-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Nem, csak a demók- ill pár cím, ma is emiatt tartjuk a GUSClassicot, meg esetleg a MAX- ot, hardweresen nagyjából kompantibilisek. 95 után is brutál aktivitás a demókban, a game címek futását meg az aktív korban pedig minden régi motoros úgyis tudja.
A korai demo hangzás lehengerlő, emiatt az ultra magas ár van ma a kártyára, teljesen érthető, ilyen hangzásélményt a mai modern high-end rendszerek sem tudnak biztosítani bizonyos retró címekre.
Szóval sajátos, semmilyen modern rendszerrel nem utánozható hangzás, pont ezért is drága ma, az eredeti GUS -
Pikari
veterán
Én libekkel való hülyéskedés helyett inkább a sound blaster 1.0 módra tettem a voksomat, mint a legkisebb közös többszörös. Így nem kell setup program, sem semmilyen idióta library, és szól mindenhol, ahol a driverek fel vannak telepítve. Előny, hogy kb egy dosalloc, kb 15 sor assembly meg egy dosmemput függvény a hangbuffer komplett lejátszásának implementálása. Hátrány, hogy 8 bit + mono. De a primitív egyszerűséget nem szeretem feladni. Meg aztán, dosos gépekben úgysincs annyi memória (vagy legalábbis retrospekt nem volt), hogy 100 megányi hangot betöltögess, a 8bit+mono + 11025hz az pont egy arany középút.
-
-
piacon maradt a hw gyk valtozatlan formaban
Valójában csak a funkcionalitás maradt és a kompatibilitás. A vasak csak látszólag voltak változatlan formában. Átálltak CMOS gyártásra, összevontak áramköröket, a NYÁK-ot, házat, billentyűzetet is egyszerűsítették stb. stb. Persze ez érthető, valahogy csökkenteni kellett a költségeket.
Kb. ugyanez történt a PC-k esetében is. A 81-es, autó árába kerülő IBM PC-t klónozták és egy 91-es klón funkcionalitásban kb. ugyanott volt, mint egy 83-as XT. Na jó, ez nem teljesen igaz, mert a klón gyorsabb volt, mondjuk úgy a dupláját tudta. De egy 84-es klón (8-10MHz-es Turbo XT Herc kártyával, 360-as floppyval és 640k RAM-mal) és a 91-es klón között már csak 2 nagy különbség volt:
- Integráltság: a lepedőnyi alaplap helyett befért akár a billentyűzet alá (Schneider EuroPC)
- Ár: Kevesebb, mint 5-re esett visszaEz a trend aztán kivégezte a többi 16 bites gépet, főként amikor meglépték a 32 bitre váltást.
-
Egy adott hwnek altalaban par eve van (80as evekben vmivel tobb),
A 80-as években ugyanúgy elavult a vas 2-3 év alatt. A C64-et azért tudták 10 évig eladni, mert annyira jó gép lett volna, hanem azért, mert pár év alatt felezték, majd harmadolták az árát és volt rá töménytelen játék. 85-86 után már inkább konzolként lehet rá tekinteni, nem számítógépként. A harmadolás után tovább folytatták az ár csökkentést, érdemes megnézni, hogy min spóroltak egy korai C64 és egy G szériás között. kb. mintha egy 6700k/8G RAM/256G SSD gépet ma 25k-ért lehetne újonnan megvenni a boltban. A gépet kinyitva lenne benne egy tenyérnyi alaplap amire mindent ráforrasztanának és harmadát fogyasztaná, mert menet közben még a gyártástechnológiát is újra gondolták.
Tudom-tudom ezen most fel fogtok hördülni, mert itthon... Sajnos tudomásul kell venni, hogy a vasfüggöny mögött mi csak marginálisak voltunk, hibaszázalék a nyugati piacokhoz képest.
-
sidi
aktív tag
Van amit soha nem értettem, az 504 MB alatti HDD-k is képesek LBA módban működni, ez régen is sokszor okozott gondot, ha másik gépbe tettem át és az másként ismerte fel, + volt még Large mód is a CHS mellé, szóval 3 közül bármi lehetett.
Nem annyira értek ehhez, SCSI volt inkább, de akadt pár IDE HDD is, aminél tapasztaltam, jellemzően mindegyik 504 MB alatt volt, megjegyzem IDE nem volt ennél nagyobb nálam, leszámítva egy 40 GB Maxtort.
Ha valaki le tudja írni érthetően, hogy mik ezek a módok, azt megköszönném, mert nem sok érthető infót találok róla, annyit tudok, hogy CHS 504 MB-ig, felette LBA, de mi az a Large? és ezek között mi a különbség a HDD kezelésében, azt nem tudom. -
-
Elrood
őstag
Ingyen volt
. Nem biztos, hogy pro. Korábbi tulajdonos nem emlékszik rá, melyik típus. GPU-n csak annyi van, hogy R300 és van rajta floppy táp csati.
Most utána keresve [link] már nem biztos, hogy 9700 (pro). Régen volt, úgy emlékeztem, hogy 9700-t jelöli a R300, de link alapján lehet 9500 is. -
-
Én a Yamaha OPL FM-ek hangjában nem vettem észre különbséget, igaz nem is figyeltem konkrétan a kielemzésükre.
Van nekem is egy ct1600-am. Az még soha nem volt rendes hifire kötve, de most már kíváncsi vagyok rá, valamikor kipróbálom.
A ct2290-nél sem emlékszem, hogy probléma lett volna, ütős volt az FM, mondjuk leginkább csak a Dune-t hallgattam. Doom/Duke3D-t eszembe sem jutna FM-re állítani, azok GM/GS-ért kiáltanak -
Czo
addikt
Vagy az adott drive lezer diodaja mondjuk csak a szukseges energia 98.5%-val vilagitott vagy a wobble kivedesere berakott elektronika sem volt total perfekt es az iro sem volt 100%-as, vagy a lemezek se. A specko szerint, nem kellene ilyennek leteznie. LD-nel valoban mas a CLV/CAV eseten a minta, de CD es DVD eseten nincs valtozas a sebesseg fuggvenyeben.
-
-
-
Azt tettem fel én is, de nem engedte írás előtt beállítani a sebességet.
Kipróbáltam többféle írót és szoftvert is, eddig legközelebb a Win10-es laptopom írójával jutottam, az azzal írt lemeznek legalább a könyvtárak nagy részét beolvassa, de bemenni már nem tudok és másolni őket sem.Minden más, Nero, Xp-n írt, lassan írt, stb, be se olvassa.
Azért csekkoltam biztos jó-e a drive, a gyári Blood lemezt (ezt használom tesztelősnek), simán olvassa és másol róla.Milyen remek hogy a CD ROMjaimat elajcsiztam pár hónapja egytől egyig, ha lenne, tennék be egy olyat, ami együttműködőbb.
-
-
-
Pont a napokban kapott a PS/1-em egy CT2260-as Vibrát.
Csak gyors kerestem az aprón valamit, ami SB kompatibilis és van rajta eredeti OPL, ez jött szembe olcsón.
Nagyon meg vagyok vele elégedve, tök jó a hangminősége (csak Line Outot néztem, mert hangfalra megy), és az installere is egyszerű és nagyszerű.Szóval nálam
486: CT2260,
PII: CT2770+GUS ACE,
PIII: Live vagy Vortex 2, épp mit játszom függvényében,Hogy a fekvő házas Pentium 133 mit fog kapni, nem tudom.... arra gondoltam, teszek egy próbát valami Aztech, vagy ESS kártyával.
Az Aztechek mellett szól a nagyon széleskörű kompatibilitás és az aranybarna PCB ami passzolna az alaplaphoz, az ESS mellett, hogy laptopban szerettem, de PC-ben még sosem volt. -
Az archive.org jóideig nem volt nálam 1 tabon sem, de az Avast felugrott hogy onnan rosszindulatú kód indult és kapcsolat megszakítva - előzmények vagy sütik alapján tekergőzött a féreg-tipp.
Most átmentem az ellenőrzési linkre(sosem tudni, nyilván ezek a szarháziak a modern vírusírtót is kicselezik), - ';--have i been pwned? : de ott végtelen ciklus van most - igazolja hogy ön ember-e, klikk, majd ugyanezt visszadobja.
-
-
Szép csiszolt felvételek. Zseniális emberi produktumok.
De eltűnik ez is a semmibe, mert kipusztulunk.
A háborúzás helyett a csillagközi utazásra kéne a lóvét szórni.
Hasonlóan primitív faj vagyunk, mint a SciFi- ben a Ragadozók, annyi különbséggel hogy nekik megvan a csillagközi utazás technológiája, tehát az anyabolygólyuk pusztulása esetén nem halnak ki.
Mi elképesztő technológiai fejlődést produkáltunk az utóbbi 150 évben, de nem jó a fókusz, így valszeg ende lesz... -
Igen, ott már 410 Billiót mutat, ha jól nézem, a milliárd után nem is tudom mi jön, addig már nemtudok elszámolni. A főablakba nem tudta beilleszteni, tipp hogy a vágást még decimálissá alakítás előtt végezte, ezért nem egyeznek a megmaradt számok.
Arról én nem tehetek hogy a programba nem tettek akkora változókat hogy rendesen ki tudja írni a hipergyors gépem eredményét -
-
-
Fücsök007
őstag
Igen lehet, de 4 maggal könnyebben előjön mint 2 maggal, mivel több adatot dolgoz fel 4 mag ha támogatja az adott program. QX9750ES OC.
-
Köszi.
Akkor az evés lesz a puding próbája, igazából a Sim Cityn fog múlni mert ott úgy tudom a sűrűbb városoknál kell az FPU.
Legrosszabb esetben nem ezen a gépen Sim Cityzek.
Igazából pont ezért is esett rá a választásom, egyrészt IBM amiből van sokminden itthon, másrészt lassú is (486-on belül), így korai DOSra pont jó lehet, nem lesz az hogy mit tiltsak le hogy oda lassuljon ahol már jó.
Amihez gyorsabb gép kell, ott a P2, ha a kettő közé, akkor tiltom abban az L2-t és cső.Épp múltkor néztem ezt a videót SX ügyben, persze az IBM gép valószínűleg nem lesz ilyen tuningbarát.
-
Fücsök007
őstag
Egyrészt már youtube videók is vannak az utóbbi években, másrészt 2014-2016 közötti időszakból bőven van játék ahol látszik a DDR3 előnye ugyanolyan frekin és FSB-n OC mellett vagy anélkül! Harmadrészt 4 magnál nagyobb terhelést kap a memóriavezérlő, ezzel újabb szűk keresztmetszet iktatható ki. DDR3-nál arra kell ügyelni, hogy az időzítés ne legyen túl laza, egyébként minden esetben gyorsabb lesz mint a DDR2-es párja.
-
-
-
Kb egyetértek, egyre fontosabb lett a képminőség. GF3 és GF4Ti esetén a termék pozíciója miatt muszáj volt a jó minőségű megjelenítés, de a budget termékek között még GF4MX-ig volt gagyi, bár FX5200 kártyákkal nincs tapasztalatom. GF6-tól biztos jó a minőség alsóbb kategóriákban is, ahogy emlékszem.
-
Czo
addikt
Nem YUV szokott ezekbol a dekoderekbol kijonni, hanem mar hardwaresen elvegzik a colospace konverziot is, ezert kozvetlen RGB-t kop ki, raadasul olyan mereture skalazva, ami egyezik a cellal. Ezt csak meg kell jelenitenie a VGA-nak, amihez API oldalon sokszor a WinG API blitting resze volt hasznalva (ez elerheto volt 95-re is, illetve '96-ba mar jott a DirectX 2 is). Az ilyen korai dekodereket siman meg tudtad lepni, ha a monitorod olyan felbontasban volt, ami tulmutatott a dekoder kepessegein. Ezzel egyebkent kesobb is problema volt, mintha az valamelyik VGA kartyacsalad video gyorsitos kepessegei is csodot mondananak, ha 1600x1200-ba kellett nagy meretu ablakra (vagy fullscreenre?) skalaznia a videot. Itt most nem jut eszembe konkretan, hogy az ET6000 vagy a ViRGE nem birta ezt anno.
-
leweegee
aktív tag
Akkor viszont elbeszéltük egymás melett, ez a videokari egy ibm 760-as laposban van, hardveres mpeg2 dekódolást tud, mellé lehetett rakni dvd olvasót a floppy helyett, és alkalmassá vált dvd lejátszásra, mindezt 96-ban, ami elég menő dolog volt szerintem. Magamból kiindulva 96 karácsonyán kaptam egy 486-os masinát amiben csak floppy meghajtó volt, azt se tudtam mi az, hogy cd-rom, nemhogy dvd.
-
leweegee
aktív tag
-
Czo
addikt
Nana. A Win98 elso kiadasa meg nem tudott DVD-t lejatszani, ha nem volt kulon dekoderkartyad. Nem veletlen arultak a DVD Driveok nagyreszet "kit"-ben. En is vettem Creative "csomagot", amiben valami Panasonic drive volt meg egy DXR2-es MPEG2 dekoder kartya.
Nem kevered a "sima" segito kepessegekkel? Mint s szinter konverzio, vagy a skalazas? Egy Trio 64V+ egy ATI Rage, ViRGE az ezeket tudta.
-
-
-
Én sokféle játékkal játszom, de a modern tinijátékokkal én sem bírtam azonosulni, de mobákkal alapból sem.
Illetve jelentős azért a különbség aközött, hogy valahol jó a level design, valahol szar, de mindkettő shooterAmíg nincs valami beleerőltetett skill tree, én jó vagyok.
Viszont a shooterek mellett nekem a történetalapú cuccok jönnek be, az immersive sim műfaj pedig különösen.
Kb idő /kedv függvénye, van hogy csak leülök 20 percet valami jó zenéjű pinball játékhoz, vagy lejátszom pár mapot egy retro shooterben, egy kör NFS Porsche, vagy elölről kezdek egy Deus Exet és fel sem állok 5 órán át éjszaka(hacsak fel nem kel a gyerek
), amikor pedig igazán van időm és affinitásom, jöhet egy vanilla System Shock, vagy akár a szellemi utódja.
-
-
-
Bile Demon
őstag
Akkor én csak azt néztem, hogy 1024x768-ban tudja a 32bit-et. 4MB, legolcsóbb legyen... noname Virget vettem.
Aztán 1999 végefele havernak vettünk TNT2 vantát. Megláttam az akkor sokéves lehasznált 14" CRT-jén a képét a Trio64V+ után.
Azon is látszott hatalmas különbség. Képélességben, szellemkép hiányában stb. Addig meg voltam róla győződve, hogy a monitor miatt olyan a kép, amilyen.Nagyon rövid időn belül kukáztam a Virget, voodoo átkötő kábelt, V2-t. És egy használt Diamond V550-el sokat javult a képélesség.
-
Igen, sokmindenben korszakalkotó volt, és talán játékként is jobban tudnám értékelni, ha nem egy csomó másik utána következővel (Duke3D, Heretic, System Shock) egyidőben ismertem volna meg.
System Shock megjelenéséig nem telt egy év a Doom után és minden elképzelhető dologban egy mélyebb game amit sokkal jobban tudok tisztelni mint egy mezei fps-t.
-
Technikailag ott volt az tuti, nem vitatom a jelentőségét, én is sokat játszottam vele régen, a jó kis duplacsövű reload hangja a Doom2-ből még mindig a fülemben van.
Na és hát Into Sandy's CitySzerintem a leggyengébb pontja a map design, hogy 10%-ban épületekre, konzolokra emlékeztető objektumokban nyomjuk, de leginkább csak random egymásra dobált falak között látszólag minden funkció nélkül amiket láthatóan azért sikerült odafosni hogy legyen map.
Duke3D-ben kezdettől az tetszett hogy a helyszínek megpróbálnak valósakra emlékeztetni, és már akkor jobban értékeltem ezt, amikor a belerittyentett ezernyi popkulturális utalást még nem is értettem.
A Doom - magánvéleményem - a Brutal Doom moddal ért be igazán, mert ott megvan a pacing, fröcsög a vér a falakra, király a gunplay, és sok a jó map.
Duke3D-hez pedig DukePlus dukál. -
Mókás a Duke 3D amúgy, leszedtem a Duke It Out In DC kieget (az a kedvencem mind közül), és az installere crashelt mert túl gyors a gép. Le kellett tiltsam az L2 cache-t hogy méltóztasson feltelepülni
De mekkora király volt, múlt héten egy délelőtt végigjátszottam, CRT, GUS, Tseng, jól hangzik, jól fut, jól néz ki, kb visszamentem abba a hypeolt gyermek elmeállapotba amiben akkor voltam amikor egy gyengébb 486-on próbáltam otthon régesrég ISA grafikával, és a Smithsonian mapon volt vagy 5 fps-em mindenféle akció nélkül...
És még úgy is végigmentem rajta...Feltettem persze a Doomokat is, de azok egyszerűen csak gyengék mint játék, de a zene persze ott is király.
-
-
Amúgy egyáltalán nem biztos hogy teljesen okafogyott, céges környezetben pl el tudom képzelni hogy volt haszna egy ilyennek, de tény hogy kell egy kis mentális gimnasztika a use case előállításához.
De sok jó gimmick dolgot csinált / rebrandelt az IBM, a mai napig kedvenceim pl a korabeli Thinkpadekhez az Ultrabay numpad, PDA bölcső és egyéb rémségek -
Modern alsótáposban tervezem majd kipróbálni az ISA lap+kártyákat. Kell hozzá AT->ATX tápátalakító(a mínusz voltok kérdésesek persze). Sanszos hogy modern táppal csökken a zajszint.
Mondjuk igaz, a késői verziók naptári gépben is kisebb zajjal mennek, pld Awe64Gold.PCI : a címeim, ahogy említettem futnak az overkillre hangolt alaplapival is. Említve lett pár game, melyek problémásak lehetnek, némelyik indul madnessel is, de csak 1 megtekintés, aztán láttam is hogy kiesik az érdeklődési körömből, úgyhogy a kompatibilitási gondok sem érintenek.
-
A PCI féle flexeléssel elmaradnak az ISA bugok, az a hanging meg ilyesmi, amit szoktatok emlegetni. Bár az általam kedvelt gameknél nem jelentkezik.
A zaj viszont igen, ISA hanggal van egy állandó alapzaj +a memóriaműveletek halkan, a vinyóműveletek hangosan hallhatók, színes háttérzajként, PCI- vel ez minimális/nem hallható szint. -
sidi
aktív tag
Most volt időm előkeresni a hangkártyát, szóval:
SB Live! CT4830
mint ez: [link]vogons-on erre a kártyára nem panaszkodnak DOS-on, szóval megérhet egy próbát.
Van valakinek tapasztalata erről?DarthSun: sajnos rosszul emlékeztem, hasonló kártya, de 5.1 felirat nincs rajta, csak Live!
-
A 286- nál hasonló, mint 386- on. Manager nélkül lát 504 megát. Legalábbis a kisméretű modern lapokkal, a korábbi lepedők némelyikében nincs is még rendes BIOS, külső programmal kell berántani a CMOS- t, állítgatni, menteni. Olyanból nem is építettem volna gépet, mondjuk bele sem férne a miditoronyba.
XT- hez meg láma vagyok, mái napig nemtom hogyan műkszik, rádugtam a vinyót, aztán megy, de hogy hogyan, mi alapján tudja felismerni, gőzöm nincs. -
Czo
addikt
Pont olyan hangja volt, mint itt ebben a videoban: https://www.reddit.com/r/3Dprinting/comments/oewau6/prusa_mini_making_god_awful_fan_noise_what_do_i_do/
-
-
Fücsök007
őstag
Ami önmagában helyes, viszont sok félrevezető vagy hiányos teszt is van 2000-2001 környékéről ami nem igazán mérvadó. Ma pedig szerintem mindenkinek az a jó, ha újabb tesztekkel megmutatják mire képesek az utolsó 3DFX fecskék ideális konfigban. Akkortájt sok cikknél még a CPU limitre sem figyeltek (vagy tudatlanságból vagy mert akkor még nem volt jobb proci), nemhogy 1% low FPS-re.
Emiatt sokan még ma is rosszabb és gyengébb kártyáknak tekintik a V5 szériát mint ami valójában volt, részben a kiforratlan driverek miatt is!
-
Fücsök007
őstag
Ennek nem mondtam ellent, csupán árnyaltam a dolgot. Ha megnézel újonnan készített Voodoo 5 5500/6000-es teszteket akkor még az sem mindegy, hogy 1 GPU mennyi memóriával rendelkezik, alapból 32MB, de az új kártyákon állítható 64MB-ra is, tehát 128/256MB-os kártyákról is beszélünk a szérián belül. Ott feltűnik, hogy bizony több játékban nagy előny a dupla memória, mivel kevesebb alkalommal kell a "szomszéd" GPU-val kommunikálni a szűk PCI buszon keresztül, az más kérdés, hogy win98SE alatt nem mindig stabil így a kártya, win2000 alatt viszont mindig! Igen elavult volt a kártya, de az mégis figyelemre méltó, hogy szoftveresen és renderelésben mennyivel fejlettebb volt!
Sőt a DDR1-es VSA-101 GPU simán megy 200MHz fölött, ami tovább csökkentette volna a lemaradást megfelelő ramokkal! Nvidia oldalon kb. Geforce 4 hozta ugyanazt a Rampage képalkotási szintet, megspékelje jobb driverekkel, programozhatósággal és kisebb fogyasztással a jobb gyártástechnológia miatt. (180nm versus 150nm.) -
Fücsök007
őstag
Ugye megvan, hogy létezik 1,5V-os szabvány AGP foglalatos V5 5500? Az architektúra nem támogatta a X4-es sebességet, de nem is nagyon gyorsult volna egyébként egyéb szűk keresztmetszetek miatt. A Rampage is jöhetett volna hamarabb ha nem hoznak több hibás döntést előtte, de nem a mérnökeiken múlt, hogy nem jelent meg késztermékként valamikor 2000 nyara és 2001 nyara között. Egyébként is sok gagyi sőt visszataszító GPU-val szerelt kártya jött később AGP X4-es foglalatra.
(ATI/Geforce MX kártyák, de volt ott S3 és VIA is, egyedül Matrox nem csinált szutykot!)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- LG 42C4 - 42" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen7 CPU
- 130+131+132+133 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 14600KF 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B650M R7 7700 32GB DDR5 1TB SSD RTX 5070 12GB BE QUIET! Pure Base 500DX 650W
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged