- Hammer 6 LTE - ne butáskodj!
- Eltűnhet a Dinamikus Sziget
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- One mobilszolgáltatások
- Yettel topik
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Google Pixel topik
-
Mobilarena
AMD Radeon™ HD 7950 / 7970 topic
Új hozzászólás Aktív témák
-
gabipaci
őstag
válasz
DroiDMester #28859 üzenetére
Sajnos az usb boot nem jött össze, hibával leállt.
Így a Te verziódat használom, viszont valami nagyon rossz biost tehettem fel, mivel már a gép bekapcsolásakor még biosban is csak egy monitor ment.
És ami a viccesebb, hogy 1-et írtam, tehát a másodlagos kártyát, de a felső kártyát írta felül, amiben a monitor kábelek vannak. Honnan számolja ez, hogy melyik melyik?
Holnap keresek egy jobban passzoló biost. Meg felmegyek a padlásra, hátha a dobozban van valami komolyabb leírás is, hogy pontosan milyen ez a vga.Köszönöm a segítségeket
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
DroiDMester #28861 üzenetére
Ugyan má'
ko-ko82 képén nevettem, hogy még Majomparádés könyvjelző is van a képen. -
haddent
addikt
válasz
DroiDMester #28859 üzenetére
Cry3 8 szálat használ, ott jól jöhet a plussz 2 szál.
-
HSM
félisten
válasz
DroiDMester #28592 üzenetére
Jaja, ilyenem van (11197-03-40G), jóféle.
Hiába BOOST revíziós, +50%-ig húzható power limitel nonstop fixen tartja a megfelelő órajelet. Gyárilag rajta egy 1Ghz-es beállítás is. Egyedül a gyári 1,256V-os feszt érdemes csökkenteni, ha nem akarja a user tuningolni, nálam 1,05V körül már elég neki, de ez szinte mindegyik új kiadású karin így van gyárilag, hogy jó sok feszt kapnak. Szerencsére nem lezárt, így ez csak pár kattintás átállítani, nemúgy, mint némely konkurens 7970-en.
-
Snip3r_HUN
addikt
válasz
DroiDMester #28592 üzenetére
Kösz a help-et
+1
-
HSM
félisten
válasz
DroiDMester #28442 üzenetére
A Sapphire elég hasonló ventivezérlő profillal látta el a 7870XT-t és a 7970 Dual-X-em is, és mások se számoltak be drasztikusan eltérő profilokról, ezért feltételeztem, hogy nem ez a probléma forrása. Persze, ettől még lehet az is.
A power V2 gyári profilja amúgy szerintem nem jó, túl agresszívan tekeri fel a ventit, nekem nem jön be, alulfeszelős üzemhez nem ideális.
(#28443) N.Ferry: Az egyszerű user egy nem megfelelően belőtt halk ventiprofillal simán komoly károkat okozhat a kártyában, míg a gyári ventiprofillal alulfeszelve a legrosszabb dolog, ami történhet, az némi instabilitás, de a kari biztonságban van. A venti letekerásáhez sokkal nagyobb körültekintés és tapasztalat kell.
Én amúgy máshogy gondolom. Annyira kár nem alulfeszelni ezeket, szinte kérik.
De amúgy az 1,256V még masszív OC-hez se nagyon szokott kelleni...
-
HSM
félisten
válasz
DroiDMester #28315 üzenetére
A technikai specifikációja alapján 5-3500W között +/-1% a pontossága. [link] Persze, lehet téves az adat, vagy túlzó, de annyira szar mérő ez nem lehet.
A tápegységem hatásfokáról van hozzávetőleges adatom, ott van fenn a 80plus honlapján. [link]
Illetve abban a szerencsé helyzetben vagyok, hogy az alaplapomon minden kutyafülét mér szenzor, proci fogyasztás, ram fogyasztás, IGP fogyasztást, minden vackot, ráadásul igen pontosan (minőségi IR vezérlők), így tudtam csinálni elég jó kalkulációkat, mi merre hány óra.
Így csak annyi a dolgom, hogy a kimért, abszolút üresjárati fogyasztásokhoz képest megnézem, minek mennyivel nőt a fogyasztása, és azzal korrigálok. Itt pl. kis számolgatás, hogy a lapom jól méri a CPU fogyit: [link]
Amúgy abszolút egyetértünk, nem állítottam, hogy 2W-os pontossággal mértem volna csak azt, hogy 2W híján kijött, amit a fogyimérőn láttam, ami azért elég jó előjel. A tápom most is 83%-nak kalkuláltam, ez eddig bevált, végülis reális is egy kb. 3 éves 80+ bronze enermax táptól.
De a végkövetkeztetést illetően végképp egyetértünk, nem mérhet nagyon rosszul az a Chil 8228 szenzor.
Sajnos komolyabb mérésekkel nem szolgálhatok, csak próbálok a rendelkezésemre álló eszközparkkal utánamérni, aminek csak lehet. Mérnék én szívesen 1%-os pontosságú mérővel ha lenne olyanom. Tudod, szegény ember vízzel főz.
-
haddent
addikt
válasz
DroiDMester #28315 üzenetére
Nem tud mérni 2W -os pontossággal, de simán lehet, hogy megcsinálta a lehetetlent
Nyilván akkor mondjuk, hogy tud mérni, ha az minden esetben úgy van. Na hát a sok "tökéletlenség" jöhet éppen úgy ki, hogy "egymást ütik", és akkor akár kijöhetett ugyanaz is.
Mostmár én is tervezem hetek óta, hogy mérek egy normálisat rendes műszerekkel de mindig elfelejtem.. Na majd holnap! -
HSM
félisten
válasz
DroiDMester #28311 üzenetére
Abból gondoltam, hogy a kiszámolt fogyasztás értékekből méréseim szerint, ha összeadtam a GPU+VRAM Chil által mért Voltage/Current IN értékket, akkor mindig maradt a konnektorból való mérés alapján néhány W eltérés, kicsit több, mint ami mérési bizonytalanságnak tudható.
De most utána mértem/számoltam, és elég jól kiadta a Chil összeadott/szorzott IN mérése a konnektoros mérő adatait. Szóval lehet, csak az én számolási bizonytalanságom szólt közbe korábban.
Konkrétan, ahogy most kiszámoltam a két VGA mért fogyasztását, 2W-os pontossággal kiadta a konnektoros mérő adatait. -
KAMELOT
titán
válasz
DroiDMester #28307 üzenetére
Akkor lehet sapphire-nál megpróbálnak olcsón jót eladni. Volt már ilyenre példa régebben.
-
szasanyi
félisten
válasz
DroiDMester #28307 üzenetére
Nem tudok (meg nem is akarok) ezekkel vitatkozni, de nem nagyon tapasztaltam, hogy jó olcsóbb lett volna bármikor is, mint a drágább.
Attól tartok mégsem alaptalanul olcsóbb az.
-
tom_tol
addikt
válasz
DroiDMester #28244 üzenetére
El van rejtve ? Hova ? Esetleg arra gondolsz, hogy a Digi+ valójában Chil direkt az Asusnak gyártva ?
Megcsináltam a hotwire módot, csak monitorozta a fesz. értékeket, de állítani nem lehetett. Forrasztani kellett, csak úgy lehetett feszültséget állítani és attól kezdve már nem volt szoftveresen megállapítható a feszültség érték. 1.00x rev DC2T kártya. -
haddent
addikt
válasz
Asus HD7970 DC2 -ből kétféle van. Nincs semmi revízió se semmi, csak onnan lehet tudni, ha megnézed a backplatet (hátulját). A képen amit beraktál látszik is, hogy a VRM "hátoldalán" ki van vágva a lemez teljesen széltében ("Directcu" szóban az E betű fölött). Van egy másik verzió, ahol ott sincs kivágva (csak lyuggatva, mint máshol). Szóval lehet, hogy a másikon másmilyen a vezérlő is?
Magyarországon én még csak "nem lyukas" verziót láttam.
Egyébként miért ne lehetne hardveresen, odaforrasztva a feszültséget szabályozni? Hát végülis bármilyen chip megfelelő lábára csatlakozva azt tudok neki adni egy külső VRM -ről / trafóról amit akarok nem?
Vagy a HotWire is csak egy jelet küld, konkrétan töltést, áramot nem? -
HSM
félisten
válasz
Persze, az OK az Asus esetén, de a HIS-nél? Bár végülis ott is van egy kari eggyel feljebb... Nem korrekt dolog ez. Amúgy HotWire-ben lehet,h ogy megy, nem?
Csak gondolom akkor no gari...
Szerk.: Pontosan, ahogy írod... De hogy a HIS is...
Komolyan, ilyenkor kezdem csak igazán becsülni a jó kis BOOST-os Sapphire 7970-em...
+50%-ig húzható ,power limit, és állítható fesz, semmi trükközés, minden megy, ahogy kell neki, semmi boost-para meg hasonlók.
-
HSM
félisten
válasz
DroiDMester #28242 üzenetére
Ez marha érdekes.... Ott a csip, de nincs kitéve az I2C buszra, vagy mi? Érdekes, mert a Sapphire 7970-emen is ez a vezérlő van, és minden szirszart tudok monitorozni, ahogy a powercolor 7950-en is. Nem értem, egyes gyártók miért tiltották le, ráadásul nem is olcsó típusokon, érthetetlen....
-
KAMELOT
titán
válasz
DroiDMester #28221 üzenetére
Ja azt tudom! De én inkább hagyom így ugyebár a VRM hőfokokat nem látom és nehogy túlmelegedjen.
-
KAMELOT
titán
válasz
DroiDMester #28006 üzenetére
Ja lehet korrekt normál áron vásárolni bármit, csak sokat kell keresni.
-
HSM
félisten
válasz
DroiDMester #28010 üzenetére
De azért bújtatott reklámnak szerintem zseniális volt...
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
DroiDMester #28006 üzenetére
Meg is érdemli, aki ilyen határon túli cégtől veszi a tápot. Nem lennék a helyében, amikor gariztatni kell.
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
DroiDMester #28002 üzenetére
Nem tápos topic, de biztos hogy erről beszélünk?
1 év garanciával adják mindenhol és nem 22k az ára. -
Cole86
senior tag
válasz
DroiDMester #28002 üzenetére
Igen.. az 1ik kedvenc gyártóm
, nagyon minőségi! flextronics belsőt rak az über max kategóriába, ami szintén etalon ,de amúgy csak prémium saját gyártásúakat.. nem szállít be neki senki, inkább ő másoknak.
-
KAMELOT
titán
válasz
DroiDMester #27997 üzenetére
Már vártam mikor írnak ide táp ügyben!
330W loadban a gép. És mit kéne vennem? Mit javasolsz?
Seasonic SSP-650RT, 80+GOLD megfelelő lenne? -
Gróf...
aktív tag
válasz
DroiDMester #27936 üzenetére
"ki lehet iktatni a magas feszt és a boost -ot is!"
Ezt kifejtenéd nekem, akár privátban is?!?! -
KAMELOT
titán
válasz
DroiDMester #27936 üzenetére
Igen ez a verzió nem sokat ér! + pár ezerért jobbat lehet venni. Szintén itt is ASUS V2-t javasolom.
-
KAMELOT
titán
válasz
DroiDMester #27903 üzenetére
-
KAMELOT
titán
válasz
DroiDMester #27903 üzenetére
OpenCL fent van valószínűleg csak betojt 1x. UNIGINE proginál indítottam a GPU-Z-t akkor írta ki.
Kösz megpróbálom a valley benchet.(#27902) haddent: NV kártyám sosem volt, de valószínúleg már annyi cuccot instaláltam, hogy ráférne egy format C: a rendszer vinyóra. Holnap meg is csinálom. Általában amikor beteszek egy új hardvert akkor mindig újrateszek mindent. Most nem csináltam elő is jöttek a gondok.
-
KAMELOT
titán
válasz
DroiDMester #27539 üzenetére
Ja. A megoldás 2x6pin to 8pin + molex to 8 pin
(#27538) coonee: Lehet, hogy van most nem bontom meg a gépet, de nem segít. 18A kevés neki. Talán 20A felett kell 1 ág. Azért lesz a fentebbi megoldás jó. 2x6pin to 8pin bedugva már zölden világít az egyik és aventi is pörög. Kép nincs. Holnap veszek molex to 8pin-t. Aztán jövök a képekkel.
-
katt777
félisten
válasz
DroiDMester #27528 üzenetére
Volt sima Virtus cuccom (i5), és ott nagyon jól működött. Természetesen majd meglátom, hogy fog működni AMD-vel. Mivel a lap nem volt drágább, mint más lapok Virtu nélkül, nem fizetek rá a dologra.
Lehet, azért nem használja senki, mert egy páran azt hajtogatják, hogy egy fos?7870XT ugyanannyiba kerül, mint a 7950, szóval az tutira nem lesz, ha csak nem kapok használtat és jót elfogadható áron.
KAMELOT: Nekem az sok. 15k-val nem jobb és gyorsabb a VTX-nél, amúgy meg alig néhány % van 7870XT-től, árban viszont 8,5. Végül is belefér a 7950, ha ezt nézem.
Erdei88: Több helyen is akörül van. A TOP (T-s verzió) jóval drágább.
HSM: Boltokban csak elvétve találni Boost-osat. Amelyiknek nem olyan a neves, és olcsóbb, az is boost-os? Azt még mindig nem értem, hogy ha az 1GB-os 560-amat alig fogta vissza az 10GB RAM, és csak a legigényesebb beállításokkal, akkor a 2GB hogy lehet kevés.
nV drivernek nem volt baja Virtuval, mérhető lassulást sem mértem Virtu Off és On. Ha eldobja a fölös képkockát, és ettől gyorsul a megjelenés, az miért zavarjon? Nyilván nem fog akadni a kép tőle. Senki nem állította azt, hogy valóban gyorsul a megjelenítés, Virtu leírásából ez világosan következik. A laphoz is szép leírást mellékeltek az üzemmódokról. Arra viszont kíváncsi lennék, hogy az AMD VGA-kat AMD lapban tényleg lekapcsolja-e (Zero Core), mert Intelben az nV mindig alapjárt, de majd megkérdezem ott.
-
HSM
félisten
válasz
Ez így teljesen szuper. Egyszer belövöd a jó feszt BIOS-ba, és használod a karit.
Kis rugalmasságot vesztessz, de ez így már szvsz teljesen vállalható. -
Cole86
senior tag
válasz
DroiDMester #27541 üzenetére
Nálam az alapfeszük 1,085v volt... az lóp@csa... szvsz
Az nem volt módosítható sehogy sem, mindig vissza ugrott alapba a feszültség zár bios modingolások után..
-
Cole86
senior tag
válasz
Ergo marad anti tuingos, mivel alacsony feszen nem mennek 1050mhznél jobban.. nálam volt 4-5 darab, eléggé hasonlóan mentek.. hát ez van ,de legalább megpróbáltad!
Ezért respect!
-
Gróf...
aktív tag
válasz
DroiDMester #27500 üzenetére
Hogy derült ki számodra, hogy HIS?
-
fanti
addikt
válasz
DroiDMester #27338 üzenetére
Ahogy mondod Mester!
Az én kártyámat is gyönyörűen megcsináltad, azóta is tuti jól megy!
-
KAMELOT
titán
válasz
DroiDMester #27156 üzenetére
Erről lenne szó! Ez jó fajta?
-
Erdei88
veterán
válasz
DroiDMester #27124 üzenetére
Nem működik sajnos
-
Erdei88
veterán
válasz
DroiDMester #27108 üzenetére
Ez működik 7950 TOP-al is?
-
katt777
félisten
válasz
DroiDMester #27111 üzenetére
Igen, pont ezen gondolkodom. Biost nem nagyon babrálnám, MSI Afterburner nekem jó lesz, XFX-szel, azt olvastam, működik a fesz. állítás.
De tényleg, van több profil, mint a 7790-nél, vagy csak 2D/low3D/3D? 7870 és 7950 estében is érdekelne, mert nem találtam róla infót. -
Hoorus
őstag
válasz
DroiDMester #27108 üzenetére
Mi az az "UEFI"-s bios egy VGA kártyánál??
Bocsi de ebben a tekintetben elég láma vagyok
-
HSM
félisten
válasz
DroiDMester #27097 üzenetére
Igen, gyanús... Akkor a VTX gyártatott volna egy méggyengébb verziót kettő 6-os csővel, vagy elírták volna a gyártó honlapján, hogy csak 1db 6-os, amikor 2?
Mindenesetre, jóval gyengébb az a hűtő, én nem erőltetném. Pedig a PC V2 hűtését nálam a Sapphire sima 2-slotos Dual-X 7870XT hűtése is leverte picivel, szóval a 2db 6-os csővel szerintem teljesen felejtős az a hűtő tuningra.(#27098) Tarill: Keresők, plussz jó ha tudja az ember, milyen oldalakat érdemes ilyen szempontból keresni. Nekem a fejemben is van egy reviewer database....
-
Whit3Rav3n
senior tag
válasz
DroiDMester #27093 üzenetére
Èrdekes az én 7970-emen pont ez a hütés van de ott 3x8mm a höcsö rajta.
-
HSM
félisten
válasz
DroiDMester #27084 üzenetére
Vrm hűtés nélkül necces az a NYÁK, illetve a hűtés is gyengébb, a PC pcs illetve v2-n lévő hivatalosan 220w, am a vtx-en van, csak 180w-ra jó! Én inkább PC v2-t vagy a Sapphire-od venném.
-
válasz
DroiDMester #27084 üzenetére
Annyit hozzáfűznék még, hogy: nem lehet úgy megfogni a kártyát, hogy a nyák ne hajoljon el, a hűtés borkolatára szintén ez igaz: a leggagyibb kindertojás műanyagból van, szóval borzalmas a külseje, de ha az nem fontos akkor nekem nem volt vele különösebb gondom ezeken kívül (bár az sem vitte az 1200-t)
-
HSM
félisten
válasz
DroiDMester #27076 üzenetére
Pontosan ilyenre gondoltam.
Én korábban csináltam és linkeltem is képet, íme: [link]
Még a régi, nem olyan jól szellőző házamban, úgyhogy majd újratesztelem holnap este, és akkor rendesen odateszem a HWiNFO-t is, meg kipróbálom a Sapphire 7970-et is.Ma este már nem akarok zajongani a hűtésekkel.
Itt unofficial OC mód volt, a sebességen láthatod, hogy nálam se volt ugrálás, 133 vs 139 megfelel az órajelkülönbségnek. Komolyan hűt az a Peter nálad, meg kell hagyni, és akarid se pite így felturbózva.(#27077) haddent: Őszinte leszek, kicsit csalódás a hűtésed.... A fentebb linkelt képen 138W-on hűvösebb a GPU-m, mint nálad, a rosszul szellőző házamban, lassabb ventivel.... Ráadásul 2 vs 3 slot is a te javadra....
Kicsit többre számítottam, főleg ami a GPU-hőfokot illeti.
Eléggé hasonló képességűnek tűnik amúgy a két kari.
És köszönöm a tesztet! -
szacsee
nagyúr
válasz
DroiDMester #27072 üzenetére
Köszi!
Láttam Flex-ről képeket, fura is volt, hogy csonkított a VRM része.
Ha meglesz még a kártya vásárláskor, akkor biztos beteszem a kalapba.haddent:
Kösz Neked is!
7950 DC2T-ről nem láttam képeket, VRM-en és ramokon is normális hűtés van?
7970-el ellentétben ezek nem fesz lockosok? -
BeLucZ
addikt
válasz
DroiDMester #27004 üzenetére
670-et is tuningolom és van ahol jobb mint a 7970
ugyebár kedvenc játékomban az sc2ben fullon dupla fpsem van kb, 7970el még 4 v 4 ben is vga limitem volt 7970el, tudom hogy réteg játék meg nem aaa cím
de hát nekem ez a legfontosabb, amiért még megérte a csere az a hangtalan működés, na ha valamiért megérte akkor azért tuti, mert kb ua. a teljesítmény és 0 hang, jó lenne egyszer ha az amd is úgy tervezné a ref vgait hogy csendesen üzemeljenek
-
HSM
félisten
válasz
DroiDMester #26936 üzenetére
A Gigánál nincs rajtuk semmi hűtés, persze, hogy nem mennek túl jól.
Ellenben a PC-on van, nem is pici. A 3. sor FET helye pedig nem véletlen van otthagyva.Tudtommal így 7970 is lehetne ezen a NYÁK-on a +1 sorral.
Olyan ez, mint a 7970 refin is nemcsak a +1 fázist hagyták le, hanem egy rakat kondit is, amit az OC verziókban feltettek. Az is "csak" a táp tisztaságát javítja, mégis csak a "prémium" OC kártyákon találod meg, és igencsak jó hatással van a tuningpotenciálra....Persze, ha rákerül egy vacak csip, akkor nem lesz tuningos, de fordítva is igaz, hiába van rajta a legjobb csip, ha nem kap kellően tiszta, stabil tápfeszt, a fene megette a tuningot akkor is, nem lesz stabil.
-
N.Ferry
senior tag
válasz
DroiDMester #26931 üzenetére
Nekem megy 1200at,én inkább arra lennék kíváncsi,hogy menne e ennél többet fesz emelés nélkül más biossal,vagy ez nem feltétele?
A te biosod 7950-re van nem? Az nem gáz,ha 7970-re rakom ill. annak is van értelme?
Hol tudom megnézni,hogy vajon milyen fajta RAM van rajta?
-
HSM
félisten
válasz
Én inkább úgy mondanám, kis bütykölés után ugyanolyan jók lehetnek.
De mindkettő kitűnő, és ez a fontos.
(#26932) haddent: Volt olyan is. [link] Csak nagyon kevés ilyennel szerelt kártya futott, mert ez drágább konstrukció, mint a másik.
Szerk:
(#26933) Pug: Hoppá, ácsi, akkor a 7970 power limitjéhez a 7970 VRM-jét is rakták a V2-re! Köszi az infót!Így viszont akkor mégis erősebb a V2-es VRM-je, mint a linkelt Dual-X!
Akkor ezért is bírja ilyen arcpirító módon jól a húzást.... -
odorgg
addikt
válasz
Most néztem, a modolt biosoddal itt is megvan az 1200. Gondolom szereti a kitolt powerlimitet
-
válasz
DroiDMester #26924 üzenetére
AV2-esen bentvan a harmadik sor is.
-
HSM
félisten
válasz
Ha kiterítem a lamellákat oké, csak azt ne felejtsd el, hogy a VRM-részt kis vacak vékony alulemez köti össze a nagyobb résszel, ami nem igazán alkalmas nagyobb hűtési teljesítmény átvitelére. Ezenkívül a tiéd nagyobbik részét fűti plusszban a memória, és annak a VRM-je, így összességében sokkal jobban jön ki a PC V2. Nem lenne amúgy pici az kiterítve, teljesen korrekt kis borda van rajta.
Nem, nem az az olcsósítás, hanem hogy a szuper kis direkt mosfetes (asszem így hívják azt a szürke mosfet-típust [link]) VRM-et lecserélték egy hagyományos verzióra.
Bár úgy rémlik, a drágább verzióra nem sokan építettek bármilyen terméket is, bár azért akad pár igényesebb típus, amit ilyenekkel szereltek, csak több fázissal, ilyen volt pl. a Sapphire gyárilag 950Mhz-es szuperjó kis 7950-ese.
A powercolor pcs+ 7950 elég fura egy szerzet, sokkal spórolósabbra sikerült, mint a V2, ezt láthatod, hogy pl. nem árnyékolt a DVI-csati, nem került semmi hűtés se a ramra, se a VRM-re... Gondolom, a power-limit is a sima gyári 7950 érték, mert a topicban volt panasz ugrálásra. A hűtő meg ugyanaz, mint a V2-n, leszámítva, hogy a PCS-en nem hagyták nyersen a hőcsövet, bár ez aligha befolyásolja a hűtő hatékonyságát.
Szóval igen, lényegesen gyengébb kártyának tartom a PCS+-t, mint a V2-met.A V2-ről ténylegesen lespórolták a RAM hűtést, ez nekem se tetszett, de igazából nem nagyon hiányzik róla. Egyfelől a venti szépen szellőzteti őket, másfelől nem is nagyon melegszenek, érdekes, mert azonos terhelésen a 7970-eim memóriá jóval többet kérnek enni. A PC V2 7950 memóriája 10-15W-ot eszik a HWiNFO alapján, míg a 7970 30- 40W-ot is azonos órajelen és feszen, ha meg van hajtva, ami nagyon nem mindegy... Nem tudom, más 7950-eken milyen ramcsipek vannak, és mennyire melegszenek, de ez elég nagy különbség.
Az se véletlen, hogy 1,525V-on röhögve megy 1575-ön a memória, és tovább is lehetne, csak ahhoz fel kéne oldanom a CCC korlátozást órajelre, így nem nagyon erőltettem.A te NYÁK-odon amúgy nagyon rosszul jártál volna a szétvágott lemezzel, mert nincs rögzítése a VRM körül, azért van nálad egybe, a ramoknál lévő csavarok fogják oda a VRM-hez is.
Pl. ez is módosítás a PC V2-n.
(#26926) haddent: Úgy tudom, ebből a NYÁK-ból lehet 7970-et is csinálni, arra van a 3. sor, illetve a be nem forrasztott +2 tápcsati tű, de nem tudok róla, hogy valaki is csinált volna ilyet, talán VTX vagy Powercolor-ból van belőle egy verzió, de nem 100%.
Egyébként pedig ez is hivatalos refi, ott láthatod a PCI-e csatinál az AMD logót.Így néz ki teljes pompájában: [link]
Alig gagyi az a gyári hűtő.... -
haddent
addikt
válasz
Ne bántsd szegényt, a 3. sor fetet én kérdeztem
De nem olcsosítás, hanem csak hogy van-e olyan, amin bennt van. Egyébként ezek nem referencia fetek. A ref.-en ha jól emlékszem "fémházas" fetek vannak (nem tudom a nevüket..).
-
HSM
félisten
válasz
DroiDMester #26921 üzenetére
A Sapphire Dual-X 7950, amit linkeltél, az a sima, BOOST 7950 refi kártya, az olcsósított VRM-el. Ezzel nem akarom azt mondani, hogy rossz kártya, mert egyáltalán nem az, de alapvetően VRM hűtés nélkül az a kártya az annyit bír, amit az AMD ajánl. Persze, a Sapphire VRM hűtőt is rakott rá, így valamivel jobban bírja, bár nálad is elkélt rá pár süni a Peter alá, mert anélkül azért eléggé durván alulméretezett annak a lemeznek a hőleadó felülete.
Ezzel szemben a powercolor V2-t alapból ellátták izmos VRM hűtéssel, és agresszív kellően a ventiprofil is a nagyobb hőmenyiség meghűtésére, míg a Sapphire inkább halkra lőtte be tudomásom szerint gyárilag.
Láthatod, hogy bár alapjaiban megegyezik a V2 NYÁK-ja a Dual-X-el, de a VRM részt némileg átdolgozták, hogy lehessen rendesen hűteni bordával. Ezenkívül nem látjuk, mi került a süni alá, de ahogy írtam, elég durva terhelést is bír.Bár gondolom, a sünikkel a Dual-X-ed se kell félteni.
Ezzel csak arra akartam kilyukadni, hogy a PowerColort más szempontok szerint is gyárilag felkészítették a nagyobb terhelésre, míg a Dual-X-ed másra lett "optimalizálva". Attól még nem rosszabb kártya, de érthető, hogy a halk ventiprofilhoz és picike VRM-hűtő lemez mellé gyárilag nem vállalták be a nagyobb limiteket. -
HSM
félisten
válasz
DroiDMester #26919 üzenetére
A PowerColoron teljesen gyári BIOS van. Mivel a PowerColor mérnökei módosították a referenciához képest, és nyilván megfelelő szakértelemmel. Halkan teszem hozzá, hogy a kártya VRM-je se referencia, hanem módosított, ráadásul tökéletesen passzol a megemelt limithez, ez sem véletlen. Hűtőből is 7970-re tervezett darab van rajta, ez is passzol a megemelt limithez.
Elég rendesen felkészítették a kártyát a komolyabb terhelésre. Nem véletlen, hogy alulfeszelve halkak, hűvösek, míg tunnigolva meg mennek mint az állat.
Nem állítottam egy szóval se, hogy kókler megoldás a BIOS-módosításod, épp azt mondtam, hogy bár nem tartom 100%-ig megbízható módszernek, de mondjuk 95%-ban igen.
Ezzel szemben mondjuk a szoftveres módszeremnek adnék 98%-ot, így nekem az jobban bejön.
Kókler megoldásnak én a BIOS-cserélgetést gondoltam, amikor más kártya BIOS-ával akartak páran a topicban egy jobban működő kártyát. -
HSM
félisten
válasz
DroiDMester #26916 üzenetére
Nekem jó ez így, úgyis kell az AB a ventiprofil miatt.
Azt hozzá kell tegyem, ez a megoldás már 1000X szimpatikusabb, mint a random BIOS-próbálgatás, de hivatalos dokumentáció nélkül azért ezt se tartom 100% beton biztosnak, de már elfogadható, alacsony kockázatú módszernek gondolom.Üresjáratban a melegedés az nulla plusszban, és még a +8-10W-al is kevesebbet eszik, mint anno az 5850-em 3 éven keresztül. Ha nagyon zavar, csinálok neki egy 500Mhz 0,85V 2D profilt, és a fogyasztás is meg van oldva fix fesszel.
-
tom_tol
addikt
válasz
DroiDMester #26860 üzenetére
Szép eredmény.
A különbségről : simán lehet ekkora difi a 13.4vs13.6 driver között és a driver beállításait sem láttuk egyik esetben sem.Tarill Mi az hogy átlag tuningpotenciál ?
-
HSM
félisten
válasz
DroiDMester #26714 üzenetére
Na igen, a gagyibájt +1 év garival is általában egy adott GPU-val a legolcsóbb. Aki nem naív a végletekig, az nyilván sejti, hogy ennek valahol meg kell fizetni az árát...
-
tom_tol
addikt
válasz
DroiDMester #26651 üzenetére
"Mi számít neked komolyabb tuningnak?"
Mondjuk 1350MHz+. Ha jól értem azt írtad, hogy a matrix felépítése miatt alkalmatlan az 1300MHz+ órajelre vagy az Asus direkt kiválogatja a kuka gpu-kat, esetleg mind a kettő ?"Amúgy meg tehetsz rá bármit és hűtheted te -100.fokra is akkor sem hiszem hogy jobban fog menni mint egy MEZEI referencia nyákos 7970 tehát itt sincs értelme a 1,5X árnak!"
Hiszed vagy tudod ?"1300/1700 -at megy az én kis 7950 Dual-X -em is, és nem kell hozzá se jég se semmi csak egy perter van rajta és annyi! és a VGA+peter összesen került 82.e be originál újonan! nem 130-150.be mint a Matrix "
Ebből természetesen következik hogy jobb a dual-x minta a matrix ?Kezdem magam nagyon amatőrnek érezni
Whit3Rav3n #26653 Ez igaz bizonyos feszültség határig, de növelve a feszültséget és csökkentve a hőmérsékletet már fordul a helyzet.
-
HSM
félisten
válasz
DroiDMester #26651 üzenetére
Tényleg bírja a 110 fokot, csaképpen minél melegebb, annál ZAJOSABB a kimeneti feszültség, ami hajtja a GPU-t, ergó kevésbé lesz tuningolható. Ez alapfeszen bőven bele van számolva, és tényleg szuperül elketyeg egy közepes tuninggal is 110 fokos VRM-el, csaképpen nem tesz jót az élettartamnak (a kondik nem szeretnek sokat lenni 80 fok felett) illetve csökken az elérhető stabil tuning is, és a hatásfok is.
-
tom_tol
addikt
válasz
DroiDMester #26569 üzenetére
Abban igazad van hogy léghűtéssel, "normál" feszen nem jobb mint a sima, de nem is arra találták ki. (nem is értem hogy minek vesz valaki matrixot 24/7 alapfeszre) Viszont ha "keményebben" akarsz tuningolni, megeszi a vaport.
Whit3Rav3n #26572 Ebben ne legyél biztos. 6 darab Lightning járt nálam, a legmagasabb ASIC 67% volt, míg a ref. 7970-ek esetén a legkisebb 76%. Ez lehet véletlen is de nem vagyok benne biztos, hogy nem szándékosan szerelik ilyen gpu-val ezeket.
-
HSM
félisten
válasz
DroiDMester #26611 üzenetére
Érdekes, amit írsz! Ezekszerint akad még változó az egyenletben.
Én abból indultam ki, hogy a vrm csinálja, mert anno volt vagy 5-6db különböző, de "hagyományos vrm-es" 4850-em, és mindegyik cicergésmentes volt, míg kedves barátom volterra digit-vrm-es refi 4870-e ugyanazzal a gpu-val cicergett, éppen ugyanúgy, mint a 4890-eim, amik praktikusan szintén ugyanaz a gpu-k voltak.
Azt is sikerült megtapasztalni, hogy a táp se mindegy, az enermax tápom mellett egy árnyalattal halkult a dolog az 5850-en a korábbihoz képest, de nem sokat. -
E1even
senior tag
válasz
DroiDMester #26565 üzenetére
De, miért is ne hasonlítanám???
Ha Asus-t akart venni első sorban, akkor ott is szétnézhet.
És mivel 7970 Vapor-X jelenleg nincs HA-n, Asus meg van egy pár, akkor miért ne...Akkor légy boldog a kis 7950-del, (sajnos
) az egyre jobban haldokló PC piacon.
-
taranis
addikt
válasz
Akkor ezért melegedett sokkal jobban, mint a Dual-X-es Sapphirem. Jó tudni.
-
Whit3Rav3n
senior tag
válasz
DroiDMester #26569 üzenetére
A lényeg az hogy a gyártók a lightning meg matrix kártyáknál sem válogatnak gpu-t szal az ilyen tuning kártyát is ki lehet fogni szarul húzható gpu-val. Szigorúan véve ezeknek a kártyáknak átlag felhasználóknál semmi elönye sincs hiszen a 24/7-ben felvállalható feszeket hozzák a ref design vrm-ek is, azonos feszen meg semmi ok nincs rá hogy miért menjen jobban mint egy akármilyen másik kártya mert egyértelmüen nem szelektálják a gpu-kat.
-
tom_tol
addikt
válasz
Hinnye! Hány darab matrixot sikerült kipróbálnod?
-
E1even
senior tag
válasz
DroiDMester #26549 üzenetére
Azért erről lehetne vitatkozni, hogy melyik jobb...
A Vapor-X újként biztos, hogy jobb ár érték aránnyal rendelkezik, de ezek után szerintem kifújt az előnye, mert ha használtan veszünk egy Matrix-ot, akkor szerintem az már jobban megéri.
Erre nem mernék készpénzt tenni - "több mint valószínű hogy tuningban is leveri a matrix -ot a vapor!"
Ez a Te véleményed - "A MártiX és ARES széria a leg idiótább találmánya az ASUS -nak, méreg drága és SEMMIVEL NEM JOBB mint egy átlagos ugyan olyan típusú másik VGA!"Bigemperor: A +15k-t nem ér meg az új Matrix. Ebben teljes mértékben igaza volt a fórumtársnak.
[ Módosította: radi8tor ]
-
Bigemperor
senior tag
válasz
Pedig jókat olvasni róla, azért ne húzzuk le annyira. Jó kis konstrukció, csak enyhén túlárazott. De lehet, mégis az lesz azért, most jóárasítva tudnék vadiújat venni.
-
Cole86
senior tag
válasz
+1
-
HSM
félisten
válasz
DroiDMester #26540 üzenetére
Jaaa.... Valamiért úgy értettem, csak az UEFI részt vágod ki a sajátodhoz, pedig tényleg nem ezt írtad.
Amúgy még így is lehet, hogy más implementáció miatt nem megy.
Míg UEFI nélkül meg az alapfunkciós fizikai egységek ugyanazok, így müxik. -
haddent
addikt
válasz
Hát igen, nincs benne semmi. De az eddigi 128 -asokban sem volt ám
Hát ez király.. Irtam supportnak, majd kiderül, hogy mi a helyzet.DroiDMester akkor neked sem sikerült még UEFI -vel életrekeltened? Esetleg ha nem levágnád az UEFI részt, hanem egy működő ref. UEFI -t raknál a bios mögé?
ffodi el lehet kérni azt a ref. GOP romot?
Hátha épp menni akar vele a kari...
-
HSM
félisten
válasz
Nem vagyok róla meggyőződve, hogy attól, hogy az "összeollózós" módszerrel nem sikerült életre kelteni, az azt jelentené, hogy gyárilag készült BIOS-al se lehetne. Tehát szerintem ettől még simán tudhatja.
Emlékeim szerint az EUFI attól secure, hogy digitálisan alá van írva a BIOS, hogy érintetlen-e. Namost, ha te összeollózod, akkor az UEFI aláírása érvénytelenné válik, ergó nem fog működni, mert ugye a biztonság sérült, korrupt a BIOS. -
ffodi
veterán
válasz
DroiDMester #26536 üzenetére
"....de hiába ha a VGA nem támogatja... szóval csak akkor működik ha a VGA is támogatja az UEFi -t"
Ezt hogy érted?
Nekem a Sapphire ref 7970-es vga-n gond nélkül megy az MSI ref. 7970 GOP vbios, és működik minden.
-
Tarill
őstag
válasz
DroiDMester #26445 üzenetére
ezt a vga-t kb 2 hónapja vettem. újonan
-
Tarill
őstag
válasz
DroiDMester #26442 üzenetére
hát nálam úgy van ahogy leírtam, az alap bios-on terhelés alatt 1.101V és 1.17V között ugrálgat, a boostolt bios meg 1.246V és 1.257V között ugrálgat. De akk tuningolni érdemesebb a kettes bioson?
-
Tarill
őstag
válasz
DroiDMester #26432 üzenetére
értelek köszi, úgy van ugye akkor hogy:
#Bios1: 850/1250 1.105V
#Bios2: 950/1250 1.25Vakkor végülis a kettes boostolt biossal jobb tuningot lehet elérni?
mert én az egyes biossal használom most a vga-t, így olyan 1080/1500 a vége -
HSM
félisten
válasz
DroiDMester #26438 üzenetére
Na, azért ez nem így működik!
A Gigán is van vezérlő, és üresben is látatlanban is biztos vagyok benne, hogy visszaveszi a feszt, ez 100%, csak az I2C busz van szvsz lespórolva, ezért a BIOS-ba (vagy a kariba) égetett feszültségtáblától nem tudod szoftveresen eltéríteni. -
eszakas
őstag
válasz
DroiDMester #26436 üzenetére
-
eszakas
őstag
válasz
DroiDMester #26434 üzenetére
Oda ez van írva: GPU érzékelő típusa Diode (ATI-Diode)
-
eszakas
őstag
válasz
DroiDMester #26432 üzenetére
És ez működik a "GIGABYTE GV-R7970TO-3GD"-ben is?
-
ffodi
veterán
válasz
DroiDMester #26350 üzenetére
Értelek, ez volt a kérdésem.
Végeztél egy vélhetően alapos kutatómunkát, és utána a megfelelő támpontok segítségével, valamilyen szinten tudatos módosítások után, próbálgattál.
Becsülendő a türelmed és kitartásod, nameg a végzett munka is.
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
DroiDMester #26350 üzenetére
Legjobb lenne ezekről blogot írnod Logouton, és akkor nagyobb nyilvánosságot kapna.
-
odorgg
addikt
válasz
DroiDMester #26347 üzenetére
Giga 7950 rev1-re lehet tenni 7970-es biost? Az a baj, hogy a memória gyakorlatilag 1300Mhz-en behal rajt 1,7V al is. Vagy valami másik bios kellene, amiben mások az időzítések, amivel talán jobban menne.
Vagy marad alapon, bár még csak pár napja van itt, szóval lehet alapon sem stabil, szóval azt is meg kell még néznem, csak sokszor órák mulva jelentkezik a hiba az baj. Az biztos, hogy 1300 felett minnél feljebb megyek, annál elöbb jönnek a pixelhibák és a fekete villodzó háromszögek. -
ffodi
veterán
válasz
Ez szép és biztosan működik is, de azért arra kíváncsi lennék, hogy valamilyen támpont nélkül ezt a sok, kvázi értelmezhetetlen adatot mi alapján módosítod? Miért pont ott, és miért pont azokat? Mert a módosítás mértékéből kiindulva, a variációk/kombinációk száma végtelen sok.
Vagy fogsz egy Boost-os és és "sima" BIOS-t azt összehasonlítod, az eltérést pedig módosítod a másikban, és próbálgatsz? Mert az lényegében járható út lehet, de borzasztó sok türelem kell hozzá, úgy, hogy igazéból nem is tudod mit módosítottál.
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
Ezekre más fórumok bogarászásával jössz rá vagy saját magadtól?
-
Raggie
őstag
válasz
DroiDMester #26192 üzenetére
Király!
Ha hazaértem délután küldöm is!
Úúú, mióta várom már ezt!)
-
Raggie
őstag
válasz
DroiDMester #26184 üzenetére
Király!!
Ez működhet úgy is, ha nem boost-os a kártyám(fekete nyák-os 7950 Sapphire Dual-x OC), és a te korábbi bios-odat próbáltam már és nem ment az enyémen?!Csak mert nagyon szívesen kipróbálnám.
(gyakorlatilag "csak" a fesz és órajelértékeket akarom beállítani, hogy ne kelljen mindig programból bekattintani) -
HSM
félisten
válasz
DroiDMester #26184 üzenetére
A power-limit tudtommal csak +50%-ig működik... Mondjuk kevés kártyán engedélyezték még azt a +50%-ot is gyárilag...
Elég komoly lenne, ha megtalálnád mindezekre a beállításokra a gyógyírt...
-
Asbee
veterán
válasz
DroiDMester #26123 üzenetére
Nem 7970? Én még nem láttam fesz záras Asus 7950. Mondjuk az elmúlt 1-2 hónapban nem is figyeltem. De nem hiszem hogy változtattak.
-
fatal1ty1984
őstag
válasz
DroiDMester #26123 üzenetére
egy tuti,az és ittis hirdetve volt.nem a kártyát irom le hanem a boltot,hogy nem képesek odairni,hogy használt a kártya
-
foka
aktív tag
válasz
DroiDMester #26017 üzenetére
Pont ez a lényeg, akármiben állítottam a feszt maradt 1.090-en, és istennek sem ment 1080MHz fölé. [link]
-
fatal1ty1984
őstag
válasz
DroiDMester #26017 üzenetére
Igazából pár kártyánál van értelme,mert nállam a mókolt biosal kevesebb feszen megy 1200-at(0.998 dropp fesz)
-
kovsol
titán
válasz
DroiDMester #26002 üzenetére
Ki is próbáltam és tényleg nem jó. 79xx ként kell ugye az enyémet is kezelni itt a progiban, mert tahiti chip van rajta. Az a gond, hogy az én karimat csak úgy engedi húzni, hogy fix fesszel. Ezt kiküszöbölendő csináltam két profilt, egyet 0,95V egyet meg 1,1V al és MSI AB 2D 3D ben vált köztük automatán. Azért kell 0,95V és nem 0,8V, mert akkor meg a videó lejátszásnál kifagy, mert ott feljebb vált 300/150 helyett magasabbra és 0,95V alatt kifagy a driver. (nem azért, mert nem bírná az órajelet ennyi fesszel, hanem ez valami driver hiba, vagy minek lehet hívni ezt.) Mondjuk ez a pár watt már annyira nem mozgat.
Viszont ha sikerülne a boost feszt megtalálni tényleg a biosban, akkor nem kell szarakodnom ezzel a 2D-3D profilozással.
-
Tarill
őstag
válasz
DroiDMester #25998 üzenetére
ja szóval akkor ez normális ez az 1.25V? akkor nem tudom mért csak 1.1V és 1.17V között megy nekem a vga terhelés alatt pedig nem nyúltam bele semmibe, azóta megy így amióta ccc-ben nyomtam egy alapértelmezett helyzet visszaállítását
(meg egyébként több külföldi tesztben is 1.1V körüli alap értékeket írtak, sőt még kisebbeket is [link] , [link])
még egy kérdés, azt meg lehet valahogy csinálni hogy amit beállítok trixx-ben az "végleges" legyen szóval ne kelljen mindíg beállítgatni?
amúgy meg ahogy nézem abből a kártyából 2 féle van, egyik ami 6+8 másik meg ami 8+8-as tápcsatlakozós, van ezek között érdembeni különbség?
-
Tarill
őstag
válasz
DroiDMester #25994 üzenetére
értem, de most akkor mi a gyári feszültség a magnak? mert ha nem piszkálok semmit csak hagyom hogy mennyen akkor 1.1V-n megy csak a trixx akar többet adni neki...
-
Motion_Blur
félisten
válasz
DroiDMester #25925 üzenetére
Értem, köszi
-
p87
senior tag
válasz
DroiDMester #25916 üzenetére
Elvileg nem hekkelt, memória fesz. állítás nincs benne, és rosszul emlékeztem 1,38V-ot engedne.
Már nem emlékszem honnan van Saphire oldaláról vagy máshonnan de már nagyon régóta megvan, elképzelhető még hivatalosan egy ideig így volt fent aztán lekorlátozták de a verziószám maradt. -
Motion_Blur
félisten
válasz
Jól látom hogy itt 2D-ben is megkapja a beállított 3D feszt?
-
asdf2
tag
válasz
Elárulod mi az a trükk?
-
N.Ferry
senior tag
válasz
DroiDMester #25875 üzenetére
Köszi a képeket!
A ragasztást nagyon messziről el akarom kerülni,ahogy olvasgattam meg tudja szívatni magát az ember vele
Viszont a te megoldásod nagyon szimpatikus+még jobban is néz így ki a cucc.
Kérdés hogy hatékonyságban is jobb vagy legalább ugyan olyan jó,mintha "rendeltetésszerűen" lett volna felrakva?
Gondolom a gyári lemezre is ragasztottad a süniket,nem? -
N.Ferry
senior tag
válasz
DroiDMester #25851 üzenetére
Akkor csak nem volt hülye kérdés.
Attól függetlenül javultak a vrm hőfokok?
Képeknek örülni fogok majd.
Melyik a legjobb venti amit ajánlotok hozzá?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Flip 2.0 PRO 65" WM65R + Connectivity tray + Gurulós állvány
- 13-14" Új és használt laptopok , üzletitől a gamerig , kedvező áron. Garanciával !
- Samsung Galaxy S22 Ultra , 8/128 GB , Kártyafüggetlen
- Eredeti DELL 240W töltők (LA240PM160)
- Telefon felvásárlás!! Honor Magic6 Lite, Honor Magic6 Pro, Honor Magic7 Lite, Honor Magic7 Pro
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest