnie, ha sikeres akar lenni. Ha tovább balfaszkodnak vele akkor ugyan az lesz a sorsa mint a Radeon VII-nek, "too little, too late".
Piszmaty76
Hát igen nekem is az a bajom hogy az 5700 mondjuk 10-20%-al gyorsabb a mostani 1070 Ti kártyámnál, ez utóbbi meg igen érezhetően kevés 3440x1440-re, és az a 10-20% különbség ugyan nem váltaná meg a világot... Nagyon sokáig 5700-ast akartam, azt hittem gyorsabb lesz ennél... de a monitoromhoz ugyan úgy kevés mint a mostani, nem lenne előrelépés. Szóval igen csak jöhetne az a Navi 12... -
Pécsi gyerek
addikt
válasz
Petykemano #43876 üzenetére
Ettől a 8 pin től tartok.Nem tudnak 6 pines kártyát gyártani max 120 fogyival mint az Nvidia ?
A kettő dvi meg csodás... -
válasz
Petykemano #43858 üzenetére
vagy cloud RT lesz az új konzolokban .
-
awexco
őstag
válasz
Petykemano #43854 üzenetére
Gondolkodj mije van az amd-nek ?
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Petykemano #43854 üzenetére
Ezt hagyjuk ezt a co-processzoros dolgot. Az, hogy a CPU-n megéri, az rendben van, de egy GPU nem CPU, nem csak pár tucat folyamat fut rajta párhuzamosan, hanem pár tízezer, ráadásul nem szoftveres a szálkezelés, hanem hardveres, egészen mások így az igények.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Petykemano #43843 üzenetére
Én azt nem tudom. Nem is biztos, hogy köze van hozzá.
-
válasz
Petykemano #43846 üzenetére
Page Not Found
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Petykemano #43841 üzenetére
Egy fixfunkciós motor. Persze a jellege miatt nagyrészt egy speciális cache, de kap egy bemenetet és abból lesz egy kimenet. Minden fixfunkciós hardver ilyen, függetlenül a felépítésétől.
Ma még az iparág keresi az irányt. Ez nem baj, de egy-két éven belül úgyis lesz egy ultimate megoldás. Valószínűleg nem a mostaniak, de egy olyan, amire lesz a két elterjedt API-ban támogatás, és lesznek hozzá hardverek. Meg persze jó eséllyel azért a konzolokban található megoldásokhoz való igazodás is fontos. Azok pontos másolása talán nem, az inkább hátrányos lenne, hiszen figyelembe kell venni a fejleszthetőséget.
A coprocesszor nem igazán alkalmas RT-re. Ezt be kell építeni. Túl véletlenszerű az adatelérés, hogy egy külön lapka hatékony legyen. Esetleg egy koherenciamotorral, de azért a sugarakat nem könnyű ám csoportosítani, jó eséllyel ez egy nagy hardver lenne, és nem biztos, hogy ez most megéri, hiszen többet érne ebbe a tranyóbüdzsébe ALU-kat rakni.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Petykemano #43838 üzenetére
Nincs különösebb összetevője. Azt kell megérteni, hogy van egy fixfunkciós hardver. Az kap bemenetet és ad kimenetet. De korlátozott a bementi adatokra a támogatása, tehát nem mindegy, hogy azt milyen formátumban adod oda neki. Mivel több formátum jön, így ezt a fixfunkciós hardvert annyiban kell módosítani, hogy elfogadja az új formátumokat is, és azokkal is tudjon dolgozni. A mostani hardverek erre nem lesznek képesek, mert a fixfunkciós blokk nem programozható, tehát nem tudod megetetni vele az új formátumokat. Lövése sincs arról, hogy mit csináljon vele, nem erre tervezték. De ettől maga az API működni fog, mert a Microsoft úgy építette fel, hogy a fixfunkciós blokk a hardveren belül rejtve legyen, vagyis annyi lesz a változás a mostani hardvereken, hogy a régi formátumú adatok mehetnek a fixfunkciós blokkra, míg az új formátum mellett a shaderek lesznek használva.
Ez igazából a kezdeni rendszerek problémái. Nincs letisztulva az egész, sok a fejlődési lehetőség, így eleinte venni kell a hardvereket. Lásd a shader modell korai szakaszát. Aztán a shader modell 3.0-nál letisztult az egész, mert kialakult egy optimális specifikáció.
-
Cathulhu
addikt
válasz
Petykemano #43817 üzenetére
"Ez Igaz, a 7nm az alacsonyabb fogyasztást tette lehetővé, ami pedig azt tette lehetővé, hogy ~kétszer annyi magot pakoljanak ugyanakkora TDP-be."
Ez szep es jo, de fokent igaz. Ugyanakkor egyik piacon se volt ra igeny. Intel jelenleg nem tud semmilyen konkurenciat allitani a Zen2-nek, gamer piacon semmi szukseg jelenleg 8 magnal tobbre, cserebe 2-300 MHz plussz egy 3800X-nel az verne minden intel konkurenst. HEDT-n es szerveren is eleg lenne a 32 mag egyelore, mivel szervereknel mar 1 szalon is veri az intelt, es az a 32 magosra se tud konkurenciat felmutatni. Egyedul mobilnal lenne ertelme a minel kisebb nodenak, de ott meg pont nem hasznalja ki az AMD. -
Cathulhu
addikt
válasz
Petykemano #43805 üzenetére
Szerintem bőszen van még a Zen architektúrában annyi suboptimális megoldás, hogy azonos tranzisztor büdzséből jelentős IPC ugrást lehessen elérni. Zen2 ereje se a 7 nanoban van, ugyanezt az IPC ugrást 12 nanon is sikerült volna, és ehez olyan nagyon komolyan hozzá se kellett nyúlni a Zenhez. Ráadásul egy kiforrott gyártósorról lepotyogó 4.7 all core, 5 GHz turbo chipek önmagukban is elég éves ugrást hoznának.
Vega detto, ott az alap architektúra gyenge, a Navi alapok valamivel időt állóbbnak tűnnek, de az is gyenge elsőre, reszelgetésben is sok van még ott
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Petykemano #43806 üzenetére
Az Apple és a Huawei legújabb chipje készül EUV-s 7 nm-en. Minden más még a nem EUV-s verzión készül. Nem biztos, hogy mindenkinek megéri váltani, vagy ugyanabban az időben lépni.
Egyébként ez a két node külön üzemekben van, tehát egymástól nem veszik el a kapacitást.(#43808) Cifu: Mert a gyártástechnológia ugyanolyan lapka mellett tud javítani, de ha kigyúrod a 7 nm-en a dizájnt sokkal modernebbre, például ahogy a Navit kigyúrták IPC/munkaelemre, akkor annak hátrányai is vannak, hiszen például négyszer gyorsabb lett az egy lane-re levetített teljesítmény. És ez bizony fogyasztásba kerül, mert az ehhez szükséges áramköröket be kell építeni. Ugyanígy, ha az NV-nek is jön ez a váltás, mert wave programozással megéri váltani, akkor természetesen ez hátrányos a fogyasztásra nézve, viszont sokkal előnyös lesz az egy lane-re levetített teljesítményt tekintve.
Hasonló tényező ez a Pollack-szabályhoz, és valamilyen mértékben ez érvényesül is a GPU-knál, még akkor is, ha a CPU-kra találta ki. Viszont eddig minden GPU-t throughputra terveztek, mert a shader nyelv nem tette lehetővé a lane-ekre vonatkozó párhuzamosítást, de az új shader nyelvek lehetővé teszik, így viszont megnőtt arra az igény, hogy egy munkaelemre levetítve is legyen nagyobb az IPC. Viszont, ahogy a CPU-knál is a nagyobb magonkénti IPC fogyasztáshátránnyal jár, így ez is ugyanilyen gondot jelent a GPU-knál. Viszont cserébe, amíg a CPU-knál a magas szálankénti IPC előnyt is jelent, úgy ugyanez igaz a GPU-kra is, ha kapnak egy divergens kódot, és ott már szétalázható minden throughputra optimalizált dizájnt, mert egy munkaelemre levetítve négyszer nagyobb a teljesítmény.
A pipe-cleaner akkor segít, ha a tranzisztorstruktúra a végét járja. Megfigyelhető volt, hogy 28 nm-en jött pipe cleaner, mert akkor a bulk struktúra kezdett kifulladni, és úgy előny volt hozni egy korai 28 nm-es lapkát. Viszont 10-20 nm között ez értelmetlen volt, mert a FinFET ereje teljében volt. 7 nm-en azonban kezdenek már mutatkozni a FinFET limitjei, így a pipe-cleaner újra jó ötletté vált a tapasztalatszerzés érdekében. Majd amikor megyünk a GAAFET-re, akkor megint nem lesz, mert új a tranzisztorstruktúra, és sok dolog just works jellegű lesz újra.
(#43809) b. : A TSMC-nek óriási előnye a tapasztalat, mert rengetegen ott gyártatnak. A papír valóban sok dolgot elbír, de végeredményben a cégeknek is az számít, hogy a gyakorlatban mit kapnak a gyártópartnerüktől, és nem véletlen, hogy a TSMC-hez akarnak menni.
Nézd a bérgyártónak van egy terve arra, hogy mennyi kapacitása lesz, és a partnerei leadnak nekik bizonyos igényeket, amelyeket ugye összevetnek a terveikkel, és mondják, hogy jó-e vagy sem. Tavasszal még elképzelhető volt, hogy más igényekkel számoltak a partnereik is, de nekik is változik a piac, többet kell rendelni ebből-abból, és akkor rögtön borul minden. Ez van. Akik most partnerek, azoknak ez nem akkora gond, mert tudják, hogy milyen kihozatallal tudnak gyártani, tehát leadják jó előre a rendeléseket, mert pontosan ki tudják számolni, hogy milyen igényekhez, mekkora rendelési tétel kell. Azoknak baj most a TSMC-nek ez a korai rendelésre vonatkozó szabálya, akik még nem gyártanak ott, mert nem tudják ezt elég pontosan kiszámolni a kihozatalra vonatkozó számok hiányában. Ha meg sokat rendelnek, akkor baj lesz a raktáraránnyal. Az tehát igaz, hogy a TSMC ezzel az új partnerek dolgát alaposan megnehezítette, de a maguk részéről ez az igény számukra kedvező. Ez jelzi, hogy megéri új gyárakat építeni, amelyek épülnek is, és ezzel meglesz a tőke a további gyártástechnológiai lépcsőkre is.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Petykemano #43784 üzenetére
Nem tudni, hogy mennyit gyorsít az érkező meghajtó. A GCN-en ~10%-ot gyorsított az első teljesítményre optimalizált driver. De az más architektúra volt, az RDNA túl sok dologban különbözik, hogy ezt számszerűsíteni lehessen, mert a GCN-nél nagyon limitáltak voltak a fordítóoptimalizálási lehetőségek. Az RDNA-nál az a nehézség, hogy ez az első, IPC/munkaelem teljesítményre kigyúrt GPU, vagyis soha senki nem rendelkezett még olyan hardverrel, amelyik kvázi egy szálra volt hardveresen kigyúrva. Mindegyik korábbi GPU throughput optimalizált volt. Ez a változás olyan lehetőségeket teremt a fordító tekintetében, amelyeket érdemes megpróbálni, és a lehetséges gyorsulás is kérdés innentől, mert soha senki sem csinált olyat, amilyet ők most terveztek. Valószínűleg 5-6% van benne, annyit pusztán a hardver ismeretlensége miatt hozol. Ennyi minden új architektúránál megvolt. A további százalékok attól függnek, hogy mennyire hatékonyan tudnak a fordítóval a hit ablakra optimalizálni. Ha nagyon, akkor az sokat ér, ha kevésbé, akkor az keveset. De maga a probléma ugye nem egyszerű, mert a GPU-knál a hit ablak eléggé kicsi. Most csak úgy be van állítva az RDNA-ra egy GCN-hez hasonló működés, ami kb. semennyire sem optimalizál erre. A GCN-nél ennek nincs értelme, mert az nagyon throughput architektúra, ott ha próbálsz menni a hitre, akkor annak az adatbetöltés látja kárát. Az RDNA-nál viszont ez már nem olyan kritikus tényező, mert más a dizájn, így van egy mozgástér, ahol érdemes balaszírozni a hit és a load között.
-
paprobert
őstag
válasz
Petykemano #43784 üzenetére
Egyezzünk meg abban, hogy egyetemesen le kellene cseszni az összes gyártót, ha a marketinggel a tapasztalható valóságot ferdítik.
Legyen szó az Intel féle real-world-performance prezentációról, vagy erről a vissza-a-jövőbe RX480 AMD grafikonról.
-
Z10N
veterán
válasz
Petykemano #43728 üzenetére
"Ez a bejelentés nem zárja ki az 5600 és 5600XT létezését"
Egy szoval sem mondtam ilyet.Az a 22 es 24 CU nagyon kozel van egymashoz.
"Gondolom a 24CU-s változatokat most 5500M-ként adják el, abból később lehet még 5600."
Ha ezt megint eljatszak - amire van esely - , akkor tovig benyelhetik. A 460/560 fiasko eleg volt egyszer.Amugy van egy olyan sejtesem, hogy:
5500 $169-179
5500XT $199
5600 $249
5600XT $279Kesobb pedig:
5300/XT $69-89
5400/XT $99-119Arra alapozva, miszerint meghagyjak a Polarisokat. Meg amugy van mire fogni (gddr6, 7nm, keszlet hiany, konkurencia arazasa, stb.) De ne legyen igazam.
-
válasz
Petykemano #43726 üzenetére
Nem az AMD kapacitása szűk, hanem a TSMC-é. Ráadásul itt azért nem arról van szó, hogy most hiány van kapacitásból, ezért nem roskadoznak a polcok az RX 5500 szériától, mert azoknak a GPU-knak ezelőtt 2-4-6 hónappal már le kellett volna gyártódiuk ahhoz, hogy most egy polcon lévő videókártyában lehessenek. Szóval a TSMC ilyen szempontból ártatlan, vagy az AMD döntött úgy, hogy a Navi nem fontos, ezért a lefoglalt gyártáskapacitást másra használja, vagy esetleg magával a Navi-val van olyan gond, ami miatt nem éri meg vele komolyabban foglalkozni...
-
Z10N
veterán
válasz
Petykemano #43721 üzenetére
A 1650 $149 "hivatalosan" (newegg $159). A 480 (minek a kettovel ezelotti generaciohoz merik megint, ettol nem fog jobban kinezni) ~570 teljesitmeny. Annak a deubtalasi ara $169 volt, most a median $139. Ehhez kepest fejlodni kene, hogy vegyek. Szoval $139-ral kell jonnie (XT +$20-30) es akkor talan vesznek belole parat. Kulonben mehet egybol a sullyesztobe.
-
Pécsi gyerek
addikt
válasz
Ma lesz még további információ?
-
Televan74
nagyúr
válasz
A szállítási idők nem véletlenül nem lettek megadva. [link] GPU nélkül elég nehéz lesz RX5500(XT) kártyákat gyártani.
Szerintem megint kelendőbbek lesznek az Nvidia 12nm -es megoldásai.
-
válasz
Dehát Abu azt írta, hogy NEM stimmelnek a nevek az Igor's féle diagrammon. A jelek szerint (ha a Videocardz nem téved) mégis csak stimmelt legalább az egyik név, mondjuk a teljesítmény nem, örülhettünk volna, ha az 5500XT tényleg azt tudja, amit ott ígértek...
Egyébként a pontos megítéléshez ez még kevés, tudni kellene az árakat is, illetve a fogyasztást... Az biztos, hogy csodát ettől nem érdemes várni...
-
válasz
Petykemano #43702 üzenetére
nem, már visszaadták a liszenszet.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Petykemano #43704 üzenetére
Csak akkor, ha a Toms megszegte az NDA-t. De ugye, ha így van, akkor miért adnának naki kamu infókat, hiszen egyáltalán nem azt írta, ami lesz.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Petykemano #43702 üzenetére
A Toms esetében a tulajdonosi háttér elég bonyolultnak tűnik. De egyébként a Toms ott szokott lenni, általában Kevin.
-
Tyrel
őstag
válasz
Petykemano #43678 üzenetére
Ja hogy csak ennyit tudni róla összesen?...
Um, ok, kösz, lehet mégis barátkoznom kéne az 5700XT-vel mert így nem mostanában lesz fölé valami... már ami kapható is... -
Pécsi gyerek
addikt
válasz
Petykemano #43652 üzenetére
Most már nagyon kíváncsi vagyok mi lesz ebből.Meg hogy árban/teljesítményben hogy lesznek egymás mellett a gtx/rx kártyák.
-
Pécsi gyerek
addikt
válasz
Petykemano #43643 üzenetére
Akkor az Rx 5600 nem is jön,vagy majd valamikor ?
-
X2N
őstag
válasz
HBM-el nem is lesz Navi? Mi lesz így a sávszélességgel?
-
.Ishi.
aktív tag
válasz
Positioned against the GTX 1650?
Akkor az RX5500 - GTX 1650, az RX5500XT az meg 1650Ti/1660 szintu lesz?
Ez mondjuk megmagyarazna a 1660 Super pletykakat a zold oldalon.
-
awexco
őstag
válasz
Petykemano #43616 üzenetére
Kétlem , hogy ennyi kártyát egyszerre hozna az AMD .
Kisértetiesen emlékeztet a zen 2 es procik táblazátaira -
Z10N
veterán
válasz
Ha igy alakulna, akkor sosem lesz a korabbi cikk alapjan az 5600 $170-220, hanem megy az nv utan es $220-280 lenne. Az a V56 perf meg tundermese a kevesebb, mint fele annyi spu-val. A sima 5800 meg csak ~20%-t hoz az 5700-n. Ez nem whisper, ezt behaluzta egy cigi utan...
-
Pécsi gyerek
addikt
válasz
Rx 5600=Gtx 1660 ti.Jöhet
-
awexco
őstag
válasz
Petykemano #43613 üzenetére
Az biztos , hogy van fejvakarás most wafer téren ...
-
Z10N
veterán
válasz
Petykemano #43591 üzenetére
Szep meg minden, de ez meg mindig driver bogaraszasbol latszik. A 128bit boritekolhato volt. A 256bit meglepo, marmint a HBM nelkulozese ilyen arert. Mikozben odaat mar a raktarban gyulnek a kartyak. Ketlem, hogy az AMD-nel ennyire titkolni tudnak a raktarkeszletet, amikor Kinabol minden kiszivarog. Ok, lesz (talan) vegre RX5800, de ezen semmi megdicserni valo nincs, amikor mar reg piacon kene lennie.
Amugy meg ez a lenyeg a vegen:
RX5600 probably about 170-220 dollars (Rx570-580-590 teljesitmeny, ugyanolyan debutalasi aron, kozben meg az elobbiek a piacon $120-210)
RX5800 accepted about 500-700 dollars (a korabbi $400-500-rol) -
Mumee
őstag
válasz
Petykemano #43566 üzenetére
Mivel OC után csináltam kis UC-t is sima ref 5700-al, és cirka 81W-ból kb. 30%-al volt gyorsabb, mint az rx570, így teljesen reális egy jobban vágott RX 5500 75W.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Petykemano #43533 üzenetére
a tervezesi koltsegeket se felejtsuk ki. szvsz olcson es gyorsan meg tudnak oldani a portolast.
es igazabol en is lajkolnam a vegat, nekem perpill openclre kell, abban meg ugytunik jobb, mint a navi.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
MIELŐTT LINKELNÉL VAGY KÉRDEZNÉL, MINDIG OLVASS KICSIT VISSZA!!
A topik témája:
Az AMD éppen érkező, vagy jövőbeni új grafikus processzorainak kivesézése, lehetőleg minél inkább szakmai keretek között maradva. Architektúra, esélylatolgatás, érdekességek, spekulációk, stb.
- GIGABYTE AORUS RTX 4070 Ti ELITE 12GB - 20 hónap garancia
- GAINWARD RTX 4070 Ghost OC 12GB - ÚJ! 3 év garancia
- ROG Astral GeForce RTX 5080 16GB GDDR7 OC Edition - 32 HÓNAP IPON GARANCIA
- XFX Swift Radeon RX 9070 OC Triple Fan Gaming Edition
- BESZÁMÍTÁS! SAPPHIRE Pulse OC RX 9060 XT 16GB GDDR6 videokártya 27% áfa 3 év garancia
- Bomba ár! Dell Latitude 5490 - i5-7GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" HD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Xiaomi Redmi Note 14 Pro 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 48C3 - 48" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen6 CPU
- NYÁRI BOMBA AKCIÓK! STEAM, UBISOFT CONNECT, EA APP, XBOX EREDETI KULCSOK 100% GARANCIA
- AKCIÓ! MSI Z370 i5 9500 16GB DDR4 512GB SSD RX6600 8GB Cooler Master MB510L Chieftec 500W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest