-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
DarthSun #80221 üzenetére
Nem is kell. Teljenek boldogan azok a nyugdíjas évek! Azzal töltsd ki őket amik örömet okoznak neked. Ha kedved lenne elkalandozni nem PC-s vizekre, akkor szólj adok kölcsön 1-2 gépet próbálgatni.
IIsi tuning téma: A 87. benchmark körben (cca. 3 óra után) az 50 MHz-es tuning elbukott. Annyira belehalt, hogy magával rántotta a fájlrendszert is
-
jokeph
nagyúr
válasz
DarthSun #80221 üzenetére
Ebből nem is lehet.
Most épp a lassan félretro X79-es Extreme 9-el "szivatom" magamat.
Kiszedtem a REG ECC ramokat, mert döglödött a gép, azt kiszedés közben leesett a 20 filléres, hogy ezeknek kell az aktív hűtés, mert az A1/A2/B1/B2 slotokban lévők csúnyán égették a kezemet.
Mindegy, akkor ideje beledobnom a 4*2 GB 1600CL9-es G.Skilleket,egyelőre A1-B1-be 2 db-ot, aztán megyek velük C1-D1-re.
Rá van kötve a konnektoros mérőm, most idle 85-92W között mocorog a 2 db G.Skill rammal, amikor a 7 db REG ECC modul volt benne, nem ment 140W alá az idle fogyi... létezik hogy a REG ECC ram így megdobja a fogyasztást ?
-
hokuszpk
nagyúr
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #80210 üzenetére
42 év és 262 nap az szép!
Nekem tuti nem lesz ilyen sok, ugyanis azelmúlt tizen X év alatt alig 6 évet tudok összeszedni
Sok volt a fekete/szürke, napi bejelentő, és sokat voltam külföldön is.Na, de hogy a nagy retro tsztekhez is tippet adjak : nem tudom ugyan, hogy milyen procijaid vannak, de íme pár ötlet :
Tualatin Celeron VS Tulatin PIII VS Athlon XP azonos órajelen, persze ugyannyi RAMmal és ugyanolyan VGAval. (ezt piszkosul megnézném)
Cumine Celeron VS Tualatin Celeron VS Coppermine P3
nagy VGA teszt, TNT2-től mit tudom én meddig, de úgy h UT és Q3 eredmény azonos felbontásban és beállítások között (tehát látható legyen mennyit gyorsultak a kártyák) lehetőség szerint azonos CPU mellet. (erre mondjuk agy egy AGP és PCI-os lap lenne jó, vagy egy AGP meg egy PCI-os referencia rendszer ami amúgy egyébként sebességben alehető legközelebb áll egymáshoz.... és így tovább... nagyon sok ötletem lenne, csak épp nem tudom mi mindened van.
-
válasz
DarthSun #80200 üzenetére
Gratulálok!
Inno3D, Club3D, SPARKLE - mindegyik FX 5200-as ólommentes forrasztásos 2003-ból. De ahogy néztem, tényleg azt a VRAM chipet tették rá, amit be tudtak rendelni éppen. Van két egyforma karim is néhány hét eltéréssel a gyártási időben, és más chipek vannak rajtuk.
-
-
r0b3r
senior tag
válasz
DarthSun #80095 üzenetére
Nekem egy Phanteks Enthoo Pro M Se-t sikerült begyűjteni mikor megjelent, ebbe került a már sokszor említett konfig. Valószínűleg az eddigi legjobb házam. Tágas, jól szellőző, porszűrős, masszív, jól szerelhető, szóval engem meggyőzött.
Egy külső ODD kapott helyet rajta, de van ennek egy még kapható nagyobb változata is, amin nem kevesebb mint négy külső 5,25"-os férőhely van. Sajnos a újabban kiadott Enthoo Pro 2 változatról már teljesen száműzték az ODD helyét.
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #79983 üzenetére
Volt számtech tanáromnak volt olyanja (P3 800@1064MHZ) 2001 végefelé, Voodoo Rushal meg 256MB RAMmal, meg valami csúcs Abit/ASUS lapban.
Emlékszem voltunk a lakásán és de irigyeltem a gépét, akkori szemmel piszok gyors volt, de hát P3 1GHZ fölött gyakorlatilag, miközben nekem otthon egy Celeron 466-osom volt egy noname viás lapban, 192MB RAMmal meg egy TNT2 M64-es noname kártyával.
Ég és föld volt a két gép... -
válasz
DarthSun #79973 üzenetére
Via 4in1-eknél nálam 4.24-el kezdve a 4.33-assal bezárólag kábé mind egész jó, és a legjobb és legrosszabb között Deus Ex-ben maximum 0,2 fps a difi. Mégse megy egyik se 24,6 minimum fps fölé.
4.34-től kezdve viszont egyértelmű romlás tapasztalható, az említett például a 24 minimum fps-t is csak alulról karcolgatja. De ez persze csak a Deus Ex, lehet, más alkalmazásban más eredmény lenne.flymi: Volt, mikor még dobáltam is ki ilyen műanyag proctartókat, de ma már nekem sincs elég.
-
jokeph
nagyúr
válasz
DarthSun #79942 üzenetére
Ma használható házikót kerestem a garázsban, és az egyik jó állapotú házban találtam egy komplett bélést, ilyen alaplappal:
Gigabyte GA-8I915ME.
Érdekes lapnak tűnik. -
fpeter84
senior tag
válasz
DarthSun #79937 üzenetére
az a baj, hogy ami asrock h81 és msi z97 lapom van, azok tényleg problémásak 98-al - már itt előbbre volt téma, hogy csak valami acpi butító (??) kapcsolóval lehet feltelepíteni egyáltalán rá az oprendszert, akkor meg az eszközkezelő cirka üres, és brutál lassú - de valamelyik hobbitárs írta hogy hasonló asus h87 (??) lappal meg simán telepíthető, jól viselkedik... azóta vadászok valami hasonló asus PCI/PCIe S1150 lapot, de eddig mindig lecsúsztam az olcsó jó vételekről
[link] itt az nv, a szép hosszú supported lista a második fülön - nekem egy medion 6700xl-el szépen ment - bár a supported lista ellenére a valóságban nem találtam meg benne a VID/PID-jét, de kézzel hozzáadva már jó
[link] itt meg az ATi, ezt még nem volt mivel tesztelnem -
fpeter84
senior tag
válasz
DarthSun #79935 üzenetére
pont ez a kihívás benne... egyébként intel oldalon nem éreztem soha különösebb hatását annak hogy van e telepítve chipset driver vagy sem - valszeg mivel a szabványokat is az intel szabja/szabta, így a beépített driverek is az intel cuccokhoz állnak a legközelebb
PCIe vidkártya az pont van még, a Geforce 6-os sorozatnak még hivatalosan is van drivere 95/98/Me-hez, Ati oldalon az x300/600/800 pár kártyának van beta támogatása már a legutolsó radeon csomagban. meg ugye van hekkelt nv driver újabb kártyákhoz is, bár az nekem instabil használhatatlan volt, de lehet van olyan kártya amivel jó... -
fpeter84
senior tag
válasz
DarthSun #79929 üzenetére
egyelőre még csak gyorsan futottam át a linkelt írásodat, a részletek felfogásához még kell idő, de egy apróság feltűnt: 98-at először kevesebb rammal telepíted, majd patch és jöhet a több ram - igazából felesleges pakolászni a memóriát... sok rammal telepítés indul, majd valamelyik újraindulása után halálba fut, de ekkor dos módba boot, patch rá, és utána tökéletesen befejeződik a telepítés és egészséges a win
a SS7 VIA MVP3-al rémlik is telepítési/driver anomália: hiába ment fel a vidkártya driver meg a via 4in1 bármelyik verziója a GART driverrel, akkor is 1x AGP módban ragadt sideband addressing nélkül - úgy rémlik hogy utólag kellett pl PowerStrip-el átbökni... ha jól rémlik, az állításba belefagyott, de reboot után már jó maradt. bár már nincsen meg, hogy mennyit számított tempóban, ha egyáltalán észre lehetett venni. továbbá a 4in1 az IDE eszközöket se bökte DMA módba, arról is manuálisan kellett gondoskodni, hogy ne legyen akadozás szaggatás...
a VIA lap mellé van még egy 5ALI61-em is, de sajnos nem százas: az L2 cache sérült lehetett, mert csak akkor ment ha letiltottam BIOS-ból. ha jól rémlik, le is forrasztottam róla a chippet a TAG-el együtt hogy majd keresek helyette másikat, aztán annyiba maradt a dolog - most meg ilyen retró hw árak mellett már aligha lesz megoldás rá, szóval az amúgy is kétes ALI chipset nem tündökölhet igazán. meg van még egy SiS-es SS7 lapom is, de sajnos azon nincsen se AGP, se integrált videó... azért szerencsére szép számmal vannak PCI-os kártyáim is, szóval az se marad szárazon -
fpeter84
senior tag
válasz
DarthSun #79917 üzenetére
igen, simán előfordulhat hogy kiderül hogy valamit én toltam el akkor - elég kezdő voltam még, épp csak átváltottam az Am5x86-ról a "nagyvasra" - vagy valami kompatibilitási gond volt, de szerencsére van egy ugyanolyan PCPartner VIA MVP3 SS7 lapom mint annó plussz most hirtelen nem tudom hogy K6-2 van e, de egy K6-III+ az biztosan
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #79899 üzenetére
Nekem pont renegeteg problémát oldott meg.
Volt újra hang, sokkal stabilabb volt(CD íráshoz fontos volt+ a csoda nem volt azzala géppel), volt USB,és driver nélkül is ismerte a modemet.De kinek hogy ...rengeteg olyan emberrel találkoztam akiszerint a ME szar, meg olyannal is (én is ilyen vagyok) akiszerint a 98SEvolt szar, és a ME javította a köztes (Win98SE 98és ME közötti verzió) bajait.
-
fpeter84
senior tag
válasz
DarthSun #79905 üzenetére
A múlt hibáit nem akarom megismételni, abban nincs semmi feeling.
Azért ebbe vitába szálnék... én spec élvezem a szenvedést az S3 Virge, AT3D meg hasonló kotlákkal újra meg újra
Illetve ha lesz időm, a Matrox G200-ba is jobban bele akarok bújni: annó a K6-2 500 konfigomba bagóért hozzájutottam egyhez - örültem mint majom a farkának, egészen addig amíg nem tudatosodott bennem hogy mennyire xar a kompatibilitása a játékokkal - valószínűleg az előző tulaj is ezért adott túl rajta áron alul. A hozzá kapott gyári CD-vel telepítettem fel, az még nem a szélessávú net kora volt (legalábbis nálam, valamikor 99-2000 körül)... Kicsivel később édesapám munkahelyén gyors neten turkáltam, olvasgattam, és észrevettem hogy megjelent nemrég egy új PowerDesk csomag főverzió - leszedtem, húztam vele haza, és csoda történt, minden pöff röcc indult akár D3D, akár OpenGL... Ha jól rémlik akkor a 4-ről 5-re váltás hozta a javulást, de lehet a 3-ról 4-re, majd utána kell néznem a megjelenési dátumoknak... Mindenesetre én ezt is tervezem újrajátszani, kipróbálni hogy tényleg jól emlékszem e ezekre a dolgokra 20+ év távlatából, annyival jobb lett az új driver csomag, vagy az idő már megszépítette az emlékeket -
válasz
DarthSun #79908 üzenetére
OK! Én is úgy érzem, hogy azért nem állunk egymástól túl messzire - csak én elég erősen belecsontosodtam a TC-IrfanView-foobar2000 beállításaimba az évek során (felkonfigolt hotkeyek meg minden), aztán ettől persze még másnak máshogy lesz jó, nem én vagyok a végső megmondó hogy ezt csak így lehet.
-
válasz
DarthSun #79897 üzenetére
Szerintem kicsit indokolatlanul mellre szívtad ezt.
Alapvetően egy rossz szót nem szóltam a hobbidban felmutatott teljesítményedre - sőt, ha külön nem is mondom minden egyes alkalommal, elismerésre méltónak találom.
Csak ugye én ezercsilliárd-milliárd éve azt imádom a TC-ben, hogy az UI-t le lehet szedni az überminimumra, és az égegyadta világon mindent gyorsan meg lehet oldani benne anélkül, hogy az egérhez kellene nyúlnom - erre meg szembejön egy láthatólag nagyon máshogy konfigurált verzió, és elkerekedett a szemem. Eszembe nem jutna akár 4k-n is olyan gombsorokkal foglalni a képernyőt, amire úgysem kattintok, mert muscle memory-ből megoldom...
... de persze ez a te géped, nyilván úgy állítod be, ahogy neked tetszik... és nyilván ha ezt meg is mutatod, akkor lesznek, akik rá fognak csodálkozni.
Az "egypálcikás" lesajnálás az részemről érzéketlenség volt, bocs - vezeklésként megmutatot az én TC konfigomat, hogy lehessen azt is fikázni.
-
jokeph
nagyúr
-
Czo
addikt
válasz
DarthSun #79899 üzenetére
Inkabb forditva kozelitenem meg. Eleg sok NT-ben levo elemet emeltek at, ami jelentosen megvaltoztatta a rendszer belsejet. Bazisok 3rd party ezt telibetojta es nem foglalkozott vele. Ettol nem a ME rossz, csak egy "atallas" elso fecskeje. Biztos vagyok benne, hogy "lassan" elindultak az NT fele a 3rd party gyartok is emiatt, igy viszont az XP vallalhato lett, mar otthonra is.
Ugyonezt erzem a Vista-val is. Szigoritott egy csomo dolgot a rendszer belsejen, amit elotte es akkor sokan letojtak, de mire jot a 7, addigra mar mindenki alkalmazkodott.
-
törölt tag
válasz
DarthSun #79893 üzenetére
Azért mert nálad működik mert olyan hardvereid vannak, ill szerencséd van, nem biztos hogy az az abszolút igazság hogy kicsit is stabil rendszerről van szó. Én személy szerint szívtam a 98-al és a ME-vel is, másnak simán eshet más tapasztalata, ennek ellenére nem béna vagy konfigol félre valamit. Pl nekem a VIA chipsetekkel nem volt bajom de sokan írják hogy érdekes tipikus bugjai vannak, pl a Soundblaster Live-al összeakad.
Mellesleg a ME és a 98SE a motorháztető alatt nagyon hasonló, nincs logikus magyarázat arra hogy az egyik tök instabil lenne a másik meg mint a beton. -
válasz
DarthSun #79883 üzenetére
Valami akkor nem klappolt a Ryzeneddel, mert nálam 3400G Vega11 IGP-vel 350-450 körüli fps-ek vannak, egyszer tettem is be róla képet itt. De anno 200-300 körüli fps-ekre emlékszem, mikor i5-6500 HD530-ával próbálkoztam, valamelyik topikba arról is tettem képet, de már meg nem találnám. Az más tészta, hogy 360-380 körüli fps-eknél már elkezd felgyorsulni a játék, ilyen a motor. Szóval úgy 400 fps-ig jó csak a játékélmény, vigyázni kell, nehogy túllépjük, afölött már túl gyorsan történnek az események.
Igen, ahogy kiderült, a legerősebb akkori proci is kevés hozzá, de mondjuk kibírható azért a játék így 24-55 fps között ingadozva is. Lehet, megyek 2001-re, és bedobok egy Athlon XP 1800+-t. Kíváncsi lennék, melyik az erősebb: ez, vagy egy Willamette P4 1800 Mhz?!balintka: Sehol se találtam WinME-t, CD-t meg most nem ugrok el venni, szóval a ma esti WinME-zés elmarad. Viszont előkotortam a fent említett Palomino prockót.
-
jokeph
nagyúr
válasz
DarthSun #79881 üzenetére
Adom.
Ettől függetlenül a PII-es gépemen anno a 98SE állandóan bugzott (akkor kezdtem a PC-t, 2000-et írtunk), a ME viszont plug&play volt, teljesen, minden szinten. Még úgy is, hogy ki volt tömve a 4 PCI portból 3, és a 2 ISA-ból 1 port + AGP.
Mivel valódi DOS-t igénylő játékkal nem nyomtam, így nem volt problémás ez a része sem.Sanszosan a ME roppant konfigfüggő lehetett, hogy menniyre volt stabil/instabil egy adott hardverkörnyezetben.
#79882envagyok és #79885balintka:
W7 szerintem is az egyik legjobb, legstabilabb OS volt, W10-et a hardver kezelés rugalmassága miatt csípem, az update megoldása viszont idegtépő tud lenni.Régebbi OS-ek közül XP-t használtam sokáig (angol első Béta-tól az utolsó SP 3 Hun-ig), de fenntartom, hogy ebben a korban a legstabilabb a W2000 SP4 és a 2003 server SP2 volt - ezeket párhuzamosan szintén sokáig nyúztam az XP-kkel, lemez írás/LAN party mindig ezek alól ment.
A korszak ATI kártyáit nem tudtam életre kelteni W2000/2003 server alatt, nVidia VGA-kkal nem volt gond, Gf2/3/4/6 szeria simán ment. -
envagyok
veterán
válasz
DarthSun #79881 üzenetére
Én azért szerettem, pedig még a wiki szerint is az egyik legrosszabb operációs rendszer volt: [link]
Pofás volt, dizájnos, gyors, és lehet a problémássága miatt jó kis kihívás vele szórakozniUgyanez igaz a Vista-ra.
Nekem az is már bétaként használva volt.Eszembe is jutott, régen mennyit teszteltem a számítógépemen az újan megjelenő béta operációs rendszereket, biosokat..
Most meg ? Már egy nagyobb windows 10 frissítést is addig halasztok, amíg lehet, a windows 11-et meg végképp nem kérem.Legjobbnak én a windows 7-et gondolom.
Annál stabilabb rendszer windows alapon nincs szerintem. -
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #79869 üzenetére
Nálam is elő van írva a backup, min egy másik fizikai winyóra, ami nincs a gépben állandóan. (volt a nagy adatvesztéskor is, csak túlsűágosan pici volt a backup winyó, így jó ideje már csak tényleg a legleg dolgok voltak rámentve).
De egy BD írós megoldás lehet h nekem is elkéne (és a lemezeket máshol tartani). Csak hát ez megint csak pénz... -
válasz
DarthSun #79864 üzenetére
Igen, hajszállal nyerhetne akár a Tua 1200-on. Ugyanakkor bő fél évvel későbbi, mint az Athlon.
A szomorú az, hogy milyen gyösz mindegyik eredmény. De most jön az, hogy más oprendszerek alatt is tesztelni fogok. Állítólag Win98SE/WinME alatt az Unreal Engine 1-es játékok kicsivel jobban mennek.
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #79862 üzenetére
Nekem eleresztődött a dolog, még 2010 végefelé, és nem is baj, mert egészen 2014 elejéig úgyis esélytelen lett volna. Akkor meg úgyalakult, hogy lett pénzem Core I3 4330-ra is, ami azért gyorsabb és sokkal újabb technológia is volt (2009 Q1 VS 2013 Q3), na meg 10+ év AMD használat után kicsit bennem volt az "oldalváltás" izgalma is, így némi mérlegelés után maradt a 4th gen I3. nem is bántam meg
Nyilván egy X6-os Phenom II esetén másképp döntök, de annak már akkor horror ára volt, a Phenom X4 amúgyis használt lett volna és lassabb, a bulldozeres FX-ekben meg nem hittem, szóval eléggé adta magát a történet.
Itt nyilván az volt a cél, hogy egy adott keretösszegből a lehető leghasználhatóbb napi gépet tudjam összehozni, ami kihajtja a HD4890 1GB OC-s kártyát is (a Phenom 9500, mint az utólagos mérésekből kiderült, még a HD4850-est sem tudta rendesen kihajtani)
(az a szerencsém volt, hogy egy ideig a Phenom 9500 és az I3 párhuzamosan mérhetően elérhetőek voltak számomra, ahogy a HD4850 és 4890OC is, így mindent tudtam mindennel mérni. Anno elég sok grafikon meg teszteredmény is született (amire emlékszem, hogy az I3 még HD4850-el is elverte a HD4890-es + Phenom 9500-at).
Lehet egy nap belefutok az eredményekbe vagy megtalálom, akkor prezentálni fogom őket, de van rá némi esély, hogy a nagy 2015 januári adatveszteségben odalettek(több mint 800GB adatom szállt el eddig tisztázatlan körülmények között, és mindössze kb 100GB-nyiról volt backup, egy másik winyón (a 120-ason), mai napig nem tudom pontosan mi minden veszett oda).
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #79855 üzenetére
Első körben mindet hátra vinni, leköhögni; második körben 3 év letöltendő fejlövés.
A viccet félretéve, nem is rossz amit gondoltál, hogy tiltás az IP/MAC- re, és pénzbeli bünti. A hasznot privatizálnák, a kár meg mindenkié, ez mindenképp közösség elleni bűntett, ráadásul ez első olyan piramis játék, ahol az is ráb*szik, aki nem száll be. -
válasz
DarthSun #79855 üzenetére
Jó Neked! Mondjuk amíg legalább megjönnek a küldemények, kibírható, nem egy ember csomagja viszont el is tűnik, velem szerencsére ilyen még nem történt.
Mértem az új lappal, a szerver Tualatin vs Athlon meccs kiegyenlítettebbé vált így, hogy SD RAM-os mindegyik rendszer. Most figyeltem arra is, hogy a célkereszt magassága se térjen el nagyon.
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #79824 üzenetére
Na ne ... ez a VGA tavaly november legelején 60 ezerbe sem volt!
Hát így tényleg kb soha nem lesz VGA-m(mostanában gyanúsan sok régi játékot tolok, The Saboteur, Worms Armagedon, C&C Generals, Black Flag, Blur, Farcry 2)
Egyrészt rohadjon meg az összes bányász, másrészt a ft árfolyama is tud most ilyen sokkoló árakat előállítani. Ezt már az osztrák fizetésemből (már ha most lenne) sem venném meg... -
Bile Demon
őstag
válasz
DarthSun #79829 üzenetére
Annyira én se vagyok benne az ECC témában. Annyit tudok róla, hogy a ChipKill ECC jobb, mint a sima, mert több chip közt szórja szét a paritás infót, vagyis más fajta hibajavító kódot használ, így több bit hibát is tud javítani.
Nyáron a 10C/20T Xeonnál jött elő, DDR4 REG ECC RAM-ot sikerült hozzá szerválni. Bekapcsoltam a BIOS-ban az ECC-t és semmi hatása, nem lett aktív. Jókis kínai lap kb. egy regisztert kellene beállítani, de arra is lusták voltak.
Most szerváltam egy AM3 lapot a Phenom II-höz, abban mint kiderült 72 bites ECC RAM-ok voltak.
A Phenom II memóriavezérlője is tudja kezelni a 72 bites RAM-ot. BIOS-ban ott vannak az ECC beállítások. RAM-ra / L2 / L3 cache-re testreszabható, hogy mi legyen aktív.Gondoltam kipróbálom.
1. csak 1333MHz-ig (hivatalos órajele a memvezérlőnek) aktív a sima ECC. 1600MHz-n már nem.
2. a ChipKill ECC-t hiába engedélyezem, továbbra se lesz aktív. Nem tudom, miért
3. ami furcsa, hogy nem veszek észre lassulást, igaz csak az alap ECC aktív, a scrubbing funkciókat nem engedélyeztem. (Háttérben hibát keres / javít, nem csak aktív hozzáféréskor.)Mindegy, nem lényeg.
-
jokeph
nagyúr
válasz
DarthSun #79829 üzenetére
Brutál elszálltak a VGA árak.
Viszont, mivel én régen készült játékkal nyomom (SC2 - 2010 első kiadás, DX9), a Gigabyte 9600GT 512 MB GDDR3 256bit VGA-val már értelmesen tudom nyomni 1680*1050-ben, vegyes low/medium grafikával - 40/60FPS megvan (konfig: Asrock Z170 OC Formula + i5-7600k 3,8@4,5 GHZ + 2*16 GB G.skill 3200CL16 Aegis), az Asus EAH 6850 1 GB GDDR5 256 bit VGA-val pedig már tisztán high grafikával is jól megy - 50-100 FPS, W10x64 PRO alatt.
GT 710/730 is megfelelhet nekem, csak tudjak jó áron beszerezni, erőben a 9600GT és a HD 4870 között vannak valahol.
Ez így abszolút gazdaságos beruházás volt nekem, a 2 VGA megvolt 15k-ból postával.Retro tesztek:
Szerettem volna megkínálni a HD6850-et 2000/2001SE-vel is megkínálni, de nem hajlandók feltelepülni/lefutni W10 alatt... így csak az UMARK2004 és a 3DMark 2003/05/06 -ot futtattam le. -
Bile Demon
őstag
válasz
DarthSun #79824 üzenetére
Jó döntés, bár nem tudom mi.
Gondolom Grafikus kártya.Én: valami olcsó VGA-t keresek office gépbe 2D only.
Kisker: Geforce GT730. Ez a legolcsóbb. 31 ezer.
Én: ... lefagytam ...
Utoljára a 970 rendeshűtős OC-t adtam el akörül.A bulldozer mellé tettem egy Geforce GT710-et, ami tavaly ősszel talán 3e Ft volt HA-n, de grátisz kaptam a Sandy mellé.
Konkrétan EZ: [link]Phenom II-t bebrüggyentettem. Nem bírtam karácsonyig várni.
(Najó a lapot kellett tesztelni, végigdugtam rajta majdnem minden slotot és csatlakozót, kivéve a firewire.)
Jó cucc. Tetszik.
Idle 38W, Aida64 stabteszt 140W. Sokkal rosszabbra számítottam. A csupasz VRM se melegszik el (csak 4GHz fölött gondolom, de az nem izgat). A 9cm kistorony hűtő is elég.
Problémamentes stabil. Még ki kell tapasztalni melyik RAM beállítás a jó.
1066-os mezítlábas RAM-ok, de jobb időzítéssel mennek 1600-on 1.5V-al, mint a hűtőbordás Patriotok az FX-ben... (azoknak tényleg kell az 1.6-1.65V a CL 9-hez).
Nem hittem volna, hogy az első műköő ECC-s rendszerem a Phenom lesz.
A 4 bites ChipKill ECC-hez mi kell még? BIOS-ban engedélyeztem azt is, de nem aktív.Bulldozer is kezd összeállni.
Egy bitfenix Nova White házba fog költözni. (ez volt a legolcsóbb fehér ház és még optikát is lehet bele pakolni). A szellőzés még érdekes lesz vagyis inkább hangos, de elvileg 4 ventit tud szabályzni a lap.Miután lecseréltem a 8800GT-t. Instant 40W csökkent az idle.
Szintén 38W lett!
A load még mindig sok. Optimalizálás folyamatban. 200W-al, 1.275V undervolt, all core 3.6GHz ami arany középútnak tűnik. -
-
válasz
DarthSun #79806 üzenetére
Tiny7-est próbáltam hát megáll az egész a telepítő logójánál. Shift F10 kézzel setup.exe meg csak pörög. Csak hddről tudok bootolni, nincs cd-m, meg usb-ről sek bootol valamiért szóval hddről kéne felraknom, de nem emlékszem hogyan kellett xp-vel. (Gondolom ott a bootsect /nt60 nem játszik)
Tehát xp kell nekem valahogy cd és usb nélkül.
Szóval hogy telepítek hddről ugyan arra a hddre xp-t?
Formázzam valami freedossal /s fat32? Másoljam fel az iso belét. Aztán setup.exe a freedosban?
Vagy nincs fent valami előtelepített xp hdd image valahol sima ide módos? (Nem lesz ahci, maradok sima sata hddnél, nem ssdzek) -
-
jokeph
nagyúr
válasz
DarthSun #79699 üzenetére
Ki tudja.
Tervezem további pci-e VGA-k beszerzését, amíg még "normál" áron kaphatóak (9600GT/HD4850 és felfelé).Lassan kész az X600-as tesztcsokor, már csak a low ramos 06 teszt van vissza.
Update X600 Radeon:Készek a tesztek lassú/gyors ramokkal, első konklúzió:
Egyedül 3DMark99MAX alatt dobott a jobb ram +2000 pontot, az összes többi tesztben - beleértve az UT2004DEMO-t is - minimális eltérés/szögre ugyanaz jött ki.
Azaz ennél gyengébb VGA-val sanszosan nem sokat számít a ram sebessége/időzítése.
#79700frescho:
Nálam is van pár hasonszőrű jószág. -
Bile Demon
őstag
válasz
DarthSun #79692 üzenetére
Alapon végülis jól elvan. Most semmi rosszat nem látok. Jól hűthető a CPU.
3100-3400 közt ugrál 8 szálas terheléssel. Ami normális, így gazdálkodik a TDP kerettel.
2 szálassal 4GHz-ig elboostol.
Annyit változtattam, hogy elemeltem a lapot, hogy hátulját is érje a szabad levegő, megfújva nincsen. A VRM most is forró, de nem throttlingol. VRM közepe 80 fok, széle 70 fok infrás hőmérővel. nézve. Múltkor papírdobozon volt. Sokat számít.
-
Bile Demon
őstag
válasz
DarthSun #79663 üzenetére
Ha már hálózatkezelés.
Most, hogy kezd összeállni az Athlonos rendszer a TI4200-al, abba a problémába futottam, hogy ezen még csak USB 1.x van, abból is csak 1 szabad az egér mellett. Tehát 1MB/s.Gondoltam egyet és tettem bele hálókártyát. RTL8139 chipes 1998-ból.Accton Technology Corp. MAC-e van, jelentsen is bármit. Vastag fényes hátlap gravírozott feliratok 3db státusz LED, aranyozott csatlakozók. Felismerte alapból, de mégse kapott IP címet a routertől. Aztán valami másik driverrel, se, pedig villogtak a LED-ek és a routeren is, de Wireshark-al nézve csak kimenő adatcsomagok voltak, semmit nem vett.
Végülis egy másik slotban elindult, kapott IP-t és lehet pingelni.File megosztás már régen is ment. XP-98 és Win7-XP közt is. Most viszont Win 10 lenne a másik oldal.
Valamikor tavaly már valahogy legacy protokollok manuális hozzáadásával részben működött is a megosztás.Most viszont mellőzném ezeket az SMB 1.0 meg a többit.
Keresek valami third party TCP/IP-s file transfer megoldást.
Egyszerű, fapados. 1db mappát elég lenne megosztani, elérni, amikor fut a kliens/szerver.
Ami kizárt: felhő, onedrive, gdrive. Az fontos, hogy a hálózati infrastruktúra és az adatok a lakáson belül maradjanak. -
zoltanz
nagyúr
válasz
DarthSun #79464 üzenetére
"Win98EE#2- vel küzdök most a Live DOSDrivers- el, szól de nem stabil. AMD mellett evvel más gépben is gond volt. Nekiállok keresni egy PCI hangkarit, melynek van DOS supportja".
Hát igen ez a Win nem egyenlő a győzelemmel.
Hardveres Midi nálam is etalon, szoftveres megoldások nem elég részletesek, hang is mosott. -
válasz
DarthSun #79617 üzenetére
Igen, plusz hátulján is van borda, oda sem tudták rakni azt az egy kondit.
Nemrég szereltem egy Gaiward phantom GTX770-est. Na annál meg a borda alatt vannak ventik kiszedhető sínekben. Nekem rohadtul tetszik, halk is pedig gtx680 gpu van nagyobb órajelen hajtva és zabál rendesen. [link] Az egész kártyán belül is van egy plate, hátul nincs.
-
-
-
válasz
DarthSun #79531 üzenetére
Jövök ismét a Win98- at dícsérni. DualAudio+Dualvideo ok, perfekt, műkszik. Most 2 monitort használtam(bevetettem a 19"- os HP- t is), hogy ne kelljen átdugdozni a videokábelt. Kevés a hely a próbapadnál de megoldottam.
Ugyanez képmentésben, a prtscr az alap és a kiterjesztett képernyőt egyben menti. TCommadert középre húztam, így fele itt, fele ott, hogy jobban látszódjon dualvideo support.
-
válasz
DarthSun #79521 üzenetére
Valamiért úgy gondolom ha a biosban megvan a 133 mint lehetőség azért kellene mennie. (Van még 103,112 is azok mennek) Nálam most pont nincs olyan proci ami biztosan vinné, azaz nem tudom hogy a 266-os klamath menne-e mondjuk 2x133-on a 4x66 helyett. Tua proci meg nem megy ebben a lapban.(1000A celeron nem megy) Coppereket meg nem tudom hova raktam.
-
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #79503 üzenetére
Huh, az külön jó, ha ingyen jön egy lap
Igen, akkor megvan az irány.
Nekem anno a Phenom 9500-as konfigom volt ilyen, hogy miután a CPU, és a VGA adott volt, így aköré építettem gépet (emiatt sajna a DDR2 is adott volt, bár akkoriban a DDR3 még nagyon drága volt, így akkor ezt áldásnak fogtam fel inkább)
Xeonos 2011v3 nekem is benne volt a pakliban, de eldöntöttem h inkább modern rendszert szeretnék, mert féltem, hogy az időtállásnak nagyon be fog tenni, ha nem tud valamilyen utasításkészletet vagy ilyesmi. Na erre most használhatok Win10-etha tetszik ha nem. (nem tetszik)
A dupla fizu kéthónapig meg nagyon jó
Nekem sajnos az, hogy most mégsem mentünk Ausztriába, nagyon beba$zott
ugyanis az abból jövő pénz egy részét - kivételesen, amúgy nem szoktam ilyet - fejben már el is költöttem, többek között elmélkedtem egy új tápon, biztosan egy új minimum 4 de inkább 8GB-os VGA-n, és úgy voltam vele, ha belefér a büdzsébe, akkor némi folyékony nitrogénre is áldozok, amit egyértelműen a retro projectek kaptak volna meg. (ezt akkor terveztem ha tényleg úgy marad, hogy belefér, de ott volt a lehetőség, mivel a tavalyinál több pénzért mentem volna vissza, ami kellemes meglepi volt).
Akkor 2022-ben még több tartalommal látsz el minket? -
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #79494 üzenetére
Eredetileg én is RyZen5 1600AF-ben gondolkodtam tavaly ilyenkor, de egyrészt végül több pénzem lett gépre mint terveztem (80 ezer helyett 130 ezer), másrészt, pont amikor venni akartam, gyakorlatilag elérhetetlen volt. Egyszerűen nem lehetett kapni sehol sem.
Sokáig gondolkodtam a 3600X-en, a 10-essel olcsóbb lap és a tuning nagyon csábított, de a proci olykor 28-30 ezerrel is drágább volt mint a 10400F, plusz akkor még custom hűtő mellé, 40 körüli volt akkor(!) a valós árkülönbség a kettő között, ami magával hozta volna azt, hogy ugrik a 4TB-os HDD vagyis akkor 2TB-on (ami rádásul majdnem tele is volt) lettem volna az új géppel, ami annyira nem tetszett. (SSD fixen 480GB az ugye maradt az előző gépből). -
jokeph
nagyúr
válasz
DarthSun #79491 üzenetére
Rosszul írtam, így helyes: 1usmus.
Igazából ez Zen2-höz készült, azaz az R 3/5/7/9 3xxx sorozathoz, nem tudom volna e érdemi haszna az előző gen.-el is.Asus M5A97 EVO R2.0: az egyik legjobb 970-es lap FX-hez.
Nálam ez lesz az FX project alapja: MSI 970A Gaming Pro Carbon.
Retro project:
Látva a DFI NF4-ben a 2*512MB CL2-2-2-5 Corsair ramkit áldásos hatását, újra fogom mérni az AGP-s VGA-kat is a DFI NF3-ban, a legerősebbek legalábbis, mérek pár gyengébbel is, ha azoknál is jelentős difit tapasztalok, akkor az összessel újramérek, mindeképpen érdekes lesz. -
válasz
DarthSun #79469 üzenetére
Belepakoltam a Yamahát. Ez stabil a kis DOS- os driverével. Hangminősége nagyon messze van a Live- tól, de legalább szól és stabil, valamint a működéséhez nem szükséges az EMS driver.
Persze a Live is benne maradt, Win98 alatt megy is mindkettő, ott tudtam közvetlenül hasonlítani a hangjukat, és így szimultánban, nagyon nagy a különbség a Live javára.
Érdekes hogy a DOSDrivers- el mindíg gond van AMD esetén, Intel mellett meg problémamentes.
Mindegy, így már teljes a gép DOS alatt is, tehát a Win98EE#2 konfig védjegyem teljes jogerőre emelkedett -
Bile Demon
őstag
válasz
DarthSun #79471 üzenetére
Értem. FX-nél akkor mellőzni fogom. Inkább vigyázok a lapra.
Mondjuk az egész FX téma kimaradt nekem, most is csak úgy jött képbe, hogy a Phenom II X4-hez kerestem lapot, ami nem fogja vissza és vállalható a VRM-je, és benne volt egy FX.
Haswell-nél a VRM-ek bekerültek a prociba. Mármint, amik a Vcore, Vnb, Vcache stb.-t állítják elő.
Najó van egy külső VRM is, kb. 1.75V-ra állítottam. Az nem nagyon ugrál, elvileg ott is van serial VID protokol, de a gyakorlatban, mindig ugyanazt kéri (vagy a BIOS gyárilag ilyenre van hekkelve).
Szerintem az LLC, amit nem szabad túlzásba vinni. Pulzáló terhelésnél az csinál túllövést (fesz. tüskék). -
Bile Demon
őstag
válasz
DarthSun #79468 üzenetére
212MHz: Neked volt 212MHz-re belőve a busz. Gondolom nem a 4040MHz CPU érdekében, hanem a RAM órajelet így akartad növelni 2GHz-re?
Tetszik az FX termikus konstrukciója, ahogy lekezeli a sok wattot és AVX-es P95-öt! (rendes forrasztott kupak).
Auto fesz: adaptívat akartam írni. Az auto szétfeszelést én se szeretem/szeretném. Azt mindig ellenőrzöm és megmérem a lapon, mi merre mennyi... és szükség esetén fixálom.
A 4790K-nál Auto-n van a szorzó max. 45x all core, adaptív core fesz. Adaptív NB freki és fesz. 4db RAM-al 2400MHz-n. (1.5V RAM fesz.)
Kitesztelni művészet, de remekül szuperál. Egyenként teszteltem minden szorzó lépcsőt stabilitásra.
Nem extrém OC, hanem undervolt és overclock van egyszerre 7/24-re.VRM bírja az ugrálást. Gyárilag arra van tervezve.
( Én már tippelni se tudnék, hány kör Prime95-ön van már túl...)
Így van belőve 2015 óta, és nem kell presetelni... Annyit fogyaszt mindig, amennyit dolgozik is. Legtöbbször 800MHz-n ketyeg.
Ha valami nagyon használja a procit így:
Böngészés, tecső stb.:
A Ryzenhez is hasonló (gyári alap) beállítást ajánlok neked. Azon javítani nem sokat lehet már...
-
Bile Demon
őstag
válasz
DarthSun #79464 üzenetére
Yamaha-hoz is van sokfele driver doshoz, kulonfele chipsetekhez mas-mas ami jo!
Miert jo a 212MHz busz? Memoria finomhangolas?
En szeretem az automata szorzot es feszt, ezt is ugy lottem be:
A piros CPB a turbo, amit letiltottam?
Miert kell tiltani? Akkor a 4000MHz-hez adna hozza a + turbo 700-900MHz-t, amit nyilvan nem birna? Nagyjabol jo igy? -
-
Bile Demon
őstag
válasz
DarthSun #79462 üzenetére
Akkor jól sejtettem...
Begyűjtöttem egy Noname TI4200 példányt (gyártó azonosító: 0000:0000). Mennie kéne, de nem indul, csak AGP 8x lapban... Ott viszont hasít.Majd nézek valami márkásabb TI4200-at a KT133A mellé.
A megboldogult Siluro és az Albatron mentek benne rendesen. (igaz, mindkettő csak AGP 4X-es).
Iilletve alkalomadtán még kipróbálom ezt másik AGP 2x/4x lapban.Más:
Végigpróbáltam egy rakás SDRAM-ot az EPoX 8KTA3-ban.
Minden RAM slot jó. Eddig is ment 1db 256MB-s modul bármelyikben. 2db-al meg csak minden második indításnál indult, akárhol voltak.A 3. 4. slot az érdekes, mert abban csak 2db 128MB-s lehet egyszerre.64MB és 256MB nem fér meg. (ugyanaz a bank mindkét slot), de ez a manualban is jelölve van.
Szóval indul rendesen 2db, 3db és 4db RAM-al is, de akárhogy hozom ki az 512MB-t, akkor csak minden második resetgomb nyomásra indul.
Berendeltem egy 512MB-s CL2 tesztelt SDRAM modult. Ha tippelnem kéne, azzal is csak páros lábbal fog felkelni.Más:
Beindult a Bulldózer.
A RAM kezelés itt is érdekes.
BIOS-ban 1600MHz XMP profil van betöltve, ki is írja, hogy 1600MHz-n jár. A Memtest86 mégis 1469MHz-t ír a RAM-ra.
Ez is csak ilyen dinamius szorzó váltás miatti anomálisa? (Speedstep AMD-s megfelelője?) -
KROK640
nagyúr
-
Bile Demon
őstag
válasz
DarthSun #79420 üzenetére
A TI4200-am TSSOP RAM-os.
Tapasztalat szerint a Prime95 hozza ki leghamarabb a RAM bizonytalanságát.
Ennél a konfignál a Memtet86 sohe 1 bit hibát nem jelzett, pedig annyira nem ment DCH-ban a RAM, hogy kb. 4x omlott össze miatta az XP. Mindig akkor, amikor a 2. RAM-ot is beraktam és visszatettem AUTO-ra az időzítést. A Prime95 az 5 percen belül rendszeresen kiszállt kerekítési hibával. Mármint, akkor, ha egyáltalán addig eljutott, mert leginkább kapásból nem indult el az XP (és utána már 1db RAM-al sem, mert előtte bootolás helyett hazavágta a filerendszert.) XP boot előtt a memtest 86 nem jelzett hibát.
Szóval elég frusztráló volt, amíg nem tudtam, hogy RAM hiba. Cseréltem már optikát, HDD-t, PATA kábelt, nem értettem, miért van ilyen gyors adatvesztés. Sokszor. Mondom min. 4x öszeomlott így az XP.Egyébként megy már a 400MHZ DCH is!
(Sőt 440-en is ment a 400MHz RAM gyári időzítéseivel. Próba idejére.)
A dolog szépséghibája, hogy a legjobb eredményt a tegnapelőtti 183/366MHz beállítás adja.Eddig minden alapfesz és AUTO időzítés volt.
De ezek a RAM-ok CL3-asak az Adata meg CL 2.5 volt.Most elkezdtem lefaragni a CL3 ról CL2.5-re. Egyelőre stabilnak tűnik.
Ezekről van szó:
Régebben, még az IC7 mellé vettem 3 készletet, de az IC7 nem szerette, nem volt stabil benne 1 pár se a 3 ból alap időzítésekkel se.
Egy párat tettem a 3200+ Barton mellé NF7-S-be. A másik két pár szabadon volt, de azóta nem használtam még semmire, mert emlékztem, hogy CL3 és, hogy az IC7 kiköpte.Athlon64 mellett viszont jónak tűnnek. Nem hittem bennük, hogy a 3 másik RAM pár (Adata, Kingmax, Infineon) után ezek lesznek a jók...
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #79388 üzenetére
Küld el a sorozatszámát inkább. Ugyanis a CPU-Z ezt lehet, hogy szarul ismeri fel.
Azt írja "Toledo" csakhogy az amennyire tudom mind 1MB cache-es, a tied, meg 512-es szerinte. Ráadásul konkrétan 3800+-os Toledora nem is emlékszem, csak 3700+-ra...(elvileg jó az elképzelésed, de nem mindig működik. Én most pl a gyártási időből fogom majd megmondani, hogy melyik lesz)
-
Bile Demon
őstag
válasz
DarthSun #79389 üzenetére
Adata-val teszteltem 4 féle RAM osztást.
DCH-ban a 2:1 kivételével mind stabilnak tűnik.
Értelemszerűen az 5:4 a leggyorsabb, ami 200-as FSB-nél 366/183MHz-t eredményez.A RAM órajelek érdekesen jönnek ki... Edig azt hittem, hogy az FSB az alap.
pl:
200 * 2 / 1 = 400MHz
200 * 5 / 4 = 250MHz
200 * 3 / 2 = 300MHzDe tökre nem.
Mert végülis a CPU osztó duplája (nálam 22) az alap és azt változtatja meg a tört osztás:
1:1 esetén: int (22 * 1 / 1) = 22
3:2 esetén int (22 * 2 / 3) = 14
5:4 esetén int (22 * 4 / 5) = 17 de ehelyett 12 a leosztás
Úgyhogy nem teljesen világos.Hatása az van a sebességre.
Miért a 9800 PRO? TI4200-al indult az újratelepítés, mert ugye RAM-ot akartam tesztelni. Kevésbé szól bele a dolgokba nem melegszik, nem zúg nagyon.Ez a TI4200 is meghalt. R.I.P.
Csak úgy XP telepítés után, még a beépített driverrrel képhibák jelentek meg a 2D desktopon. Restart és a POST képernyőn is színes random karakterek jelentek meg.
Azt vártam tőle, hogy örök élet + 1 nap, ezzel a hűtéssel. (Zalman. max. rpm.) 40 fokot nem érte el... Deformálva se volt, mindig finoman bántam vele. Rózsaszín antisztatikus zacsiban tartottam. -
Bile Demon
őstag
válasz
DarthSun #79384 üzenetére
Én a 2x 1MB cache méret miatt választottam ezt a fajta 4400+ -t. Egyébként fogalmam sincs mennyit számít. Csak ismerkedni akartam az S939 platformmal.
Teljesen kimaradt.KROK640 meg nem semmi, hogy vágja, hogy melyik modell/stepping mit megy.
Próbálok még valamit kezdeni a DCH-val. Más RAM, más beállítás, hátha. Az ADATA és a Kingmax nem megy alap 400MHz-n DCH.
2:1 (400/200MHz) DCH lenne alapból, amit tudnia kell, nem?
1:1 (200/200MHz) DCH-nak nem látom értelmét... Akor már inkább 400/200 SCH.Az ilyen 5:4 , 4:3 , 3:2 DCH talán hoz valamit a konyhára az 1:1-hez képest - feltéve, hogy stabil lenne.
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #79382 üzenetére
"X2. 4400- asra pedig azt gondolná az ember hogy többet bír"
Hát nem. Nem tudom miért, de ezeknek az Athlon 64 X2-eseknek (főleg amelyiknek nagyobb cache volt) meg a korai Phenom 1-eseknek, valami bajuk van 2600-2700 körül mert szinte mind elhullik itt, mindegy, hogy 2100, 2200, vagy akár 2400 az alapórjalek. Persze vannak kivételek, de tapasztalatom szerint eléggé ritkák. Csak az F3-asok voltak képesek elhagyni ezt a 2600-2700 körüli órajel tartományt. (később ugye készültek is olyan CPU-k aminek már az alapórajelük is magasabb volt mint 2600MHZ, Windsor F3-ak között a csúcs a Athlon 64 X2 6400+ (F3) Black Edition volt, bár ez igencsak kései 2007 augusztusi megjelenés volt, szermben a tárgyalt F2-esek 2006 májusi megjelenésétől.Egy szónak is százhuszonnyolc a vége teljesen reális, hogy 2600-ig megy az a 4400+...
-
Bile Demon
őstag
válasz
DarthSun #79379 üzenetére
Pont azt akartam megnézni, mennyit is jelent a dual ch. Visszatettem a 2. RAM-ot. XP bebootolt. Újraindítottam és nem indult...
A hiba: bootoláskor kapásból "c:windows\system\config\system" corrupted.Tegnap telepített friss XP volt. 1 RAM-al telepítve. Nem volt vele gond. Benchmarkok lefutottak egyhuzamban. P95 se állt le hibával. Én léptem ki, amikor meguntam.
CD-ről indítva a "reparálás" nem futott le. Csak a teljes újratelepítés játszik.
3x vagy 4x történt meg.Az X800XT PE bika cucc...
Amikor 2004-ben megvettem, a 9800 PRO-ra szó szerint kb. ráduplázott FPS-ben, pedig az se volt gyenge.A P4 3.0GHz -> 3.4-re OC-val 1:1 lekövette még a 3DMark2001 pontszám az órajeleket. 20000 pontot épp csak átléptem vele a 3.4-es P4-ben. Mondjuk azóta már alapból 3.4-es P4 CPU van mellette OC nélkül. (abból a konfigból vettem kölcsön a kártyát).
Meg fogom nézni tesz idejére single ch és / vagy visszaosztott RAM-al is kis OC-vel az Athlon64-et, szerintem fog hozni még pontszámot.
Egyébként már puhatolóztam, mit bír a CPU FSB-ben és órajelben...
Úgyhogy alaphoz képest 10-20% órajel van a CPU-ban.1000-es HT clockkal a 220-as FSB még jónak tűnt (eredő 1100HT és 440MHz RAM dual ch) memtest stabil volt.
250 FSB dual ch 500MHz még memtest stabil.
250 FSB fölött visszaosztottan felére a RAM-ot.
290 FSB x 8 szorzó 1:1 RAM leosztással is memtest stabil.
300 FSB már nem ok. BIOS képernyő is random karakter hibás.
CPU kb. 2.6GHz-ig bírja vagy még addig se, mert 2.7-en már épp csak POST-ol, de már nem indul a memtest.
250x10.5 még memtest stabil volt. Szintén dual ch. De a HT már 600-ra vissza kellett venni.
TI4200-al mindez. AGP/PCI 66/33-ra volt fixálva.
VGA csere: X800XT PE-vel meg fekete kép... no post.
Szóval az is belejátszhat a dual ch nem működésbe. Lásd Win98 benchmarkok problémamentesen mentek a TI4200-al és 2x512MB RAM-al.
-
Bile Demon
őstag
válasz
DarthSun #79352 üzenetére
Ezzel a ... összeállítással már lehet W98EE minősítésre nevezni?
HÁZ: 0,3m2-es kupac
TÁP: Power Man 350W 12V/18A 5V/30A
LAP: Asus A8V deluxe-WiFi
CPU: Athlon 64 X2 4400+ @ stock + OEM cooler @ max. rpm.
RAM: 1024MB Adata DDR 500 Dual CH
VGA: Albatron TI4200 Turbo 64MB
SSD (W98): Kingston 120GB SandForce MLC
HDD (XP): 160GB Seagate Barracuda 7200.7
ODD: LG DWD-RW
Hang: Aopen Yamaha YMF744BSajnos se az X800XT Platinum Edition, se a 9800PRO nem ment 3D-ben. A Geforce 4 meg egyből.
Eszközök:
Nem tudom miért ír Windows ME-t. Nem tettem fel semmi hekket. Alap Win98 SE.
Hang cuccok (elég jól szól, tiszta, dinamikus és hangos fülesen):
3D Markok:
Hangkártya:
DOS:
Van hang Doom is zenél és lövéshang is van. Szerintem jobban szól, mint az SB16-al.
SSD DOS-ban:
(Középen rosszul írja ki, nem fér ki a nagyságrend.jobb oldalt látszik a pár mp-es adatmennyiség)
-
Bile Demon
őstag
válasz
DarthSun #79349 üzenetére
Most sikerült bootolható W98 CD-t írni.
Win10 jobb klikk "Burn disk image".
Az ISO a lényeg, hogy az jó legyen. (Virtualboxban teszteltem.)Igen, indítani W98 CD-t CD-ROM supporttal. Átmásolni a C:-re a WIN98 könyvtárat és onnan telepíteni.
Fent van a 98 és indul (Athlon 64-en).Most jön a neheze:
-chipset (egér nélkül)
-USB egér support
-pendrive support
-VGA driver
...Ha már egyszer W98 EE, akkor nem csalok PS/2 egérrel.
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #79342 üzenetére
Persze, ahogy a gépek fejlődtek, egyre több mindent lehetett csinálni CD írás közben, eleinte csak egyszerűbb dolgokat, aztán emlékszem mikor már Quake 3-azni is tudtam CD írás közben (ahhoz mondjuk már az 1700-as Celeronom és a combo driveom volt). Ráadásul idővel a meghajtók is különféle technológiákkal védték a buffer underrun-t, miközben egyre gyorsult az írás, szóval egy idő után már nem volt olyan "nagy dolog" az egész.
Az első CDimet még 40 perc alatt írta meg a gép és közben hozzá sem szabadott érni, meg mindent is ki és lekapcsolni, a végén meg már pár perc alatt megvoltak, úgy, hogy közben simán játszhatott is az ember.
-
jokeph
nagyúr
válasz
DarthSun #79336 üzenetére
Lesz-lesz.
Ez a 9600GT egy igazi csemege.
Kár, hogy nem volt meg már előbb, akkor ezzel nyomtam volna le a tesztköröket az E6700+Giga P35C párossal is.Az Athlon 64 3500+ és a Pentium Dual-Core E5200 esetén mérésnél nem kellett visszacsípjek a Shader CLK-ból 100 MHZ-et, az X2 4400+-nál lefutott kis képi hibával, az i5-7600k esetében már hajajj, mert jöttek csúnyán a random képi hibák mindenféle alakú oda nemillő háromszögek képében és játéknál is nem csak tesztnél.
Mondjuk, az E5200-nál ugye csak pci-e 1.1 van 4 sávval, ez tuti viszafogja már a 9600GT-t.Lássuk tehát a difit (kihajcsaaa-e):
#79339DarthSun: az benne a legjobb, hogy van hozzá XP driver és akár W10x64 is.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Ingatlanos topic!
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Cisco vizsgák (CCNA, CCNP, CCIE)
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Tálaljuk a februári hardverlevest
- Beszántaná a marketingért felelős részlegét az Intel
- Kecskemét és környéke adok-veszek-beszélgetek
- vrob: Az IBM PC és a játékok a 80-as években
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A70/Samsung Galaxy A71/Samsung Galaxy A72
- Apple iPhone SE 2020 64GB, Yettel függő, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 14 Pro Max / 256 GB / 88% akkumulátor / 1év Garanciával / Gyári Független
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged