- IP59-re szigetelte a Vivo az X Fold5-öt
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- Bemutatkozott a Fairphone 6
- iPhone topik
- Mobil flották
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Telekom mobilszolgáltatások
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pista0001 #101705 üzenetére
Tényleg a RAMok visszaosztására nem is gondoltam. Ezenfelül az időzítés is játszhat szerepet, erre vonatkozóan már voltak kísérleteim.
"Ennek a sorozatszámos dolognak hol lehet utánanézni?" - leginkább leírod nekem és megszakértem. Majd egyszer lesz róla egy cikkem, de még kanyarban sincs.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pista0001 #101640 üzenetére
Nem tudom, de ekkora eltérés nekem akkor sem volt, ha durván eltérő FSB órajelekkel teszteltem kb ugyanazon az órajelen. Talán driver csere okozhat ilyet.és igen, baromira megy vele az idő, nekem nem kell bemutatnod, ha leülök az Athlon XP mellé kísérletezgetni akkor csak úgy repülnek az órák.
Ehhez képest anno az 1700+@2166MHZ csak egy pillanat volt, mivel ott láttam a sorozatszámon, hogy bármiféle állítgatás vagy kísérlet nélkül mehet a 11×133 12,5×166-ra
A 2660MHZ-es tartomány már más volt, ott kísérleteztem a fesz emeléssel is, meg azzal is, hogy 133-as vagy 166-os FSBvel járok-e jobban? Végül a 166 lett a befutó. -
zotyesz66
őstag
válasz
Pista0001 #101658 üzenetére
Nekem egy ASRock M3A790GMH/128M lapom van erre a célra beépítve egy Phenom 2 X2-vel. Low profile házban van, az integrált VGA is elég. Viszont kéne rá valami csendesebb low profile hűtő, mert ami van rajta, az elég hangos még úgy is, hogy a proci eléggé vissza van véve. És AM3-ra nem találok.
-
zotyesz66
őstag
válasz
Pista0001 #101638 üzenetére
A SiS 900 szerintem az integrált hálózati kártya volt rajta. Magán a chipseten valami GFXpro, vagy valami hasonló felirat volt. Nekem borzalmasan lassú volt, de ebben közrejátszott, hogy 566-os Celeron volt benne, tuningot nem próbáltam, aszinkron memóriakezelést meg nem tudott. Integrált TNT2 M64, 66 MHz-es RAMmal...
Mostanában kipróbálnám rendes PIII-mal, de már nem találok ilyen lapot. -
válasz
Pista0001 #101640 üzenetére
Jó sok időt elvihet. Pld a legtöbbet az SS7 cikkben méregettem, sokszáz tesztfutás+regélni valamit, fotókat, képmentéseket rendezgetni, táblázat, grafikonok. Procikat csak annyira tuningoltam, hogy egy ésszerű, még használható setet kapjak, de azért azt is ki kellett kísérletezni, melyik FSB/szorzó praktikus. Mondjuk magamnak is teszteltem, nemcsak cikk miatt, kíváncsi voltam mi lesz a konklúzió.
-
válasz
Pista0001 #101607 üzenetére
A Kilós valójában egy átfazonírozott 1000MB, tehát az korai 60-as évek inkább. Mondjuk én csalok, mert az Asszony autójában egy 120 S Rallye szerűség van: 72-es dugó és löket, 8 csatornás vas hengerfej, Dupla torkú Waresz karbival, SP3-mas tengellyel. Így tényleg kényelmesen lehet vele még ma is autókázni, nem tapossák el. A gyári 42 paci viszont már kevés lenne.
A Zsiga viszont már tényleg jól használható még az 1200-es motorral is, már ha fékét nem nézzük. Bár én rühelltem az Ezerkecskét, pedig megjártam vele még a Meteorákat és Olimpiát is. Így nem véletlenül lett végül Skoda a tanuló autó. Ha nem is léptük végig a teljes sorozatot, de apránként volt vagy 5-6 különböző verzió. Most nekem van szárnyas nyilam, neki meg a konszerntárs, mert az a variáns jött megfelelő színben (nem, ne is kérdezzétek) szembe.
De ha már autó: Mondjatok vicces autó tippeket olcsón a nyárra. A 20+ éves építkezős kombi fókát gondoltam lecserélni, mert már nem kell cementes zsákokat hurcolni. Jelige: Mert megérdemlem.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pista0001 #101606 üzenetére
Itt nem az volt a lényeg, hogy kisebbre vagy kevesebbet fogyasztóra cserélni, hanem hogy olcsóbbra és olcsóbbra cserélje a gépét, és ebből is anyagi nyereséget realizáljon. Én azért a géphez kb sosem nyúltam, egyszer a 16GB RAMból csináltam 8GB-ot, de mentésgemre legyen mondva, hogy akkoriban (2016) 8GB RAM is bőségesen mindenre elég volt.
#101602 Pikari : Azért 2GB-os DDR1-esek sem voltak gyakoriak
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pista0001 #101575 üzenetére
Gondolom ezt már nem tudja eladni, és ez volt az ami három zsemle és 20 deka parizer árából kijött.
Hogy mit csinál vele? Fogalmam sincs, de őt ismerve ha megtudja oldani simán kiengedi netre, talán valakivel SD filmeket töltet le és azokat nézi. A fene tudja. De ezt legalább már aligha adja el.Azért 3rd gen I7 után mikor megvette a 10th gen Celeront, mondtam neki h végre már modern rendszere van (előbb még 6th genre akart átállni) már csak proc, ram, vga, SSD kell, de már úton van felé. Hát most még annyira sem.
-
válasz
Pista0001 #101476 üzenetére
Az is kellemes lehet. Nálam megy az X99- en, az is van rajta, meg PS2/USB egér, meg rádiós szett is, hogy kanapéról a TV- n is tudjam tolni az NFSIII- at. Ezek működnek, de a választható drivereket nem frissítettem, ehhez csak a hozzáadott kínai jó, MS csomaggal megborul az egész.
-
jokeph
nagyúr
válasz
Pista0001 #101172 üzenetére
DDR2-1600 ? Jöhet. A P45-ösöm csípné.
#101173MasterDeeJay: esetleg, lehet hogy kellene némi +fesz a ramoknak és/vagy a ram vezérlőnek ?
#101175MasterDeeJay: tudom, csak ritkán kerül már szóba a chipset felépítés és a memória vezérlő, akkor az északí hídnak.
#101176Pista0001:
Időben sikerült beszereznem egy nagyobb tétel DDR2-es készletet (egy felszámolásból), így végre minden DDR2-es gépemben bent van a 4 GB vagy a 8 GB . -
válasz
Pista0001 #101124 üzenetére
Az jó ár, ha valaki 1366- ra akar építkezni. Érdemes lett volna azonnal lecsapni rá, aztán VGA- t később is lehet keresgélni. SLI/CF mondjuk engem nem vonz, inkább 2-3 féle kártyát teszek a PCIe lapokba, hogy DOS/Win98/XP/Win11 alatt is fusson. Mondjuk a S1366 az egyik legjobb Win98 alá, precíz X58 drivercsomag van hozzá. Bár én későbbi gépekre is megoldottam a 98- at, nekem nem annyira szempont, esetleg aki ultragyors 98- at akar, de nincs türelme xopni mondjuk RyZenre telepítéssel.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pista0001 #101122 üzenetére
1+ év multi GPU után azt mondom, hogy nem veszítettél sokat. Nekem anno az emészthetőbb verzió volt egy HD3870X2-es kártya, tehát egy helyet foglalt stb, de még a kifejezetten támogatott játékokban is jó ha 50%-os gyorsulást hozott, a legtöbben meg kimerültünk 10-20%ban.
Örülök neki, hogy nem ez lett fejlődési irány, mert a francnak nem hiányozna 2-4-8 VGA a rendszerbe, ahhoz mért alaplapok és tápok, meg házak használata. (Akkor egy fokkal már érdekesebb lenne, ha egy kártyán lenne elhelyezve 2-4 GPU)De ha neked ez érdekes, és szeretnéd, akkor mindenképp pótold be, közepes kártyákkal talán még "élethűbb" is lesz. Elvégre anno az volt az elgondolás ezek mögött, hogy akinek nem telik csúcs kártyára az vesz két közepeset olcsóbban, és multiba meghajtja. Ár/teljesítmény és fogyasztás/teljesítmény arányban azonban ne várj csodát, még olyan játékoknál sem, melyek kifejezetten támogatják.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pista0001 #101114 üzenetére
Vegyél RX480 vagy méginkább RX570/580/590-et, lehetőleg 8GB-osat. RX460 4GB 15 ezer körül megy, az RX570 4GB gyakorlatilag ugyanannyiért, de RX580 8GB már van 22 ezer környékén, ami szerintem nevetséges felár ahhoz képest, hogy dupla VRam és mennyivel jobb kártya.
Az RX590 meg amolyan platform maximalizálás, abból csak 8GB-os van, és most eléggé ritka, de ha van akkor 35K környékén szokott menni. Amikor nagyon gondolkodtam rajta akkor még 50 ezer ft volt, és a 8GB-os RX570 30-35K között. -
KROK640
nagyúr
válasz
Pista0001 #101103 üzenetére
Értem. Pedig a maga idejében az 5770 nem volt rossz kártya, ha nem szürkehalálozott.
Nekem szerencsésebb a helyzetem, mert ugyan nincs IGP a procimban, de van még egy RX 570 8GB, egy GTX 960 2GB (mondjuk azt egy másik gépből kén kiszednem így utolsó lenne a listában) és egy GTX950 2GB tartalékba (és csak ezután jönne a HD6850 1GB). -
KROK640
nagyúr
válasz
Pista0001 #101097 üzenetére
Azért ez inkább alsó, közép majd egész felső házas VGA sor.
Tivadar haveromnak egy NVidia 605 512MB-os kártya volt az I7 3770K + 16GB RAM mellett. Szóltam neki, hogy vegye ki a VGA-t. És lám.. .a játékok jobban mentek, mert már a 3rd gen I7 integráltja is jobb volt annál a kártyánál -
válasz
Pista0001 #100884 üzenetére
Megnézem. Pld az SDI driverpakkot(30GB) is magnetlink alapján lehet letölteni, ilyesmi tracker server lehet az is. Még benne is van a kliensemben, nézem hogy még mindíg 153 seeder van rajta. A használós gépem úgyis mindíg be van kapcsolva, csak akkor kapcsolom ki, ha lelépek itthonról, de az csak néha van, bevásárlás, ügyintézés, kb 90+ %- ban online a gép. Régebben problémásabb lett volna, de már jó a feltöltésem, csodálkoztam is hogy ide falura behúzták az optikát.
Pld régebben bepakoltam ISOkba a Chip Magazin CD mellékleteit, SD kártyán ment egy kollégának, ő meg torrentben osztotta meg, meg is találtam a magnetet, de behúzva az már 0bájtot mutat, bár 2015- ben lett indítva, így nem csoda. -
válasz
Pista0001 #100784 üzenetére
A mérete még hagyján ... de nekem persze DDR400 kellett, nehogy már elég legyen a DDR333 jóval olcsóbban.
Nforce200-as lapba ment. Ódákat zengtek róla a neten, hogy száguld 400-as RAM-mal.
Mondanom sem kell, hogy 333-on voltam kénytelen használni. Akkoriban nem sikerült stabilizálnom 400-ra, akármit csináltam.Majd pár hónap múlva megjelentek újabb verziójú nforce200-as chipsettel újabb alaplap modellek. Már nem is tudom, volt valami jelölése, hogy na ez már tényleg tudja a 400-at is ... Köszi ...
Na ez után soha többé az életben nem vettem csúcshardvert.
Csak abszolút best érték/perf arányban, pár éven át már kikupálódott cuccokat veszek azóta is. -
válasz
Pista0001 #100704 üzenetére
Rászerelt nagy Zalman, OP1 ventivel(így vettem), fotót a Gugli elkeverte, FX- es gépen megvan, de emiatt most nem kapcsoltam be. A gyári venti ezen és a 9800Pro- n is pici, gyenge, avval nem szabad járatni. 9800Pro- ra nem szereltem át a Zalmant, gyanús nekem hogy nem jó ez a hűtő, amiatt lett gond, egyik szendvics-hűtőt sem ajánlom, nem jó konstrukciók. A 9800Pro- ra inkább aberráltam egy nagy sufniventit, az jobb sztem.
-
-
arn
félisten
válasz
Pista0001 #100476 üzenetére
Mi akadalyoz meg benne, hogy egy modernebb gepet hasznalj a lassu cimhez? Lehet persze 1997es 486ot epiteni, ami gyorsabb, mint barmilyen 486 elotte, csak nekem az mar pentium mmx korszak, hasznalom akkor azt.
Szimplan olyan gepeket epitek, ami a maga koraban vmifele csucsot kepviselt, ha lassu ott van a kov generacio. Vhol epp azert epitunk retrogepet mert lassu, utana nekem fura arra hivatkozni, hogy miert az. Abban a korban ennyit tudtak, ez van, engem epp ez erdekel - milyen volt akkor.Epp ezert hasznalom oket idokapszulaszeruen, korabeli hwre korabeli os, tool, drv, jatek kerul. Erdekes a hwbeli korlatok mellett a korabeli swes korlatokkal is boldogulni.
De ez az en szabalyrendszerem, mas mashogy latja - szamomra kivenni az idofaktort ertelmetlen jatekka teszi az egeszet. Az autos peldara visszaterve, egy veteran evekbeli sportautot nem lehet a mai teljesitmenyszint alapjan megitelni, akkor mas volt a kornyezet, amiben kivivta a tobbiek elismereset.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pista0001 #100476 üzenetére
Ebből kijut nekem is.
Az Athlon XP-m még csak hagyján is, bár itt is lehetne vitázni, hogy kinek mi mennyi, de egy 2003-as CPU (ami 2001-es technológia), megy egy 2005-ös, de 2003-as technológiás laphoz, amit egy 2001-es technlógiájú de 2002-es szerzésű (és gyártású szerintem) GeForce 3 koronáz meg egy volt, hogy 2008-as gyártású HDD-vel, és 2009-es táppal, de ment már 2022-es táppal is!na de a C2D, az egy 2007/8-as CPU egy ugyanakkori lappal, ismeretlen évjáratú memóriával (mivel még nincs meg), egy 2012-es VGAval (HD6850), egy 2013-as SSDvel (OCZ Vertex 3) és egy 2021-es táppal. Ez sem épp egy naptárazós konfig ...
De mással jövök, és ez szerintem az elgondolkodtató :
Mendocino Celeron 366 ... korhű-e 256MB RAMmal, 40GB HDDvel és GeF2MX 400-al ?
ha szigorúan veszem, semmiképp, mert aki '99-ben Celeront vett, annak 128MB RAMra se tellett, nemhogy 256-ra, és a nem létező GeForce 2-re és a nem létező 40GB-os HDD-re se tudott lecsapni.
Ennek ellenére, 2001-2002-ben a Hajdúbihari Apró számtech részleges, telis tele volt ilyen kiépítésű gépekkel! Celeron 366-533MHZ, 128-256(-384)MB RAM, GeF2 MX 400, 20-30-40-60GB HDD ... Ezek a gépek tömegével léteztek ilyen formában a későbbiekben, és ma már minden kiépítésben bőven retronak számítanak. -
-
arn
félisten
válasz
Pista0001 #100270 üzenetére
Koszi, hogy leirtad, hogy csinaljak szakszeruen - ez gyanitom karosszeriaelemek meg ilyesmik eseten van. Sajnos a festes itt nem igazan jatszik, sose lesz olyan, mint az igazi, inkabb maradjon vmi harci serules.
Ha osszehuzom, szvsz kitolteni se nagyon kell kivulrol - inkabb probalok a leheto legkevesbe hozzanyulni, tartoszerepe nincs, inkabb esztetikailag kellene megoldani.
Az eltero muanyagok kezeleseben milyen kulonbseg volt? Absnel volt vmi mas trukk, amit hasznaltak?
Youtubeon rengeteg videot vegigneztem mar forrasztassal, ragasztos trukkel, epoxyval, acetonos feloldassal mit es hogyan javitanak, erdekes, neha meglepoen szep eredmennyel. Itt vmi egyszeru megoldas kell, amit tapasztalan ember is nagy esellyel meg tud csinalni.
-
-
petakpa1
őstag
válasz
Pista0001 #100106 üzenetére
@ jokeph: Win10x86 fel is kúszott rá. Idle-ben 30-50% között volt a P4-630 CPU kihasználtsága. Ha egy sima ablakot megnyitottam egyből 1000%-on pörgött a CPU és a venti is. Win10 frisssítéseket felseznvedte magára, böngészni is lehet vele sok-sok türelemmel
. Stabilitásttesztnek jó volt a Winx86 kaland + 3DMarrk2001-et és 2003-at is lefuttatam alatta. Ha érdekel valakit beteszem majd ide az eredményeket.
@ pikari: Ránéztem P4-524-re CPU World-on és a LAHF/SAHF support in 64-bit mode feature-t, így azon menne a W10x64 is akár.
Egyébként még mintha lenne socket 478-as P4-ből is pár olyan ami tudja az x64-et, nex bitet és a LAHF/SAHF support in 64-bit mode-ot is. Elméletileg még azokra is felmehet a W10x64, feltéve ha alaplap ás BIOS is támogatja a nx bitet.@ Pista001
WinXPx64-el szerintem működnének CPU-id.
Én azt tippelem, hogy az új GPU-kban már nincs a régi alaplapi BIOS-okkal való együttműködéshez szükséges összes funkció, és ezért nem mennek régi lapban, még annak ellenére se, hogy fizikailag a PCIE foglalattal kompatikibils a krtya és el is működik is benne. De én laikus vagyok, nincs IT-s végzettségem, nem ismerem a szoftverek & hardverek lelkivilágát, pontos működési mechanizmusukat.
Azért GTX960 mert az van itthon. Mivel alig van időm hobbyra (pl retro hardverek) alig van itthon belőlük. Most ez a két i915-os lap és magas órajelű socket 775 P4 hozzám került relatíve nem is drágán, de +1 GPU-t nem fogok azért még venni, hogy tesztelni tudjam őket.
Pár hónapig még elszórakozom velük, de azt követően felrakom majd az apróra őket a beszerzési áraikon egy csomagban hátha valaki lát bennük fantáziát. -
petakpa1
őstag
válasz
Pista0001 #100075 üzenetére
Kb hasonló tervünk volt, de szerintem ez nem fog összejönni. Az én lapomban nincs olyan kapcsoló, hogy a PCIE grafikus kártya és az integrált egyszerre menjen
.
Milyen 64 bites OS-t akartál telepíteni?
Én W10-et próbáltam, de kiderült, hogy az nem elég, hogy a P4 CPU tudja a 64 bitet, az ún. LAHF/SAHF support in 64-bit mode feature is kellene, de ez nincs meg se 561-ben se az 630-ban, de az 541 és 531-ben sem. Alig egy pár P4 tudja, pl a 551 igen.
Azt nem tudom, hogy W7x64-hez vagy WinXPx64-hez kell-e a fenti feature...
Közben feltoltam egy W7x32-t is a nVida GT720-al, majd itt is kipróbáltam, hogy kicserélem GTX960-ra, de nem meglepő módon az eredmény ugyanaz mint W10-en volt:
A számítógép beégetett kódja nem tartalmaz elegendő információt az eszköz konfigurálásához és használatához. Az eszköz használatához keresse meg a számítógép gyártóját, és szerezzen be egy frissített beégetett kódot vagy BIOS-t. (Kód: 35) -
válasz
Pista0001 #100091 üzenetére
Kuka mellett találtad ? Nem semmi, bár sokan már végleg elköszöntek az optikai adattárolástól. Én kedvelem, CD-R/RW, DVD+-R/RW is van tartalékhenger, bontatlan. BD-R- ből mondjuk csak 25gigásak, de látom hogy az 50- esnek is esett már az ára, legalábbis ahonnan rendelni szoktam.
Középretró gépre amúgyis optikáról a legjobb telepítgetni, másolgatni. Amelyik esetleg már tud penről bootolni, azon is bizonytalan lehet, telepítés közben eldobhatja a forrást. -
KROK640
nagyúr
válasz
Pista0001 #100030 üzenetére
Az igazán nem volt drága, pláne akkoriban.
Nekem az 1600×1200-as monitorom jött 2010-ben ingyen. Érdekes története van : Volt egy cég ahol egy haverommal dolgoztunk, ő volt az ügyvezető, én a helyettese, és az irodai gépemnek egy CompaQ V720 monitorja volt, amibe egyből beleszerettem. Aztán én leléptem a cégtől. Haver maradt még pár hétig, amikor is a cég földbeállt, és a főnöke nem igazán tudta kifizetni. Mire haverom közölte, hogy rendben, akkor az irodaberendezést viszi, a gépeket, bútorokat. Na így lett a volt munkahelyi monitorom haverom tulajdona, aki az éppen akkor esedékes szülinapomra való tekintettel rögtön nekem is ajándékozta az egykori céges monitoromat.Ez volt a második szülinapomra kapott monitorom, az elsőt egyenesen Pestről kellett hazahozzam, de az egy másik történet...
Jó sok monitorod van, nekem ezenfelül csak egy HP Compaq LA2205wg monitor van meg egy 1440P-s amiről most csak annyi ugrik be, hogy ASUS. (meg persze a CompaQ V720 retronak)
-
KROK640
nagyúr
-
jokeph
nagyúr
válasz
Pista0001 #100007 üzenetére
Anno jónak hatott, de igazából édeskevés.
Már a P4 2,8-as Prescottnál gyanús volt (2006 körül), hogy az X1950GT AGP is csak malmozik mellette, pedig ez sehol nincs a HD3850 AGP-hez képest.
Aztán betéve az AM2-es gépbe megtáltosodott (Asrock Alive Dual Esata II + Athlon A64 5200+-al).
A HD3850 AGP-n szerintem hozna még egy 4 GHZ körül járó C2D/Phenom II. -
KROK640
nagyúr
válasz
Pista0001 #99993 üzenetére
#99991 DarthSun és #99993 Pista0001 :
Nekem is pendriveok csináltak eleddig leginkább ilyet, most először láttam ilyet SSD-től. Az adatok leolvashatóak róla, viszont semmit sem lehet írni. A Windows egy alacsony felbontású kék halállal indul, majd pár másodperc múlva restart, és ez megy a végtelenségig. Mivel nem lehet rá írni, így javítani sem tudja magát a Windows, és mivel összeomlott klónozni sem lenne érdemes (különben jobb és szerencsésebb ami a SATA SSD-men van). Érdekes, lehet h tényleg a vezérlő csinálja ezt.
Nyilván most nem tudok mást, mint rendelek egy M2 SSDt, még meg gyorsan, mert persze amíg csökkentek az árak addig nem kellett, most, hogy rakétaként a magasba törnek, rögtön tönkrement -
czundermák
aktív tag
válasz
Pista0001 #99994 üzenetére
Hasonló cipőben járunk akkor.
2010 körül egy HD3870 Crossfire rendszert hajtottam, nagyjából 3 évig Q9400-al, azóta nem volt két kártyás rendszerem, még a retróm csúcsán, bő tíz évvel ezelőtt sem. Tavaly tudtam venni 6000 forintért egy ugyan olyan MSI Radeont, mint akkor volt. Idei terv, hogy össze rakjam azt a konfigot újra, a háza még megvan a pincében.
Ott a lap a nehéz, beszerzés szempontból. Akkor, ha tudom, ennyire ritka lesz a P5E3 Pro, nem adom el gombokért.Addig, ha minden igaz jövő hét végén befuthat az Opteron 148, azt nagyon jó lenne alá vágni egy QuadroFX SLI-nek.
-
Czo
addikt
válasz
Pista0001 #99996 üzenetére
Nekem a Lidl ParkSide fantazianevu csodaja van. Kb 2000 forint volt akciosan
Vekony hegynek a Conradban talaltam kompatibilis menetes hegyet, meg lattam mar Alin is. A Conrad hegye par eve meg 1000 alatt volt. Ha a hegy cserelheto benne, akkor altalaba ugy szoktak a gyartok "osszerakni", hogy valami mas gyarto hegye is jo, igy lehet venni hegyet bele sok helyrol.
-
-
válasz
Pista0001 #99975 üzenetére
Ugyanaz a kondi esett le nálam is, a profi kínai forrasztóval simán javítottam. A lábai átnyúlnak a túloldalra, probléma nélkül be tudtam folyatni az ónt. Evvel a forrasztóval már hűtőpados FET- et is cseréltem SS7 lapon, pedig oda jó nagy hő kell, izzott az egész, de jó lett.
-
czundermák
aktív tag
válasz
Pista0001 #99975 üzenetére
Mezei forrasztó pákával is lehet a kondikat javítani, de akár IC-t is.
Ezt a videót lesd meg, sok hasonló van.
Ami nem BGA tokozás, azt kellő önbizalommal meg lehet próbálni, ha gyakoroltad előtte.
Gyakorlásához ebayen 1-2 ezer forint körül lehet venni DIY készleteket.Utána akkor állj neki, ha nem sajnálod, vagy kevéssé értékes a hardver. Jó érzés rendbe szedni egy döglött motyót.
-
-
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pista0001 #99884 üzenetére
Nos nekem is kevés volt a csúcs kategóriás cuccom, pláne a maga idejében.
Általában Celeronokon éltem, a legnagyobb dobás a maga idejében az Athlon XP-m volt, de az is inkább csak a tuningolhatósága miatt, amúgy full középszerű lett volna az is.
A Phenom 9500 a maga négy magjával a köreimben nagy miújság volt, de négymagos Phenomok legalja volt. Aztán meg I3-at vettem, ami közismerten nem épp a csúcs kategória, hanem alsó közép, és most is egy I5-ösről írom ezen soraimat ami meg közép kategória.
(ezek nyilván az általam napira hosszabb ideig használt gépek. De pl azt tartom, hogy szerintem az országban az elsők között voltam aki élőben látott, és nyúzott 3.06GHZ-es HT-s Pentium 4-est, amikor az kijött)Igen, egy 750Tivel jobban járnál
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pista0001 #99873 üzenetére
Nekem mivel anno újan 4th gen-t vettem, mindig is képben voltak. Az 5th gen ugye nem nagyon volt, 6-7th semmi olyat nem tudott amiért váltottam vagy ajánlottam volna őket, inkább a combosabb 4th geneket ajánlottam. 8th gen és utána már más persze ...
Ahogy látom neked ez a I5-4570 nagyon visszatérő elem volt
Most nekem is van itthon, ár írtam egy I3-4170, 16GB RAM, GTX 960 2GB, 120GB SSD, 1TB HDD* ... meg valahol egy 4th gen I5 nem tudom milyen proci, lehet azt beleapplikálva középidős gamekre ez is jó lenne, főleg ha esetleg beledobom a 8GB-os RX570-et
* Eredendően ez egy Z-s lapos Anniversaire Celeron volt, 4 majd 8GB RAMmal és HD6850-el, csak már így "elfejlődött"
Ha nem volnának olyan drágák a K-s 4th gen I7-esek akkor azzal is szépen kifutná magát, egész komoly géppé lehetne még fejleszteni.
#99872 Pikari : Jönnek a 4th gen-es cuccok?
-
válasz
Pista0001 #99810 üzenetére
Jó "kis" gép.
Néha ki lehet fogni őket jó áron. A töltőcsati az achilles sarkuk, szeret tönkremenni, és forrasztott, nem kapni, úgyhogy alternatív megoldásokkal szokták javítani, vagy tesznek bele régi W széria csatit, vagy újabb téglalap csatit, de ahhoz a házat is faragni kell.
Kár, hogy nem lehet bele tenni DX11-12 GPU-t, mert az ereje elég lenne még sok mindenre.
Volt amúgy T500-am, W500-am is, W520-am is, illetve vagy két tucat másik retro és nem retro TP, nagy részét már eladtam, de azért maradt is néhány. -
KROK640
nagyúr
válasz
Pista0001 #99812 üzenetére
Én is nagyjából hasonlókat tapasztalatam mint te.
Az Athlon XP-m totál használhatatlan bármilyen netezésre is, de C2D-vel ugyanaz van mint nálad. Annyival kiegészíteném, hogy a böngészés leginkább egy ablakban lehetséges.
Ráadásul 20 ezer ft-ból már van 4th gen I5, alaplappal és 8GB RAMmmal (félkonfig)*, ami nagyságrenddekkel sokkal használhatóbb mint akármelyik rommá húzott 4GB RAMos, 20GB HDD-s C2D ...* Sőt, messzebb megyek ma 29K-ért láttam itt a HA-n 4th gen I5, 8GB RAM, 500GB HDD komplett gépet. Ok, integrált VGA, de dobsz bele egy 120-a SSD-t (van 4000ft-ért is már) és 35 ezer alatt van egy olyan géped amivel ma még azért el lehet netezni, cserébe a Win 10 is felügyeskedhető rá.
És az a durva, hogyha végig gondolom - kiindulva abból, hogy az emberek általában mit csinálnak a gépeken - akkor Pikari falubelijei nem retrozni veszik ezeket, és nem úgy állnak hozzá mint mi, hanem facebookot és youtubeot pörgetni. Vagy Pikari egy retrokedvelő faluban lakik
-
Pista0001
addikt
válasz
Pista0001 #99621 üzenetére
Kipróbáltam, kösz, de kösz nem! Hogy Pikari falubelijei mit csinálnak azokkal a gépekkel, azt nem tudom, de napira ez nekem sehogy se tűnik elégnek. Nyilván lehet teljesítményben feljebb menni, amivel próbálkoztam, az szinte a leggyengébb IDE képes 2 magos gép szinte minden szempontból. Win XP/Vista esélytelen, gyakorlatilag nincs már olyan böngésző, ami ezeken futna. 11.5-ös Debiant próbáltam aztán KDE-vel, maga az oprendszer egész fluid, SD videokkal semmi gond, HD-t most nem volt alkalmam próbálni, de gondolom, megy. A netet Chromiummal próbáltam. Sima böngészésnek erre a fórumra néztem rá, működött. Youtube 1. teszt ISS live, 720p-ig fel tudtam húzni, de óceán felett haladt el, nem volt "akció". Utána zenei videoklippet próbáltam, 144p-n is röcögős volt, de a zene jól szólt.
A Facebook gyakorlatilag használhatatlan. A "további hozzászólások" társai, amik egy külön keretben jelennének meg nyomuk sincs, csak keret van tartalom nélkül. Hogy egy izmosabb 2 magos (AM3, Core2duo) mit tud, azt nem tudom, illetve halvány elképzelésem van... Van egy Lenovo T500-am, korábban P8600 volt, most T9600 van benne, az azért vállalhatóbb, de Fb-ot azzal se próbáltam. Érdekelne egy konkrét példa, hogy mit mire fejleszt 15-20e forintból...
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pista0001 #99673 üzenetére
RAM mennyiségben én is hamar rájöttem, hogy lehet vele táltosítani a gépet. Elég arra gondolnom mikor a 366-os Celeronom 64-ről 32MB-ra ment vissza, azt megéreztem, onnan a 96MB-ot meg mai napig az egyik legnagyobb gyorsulásnak tartom. Aztán 192MB, meg - milliószor meséltem - volt 466-os Celeronom 768MB RAMmal is... na ott megtanultam mi az hogy fölöslegesen sok RAM.
Az 1700-as Celeronom ugyan 256MB-val kezdett de nagyon hamart 640MB RAM került bele, ami aztán átöröklődött az Athlon XP-be. Onnan jött 2006 elején az 1GBra ugrás, majd 2009-ben a 2GBra ugrás.
A Phenom 9500 mindössze 2GB RAMmmal kezdte és egy olyan szerencsétlen életszakaszban voltam, hogy évekig egy csavart sem tudtam venni a géphez, így a vége felé már 1GB RAM is volt benne időnként (2013 végefelé ez borzasztó kevésnek számított). Na onnan váltottam a :
I3 4330-ra aminél rögtön 16GB RAMmal kezdtem, majd idővel (akkor az még bőven soknak bizonyult), egy ideig 8GB RAMra downgradeltem, majd vissza 16GB-ra, és végül 2021-ben a cseréje előtt már 24GB RAM volt benne.
A mostani gépem 16GBval kezdett, de hamar 32GB RAMra upgradeltem, aztán tavaly nyáron 48GB-ra. Aztán épp (2023) tavaly decemberben gondolkodtam rajta, hogy nem szarozok, felváltok 64GB RAMra, de a haverok csak tátották a szájukat az ötlet hallattán ... és jobban végiggondoltam az AI-zás kivételével (amihez meg túl kevés amúgy a gépem) semmi nem kér 64GB RAMot, vagy aminek tényleg kell ennyi, annak már a többi komponens lesz édes kevés (10100F, RTX3060 12GB), ráadásul mivel DDR4-es az értéke lassan csak esni fog hosszútávon, és a következő gépembe se esélyes, hogy át tudom menteni (majd valamikor). Na mindezt megfejelte még az is, hogy és most elszálltak a RAM és az SSD árak, és letettem ezirányú bővítésről. SŐT! most 32GB RAM van a gépemben csak tisztelgésképp a 366-os Celeron előtt.... és igen, én is látom, hogy még mai napig rengeteg gépet raknak össze, nagy boltok kínálnak gamingre is 16GB RAMmal. 1-2 kivételtől eltekintve ma még a legtöbb játéknak elég, és ezek szerintem a mostani RAM ár elszállás mellett szaporodni is fognak. Mondjuk king's tech már egyre inkább mondogatja a videóiban, hogy ő 24 vagy 32GB RAMot javasol már a mai gépekbe, és pl gamingre újat már én is csak 32-vel építenék, a 16-ost minimum is ellenjavallanám.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pista0001 #99662 üzenetére
Akkor még használható, ha ki lehet X-elni a bannert. Win XP alatt már konkrétan csak a google jelenik meg alatta, de már semmilyen keresésre sem ad találatot.
Persze hallottam, hogy vannak különleges böngészők amik mennek ilyen régi rendszerek alatt is, de sok-sok kompromiszummal.6-7gen, ahogy mondod sose érte meg szerintem. Anno az egyetlen "újítása" a DDR4 volt (de asszem 8th gen-ig lehetett maradni DDR3-on is), ami akkoriban csak azt jelentette, hogy kidobhatod a korábbi memóriádat egy drágább fajtáért. Ugyanannyi C és T volt mindegyik verzió mint a korábbaik, kb ugyanazon az órajelen stb, minimális reszelgetés volt, ami teljesítményben is minimális volt. A 7th genben a K-s I3-as volt az izgalmas, de gondolom azt is csak azért dobták ki, mert már maga az Intel is ásítozott végignézve a saját termékskáláján ...
8th gennnél megint más, mert ott ugye az I3 végre 4 magos lett (korábbi I5), az I5 6 magos lett, az I7 meg a szintén 6 mag mellé megkapta a HT-t is. A 10th gennél meg az I3-as a 4 magra kapta meg a HT-t, ezzel az 1-7th gen I7 helyébe lépve, az I5 megkapta a 6 mag mellé a HT-t ezzel a korábbi I7 helyébe lépve, az I7 meg kapott plusz két magot, és hogy így se maradjon le az I5 mögött, illetve tartsa a HT-s hagyományt, megkapta a HT-t.
Most szerintem csak akkor fogja megérni a 6-7th gen, ha nem (vagy minimálisan) lesz drágább a Haswelleknél, és a lapok is oda süllyednek árban, a DDR4 még ígyis drága a DDR3-hoz képest... De a piacon azt látom, hogy egyelőre még igen borsos a Haswell I7 is, meg a 6-7th gen I5 is ... -
Pista0001
addikt
válasz
Pista0001 #99641 üzenetére
Természetesen nem 1 hanem 16 giga ram van a Haswell mellett...
Pikari: Bolondok, de hát az ő dolguk. A Linux-szal legalább az oprendszer korszerű, az emllített régebbi napi gépeken én is Linuxot használok. Windows-t már csak játékok miatt használok.
Fücsök007: Ezt se tartom normálisnak, de jó, hát legyen.
-
Fücsök007
őstag
válasz
Pista0001 #99641 üzenetére
2013-ban még használtak XP-t és Vistát is Haswell procival, mivel évekre voltunk a támogatás teljes felfüggesztésétől. Félretro gépnek ideális, mivel GTX 980-as kártyát mindkét OS támogatja dual boot mellett.
jokeph: létezik AM2 és S775-ös AGP-s lap, bár többségük nem natív, viszont túl drága és retró géphez nem feltétlenül praktikus, kimaxolt XP vagy Vista konfighoz vannak jóval erősebbek. -
KROK640
nagyúr
válasz
Pista0001 #99588 üzenetére
Nekem még kellett azért, sőt, néha most is kell, bár bevallom most vagy 4-5 hónapja nem használtam az ODD-t (igaz ebből majd 2 hónapig itthon sem voltam).
A Phenom 9500-am után egy Phenom II is hatalmas ugrás lett volna, főleg, hogy egy jól meghúzott 965BE-ről álmodtam, de szerintem egy sima 945-nek is örültem volna, sőt talán még egy Athlon X4-nek is.
Ezek a korai I szériás cuccok (gyakorlatilag az első három generáció) kimaradt nekem, és csak úgy volt meg, hogy másnál láttam. Emlékszem a 2nd gen I7 anno 4-5GHZre húzva, 16GB RAMmal nagyon odavert. De a 2500K is elképesztően népszerű volt, rengeteg gépet rendeltek azzal. Ahhoz képest a Phenom 9500 már őskövület volt, és még akkor is örültem volna egy 945BE-nek bár már a Phenom X6-on is lassan túllépve a 2nd gen I sorozatért rajongtam (akkor kezdtem AMD-sből Inteles lenni). -
Pista0001
addikt
válasz
Pista0001 #99573 üzenetére
Arra emlékszek, hogy vettem egy SATA ODD-t, és több ismerősöm is mondta, hogy minek, meg hogy felesleges. Akkoriban amúgy teljesen egy árban voltak, több drájvnak is volt IDE és SATA változata is. Azért választottam a SATA változatot, mert a kábelezése rendezettebb, egyszerűbb. Úgy emlékeztem, hogy a 939-es konfighoz vettem, de úgy tűnik, tévedek. Vagy az ezt váltó AM3-ashoz vettem talán 2009. tavaszán, vagy fene tudja. Nézegetem tovább a képeket, aztán kiderül.
-
Pista0001
addikt
válasz
Pista0001 #99326 üzenetére
Nézegetem a régi képeimet, 2008. nov. legvégén vagy dec. legelején lett meg az NF4-es Asus lap A64 3000+-szal, 2×512 rammal és 6600GT-vel. Utóbbinak borzalmas hangja volt, úgyhogy kapott egyből egy Thermaltake Schooner psszív hűtőt, majd januárra a gyári procihűtőt egy Zalman CNPS7000 váltotta. A memória is bővült 4×512 megára, és a hónap végére a HD3850 is meglett. Így ment aztán kb 1,5 évet ez a gép.
De a lényeg, itt (2008. jan.) IDE ODD volt benne, nem SATA. -
jokeph
nagyúr
válasz
Pista0001 #99177 üzenetére
Ha időközönként nem játszogatnék az SC2-vel, még a C2Q-s gép is ellötyögne.
Zen3: naná hogy nem, agyaltam a 12100-on is, de tudom hogy az IGP-je finoman szólva is harmatos, miközben ugyanúgy 4/8-as, és lap is kellett volna, 6/12-es i5 már túl drága, IGP ugyanúgy gyenge.
Zen 3-hoz meg van 2 tartalék lapom, ram adott volt, fő gépből jött ki, oda 4400-as Patriot Viper Steel ment, samu b-die ramok, 13600k szereti (innen tudom, hogy az Intel IGP gyenguszka, SC2-re).
A "kis játszós" jó eséllyel indul, de csak a 1050ti miatt, meg persze nem mindegy a felbontás sem. Volt nálam 1050ti 2 hétig nemrég, próbáztam a VGA-t, mert gyanús volt, tette a dolgát, hibátlanul futott (egy Palit Storm egy ventis ITX válozat, nagyon hüvős volt és halk is). A kis játszóst amúgy egy CPU csere megdobná, i7-47xx-re (a K-s tutibb, ha nem tudod húzni akkor is, nagyobb base clk és turbó clk).
Lenovo laposon is megnéztem, i7-4700MQ és nVidia GT730M-el, hát, low-ban elkarcolt.
Még valami: a mérések nem sima játék közben készültek, ezek Coop game-k voltak, ez jobban terhel mint az 1v1/2v2 és a campaign - ezekhez sokkal kisebb hardver is elég.
Az SSD inkább a W10 miatt kell, a HDD-t felzabálja csúnyán.
Most hogy az FX-es benchpadot vallatom, azért még itt is van difi az SSD-n és a HDD-n futó XP SP 3 Freedom között, főleg a rendszer és a progik első betöltése között, de még egy másolásnál is gyanús.Meg tudjuk nézni a replayeket, akkor ugyanazt fogod látni amit én, a töbi csak a gépedtől függ.
-
válasz
Pista0001 #98439 üzenetére
Valami korai, talán SP1- es volt, a telepítés végén jónak látszott, de nem mozdult semmi, egér/bill is hatástalan volt. Sokáig még Win98- at használtam, aztán kaptam moddoltat, ez a tuti, mondták, be is jött, szépen működött. Később kipróbáltam én is pld retróként beszerzett BX cucchoz, evvel volt a leggyorsabb tesztelni, automata telepítő, felismer minden komponenst. P45- el már bizonytalan, de oda meg jó a következő moddolt, a Zone Integral.
Érdekesség még - az alapból már nem supportos gépeknél két szál a mániám, a 98/XP. Első körben P45- re sikerült mindegyiket kiépíteni. A 98- at áttéve Zenbe, bebootolt, felépítette az eszközkezelőt, az XP viszont nem, boot közben kékhalál, viszont ugyanazon forrás DVD- ről a reinstall lefutott, és jó lett. Ebben a 98 nyert, a már feltelepített verziókban meg sztem az XP, a 98- at könnyebb szétvágni kísérletezgetéssel, mint az XP- t. Bár ezt szoktam is hangoztatni hogy be lehet lőni, de csalós, a sok tapasztalat ajánlott. -
válasz
Pista0001 #98022 üzenetére
Erről jut eszembe, régen, amikor nem egy normális router/fw mögött voltak a gépek ezek a lépések igencsak kevesek lettek volna.
Felnyomtad a friss Windows gépet a netre a közvetlen modem kapcsolattal, addig sem jutottál el, hogy updatek érkezzenek rá, már vírusos volt.
Már offline érdemes volt patchelni, biztonságosan beszerzett, tárolt és eljuttatott javításokkal.
Régi szép idők
Egy friss, alap Win7 is brutál wormable, interakció nélküli sebezhetőségekkel van tele, azért csak óvatosan -
válasz
Pista0001 #98020 üzenetére
Milyen oprendszer ? Win10/11 alatt úgy már belassulhat talán annyira hogy a CPU is izzadhat
Manapság az új frissítésekhez 16, de már 32GB RAM kezd lenni az általános, és mellé természetesen SSD. Nagy verziófrissítés még egy ilyenen is eltart egy darabig, tapasztalat, úgy hogy ráadásul gyors optikai net van nálam.
-
válasz
Pista0001 #98004 üzenetére
A TDP az alap 1,86 GHz frekire vonatkozik, de csak brutality terhelés mellett.
Őszintén szólva, a frissítések telepítése nem hangzik egy kimaxolt terhelés formának, a tranzisztorok nagy része unatkozhat.A 3GHz all core turbo simán beleférhet a 45 Watt TDP keretbe ilyenkor.
De pl. Aida stress test alatt biztos leesne 2 Ghz-re. -
Pikari
veterán
válasz
Pista0001 #97999 üzenetére
1366ról tudok nyilatkozni turbo ügyileg, mivel azt használom napi szinten (szóval az számomra még nem retró). Valószínűleg ugyanaz vonatkozik rá, mint az 1156os procidra.
Általában biosban lehet állítgatni, hogy milyen turbózási stratégiát válasszon. Van a kikapcsolt turbo, ebben az esetben nem turbóz értelemszerűen. Aztán van egy "modern turbo" vagy valami hasonló névvel futó dolog (standard turbo, ilyesmi is lehet), ami azt csinálja, amire gondolsz, hogy TDP-t, hőmérsékletet tartva próbál turbózni. Aztán van a classic turbo, ami a gyártók agyszüleménye már, ami terhelés alatt mindent leszar, és amit tud, teljes órajelre kapcsol. Nálad valószínűleg ez utóbbi lehet bekapcsolva.
-
jokeph
nagyúr
válasz
Pista0001 #97894 üzenetére
Az előbb elírtam, nem X78 hanem X79.
Z270m-ITX/ac lapban volt oylan meglepi, hogy G4560 Penya csere i3-7350k-ra és eltűnt a dVGA a rendszerből.... a BIOS-ból is, üresnek látta az x16-os slotot.
Erre a megoldás, fel kellett tegyem az akkor még béta legújabb BIOS-t, azóta is okés, mostan i5-7600k van benne.
Régebbi lapjaik közül ez volt a kedvencem: Alive Dual Esata II (AM2/AM2+), használtam vagy 3 évig aztán el kellett adnom, azóta meg egyet sem találok sehol. -
jokeph
nagyúr
válasz
Pista0001 #97889 üzenetére
Giga lapokból (szerintem ) azért van sok, mert az újkori áruk jó volt az MSI/Asus-hoz mérten, és nem voltak gyengék sem, az Asrock a kezdetekben még pici volt, s478-nál rengeteg volt a hibás/selejt és ez beivodott az emlékekbe.
Van itthon is jó pár túlélő Giga lap, s775/AM3-ból meg 2 db X58-as és egy X78-es ami így hirtelen eszembe jutott.
MSI-ből kevesebb akad nálam, Asus-ból van a legtöbb, P4-től kezdve.
Az Asrockot én s1155-től preferálom, napjainkig. -
válasz
Pista0001 #97656 üzenetére
Senkinek nem volt optimális, de az Ensoniq-ot leszólni kb. olyan, mintha egy patináns autómárkát fitymálnál le mielőtt felvásárolta valamelyik konzorcium. Mondjuk ott az Alfa ami jó ideig (nagyjából a 75/33 kihalása után) csicsaFiat-ként üzemelt, de az az előtti autóikban mindig volt valami egyedi szépség, érzés vagy technikai megoldás. Na jó az Arnát hagyjuk ki a képből. A Creative meg nem volt kreatív, de jókor voltak jó helyen és azért valljuk be a konkurenciához képest párszor tudtak jót alkotni. Mondjuk az Amigához képest vicces volt az SB elindulása, de PC-s vonalon nem volt igazán jobb és megfizethetőbb.
-
válasz
Pista0001 #97649 üzenetére
Ez instant ipso facto excommunication. Mint a templomban megkérdezni, hogy ki volt Keresztelő Szent János.
Szóval a sztori annyi, hogy Robert vagy becenevén Bob Yannes alapította a céget pár volt kollégájával. Ő alkotta meg a C64 hangkeltőjét (SID) korábban. Később meg a legtöbb korabeli szintetizátor lelkét jelentő chipet, de ahogy más is írta a GUS is tőlük vett licencet. Az Ensoniq-ot nem ismerni olyan, mint később az bármelyik új korszakot elindító vállalkozást nem ismerni.
DarthSun: Mit is kéne megjavítani? Sajnos kell egy refres, mostanában nem futott elég M1 ciklus.
-
válasz
Pista0001 #97601 üzenetére
Vibra- ból a korábbi verziók jók, a későbbiek eléggé leegyszerűsítettek. SB16 PCI...olyan van?, az első PCI az SB128 volt ha jól tudom. SB16 még ISA. Live- nál figyelni kell a modellszámot, a 0220- hoz pld más driver kell, mint a korábbiakhoz. SB060 és 0100 pld megy egyforma telepítővel, a 060 most RyZenben is muzsikál nálam 98 alatt. Ha jó a telepítő akkor csak setup-go-enter, aztán műkszik is, 98/XP alatt is mennie kell, sőt még Win11 alá is beilleszthetők a Live- ok.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pista0001 #97598 üzenetére
Nekem kicsit előtte (olyan 200 végétől kezdték integrálni), de amikor valami irq akadás vagy más hiba miatt 2000 nyarán megadta magát (nem bírtam többet megnyekkenteni se) akkor elengedtem a hang kérdését, és úgy játszottam, hogy mellette a kazettás magnó szólt
2001 január 2-án mikor feltettem a Win ME-t, akkor ahogy bejött a Windows ékes hangon megszólalt hangkártya is. Örültem.
Aztán jött a 466-os Celeron, ahol a belső modem és a hangkártya kizárta egymást, így ha netezni kellett akkor ki kellett vegyem a hangkarit, ha hangot akartam akkor meg a modemet, minden éjszaka lehetettt szerelni a gépet... (nem csoda, hogy házba se volt egy idő után).
De onnantól a kövi hangkártyám már integrált volt (1700-as Celeron).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- IP59-re szigetelte a Vivo az X Fold5-öt
- Gaming notebook topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Debian GNU/Linux
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- Bemutatkozott a Fairphone 6
- VR topik
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 5060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 7 7800X3D Processzor!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H610M I5 12400F 32GB DDR5 512GB SSD X 4060 8GB SPIRIT OF GAMER CLONE 3 Chieftec600W
- AKCIÓ! MSI Z690 i7 12700K 32GB DDR4 1TB SSD RX 6800 16GB Phanteks P600S Cooler Master 750W
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest