- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Elegáns tokozást kap a Xiaomi Watch S4
- Samsung Galaxy Z Fold4 - egyre megy, honnan nézed
- QWERTY billentyűzet és másodlagos kijelző is lesz a Titan 2-ben
- Milyen okostelefont vegyek?
- Mobil flották
-
Mobilarena
AMD AM5 Platform - Zen 5 processzorcsalád - Ryzen 9xx0(X/X3D) széria
A Zen 4 (Ryzen 7xx0) topic [erre található]!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Viszont ilyen elven a B650E-nél sem garantálhatták
Ahogy Zsohi is írta, de, garantálhatták.
A B650E / X670E-nél is feltehetően letesztelték egy prototípuson, hogy az adott alaplapon megvalósítható-e a Gen5-ös szabványnak megfelelő átvitel. Erre vannak nyilván dedikált teszteszközök. Ez a validálásA probléma az, hogy ez időt vesz igénybe és feltehetően drága illetve időigényes művelet. A Gen4-re validálás olcsóbb, egyszerűbb. Ezáltal olcsóbb is.
A másik dolog, hogy mivel nem volt Gen5-ös VGA, nem tudták, hogy a validálás mennyire áll párhuzamban a valós működéssel.Amit omfgk kartárs említett, mely szerint Gen5-ről vissza kellett venni Gen4-re a VGA csati sebességét, hogy ne jelentkezzenek anomáliák, feltehetően ilyen dolgokra vezethetőek vissza.
Csak egy lehetséges technikai magyarázat, aminek feltehetően nincs köze a valósághoz, de talán rávilágíthat a miértekre: a teszteszköznél kimérték, hogy mekkora feszültség mellett mekkora áramerősséget kell adni a végpontoknak, hogy teljesítse a szabványban foglaltakat és stabil legyen. Majd találkozott a valósággal a téma, és az adott paraméterek mellett a Gen4 eszközök kapcsolata instabilitást mutatott. Ezért vissza kellett venni a sebességet Gen4-re.
Most, hogy megjöttek már a valós Gen5 VGA-k, ki tudták tesztelni, hogy valójában mekkora feszültség / áramerősség kell a stabil kapcsolathoz (ehhez kell a BIOS frissítés például).
Ismétlem: ez egy felskiccelt fals elemekből felépített vázlat arról, hogy mik állhatnak a háttérben.
Bár gyakorlati előnye nem nagyon lesz annak, hogy gen5-tel megy-e a vga avagy csak gen4-gyel
Pont most jött ki az RTX 5060 széria, Gen5 x8 csatival. A [TPU gyorsan le is tesztelte] , gyakorlatilag FHD felbontáson 2%-ot számít, 4K-ban 1%-ot, hogy nem Gen5-ön futtatod, hanem Gen4-en.
Viszont azt is letesztelték, hogy [RTX 5090 esetén hogy skálázódik] . Itt is ugye téma volt sokszor, hogy jajj, a VGA csak 8 sávot kap, ha adott M.2 NVME csatiba SSD-t raksz. Na most a fenti tesztből látszik, hogy a Gen4 x16 = Gen5 8x, és ugyanakkor a Gen4 x8 már csak Gen3 x16. FHD-ban ez 1% veszteség, ha Gen5 x16 helyett csak x8-at kap (vagy Gen4 x16-ot), de 4% veszteség, ha csak Gen4 x8-at kap. (Igen, FHD-ban relatíve ritkán játszanak az RTX 5090 tulajok, de ugye a 4K DLSS Quality esetén a natív FHD-t skálázza fel a kártya).
Tehát valamicskét mégis jelent...
-
Nem tudom mi lehet az oka, hogy nem reklámozták.
Nagyon egyszerű a képlet: a PCI-Express Gen5 új volt, és kevés volt a tapasztalat azzal, hogy milyen szintű zavarvédelemre van szüksége. Az A620, B650 és X670 deszkáknál ezzel kvázi nem törődtek, a VGA csatihoz menő sávokat a Gen4 specifikációnak megfelelően alakították ki. Erre vállaltak garanciát. Ha nem megy stabilen a Gen5 kártya benne, nem szólhatsz egy szót sem. Ha megy, akkor örülj.
A B650E és X670E deszkáknál viszont mennie kell, ott garantálták ezt. Hogy valóban komolyabb anyagokkal, zavarvédelemmel, stb. dolgoztak-e, azt innen nem tudjuk, talán sose tudjuk meg persze.Egyébként eddig is sejthető volt, hogy így lesz, csak éppen normális Gen5 SSD sem volt az elején, nem hogy Gen5 csatis VGA.
Az összefoglalóban, majdnem két éve így foglaltam össze:
"...tehát valójában a Gen5 PCI-Express támogatás nem a chipset, hanem az alaplap gyártási minősége (zavarszűrési képességek, stb.) határozza meg elsődlegesen."
Mindenképpen azt gondolnám ,hogy ha ez valós lenne, akkor az alaplap gyártók ezzel menőznének.
A fentiekből következik mi az, ami miatt mégse menőznek.
1.: Nincs garantálva, hogy megy. Ha elkezdik a marketingnyomulást, és kiderül, hogy dehát bizonyos VGA-k vagy alaplapok esetén mégse megy, akkor arcvesztés következik.
2.: Marketing. A B650E és X670E esetén anno ez volt a "selling point". Utólagosan arcvesztés, ha kiderül, hogy hát mégis úgy kértek felárat, hogy nem volt mögötte semmi.Megjegyzem a 800-as szériás alaplapoknál is így van, a B850-nél nem kötelező a Gen5 képesség, a B840-nél pedig nincs is elvben Gen5 képességű VGA csati, pedig feltehetően ott is mennének...
-
omfgk
veterán
Illetve ami érdekes még ,hogy akkor miért nem jöttek a gen 5-el érkező crash-ek és anomáliák B650-en?
Ugye az új kártyákkal sok esetben az volt ezekre a tanács ,hogy gen 4 bios-ban.
Nálam is van auto (ami a reddit thread szerint akkor 5.0 lenne) vagy gen 1-2-3-4.
És mindig auto-n van és volt. -
omfgk
veterán
Szerintem csak rosszul olvassa ki az adatot a gpu-z.
Nálam is B650 Tomahawk-al már régóta 5.0-át ír.
Sose feltételeztem vagy feltételezném ,hogy ez valós.Őszintén szólva fogalmam nincs ,hogy amikor vettem, akkor mit írt ki.
Tehát azt se tudom ,hogy mikor váltott 4.0-ról 5.0-ra. Ha váltott.De ha valami tesztet kiokoskodnak erre az okoskák, azt szívesen lefuttatom.
Mindenképpen azt gondolnám ,hogy ha ez valós lenne, akkor az alaplap gyártók ezzel menőznének.
Nem véletlenül sikerült kb az összes gyártónak a gen 5 M2 slot-okkal beleszaladnia a f@szerdőbe. Kellett a marketing anyagba ,hogy minden is gen 5. Közben meg a vga már csak x8 meg letiltja a többi sínt, stb... -
szacsee
nagyúr
B650-et vettem, 1:1-ben tudtam volna X870-re cserélni, ezért próbáltam rá erre.
KF560C36BBEAK2-64 a kit azonosítója Hynix A-DieMaddeNNNN: Megnézem, de új a deszka és kevés az esélye ennek.
Kábel nincs a környéken sem.hackeeeee: Otthagytam 10 percre, hadd gondolkozzon a világ dolgain.
Igen a proci a piros, alatta sárga a ram.
Valamiért ha nem a fogára való ramkit van benne, akkor ez így reagál állítólag.
Igaz egy modullal csak a B2-ben próbáltam, de sokan az A2-ben indították el, pedig a leírás is a B2-est mutatja ajánlottnak.
Mondjuk nem ez az egy elírás van a manualban, a CPU 12V1 és 12V2 is fel van cserélve a leírás és a kép alapján, úgy látszik lazára vették a figurát a srácok az asrocknál. -
S_x96x_S
addikt
> Megint beigazoldótt, az ami jellemző a sokak által várt hw-eknél:
Trump választási igéretei tartalmazták a vám - emelést,
és emiatt mindenki az USA-ban előrébb hozta a beruházást
és Európának alig jut valami.
persze ki tudja mi lesz februárban és mi lesz a végső szabályozás.
de sokan azt nem akarják kivárni.If Trump gets elected, get your tech buying done asap
60% tariffs on all Chinese goods are going to slam the IT sector
https://www.theregister.com/2024/11/01/us_trump_tariff/ -
Géjza
őstag
Este játszadoztam vele. 1.3V-os soc-cal GDM off-fal jóval tovább bírta 6400-en, de 10 perc után eldobálta magát. Úgyhogy GDM off-ot elengedem (teszteken - cb23, aida64 - semmit nem hozott). Maradt a GDM on és SOC valamint RAM feszből próbáltam visszavenni, de instabil lett bármelyiket is csökkentettem, úgyhogy marad a ram 1.5V-on, a SOC meg 1.23V-on.
-
Donnie
őstag
GDM off leginkább az IMC minőségén múlik. Talán egy picit több vsoc-ot igényel, de ha nem megy alapból akkor nem érdemes erőltetni.
2200-nál Karhu, VT3 stabilhoz elég volt 1.225V vsoc, de a P95 large FFT elhasalt és 1.26v kellett emelni a teljes stabilitáshoz. 2133 1.2v körül megáll.
A sávszélesség miatt lejebb nem is néztem. Nitro 1-2-1 8x 8x-al használom és így 0,5ns különbség van késleltetésben a sync 2133-hoz képest, viszont jóval jobb a sávszél 2200 fclk-val.
-
tlac
nagyúr
Amúgy van és pláne lesz nyomós ok csökkenteni az árat akár fél év múlva is? Ha csak az intel nem csinál csodát (de az se most lesz, hanem leghamarabb 1 év múlva a next gennel), akkor ez a proci lesz 2 évig a csúcs a gamer népeknek. Ha nincs elllenfél és nincs rivális, akkor max akkor eshet, ha durván bezuhannak az eladásai.
a karácsonyi időszak után, meg a 9950X3D és 9900X3D megjelenése után szerintem csökkenni fog némileg a kereslet utána és könnyebben beszerezhető lesz legalább
-
-
-
szacsee
nagyúr
Deszka megvan, ram is itthon. Proci HA-ról van. Remélem jövő hét elején ideér. Alaplapból lehet olcsóbbat kellett volna venni, de 4-5 évig minimum használnám, annyi idő alatt meg kb jelentéktelen a különbség. B650-E-F lettt végül. (TUF Gaming és Giga Elite ax v2 volt még a radaron)
-
warcat
veterán
Több ezer rendelést is kaphattak annyi idő alatt, nem értem a csodálkozást.
A cseh, szlovák, magyar, de talán még az osztrák meg szlovén piacot is ugyanabból az alzás készletből szolgálják ki.Amúgy német piacon jelentősen bővült a kínálat és a cyberport/computeruniverse készletét nem kapkodják el 600 euróért; ha érkezni fognak hetente a szállítmányok akkor utol fogják érni magukat decemberre.
-
Mivel hűtöd? Peerless Assassin 120 SE az adatlapodról?
Nekem Liquid Freezer II 360 + Thermalright Heilos (PTM7950) van rajta, gyári beállításokkal hasonlókat mértem, most Curve Optimizer -20 (minden más CPU default, semmi oc, ugyanúgy 5.2 GHz) után ~122w package power CB R23 alatt, 71 fokra áll be a hőmérséklet.
Ezzel igazából meg vagyok elégedve, az 5900X után kifejezetten hűvös, csak picit gyanús, hogy léghűtővel sem sokkal rosszabbak az eredmények.
Valószínűleg itt is a hőátadás a limitáló tényező, ezért vettem a Heilos-t, de őszintén szólva nem tudom, jobb-e egy sima pasztánál (előtte nem próbáltam)... -
szacsee
nagyúr
Hűtőt cpu-n cserélni kell, mert valszeg nem fér el alatta a ram, de kompakt víz felé kacsintgatok.
Lapból szintén kb a Te elvárásod, a TUF B650-et már elhordták (+ nem volt rajt sok USB 3.0 és felette csati) , a micro ATX-esen csak 2db M2 van. Hang miatt jó lenne a ROG B650E-F, de onnan meg nem nagy ugrás az X870, ami talán támogatni fogja a zen6-ot.
3db m2 mindenképp kell és jó vrm, wifi nem fontos, hang nem árt, ha nem rossz.
Gigával van jó és rossz tapasztalatom is, nehéz döntés.
B550 Tomahawkom van, de a B650-et elszúrták szvsz és nem ér annyit amiért adják.
Asrock RS Pro szintén túlárazott azon az áron, ahogy az Asusok is szvsz.
Asus 650E-F még so-so, ha minden rendben van vele, de onnan nem sokkal több az X870-es Asrock, ami már tömve USB-vel, de a ramkezelése nem a legjobb.... eddig jutottam.
Ahhoz képest, hogy valahol 2010 környékén azt hájpolták, hogy a ramvezélrő a prociba költözik olcsóbbak lehetnek az alaplapok, valahogy nem jött nekik össze....
Mondjuk ha pár RGB led és bordát ráaggatnak egy deszkára és a jónép kiad érte 200+K-t meg is érik a pénzüket. -
szacsee
nagyúr
22db volt utoljára, valaki kiperkálta 300-ért meg majd szórja az aprón.
Elvileg sok boltnál így működik, ahol valós darabszámmal operálnak.
Feltolod a termékoldalon a darabszámot pl. 50-re, bedobod a kosárba és kiírja, hogy nincs annyi készleten és a kosárban már csak a meglevő készletet mutatja.
Más boltnál pedig csak hibaüzenetet küld, hogy x darab van csak raktáron. -
Egyrészt extra profit nem létezik, az csak egy kommunista szólam (szó szerint, azok találták ki). Másrészt a termékciklus elején minden veszteséges, csak X darab eladása után kezd nyereségessé válni, hiszen először meg kell térülnie a tervezési, marketing, gyártási és egyéb költségeknek. Egy processzor szériához csak a gépsorok legyártása dollármilliárdos nagyságrendű.
-
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Milyen TV-t vegyek?
- Apple MacBook
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- 7000 napja regisztráltam
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- CASIO órák kedvelők topicja!
- VR topik
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- További aktív témák...
- AMD Ryzen 7 5700X - Új, 3 év garancia - Eladó!
- Csere-Beszámítás! Ryzen 9 9950X Processzor!
- Ryzen 9 7900 /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Ryzen 5 9600X /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Intel Core Ultra 7 265 /// Bontatlan, Teljesen Új // Üzletből, Számlával és Garanciával
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 7 9700X Processzor!
- 35" ASUS ROG Swift PG35VQ curved GAMER monitor
- Felújított számítógépek/merevlemezek Számlával, garanciával! Ingyen Foxpost!
- AKCIÓ! Apple Macbook Pro 15" 2018 i9 9850HK 32GB 500GB 560X 4GB garanciával hibátlan működéssel
- Bowers/Wilkins PX8 fejhallgatók (dupla Bluetooth eszköz csatlakoztatása!) - ELKELTEK
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest