-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli #113594 üzenetére
NForce 2 ultra chispetesek. Pl ASUS A7N8X-E DLX. A KT600 már mondjuk a jobb VIA Chipsetek közé tartozott (hirtelen nem ugrik be, hogy volt-e ezzel közvetlen tapasztalatom) a KT880 ami egyértelműen verte az NF2-t meg túl későn jött. A KT133,266, 333 és 400 amikkel közvetlen tapasztalatom volt, sőt KT400-al majdnem 3 évig ment a főgépem, nos ... hát ... nem voltak a legjobbak.
ASUS A7V8X-X -ről váltottam ASUS A7N8X-E DLX-ra. KT400 szorzó kezelésben volt nagyon jó, de egyébként minden szempontból nagyon sokkal komolyabb chipset volt az NF2 ultra. Ok, igazságtalan vagyok, mert KT400 aljáról NF2 tetejére váltottam, de ugyanaz a CPU, VGA és RAMok érezhetően szebben futtatták a játékokat, a HDD-k egymás között gyorsabban másoltak, a Soundstorm MCTP gyönyörűen szólt, ráadásul az APU (Audio Processing Unit) miatt a hangkártya nem a CPUtól vett el erőforrást, így játékok alatt pár plusz FPS-t csak ezen is lehetett nyerni. Olyan extrákról nem is beszélve mint 400-as FSB és DDR támogatás, SATA portok, USB2.0, Firewire, 5.1-es hangkártya, gigabites LAN és még sorolhatnám. Az NF2 Ultrában 2600+ -on érezhetően dinamikusabb volt a rendszer mint KT400-ban 2800+ -on.
-
envagyok
veterán
válasz
hobizoli #113594 üzenetére
Nekem most retróba 2 AMD van összedobva, egy Slot-A Athlon és egy Athlon XP 3299+ utóbbi DFI Lanparty NF2 ULTRA alaplappal
és Fx5900u vga-val.
Jó rég nem vettem elő, lehet ma elő is kapom.
Tervbe van véve egy dual s462 kongig is, arra egy ASUS és egy MSI lapom közül fogok választani, vagy kerámia vagy 1800+ xp procival.
Van nálam 2db Athlon XP-M, érdemes kicserélni szerintetek a 3200+-t rá?
xp-m-ből nem létezett olyan gyors, és 400fsb-s se, csak 333
Vagy csavarjuk frl 400-ra, meg a szorzót és menni fog 2.2ghz felett? -
válasz
hobizoli #113546 üzenetére
Igen, hamar felkúszik, még akár kissé régebbi gépre is. De nem az lényeg. Ha felkúszott nyersen visszaadom - te a küldött PDF nem megnyitható, meg, ja meg ez nem indul, meg az nem indul. 4k 3D filmet nemtom 3D- be kapcsolni, ill bekapcsololom, de 3 féle 3D szemcsim van, és mindegyikkel csak színes sorminta van elcsúszva.
Továbbá a sima film is szaggat, pedig ki van írva a hardveres gyorsítás, ez miért van, stb...stb.
Be kell setupolni rendesen.
Ezért nem vállalom csak a fiamnak, ill egy jó havernak, aztán kész is. Bár a fiamnak egyre rirtábban kell segíteni, mert már a modern bitekben lényegében leelőzi a faterját. -
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli #113494 üzenetére
Igaz, hogy nem X99-be, hanem Z97-be de gondolkodok egy Xeonon, megnéztem miket támogat a lap, és azok alapján szűrve indultam el.
MSI Z97 Guard PRO
Core I3 4170 (3700MHZ, 3MB)
8GB DDR3 RAM (2×4GB)
NVidia ASUS GTX960 2GB
120GB OCZ Vertex 3SSD
1TB HDD
FSP Hexa 500W tápA minap elgondolkodtam, hogy ezt a gépet némileg feljavítva még ma is használható másodlagos gépet tudnék belőle faragni. Az elképzelés az, hogy :
Van még itthon 2×4GB DDR3 RAM, és a lapon négy slot van, így 4×4GB RAMmal 16GB-ra felbővíteni a memóriát, de ha nagyon olcsó lenne akár a 4×8GB vételétől sem riadnék vissza, vagyis 32GB RAM lenne benne akár.
Ezenfelül van itthon egy RX 570 8GB-os kártyám, megkapná azt is.
.... és egy CPU fejlesztésen is gondolkodtam. Először arra gondoltam nmejen bele egy I7 4770, de még mindig sokkalom az árát, ezért elkezdtem Xeonokban gondolkodni :
Az alaplapom leírása alapján kigyűjtöttem egy listát, kihúztam azokat a CPU-kat is, amik I5 kategóriásak, vagy I7 alja. jelenleg egy I3 4170 van benne, ettől akarnék gyorsabbat bele, így jött ki a három szekció :
1. I7 4790+ : E3-1286 V3
2. I7 4790 : E3-1285 V3 / E3-1280 V3
3. I7 4770 : E3-1270 v3 / E3-1275 v3 / E3-1246 v3 / E3-1241 v3Tehát ezen processzorok valamelyike kellene nekem abba a lapba. Végeztem egy gyors keresést, és eléggé kiábrándító a helyzet
Itthon a I7 4770 az 13-14 ezer ft jelenleg.
E3-1286 V3 - alin ehelyett folyamatosan mindenféle "hasonló" CPU-t listázott, azokból az egyetlen ami jó lenne 6000ft körül az E3-1270 V3, ez még jó deal is lehet.
Az Ebayen találtam E3-1286 V3 procit, potom 105$-ért (ez 43 ezer ft-nak felel meg), és ez még a legolcsóbb volt 50K+ -ért is van, így a legnagyobb CPU-t gyorsan felejtőssé is teszi. (nem éri meg a felárat, plusz a régi másodlagos gépre amúgy sem akarok ennyit költeni)Ezután még gyorsan kerestem felületesen, és ahogy látom ebből a I7 4770 szint lesz, a magyar kínálat árának kb a feléért van esélyem megcsípni valamit az alsó sorból, sandásan E3-1270 v3-t. A E3-1270 V3-asok ugyanis 6500-8000ft-okért mennek.
Jelenleg itt tart még a project, tényleges előrelépés még nem történt. Tervem szerint a gépen maradna egyelőre a Windows 7.
-
válasz
hobizoli #113494 üzenetére
Nem gondolok semmit, főleg nem az i7-4790K- ról nem, soha nem volt iX procim, semmi tapasztalatom vele. Tudom hogy a TDP meghatározásakor a marketing is befigyel, bár valami irányvonalnak azért jó.
Sok értelme nincs ragozni, nekem bevált a 2640, ezt is akartam, ennél maradok. -
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli #113392 üzenetére
Annak meg mondjuk az volt a baja, hogy hiába a magas órajel, gyenge volt az IPC nagyon , és a magok sem mind teljes értékűek voltak. Először ment a hátasdobálás részemről, hogy húúú azta bakker mennyi meg milyen magas órajel, na az Intel tuti lefőtt itt, aztán kiderült, hogy nem eszik olyan forrón az Athlon FX-et
Igaz, hogy az idők során meglepően jól öregedett (ahogy egyre inkább jöttek a több szálat akaró alkalmazások) de alapvetően egy gyenge IPC-s kazán volt, ami számomra hamar elvesztette a varázsát. -
-
Pikari
veterán
válasz
hobizoli #113348 üzenetére
A tudományos alaposság kedvéért tegyük hozzá, hogy abból a kb 1 millió db PC játékból, ami létezik, legjobb esetben is talán ezer db olyan van, ami képes 1-nél több magot kihasználni. Ha csak valaki nem állandóan az épp aktuális AAA titlekkel játszik, akkor sok értelme nincs 4nél több magnak játékra most sem, bár azt hozzá kell tenni, hogy a háttérben a különféle chatprogramok, közösségi oldalak appletjei, videóhívások, esetleg streamelés, simán képes elzabálni a processzort a játék elől annyira, hogy az ember 6-8 magos megoldások irányába tolódjon el.
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli #113338 üzenetére
Igen, arra emlékszem, nézegettem mint lehetőséget. Az akkor még amúgyis jóval drágább M2 mellé még az átaslakító is ... valahogy úgy jött ki a matek, hogy vagy 256-os M2 és átalakító vagy 480GB-os SATA3. Utóbbi lett.
Igazából már 2018-ban még nagyon messze álltam a platform cserétől, pláne a terveim szerint, de úgy voltam vele, hogy a SATA3 SSD tuti használható lesz az új gépben is. Sőt, amikor lecseréltem, eredetileg az is csak egy újabb sokadik ráncfelvarrásnak indult.Az I3 4330, ami talán a legtöbbet ráncfelvarrt konfigom lett (2014 január 19 - 2021 március 8) :
RAM tekintetében : 8GB (2×4) --> 16GB (4×4) --> 24GB (3×8)
SSD : 0 --> 128GB --> 480GB
VGA : HD4600 (integrált) --> HD4850 512MB --> HD4890 1GB --> GTX950 2GB
HDD : 1TB --> 2+1TB
valamint átélt négy(!) monitort, az első még egy CRT Compaq V720 volt, majd jött egy 4:3-as TFT, aztán egy ASUS aminek bűn rossz volt a képe (ASUS VW195D), utána a HP Compaq LA2205wg amivel végülis kifutott.
(De változott a billentyűzet és egér is)A kezdő állapota ez volt :
Gigabyte B85M D3H
Intel Core I3-4330 (3500MHZ, 4MB cache)
8GB DDR3 RAM
Intel HD4600 VGA
1TB HDD
LG HL-DT-ST GH24NSB0 DVD RAM meghajtó
Corsair CX400És a végén a PEEK állapota mielőtt lecseréltem :
Gigabyte B85M D3H
Intel Core I3-4330 (3500MHZ, 4MB cache)
24GB DDR3 RAM
Nvidia GTX 950 2GB
ADATA SU650 480GB SSD
2+1TB HDD
LG HL-DT-ST GH24NSB0 DVD RAM meghajtó
Corsair CX400 -
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli #113320 üzenetére
Igen, az I9-et kifelejtettem, de az amúgyis ritka meg drága volt.
Erről jut eszembe, elkéne már ugranom haverhoz megnézni a gépét, félkonfigot cserélt, 9th gen I7-ről 12th gen I9-reA 10 --> 12gen között mostanában kezd nem érdemi lenni az árdifi, mikor a 12-es gép jött akkor még eléggé komoly volt (igaz akkor a 13th gen volt a legújabb).
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli #113317 üzenetére
8th genben csak az I7-nél van HT, az így néz ki : 6C12T (HT)
Ott a HT választja el az I5-től, ami 6C6T
9th genben meg asszem sehol sincs HT, valahogy így néznek ezek ki :8th gen :
I3 : 4C4T
I5 : 6C6T
I7 : 6C12T (HT)9th gen :
I3 : 4C4T
I5 : 6C6T
I7 : 8C8TEhhez kéepst a 10th gen :
10th gen :
I3 : 4C8T (HT)
I5 : 6C12T (HT)
I7 : 8C16T (HT)Igenm, ha már van pénzed 8-9th genre, akkor tulajdonképp van már 10th genre is, mert alig drágább és sokkal jobban megéri. Csak akkor lenne a 8-9 versenyképes, ha az ára jelentősen lejjebb menne.
-
válasz
hobizoli #113314 üzenetére
"na, sok ertelme van?
ha az egesz PC-t nezem, akkor meg kisebb hányada"Az egész PC-t nézve, röhögve megéri.
A 2. gen 2600-os desktop még PCIe2.0-ás volt. Csak az általános lemezműveletek többszöröződtek azóta.
Csak egy tervrajz pdf, nagyobb png-k, megnyitása, de bármilyen munka ami I/O-val jár megkockáztatom 4-5ször, de lehet 10-szer gyorsabb az új gépen egy nvme 4xpcie3.0 m.2 meghajtóval, mint egy a régibe beleerőltetett SSD-vel. X79 vagy X99 még jó alternatívája, egy pcie-be csatlakoztatott M.2 adapterrel.7000-7700 Zalman:
Nagyon jó irány volt. Van mind a kettő azóta is.
Tekergettem a potméterét, ahogy változott mit csináltam éppen a gépen
De az igazán csendes PC szerintem csak a hőcsöves hűtések megjelenésével jött el. Addig csak álom volt.
A 7000-re anno rászereltem 12 centis ventit. Alul a rács van rögzítve, ahhoz a cooler szilkon kapcsokkal csatlakozik. Na ez már csendes volt, de így is csak azért mert ebben a formában már nem terheltem durván. Leginkább filmek, net ment rajta. -
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli #113308 üzenetére
Azért a Cerka után nagy előrelépés volt egy ilyen Duron.
"megvolt a upgrade lepcso lefele, hogy XP <- Tbird <- Duron
" - nem fordítva?
nekem volt anno egy olyan tervem, hogy Appalosha/Applebread Duron 1600MHZ körül 400-as DDR-el, de végül nem csináltam meg. Most viszont érdemes lenne kipróbálni, hogy mit tud, mondjuk akár egy Tualatin Celeron ellenében.
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli #113305 üzenetére
2017 augusztus végén vette ezt haver, 100 ezer ft-ért :
ASUS P6T
Intel Core I7 975 Extreme (4×3,33GHZ (HT))
8GB DDR3
120GB SATA SSD
1TB HDD
GeForce 750Ti 2GB
DVD író
400W Chieftec tápAkkor is igen jó vétel volt, de amit te írsz az sem rossz
A 8th gen I3 talán az utolsó / leggyengébb olyan CPU amire még azt mondom, hogy pénzt adnék érte. Viszont tény, hogy bár sokkal mainstreamebb, de használhatóbb is lenne egy 4GB-s RX470/570-el.
De az LGA1366 meg vagányabb
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli #113238 üzenetére
Régi nagy vágyam volt egy 2nd gen I7 2600, 16GB RAMmal, aztán rájöttem, hogy kell a fenének... Hiszen van itthon egy Z97-es lap, igaz épp I3-al, de rakok bele egy Xeon E3-1270 v3 / E3-1275 v3 / E3-1246 v3 / E3-1241 v3 / E3-1285 V3 / E3-1280 V3 vagy I7 4770/I7 4790, és messze jobban jártam vele, - és mivel a fele megvan - sokkal olcsóbban mint a 2nd gen I7-el. Az igazi persze egy E3-1286 V3 volna.
Mellé 16-32GB RAM (16GB van is, de sajnos 4×4 formában), bedobom a 8GB-os RX570-et, és szerintem úgy 2020-2021-ig minden játékkal el lehet játszogatni vele."i7-3770 i7-4770 15-16k a HA-n, mikozben i3-10100F meg 12k" - pontosan. Ha csak nincs hozzá lap meg DDR3 RAM eleve, akkor már 3-4 de még a 6-7th gent is felejteném, és inkább egy használt 10100F ...
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli #113223 üzenetére
Azért a 650@866 illetve 700@933 Duron durca lehetett a maga korában. Akkoriban a másik abszolút tévhit ami ment, hogy az AMD-t semennyire nem lehet húzni.
Szerintem is volt 1700+ -os Tbred A, ugyanis amikor bevezették a Tbred A-t már meghaladták az 1700+-ot és nem lett volna logikus kihagyni, főleg, hogy akkoriban kb az a CPU fogyott a legjobban.
-
envagyok
veterán
válasz
hobizoli #113293 üzenetére
Már 2002 november-december lehetett venni HT-s 3.06GHz P4 processzort.
Szerk.:
Most nézem, van ph!-s cikk is. -
Czo
addikt
válasz
hobizoli #113289 üzenetére
Van ilyen Zalmanom (7000), de ezt 2003-2004 korul lehetett megvenni eloszor, korabban nem nagyon leteztek halk hutok! Amikor 2002 vegen 3.0 GHz-re csereltem a P4 CPU-t, az osszes hutes, amit a boltokban ajanlottak hozza, az mindegyik hangos volt, az ugyonilyen CPU-t tartalmazo ThunkCentre gepem pedig halk volt, a gyari IBM megoldassal. Ugyonigy, amikor jottek a PCI-e power csatlakozot igenylo videokartyatk, a brand geped gyari tapjan csak akkor volt ilyen dugo, ha eleve ugy volt tervezve a geped (es a haz, hutes is), hogy oda bekerulhet egy ekkora fogyasztasu GPU. Persze, ezt figyelmen kivul hagyhattad, hiszen sok GPU-hoz adtak az elejen Molex-PCI-e power csatlakozo adaptert. Ezzel be tudtad tenni a brand gepbe, ha tudtal molexet juttatni a card slotokhoz, viszont sokszor jottek a melegedos, CPU lassitos problemak.
A Dell-nek voltak abban az idoben pl. kis form factoros gepei (pl.: si_optigx280_btx.jpg), itt ha meg is volt csinalva, hogy ne csak low-profile kartyat tudj beletenni, a PCI-e idoszakban sokszor nem volt tapcsatlakozo az SFF gepben, csak a nagy gepben.
-
-
-
-
-
válasz
hobizoli #113238 üzenetére
Egyrészt senki nem mondta hogy full felbontásban futott, másrészt nem is az érdekel hogy hogy néz ki a szitakötő f@szán a pattanás hanem hogy kit kell szétlőni...
És neki se az arcvonásait nézem meg mielőtt lőnék.
Sandy gépekkel az a baj....
Azokkal az a 'baj' hogy megvannak nagyon sok embernél, eladni a fenti okok miatt nem lehet, így kipróbálja az egyszeri halandó - és viszi amit kell neki, így teljesen jogosan elveti a felhasználó hogy kiadjon fölöslegesen egy kisebb összeget, és nagy munkával lecserélje egy szinte ugyanolyanra.... Ez a baj vele hogy nem akarja senki lecserélni, aki nem csak olvasgat és nem mozgatja meg a 10-20% teljesítménynövekedés.
Szóval hogy minél mi drágább, az relatív.
Ha van valamid ami használható, akkor a megtartásnál mindig drágább a lecserélés.Régen ez nem így volt, sokszor kerestem is a jobbra cserén, így jutottam el a C2D Celeron 420-tól kis lépésekben az E7500-ig....
De a gyereknek is így lett a P2-350-ből P3, S462, stb.
Régen ez működött, ma nem annyira.
Most adtam el egy i5-2400 procit, hűtővel, alaplappal, 2*4 giga rammal 9-ért, 3 hónap után...
Ebből szerinted tudok venni egy gyorsabb konfigot? -
Pikari
veterán
válasz
hobizoli #113217 üzenetére
Nem tudom megítélni, hogy mennyire tuningharát, vagy hogy ezektől mi elvárható. 166on már nem indul el - de persze ez lehet a k7s5a pro hibája is - mindenesetre az, hogy 133 helyett megy 150 körül, szerintem teljesen korrekt tuning szempontból. így 1.6-1.7 ghz között van az órajele, kb 10%-os tuning, így jó rá a random egységsugarú hűtés is, és a teljesítménye is bőven elég. Ez a platform már úgyse tud érdemben skálázódni 2 ghz fölött, teljesen felesleges dolog szétizzasztani emiatt szerintem.
Én nem is szeretem azokat a hardvereket, amik izomból akarják megoldani a skálázódási problémákat, szóval sokkal jobban örülök ennek az 1.5 voltos 1700+nak, mint mondjuk amennyire egy 1.6-os 1800+-nak örülnék.
Google szerint 1700+ nem létezett thoroughbred-a változatban, csak thoroughbred-a változatban, viszont létezik 1.6v-os és 1.5v-os variánsban is ugyanezzel a névvel thoroughbred-b formában, szóval én ezekszerint a jobb változatot fogtam ki (továbbá palomino maggal 1.75v-on). Ezért már a csökkentett habzású változat.
-
válasz
hobizoli #113212 üzenetére
Tuning van a BIOSban, ha nem lockos a proci, akkor tudja. Viszont mem csak T3, másik BIOSban van T1 is, de nem merem ráírni, mert a PCIe variálás lehet eltűnik, aztán nem indul az XP vagy a DOS.
De nem cserélem a procit, jó ez, TDP is alacsony, talán nem égeti el a VRM- et.
Ha nagyobb teljesítmény kell, arra a Zen2. -
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli #113181 üzenetére
Nagyjából le is írtad a válaszokat.
Az AMD a K6-2 K6-3 szériával amúgy előttem is leírta magát, mikor a 400-as gép érezhetően lassabb volt osztálytársamnál mint a 366-os Celeronom.
Akkoriban (1999-2001) sok olyan hang jött, hogy az AMD utángyártott fhosokat gyárt, és mi tagadás az akkori tapasztalataim nekem is ezt alapozták meg.
Aztán jött a Toms hardware hűtőleesős videója, mindeközben a legtöbb PC magazinban az Intel felsz0pása ment, az AMDről meg nagyon szó sem volt. Olaj volt a tűzre, hogy az-az 1-2 osztálytársam akinek mégis AMDje volt, azoknál valahogy mindig kész volt az ár/érték bajnok gép már, csak épp nem ment valami "apróság" miatt. Emelett jöttek a hírek a lesarkazott, leégett AMD CPU-król folyamatosan.
Tetejébe a Duron 64KB L2-je messze ijesztő volt a Celeronok 128KB-hoz képest. Meg egyáltalán mindenki Inteles volt, bevallom én is, erősen arra hajlottam. Ez olyan 2001 második felében kezdett megváltozni, de igazából csak 2003 elején fordultam oda, hogy akkor - már az akkori Athlon XP-s tudásommal - akkor próbáljunk ki egy AMD-t. Addigra egyre több dolog szólt mellette. De emlékszem, hogy 2002-2003-ban már suliban is voltak Intelesek meg AMD-sek, akik szünetekben hatalmas csatákat mentek, screenshootokat, benchmark és játék eredményeket mutogattak egymásnak, - nem tagadom eleinte Intel oldalon én is beszálltam, később inkább már a partvonalról próbáltam nézni a tényeket, és hogy hogyan járnék jobban - meg természetesen ment a legfrissebb árlistákra, és PC magazinokra mutogatás a néha ordítozásig fajuló eszmecseréken.Mára azt mondom (sőt, már a 2000-es évek közepére), hogy nem korlátozom le magam ennyire, hogy Inteles vagy AMD-s vagyok. Eleddig a PC-s pályafutásom picit nagyobbik felében Inteleim voltak, de az egyik leghosszabban szolgáló gépem AMD volt, és igazából kb egyformán szeretem mindkettőt. Sőt, előfordul olyan is, hogy amikor több gépem van, az egyik ilyen, a másik olyan. pl 2005-ben a fentebb említett Athlon XP-t hajtottam, de volt mellette más kevésbé húzott Athlon XP és Pentium D805 4GHZ-re húzva is. Sőt, évekig az említett Athlon XP mellett volt két P4-esem egy Northwood 1600A 1600@2400MHZ és egy Northwood 1800A 1800@2400MHZ-en
Szóval nálam nincs így Inteles meg AMD-s felosztás, mindig épp azt veszem amelyik jobban megfelel az aktuális igényemnek vagy jobb vétel a helyzetben.
A két nagy versenyében pont az a jó, hogyha valaki nem márkahű, akkor némi változatossággal, de ott az esély, hogy az aktuális piaci helyzetből Ő nyerjen.
(épp tegnap láttam itt a PH-n ahogy 2025-ben Intelesek és AMDsek egymásnak esnek az egyik topicban, kb mint mi tizenéves korunkban, csak mi kinőttük)
Oldmanra emlékszem, rengeteg Inteles jóságot mutatott be, és olykor fikázta az AMD-t, de leginkább ügyet sem vetett rá. Az ilyenek is hozzájárultak ahhoz, hogy akkoriban az AMD az "olcsó másolat" szerepében tetszelgett sokak szemében. Valószínűleg az Intel szponzorálta, mert gyanúsan 0day cuccai voltak, és eléggé benne volt az Intel témában.
-
Lord Myn
senior tag
válasz
hobizoli #113171 üzenetére
Már nem emlékszem pontosan, de vagy a Safedisc-nek vagy a Securom-nak volt olyan verziója, hogy ha avatatlan kezek belepiszkátlak a kódba, akkor triggereket indított, amik anomáliákat okoztak a játékokban. Aztán ott volt a hírhedt StarForce, ami egy ideig törhetetlennek bizonyult (a hangsúly már akkor is az ideig-en volt).
-
Pikari
veterán
válasz
hobizoli #113160 üzenetére
A k7s5a pro tud 166 mhz-et, de valószínűleg ez a beállítás inkább csak poén akart lenni az alkotók, semmint egy valóban működő lehetőség
Mindenesetre a már említett tuning biossal valóban be lehet állítani különféle FSB és RAM órajeleket a hagyományos sebességeken kívül. Nekem ez 21 évvel ezelőtt nem működött, mert már pár extra mhz is black screent okozott, és resetelni kellett a biost.
Viszont a mostani k7s5a pro alaplapommal ez már nem gond, beállítva száznegyvenvalahány mhz-et, szépen indul is a gép.
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli #113156 üzenetére
Amit Pikari linkelt videót, azokat mi is csináltuk olykor. Főleg az XP-M mod volt gyakori.
A jobb lapok (nem csak az Abit, bár tény,. hogy azok voltak a legjobbak ebből a szempontból) totál freebe engedték a szorzót, bár sok procinál a 10.0-ás szorzó egy "hole" volt, ha beállítottad csak fekete képernyőt kaptál.Nem csak a slot A K7-nél, de az Athlon XPnél is bőven volt ilyen. Főleg a korai időkben. Tele volt a piac 2600-2700-2800+-osnak gyártott, de az igények miatt 1700+-ra lebutított procikkal. Ezek gyakorlatilag feszemelés nélkül hozták az eredeti órajelüket, és a tuning is "ahhoz képest" kezdett számítani. Így akadt egy csomó 1466-os CPU a piacon, ami feszemelés nélkül elment 2300-2400MHZ-ig is.
De a korai 2500+ -os Bartonok is mind 3200+ -nak készültek, csak piaci okokból lettek leminősítve. -
Czo
addikt
válasz
hobizoli #113030 üzenetére
En HDD-vel es webkameraval is hasznaltam. Hiaba csak 400 az USB2 480-hoz kepest, az FW-s hazaim mindig kitoltak magukbol a 400-450 megbitet, mig az USB2-es hazak jo ha 200 Mbps-re kepesek voltak. A Win98 peldaul out of the box tudott FW HDD-t, mig USB-t out of the box csak a 2k es a ME-tol volt. Webkamerabol pedig, az FW-s kameranak kevesebb eroforras kellett akkor a gep oldalan.
-
envagyok
veterán
válasz
hobizoli #113045 üzenetére
Rosszul fogalmaztam, p4p800 deluxe lapomon szerencsére volt, utána vettem a kamerát 2005-ben, mikor született a gyerek.
És 2006 végén mikor átálltam lga775-re szempont volt a firewire így p5b deluxe lett választva a firewire miatt, ezt gyorsan lenyúlta tőlem öcsém, és akkor az Abit IP35 lett utána, ott is figyelve a firewire-re.
Így, sok sok év után retrózva jöttem rá, mekkora ratyi lap volt az az Abit. Q6600 G0 max 2.8GHz-et ment benne, az E5450 E0-t is csak 3.2GHz-re tudtam húzni :/
Kb 5 éve voltam jobban rápörögve az lga775 retróra (ideje is újra visszatérni picit), akkor q6700 simán tudott 3.6GHz-et, az E5450 meg 4GHz-et jobb lapokban (Asus Maximus II Formula, EVGA 680i sli, 790i sli, Rampage Formula/Extreme) -
-
jokeph
nagyúr
válasz
hobizoli #112873 üzenetére
2004-ben meglepődtem amikor a zsír ropogós SATA HDD-mre óhajtottam volna XP-t telepíteni az Asus i845 PE lapban, mint kiderült Promise Fasttrack 376 SATA+IDE RAID vezérlő volt rajta, amit első körben floppy-ról adtam be neki (jobb híján, mert az XP ugyen nem támogatta USB-ről a driver hozzáadását, de még HDD-ről sem, csak a szent FDD), amíg én is rá nem találtam az nLite progira.
Nem is igaz, hogy 20+ éve vettem az első SATA háttértáramat, mintha tegnap lett volna. -
válasz
hobizoli #112867 üzenetére
90-es évek közepén még volt értelme SCSI-nek. Úgy kb. a 420-asok voltak azok amik már kezdtek normális sebességet elérni, ha csak 1 vinyó, 1 CD volt. De volt több meló aminél azért ez akadály volt. A 90-es évek végére ez már csak ott volt igazi probléma és az SCSI jobb, ahol sok sok adattal időérzékenyen dolgoztak. Videó vágás, kijátszás például. De ilyen volt a CD írás is. Amit nem vesztek figyelembe, hogy a sok állományt on the fly rendezte ISO-ba a program. Ezért nem sequenciális, hanem random IO kellett volna sok kis állományra. Na ebben volt jobb az SCSI. Meg abban amikor mondjuk folyamatosan kellett sok adat, mert akkor hardver raid-et csináltunk és voilá lett sebesség.
Én kb. 1-2 évvel voltam lemaradva, részben saját pénzből, részben emigrált rokonytól levedlett géppel tartottam úgy-ahogy a lépést. De ez nem jelenti azt, hogy mi voltunk az iparban a mérvadók. Itthon mindig ment az olcsón okosba sufnisan olyan valahogy jó lesz módon megoldós téma. Mert ugye nem volt pénz, tudás, igény a jobbra. (A kívánt szöveg aláhúzandó.)
96-ban már dolgoztam olyan helyen ahol ez számított. Le is tudnám mérni valós terheléssel is akár, mert van a polcon minden hozzá. Például az első digitális földi teszt adás berendezéseiből iis véletlenül, mert azok a barbárok aszondták dobjuk a kukába... De ha nem akarjátok elhinni, akkor úgyis fölösleges.
envagyok: Emlékszem amikor az volt a hír, hogy komplett gépet lehet venni 1000$-ést. Majd jött a 800$-os gép húúúúú.
A 6-8. gen. sem sokkal drágább és máris lehet Win 11 rá. De linuxxal a 4. gennel is el lehet karistolni, bár én már nem szeretném, a műhelybe is már a 9. gen van.
Sok dolog van amivel lassan nem érdemes foglalkozni. Most ölik meg a szemem előtt azt a részét a szakmának amit szeretek csinálni.
Lesz még nagy sírás a full cloud vonal miatt, csak már ember nem lesz rá, mert nincs utánpótlás a gyengébb fizu miatt. Na meg kezet összekoszolni, kábelezést átgondolni, kivitelezni az is olyan utálatos dolog, mint megérteni a gépek működését.
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli #112857 üzenetére
Így 24 év után ezt is jó tudni... de akkor csak szenvedtem vele félévig (mondjuk azalatt vagy 10× még a Windowst is újra raktam) aztán meg eladtam a gépet 40 ezerért olyan formában, hogy : Zida Tomato VIA alaplap, Celeron 466, 384MB RAM, Manli TNT2 M64 32MB, 20GB HDD. Az akkor nagyon jó ár volt érte, csak a RAM meg a VGA már kb többet ért benne, de nem árulgatni akartam, mert kellett az ammo az új gépre, ami egy Tualatin Celeron 1400-as, Abit ST6-al és 512MB SD RAMmal lett volna, de végül 1700-as Celeron lett belőle Abit BD7-el és 256MB DDR1-el. Ma már tudom, hogy jobb lett volna az eredeti tervnél maradni.
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli #112852 üzenetére
"pedig ma 40-45k nem egy fel havi kereset mar, mint ami az akkor volt" - ez azért elég súlyos tévedés.
1996-ban 14500ft, 1997-ben pedig 17000ft volt a minimálbér (és ez brutto), és az emberek cca 1/3-a csak annyit keresett. Ebből 40-45 ezer ft az 2-2,5 havi bér volt tisztán, ami nem kis pálya, kb mintha ma 532-665 ezer ft-ról lenne szó. És ez csak két alkatrész, nem a komplett PC.Ugyan sírunk, hogy drágák a hardverek (szerintem a sweetpot 2003-2012 között volt), meg régen minden jobb volt, de ha valami arányaiban véve sokkal olcsóbb lett manapság, az egy normális PC megépítése. Most az utóbbi években sajnos volt egy drágulási hullám, de még ígyis eléggé jók vagyunk a '90-es évekhez képest.
Mikor kerülnek be nagyon régi árlisták a topicba '90-es évekből, sokszor elhűlve nézem, hogy 2-4MB memóriáért simán több havi fizetést elkértek, egy másodvonalas már akkor elavulófélben lévő 386-os konfigért simán elkértek 1+ évnyi fizetést. És akkor ehhez még hozzájött az, hogy sokkal gyorsabb volt a fejlődés, 1-2 éves gép elavult volt, 3-4 éves meg használhatatlan, és kötelezően csereérett.
Ehhez képest ma arany életünk van a 11 éves 4th gen-es gépek még úgy ahogy használhatóak, pláne ha I7-ről van szó, de a 6 éves 9th gen, vagy az 5 éves 10th gen meg pláne! (írom soraimat épp egy 10400F-el és 32GB RAMmal meg RTX 3060 12GB-val szerelt gépről, amiben a 2021-es megjelenésű VGA és alaplap a legújabb alkatrész. És ha akarnám cserélhetném, de még a Turbo sincs bekapcsolva, meg van hozzá még RAMom, jobb VGAm, meg OC lehetőségem is, de még az sem kell egyelőre, mert még ígyis elégedett vagyok vele. 4 éves gép).
Azért gondold már végig, hogy ma 3192000ft-ból (a 386-os példámnál maradva annak az árát figyelembe véve, 1 évnyi 2024-es brutto minimálbért adtam meg) azaz 3,1 Millából milyen brutál gépet lehetne már építeni. És mennyire nem kellene 2-4 év múlva az egészet cserélni mert már menthetetlenül elavult... Sőt, ennyiből megkockáztatom, hogy három olyan gép (most csak maga ami a gépházban van meg az, tehát perifériák és monitor nem) is kijönne, amit 5-7 évig nem kell fejleszteni, úgyis frankó játékgép lenne. -
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli #112852 üzenetére
Én azt vettem észre, hogy olyan '96-'97 körül kezdett terjedni jobban a hangkártya is meg a CD meghajtó is. A Win 3.1-et én is sokkal jobban szerettem mint a Win 95-öt, tuti, hogy drága pénzért át nem tértem volna rá. Mondjuk nekem sajátként már a Win 98 jött, Win 95-öt csak havernál, suliban ilyesmi helyeken tapasztalatam meg. (Egyébként előbb láttam Win 95-öt mint 3.1-et -- és jóval mindezek előtt használtam már GEOS-t)
-
arn
félisten
válasz
hobizoli #112844 üzenetére
94 kornyeken mar eleg altalanos volt a hangkartya, 95 kornyeken meg a cdrom. a win95 nem azert terjedt el kesobb, mert nem volt vagy nem futott el, maga a win95 az elejen nem igazan volt alkalmasabb multimediara, mint a win31 - es nem is kedveltek tul sokan.
sokan addig maradtak doson, amig lehetett - az eroforras igenyes programok oda jelentek meg. kb a 96/97es d3d boom volt az, aminel mar valtani kellett, ha uptodate akartal maradni.
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli #112829 üzenetére
Sajnos rengetegen vesznek meg - főleg áruházakból - ilyen büntetés gépeket, de véleményem szerint komoly pénzkidobás. Mert vagy az van, mint a fentebbi példában, hogy az 1 éves gép már nincs bekapcsolva mert lassú, vagy az van, hogy egy egy éves gépre már komoly ammo-t kell ellocsolni, hogy használható legyen. És a legtöbb userben mély nyomot hagy a kellemetlen emlék, mikor az 1 éves vagy még fiatalabb gépre már rögtön költeni kell.
-
jokeph
nagyúr
-
válasz
hobizoli #112830 üzenetére
Azért, mert képes volt busmaster üzemre. Az SCSI buszon (kábelen) lógó eszköz átvette a vezérlést és át tudta vinni az adatot a vezérlő segítségével a memóriába. Sima DMA művelet volt, de a CPU-t tehermenetesítette, mert nem kellett pollolni, meg mifene, hanem 1 parancs és nem volt több dolga. Emellett ami még jó volt, képes volt az eszközök között is átvinni, tehát a merevlemezről rögtön a CD író bufferébe került az adat, nem járta meg a gép memóriáját.
Ennek az egésznek egy esetben volt és egyben még mindig van értelme. Akkor volt amikor lassúak voltak a gépek és idő kritikus volt a művelet, mint CD írásnál. Amikor még mindig van, amikor sok eszközön végzünk sok műveletet egyszerre és a CPU csak karmesterkedik ezek felett. Bár ma már magas IO-ra ott az NVMe, de nagyon nagy kapacitást még mindig merevlemezzel lehet olcsóbban építeni.
kiegyészítés: A SATA sok SCSI feature-t vett át. Például a command queue-t vagy a különböző státusz információk lekérdezését (SMART) és ezzel sokat közelített az SCSI felé. Ma ugye SAS van a lemezeken ami felülről SATA kompatibilis és pár dologban még mindig többet tudnak a SAS merevlemezek. Van egy érdekes fajtájuk ami igaziból SATA HDD mechanikáját örökli SAS csatlakozóval és firmware-rel. Ezek a near line-ok és több tucatot is belapátolnak egy egy storage node-ba, a kiterjesztett monitorozás, kcisit jobb minőségű csapágyzás és jobb minőségbiztosításnak hála kevésbé hullanak, mint SATA társaik. A jobb csatoló és firmware miatt pedig ha nem is gyorsabbak, de a hosszabb távú folyamatos terhelésnél is konzisztens a teljesítményük.
Pikari: Üzemeltettél, mértél IDE/SCSI vagy SAS/SATA lemezekkel megáldott gépeket? Mondjuk DB terhelés 1 napig folyamatosn 12-16 HDD-n.
-
Pikari
veterán
válasz
A már fent említett raptorok léteznek sata portra 10k RPM-el. De semmi értelme nem volt ezeknek soha otthoni használatra.
A scsi népszerűségét a hozzá nem értés okozta. Pl ezer éves íróprogramokkal írtak, amik nem tudtak buffer underrun elleni védelmet. Vagy buffer underrun védelem nélküli íróval írtak olyan sebesség mellett, amekkora sebesség mellett már amúgyis csak söralátétet lehetett produkálni (aztán sírtak, ha tényleg söralátét lett a vége). Az egységsugarú 2x-es IDE írók nagy része már 1998-ban is tudott valamilyen buffer underrun elleni védelmet.
Ahogy írod is, csak egy plusz rák az egész. De volt olyan alaplap, amin volt SCSI is, és egyes nem-x86 rendszerek is SCSI-t használtak. Oda természetesen volt értelme, de ha külön ezért bővítőkártya kellett, akkor már nem volt értelme sok.
És igazából vállalati környezetben sem volt sok értelme. Egy 5400->7200 RPM upgrade érzetre nagyobb löketet ad, mert afölött szinte alig van már különbség (legalábbis nem önmagában az RPM miatt). 7200 rpm-en már az elméletileg elérhető sávszélesség is ki van maxolva, és az elérési idő is kb ugyanakkora, mint ami 15k-val lenne.
Amúgy van egy 10k rpm-es raptor itthon, amit néha használok (egy linux van rátelepítve):
Ez annyit tud a gyakorlatban, mint egy random 7200 rpm-es vinyó sata kicsit nagyobb cache mellett, úgyhogy nem is láttam sok értelmét a gépben tartani.
-
envagyok
veterán
válasz
Wd raptor sata az 10k volt
[link]IDE időszakban sokkal jobb volt az scsi, pl. ha valaki sokat írt cd-t, nálam ide író/hdd-vel gyakran volt buffer elfogyás hiba.
Sata idején inkább a plusz sebesség, ami számított, de a scsi cuccok tartósabbra is készültek jobb minőségű anyagokból.
-
arn
félisten
válasz
hobizoli #112768 üzenetére
A fireball egy brand volt, kesobb lowend meg highend modellekkel, ez utobbiakat mar senki se kereste, az lctvel annyira leamortizaltak a nevet. De 95ben absz csucs volt az akkori fb - a sebessegeket meg onnan tudom, hogy ez a ket vinyo volt a s5 konfigomban. Azert hasznalom a wdt mert nincs korhu 1080 modellem.
Ezt mertem (benchmark tablaban vannak retro vinyok korhu kornyezetben). Bal a wd 1200, a masik a fireball 1280. A 31200 egy eleg oreg konstrukcio volt, gyk a 93-94es kocka wdk iteraltja nagyobb surusegu tanyerokkal.
-
KROK640
nagyúr
-
válasz
hobizoli #112546 üzenetére
Az S3-868 -as Miro Video szerintem nem volt konkrétan Mpeg gyorsító.
Egyszerűen, az S3 868, videó lejátszáskor, HW-ből tolta az interpolációt a nagyításhoz. A Trio32 azért volt lassú, mert az ilyet nem tudott.
Emlékszem, első körben én is egy sima Trio32 vagy Trio64-et használtam. Amikor vettem, annyira különleges volt még a Trio64 V+ (video lejátszásra az lett volna jó), hogy komoly felárat kértek volna érte.
De szerencsémre egy hét sem telt el és a V+ olcsóbb lett, a boltossal pedig jóban voltunk és volt olyan rendes, hogy az akkora megváltozott minimális felárért ki is cserélte nekem.
Na onnantól kezdve az akkori 486/5x86 gépemen is folyamatos lett teljes képernyőn az Mpeg-1 lejátszás.A V+ -nak egy hátránya volt, hogy csak az egyik tengelyen skálázott, de annyira nem volt zavaró. Kicsit ugyan csúnyább volt az eredmény (a wiki szerint a 868 is csak ezt tudta) Jóval később, amikor már semmibe nem került, upgradeltem tovább Trio64V2-re ami x-y tengelyen is interpolált.
-
válasz
hobizoli #112546 üzenetére
Nem ezt írtad. A között, hogy "a kisrepulobol kiugros ejtoenyos mpeg-1 tesztvideot 30fps-l letolta full screen-ben" nem jelenti, hogy a játékokban jobb lett volna. Arról nem írtál, hogy játékokban is jobb lett volna a kártyád. De ha mégis, akkor kérlek emeld ki az eredeti hozzászólásból.
A következtetésed eredménye helyes volt, de a dedukció amit leírtál az helytelen. Az MPEG dekóder és a játékok alatti sebesség között nincs ok-okozati összefüggés.
envagyok: Az átvezető videókon segített, ez levezethető a hozzászólásból. Az állítás viszont nem egyenesen következik: A játék sebessége jobb lett az MPEG gyorsítástól?
Most pont sikerült két olyan configot is összeraknom ami akkoriban volt nekem. Aztán átépítettem arra mait szerettem volna. Majd egy olyanra amiről álmodoztam. Talán a következő volt ami még élmény volt, az utolsó már nem annyira.
KROK640: Első trendi gép 98 végén a 300A @450-en volt. Az volt akkoriban az optimális felső közép választás.
-
válasz
hobizoli #112535 üzenetére
Aztán az a kártya a videókon kívül semmi máson nem segített. A játékok, a Windows mind jobban ment a 100-as procival. Tehát a konklúziód falsch volt. Viszon még jobb húzás volt a jumperek kis igazgatásával a procit 1-2 lépéssel felhúzni.
arn: Persze ma már könnyű. Most is 8k egy 386SX és 10 egy 386DX alaplap, mint akkor, csak ez az összeg elinflálódott. Akkor a fél várost bejártuk, hogy spóroljunk annyi pénzt amiből tudtunk venni egy doboz lemezt. Időnk volt, pénzünk sokkal kevésbé.
envagyok: Mondjuk azért, mert nosztalgiázni akar az ember gyermeke.
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli #112527 üzenetére
Nálam azért anélkül sem fagytak a gépek. Plusz bár sokan úgy gondolták, hogy lifetime free support is jár hozzá, azért igyekeztem meghúzni a határokat.
SSD az más, az nálam is kérdés nélkül megy bele. Kivéve az ilyen SSD ellenző arcoknál. Van olyan amelyiknek négy(!) 1TB-os HDD van a gépébe, de közölte, hogy neki ugyan SSD nem kell, inkább egy ötödik 1TB-os HDD-t adjak ha tényleg segíteni akarok.
Egy másiknak C2Q van 8GB RAMmal (azt is én szerzetem bele) 1TB HDD-vel (az is tőlem van ráadásul spec ingyen kapta), mikor kérdeztem, hogy kell-e még egy SSD is, nagyon fillérekért : áh, isten őrizz, neki nem kell SSD!
Szóval van akin nem lehet segíteni ... -
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli #112521 üzenetére
Hát azért gondolom ott nem 1,85V-ot használtál. Nekem aza CPU 2333-on (mondjuk ott pont nem néztem, de gyanítom) elmenne ugyanúgy 1,65-1,7Von mint 2200MHZ-en. Pláne, hogy a tied mobil Barton, tehát nem megy egyfolytában teli órajelen.
De egyébként nem voltak ezek lehűthetetlen CPUk, csak nem annyira halkan, de akkoriban ez nem érdekelt, mert ez volt a megszokott, hogy hallom, hogy búg a gép, ropog a merevlemez (ennek mai napig imádom a hangját) .
Plusz ventiket én csak akkor raktam a gépekbe, ha kérték, és megfizették. Nem azt mondom, hogy soha senki nem kapott tőlem ingyen házventit (mert volt több ilyen is) de alapvetően nem szórtam ezeket, főleg, hogy igyekeztem úgy válogatni a komponenseket, hogy ne főjjön a cucc, meg akkoriban a gépház oldalának levételétől sem volt ördögtől való... Sőt, az összes haveromnak és nekem is kb egy évtizedig fel sem volt téve a gép oldala.Emlékszem anno Andris haveromnak is leszállítottam a Barton 2500+@3200+-t, bekötötte, levette a gépház oldalát(!) és megnyomta a start gombot a ház elején. Mielőtt legelőször elindította volna, már le is vette az oldalát.
Ma meg csilliókért vannak "open frame" házak ... -
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli #112475 üzenetére
jah, nekem meg 4330-am volt. A Pentiumnak már nem emlékeztem mennyi cache van. (pedig az a CPU itt van a polcon most is)
Azért a Pentium G3258 alapon 3200MHZ volt a I3 4170 pedig 3700MHZ
A minimum FPS-eknél nagyon szépet ugrott, meg fluidabb lett érzésre az egész rendszer, szerintem is, öcsém szerint is. nyilván nem volt akkora ugrás hogy 20-ról 35fps.Igen, vannak ilyen játékok, ott van például a War Thunder, aminek az évek során sikerült szépen megtolni a gépigényét, míg 2015 őszén I3 4330 + 8GB RAM + GTX950 elég volt max grafikán is 250FPS-hez, addig 2020-ra ugyanez a konfig már 24GB RAMmal együtt is éppen jó volt az 50-60FPS-es és már nem is maxon hanem csak mediumon. De most a 10400F + 32GB RAM + RTX3060 12GB is 550-650FPS-t hoz benchmarkban.
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli #112428 üzenetére
Modulos felépítés volt, egy modul, két magot tartalmazott, ám azok bizonyos részeken osztoztak. Általános vélekedés, hogy hozzávetőlegesen olyan 1,2 magot jelentett akkor az AMDnél két mag. Ha így nézem, akkor ez egy 6 magosnak kikiáltott CPUnál 3,6 egy 8 magosnál meg 4,8 magot jelentett. (pl a lebegő pontos számítási egységeken osztoztak a magok). Emellé volt egy rohadt alacsony IPC, az órajelének kb a 75%-át érte Inteles órajelben (tehát egy 4GHZ-es CPU ért 3GHZ-nyi Intelt) így az impozáns paraméterek már meglepően szerény teljesítményt takartak. De mindemellé azért kazán volt de rendesen.
A sok magas órajeles szál miatt ma netezésre "jól öregedett", de ennek ellenére semmiképp sem gondolnék már ilyen alapra gépet. -
válasz
hobizoli #112428 üzenetére
Nem ez volt a baj, hanem a frontendet durván alul méretezték. A két "magot" nem volt képes etetni az utasítás dekóder. Ezen akartak spórolni, de nagyon nem jött be, nem gondolták végig. Az egy szálas gyengeség meg a "mag" gyengesége miatt volt, mert arra számítottak, hogy majd mindenki beleugrik a sok-sok szálas programok írásába. Nem is értam ezt miből vették amikor pár százalékuk volt csak.
arn: Köszi szépen. Sajna ettől nem lettem okosabb, drágák és mindegyiknek megvan a maga nyűgje. Szóval még nincs meg a szent Grál, de legalább drága.
-
KROK640
nagyúr
válasz
hobizoli #112387 üzenetére
Azt vettem észre, hogy a legritkábban CPU upgrade van, mind az ügyfélnél mind nálam. Emiatt mondjuk érdemesebb erősebb CPU-t venni, mert később úgysem cseréled, csak majd a komplett platformot.
Egyébként ez volt az ami most egyből az I5-re vezetett (mégis mostanság foglalkozok az I7-re upgrade gondolatával) az I3 10100F helyett.Szóval ha valakinek vettem egy Duront, az sem nagyon fejlesztett Atlon XP-re, esetleg úgy, hogy az olcsó frutti VIA-s lapot akkor méár egy NForce2-re upgradeljük már fel.
Nekem pl a 1700+ -os Athlon XP-m három lapban is volt, míg fő gép volt : Soltek KT333, ASUS KT400 és ASUS NForce2 DLX. Jó, a tuningolhatóságának köszönhetően nem lett belőle 2004-2005 táján egy Barton 2500+@3200+. De úgy általában is megfigyeltem, hogy az emberek nem nagyon cseréltek CPU-t, max ha platformot váltottak."a sulinetes kotlák" - fúúúú... Imádtam a sulinetet. Főleg az elsőt*, nekem nagyon megtömte a zsebemet
Ugyan sokan nem tőlem vettek gépet, de utána minden házhoz mehettem a Linuxot Windowsra cserélni jó pénzért, meg sokszor olyan bónuszokat hoztam el mint a 32-64MB-os pendrive amivel az akkori átlag emberek nem tudtak mit kezdeni, így ingyen ideadták. De a másik az, hogy sokan messze nem várták meg még az egy évet sem, hanem ok, kotla, bővítsük már fel, és akkor persze már én hozzam bele az új VGA/RAM/HDD akármit. Nem egy eset volt, hogy a végére csak a gépház maradt a gépből, belül mindent kicseréltem
De akadt olyan is, aki elindult, hogy sulinetbe vesz már akkor egy gépet, aztán nem volt jogosult/nem tetszett neki ami volt, de ha már kitalálta, hogy vesz gépet, akkor vesz, és persze nálam kötött ki.* A második sem volt rossz, azon is kerestem, meg csináltam pár gépet, DE sajnos ott már sokan nem a gépfejlesztést/új gépet látták benne, hanem laptopot, vagy digitális fényképezőt vettek.
-
jokeph
nagyúr
válasz
hobizoli #112384 üzenetére
BX440-el sosem volt ilyen gond.
#112383KROK640: 2003 ősze, október/november, PII cserélése P4 alapokra, 100e-ből ez jött ki:
Asus P4PE i845PE+ICH4 megspékelve asszem Promise Fasttrak vezérlővel - akkoriban a családon belül ez volt a fullos féleség, 2 db SATA port (Promise), és a megszokott 2 IDE port (ICH4) mellé még egy extra IDE port (Promise), Soundmax AC97 5.1 hangkeltő, normális DDR 333 support, nagyon jól állítható BIOS, stb.
Egy baja volt a lapnak a későbbi Prescott támogatás hiányán felül - 3 év garral adták és 3 év alatt 3-szor gariztattam, évenként 1-szer, így 4 példányom volt belőle a végére (nem egyszerre).
Intel P4 1,8 NW Pentium (később rájöttem, hogy visszabutított 3 GHZ-es példány, utána végig 3,06 GHZ-re lőve ment)
Titan procc hűtő
Samsung 512 MB DDR-333MHZ
Minden más (IDE optika, SCSI HDD-k, vezérlő és optika, Soundblaster 128 PCI, GF2 GTS, táp - ez egy 235W-os FSP volt) a PII-ből jött át, ideiglenesen az asztalon volt összerakva, decemberben szerváltam occsón (rekesz sör) egy server toronyház szerűséget.#112385envagyok: Pontosan. S pont ez miatt (is) már nem foglalkozok ilyen dolgokkal üzletszerűen, max havernak akivel lebartellezzük.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Újra Akcióban!!! Ducky One 2 Mini és SF billentyűzetek a bolti ár töredékéért! Számla+Gari
- AKCIÓ! "ÚJ" Microsoft Surface 5 13,5 notebook - i5 1235U 8GB RAM 256GB SSD Intel Iris Xe IGP 27% áfa
- 127 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080 (ELKELT)
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A12/Samsung Galaxy A22/Samsung Galaxy A32/Samsung Galaxy A52
- BESZÁMÍTÁS! Dell Latitude 5550 üzleti -Intel Ultra 7 165U16GB DDR5 RAM 1TB SSD Intel Graphics WIN11
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged