- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
- Magyarított Android alkalmazások
- Mobil flották
- One mobilszolgáltatások
- Magisk
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy XCover7 Pro - burokban született One UI
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
-
Mobilarena
A legtöbb kérdésre (igen, talán arra is amit éppen feltenni készülsz) már jó eséllyel megtalálható a válasz valahol a topikban. Mielőtt írnál, lapozz vagy tekerj kicsit visszább, és/vagy használd bátran a keresőt a kérdésed kulcsszavaival!
Új hozzászólás Aktív témák
-
A.Winston
tag
válasz
Alogonomus #68196 üzenetére
Azt vagod, hogy deepseek nvidia ptx-el keszult? Ami egy alacsonyabb szintu hw programozasi nyelv. Szoval “for the record:” deepseek nvidia vason egy nvidia specifikus nyelvvel keszult.
Annyira tragedia szerencsetlenek korul ez a shitstorm..
Mert amugy fasza deepseek, lehetne tanulni abbol is. De most igy ez az egesz nvidia vaklarmakent fog megmaradni a koztudatban.
Oh wait! Lehet eleve az volt a cel deepseek negativ viszhangot kapjon!? Nv meg ugy is visszamaszik par het alatt? -
hokuszpk
nagyúr
válasz
Quadgame94 #68187 üzenetére
elnezve az 5080 teszteket, és feltéve, hogy ABU igazat szólt, amikor arról beszélt, hogy az AMD 50% -os NV gyorsulással számolt ; akár előre is hozhatnák Februárra a 9070 startot az eredetileg tervezett áron
-
Alogonomus
őstag
válasz
S_x96x_S #68194 üzenetére
Vajon eddig tartott az AI CUDAsikeres időszaka, és ahogy az USA korlátozásainak hatására alternatív megoldást kerestek, a CUDA utáni időszakban az AMD kártyái is elkezdenek majd "élni"?
Mindenesetre érdekes fejlemény, és így kezd az is érthetővé válni, hogy hogyan tudhatták megvalósítani a DeepSeek működtetését a visszatartott Nvidia eszközök helyett alternatív eszközökkel. -
S_x96x_S
addikt
"ASUS reportedly preparing NUC with Ryzen AI MAX+ 395 “Strix Halo” APU"
https://videocardz.com/newz/asus-reportedly-preparing-nuc-with-ryzen-ai-max-395-strix-halo-apu -
S_x96x_S
addikt
Deepseek hatás: RX 7900 XTX >= RTX 4090
( persze a 32B számít igazából - és ott van egy kis lemaradás )
via
"AMD’s Radeon RX 7900 XTX Beats NVIDIA’s GeForce RTX 4090 In DeepSeek’s AI Inference Benchmarks; Here’s How You Can Run R1 On Your Local AMD Machines"
https://wccftech.com/amd-radeon-rx-7900-xtx-beats-nvidia-geforce-rtx-4090-in-deepseeks-ai-inference-benchmark/AMD : "Experience the DeepSeek R1 Distilled 'Reasoning' Models on AMD Ryzen™ AI and "Radeon™"
https://community.amd.com/t5/ai/experience-the-deepseek-r1-distilled-reasoning-models-on-amd/ba-p/740593 -
joysefke
veterán
válasz
Quadgame94 #68187 üzenetére
Királyfi az régen volt.
Mostanában egy új generáció nem csak a technológiai váltásról szól, hanem az új modellcsalád bevezetése egyben alkalmat is jelent az árak "helyrerázására". A VGA piacon az nVidia a modellváltással egybekötött árkorrekciót jó ideje nagyon ügyesen használja, és most végre az AMD is eljutott oda, hogy belássa nem szégyen az okosabbtól tanúlni.Ahelyett, hogy az előző generációt (RTX 4000) egyre nyomottabb áron kifuttatva csinálnának helyet az új generációnak (RTX 5000) és az éppen megjelenő termékeknek az előző gen nyomott áraival és emiatt jó ár/teljesítmény mutatójával kéne versengenie egyszerűen a gyártás visszafogásával készlethiányt okoznak, ezzel felverik az előző gen árát az indító ár fölé és így teremtenek az újgenerációs termékek érkezéséhez egy nagyon kedvező környezetet.
Ha egy generációváltás úgy sikerül mint most az RTX4000-5000 váltás, akkor simán benne van a pakliban, hogy jelentéktelen teljesítményelőny mellé lényegesen nagyobb indító árcédula tartozik, mint az előző generáció értékesítési ciklusának legkedvezőbb árai.
AMD a saját elmondása szerint market share- akar növelni
Erre ne vegyél mérget. Nem az AMD szólt, hanem annak valami bohóca. A bohóc jelző pedig az utóbbi egy hónap során felmutatott tevékenység alapján tökéletesen passzol a marketingjükre.
Az AMD már többször megtanúlta saját kárán, hogy nincsen értelme a nyereség rovására árazópisztollyal piaci részesedést szerezni, mert az így "megszerzett" vevőknek semmiféle lojalitása nincsen, a legkisebb nV árengedményre is azonnal olvadni fog a részesedésük.
-
Jacek
veterán
válasz
parandroid #68186 üzenetére
Lekicsinylo volt
de annyira gatya a helyzet hogy naluk a helyi fapatkat euronak hivjak, asszem
-
Quadgame94
őstag
válasz
parandroid #68182 üzenetére
Én abból inndulok ki hogy az AMD a saját elmondása szerint market share- akar növelni. Namost ha mostani kártyái teljesítményével és árával nem tudott, sőt még csökkent is - akkor az új generációval sem fog azonos áron és teljesítményen.
Vagy erősebb kártyákat ad ugyanannyiért, vagy ugyanolyan erőseket olcsóbban.
RX 6800/XT csomagolta újra az AMD a 7700XT/7800XT képében és azár is hasonló volt. Majd megint újracsomagolják ezt 2025-ben? Kétlem. De majd meglátjuk.
Közben a lapka méretek így alakultak/nának:
RX 6800 sorozat: 520 mm2
RX 7700XT/7800XT: 346 mm2
RX 9060 sorozat/Navi 44: 200-240 mm2?A teljesítmény ugyan az, a fogyasztás sokkal kisebb.
-
villamos
őstag
Frank Azor szerint soha sem terveztek 899$ -os árat...
[link] -
X2N
őstag
válasz
Igen ma már sajnos nem ez a tendencia...
-
válasz
Erről szólna a fejlődés, nemde?
-
parandroid
félisten
válasz
Quadgame94 #68181 üzenetére
Te ott vagy eltévedve, amikor azt hiszed, hogy ugyanazt a teljesítmenyt meg fogod kapni olcsóbban.
p
-
Quadgame94
őstag
válasz
parandroid #68179 üzenetére
Árban és telejsítményben? Akkor mi értelme a várásnak? Ha semmilyen ár/telj. növekedés nem lesz akkor sokan csalódni fognak. Kinek érné meg a 9060 XT ami 7800 XT-t hoz ugyanannyiért? Eleve xx60 class. Szóval 130-190K között kell hogy legyenek. Azonos áron nagyon gázak lesznek.
-
Woodcutt3R
tag
válasz
Quadgame94 #68178 üzenetére
Igazából 4kra lőnék már a monitorom miatt, de nem kell az ultra beállítás. Max 300k-t szánnék rá, most egy Rx 6600 van. Viszont csak 650es a tápom. Ezért várom már a 9070/9070xt.
-
parandroid
félisten
válasz
Quadgame94 #68177 üzenetére
Hiába számítana nekik, egyszerűen nem lesz annyiert. Aki olcsóbbat akar, kivárja a 9060/5060-at. Amik valszeg 7700xt/7800xt árban lesznek.
p
-
Quadgame94
őstag
válasz
Woodcutt3R #68176 üzenetére
Ebből indulj ki: Az 5070 Ti 370-400K lesz. Németországban 879 EUR-tól jön az 5070 Ti. Itthon inkább 920 EUR x 410 = 377K. De inkább 400K környékén vagy alatta kicsivel.
Namost ha a 9070 XT ennél olcsóbb lesz akkor 300-350K között lesz valahol. 4080 szintjét fogja hozni a leakek alapján. Jobb RT, plusz FSR4 sokat dob az értékén.
Az a 7900 XT nagyon jó árban van. 1440p-re vennéd?
-
Quadgame94
őstag
válasz
parandroid #68175 üzenetére
Azoknak számít akik ennyit akartak költeni de vártak az új kártyákra, vagy költöttek mondjuk 7800 XT-re vagy 7700 XT-re és több pénzük igazából nincs. Sőt! 3070 tulajok mennyiért is vették pár éve? Szóval azoknak számít akik ebben a kategóriában keresgélnek. Márpedig sokkal de sokkal több ember keres 450-650 dollár között kártyát mint 700 felett. Márpedig SHR-t akarnak növelni. 399/499 nem lesz a két kártya, mert az túl jó hogy igaz legyen. De 599/699 sem lesz, mert az meg DOA.
-
Woodcutt3R
tag
válasz
Quadgame94 #68174 üzenetére
-
parandroid
félisten
válasz
Quadgame94 #68174 üzenetére
Semmit nem számít, hogy 1 éve 550 volt egy gre, most egy százassal drágább. A 7900 xt meg hivatalosan 800 euró. Ha kifogod, talán van 700-ért. Szóval lehet csodát várni, de ennél nem lesz olcsóbb a 9070 sem.
Nézd meg, mi van a prociknál. Tavaly 330 euró volt a 7800x3d, most meg 500. A 9800x3d meg 600.
p
-
Quadgame94
őstag
Ha már ár/érték* vagy ár/teljesítmény* arány. Akkor az előző gent kicsit elemezném. Hova is érkeznének az új kártyák.
RX 7800 XT az elején jól ment, de aki akart ilyen kártyát az gyorsan megvette majd a kereslet esett is az árral együtt. 440-500 dollár között mozgott az ára az elmúlt 12 hónapban. A GRE 550 dolláron mozgott nagyon sokáig. A 9070 teljesítményét nem tudjuk, de aszivárgásokból ítélve GRE teljesítményét hozhatja, vagy annál 5-10 százalékkal gyorsabb lehet, de az 10 szálalék már eléggé extrém. Azért tettem csillagot, mert FSR4 és jobb RT miatt ez felülértékeli a 9070 sorozatot.
RX 9070 110-115% 449-479?
RTX 5070 112-114% 549 USD
RX 7900 GRE 110%
RTX 4070S 108%
RX 7800 XT 100%
RTX 4070 93%A fenti tipp alapján és abból kiindulva hogy az AMD most nem akarja ugyanazt a hibát elkövetni mint eddig, akkor a 9070-nek nem szabadna 480 dollárnál többe kerülnie. Már sztem ez az ár is nehezen nyelhető le, de még a legutolsó ár ami hozna eladásokat. 449 USD lenne a sokkal racionálisabb.
Sok RX 7700 XT vagy 6800 tulaj gondolkodna el a váltáson. Nem beszélve a 3070/Ti tulajokról. 450 dollárért kapnának az emberek egy 4070 Supert 16 GB rammal. NV oldaláról meg 550 dolláért kapnának egy 4070 Supert.Persze ez se egy brutálisan jó üzlet de jobb lenne mint bármi más a piacon.
Én ezt tenném: GRE 5%-ra lőném be. Ez 4070 Ti teljesítémény. és 399 dollárért adnám. A piac eléggé megörülne. Ezen is lenne bőven 25-30% margin nekik. És ezzel tényleg lehetne market sharet szerezni.
-
Quadgame94
őstag
válasz
ggbuffon1897 #68172 üzenetére
Az járt a legjobban aki vett 160 ezerért RX 6800 Core-t. Innentől minden egyes fps-re premiumot fiztettél.
-
ggbuffon1897
őstag
válasz
Quadgame94 #68171 üzenetére
7700xt m van (azzal is kezdtem tavaly januarban a geposszerakast), utana volt mar mindenfele mert nem birok a veremmel, 4070, 4060ti, 7800xt , aztan rajottem h ertelmes es keves kompromisszummal 1440p-s kartya, ami relative jo arban van (bar vicc h 180k a kozepkat alja) az ez. (Foleg h a remhirek miatt a 4070et gyak ujkori araban adtam el)
A 7800xt -hez kepest max az arazasa miatt nem erte meg, mert kulfoldon tul kicsi volt az ollo (itthon mondjuk azert ez 50-60k korul mozgott ami szamottevo diffi)
-
Quadgame94
őstag
Ez a találgatás (fingfaragás) hogy ki mit akart meg hogy már eléggé uncsi. Lett volna egy Januári rajt, de minimum egy bejelentés. Nem lett. Ha ez olcsóbb kártyákat jelent akkor én ennek csak örülök. Aki meg eleve nem is ezt a kategóriát célozza (200-300 ezer) nem is értem miért sír. Nekem fontos és tudok várni.
A mostani generációnál csak jobb lehet. A GRE 270-290K most, ha csak ezt tudja a 9070 de 230 ezerért + FSR4, sokkal jobb RT akkor már pozitív az egész. Ha a 9070 XT meg 290-300K és kicsit gyorsabb az 7900 XT-nél + FSR4, sokkal jobb RT akkor ez is egy pozitív dolog.
-
PuMbA
titán
válasz
parandroid #68168 üzenetére
Amúgy tényleg nevetséges. Ez a Sapphire Pulse 7800XT árgrafikonja. Megveheted annyiért, mint a megjelenésekor, azaz 1,5 éve. Nem az évszázad vétele:
-
parandroid
félisten
válasz
S_x96x_S #68167 üzenetére
"Nézz vissza márciusban, mert addig csak a találgatás megy;"
Az a baj, hogy nem csak a találgatás megy, hanem a vásárlás is egyre nehezebb, mert a jelenlegi modellek ára az egekben (tavaly nyárhoz képest), a készlet vészesen fogyatkozik, és mindeközben semmit nem tudunk arról, hogy hogyan lesznek kaphatóak, és mit tudnak az újak.
Én feladtam a várakozást, november óta akartam új VGA-t, gondoltam januárig várok, de mivel esélytelen, hogy március előtt bármi legyen, ellenben nagyon valószjnű, hogy komoly készlethiánnyal, és csillagászati árakkal indul mindenki, így vettem egy 7900 XT-t, amit sikerült viszonylag normális áron megcsípni, és ezzel le vagyok tudva a következő 3 évre, az új kártyáikat meg dugdoshatják, ahova akarják.
Szerk.: Ha mégis ennyiért árulják majd az új gen kártyáikat, amik tényleg jobbak lesznek, akkor is ráérek majd év végén cserélni, de a jelenlegi bénázást elnézve kötve hiszem, hogy 7900 XT teljesítményt (pláne annál jelentősen jobbat) fognak hozni 650 euróért (amennyit most elköltöttem)...
p
-
S_x96x_S
addikt
válasz
A.Winston #68166 üzenetére
csak ismételni tudom magam.
- Az AMD nem játszotta még ki minden kártyáját, hogy döntést lehessen hozni.
- és a verseny ( ~ a középkategóriában ) még nem kezdődött el
- Türelem^2Nézz vissza márciusban, mert addig csak a találgatás megy;
És hiába beszélünk róla itt, azzal se tudjuk előrébb hozni az RDNA4 rajtját.
Ha meg sürgősen venned kell valamit ( mert ez van az érdeklődésed mögött ) ,
akkor vedd azt amit jónak látsz. -
Jacek
veterán
válasz
huskydog17 #68163 üzenetére
es kozben plakatokat nyomtattak a startra csak nem vettek eszre hogy a szent fsr4 nincs is kesz.
Mindezt a bemurato esemeny elott 1 oraval -
S_x96x_S
addikt
válasz
A.Winston #68162 üzenetére
félreérted.
szerintem egyáltalán nem skipgen.
Türelem ...
Az AMD nem játszotta még ki minden kártyáját, hogy döntést lehessen hozni.
Türelem ...
Az AMD a piac 85% -át célozza az RDNA4 -el
és ha még a csúcs nVidiából se tudnak eleget gyártani[1]
akkor az RDNA4-re méginkább igaz,
hogy pikk -pakk kiürülnek a raktárak.
[1] NVIDIA confirms GeForce RTX 5090/5080 “stock-outs may happen”Türelem ...
Nincs értelme most találgatni.
-
A.Winston
tag
válasz
Cyberboy42 #68152 üzenetére
Nem csak azt alairom, de foleg igen arra merget vehetsz.
Drukkoltam amugy nekik. Egesz idaig egy 6800 XT-t hajtottam, panicsell alatt meg behuztam egy 4090-et. Ha az nem lett volna, valoszinu meg 1(-2) generaciot kihuzott volna, mert jelentos elorelepes megint nincs. AMD oldalon legalabbis semmi erdemleges. Raadasul most ugy nez ki hogy megvaltasnak beallitott specko uj funkciok nem is lesznek rdna3-ra elerhetoek. Ennel nagyobb ongolt szerintem nem nagyon tud gyarto osszehozni. Ha trendszeruen minden evben megy lejjebb a kategoria arazasa az oke, de ahogy rdna2 ota arazzak meg prezentaljak maguk az elegge pitianer..
Csinaljanak vmi faszat es kerjek el az arat.
Vagy ne es adjak nullszaldoval, hogy maximlizaljak a nivekedesi potencialjuk.
Vagy lehet alibizni is, probalva fejni amit lehet, de akkor nem kell a szoveg h mit miert nem hoznak.
Sokkal korrektebb lenne bevallani “h ez igy ebben a formaban most ennyire sikerult”. CPU fronton eleg jol megy, fel lehetne vallalni, ha vmi nem ugy sikerul, mint vartak. -
Jacek
veterán
válasz
Devid_81 #68158 üzenetére
O
dehogy meg enyhen fogalmaztam, igy ahogy haladunk k. nagy blama.
Azert megneztem volna az arcukat amikor leadtak a drotot az nv arakrol ok meg ott alltam egy kartyaval a kezukben ami 7900xt teljesitmenyt tud, 7900xtx arban van, es frame gen sincs de megy csak fsr4 tamogato jatek sem
Temeszetesen ez talalgatos, de sajnos abbol tudunk fozni amit adnak az AMD meg folymat hazudik es bujkal
Ja es mily erdekes kedves Lisa is epp fontos masik esemenyen volt
Egett a pofaja mint a reihstag..
-
hahakocka
őstag
Valami taktikázás lehet abban hogy márciusban jönnének végül csak az RDNA4 kártyák. Gyakorlatilag már január végén elvileg jött volna. Kb már minden AIB partner kártyáit láthattuk.
-
Busterftw
nagyúr
válasz
joysefke #68148 üzenetére
Hat nem tudom, a GCN idejeben jobb dealnek tunt az AMD es akkor volt 35% koruli market share is. Ott volt inkabb az, hogy jo ar es domping.
Az RDNA-tol kezdve valtozott a strategia, a Turin megemelkedett arazasat nem hasznaltak ki, csak bearaztak az Nvidia moge es azota ez van. Aztan eliondult a lejtmenet.Cyberboy42
Azert ezt lehet am szabalyozni. Az Nvidianal is vannak MSRP es annal dragabb modellek, tehat nem az van, hogy 1000 dollar az Nvidia MSRP es a FE modell, az osszes MSI modell meg 1500 dollar.
Illetve ott a REF kartya egyenesen az AMD-tol, aruljak azt.Itt meg epp arrol elmelkedtek, hogy az AMD tudna sokat engedni a marginbol.
-
Jacek
veterán
Nekem az nem tetszik hogy egybol latszott hogy valami felre ment, csavokam beszarva totyorgott a porondon.
Ezutan valaki hetekig magyarazta hogy a nem is akartak bejelenteni semmit.
Aztan csak kiderult.hogy de.. de annyira vakon voltak hogy elmondhatatlan.Mennyire kellett benezni a dolgokat hogy ezt megcsinaljak/bevallaljak..
Mert ha jo teljesitmenyt akartak volna adni jo aron akkor tancoltak volna a szinpadon..Szerintem oriasi lehuzasra szamitottak az NV-tol ami be is jott csak teljesitmenyt sem.adnak hozza, arak viszont maradtak.
Es ott alltak letolt gatyaval... barmit nyilatkozhat az AMD mar loteri kutyat sem erdekli, mivel sorozatos hazugsagokba buktak most bele..
Most probaljak a szart vissza lapatolni a loba.. -
huskydog17
addikt
válasz
S_x96x_S #68146 üzenetére
Igen, a Blackwell ugyan támogatja az FP4-et is, viszont jelenleg a DLSS TM nem használja, ez tökéletesen látszik a teszteken, mármint a performance számokon.
Ebben a tweetben tökéletesen össze van foglalva a lényeg: a számok alapján a DLSS TM nem használja a Blackwellnél az FP4-et, az a rendkívül pici sebességelőny egyszerűen abból ered, hogy a Bw-ben több Tensor mag van.
Természetesen a jövőben az NVIDIA módosíthat ezen és akár rakhat a TM-be FP4 támogatást, de jelenleg nem így van, emiatt az FP4 most még nem releváns.
Ahhoz, hogy a Bw-ben lévő FP4 képességet ki lehessen aknázni, a DLSS TM modellt is fel kell rá készíteni.
-
Cyberboy42
senior tag
válasz
A.Winston #68147 üzenetére
Nem lehet a végtelenségig aláárazni, nem attól jön az áhított market share. Ha letenne az asztalra egy 5080-al megegyező teljesítményű gput-t fele annyiért, gondolj bele mi is történne. Nem saját kártya, csak gpu, tehát legyártja az Asus a giga a sapphire, akárki. mekkora árcédulát tesznek rá? Ki viszi el a sok hasznot? És ha még mindenféle szerződésben szabott ár is volna, le is kéne gyártani azt a mennyiséget, ráadásul a mennyiségre való megrendelést fél évre előre kéne leadni, és jól megtippelni hogy mégis mennyi ember váltana pont arra a gpu-ra, ne legyen túl sok se gyártva, de ha kevés lesz akkor az viszi majd föl az árat, ráadásul úgy hogy megint az ő zsebüket kerüli el a plusz bevétel. Nem olyan könnyű játszma ez mint ahogyan sokan elképzelik.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
A.Winston #68147 üzenetére
> Ha valaki market share ...
> Ha tenyleg ez lenne az amd celja, akkor mar reg bejelenthette volna a tervezett arait.
Szerintem azt fontos kihangsúlyozni,
hogy piaci részesedést csak eladással lehet szerezni és nem bejelentéssel.
Az eladáshoz kell még
- jó szoftveres támogatás ( driver ) amivel az FSR4 -et lehet demózni.
- ( Talán) RDNA4 -es FRAME-gen ( ~ fake frame )
- Rengeteg legyártott RDNA4 GPU.
Vagyis ha az előző feltételek nem ideálisak ...
nem nagyon van értelme bejelenteni az árakat. -
A.Winston
tag
válasz
S_x96x_S #68132 üzenetére
Ha valaki market share-t akar az agresszivan alaaraz a konkurencianak. Minden elengedett dollarral piaci reszesedest vehetnenek.
Ha tenyleg ez lenne az amd celja, akkor mar reg bejelenthette volna a tervezett arait.
Ennek az egesznek igy inkabb kifogas szaga kezd lenni, hogy mert nem tudtak utokepes dizajnt a csucskategoriaban prezentalni. -
S_x96x_S
addikt
válasz
huskydog17 #68144 üzenetére
> CNN modell FP16 volt, míg az új Transformer már FP8.
annyit pontosítanék, hogy a blackwell -nek már
második generációs Transformer -je van,
ami már FP4 -et is tud - vagyis a lehetőség megvan az FP4 -re is.
"Second-Generation Transformer Engine
The second-generation Transformer Engine uses custom Blackwell Tensor Core technology combined with NVIDIA® TensorRT™-LLM and NeMo™ Framework innovations to accelerate inference and training for large language models (LLMs) and Mixture-of-Experts (MoE) models.
To supercharge inference of MoE models, Blackwell Tensor Cores add new precisions, including new community-defined microscaling formats, giving high accuracy and ease of replacement for larger precisions. The Blackwell Transformer Engine utilizes fine-grain scaling techniques called micro-tensor scaling, to optimize performance and accuracy enabling 4-bit floating point (FP4) AI. This doubles the performance and size of next-generation models that memory can support while maintaining high accuracy."
https://www.nvidia.com/en-eu/data-center/technologies/blackwell-architecture/ -
huskydog17
addikt
válasz
huskydog17 #68144 üzenetére
Kiegészítés, pontosítás:
Természetesen a Turin és Ampere a Transformer modellt is FP16-ban számolja, ezért is sokkal lassabbak alatta. Tehát röviden tömören:
Ada és Blackwell gen Transformer modell esetén FP8, minden más (CNN és régebbi RTX genek) FP16.
-
huskydog17
addikt
válasz
Busterftw #68142 üzenetére
CNN modell FP16 volt, míg az új Transformer már FP8.
"NVIDIA® Transformer Engine is a library for accelerating Transformer models on NVIDIA GPUs, including using 8-bit floating point (FP8) precision on Hopper and Ada GPUs, to provide better performance with lower memory utilization in both training and inference." - Forrás
"To provide the computing muscle those models need, our latest accelerator — the NVIDIA H100 Tensor Core GPU — packs a Transformer Engine and supports a new FP8 format. That speeds training while preserving accuracy." - What Is a Transformer Model?
A Turing és Ampere Tensor magjai nem ismerik az FP8-at, de az Ada és Blackwell magok már igen. Ha figyelembe vesszük a DF és TPU performance méréseit CNN és TM modell között, ez a különbség nagyon jól látszik, Ampere és Turing esetén az RR elég jelentősen bezuhan sebességben, míg Ada és Blackwell pár százalékkal lassabb.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Busterftw #68142 üzenetére
> "FSR4 utilizes a machine-taught algorithm with an 8-bit floating-point implementation.
én úgy értettem Frank Azor korábbi nyilatkozatát,
hogy csak az elején lesz az FSR4 - RDNA4 only;
és később jön az RDNA3 -ra optimalizált verzió. ( ami nyilvánvalóan nem FP8 -as lesz )vagyis a kommenet nem tudom értelmezni.
az nVidia újabban FP4 -ben méri az AI TOP -ot, úgyhogy lehet, hogy ők már azt használják a blackwell-nél
Az FP8 - szerintem jó kompromisszum.
pl. a Deepseek R1 -et is FP8 -ban tréningezték. -
Busterftw
nagyúr
AMD FSR4 DLL spotted in unofficial Radeon drivers, support for RDNA4 only
"FSR4 utilizes a machine-taught algorithm with an 8-bit floating-point implementation. Only RDNA4 is reported to support WMMA (Wave Matrix Multiply Accumulate), which is required for this level of precision."
Egy comment:
"So instead of using FP16 they're using FP8 hence why RX7000 won't be getting it. Interesting choice giving the FP8 will hallucinate more than FP16. DLSS uses FP16 for comparison."
Valaki tudja, DLSS FP8 vagy FP16? -
Quadgame94
őstag
válasz
Busterftw #68138 üzenetére
És ezen akarmak/tak változtatni. Ezt Ők mondják, nem én. Ők akarnak market share növekedést... én ezekből indulok ki. Ugyanis ez már létkérdés a diviziónak. A halál szele azért ösztőnzően hat. Az égvilágon semmi sem akadályozza őket attól hogy jó árban adják őket. 7800 XT méretű lapkáról beszélünk. Nem is MCM. 550 dolláros áron is lenne rajta 40% margin.
-
Busterftw
nagyúr
válasz
Quadgame94 #68134 üzenetére
Hat, az eddigi generaciokat es launchokat elnezve... miert ne?
Teljesen egyertelmu, hogy az AMD dGPU divizioja mar evek ota a prioritasi lista legaljan van.
Benyomtak a bearazunk az Nvidia moge gombot, kesve, felgozos megoldasokkal megyunk utanuk es hatradoltek. -
PuMbA
titán
válasz
parandroid #68135 üzenetére
Azt is el lehet képzelni, hogy a cikkben lévő Red Devil Limited Edition modell kerül(t) annyiba. Ugye Abu mondta, hogy szabad kezet kapnak a gyártók és lesznek teljesen szénné húzott verziók 350W fogyasztással is az alap 250W-hoz képest. Ezeknek az ára biztos számottevően több lesz.
-
parandroid
félisten
válasz
Quadgame94 #68134 üzenetére
Márpedig a 750 dolcsi nettó az itt az eu-ban a váltás, meg az áfa után simán lehet annyi…
p
-
Quadgame94
őstag
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Devid_81 #68124 üzenetére
> Olvasd mar el a cikkben milyen osszegekrol van szo, 749-899.
Frank Azor (AMD) kommentálta. ( ~ részben cáfolta )
"While we aren’t going to comment on all the price rumors,
I can say that an $899 USD starting price point was never part of the plan."
https://x.com/AzorFrank/status/1884017421134225410 -
Quadgame94
őstag
válasz
Devid_81 #68129 üzenetére
Okés nem mondom hogy én nem képzeltem már el, hogy az AMD 2019 helyett a Turing indulásakor adja ki az RX 5700 sorozatot, vagy hogy konkrétan jön egy Ada refresh csak sokkal olcsóbban, de... ezeket megtartom magamnak
Van a gépemen pár fura dolog és nem a jó fajtából
Ha már találgatás: AMD elcsesz mindent és beárazza őket 699/549 USD-re...
-
Devid_81
félisten
válasz
Quadgame94 #68128 üzenetére
Igaz igaz
De hat ez egy talalgatos topik keremszepen -
Quadgame94
őstag
válasz
Devid_81 #68124 üzenetére
Az árat a legutolsó pillanatban döntik el. NV oldaláról meg volt itt minden ár is.
Ez a 899-749 is csak egy placeholder ár lehetett. És sosem cáfoltam, hogy az AMD leköveti az NV-t. Sztem felesleges arról vitázni mi lett volna ha... Van egy 999/749/549 árunk a zöld oldalon. Ehhez fognak igazodni most már.
-
-
PuMbA
titán
Pár éve még ment a konzol lesz szinte csak játékra vonal, most meg a hírek egyre inkább azt mutatják, hogy a PC lesz a legnagyobb nyertes
200-300 milliót kiszórni úgy játékfejlesztésre, hogy csak (adott) konzolra jelenik meg a játék az nem fenntartható. Kellenek a PC-s bevételek is és nem 2-3 év múlva.
-
Devid_81
félisten
válasz
Quadgame94 #68119 üzenetére
Nem tudtam, hogy Te ilyen nagy szaki vagy itt
Olvasd mar el a cikkben milyen osszegekrol van szo, 749-899.
AMD mar honapokkal elore mondta, hogy kozepkategoria lesz csak az RDNA4bol
Most akkor ha ilyen arakat lottek be saccra a 9070XT/9070-nek kozepkategoriahoz, akkor mire alapozott a kolto?
Ezenkivul mikor volt utoljara, hogy az AMD nem kovette le az NV arakat millimeter pontossaggal?
Nem is tudtam, hogy a Blackwellrol nindent is tudtunk, foleg Te, ha ezt tudom akkor legkozelebb az AMD-t atiranyitom hozzad, hogy elore tudjak vegre az uj termekuk arat -
Ribi
nagyúr
válasz
Quadgame94 #68119 üzenetére
Annyit azért mondhatunk, hogy ezekből semmit sem lehetett tudni, csak hinni a leakeknek. Onnantól lehetett tudni amikor kiadták a hivatalos adatokat.
-
S_x96x_S
addikt
> mit tud egy APU számára nyújtani az RDNA4?
azért hasznos lenne ...
csak az RDNA4 csúszott ~ fél évet és lemaradt a Strix APU vonalról.~ RDNA 4 will have “optimized” compute units (CUs), “supercharged” AI compute, “improved” ray tracing, and “better” media encoding quality.
-
válasz
S_x96x_S #68118 üzenetére
Nekem ez logikus; mit tud egy APU számára nyújtani az RDNA4?
Jobb sugárkövetést?
Plusz, ha valóban az UDNA-ra fókuszálás miatt nem jött felső kategóriás RDNA4, - és nem azért, mert esélytelen lett volna normálisan megcsinálni - akkor miért töltenének időt az IGP-vel?
A Vega után a sima RDNA is kimaradt IGP-kben. -
Quadgame94
őstag
válasz
Devid_81 #68095 üzenetére
Jézusom... azért itt nagyon sok hülyeséget hordasz össze. Hogyan várta volna már bárki is hogy az 5070 999 USD lesz? Hónapok óta tudjuk a GB203 lapka tulajdonságait, amire az 5080 épült. 10752 magot is régóta tudni
Ipari kémkedés
Hát innen újfehértóról a kis home officeomból tudtam ezeket mind ember...
Namost egyedül az órajelek voltak kérdésesek. Az arch. változások még hozhattak volna valami extrát, na ehhez kellett volna több infó. De így is tudni lehetett 90 százalék biztosságra hogy az 5080 legfeljebb egy 4090 lesz, az 5070 Ti egy 4080S +5%, az 5070 a GB205-el és a 6144 magjával meg egy 4070 Ti +5% ha az órajelek is magasak. Hogyazanyámba kérhettek volna el ezért 999 dollárt? Ne legyünk már nevetségesek.
Az biztos hogy elszámolták magukat ez látszik, de nem sokkal. 15 százalékkal nagyjából. Arra számítottak, hogy az 5070 650 USD lesz, az 5070 Ti 850 USD, az 5080 meg 1200+ USD. De... aztán azt is gondolták, hogy várjukmámeg mit jelentenek ma be... és... lassabb kártyákat jelentettek be, ami már az órajeleken is látszódott.
Az eredeti árat mindig is az NV-hez akarták igazítani. Most is ezt fogják tenni. 600/650 és 480/500 dollár lesz valszeg.
-
S_x96x_S
addikt
A szokásos - későbbi APU-s integrálás;
De hátha most nem kell 1 évet várni.
(gépi fordítással) - Ben Conrad ( AMD ) :
A jelenlegi grafikai stratégiánk az RDNA 4-gyel elsősorban az asztali piacra fókuszál. Úgy gondolom, hogy a jövőben először ezeket a termékeket fogjuk látni. Természetesen az RDNA 4 és a későbbi grafikai technológiák megjelennek majd a mobil szegmensben is, akár APU-król, akár jövőbeni termékekről legyen szó.”
Ami nekem érdekes,
hogy a Strix Halo ( RDNA3.5 ) utódja a Medusa Halo már lehet, hogy UDNA -t kap.
( vagyis az RDNA4 kimaradhat ??? ) -
PuMbA
titán
AMD confirms Radeon RX 9000 “RDNA4” strategy focuses on desktops
Marad az integrált laptop szegmens
NVIDIA-nak meghagyják a diszkrét laptop piacot.
-
Alogonomus
őstag
válasz
Devid_81 #68108 üzenetére
Inkább csak az RDNA3 órajelét tervezték magasabbra, de végül valamiért nagyjából 3 GHz magasságában éles játékok esetén már hibákat kezdett produkálni a chiplet valamelyik része, és ezért visszavették az alapértelmezett frekvenciát a még biztonságos határig. Nem concept art volt szerintem a 7900 XTX fölé szánt változat, hanem egy laza szándék, hogy a hírekben általában 7950 XTX néven szereplő változat majd a golden sample Navi 31-eket használja még magasabb frekvencián, meg talán GDDR6-ból is valami golden sample került volna rá.
Végül a golden sample Navi 31-ek is a normál 7900 XTX-ekbe kerültek felhasználásra, és akik szerencsések, azokhoz olyan kártya került, ami elmegy 400 watton 3,3-3,5 GHz-ig a szintetikus tesztekben, míg "atombiztos" 2,8-2,9 GHz esetén 320-350 wattal megelégednek, amivel még úgy is ott vannak 10-15 %-kal a 4090 alatt, és 5-10%-kal a 4080 fölött. -
ReSeTer
senior tag
válasz
parandroid #68102 üzenetére
Az lesz 250 itthon. Szóval nem azt.
-
S_x96x_S
addikt
A döntő az lesz,
hogy az AMD a valóságban is megtanulta-e a leckét vagy sem.Ha az AMD új stratégiája ( UDNA, market share fókusz ; value > performance )
csak a befektetőknek szóló marketing bla-bla ;
Vagy a végrehajtás gyenge - akkor az szívás lesz ( ~ a versenynek )
amúgy Hérakleitosz: "Nem léphetsz kétszer ugyanabba a folyóba" ;
vagyis az RDNA3 alapján még nem lefutott az RDNA4-es meccs; -
Devid_81
félisten
Ha most Ok valoban 40% os market share-re gyurnak akkor akarmit is akartak az Nv-hez hasonlitagatni azt -100-150$ -ert kellene adjak, de akar -200$ is lehet, pl 5070 Ti -200$ 5070-100$
Es ahogy mondod, ehhez kepest Intel, aki joforman gyermekcipoben jar VGA szempontbol AMD/NV-hez kepest, is tud valamit adni, nem megy a b@/f@$zoskodas korulotte, van amijuk van es oda arazzak ahova nagyjabol valo aztan csokolom.
-
PuMbA
titán
válasz
S_x96x_S #68111 üzenetére
"És ezzel az AMD -nek nyílik egy stratégia lehetőség, hogy ~ fél évre a GPU "értékeket" ( ~ ár-tértéket ) dominálja - mivel a DDR6 sokkal olcsóbb."
RDNA3-mal is volt stratégia lehetőség az olcsóságra a chiplet (5nm + 6nm gyártástechnológia) és a GDDR6 miatt a GDDR6X ellenében. Anno semmire nem ment vele az AMD
Reméljük most sikerül egy jó árat kitalálniuk.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Alogonomus #68105 üzenetére
> az Nvidia, aki az AMD-től való félelem miatt
A Strix Halo előretörése lehetett az "egyik ok "
ami miatt a GDDR7 váltást meglépte az nVidia.
( a GDDR7 - fogyasztása eléggé fontos a mobil piacon ; és a Strix Halo a sima 4070M-et lenyomja - az rdna 3.5 -el)
Persze az AI még jobban számított!viszont ennek van egy hátránya is.
"A GDDR7 memóriák okozzák az új GeForce-ok magas árazását"
https://prohardver.hu/hir/nvidia_gddr7_memoria_magas_ar_uj_geforce.htmlÉs ezzel az AMD -nek nyílik egy stratégia lehetőség, hogy ~ fél évre a GPU "értékeket" ( ~ ár-tértéket ) dominálja - mivel a DDR6 sokkal olcsóbb.
Hogy ebből a lehetőségből mit tud kihozni az AMD - azt az év végén megtudjuk.
Idén nem lesz olyan nyugodt az nVidia marketingesek élete - mint 2024-ben;
( az AMD-s marketingeseké - meg már romokban - de próbálnak optimisták lenni a jövőre nézve ) -
válasz
Devid_81 #68104 üzenetére
Én arra utaltam hogy az Nvidia az egy másik cég, külön entitás..... ennek a két cégnek és az AMD nek főleg mivel underdog kutya kötelessége lenne önálló gondolatokkal és árazással létezni a piacon ahogy az Intel is teszi aztán korigálni vagy mit tudom én..
Ehhez az Nvidiának nincs köze abból a szempontból, hogy kihírdette az árazást és a teljesítményeket elég korrekten, ( tudom 5070= 4090 ez maradt meg mindenkiben) de a chartokon a DLSS4 nélküli eredmények tűpontosak voltak az 5090 esetén és valószínűleg mindegyik kártyánál azok. Innentől a Március mire kell? Az 5070 megjelenése miatt én azt gondlom mert az mellett jól fog kinézni a 650 dolláros ár majd a 7900XT mellett meg amúgy szarul.
Ha az AMD 7900XT áron akar adni egy 7900XT teljesítményű kártyát az miben függ az Nvidia árazásától úgy hogy rohamosan csökken piacrészük? ha azt mondták volna hogy a kártya 600 dollár akkor 20 % ot lépnek előre mindenképpen olcsóbak mint az Nvidia aztán csókolom. Így meg most ők be akarták árazni ugyan azt a teljesítéményt ( + némi RT fejlődés) ugyan arra az árra mint a 7900XT kevesebb Vrammal? -
Devid_81
félisten
válasz
Elmeletileg volt valami AMD concept a RDNA3-bol ami a 7900XTX fole jott volna nem?
De a target orajelek tutira alacsonyabbak voltak mint kellett volna legyen, akorul nagyon mentek a tippek neten, hogy vmi nem ugy sult el mint kellett volna.
Lehet ennek ment el a hire az Nv-hez passzDe anno a 1080Ti korul is volt valami azert lett erosebb "mint kellett volna" , bar akkoriban a nagy szaju Raja meg az AMD-nek rontotta a kepet...
-
Cyberboy42
senior tag
válasz
szerintem sincs itt semmi baj, azon sem csodálkozom hogy ha egy picit le vannak maradva az nvidiától fejlesztésben vagy gyártásban, elvégre sokkal kisebb, gyengébb cég, aki nem mellesleg még így is nagyon is jó alternatívákat hoz a piacra.
-
Hellwhatever
aktív tag
válasz
Copiumot mennyivel szeded? Napi 3x1?
Sok már a légből kapott kinyilatkoztatásból szvsz.
-
Alogonomus
őstag
Az AMD legfeljebb annyira tapogatózott sötétben, mint előző generációban az Nvidia, aki az AMD-től való félelem miatt a 4090-et szükségtelenül erősre és így drágára is tervezte, a 4080 árát totálisan elmérte, a 4080 12 GB-ot pedig az utolsó pillanatban kellett 4070 Ti-ra átneveznie, míg a 4060 Ti memóriáját szintén vészüzemmódban kellett dupláznia.
Most az AMD-t érte váratlanul a januárban kiderült új helyzet. Látszólag most az Nvidia húzta meg azt a lépést, amit korábban az AMD a Raphael->Granite Ridge, vagy még korábban például az Ellesmere->Polaris kapcsán. Most az Nvidia adott ki egy minimálisan javított architektúrát, amihez a teljesítményjavulást az emelt fogyasztásból biztosítják.
Nem csoda, hogy az AMD ezek fényében átalakítja a terveit, hiszen sokkal kompetitívebb Nvidia termékekre számítottak. -
Devid_81
félisten
What?
Evek ota az AMD alaaraz egy picivel az Nv kartyaknak es varjak a csodat ami nem tortenik meg a piacon.
Most is ez lett volna a celjuk, csak valoszinuleg sem az arakrol sem a teljesitmenyrol nem volt most eleg infojuk az ipari kemek altal.
Hol van ebben az a resz amikor az Nvidiat hozom ki mint hibas?Szerk: rossz hozzaszolast neztem, hogy mire valaszoltal, viszont tovabbra sem ertem miert hobas itt az NV?!
Nah mindegy majd mondom, vagy sem -
S_x96x_S
addikt
válasz
ReSeTer #68100 üzenetére
> Mit fog venni az aki max 200-at akar költeni?
lesz kistesó - NAVI 44 alapon.
https://wccftech.com/amd-navi-44-package-size-29-x-29-mm-smaller-than-navi-33-bigger-than-navi-24/
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
MIELŐTT LINKELNÉL VAGY KÉRDEZNÉL, MINDIG OLVASS KICSIT VISSZA!!
A topik témája:
Az AMD éppen érkező, vagy jövőbeni új grafikus processzorainak kivesézése, lehetőleg minél inkább szakmai keretek között maradva. Architektúra, esélylatolgatás, érdekességek, spekulációk, stb.
- Jövedelem
- Fujifilm X
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- PlayStation 3
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- BestBuy ruhás topik
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
- További aktív témák...
- DOKKOLÓ BAZÁR! Lenovo, HP, DELL és egyéb más dokkolók (TELJES SZETTEK)
- AKCIÓ! Apple iPad Pro 11 2024 1TB WiFi + Cellular tablet garanciával hibátlan működéssel
- HATALMAS AKCIÓK / MICROSOFT WINDOWS 10,11 / OFFICE 16,19,21,24 / VÍRUS,VPN VÉDELEM / SZÁMLA / 0-24
- Bomba ár! Dell Latitude E7440 MAGYAR - i5-4GEN I 8GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- AKCIÓ! PC Specialist Recoil VIII 17 notebook - i9 14900HX 16GB RAM 2TB SSD RTX 4060 8GB WIN11
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged