- Google Pixel 9a - a lapos munka
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- One mobilszolgáltatások
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- CMF Buds Pro 2 - feltekerheted a hangerőt
- Milyen okostelefont vegyek?
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
fatpingvin #82599 üzenetére
lesz vagy 30 oldal
dos 6.22 setuptol a gentoo lto-ig mindenfelet belottem - mondjuk az is igaz hogy a tisztelt celkozonseg a szamara nem erdekes reszeket csak siman at tudja lapozni.
-
törölt tag
válasz
fatpingvin #82591 üzenetére
Már ezen a lapon is egy ISA - LPC illesztő csinálja, de ez hálistennek szinte transzparens mert az LPC tulajdonképpen egy kicsit megnyírbált ISA busz, ha jól értettem, és DMA / bus mastering csak azért van mert a chipset még tudja szükséges signalokat hozzá, Intel 100-as chipsettől már pl. nincs meg az LDRQ signal úgy teljesen, ami szükséglete a DMA-nak.
-
válasz
fatpingvin #82570 üzenetére
Hát, ha a P1-eden napi használós Win11 feszít, amin simán netezel, Office-ozol, meetingelsz, akkor bizony nem retro.
A többit nem ismerem.#nem, a linux nem igazán számít (gondolom arra gondoltál), hisz szinte bármire fel lehet fosni valami nagyon minimál környezetet, de azon te nem fogsz netezni vagy meetingelni vagy mit tudom én.
C2D, C2Q, első i széria, minden, csak nem retro. Lazán lehet Win11 napi használni őket a legtöbb általános napi Office-ra és multimédiára. -
KROK640
nagyúr
válasz
fatpingvin #82506 üzenetére
"mondjuk a másik kérdés én kifejezetten szeretek gyenge vasakon dolgozni egyszerűbb dolgokra. segít észben tartani hogy nem mindenkinek jut a jóból." - én nem szeretek akkor sem gyenge vason dolgozni.
Annak idején mikor 2GB RAMom volt, még akkor is, amikor már nagyon 8GB kellett volna, akkor megtanultam valamit, ami most is megy : ha nem kell egy program / ablak akkor zárjuk be. mindig mindent görcsösen bezártam azonnal ami nem kellett, böngészőben is 1-2-3 ablak mehetett maximum. Ma már böngészőben 7-8 ablakot megengedek magamnak (16GB RAM), de még mindig figyelem, hogy bezárogatom azokat amik fölöslegesek meg nem kellenek. Mostis bennem van, hogy takarékoskodni kéne a RAMmal.Barátnőm ennek pont az ellenkezője, 4GB RAMmal (4th gen I3-as mellett, mostmár SSDvel, de korábban HDDje volt), simán nyitva van neki 30-40(!) böngészőablak, olyan is amire napok óta rá sem nézett, meg amit megnyit azt kb otthagyja a tálcán. Aztán csodálkozik, hogy lassú a gép, 3-5mp egy ablakváltás a böngészőben 10-20mp egy taskváltás a programok között stb. És fel sem tűnik neki, hogy milyen lassú a gépe, én hülyét kapnék ilyen tempoban mozogna a gépem.
Mondjuk mindennek a rekordere Nyex haverom, nála 3-4 böngésző van nyitva, böngészőnként 100+ (!) ablakkal (volt olyan böngésző amiben 160 ablakot számoltam meg), és mindezt egy C2D-n 3GB RAM mellett adja elő, Win 7-en. Az a szegény gép, a pokoli lassú gép élő példája...
-
törölt tag
válasz
Egy 2013 körüli T430 nekem egyelőre elég 8 giga rammal mindenre a DevOps és a Linux, illetve a dotnet microservicek körül, ez a 2000-es évek elején elképzelhetetlen volt hogy egy 8-9 éves gépen programozni meg kernelt forgatni lehessen értelmes idő alatt...
-
válasz
Linus sem véletlenül Threadripper workstationt használ : kernelt anno viszont fordítottam, még K6-2+ - al. Nyugiban lemehettem az emeletről a földszintre kávét feltenni, és kényelmesen meginni. Mai kernel nagyobb, de gondolom hogy a sokcore csodamasinán hamar lefordul.
-
válasz
nem mindenkinek jut a jóból : megértem, én azt szoktam mondani hogy az utóbbi időben feltörtem a nyomor kategóriából a szegénybe
, előtte voltak durva hullámvölgyek.
-
válasz
fatpingvin #82503 üzenetére
Régen, és DOS alatt programoztam csak, mai fordítók és a szükséges környezet igényeit nem ismerem. Tehát én csak saccolni tudnék. Az már más kérdés hogy egy jó programozó, megérdemli a jó vasat a munkájához, ha kell-ha nem
- szubjektív vélemény.
-
válasz
fatpingvin #82489 üzenetére
Van igazságod, én erre találtam ki a félretro kifejezést. Az X99- est meg már inkább hobbigépnek nevezem, csak 8 éves(legalábbis a proci, de a kínai alaplap újabb fejlesztés, bár a chipset régi, csak most reneszánszát éli). Félretronak akkor említem, ha elég régi videokártya (is) van benne.
-
jokeph
nagyúr
válasz
fatpingvin #82491 üzenetére
-
envagyok
veterán
válasz
Kinek mi.
Autóknál is van akinek egy 20 éves Fiat Spyder is retró, van aki szerint meg a T modell.
Nálam 10 év, ami felett gyűjteménybe már gyűlnek a cuccok.
Most tervezem összerakni az i7-3960x-es 10 éves jubileumi pc-m X79 ASUS Rampage IV Extreme lappal 2xhd7970 aaus matrix plat. videókártyával.
Sok ember szerint a Pentium 4 se retró, én imádom, most jön egy Pentium D 840 EE a 955 EE mellé.
De a régi dolgokat se vetem meg.
C64-től, amigától, 486-on p1-2-3-on át minden van.
Egyébként aki kicsit előre gondolkodik, most kell elkezdeni gyűjteni a s478, s939, lga775, lga1366, 1156 cuccokat, mert messze nem olyan tartósak mint az ezredforduló cuccai.
Már most sincs normális korai lga775 lap pl. nforce 590i intel lapot nem találok 5 éve, de ASUS Crosshair am2-es is csak egy van.
Pl voodoot már simán találtam kidobott pc-ben, és szinte mind működnek, egy gtx690, 8800gtx, gtx295, 7950gx2 már attól is tönkremegy ha csúnyán nézel rá.
Voodoo5 tömegcikk lesz hozzájuk képest 5 év múlva. -
quailstorm
félisten
válasz
Teljesítmény alapján nem retro, de 10 éves és idősebb gépekről beszélünk.
-
válasz
fatpingvin #82316 üzenetére
Szinte bárki consumer mindsettel.
Az enyémek egy része is szinte kukaszökevény vagy párezres tétel.
Ma sokaknak egy C2D noti már szemét.
Tökéletes állapotú T41-em is van kidobásra váró pakkból még vagy 5 évvel ezelőttről. -
válasz
fatpingvin #82225 üzenetére
Igen, jó hasonlat, ilyesmi a lényege.
-
válasz
fatpingvin #82221 üzenetére
A telepítőbe lehet vele integrálni drivereket, programokat, frissítéseket. Konkrét konfighoz testreszabott telepítőkészletet tudsz létrehozni. 2011v3 AHCI SATA vezérlőt nem ismerte fel a sima XP, emiatt fel sem ment. Beillesztettem a megfelelő drivert, aztán már települt is.
-
törölt tag
válasz
fatpingvin #82221 üzenetére
Modulokra bontja a windows feature-öket és ki tudod kapcsolni azt amire nincs szükséged, unattended installációs XML fájlt faragni hozzá amivel felmegy magától felhasználói input nélkül, ill drivereket és frissítéseket tudsz bele integrálni. Kvázi mintha XP-hez lenne egy "make menuconfig", csak hát ez primkóbb azért.
-
válasz
fatpingvin #82181 üzenetére
Ide-oda szoktam overkillezni, de van igazságod, fordítva hirtelen csak a Socket3- ra a Win2000 jut eszembe. Jó lenne ha a Win98 is megoldható lenne a 2011- re
(#82182) jokeph : kössz ! Bökte a szemem hogy 2011- re miért nem adtak ki XP drivereket.
Vízhűtés nélkül is erőgép volt, így meg nagyragadozó a géped(#82183) Bile Demon :
, csak sok szabadidővel tudtam kivitelezni. Végülis nem kell mindenben nyernie, a kor hangulatát hozza így is. Még 2 gép a körülbelüli korból, viszonylag drága, lenne, meg már amúgyis túl sok a gép, jó kiegyezés lesz ez, megvan hozzá már a ház, táp is.
(#82184) jokeph : közepes kompromisszumot tervezek, több mag, picit magasabb órajel, mérsékelt TDP(100W max, a VRM miatt), úgy csapja az XP- től a W10- ig a feelinget sztem. Vagyis Win11- ig, mivel a kínaiak feltették a frissített drivereket.
-
válasz
fatpingvin #82174 üzenetére
-
válasz
fatpingvin #82174 üzenetére
Poén az hogy tegnap pakoltam a raktáramban (mert már szobának nem nevezném) és a c64 monitoromat akartam előszedni de nem fértem hozzá. Most ezzel a picivel lehet tudok egy kis c64 játéksarkot csinálni bár nem lesz akkora élvezet mint a nagy monitorján.
-
válasz
fatpingvin #82112 üzenetére
Kössz ! A dícséretet általában jobban viselem
-
Czo
addikt
válasz
fatpingvin #82114 üzenetére
A Conrad elegge draga bolt, en nem vennem meg innen, de ez volt az elso talalat a "color ribbon cable site:.hu" -ra keresve, mashol gondolom olcsobb is lehet. Szerintem kabelt festeni maceras, plane ugy, hogy raja is maradjon, de soha nem probalkoztam meg vele es soha nem is fogok.
-
válasz
fatpingvin #81988 üzenetére
Amúgy a RAID vezérlőtől nem vagyok elájulva, 2 egyforma HDD-t összefűzve lassabb róla a rendszer mint egy darabról
-
jokeph
nagyúr
válasz
fatpingvin #81951 üzenetére
X1900 series nyákja teljesen más elrendezésű (amikkel találkoztam, X1950GT/PRO/XTX), és a VRAM IC-k is a másik oldalon vannak.
KÉK DVI-I csatit pedig az MSI használt, pl. HD2000 series-nél.
-
válasz
fatpingvin #81951 üzenetére
Azt láttam hogy Dsub de a pcb meg DVI-re is van készítve. De a felső DVI is úgy néz ki hogy tud slim D-sub helyet. Azaz akár lehetne két Dsub is a kártyán
Megvenném tőle amúgy mert érdekelnek a fake kártyák. -
válasz
fatpingvin #81917 üzenetére
-
válasz
fatpingvin #81919 üzenetére
Ha telibekap bennünket egy napkitörés, az úgyis kiéget mindent 90nano alatt, úgyhogy akinek ennél régebbi retro gépei vannak...király lesz az informatikában
-
válasz
fatpingvin #81917 üzenetére
akkora lenne a chip mint a légyszar
Ám ne felejtsük el hogy a légyszar óriásinak minősül az aktuális, asszem 7nm- es technikában. 7nm- en egy légyszarban milliárdnyi tranyó fér el...
szerk : viszont tényleg, a freki miatt a DOS runtime-error jönne biztosan. Matrox G550- et pedig rá tudnák lézerezni egy kb fél mm2- nyi lapkára.
-
válasz
fatpingvin #81903 üzenetére
Jahh, végülis már belaktam a Zen/Win10 gépet is, hát de még mindíg ez a strapa napi gép. Nemtom miért kellett a grafikát-üvegpanelek-átlátszóság-kinézet, stb, degradálni W10 alatt, a 8.1 sokkal jobban néz ki. Milyen fapados pld a systray W10 alatt, há' ezt tényleg nem értem melyik M$ fejlesztő vette fel érte a prémiumot
-
válasz
fatpingvin #81872 üzenetére
Jól írja cbmfan, itt csak az ingyenes szabályos, a tegnapra meg a tudomány mai állása alapján még nem lehetséges.
-
cbmfan
senior tag
válasz
fatpingvin #81872 üzenetére
pontosan!
-
cbmfan
senior tag
válasz
fatpingvin #81869 üzenetére
nem is szándékoztam pénzt adni érte...
-
cbmfan
senior tag
válasz
fatpingvin #81866 üzenetére
az a Yamaha ODD mi pontosabban? és miért nem akarod nekem adni?
-
válasz
fatpingvin #81850 üzenetére
Megy simán, nem nehezebb mit az MI8. Majd kell neki nano bios aztán megy a CF is.
[link]
Már nem kihívás, megírom a cikket aztán megy eladásra, quad CF-el nem szenvedek mert még simán magába sem megy a cf rendesen.
Ha reálisan nézzük a CF halott a dx12mgpu meg nem érdekli a fejlesztőket de az az érdekes hogy nálam a pro duo jól megy cf-el szóval valami szoftveres gond lehet vagy ennyire trágyák a mostani játékok. -
válasz
fatpingvin #81843 üzenetére
Nah a tényállás: Működik. Már amit össze tudtam rakni. A jó hír, hogy a kínai klón blue pillek ugyan valamiért veszett lassan íródnak meg, de ha már egszer minden megvan, akkor látják az SD-t és a teszt alma is látja őket. Mielőtt elkiabálnám, hogy minden jó vagy egy bibi: csak az SD foglalat trágya. Legkisebb hőre (levegős állomás) a műanyag olvad, mint a fagyi. Pákával viszont nem lehet hozzáférni. Ráadásul még kontaktos is egy része. Most 20 foglalatból 6-ot sikerült felrakni úgy, hogy működjön is, de már tocsogtam a folyasztószerben, hogy valahogy felimádkozzam. Mielőtt jön valaki, hogy de ez SMD, annak elismerem, hogy igen, nem értek hozzá. Ezért nem szerettem az XT-CF-et sem, mégis valahogy azok elsőre működtek...
Nah megyek keresek valahol másik (drágább, de jobb) fajta foglalatot.
-
válasz
fatpingvin #81841 üzenetére
Őőőőőő
nézd meg jobban azt a képet...
-
fpeter84
senior tag
válasz
fatpingvin #80948 üzenetére
lévén hogy megfelelő kiadásban akár még egy i865 is képes elbánni a C2D procikkal is, én bizakodnék hogy ebben is be lehet röffenteni ezt azt... papírforma szerint még a 115W-os 3.8GHz-es P4-eket is viszi - bár ennyire azért nem lennék optimista a 3 kis nudli induktivitással - de valami 50-80W-os 800-as FSB-s C2D-t kerítenék bele, és próba... ha jól felismeri a nevét akkor talán OS alatt is jó lesz, ha nem akkor lehet CPU mikrokód injektálás is kell a BIOS-nak
(az asrock féle 775 i865 még nem hivatalosan az 1066-os procikat is viszi, de akkor az integrált videó kiesik, csak külső mehet bele a note szerint) -
Bile Demon
őstag
válasz
fatpingvin #80948 üzenetére
-
quailstorm
félisten
válasz
fatpingvin #80937 üzenetére
Pont ezért mondom. Előre kész PCI-e to PCI adapter esélyes, hogy nem fog menni 486-os lapban. Ez pl. PCI 3.0 5V toleráns elvileg. Bár ez csak a devkit és a chip, a kész termék nem biztos, hogy 5V toleráns lesz. Reverse bridge módot nézd.
-
quailstorm
félisten
válasz
fatpingvin #80935 üzenetére
Feszültségszinteket és támogatott PCI szabványokat jól nézzétek át bekapcsolás előtt, nehogy füst legyen a vége.
-
fpeter84
senior tag
válasz
fatpingvin #80913 üzenetére
jajjj sorry, az a "VRam" ahogy le lett írva bekevert, azt hittem VRM
a VRAM kihasználtságot nyilván csak a video driver tudja totózva visszariportolni -
fpeter84
senior tag
válasz
fatpingvin #80886 üzenetére
egy nagyon alacsony értékű sönt ellenállás, amin mérik hogy mekkora fesz esik, abból vissza lehet számolni az áramot - ennyi a mérése, nem egy agysebészet csak nem mindenre pakolják rá mert az a pár eurocent plusszköltség milliós eladásoknál már jelentős tétel
-
Bile Demon
őstag
válasz
fatpingvin #80886 üzenetére
Dehogy.
Új(abb) GPU-Z a drivertől vagy DirectX api-tól lekéri. Ennyi. -
ityam
őstag
válasz
fatpingvin #80875 üzenetére
Holnap megyek egy matrox QID kariért is meg egy P650 ért is. Túl nagy a kíváncsiság
Amúgy most a retro gépem szétszedtem mert kellett a hely PCI-E VGA teszteléshez így most gyorsan tesztelek pár olyat utána rakom össze újra az AGPs retro gépet az asztalon.
Majd akkor fogok tesztelni G400at meg G550et. A G550ből 4 nanos ramokkal szereltet szereztem szóval van benne tuningpotenciál elvileg. A legtöbb a hivatalos órajelekhez csak 5.5 nanos ramokkal van szerelve. Illetve kíváncsi vagyok hogy a P650 amit holnap veszek az mit hoz hozzájuk képest. Az is AGPs lesz"jé, nem is tudtam hogy van egy ilyen totyikunk." Hát nem pörög. az én 2 éves bejegyzésem a legutolsó
-
válasz
fatpingvin #80870 üzenetére
https://www.frostytech.com/articles/2094/4.html
Ahogy nézem az egyik legrosszabb hűtő
Lista alján van.
-
válasz
fatpingvin #80868 üzenetére
Gyakorlatilag két szembe fordított hűtő. Gyári am2-esnél biztos jobb valamivel de azért egy 6400+-ra nem ezt raknám rá.
-
válasz
fatpingvin #80866 üzenetére
Elég fucsa szerzet https://www.frostytech.com/articles/2094/index.htmlBrand gépekbe szokott ilyesmi megoldás lenni.
-
válasz
fatpingvin #80833 üzenetére
Szerintem is. Ők már szerencsés darabok, mert elromlás esetén javítva lesznek.
-
flymi
addikt
válasz
fatpingvin #80786 üzenetére
Hirdettem nemrég aprón használtként és volt is rá egy jelentkező, de mivel hangos a pumpa ezért nem kell neki, így megmarad.
Gondoltam akkor már megtartom, mert a gyűjteményemben is elfér, de mivel szeretem rendben tudni a holmijaimat, ha javítható akkor menteném, sőt!
Talán még fel is applikálnám az egyik s478-as félkonfigomra csak, h barátkozzak az építős vízzel. -
Bile Demon
őstag
válasz
fatpingvin #80758 üzenetére
Van editor amivel át lehet kattintani?
-
válasz
fatpingvin #80713 üzenetére
Így már értem.
Nem, azt már korábban láttam. LGR-t pedig elvi / vallási okokból nem nézek, de Google kidobta, ő is csinált már videót róla.
Egy ideje már watchlist-en van ez az OPL3 huncutság. És ma jött a levél 17:02-kor, hogy ismét rendelhető.
1. rendeltem egy szettet magamnak
2. szóltam itt -
válasz
fatpingvin #80710 üzenetére
Nem értem mire szeretnél ezzel utalni.
-
petakpa1
őstag
válasz
fatpingvin #80703 üzenetére
Savas kifolyást nem szappanos vízzel javasolt először kezelni, hogy a lúg semlegesítse a sav hatását?
Aztán jöhet az izoprpolis, hogy még véletlenül se maradjon rajta szappanos lé... -
válasz
fatpingvin #80685 üzenetére
Ránéztem, de sajnos negatív a PCI teszt
-
quailstorm
félisten
válasz
fatpingvin #80678 üzenetére
Nekem az tetszett, mikor vettem egy akkuhibás Sagemet, hogy a saját fél telefonommal építsek a kettőből egy jót, és az eladó elpostázta a bucira püffedt akkut is. Nem tudom mit gondolt
Itt most ne a szokásos púpos akkura gondolj, hanem a repedésig kitömött kispárna alakúra. -
válasz
fatpingvin #80680 üzenetére
Bocsi
, persze megértem
-
válasz
fatpingvin #80678 üzenetére
Hát gondolom veszélyes !!! Nálam még nem lett megkelt akku(lekopogom), pedig 3 retro és egy félretro teló is itt van az asztalon, néha újratöltöm mindegyiket, de még a Nokia 3410 is bírja kb 1 hétig, persze kikapcsolva.
-
válasz
fatpingvin #80674 üzenetére
Én meg 4 brandot selejtezésből kaptam. A Fuji-Siemens- be szintén a kisebb táp miatt nem mertem nagyobb videot tenni mint a 8600GTS.
PCI Matrox ?, ingyér' hozták sok éve, aztán nemrég a Win98EE#1- ben landolt DOS alá - persze 98 alatt is megy szépen, de azért ott inkább a 6800GT- t használom. -
válasz
fatpingvin #80670 üzenetére
Amúgy ez érdekes project. Az utóbbi időben én is bírom az ilyen brand masinákat. Bár a CopperCeleron nem a szívem csücske, inkább a CopperP-III, az már keményen hasít, már a korához képest.
-
válasz
fatpingvin #80568 üzenetére
Mibe/mivel mentsem le a lemezképet? Nincs meg az eredeti amit ráírtam.
3 partícíó van rajta. -
Bile Demon
őstag
válasz
fatpingvin #80562 üzenetére
A Furmark VGA stabilitástesztre nemigen alkalmas, csak durva hibára száll el. Arra a Heaven is jobb akár vagy Tomb Raider reboot.
Ja igen a Chernobylite elég durván megdolgoztatja a GPU-t, talán jobban, mint a szőrösfánk...Tápot tesztelni is jó a Furmark.
P95 AVX + Furmark egész jól megterheli a tápot.
Ha bírja, akor maradhat az adott konfigban.
Ha lekapcsol akkor más kisebbe még jó lehet.
Ha leég, akkor meg kuka. -
jokeph
nagyúr
válasz
fatpingvin #80562 üzenetére
Én csak arra használom.
pár napja megvallattam egy Asus Phoenix GTX 1660 GDDR5-ös VGA-t (egy ventis, ITX méret), rosszabbra számítotam, 1 perc alatt beállt a GPU 72 fokra, 2 percnél tartotta, aztán lelőttem a tesztet. Játék alatt is max 70 fok volt (jól szellőző házban). -
válasz
fatpingvin #80564 üzenetére
Nem írtam hanem egy youtube-os embertől kaptam, komplett 32gb lemezkép, minimális karakteres linuxot indít és opencl/cuda teszteket csinál, valamint AMD kártyánál is lehet hasonlókat. Rakás bios moddal és toolokkal. Megpróbálom megkeresni.
De össze is rakom hátha másnak is kellhet. Valami lemezképet csinálok belőle. -
válasz
fatpingvin #80534 üzenetére
Valóságban kevésbé, fotó-torzítás lett. Működik az a lényeg
-
válasz
fatpingvin #80532 üzenetére
Még az FX a "dolgozós" gépem, a Zent mostanában fogom belakni, utána ő lesz a főgép. Az FX- be talán éppen beférne, de mivel triple slotos az 580, ezért takarná az alsó PCI- t - a fotón az még üres, de ott van most az ElitePro. Valamint közel lenne a 1060- hoz is. Mondjuk hosszra nem mértem(házat a vinyókeretig), de ez egy szörny, lehet hogy hosszabb mint a 1060 (meg asszem a SATA csatlakozások is útban lennének). Valamint fogyasztásra is, ha beindul a 3D, 300W- ot benyal csak maga az 580. CUDA esetén nemtom ez hogy alakulna.
A Zen- ben meg egyáltalán nem férne el, mATX lap.
A Phenom-II mellett jó helye van, bár hosszra épphogy elfér. -
válasz
fatpingvin #80476 üzenetére
A c2075 bios moddal megy, nem kell forrasztani az id-t.
A K20-ak esetén meg simán szoftveres mod kell csak.
Megérkezett a második is. K20C
Lehet amúgy bios mod és id-ket meghatározó ellenállások moddolása is, akkor ténylegesen az asztali megfelelőjükként kezeli a windows de nincs szívem forrasztgatni ha szoftveresen is megy.
Nem annyira éri meg, inkább csak hobbi. Kb 30-40eft egy ilyen tesla ami egy első gen Titan-nak vagy GTX780 5-6gb-osnak felel meg. Habár a mai árakat nézve nem annyira sok értük csak munka van velük kicsi. Előnyűk hogy nincsenek széthajtva (gyárilag -20% órajelesek ami minden esetben visszaállítható a desktopos értékre) meg persze mesze jobb minőségűek mint az asztali hulladékok (full referencia amiből nem spóroltak ki semmit, leadtek(foxconn), pny, supermicro gyártja őket)
Ugyanis rá kellett jönöm a videókari javítgatások során hogy az sima asztali videókártyák messze rosszabb minőségűek mint akár melyik referencia vagy oem kártya. Arról nem beszélve hogy nem mindegy az ha 24/7 állandó terhelés és hőmérsékleten megy valami vagy ki be kapcsolgatva nagyobb órajelen hőingadozásnak kitéve. Bár ezt megtapasztaltam a normális bánászkártyánál hogy jobb állapotban vannak mint az asztali gémereknél. (persze vannak idióta bányászok is tény)
Nagyon nagy részt a fasza kis ólomentes forrasztás enged el, és mi más miatt mint hőingadozás. Ez meg a szerver kártyákra nem jellemző mert állandó hőfokon mennek. -
válasz
fatpingvin #80424 üzenetére
Nem tudtam javítani, töröltem a hsz- om, belekeveredtem a linkekbe
. Dual-video- ról volt szó, ahhoz akartam támpontot állítani. Asztali retro gépekre utaltam amúgy én is. Majd javítom, de valamit duplázott/hibás linkelésbe tett a rendszer.
-
válasz
fatpingvin #80396 üzenetére
Az Almánál a bővythetőség már régóta nem szempont. Főként nem az alsóbb régiókban. Van pár Power-es cuccom egészen G4-ig, de már a IIsi-nél látszott, hogy nem akarják ezt a tápolhatóságot. Mondjuk Jobs eleve úgy tervezte az első Mac-et, hogy abba ne lehessen belepiszkálni. Még korábban az Apple II-be is Wozniak erőszakolta be a bővítő síneket a másik Steve ellenében.
Nagyjából lefedted. De ha megnézed, akkor az ARM eleve egybegépnek indult. A 3010, 3000-es egybegép. A RISC PC-k bővíthetősége meg kanyarban nincs az igazi modularitáshoz. A Unixok mára lassan kihalnak. OK, van még 1-1, de hol van az amikor több fajtát kellett pátyolgatni? Solaris HPUX, SCO, Irix, NeXt meg volt a DEC-nek is valami saját. Ma meg mi van helyette? Nagyrészt debilán (buguntu) vagy pirossapka variánsok.
Azok a régi szép idők amikor még a vi-nak a variánsaival is küzdeni kellett, nem volt bash és a terminál jó esetben 38400-on ment...
-
válasz
fatpingvin #80384 üzenetére
Most megint lehet választani. Az asztalomon is van egy ARM-os gép. Ha a polcot nézem, akkor tényleg volt választék. Mondjuk az első két tagja a listának akkor már elavultnak számított, de még lehetett gépet venni velük a 90-es évek elején:
Z80, Mos 65xx, 68k, x86, MIPS, ARM
A gyártók listája meg felsorolhatatlan, egy tucatig meg sem állnánk ha az x86-ot nézzük és akkor ott a többi. Z80-at annyian licencelték és másolták, hogy felsorolhatatlan szerintem
-
válasz
fatpingvin #80380 üzenetére
Etetés van!!
Most hogy jönnek ide a szappanosdobozok? Már az anyagot is kispórolják belőlük. PC vonalon nem vagyok otthon, de nézd meg, hogy egy kerámia tokozott, aranyozott , szépen feliratozott, grafikázott processzoroktól ahol volt több gyártó hova jutottak el. Egy 6x86, K6 vagy PPro még kinézett valahogy!
zotyesz66: Sajna egy MB-t szétvágtunk annyira szét volt rohadva. Mondjuk akkor nem ért még semmit.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- LG 27GR95UM - 27" MiniLED - UHD 4K - 160Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium PRO - HDR 1000
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felváráslás!! Xiaomi Redmi Note 11, Xiaomi Redmi Note 11 Pro, Xiaomi 11 Lite
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! MSI SUPRIM X RTX 4080 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest