- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy S24+ - a személyi asszisztens
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
-
Mobilarena
AMD Radeon™ HD 7950 / 7970 topic
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
MM
őstag
válasz
ZozzHUN #22071 üzenetére
Most HWinfóval is megnéztem.
alap 930/1250 órajelen, alulfeszelve: GPU 1v, MEM 1,45v.
Eszerint állítja a Trixx beta rendesen a MEM vddc-t is, és ki is olvassa a hwinfo, de érdekes, hogy a GPU vddc-t nem csak a chill-ből olvassa, hanem valahonnan a default feszt is. (1,187v)Akkor végképp nem értem, hogy újabban miért van csak egy vonal GPU-Z-ben
(szerintem így kevesebbet fogyaszt a VGA, mint egy alap órajeles 7870
)
-
HSM
félisten
válasz
ZozzHUN #22118 üzenetére
A 7950-ed skálázódása elég érdekes... Ha 800/1250-en megvolt az 53, akkor elég fura, hogy 1200/1450-en csak 62... Szerintem ott keményen CPU-limites voltál.... De ugyanez fennállhat a többi 60FPS körüli eredménynél is....
Próbáld ki a 7950-ed, hogy feltolod a játékra a 2X-es vagy 4X-es SMAA-t, ami kicsit lejjebb viszi az FPS-t, és mérd le úgy újra 800 vs 1200-on. -
válasz
ZozzHUN #21941 üzenetére
Levettem a bordát, kicsavaroztam a gagyi műanyag burkolatot, visszaraktam a bordát, 1-1 pötty ragasztó a ventikre, középre odatapadtak a bordákhoz és ennyi a sztori.
Az alap eltört ventit 2x ragasztottam, beremeg, ahogy azt jósolni lehetett.Most a gond a DCII-vel van, így nincs levegő, a házban majd meglátom mit tehetek hiszen lesz benne 7-8 venti.
Nem vészes, de ahhoz elég mondjuk, hogy ne legyen stabil a tuning. -
-
-
HSM
félisten
válasz
ZozzHUN #21445 üzenetére
Pontosan.
Amúgy nem olyan vészesek a hőfokok, az a bizonyos 4-es pont gyárilag 1250Mhz-en 1,6V-on is 70 fok zárt házban, nyitott gépházzal és alulfeszelve a GPU-t pedig 67.
1400Mhz-es memóriával, 1,575V-on még csak 75-73 fok.Az még szerintem így gyári állapotban is vállalható, csak nem szabad túlzottan letekerni a ventit, hogy szellőzzenek a memóriák is.
Azért 1580Mhz már elég komoly húzás egy 1250-es memóriának, és ahhoz képest az is "csak" 80 fok lett, amikor mellette már jóval melegebb volt a NYÁK is, igaz, 2500-as venti tekert felette, de nyitott gépház volt, tehát még az javított volna, ha fújatva van....
Nem olyan rossz ez szvsz....
-
HSM
félisten
válasz
ZozzHUN #21352 üzenetére
Na, ígértem neked adatokat...
Szóval, a Crysis 2 nincs meg, de tuti nem fűt úgy, mint a TR. A fogyasztás adatokból nem szabad kiindulni, mivel az számtalan dologtól függ, nálam is a Crysis 3 alatt magasabb fogyasztás volt, mint TR alatt, de mégis a TR fűtötte jobban a VGA-t határozottan.De amit néztem, gyári állapotban, gyári ventivel, zárt gépházban +20% power 10A Current in, 75 fok GPU, 2500rpm venti, 66 fok VRM. Az infrás adatok: GPU mögött 65 fok, kártya többi része 60-70 fok.
Alulfeszelt, saját ventis profil, nyitott gépház: 7A, 65 fok GPU, 1750rpm, 65 fok VRM, az infrás adatok pedig: GPU mögött 60 fok, a többi rész 56-67 fok.
Mértem tuningot is, zárt ház, 1050/1400: 9,5A 75 fok gpu, 2250RPM, 71 fok VRM, infrával pedig GPU mögött 70 fok, többi 68-73.
Érdekes, hogy a zárt ház a GPU hőfokát növelte, de a PCB-t szépen hűsítette a ráfújó venti, tehát az néhány helyen 4-7 fokkal is hűvösebb volt úgy. Igaz, ebben a melegebb GPU miatti gyorsabban tekerő venti is szerepet játszhatott.
Megnéztem 1150/1580-on is, nyitott házban: 11,5A 77fok GPU, 2500rpm venti, 75 fok VRM, infrásan: GPU mögött 71 fok, többi 66-80 fok. A 80 fokon a zárt gépház vélhetőleg segített volna 3-4 fokot.
Érdekes amúgy, a PC 7950 V2 képeden bejelöltem, hol találtam a melegebb pontokat, és ott méregettem: [link]
A legmelegebb pont nem a VRM volt (5-ös a képen) hanem az egyik memóriacsip környéke, a 4-es! Ami érdekes, hogy zárt házban (ugye kicsit magasabb ventifordulaton, 1920 vs 2250) 2 fokot esett ez a hőfok az 1050/1400-as beállításomon! Az 1150/1580-nál ez a hőfok már elérte a 80-at nyitott házban, 2500-as ventivel, pedig csak 1,575V-ot kaptak a memóriák, szóval itt már elkélt volna valami kis plussz hűtés a ramokra, vagy kisebb húzás, alacsonyabb feszültséggel. A 3-as hőfok nem annyira szerette a zárt házat, ott +2 fokot produkált, de amúgy 925/1250-en 60-on voltak, tuningolva pedig 70-73.
A másik dolog a VRM volt, ami 5-7 fokkalmeghálálta a zárt házat/erősebb ventit.Az 1-es VRM az nem nagyon melegedett, 56-66 fok közötti hőfokokat produkált beállítás/házhűtés függvényében.Szerk: A tuningolt beállítások 1,6V helyet mind 1,575V-os memória-feszültséggel készültek, nem mintha sokat számítana.
Szerk.2: Az összes mérés Tomb Raider 2013-ban készült, így: [link]. Az első linkelt kép is a hőmérés közben készült.
Szerk. 3: Az 1000Mhz 1,055V-on nem rossz, nekem GPU-Z-ből nézve olyan 1,05V kell az 1050-hez, de az nem nagy difi. De nem ezt érdemes nézni, mert ez nagyon függ a GPU áramszivárgásától, szóval végülis ez nem egy jó paraméter arra, hogy mennyire jó tuningban az adott GPU.... Ennél sokkal bononyolultabban, hosszú teszteléssel lehetne csak ezt meghatározni.
(#21441) kingpython: Sajnos ilyen a mentalitás itthon.
Kár ezen bosszankodni, úgyse fog egyhamar ez változni....
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
ZozzHUN #21354 üzenetére
De Sapphire-ból sem minden modell..
Milyen videokártyát? topic.
-
HSM
félisten
válasz
ZozzHUN #21346 üzenetére
De ez ilyen hozzáérintős vagy infrás? Azért kérdezem, mert nekem is van infás is meg hozzáérintős is, és a hozzáérintős multiméteres hát elég pontatlan az infráshoz képest (sokszor lényegesen kevesebbet mér), és azzal nem igazán tudod végigszkennelni a kártyát, hol vannak rajta melegebb részek, mert ugye nem akarod rövidre zárni, vagy letörni valamit a hátuljáról.
De ha már kétségbe vonod az eredményeiket, akkor hasonló metodikával tesztelj, 25-26 fokos környezet, 45 perc terhelés, és valahogy ki kéne bogarászni, mivel lövik a termográfiás tesztet, de mintha 3Dmark egyik tesztjével (3dmark11 egyes jelenet talán), de nem tudok franciául.
Én azért választottam az egyhelyben állást, mert így be lehet lőni olyan helyeket, ahol a játék folyamatosan kicsivel több hőt termel. Pl. TR játék alatt jelenettől és környezettől függően ugrált a sima tuningbeállításom 10A és 6A között. Ez hőfokot mérni így nem alkalmas, ami a cél volt. Ezért választottam azt a bizonyos helyet, ahol viszonylag kis ingásokkal van meg a 10A, így szimulálni lehet egy fix, játékra jellemző terhelést, aminél vélhetőleg nem nagyon fog jobban melegíteni más jelenetben sem. Természetesen fagyós hibák kiszűrésére nem jó az egyhelyben állás, mert nem változatos a terheléstípus, ellenben pl. kisebb textúrahibákat sokkal könnyebb kiszúrni, ha 2-3 percre leparkolsz egyhelyben.
-
SzlobiG
félisten
-
ZozzHUN
addikt
válasz
ZozzHUN #20950 üzenetére
Közben találtam egy cikket angolul és jól kifejtette, hogy ha ne adj isten leáll egy kicsit is a ventilátor és közben megy a peltier, akkor pápá gpu, szóval ez nagyon rossz tipp, csak hard-OC-soknak ajánlott. Maradok a rézlapocskánál, hátha az nem olvasztja át a PCB-t.
-
-
skippper
senior tag
-
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
ZozzHUN #20807 üzenetére
Ha a Catalyst overdriver modulja fut, akkor a Radeonokat ezekkel a programokkal nem lehet kinyírni. Ezért nem fejleszti már JegX a Furmarkot Radeonra, mert az AMD hardverből védekezik a túlterhelés ellen. A programfuttatással kapcsolatos problémák is ebből erednek. Szimplán a GeForce-ra koncentrál, mert az NV még félig szoftveresen védekezik.
-
HSM
félisten
válasz
ZozzHUN #20763 üzenetére
Az elég korrekt.
De függ attól is, hogy milyen játékban. Crysis 3-ban ahogy linkeltem is, nekem is tök halk, hűvös, míg Tomb Raiderben ilyenek a hőfokok: [link]
Azért az is látszik, hogy 8,5A-ről 10-re nőtt a bemenő áramfelvétel a Crysis-hez képest... (legalsó OSD alsó sor, felette meg VRM adatok.)Kicsit alaposabban szemügyre véve a dolgokat a házhűtésem fogy el a több hőtől, ha leszedem oldalról a befújó 14-es ventiről a porvédőt, és kicsit feljebb tekerem, még 73 fokra se melegszik a VGA, 1800 alatti ventivel...
Úgyhogy marad 925-ön, amíg fejlesztek kicsit a házhűtésemen....
(#20767) DroiDMester: Oh, így már értem, köszi!
(#20776) MM: Elég furák a fordulatszám-értékeid... Jól méri, méri egyáltalán? Ugyanaz az RPM 38%-on, mint 20%-on?
Amúgy jól sejted, ha lassabban teker a venti, a VRM se lesz olyan hűvös. De a 70-75 fok szvsz tök jó neki.(#20777) zack: pont ez a lényege annak az opciónak, hogy akkor mindig azt a feszt kapja.
Nekem alternatív megoldás, hogy nem adok neki 1,1V-nál többet, így csak olyan nagyjából +18W egy kártya a sima módhoz képest, ha visszarakom a 925-ös profilt 1V-al 2D-re, akkor már csak +10W a kari fogyasztása a gyári feszű 2D-hez képest, az szerintem nem vészes.(#20782) MM: haha, akkor elrontja, ami amúgy jó, cserébe nem oldja meg a problémát.
Tiszta haszon. Akkor ezzel nem érdemes próbálkozni, köszi az infót!
-
-
HSM
félisten
válasz
ZozzHUN #20761 üzenetére
Tényleg tök jó...
Szeretek néma kussban játszani...
Mondjuk Crysisben megvolt a néma csönd hűvösen húzva/alulfeszelve is [link], csak sajnos a Tomb Raider sokkal jobban fűt, ott vissza kellett vegyem 925-re, ha nem akartam se a 75 fokot túllépni, se az 1800-as ventit... Igaz, csutkamaxon, 2X-es SSAA-val játszok... Ha nincs is 60FPS, de állati jól néz ki.
-
-
válasz
ZozzHUN #20727 üzenetére
Még mindég nem elég alaposan nézted meg!
Azt gondolom észrevetted minél jobban terheled a GPU -t annál nagyobb a DROP értéke! Ekkora órajelen és feszen, nameg kombustor alatt bődületes a drop mértéke igen GPU-Z nél jól látszik közel 100.mV a drop
Csak hogy viszonyítani tudj idle be 81.W ot kajál a gépem most a teszt alatt 435.W -on állt végig és ezt vedd hozzá hogy a tápom hatásfoka 94.%(Platinum)
-
Gery0505
aktív tag
válasz
ZozzHUN #20710 üzenetére
Persze, most jön majd a játék teszt, csak egyelőre szerettem volna tudni, hogy nagyjából mit bír a kari.
pcsabat: Miután kifagyott kellett még neki egy kis feszemelés, vagy az órajelet vetted visszább? Alapvetően mi a különbség a benchmark progik és a valós játékok között? A benchmark progik is 99%-ra leterhelik a kártyát. A játékok ennél nagyobb terhelést jelentenek azért fagy ki?
-
Maotun
őstag
-
-
HSM
félisten
válasz
ZozzHUN #20514 üzenetére
Elvileg az Asic Quality alapján állapítja meg a BIOS a gyári feszt, én úgy tudom.
Abból sejtem a magas ASIC-ot, hogy elég nagy áramfelvételű a csip a GPU-Z képeken, és a gyári alacsonyabb fesz is ezt mutatja. De majd a fórumtárs biztos megnézi GPU-Z-vel, és megírja.
Szerk.: igen, a simának fixen annyi a fesze ASIC-függetlenül.
De ugye a BOOS-nál nem gondoltak arra, hogy te majd visszarakod a nem boost verziót. Ez amúgy is elég barbár dolog, más kari BIOS-át rátenni.
Bár ettől még működhet, aláírom.
-
-
ÁdiBá
veterán
válasz
ZozzHUN #19921 üzenetére
Nyugi. Én rommá verem 3DMAR13-ba a 680GTX OC SLi. Viszont játékokban még sincs ekkora különbség.
Persze gyorsabb a CF. De nem lényegesen.
Mindenesetre én 680Sli-vel is ellenék ugyan úgy mint 7970CF-el.(#19923) ZozzHUN Pont jó játékot tesztelsz. Mind a kettőt lehúzhatod ha nem építesz SLi, vagy CF-et.
Esélytelen a CrySis3 kimaxolva játszani 1 kártyával.
Bár gondolom a 39 Fps nem maximum beállításon próbáltad. Már nálam is van annyi. Csak két kártyával. -
-
szasanyi
félisten
-
HSM
félisten
válasz
ZozzHUN #19133 üzenetére
A feszültséget az volt, amit én állítottam be.
Tehát ebből még droppolt. A current in-t meg méri, de ugye ha hiszel az OCP-ben, akkor ez is pontos, nemde?
Viccet félretéve, úgy gondolom, azért a nagyságrenedk összehasonlításához kellő pontosságú a VRm vezérlő ezen értéke. (Megjegyzem, a VRM-ekbe épített mérők meglepően pontosak tapasztalataim szerint, ez nem az a "Hardverdoki" csip, ami 0,5V tévedéssel méri a 3,3V-ot...)
-
HSM
félisten
válasz
ZozzHUN #19128 üzenetére
Megnéztem, 925/1250Mhz 1V olyan 6-7A a VDDC current in, míg 1100/1400Mhz 1,2V-on 12-15A. Így is már majd megsüketültem tőle, 1800 helyett 2800rpm, 80 fok GPU, 75 fok VRM. Úgyhogy úgy néz ki, a powercoloron szerencsére előbb fogy el a hűtő, mint a VRM, de ez korántsem biztos, hogy minden Tahiti-s kártyára igaz.
-
HSM
félisten
válasz
ZozzHUN #19115 üzenetére
Nézd meg mégegyszer ezt a képem, amit az előbb linkeltem [link].
1050Mhz-re van csak húzva, játék, és 1,1V-ra alulfeszelve 1,18V környékéről. És megvan a 70 fok VRM. Persze, egy kicsit még lehet nyerni a ventivel, de nem olyan sokat. Ha ezt felhúzod 1200Mhz-re és 1,25V-ra, tuti kijönne ebből is a füst hamar.
Most éppen 1V-on játszok vele krízis 3-at, 925Mhz-en, így 65 fok. Szóval nem kell olyan messzire menni. -
HSM
félisten
válasz
ZozzHUN #19113 üzenetére
Igen, ezért lőttem le 107 foknál, mert ott még tuti nincs gáz.
Csak ha már ennyire melegszik, marha hamar eléri a 130 fokot, és hirtelen durvul el a szituáció (a melegtől egyszerre nő a GPU igénye és romlik a VRM hatásfoka 100 fok felett drasztikusan, egyszer nézz meg egy adatlapot
) szóval 100 fok fölé nem igazán érdemes merészkedni.
A másik meg, hogy nemcsak maga a mosfet-ből áll a VRM, ami bírja 130 fokig, hanem van ott még kondenzátor is körülötte jópár, ami max 105 fokig van hitelesítve, és 105 fokon elvileg max 5000 óra az élettartama a legjobbaknak. Ez 10 fokonként lefelé duplázódik. Így lehet pl. bő 100 fokos VRM-el szuperhamar kinyírni a VGA-t, míg 60-70 fokossal ehhez képest a végtelenségig elmegy. -
HSM
félisten
válasz
ZozzHUN #19108 üzenetére
Kicsit alulfeszelve a kis zafír még kevesebbet eszik, mint a nagytestvére.
Azért ez a marha nagy fogyi, mert marhára sok feszt kap gyárilag, 1,256V-ot. Azonos feszen és órajelen képes menni, s hasonlóan is fogyaszt. Nézd meg a Crysis3-as összehasonlításom.
[link]
Megmondom neked, fogalmam sincs, mennyire vannak tervezve a VRM-ek az egyes kártyákon. (A refi 7970-et tudom, az 300W max.) De az tuti, hogy a Sapphire nem bírta már annyin, amennyit ment mikor linkeltem, azért melegedett ilyen durván, mert sok volt neki. De a Powercolor a sok fázissal meg külön hűtéssel se bír olyan marhára többet, mert a 7950 GPU-ja is torkosabb, mint a kasztrált tahiti.
(#19109) skippper: Úgy látszik, akkor még míg így is inkább a hűtés a szűk keresztmetszet, nem a VRM.
-
skippper
senior tag
válasz
ZozzHUN #19105 üzenetére
Látom még nem ismersz
Én minden kártyámat folyamatosan árulom, egyszerűen imádom az üzletelés izgalmait meg az új dolgok varázsát
Na meg szeretem kézben kipróbálni a teljes palettát és az alapján leülni egy típusnál. Az elmúlt 2 hétben volt nálam 480 580 7870 7950. Most 660ti meg 670 van górcső alatt, hátha becsúszik egy
De eddig messze a 7950 győzött meg legjobban. Ez a 40% OC annyira bejön
X1800GTO shader unlockolás óta nem volt ekkora bestbuy szerintem (esetleg még 6950 @ 6970)
@HSM
De igen, szét van húzva a lapos is Nem tudok mit tenni, nálam a hardver elemek vásárolgatása, cserélgetése, húzása inkább hobbi szinten van. A racionalitás és funkcionalitás mezejétől már a korábban említett grafitceruzás korszakban elköszöntem -
HSM
félisten
válasz
ZozzHUN #19100 üzenetére
Pedig rendben volt az, hidd el... Alapórajelen, 0% powertune-al ugyanaz a teszt csak 305W...
De ha alapórajelen, felhúztam a powertune-t +20%-ra, már akkor felment 390W-ra. Namost az üresjárati fogyija a gépemnek olyan 80W a fogyimérőn, lehet számolgatni.
(Proci fogyit 24W-ra méri a lap kombustor közben, míg 10W üresjáratban, és zerocore fogyi 70W.)
És egy rendes fogyimérőm van, Voltcraft energy logger 4000, mér CosPhi-t is, szóval nem egy gagyi fajta.Nekem BOOST-os a 7950-em, ez 100%.
De ez szerintem tökmindegy, a powertune a nem BOOSt-os biosokban is benne van.... Csak itt a feszt kell megigazítani, és jónapot.
Az meg nem jelent semmit, hogy 80-90 foknál felpörög a venti, ha nagyon megtéped a kártyát, semmilyen ventifordulat nem lesz elég hűteni a VRM-et, és simán elpukkan, miközben a GPU 80 fokot tartja. Nézd meg a linkelt 440W-os eredményem. A GPU épp csak 80 fokos, túlmelegedésnek nyoma sincs, míg a VRM 107 fok és meredeken emelkedik. Ha hagytam volna még kb. egy-két percig vagy lekapcsolt volna, vagy szétfüstölt volna a VRM.
(#19104) skippper: A laptop az más. Ott ezt elég komolyan kitesztelik, hogy mindennek klappoljon a hőfoka. Gondolom, azt nem húzod.
(#19105) ZozzHUN: Nem a BOOST edition a vacak, hanem egyes gyártók egyes kártyái.
-
omikron23
senior tag
válasz
ZozzHUN #19103 üzenetére
A kolléga szerintem inkább erre gondolt...
-
skippper
senior tag
válasz
ZozzHUN #19100 üzenetére
Jártam már úgy, hogy véletlen AB turkálásnál rákattintuttam a user profile gombra a ventinél és átállt fix-re anélkül, hogy észrevettem volna
csak pislogtam, hogy mitől kúszik 80 fok felé a kártya
szerencsére időben észrevettem. Amúgy meg ja... szerintem is nagyon el kell bénázni valamit, hogy megfőzze az ember ezt a kártyát. Laptopom konstans 90 fokon pörög, ha valami izzasztós gamet játszok rajta, mégis tökéletesen bírja már lassan 3 éve
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Hobby elektronika
- Autós topik
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Milyen légkondit a lakásba?
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
- Opel topik
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest