- Milyen okostelefont vegyek?
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- iPhone topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Telekom mobilszolgáltatások
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
alvaro
senior tag
Az én ECS K7S5A lapom a Palomino korszakban ment, akkor még maga a platform nem volt budget.
Egyébként használtam SD és DDR memóriával is, persze nem egyszerre
Alapból a stabilitására semmi panaszom nem volt, sőt igazából a teljesítményére se (bár gondolom nagyon bukna egy későbbi NF2 alapú rendszer ellen).
Az is kibírt sok mindent, tuningot moddolt BIOS alól, szivárgó vízhűtést (hajszárítóval párologtattam el a CPU foglalatban álló vizet), zárlatos házibarkács S/PDIF összeköttetést, aztán évekkel később halt meg öcsém gépében. Rendesen púpos kondikkal került elő, kellő akarattal talán menthető is lett volna.
-
RexMaximus
senior tag
Ez is retro
Amikor elosszor nethez jutottam ket dolgotnyomtan orverzesig (azaz kerestem) Egyik a sport volt (okolvivas stb) masik meg a hardverek. Keresok se ugy mukodtek mint most, a hw-k csomagolasarol neztem a hw-s portalok cimet es potyogtem be. Milyen brutal sok cucc volt fent akkori fejjel es nem ugy mint ma, celiranyosan fogyasztottam, hanem atnyaltam pl az oldal legtobb cikket
. Tok mashogy neteztunk.
(#54159) DarthSun
Mar nincs meg az oldala. Kb 10 eve nyugdijba ment es zarta a boltot is. En a forumat szerettem, mig be nem indult a hwsw - ph vonal. Osszes cikket is kitette amikor a kivalt Guru csapat (Gamer) ujsaga megszunt.
oldman.ini.hu volt amugy ami atiranyult egy elofizetes melle jaro webes tarhelyre
A cikek meg elerhetoek itt - [link]
-
iday
aktív tag
-
Bile Demon
őstag
Ez AT-s TÁP volt, az oldalán kapcsoló, még a 90-es években, de már akkor is öreg cucc volt. A nem indulást úgy kell érteni, hogy bekapcsoltam és a saját védelme egyből lelőtte. Talán azért, mert terheletlenül az 5V-on akkora feszültség jelent meg, hogy túlfeszültségnek érzékelte. Aztán áramtalanítani kellett, várni és terheléssel együtt már elindult.
Akkoriban rá volt írva a tápokra a minimális terhelés is. Emlékszem később is meg volt adva, de akkor már tapasztalat szerint gond nélkül indultak terhelés nélkül. A minimális terhelő áramok már nem az elinduláshoz, hanem ahhoz kellenek, hogy teljesítse az ATX specifikációt. +/-5% a feszültségre.
-
r0b3r
senior tag
Nem is mertem szerencsére. Javítható lehet még? Érdemes vele foglalkozni?
Most nézem csak a képeden, hogy állítható asztalod van. Ezt az üléspozícióhoz lehet csak állítani, vagy magasabbra, álló pozícióhoz is? Nagyon nézegetem, hogy ha végre beköltözik a pc sarkom a végleges helyére, akkor veszek oda egy olyan Ikeás számítógép asztalt, ami tekerős, emelhető és állva is lehet előtte dolgozni. Napi 8 óra gép előtt ücsörgés után legalább otthon ne kelljen.
-
DosNavigátor
.Jó az így végülis, bár szebb lenne ha egyszintben lennének. Attól is függ hogy a betekintési szög/fejtartás Neked hogy kényelmesebb.
A LG képe, tapasztalat, egyenletes, bevilágítás van-e? Az enyém pld jó, csak a monitor/TV topikokban horrorokat írogatnak, azért kérdem hogy Nálad bevált-e? -
Ebből a típusból nekem is van, soros/golyós össz olyan 6-7db tartalék. Viszont megijedtem mert az egyik ps2 (SpeedLink) tönkrement, így megnéztem az egyik kedvenc boltom kínálatát, 3 féle van, rendeltem mindegyikből egyet. A ps2 csatival rendelkező gépekhez is kell a tartalék, nemtom meddig fogják gyártani.
Valamint elfekvő retro kellék, 2féle, vadiúj, készletkisöprés, floppy csatis Y táp, audio kábel, fillérekért, 2x rendeltem, ez a 2. 5-5db :
-
RexMaximus
senior tag
Az valoszinuleg az lesz, azaz inwin. Akkorban nem volt ritka, hogy modositottak egy picit az elolapokon. Lasd az AT hazakat pl. De ehhez hasonloval volt akkoriban dolgom, csak a tobb variacio bizonytalanit el abban, hogy pontossan melyikhez
A linkelt, sarga-kekk fenyekkel megvilagitott kepen szereplo haziko is csak par dologban ter el az enyemtol de az alap ugyanaz a sablon.
A regi kommentemben levonel meg az az erdekes, hogy a haz "vas" resze ugyanaz. Elolapja is jo minosegu, ezert tippelek arra, hogy talan valami komolyabb darab lehetett.
Mindegy, nagyon popec kis korbalei konfig alapok lesznek
(#54007) frescho
En is
. Ez is mutatja, hogy azert sok emberben hagytak nyomott a regebbi korszakok, vagy mondjuk a '90-es evek. Nem vagyunk egyedul
-
6x86 L-em vol és meglepően jól tuningolható volt. Lehet mert IBM mgának leválogatott néven adta vagy csak belenyúltam. 2x 66 helyett ment 2x75-ön. 2x83-hoz már rendesen feszelni és hűteni kellett, de igencsak szedte a lábát. Már quake-ben is majdnem felért a 150MHz-es Pentiumhoz, pedig annál sokkal olcsóbb volt. Ha meg nem FPU intenzív volt, akkor száguldott. A K6, majd a tuningos 166-os MMX persze földbe döngölte, de valami 10k körül vettem kéz alól.
300A után maradtam Intel vonalon. Még 1GHz-es Coppermine is volt benne. Aztán jött a Tualatin, de az már sógorom gépében ment évekig én meg ugrottam egy 2000 PR-es Thortonra. Persze jól megmoddolva Bartonná. Aztán jött a 939 ami ütött nem is kicsit.
De aleg emlékezetesebb amit mindig emlegetek az egy TI 486DX2 80 100-on járatva 5V-on. VLB, válogatott kártyákkal. Az volt az igazi budget bombázó.
Ma már egy gépet 3-4 évig használok...
-
A K6 széria és az M2 nekem is kicsit "alternatív valóság" Mondjuk furcsa, hogy kimaradt, de pont akkor 9 hónapot voltam külföldön. Amikor elindultam tombolt az MMX láz és a gépemben nem volt ideje megmelegedni 1 procinak se. Pár hónap, talán 1 év alatt volt ott K5, 6x86, sima pentium, K6 jött az 166MMX 250MHz-en. 1 hónap után a komplett MMX-es gépet mindennel együtt eladtam, csak a CD író maradt meg belőle. 486SLC mellől néztem ahogy megjöttek a Celeronok és Karácsonyra már 300A-t vettem BH6-tal a külföldön megspórolt lóvéból.
Barátaimnak akik ezt nem engedhették meg vettünk k6-2 és 3-mat 500Mhz-re húzva. A 300A szintjét így hozták, de az 450-re tuningolva lenyomta a SS7-et. Persze sokkal olcsóbb volt nekik, mint a lap, RAM csere.
Szóval otthonra kimaradt, de nem is bántam a BH6 sokáig megmaradt.
-
-
Kár. jó lenne találni ami jobban megy. Mondjuk ez alapján nem lehetetlen.
Még két dolog látszik:
A TX 83MHz-en a tuningolt busz miatt odaveri ahol a busz sebesség számít, mint pl. a wolfeinstein esetén. Nem is kicsit, szinte 1:1 megvan a 41 vs 33 MHz. Ahol a memória számít ott viszont előrébb van az Ali . Kérdés, hogy alacsonyabb osztóval, de 124MHz-en ez mennyire csökkene. Valószínű ott már csak 10% alá csökkenne e különbség. Az is biztos, hogy minél éhesebb egy proci/játék a RAM-ra annál hamarabb jön ez ki. Talán AGP-vel még hamarabb, mert az gyorsabb, mint a PCI.
Az én konklúzióm:
MMX alá jobb a TX, nem tudja kihasználni a 100MHz-et, ebben igazad van. Talán AGP-vel, de egy TNT mellé meg sovány az a proci. Egy 500-as K6 mellé viszont SS7 és AGP páros jobb, ha az újabb programokat akarja futtani az ember. A régiekhez meg overkill.
-
Mennyi feszt adtál neki? 350 már igen optimista.
A CPU limit alatt mit értesz? Az várható, hogy a TX jobb a túlhajtott PCI busszal és még az IDE-je is jobb valószínűleg. A VIA ott jobb ahol ki lehet használni a nagyobb memória sávszélességet. További frekvencia emeléssel jobban nyílna az olló, ahogy a proci egyre inkább mem limites lesz.
r0b3r: Aztakurva. Ez durva.
-
RexMaximus
senior tag
ff-es vazam nekem sincs. Targyfotohoz a kedvencem amit hasznalok az egy Nikon D80
.
Egy D3200 es egy D5100-am van meg melle.
Video miatt vennek kesobb egy ff-es milcet, de az odebb van
Az a jo, hogy hasonlo targyfotos temak nem igenyelnek komoly vasat, egy bridge is eleg hozzajuk.
Egy fuji S5600 volt az elso ami emlitesre melto volt, azt meg foleg targyfotozashoz hasznaltam (term hw volt a targy
)
-
RexMaximus
senior tag
-
RexMaximus
senior tag
Tok jok ezek az osszeallitasok, iagazbol kitennek par ilyet egy polcra, annyira jol nez ki (nyilvan hasonlo komponensekkel).
Azok a ronda gephazak meg kabelek csak takarjak az egeszet
Szerk.: jo kerdes ezeknel a kepeknel a melysegeleseggel valo jateknak van e ertelme. A vasban szeretnek gyonyorkodni de homalyos he. Vagy legyen ilyen es olyan is
Huu ha majd jo lesz az ido retrozasho, akkor tuti keszitek hasonlo kepeket vasakrol. Igazabol mindig ezt szerettem a legjobban csak mara valahogy mas let ez is
-
-
A TX nem volt rossz. Stabil lapok készültek rá, de egy utolsó szériás VIA jobb főként a 100+ FSB miatt. Ami lapom volt elment 112MHz-ig elméletben, de 108 felett nem volt stabil. 100MHz x2.5-höz az MMX plusz feszt sem kért. A proci nem bírta más lapjában is próbáltuk. De 250-en nagyon jól hasított.
-
Igen az a későbbi. Az lenne érdekes, hogy a .35-ből melyik a legjobb széria. A .28 nem mbilba jött ki? Az ha jól emlékszem elment 300MHz-ig.
A desktopból volt olyan széria amit 166-ként adtak ki, de vígan ment 250-en alapfeszen. Egy olyat nekem is sikerült kézbe vennem, de aztán eladtam és vettem egy 486-os laptopot... De jó is lenne most egy olyan!
-
alvaro
senior tag
Keresgéltem a poén kedvéért a BX-hez ilyen húzható cerkákat, nekem mind a 300A-ból, mind a 366-osból a harmadik példány megy 100FSB-vel
De egyébként nincs statisztikám. A 300A amúgy Slot1-es, a 366-os meg 370-es, átalakítóban. Próbáltam belőle Slot1-est is, de az nem volt kooperatív.
Meg MMX-et és K6-2-t is válogatok a poén kedvéért, MMX-ből sikerült 9 darabból 2-vel megugrani a (látszat?)stabil 292MHz-et 2.9V-on, a 300 már nem akart összejönni, 3V fölé nem akartam vele menni.
K6-2-ből nem sikerült még 550 alapfeszest se fogni, pedig végigpróbáltam már párat.
Most mindenesetre az 550-es cerka ül az asztalomon és demózok rajta, mikor beesek a székembe és nézek magam elé.
-
99-2000 Én akkor már jó ideje linuxot használtam. TV-ről felvenni, digitalizálni, CD-t írni, programozni viszont jobb volt a Linux. Persze volt mellé Windows is játszani. A grafikon is linuxos teszt ha jól emlékszem. Akkor még volt türelmem kernelt meg csomagokat fordítani, hogy kicsit gyorsabb legyen a gép.
Ranagol_5: Azta ez szép darab.
-
r0b3r
senior tag
Erről a prociról van szó egyébként? Pont ilyet találtam a padláson és szeretném összerakni a napokban, ezzel az alaplappal.
Slot1 és S370 foglalat is van rajta. Viszont jól látom, hogy az 370-es foglalaton nem megy a 100-as FSB?
Slot1-Pga370 átalakítóval működne esetleg? -
Hasonlóm nekem is volt, de a műanyag elég gyatra volt rajta. Végülis működött és pár dollr volt csak. Ezzel akkor leszel bajban, ha valami régi házban nem fér oda. Mondjuk még mindig kiszedheted a gépből.
flymi: A BH6 teljesen modern, már szoftmenü meg mifene van benne. Ha kihívást keresel, akkoor keress egy igazi sokjumperes kombó 3/486 VLB-s lapot. Abban élessz fel két VLB kártyát (VGA+IO) egy 486DX50 társaságában. Lehetőleg legyen még benne valami ESS-es hangkeltő, mellé egy GUS ACE, hálókártya. Ha hozzáadsz valami igazi jó kis 120-as Connert akkor kész is a havi elfoglaltság. Ha hamarabb végzel, akkor 8MB memóriával rakj fel egy első szériás win 95-öt rá, de úgy, hogy egy 420-as Segate vinyót hergelsz be másodiknak.
-
-
flymi
addikt
Értem, viszont elmondhatom, hogy legalább ilyen is van hozzá.
Annyira nem lepődtem meg, mint szerettem volna, az átalakítóban egy 433MHz-es Mendocino van. Egy csúcs Mendocino 533-nak jobban örültem volna, de ez is megteszi. Volt egy olyanom, de sajnos eladtam azt hiszem két éve.
Igazából csak 3 napja kezdtem el az igazi retrózást a s370 építéssel, nekem ez a BH6 már szabályosan kőkori lesz. Hiába bunkósbot meg kőbalta, nem is olyan egyszerű.
Érdekes lesz. Remélem csak összedobom és menni fog minden, kaptam hozzá HDD-t is, talán rajta van minden ami kell. Meglássuk.quailstorm: Ja, úgy én sem adtam S3-ért pénzt, azok csak úgy beestek bundle formájában.
-
Igen. Érdemes megvenni a jobb minőségű 3.5"-es racket. De annak is tönkremegy a kábele, ha sokat dugdosod. Elvileg dokkoló is jó lenne, de olyanom csak SATA-hoz van.
A szervízgépbe szoktam mostanában berakni, abban van minden. Soros port, floppy, kártya olvasó IDE és SATA is.
-
r0b3r
senior tag
Mindig szerettem volna, de amikor megjelent, talán középiskolás lehettem... nekem megfizethetetlen volt. Később már volt Voodoo I-esem és III-as is, de a II-es kimaradt Most meg pont egy hasonló korú gépet rakok össze, abba már szeretném, ha lenne egy Voodoo II, de jól gondolod, tényleg csak a feeling miatt.
Valószínű, hogy csak egy lesz benne, az az ésszerűbb. -
RexMaximus
senior tag
-
Sima SP nélkülit ? , nem használtam, SP1- es szépen felment, aztán a végén befagyott. Csökkentett módban sem leltem mi az oka. SP3 jól megy most is, bár fentebb írtam, AM2- őn logikailag megborult. Nem nyomoztam benne mi volt a bűnös, az újratelepítés egyszerűbb egy be nem lakott próbarendszer esetén.
-
Megint eltérsz attól amivel nem értettem egyet. IGP, gyorsítás, SOC, fogyasztás. Felejtsd el, nem ezzel van a bajom.
Olvasd el amit te magad írtál le. Még keresned sem kell, mert idéztem. Tiszta nyers CPU erő. Passmark favorizálja legjobban az új procikat, talán DBob írta, hogy az áll legközelebb a valóshoz. Te pedig az eredményt:
E6600
Single Thread Rating: 905J4205
Single Thread Rating: 861Ez üti azt amit előtte állítottál, hogy az Atom gyorsabb, mint a C2D mag a mag ellen.
Azzal egyszer sem vitatkoztam, hogy az IGP-je sokkal többre képes. De azt ismét nem értem miért írtad ezt ma:
"De olyan videokat dekodolnak es transzkodolnak, amit gyakran modern procik sem tudnak lejatszani kulso gpu nelkul"
Mivel az Intel IGP-ik alapja közös, ezért egy modern Atom és egy hasonló korú i szériás proci között nincs ilyen tudásban különbség. 3-4 generációval ezelőtti i-s proci meg nem modern, legalábbis szégyen, hogy az IGP gyorsabban fejlődik, mint a CPU rész.
-
Ne legyél már politikus. Maradjunk az eredeti témánál: Az Atom CPU része gyenge. Emlékeztetőnek hogy honnan indult:
53424-ben ezt írtad: "Ha a gyorsitas tamogatott, akkor a proci mar reszletkerdes, de egy mai alacsonyfogyasztasu (10w alatti) atom is kenterbeveri a gyorsabb c2duokat nyers teljesitmenyben."
Amire ezt válaszoltam:
"CPU-ban nem veri kenterben, Clock 2 Clock gyorsabb a C2D. Itt nincs C2D, mondjuk az Athlon 2 kb azonos szint: [link] De az atomok IGP-je ma már szinte mindent gyorsít. Nem is használ szinte CPU-t a lejátszáshoz."
53431-es válaszod:
"Egy apollo lake mar magonkent is tud annyit, mint az emlitett e6600, negy magon meg tobbet."
Volt egy állítás amivel nem értek egyet. Mutasd meg azt a területet ahol "atom is kenterbeveri a gyorsabb c2duokat nyers teljesitmenyben" és "egy apollo lake mar magonkent is tud annyit, mint az emlitett e6600"
Milőtt valaki megkérdezi miért lovagolok ezen: Azért mert utálom, ha félreviszik az eredeti felvetést és azt is, hogy 10 évvel ezelőtti teljesítményszintet akar eladni mai áron nekünk az Intel miközben rajta ül egy sokkal gyorsabb CPU-n.
-
Nem sok a különbség. A nagy turbó jót tesz az Atomnak, csak még így is gyenge. Azon szoktam csodálkozni amikor a 771-es Xeonokat istenítik. Értem, hogy olcsó, de ne mondjuk rájuk, hogy erősek, mert talán egy Sandy-ig érnek fel, ha meg vannak tuningolva.
r0b3r: Akkor ez kipipálva
-
A passmark multithread. Pont ezt írtam én is:
"Ahol a több magot ki lehet használni ott egyértelmű a Celeron előnye."
De még mindig sokszor nem tudod kihasználni a több magot. Az IGP-t annál inkább. A legnagyobb előnye ez (IGP) és az alacsony fogyasztás, de amúgy ugyanolyan gyenge. Egyértelmű előnye egyiknek sincs, az egyikre azt mondanám, hogy ma már lassú a másikra meg azt, hogy újonnan gyártva lassú.
-
zoltanz
nagyúr
Egy jó minőségű (video bitráta: 33000 kbps) 1080 -as filmet 80-90% CPU használattal játszik le nálam szoftveresen egy közepes órejelleken évő (2x1800 MHz) C2D. VGA gyorsítással ~20% ugyanez.
Egy alapabb minőségű webrip (video bitráta: 3500) Youtube videónál ugyanez 30% szoftveresen, mind h.264-es codec-et használtak. A 4K-s Yotube videók már VP9-esek nagyobb számítási munkát is jelent mint a h.264. -
Nem tud még mindig annyit. A nagy előnye az alacsony fogyasztás, a 2x annyi mag és az IGP. Ahol a több magot ki lehet használni ott egyértelmű a Celeron előnye. Nem találtam csak 6700-as összehasonlítást, de ahol a single lefutott mind a kettőn egyértelmű a C2D fölénye. A 6700 kb, 10%-kal gyorsabb a 6600-nál:
Ez nem is csoda, mert az fő csapásvonalhoz hasonlóan az Atomok is alig gyorsulnak generációról generációra. A J1900 ha az IGP-t nem nézzük cca. 20%-kal van elmaradva.
-
CPU-ban nem veri kenterben, Clock 2 Clock gyorsabb a C2D. Itt nincs C2D, mondjuk az Athlon 2 kb azonos szint: [link] De az atomok IGP-je ma már szinte mindent gyorsít. Nem is használ szinte CPU-t a lejátszáshoz.
Egy kis retró feeling: Hálózatot építettem. Stabil 1Mbit/sec-et tud. Ma ezzel neteztem kicsit. Furcsa volt visszaugrani a 2000-es évek elejére. Majd írok róla blogbejegyzést
-
snecy20
nagyúr
A Geoff Crammond MicroProse GP1 - GP2 igazából a szimulációja, aprólékos beállítási lehetőségei ill. a fizika miatt tűnt ki nagyon erősen a kortársai közül - nemhogy kitűnt, hanem nem is volt előzménye neki komoly F1-szimulátorok terén -, de grafikában pont nem, abban kb. rettenetes volt.
És ez a grafikai elmaradottság végig is kísérte a teljes sorozatot a GP4-ig. -
RexMaximus
senior tag
"remelem mar mashogy van"
Az en "idomben" szinten elmaradas volt, ma mar net is van. Sose tanulhattam semmit abbol ami igazan erdekelt volna, amikor meg mar igen akkor tulhaladtam rajta. Igazabol eveket rabolnak el azoknak az eletebol akik valamit kezdeni is szeretnenek magukkal. Raadeskent, hogy meg veleltlenul se foglalkozhas olyan dolgokkal ami igazan erdekel heti 40-45 ora elfoglaltsagot is vagnak a nyakadba. Bullshit.
A net miatt ma mar nagyobb a szakadek. Az egesz oktatasi rendszer meretenel es logisztikajanal fogva nem tudja es nem is fogja tudni lekovetni a valtozast. Szukseg van ekkorara egyaltalan? Biztos be kell minden nap jarni, minek? Kell ennyi tanar? Meg meg ezeregy dolog, nem akarom kibontani mert a fel napomat itt toltenem
. Az a szitu, hogy jelenleg senki se tudna ezt atszervezni es jo ideig nem is fogjak tudni.
Es ez az egesz nyugati vilag okatatasi rendszerere igaz kb, a model amire epul az ipari forradalom altal kivaltott valtozasok megoldasara szuletett (kepzetebb munkaero kellett az uj betoltendo funkciokhoz). Nos, hat ez nem ma volt.
Egy valamiben jobb ma a vilag - ismet a net. Ha nem csak cicas cicis kepek megosztasara hasznalja a nebulo, eselye van arra, hogy azt is tanulhassa amit szeretne. Ez egy osszehasonlithatatlan elony velunk szemben akiknek ilyen lehetosege nem volt akkoriban. Sot, ha igaza jo kepesegeid vannak akkor mesz fel pl Courserara akar Stanford eloadasokbol tanulni amikor akarsz es nem akkor amikor az oktatasi rendszer ugy gondolja, hogy megertel ra (penztarcat nem is emlitem).
De eleg csak annyibol kiindulni, hogy valamilyen kerdesed van akarmivel kapcs gugli-wiki pikkpakk informalodsz. Ha ma egy fiatal valoban igy cselekszik mennyivel tobbet tudhat mint mi hasonlo korban a sajat idosikunkon? Egyszeruen osszehasonlithatatlan.
Persze ehhez az is kell, hogy ne a szosolmedia nyelje el a cicas cicis tartalmak bugyraban
-
snecy20
nagyúr
Half-Life 2-t megjelenésekor 800x600-ban játszottam végig, most decemberben az IGP-s szabad óráimban 3440x1440 felbontáson újra. Ha valamelyik játék szépen öregszik, még az itt-ott szegényes textúrázás és low-poligon felületek ellenére is, az a HL2. És hát, azt kell mondjam volt egy olyan minőségi ugrás a kettő között érzésre csak a felbontásból + élsimításokból + szűrőkből adódóan, ami szinte elhalványította azt a röpke 13 évet, ami eltelt azóta.
-
Bejumperelni nem lehet, de a BIOS-ban ha belövöd akkor jól működik. Lejjebb is lehet vele menni. De lehet az élvezeteket halmozni is: [link] A BH6-os képet ha megnézed jobban, akkor a Slot1 átalakítóban van egy FCPGA átalakító.
laskr99: Annyira nem kell félteni. Bacsis kiállításán sem volt senki aki hazavágott volna valamit. Pedig a HT-t eléggé féltettem.
-
quailstorm
félisten
Igen, nekem venni kéne rendes MPU-401-et az intelligenshez. De a RAP-10 kicsit ritkább mint az SC-55...
Sejtettem, hogy nem eBayes árért vetted, mert az elszállt.Ha valaki még emlékszik a MIDI kábeles szenvedéseimre... nem minden kábelben van tranzisztoros vagy logikai kapus pufferelés, és nem tetszett az olcsó megoldás se az SC-55-nek se az MT-32-nek...
-
Praktikeres átlátszóba raktam, de nem egyenletes. Gondolom azért, mert nem áramlik a folyadék. Rázni kellene meg forgatni a dobozt vagy mit tudom én.
Árnyékban nem kapna elég UV-t, vagy sokkal tovább kellene kint tartani.
Nem, hanem elballagtam vegyszer boltba és vettem tömégy hidrogénperoxidot. A József körúton van boltja az Azúrnak. Talán 30%-os a szokásos 10 körüli helyett. Vigyázni kell baromira vele, de 2 liter elég volt a fehérítéshez. A hőmérséklet elérését én forró vízzel segítettem. Sima forró csapvíz
-
flymi
addikt
Egyvalami biztos, a régi hardvereknél vigyázni kell, mert könnyen megvághatjuk magunkat vele. Mikor bontottam régi vasakat (PII) mindig elnyiszáltam valahol valamelyik ujjam.
Nekem most van egy 80L-es Jysk-es átlátszó műanyag tárolóm. Hidegtől védve ez most az előszobában van, direkt azért vettem, hogy a ritkább/értékesebb vga-k és a dobozos alaplapok ne a padláson legyenek. Ránézésre úgy tűnik feneketlen a doboz és végtelen mennyiségű hardver elfér benne, de csalóka, mert nem így van.
-
"Asszem sikerult belefutni vmi kontakthibaba a 486nal..."
Anno egy Videoton klón XT esetében futottam abba a hibába bele, nem tudtam rá máshogy adatot másolni, csak ha kiemeltem belőle a 5.25"-ös floppyt (360 kByte), be a P3-ba, másolni rá játékot, vissza az XT-be.
Igen ám, de miután összeszereltem, nem látta a HDD-t.
A megoldás az volt végül, a floppy-t rögzítő négy csavar közül az egyiket nem volt szabad "rendesen" meghúzni...A kontakthibák és társai aljas dolgok. De szerintem inkább a root-cause felkutatásával kezd, mint a felületi kezeléssel.
-
flymi
addikt
Wiki -> 2002
PH hír -> 2001
gpureview -> 2002
vgamuseum.info -> 2001
vgamuseum.ru -> 2002
techpowerup -> 2002
bacsistuning -> 2001s még sorolhatnám...
Vagy van egy nagyon egyszerű megoldás, megrántom a vállam és azt mondom, hogy 2002-es, mert akkor épp illik a gyűjteménybe. Problem solved. -
Én szerencsés voltam. 2000 végétől kb. a cég fizette a 384-es ADSL 70%-át. Hiperűrugrás volt a modemhez képest.
A gotek PC-hez is jó, nekem XT-n vállt be nagyon jól, meg firmware frissítésnél is könnyíti az életet. A többivel sajnos csak nyomokban kompatibilis, pontosabban kell rá egy jó HxC firmware és sok különböző kábel. Onnan mindennel is kompatibilis. [link] Én Atari STe-be és Amiga 600-ba faragtam be.
-
Nem abszolút számokkal kell számolni, hanem érdemes a fizetéshez mérni, vagy a régi árakat az inflációval korrigálni. 10+ év alatt volt bőven "jó kis infláció" Nagyjából ugyanott vagyunk. A csúcs vas árát bárki elfogadná havi fizunak. Átlag bérben kifejezve fele-harmada az éves fizetésnek egy ilyen gép. Az, hogy nem maradt több a pénztárcában nem csoda, mert a bérek nem emelkedtek az inflációt meghaladó mértékben rövid időszakokat leszámítva. Sőt ott volt a 2007 utáni időszak amikor szerintem még esett is a nettó átlag. Szóval ott van a bibi, hogy attól, hogy nem maradt több a zsebünkben arányaiban nem lett drágább. Jobban belegondolva nem is emelhetnek egy szint fölé, mert annyira kicsi lenne a kereslet, hogy nem érné meg gyártani.
cbmfan: Próbáltad PCI-os videókártyával is?
-
Egy 3000+ volt a proci. Akkor amikor megvettem (2005 vége felé) a csúcsot a kétmagosok képviselték. Az A3000 kb. a közép kategória teteje, felső alja volt. Inkább mint ma egy i7 8700 vagy 1800x. Szépen fel is rángattam 2400MHz-re. A második mag nem hiányzott jó ideig. Már AM2-őt vett mindenki amikor lecseréltem egy X2 3800+-ra, persze azt is tuningoltam. Pont jó időben, mert eléggé leesett az ára, azt követően már elindult fölfelé. A pénzt, amit a platformon maradással spóroltam, inkább videókártyára költöttem.
A csúcs már jó ideje extrém drága. P4 EE 975-ért 2003-ban vagy QX6700 1000$-ért 2006-ban? Esetleg a sculltrail platform 2008-ból? De Az AMD-nek is voltak érdekes árai. Nézd meg ezt: [link] Az FX lappal, memóriával több volt, mint az akkori nettó fizum, pedig ahogy írtam jól kerestem a sok túlóra/külföld miatt. Ma egy hasonló beosztásban lévő ember fizujához hasonlóan aránylik egy Threadripper vagy i9.
szerk: Találtam P4EE árakat is. Agyeldobós, mint ma az i9. [link]
szerk.2.: A Sculltrail is elszallt volt: [link] 5500$ platform költség... -
Nem kell felülni a mai 4k vonalra és akkor nem kell atomerőmű. 1080p-hez a közép kategória elég és az nem kerül fél millióba.
de az tény, hogy teljesítmény téren lelassult a fejlődés. Mondjuk az új 8-as Intel széria és a Ryzen nagy előre lépés ha multithread teljesítményt nézünk. Majdnem 50%-ot kapunk azonos kategóriában. Remélem az árak is rendeződnek a kihozatallal.
Azzal, hogy nem kerültek ennyibe a gépek vitatkoznék. Fizetésemhez képest amikor megvettem a 939-et arányaiban többet fizettem, pedig akkor kimagaslóan jól kerestem hála a sok külföldi kiküldetésnek.
-
snecy20
nagyúr
Na ja, ezért is csökkennek az eladások, meg azért is, mert netezni-youtubeozni, filmet nézni lehet már egy 10 év körüli gépen (mondjuk Core2 + SSD + 6Gb RAM), sztenderd FullHD-n ésszerű beállításokon meg el lehet játszogatni átlag 4-5 éves vason is, és elég ha csak a VGA újabb némileg.
Jó pár éve elértünk oda, hogy nincs nagyon értelme újabbra cserélgetni a dolgokat, legfeljebb ha kidöglenek az alkatrészek. És amíg megy valami, miért is ne menjen 6-8 évig, ha a teljesítménye elég? Mondom, ez nem rossz, mert ha az ember eléggé tudatos, akkor meg lehet úszni relatíve kevésből a PC-s fejlesztéses beruházásokat, más részről meg szomorú, mert az ember könnyes szemmel nosztalgiázva emlékezhet vissza arra az eszetlen tempóra ami mondjuk 1996 és 2006 között ment.
-
snecy20
nagyúr
De annyiból talán mégis jobb a nagy hardverbumm utáni korszak, hogy míg anno megvetted a csúcsgépet, ténylegesen fél-egy-másfél évig minden okés volt, aztán jött egy dupla olyan erős processzor új utasításkészlettel, új VGA generáció olyan hozzáigazított játékokkal amik már el sem indultak a régin, de ha mégis, akkor fele sebességgel és csak agyonbutítva... Aztán ott voltál, hogy az 500.000-es PC-d másfél év alatt elvesztette az értékének a kétharmadát.
Annak idején gyerekként egy kicsit sokk-ként ért, hogy a 2000-ben, már amúgy eléggé megkésve beszerzett Voodoo2-m mennyire nem tudott már helytállni az az azévi, vagy 2001-es játékokban.
Persze az sem szívderítő ami most megy, hogy 12 év alatt van csak olyan volumenű fejlődés, mint ami anno végbement 96 és 2000 között a számítógépes iparban.
Azért számolom a 12 évet, mert 2006-ban jött ki az első olyan processzor, amivel még a mai napig tűrhetően el lehet lenni. A 4 magos Core2Quad-ok, négy magos Xeon-ok.
-
Szerintem pont rossz példát hoztál fel. Az engine fejlesztőnek nagyon jól tisztában kell lennie az aktuális kártyák tudásával. Nem keveset optimalizálnak, hogy fusson a két nagy gyártó kártyáin is elfogadhatóan. Nem ritkán ami jól megy az egyiken szarul fut a másikon és vica versa. Az újabb hardware közeli DX12 vagy vulkánnál tiszátban kell lenni, hogy mennyi adatot lehet egyszerre betölteni, a bekötési módokkal, a cahce/memória felépítésével.
Akik már ezt használjak grafikusok vagy játék fejlesztők már tényleg nem kell, hogy ismerjék részletesen. De nekik is tisztában illik lenni azzal, hogy mi az a méret amit be lehet tölteni a memóriába, mekkora textúráknál kezd el köhögni az átlag kártya. Mert ha ezt nem veszik figyelembe akkor jön az, hogy atomerőművön is szaggat a játék.
quailstorm: Nekem nem a magasabb szintű nyelvekkel gondom hanem azzal amikor annyira absztrakttá válik, hogy leszarják a realitást. Pl. amikor számonkérik, hogy miért nem lehet 100ms alá levinni az USA válaszidőt. Én meg magyarázom a fénysebességet. Ha kommunikációs modult fejlesztesz ott is gondot okozhat ha a világ másik felén van és sok kérés jön. Ezt illik figyelembe venni még a tervezésnél. Aztán felőlem lehet python, ruby vagy C++, de a fénynél gyorsabb nem lesz a TTL.
-
Azért az OS és HW lehetőségeivel minimális tisztában illene lenni. Nem azt mondom, ohgy bit szinten ismerje. Arra ott a HW fejlesztő, de legyen tisztába, hogy mit okoz az ááltala írt kód.
Az elméletileg tökéletes kód sokszor csak szenved a valóságban. Nem veszik figyelembe például a lemezről olvasásnál, hogy soronként olvasva sokkal lassabban fog lefutni mintha egyben beolvasnának méretesebb blokkokat. Mindezt úgy, hogy közben SSD-t vesz otthonra és használja az IOPs kifejezést. De a kettőt nem köti össze.
A másik 20+ load-ot generál azzal, hogy másodpercenként alap esetben is 100 fölött indít threadeket. Terhelésnél ez sokszorosára megy fel és már ezzel kitölt pár CPU magot.
quailstorm: Nem is mondom, hogy használjon mindenki assembly-t. Értelmetlen lenne. De az talán elvárható lenne, hogy meg tudja becsülni a költségét (CPU, memória, IOPs) annak amit ír és ha kell, akkor optimalizáljon minimálisan. De amikor nem tudja megmondani, hogy a gép amit kér mennyi memória/CPU/disk/IO kapacitással kell rednelkezzen az nem jó. Amíg kevés az adat lehet skálázni vasból, de van amikor amit odaadsz felzabálja a program és 30-40 magnál 128GB+ memória mellett már gyanus, hogy valami rohadtúl nem jól van felépítve.
-
RexMaximus
senior tag
Nyaron a melegben tuti abban a garazsban toltom majd az idom
Amugy kep alapjan van meg lehetoseg nalad. A legjobb szvsz ar ertek aranyban ha te gyartasz magadnak oda asztalt. A sarkot is "kitoltenem" vele. Asztalfeluletbol valahogy sosincs eleg
Szemlelteteskent - Ikeas cuccokbol pl a sarokba betennek egy Billyt, jo sok mindent elnyel (a sarokba ugy, hogy nyitott resze az asztal fele nezzen). Asztallapnak meg vennek egy munkalapot (vagy butorlapot) pl egy ilyet [link] ez meg esztetikus is.
Egyszer kell osszerakni aztan evtizedek mulva is ott lesz, nem a retrozastol fog elkopni
(#52843) frescho
Valahol ez is azt mutatja, hogy elment melletuk az ido. Vagy ok ragadtak a multban. 25 eve is az x86 ipari hulladek, mind a kukaba valo blablabla ment, csak pont ez a topic is az ellenkezojet bizonyitja. Ugyanugy retro lett mint az idosebbknek pl az Amiga.
Ez van
-
Ja igen, az SS7- et beleveszem a P1 kategóriába. Hát a TX- ben lehet hogy menne a R7000PCI is
Ja, bocs
. Nálam brutál nagy a hely, ebédlőasztal+íróasztal+komód vonul végig a szoba közepén, azokon vannak a cuccok. Plussz még a nappaliban is van egy retro/próbapad állomás.
A vga-hdmi-vel gondok vannak, előrébb írtam hogy amiatt vettem új monitorban is olyat melyen van még DSub. Szép az az ívelt kijelző az tuti, de én maradtam a síknál, valahogy jobban bejön.
#52846 : valamint a scene is szépen átköltözött PC- re, a GUS is avval volt sikeres egy ideig
-
Nincs ára de egyre nehezebb hozzájutni, ez generálja a lavinát, majd figyeld csak meg. Azért gondolják sokan így, mert csak egy sz...s S3- ról van szó, de nagy részét már hulladékba dobták, vagy beolvasztották. P1- től felfele nem is okoz gondot, de mit tesznek majd a PCI- s 486- ba ?
-
Volt egy P5A- m régen azt el kellett adnom, most P5A-B a klónja. Az S3 Hercules már pénzben is érték, meg a sima S3- ak is drágulnak, ahogy jósoltam, bár ilyen hamar nem gondoltam, későbbre tippeltem.
(#52830) sanchezsa : igen de manapság retroként átértékelődött ez a project is
-
RexMaximus
senior tag
486-nal kezdodott a tuning igazan nalam is
Viszont az autot "ero" valoban P1-nel jelentkezett. +30-50%-ok nagon is szamitottak akkor es valjuk be, tok vagany volt, hogy nehany tizezerest (akkoriban) megsporoltunk igy
Amiket szerettem, Coppermine Piii es Celeron, Tualatinok, P4-bol meg a NorthWoodok. Egeszen P4-ig volt ez a "Tuningos" korszakom.
Csakhogy akkor azonnal erezheto javulas volt teljesitmenyben, mindenben. Boot ido, dolgok toltese stb.
2005 ota meg laptop a fo gepem. Egy seged desktop kiser vegig regota mert adatmozgatashoz meg tarolashoz stb. De ez is egy C2D
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Opel topik
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Milyen okostelefont vegyek?
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Autós topik
- BestBuy topik
- Delta Force (2024)
- Abarth, Alfa Romeo, Fiat, Lancia topik
- Óvodások homokozója
- Kevesebb dolgozó kell az Amazonnak, AI veszi át a rutinfeladatokat
- További aktív témák...
- AKCIÓ! Apple Macbook Pro 16" 2019 i7 9750H 32GB 500GB Radeon Pro 5300M hibátlan működéssel
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB DDR5 RTX 5060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X270 - i5-6G I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest