-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
jokeph
nagyúr
válasz
DarthSun #99372 üzenetére
Az 5600G-vel simán lehet az IGP-vel kocagémerkedni (ebből lett az új garázsgépem), főleg ha 1050/900p-s a monitor.
A komplett konfig 50W-ból se elvan, játék közben sem lépi át a 65W-ot.
Kisebbre fogom cserélni a tápját, pazarlásnak érzem benne a Corsair CX650F-et (hirtelen nem volt más megbízható tápom).
A 22nm-es Intelek nagyon is jól sikerültek, akár a HEDT részét nézem (X79/X99) akár a desktop-ot (4.gen Haswell).
Igen, már teszteltem, de csak IGP szinten, egyelőre.
Most az NF4 van a porondon.Garázs életkép mostanában:
A 9400GT-nél néztem a külső mérőt, nem is kér sokat az NF4-es konfig.Idle:
átlagos, 3DMark közben:130W volt a peak.
Erősebb VGA-val és a VGA+CPU szimultán maxon hajtásával biztos össze lehet hozni 300W közelit iss. -
jokeph
nagyúr
válasz
DarthSun #99362 üzenetére
Hát, mindenhol megesik hogy gyengébb az eresztés.
Jóó pontok !
X99 (és X79 is) hűtő lefogatás: egyszerűen világbajnok megoldás, nálam etalon ez a megoldás, lehetne az összes ilyen megoldással.
Ezt meg csak úgy, R7 IGP (A10-7800):
Ez meg egy Vega 7 (asszem) az R5 5600G-ben:
-
Czo
addikt
válasz
DarthSun #99362 üzenetére
870 EVO-bol a 2 es 4 TB meretuek katasztrofalisak. A "2022.11" utani datumosakkal (ezeket kaptam cserere) nincs problema, az elozoek megmakkannak. A regi datumok ne tevesszenek meg, az itt levo 2TB-sek fele "hideg tartalek volt". Berakva az elozo helyere, 1-2 honap utan produkalta a hibat. Fura, kb 2022 tavaszan ment tonkre az elso adag, azokat ujra "hibasra" csereltek, es csak az ev vegen kaptam mar olyat, ami nem ment tonkre. Itt az osszes 2 TB-s rossz, az 1 TB-sek csak "elkoptak" (az ssd life left 4-5%).
-
jokeph
nagyúr
válasz
DarthSun #99345 üzenetére
Akkor jó van az úgy.
Ez sem fűt mint a kazán, így meg sosem fog.
Aki a Samsungra esküszik, az életbe nem fog Kingston-t ajánlani, tehát általa nem ajánlott.
Voltak a múltban botlásaik (V300-as széria, az első eresztés nagyon odavert - van is egy ilyenem, hibátlan, aztán a kövi szériában mondás nélkül vezérlőt cseréltek valami gagyira és érezhetően gyengén teljesítettek, de hát mindenkinek volt.
A400-as nekem is van/sokat beépítettem, kéz alól vettem, 480 GB-os, teszi a dolgát.
Az A400-al az volt a bibi, hogy egy időben szériában döglött csomóra (jellemzően 1-2 hónapon belül), illetve ettől eltekintve felhándálják neki, hogy sok a rossz... persze hogy nem kevés, mert 10 SSD-ből amit eladtak, volt idő amikor 6 db A400-as volt. -
jokeph
nagyúr
válasz
DarthSun #99338 üzenetére
Miféle M2-es SSD-t vételeztél ?
Nem feltétlen kell mindegyikre extra hűtőborda.
A thermal pad csak felülre kell (ssd és a borda közé) és csak akkor ha a bordán nincsen, védőfólia levesz természetesen.
Az SSD-vel nem érintkező részekről nem feltétlen muszály levenni a védőfóliát, de ha az SSD egy nagy teljesítményű melegedős fajta/gyenge a ház szellőzése, akkor megfontolandó, próba azt kiderül.
Kingston A2000-ről simán levettem a címkét (óvatosan, lassan/folyamatosan kell húzni lefelé) és hogy ne vesszen el átragasztottam a másik oldalára (ott ezen csak a kopasz nyák van).
A többi A1000/A2000-esemen nincs borda, elvannak magukban, nem a fűtős fajták. -
jokeph
nagyúr
válasz
DarthSun #99322 üzenetére
Simán kezeli. Igaz, csak egy 32 GB-os Sandisk, de modern darab, egy X110-es, ebből vettem nemrég 4 db-ot.
Végig okés volt, direktbe telepítettem rá a W2000-et és az XP-t is (Freedom) IDE ODD-ről.
AHCI-t nem láttam a BIOS-ban, IDE van és RAID.
240 GB-os Patriot-ot a telepítő hibásnak érzékelte.#99326Pista0001: nem vitatom. Lehet, hogy csak az én SATA ODD-m túl új neki.
LG BH10 LS30 - 2010-es BD/RW. -
válasz
DarthSun #99298 üzenetére
A tapasztalat mondja. A jó öreg SAA7118E-re épül fix sampling rate-tel. Vagy zizeg ami ugye a nem szinkron sampling és pixel rate miatt van, vagy agyon filterezik, akkor meg homályos. Ezek amúgy nem rosszak, lehet velük játszani, de nem is igazán jók.
PC-nél az a szerencse, hogy pont egész számú oversampling van és jó eetben beállítható értelmesen a kép. Tehát egy 320 ->1920 az pont 6x, 640-ről pont 3x-os a kép. Érdekes, de a vízszintesre érzékenyebb valamiért a szemünk, a függőlegesre és a scanlinok kérdésére csak az igazán vájtszeműek ugranak
envagyok: Így van, vettem 25-ért kettőt az elmúlt pár hónapban 2414H-ból. A SCART-VGA átalakító csupán egy kábel, bár amigához DB23-VGA kábelt kell gyártani. A CGA vagy EGA sem egy rocket science.
C64 problémásabb. Először az nem teljesen szabványos jelet ad. Az analóg CRT-ket nem rágatta, digitális cuccoknál szerencse kérdése. Van olyan cuccom a szépen eszi, van aminél az istennek nem tudom középre rakni a képet és van ami tuti. Az S-videonak az a baja, hogy a színjelet dekódolni kell valamivel. Amit meg ma meg tudsz venni az szinte mind digitalizál, agyon szűr és olyan amilyen. Egy normális S-vid -> RGB kapcsolásra én is vevő lennék, persze olyanra amihez még lehet szerezni IC-t és külső filteres. Ez sajnos ma nincs, minden digitális 8 bites DA-val, szűrve, nymorítva...
-
válasz
DarthSun #99295 üzenetére
A SCART ugye RGB-t jelent. A YUV konvertálható RGB-vé. A kompozit viszont problémás. Jó minőséget nem lehet elvárni tőle, a színjel erősen limitált. Még ha S-Videoról lenne szó, még akkor is. Ugye a kompozit az összeöntött és előtte filterezett S-Video.
Az Avermedia-val az a baj, hogy egy adott frekvenciával mintavételez ami nem jelentősen több, mint egy Amiga pixel órajele. Ez mindenféle "csodásan szép" jelet produkál. Ha mozog egy arcade játék, akkor lehet, hogy nem feltűnő, de állóképnél és főként betűknél látható, hogy zizeg az egész. Erre az igazán jó megoldás az, ha olyan célhardverre bízod a mintavételezést és visszaalakítást ami képes szabadon variálni a mintavételezés órajelét, annak fázisát és mindezt a szinkronhoz képest még tudja tologatni is. Az igazán jó darabok még a szinkront is reprodukálnak. Ez súlyos Eurókba kerül és/vagy pilótavizsgás. Hogy akár 1-1 pixel eltolás (itt ugye pixel, de valójában mintavételezési frekvenciáról van szó) mennyit számít az ide beágyazott videóban (kb. 9:00-tól, előtte elmélet van) láthatod: [link]
Szóval nem figyelmen kívül lett hagyva, hanem tényleg nem az igazi. A Dell monitor annyival jobb, hogy a mintavételezése sokszorosa az eredeti felbontásnak és a fázis is tologatható, így éles képet lehet összehozni a beépített elektronikával. Abban az esetben ahol egész számú az oversampling (pl 1920/320=6) a zizegés eltüntethető.
Be kell írni összefoglalóba és lehet mutogatni.
-
válasz
DarthSun #99293 üzenetére
Idén legalább négyszer volt szó a topicban erről. Még össze is raktuk, hogy melyik széria lehet az amelyiknek az elektronikája toleránsan kezeli a felbontást és nem zavarja a televíziós jel szinkron jel. PAL: 50Hz kép és 15.6 kHz sor szinkron.
Szóba került az Amiga analóg scan doubler. Jó-jó, de nem minden monitor megy vele, , mert az csak a sorokat duplázza. BRSZK-n tesztelgettük és több monitor nem szerette az 50Hz-es képszinkront, mint amennyi igen.
-
válasz
DarthSun #99224 üzenetére
Sajnos ezek, közül egyik sem lenne jó, amúgy dos alól (nvflash régebbi verzió), win alól talán a gpu-z mintha tudna ilyet, linux alatt pedig flashrommal lehet biost menteni/írni.
A teróriám szerint ennek a 6800LE-nek, ami rokona GT-nek, amolyan light GT, a memória időzítései nem stimmelnek a valós GT-éével, vagy legalábbis szimptómák nagyon olyanok, emlékszem pl. volt egy 8500LE-em ami ha nem a gyári biosa volt benne, akkor max ilyen 200 körül ment hiba (artifact) nélkül, míg a gyárival 250 és afölött is kicsivel hibátlanul működött, a 2 bios között csak a memóriaidőzítésekben volt különbség, rabittal kiolvasható volt, de ue. igaz volt a 9000-es Radírokra, gyakran még a memória gyártója sem volt mindegy, hogy Hynixes, Samsungos, Infineonos stb bios van bennük. Persze az is simán lehet, hogy a kártya nem 100-as, de az csak akkor lenne egyértelműen eldönthető, ha az eredeti biosát is bele lehetne próbálni.
Nem vagyok én komoly tuningos, már a feszemeléstől és vmodtól is fázom, főleg ilyen régi vagy ritkább hardverek esetében, amennyit megy alapfeszen jó léghűtéssel az még ilyen tesztek erejéig belefér, de tartósan max csak ilyen szabvány fsb órajelek, alaposan kitesztelt feszesebb memóriaidőzések, vagy vga esetében alaposan kitesztelt letiltott csővezetékek engedélyezése, ha nagyon sok órajeltartalék van benne, akkor a max -5-10%, meg tesztekhez az éppen aktuálisan leggyorsabb driverek megtalálása és kb ennyi amivel operálok. Amúgy nem is tudtam, hogy a 98-at rá lehet hegeszteni Ryzenre (a 98 a te fétised, a 9x nekem a korai 3D-t jelenteni, amihez meg bőven elég egy P3-P4, Athlon-Athlon Xp, Gf4Ti-vel meg/vagy Voodooval, ill. különféle egyéb érdekes 3d apikkal (Rendition Verité Speedy3D, S3 S3D és Metál, Powervr sgl stb, esetleg még isás hangkarik mivel a 9x-ben is teljes értékű dos van, ill A3D)), nincs olyan erős Ryzen procim amivel versenybe szállhatnék. Ill. még az rémlik, hogy a legerősebb vga kari amit még működésre lehet bírni 9x alatt ilyen beta driverrel (szóval tényleg csak ilyen bencselésre jó csak, a játékok jelentős része allatt bugzik) az a GF 7800/7900 széria abból is max a 256mb-os verzió, nem tudom az 512-esre van-e patch, de a kérdés teoretikus ui. csak agp-és 24 pipás 7800GS+-om van, pci-e alatt van 256 megás 7800GT-ém, de azzal megint messze vagyok egy 24 pipás 512 megás 7900gt/gtx-től.envagyok: A prince és a lemmings csak az SB opl részét használja, úgyhogy tök ugyanúgy szól Adlibon is mint SB-én, ami így első blikke beugrik és fut Xt-én is és EMS-t sem kér a digi hangokhoz, az a prehistorik, ott az effektek használják az SB digit részét is.
-
envagyok
veterán
válasz
DarthSun #99164 üzenetére
96-tól 2012-ig ami windows pc-ket összeraktam, kb 18db, összesen nem okozott annyi nehézséget, mint ez a 2 DOS-os.
Nemcsak a szoftveres oldal, hanem egyes hardverek nehézkes beszerzése okán is.
Egy GTX590, 690, HD5970, 7990 beszerzése sokkal könnyebb, és olcsóbb mint egy soundblaster pro, Geavis ACE, Roland MT-32, SC-88 Pro, Yamaha FB-01, stb.
Egy normális jól működő XT-AT billentyűzet is már lassan lehetetlen küldetés, EGA, CGA monitorokat is szinte el lehet engedni... -
-
-
-
-
jokeph
nagyúr
-
jokeph
nagyúr
válasz
DarthSun #99069 üzenetére
Egyelőre végigtolom default set-el a 8370-et (8320e-m volt sokáig, azt kötelező volt húzni - 4,4-en használtam, MSI 970A Gaming Pro Carbon lapban, 8350 csak próbára, a 8370 picivel ezt is veri - 4,2-re boostolgat), a rajta lévő pici Cooler Master torony nem OC barát, arra majd megkapja a kis 140-es AIO-t.
Azért a kedvenc kék alu propellerem rádobtam a VRM bordájára, biztos ami biztos.RAM-ok is FX specben mennek, semmi + extra.
Freedom: ebben nincs AHCI support, IDE-be átlőve a SATA portokat elindult a 40 GB-os HDD-re rakott korábbi Freedom, 32 GB-os Sandisk SSD-re sikeresen felment egy vadi új Freedom - ezt kell használjam tesztteléshez, a HDD-n lévővel annyi gondom akadt, hogy GPU-Z indításra (0.7 és felette) kb. instant kékhalál, 0.6 és előttiek meg nem látják a GTX960 cuccainak a felét sem, a amit látnak az is zöldség javarészt.
-
jokeph
nagyúr
válasz
DarthSun #99057 üzenetére
Hozzájutottam jutányos áron egy FX-es konfighoz (FX8370+Asus M5A99X EVO R2.0+4*8 GB 1866 Kingston Hyper X RAM), most reszelem rá a Freedom-ot.
Az előző pci-e tesztplatformmal végigértem (AM2, Athlon A64 5400+, MSI K9N4 Ultra-F, azaz nForce 500 Ultra + 2*2 GB DDR2800 RAM).
3-szor futottam neki, mire leesett a tantusz, hogy miért van a telepítő adott részénél instant kékhalál...
Nem állítottam át a BIOS-ban a SATA módot AHCI-ról IDE-re.
Combosabb C2D-nél nem számítok jobb eredményekre első megérzésből. -
Bile Demon
őstag
válasz
DarthSun #99055 üzenetére
Engem is érdekelne.
Más:
Közelmúltban próbáltam 13600K-ra Win98-at telepíteni.
PCI-os ASUS Pro H610M-C D4-CSM lappal. Van, akinek működik ezzel a lappal, de gondolom működő telepítést hozott át rá.Abba futottam bele, hogy Win98 telepítő nem indul, mert kevés a szabad memória (500kB).
Nincs upper memóra, ahova fel lehetne tölteni a DOS-t. Nem volt CD driver és más se indítva. Amit csak tudtam Ethernet hang stb BIOS-ban tiltva.
Erre van esetleg valami megoldás? -
-
Czo
addikt
válasz
DarthSun #98935 üzenetére
Mit jelent az, hogy marha gyors? 802.11n eseten teljesen normalis, ha 20-30 MByte/s sebesseggel masolsz, 802.11ac eseten pedig 80-90 MByte/sec is megszokott. Itt mar, a 802.11n is tul van a 100Mbps Ethernet hataran. Mar a 802.11n is lassan 15 eves lesz, elotte valoban orulni kellett, ha 3-4 MByte/sec megvolt.
Szerk: Az, hogy 5 GHz-e vagy 2.4, az nehez kerdes. Ha eltero neven szorod a halozatot, akkor egyertelmuen lathatod, hogy melyiken van. Ha ugyonazon a neven, akkor lehet ezen is, lehet azon is. Lehet, hogy azt valasztja, aminek nagyobbb a jelszintje (ez ugye a 2.4 GHz lesz), de lehet, hogy magatol atmegy az 5-re, ha ugy gondolja. Pl. ha ad erre feluletet az AP, akkor ott meg tudod nezni, hogy adott kliens melyiken log.
-
Czo
addikt
válasz
DarthSun #98933 üzenetére
A Win98 ozonviz elotti SMB verziot ismer. A Win10-ed gondolom serverkent nem enged fel regi klienst (lehet, hogy ez allithato?), mig klienskent elfogad regi szervert (szerintem, ezt is be kell kapcsolni kulon). Amikor a telefonon masolsz, akkor nem vezerled. Konkretan letoltod a cuccot a telefonra, majd a telefon tolti at a masik gepre. A telefon klineskent beszeli mind a regi, mind az uj verziot.
-
válasz
DarthSun #98929 üzenetére
Trackerek működnek az SBEmuval itt is. Ez a gép így irgatmatlan nagy átfogású, a legkorábbi DOS címektől a relatíve már erős gamekig minden. 1984-2010- ig
Gép-gép között routeren át Win10->Win98/XP irányába látom, fordítva a Win10 nem engedi, viszont ha telóról Wifin rámegyek a routerre, és a TC egyik panelján lehívom a W98- at, a másikon bejelentkezek a 10- be, simán másolgathatok ide-oda.Amit már korábban is említettem, nem értem ha a gép-gép között kábelen tiltja, akkor telefonon miért tudok kétirányban másolgatni, ott is kábelen megy az anyag, csak telóról vezérlem.
-
envagyok
veterán
válasz
DarthSun #98928 üzenetére
Rákeresgéltem a hsz-aid között, nem találtam.
( gravis driver ) (gravis windows)
Szerk.:
Meglett, a linket találtam meg más oldalakon, arra keresve Czo válasza jött be.
Gravis ultrasound WDM Windows driver :
Hozzászólásod
[link]
Eredeti link:
[link]Ha valaki meg egy jó driver gyűjteményt keres Sounblaster16 AWE32 AWE64 hangkártyához, most néztem a
TheMAN's SB16 and AWE Compilation CD művet.
Minden benne van, ami kellhet.
Még nem próbáltam. -
válasz
DarthSun #98921 üzenetére
Átportoltam a szörnyről az EE1- re a Crazii féle SBEMu- t, DOS alá ugyanazok a sorok kellenek. Sokkal szebben szól mint a Live DOSDrivers - kártya itt SB0100, a szörnyben meg SB060. Doom alatt fenomenális, még a trackereket kell kipróbálnom.
Nem semmi programozó a srác, sok-sok hsz- on keresztül fejlesztette, az újabb verziókat a tagok pedig teszteléssel, visszajelzésekkel támogatták. -
Pikari
veterán
válasz
DarthSun #98923 üzenetére
Azt hiszem, holnap bedugom a gépbe a Voodoo Rusht. Az még képes 3D gyorsításra DOS alól is.
Ugyanis a Rushhal annyira még nem ismerkedtem meg, noha az első 3dfx kártya, amit szereztem kb 2003-ban, egy Rush volt, csak nem fért bele a gépbe, mert útban volt neki a proci
-
Pikari
veterán
válasz
DarthSun #98921 üzenetére
Inkább arra voltam kíváncsi, hogy ez a két kártya hogy viselkedik nagyjából korhű rendszerekben. Az újabb kártyákkal már kiéltem magam (riva128, permedia2, voodoo1/2). Aztán a GeForce2 korszakban megint. És a DX9 korszakban szintúgy. Most épp a DX10/11/OpenGL 3.x gyorsítókat nyüstölöm a fő gépben (itt tartok most fejlődésileg), tehát ez a generáció is megvan.
Viszont ez a nagyon korai első generációs Virge/Rage2 világ teljesen kimaradt nekem, ezért döntöttem úgy, hogy most kicsit letesztelgetem őket. Korábban persze már sokszor teszteltem ezeket, de egy-egy kivételtől eltekintve mindig csak 98-as, vagy újabb játékokkal, amikben meg már persze csak a diavetítés szintjét érhetik el. És eleve a Virge helyett inkább Virge DX-et, vagy Trio3D-t szoktam bűvölni.
-
Pikari
veterán
válasz
DarthSun #98868 üzenetére
Összefoglalva:
S3 Virge = 1996 első hónapjai (1995 végén kis számú gyártás van már).
nVidia Nv1 = tömeggyártás: 1996 első hónapjai (1995 végén kis számú gyártás van már)
ATi Rage2/Rage2+ = 1996 kb júniusa körül indul a tömeggyártás
(A rage2+ kb ugyanaz, mint a Rage2, csak hardveresen gyorsított videólejátszást is tud.)s3 Virge DX = 1996 október
3dfx Voodoo1 = tömeggyártás 1996 október/novemberben indul meg.
Rage2c = 1997 április (google szerint), ez ugyanaz, mint a Rage2+ csak AGP foglalattal. Ez egy olcsó low-end kártya ekkorra már.
Rage Pro = 1997 július. A teljesítménye kb a Voodoo1 és a Riva128 szintjén van. Ez egy gamer/CAD kártya.
Szándékosan nem írtam a bejelentések, paperlancsok, marketing tömegpszichózis megkezdésének dátumait, hanem azt a dátumot, ahonnan kezdve meg lehet venni a kártyákat.
-
-
-
válasz
DarthSun #98834 üzenetére
A router (Mikrotik AX2) még csak-csak tudja. Házon belül simán ki lehet koppantani, de internet irányába ritka, hogy a teljes átviteli út szerverrel együtt ekkora sávszélt biztosítson. Pár példa: Egy játék update steamről 40-50MB/sec-et tud elérni. VMware iso letöltés 20MB/sec körül éri el a maximumot. Céges VPN feltöltésnél a VPN a limit.
-
Czo
addikt
válasz
Erre, az a helyes valasz, hogy attol fugg. PPPoE-hez nagyobb CPU kell, mintha az nem lenne. Pl. Vodafone kabelmodem utan mezei DHCP-vel kell IP-t kerni, es "csak" a NAT az, amivel a nethez foglalkoznia az eszkoznek, mig ha pl Telekom vagy Digi az elofizetesed, akkor ott a PPPoE csomagokkal is foglalkozni kell, a PPPoE pedig egy "elrontott" valami (amikor jonnek a byteok a kabelen, nem tudod, hogy mikor van vege az adott keretnek peldaul), ezert oda erosebb CPU kell. Vannak routerek, amikben akar a PPPoE-hez, akar a NAT-hoz van hardver, ami segit a feladat elvegzeseben. Ugyonakkor, pl, van router, aminel ez a HW hgyorsitott NAT attol fugg, hogy a tuzfalaban miket kofniguralsz, mert bizonyos opciok egyuttalasa eseten visszavalt a klasszikus szoftveres implementaciora, igy ha nem eleg eros a CPU, akkor ezt rogton megerzed. Ugyonigy, ha a Wi-Fi-t a router adja, akkor van olyan, ahol az AES engine, csak WPA2 eseten tud gyorsitani, igy pl kihajthato a 802.11ac/ax ha WPA2-t hasznalsz, de szoftveres lesz a titkositas, ha WPA3-at. Ha peldaul telepitenel OpenWRT-t, akkor egy csomo vendor nem adja ki a hw gyorsito reszek forrasat, vagy olyan forrast ad, ami generikusan Linuxba nem rakhato be, igy ezek a routerek pl. OpenWRT alatt full szoftveresen mukodnek, igy ha nincs bennuk eleg CPU mag elegendoen nagy orajellel, akkor nem fogja birni az iramot.
Szoval, attol fugg
-
Pikari
veterán
válasz
Nekem konkrétan 40 megabit le, 3 fel van. De sok függ attól, hogy mekkora a csomagméret, helyi hálón viszonylag egyszerű kimaxolni a gigabitet, mert ott nagy csomagok közlekednek, de az internet irányából már előszeretettel jönnek apró csomagfragmentumok, egy olyan routerbe ezért már legalább kétmagos arm procit illik tenni linuxxal megtámogatva.
-
Czo
addikt
válasz
DarthSun #98819 üzenetére
Ha easy megoldas kell, akkor 10-es kartyanak 8029 (ehhez van beepitve driver is), 100-asnak 8139, 1000-nek 8169-es Realtek (meg a 8169-hez is van Win98 driver). Ha ki akarod preselni az utolos bitet is a savszelessegbol, akkor valamilyen 3com vagy Intel 10/100 vagy 10/100/1000. 400-500 MHz gepen, ha jo a disk alrendszer (esetlegesen RAID pl. onboard memoriaval), akkor mar van ertelme a gigas kartyanak is, mert a 100Mbps hamar szukke tud valni (szerintem 20 MByte/s filemasolas, azaz kb 150-200 Mbps IDE HDD-vel is elerheto). Az Intel es a 3com kartyak egy csomo dolgot offloadolnak a CPU-rol az ethernet keretek osszerakasa/parsolasa kozben valamint a IP header checksumokat sem a CPU-nak kell szamolnia, ezert kis CPU mellett sokkal jobban tudnak ervenyesulni.
Szerk: Az Apple se veletlenul tett mar gigabties LAN-t a 400MHz-s PowerMacbe, mert ott mar van eleg ero, hogy tobb szaz megabit kijojjon a gepbol filemasolas eseten.
-
Pikari
veterán
válasz
DarthSun #98825 üzenetére
Hát leegyszerűsítve azt mondanám, hogy ezek a 100 megabit és afölötti tempók erősen felejtősek pre-2000res gépeken még akkor is, ha esetleg van olyan gép, amire épp valamilyen kombinációval be lehet hackelni. Itt a 100 megabit inkább csak elektronikai kompatibilitást jelent.
-
-
válasz
DarthSun #98703 üzenetére
Akkor van átfedés az ízlésünkben, RTCW, Serious Sam imádnivaló cuccok.
#98704 envagyok: Q3 multira én is gondoltam hogy kellene pöcögtetni, a hetekben láttam FB-n, hogy valaki csinált szerót amit mindig futtat, páran összejöhetnénk rajta vagy ilyesmi. Vagy UT (akár régi, akár új), szerintem az első UT oda-vissza veri a Q3-at, de mindkettőt szeretem.
Egy Doom 3 végigjátszás nálam is abbamaradt pár hónapja a Thinkpad W701-emen, de majd folytatom. Win7, EAX, tökéletes az a gép ahhoz a játékhoz. Nyilván CRT-re cuppantva, a Doom3 jó hasznát veszi a fekete feketének#98705 jokeph: emlékszem te már korábban is írtad az RTCW-t
Nem rossz ötlet amúgy, felveszem a listámra, végig már régen játszottam, inkább csak néha elindítom a feeling kedvéért.
#98706 arn: egyetértek, ami XP végén vagy után jött ki, én is modern gépen szoktam játszani.
#98707 Francia91: ah, MW. Az utolsó fun NFS. Nálam Most az NFS4 van soron a PIII-on, de a Porschével pl heti szinten játszom, és néha a feleségem is beszáll multiba, nem nagyon versenyzünk csak együtt végigmegyünk pl Alpson a havas mapon, szeretjük.
#98713 frescho: na a Warcraft olyan, hogy nálam abszolút kimaradt. Nem is értem hogyan, anno vitte volna a gépem, minden haverom játszotta, de amikor ők arra függtek rá, én valami autósra, már meg nem mondom, mi volt az... valamelyik Test Drive részt gyanítom. Úgyhogy mindenképp leszedem és megy a PIII-ra az is.
#98719 sidi: Bumpy, atya ég mennyiszer felmérgeltem magam anno azon a játékon, mert irtó szar voltam benne
Lehet kipróbálom ismét.
#98729 Ry0K3N ne is mondd, az összes GTA ilyen, III-VC-SA, hogyha túl magas a framerate, bugol a fizika. Nagy kár, mert ezeknek amúgy grafikailag borzasztó jól áll a sebesség. Azt hiszem a GTAIII ha bekapcsolod a limitert, 30-ra teszi magát, míg a VC csak 24-re vagy ilyesmi, és bár 30-cal még elevickélek, én mindhármat 75-ra szoktam limitálni, így játszhatóak. SA-nál a QTE eventekhez néha azért bekapcsolom a játék saját limiterét.
És sok szopelli és lapcsere és driver kísérletezés után most már tényleg napok óta tesztelem az összeállt PIII-am, és megfelelően működik minden. ELSA Gef 2 GTS, V2 SLI, Vortex 2 SQ2500, SB16.
Megy A3D, Glide, DX7-ig minden, OPL, imádom. -
válasz
DarthSun #98724 üzenetére
GTX285 nem indul, kétszer gyorsul-lassul a venti, majd maxon pörög, XP betölt, de kép nincs.
HD6850 indul, XP bejön, driver feltesz, restart, kékhalál vagy újraindul.
Majd még rájuk próbálok, de úgy tűnik, állásukban meghóttak.
HD3870 működik.
8600GTS működik.A HD3870 3DM2001 lett értékelhető szint, bár az is jóval kevesebb, mint amire számítottam :
A 99 és 2000 mindkét kártyán jóval a 7900GS alatt van, be sem teszem a képmentést.
A HD2600XT maradt, de valszeg az még halványabb lesz. -
válasz
DarthSun #98691 üzenetére
Egész jó ez a set, 1.5k plussz. 70328-->71856.
Persze ez még mindíg nem jelenti azt hogy be tudom állítani a szörnyet, de jobb híján ez lesz továbbra, a 99 és a 2000 is nőtt, rendkívül fontos tesztek. Hopp, nem váltottam át a 2. CPUz- t, mostmár midegy...nem futtatom újra, a HWInfoban is látszik az alaplap típusa.
XP save imagebe fut a CloneHD- vel, további kliensek előkészítve, jön a GTX285, szörny a szörnyben
-
sidi
aktív tag
válasz
DarthSun #98657 üzenetére
Ezt így igaz, meg tudtam szólaltatni AWE és GUS-t, de nem jöttem rá miért jó nekem ez.
Mindig bajlódtam a driver sok memória használatával (DOS 6.22)
Valamint nem volt elég univerzális mindenhez, meguntam, hogy játéktól függően így, vagy úgy kellett indítani a gépet, pedig szépen megcsináltam indító menüvel -
jokeph
nagyúr
válasz
DarthSun #98680 üzenetére
2001SE nem problémás, már most van jó pontszám belőle, 99MAX a mumus.
XP alatt van neked 100e+ pötty is emlékeim szerint, a GTX770-el, ezt még nem fogtam be.
X5690 OC 4,4 GHZ + Gigabyte 9600GT:
i7-3820 OC 4,3 GHZ HT OFF + HD6950:Kis érdekesség, 3300X+HD3870:
Meglepően jó pontot dobott.
Felleltem a rég elrakott hibásnak minősített 3 db ATI VGA-m, egy X1650PRO, egy X1950PRO (Sapphire) és egy MSI X1950 PRO-t.
Sajna, az Asrockban sem kelnek életre, az MSI-t ki sem sípolja, ezt sajnálom a legjobban. -
jokeph
nagyúr
válasz
DarthSun #98660 üzenetére
Most nézem, pöpecül meg van tépve a kis Quadro (7900GS).
A 9600GT vastagon erősebb, csak még nem volt bent a Ryzen 3300X mellett, ez (is) még visszavan, nem sok VGA-t teszteltem anno vele, azóta sok pci-e zsuga jött, újra össze kell dobnom az AM4-es XP test setet hozzá.X79-es setupban minden VGA maximum x8 2.0-án ment (i7-3820 az Sandy Bridge EP proci csak 2.0-ás sávot ad, 3.0-hoz már Ivy Bridge EP kell bele, azaz egy i7-3820v2 pl.), sajna nem férek hozzá az 1. x16-os slothoz, ott menne x16-on (batár nagy a Noctua top-flow hűtő, és kitakarja pont a slotot).
gen 3.0-nál már nem annyira fájó a dolog, ha a slot és az eszköz is tudja, pl. GTX 1070-et kiszolgálja a 4 sáv is játékra, legalábbis én nem vettem észre difit amikor az x16-os és az x4-es slotban használtam (AM4 B550-ben).2000/2001SE-ben mennyit hozott ?
Valamiért nem találtam 99MAX-os mérést a 3300X-el. -
jokeph
nagyúr
válasz
DarthSun #98654 üzenetére
x4 1.1 vs bármire gondoltam, 9xxxGT/kisebb sorozatú VGA-k esetén, ezeknél nem korlátoz semmit játék szempontjából, szerintem.
De lehet hogy egy GTX 260-nál sem.
Hamarosan lesz összehasonlítható mérésem 3DM-ből.
A pci-e sáv kiosztás kb. lap szériánként/gyárónként más-más, ez régebben is így volt, csak nem volt ennyi pci-e sáv használó bedugható cucc.
s775-nél pl. P35-ös lapoknál is "csonka" crossfire lehetséges, 1. x16-os slot az x16 1.1, a 2. x16-os slot meg x4 1.1.
SLI-hez 2 db x16-os slotot csak nagyobb nForce lapoknál láttam, ugyanezt crossfire-hez meg X38/X48-nál, s775-ös platformon legalábbis.Fötörészés közben (a HD3850 AGP-s karijaimat vadászom, valahová elástam őket nagyon) előkerült 4 db s478-as deszka, procival és hűtővel (3 db) és egy csak procival - ez egy 2,4-es P4 NW és egy i850-es Intel deszkában van, 4*128 MB RD800-as ramokkal - emlékeim alapján ez félig dög, sajnos.
A másik 3 lap különböző félék, egy ABIT IS7 i865p - ennek nagyon megörültem, remélem jó, egy Asus P4S800D-X és egy Asus P4 intel chipsetes valami, ennek elfelejtettem a pontos típusát, 4 ram slot van rajta, az biztos, és kék/fekete színűek a DIMM-ek, tuti hogy 865/875-ös valamelyik.
Meg még egy s775-ös Gigabyte P35-DSR3. -
-
envagyok
veterán
válasz
DarthSun #98607 üzenetére
Igazad van.
Megtoldanám annyival, hogy bárki, aki retro pc cuccok bedarálása helyett azok megmentésével foglalkozik, az gondolkodásmódjától, inspirációs céljától függetlenül becsülendő részünkről.
Ismerek több olyan nem napon barnult embert, aki csak a jó pénzért keresgéli a régi cuccokat, ha nem volna benne della, hozzájuk se nyúlna, nem is érdekli más szempontból ( nem épít, a legtöbbször nem is tesztel), és facebook csoportban dobja fel a cuccokat licitre teszteletlenül, sokszor már bordától hátlapi lemeztől lecsupaszítva, közvetlenül darálás előtt.
A több ezer fős csoportban egy rossz szót nem hallottam róluk, de olyat igen, hogy de jó, végre meglett a voodoo3-as PCI kártya, amit már x hónapha/éve keresek. A gyűjtők licitálnak elég szépen, az ember ebből jól él, ezért csinálja, hisz megéri, ellenkező esetben még kevesebb cucc maradna, mert sok menne a darálóba, így viszong több mindenkinek jut.Veterán autó motor klubban is bent vagyok, mert szeretem a régi vasakat. Ott is minden klubtag, ha teheti, több járművet tart.
Köztudomású, hogy szépen meg fel ezek ára, de senkinek se jut eszébe emiatt vádolni a klubtársakat, a régi autók szeretete összetartja a klubot, sokkal jobban, mint itt minket ez a fórum.
Most csak egy veterán motorom van, egy 1939 Puch350gs, amit nagyapámtól örököltem. Én restauráltam, a festést leszámítva saját kezemmel egy barátom segítségével. Ha száraz kenyérre futná csak, akkor se adnám el. Soha. Sőt azon töröm a fejem, hogy ha meghalok, hogy tudom megoldani, hogy kedves ötököseim ne tudják eladni ezt a családi relikviát.
Ugyanúgy vagyok a hardvergyűjteményem jó részével.
Ha el is adok valamit, ami annyira már nem érdekel, annak az árából olyat veszek, ami épp vonzz.
Eleve 99%-ban külföldről veszem a cuccaimat, így nem a Magyar kollégák elől szerzem be a cuccokat, illetve ha néha megválok valamitől, azt itthon hirdetem, pedig sok ember van, aki amit itt összeporszívózik, mások elöl megvesz, azt azonnal dobja fel Ebayre, esélyt se adva, hogy Magyarországon maradjon a cucc. Nem egy itthon hirdetett cuccot látok 2 nap múlva *10 áron ebayen hirdetni.
Olyan emberek is vannak, akik működő Commodore számítógépeket szétszednek darabokra, és mindent külön hirdetve (cpu, sid, vid, billentyűzet , billentyűk, ház, táp, esetleg doboz) nyomják el külföldön az itthoni ár többszöröséért. Én ilyet sose csináltam, nem is tervezem, sőt ezért nem jött még össze a gyűjteményembe dobozos +4, C16, Amiga 600, 1200 mert az a tucatnyi ember, aki ezzel foglalkozik, pillanatokon belül felszipkázza, sőt ha véletlen sikerül először jelentkezni, pofátlanul rám is ígér.Szóval én lennék a mumus horder?
-
-
válasz
DarthSun #98556 üzenetére
Én nem vicceltem, szerintem kifejezetten mókás amikor valaki szomi jelet rak a hsz-ébe amiben azzal flexel hogy olyan dolgai vannak amiről sokan csak álmodoznak, de amúgy rendszeresen látni panaszkodni milyen drága a kaja meg a mesterember.
Olyan mintha én bemennék egy CRT Fb csopiba ahol sokan csak ácsingóznak egy régi high-end PC CRT-re én meg bepanaszkodnék hogy nem tudom már hová tenni őket
-
envagyok
veterán
válasz
DarthSun #98554 üzenetére
Fura, mert kajara naponta-kétnaponta elmegy 10k minimum, és senki sem hal éhen. Egy normálisabb teló is már 700k+, és sok ember zsebében látom, sokan nem is vigyáznak rá. Én se vennék ilyeneket, beszart a telóm, 4 éves használtat vettem töedékéért, így nem én buktam rajta 600000ft-ot, és annak töredékéből megvoltak ezek.
De pár tízezres tételt nem sajnálok ezekért, mert értékállók, jobb mintha szipiszupi forintban tartanám a pénzemet. -
jokeph
nagyúr
válasz
DarthSun #98528 üzenetére
Derék eredmények.
Asrock 4CoreDual SATA2 tesztpad: CPU csere sikeres, E5200 Penya Dual-Core - C2DE7500-ra.
Első tesztsorozat GF4MX460-al.
A többi procit nem ette meg: C2D E8400/8500 és Xeon E3110/3120, Xeon X3360.
A 2 magosokat kifüfyülte hogy not supported, az X3360-ra még füttykód se jött.Értelme: természetesen van !
Minden amiben az ember az örömét leli valamilyen szinten/karbantartja és/vagy fejleszti a tudását annak szerintem van értelme. -
jokeph
nagyúr
válasz
DarthSun #98526 üzenetére
Valamelyik modd XP-vel kell mennie, tegnap leszedtem a legújabb Integral-t is, biztos ami biztos. Megcsinálom ODD-re is, hátha az USB-vel becsípődöm. PS2-es combo port van a B660-on is, nagy gond nem lehet.
X470-es deszkán R3 3300X-el szuperül ment a DS féle XP.
XP-n is átálltam Paint-ról Irfan View-re, sokkal praktikusabb és gyorsabb is a mentési metódus.
Kíváncsi leszek, a mostaniban mit hoz a +400 MHZ CPU órajel és a +1 MB L2 cache a C2D E7500 javára. -
jokeph
nagyúr
válasz
DarthSun #98523 üzenetére
Újabb BIOS-al valszeg menne.... de nincs újabb.
Naná hogy mene a 6600GT, az mindenben is mene. B660-ban is.
Ha lesz rá érkezésem, rávarázsolok egy XP-t a B660+13600K párosra, aztán go.
Most az uccsó VGA teszt fut a (a 2007-ben vásárolt Sapphire X1950GT AGP, ritka cuccaim egyike ami újkora óta az enyém és nem ment piacra, doboza+cuccai is megvannak) hybrid VIA 880 PT Asrockban, utána cserélem az E5200-as Penya Dual Core-t, találtam is egy belevaló C2D E7500-at, ennek normálisan kellene benne mennie.
Persze, egy E8400/8500-nak jobban örülnék, de sanszos hogy vagy el se indul, vagy csökkentett szorzóval fog menni.
Még kiásom az RX550-et, kíváncsiságból hogy megy e vele, mert amúgy XP-s drivere nincsen, de az NF4-es DFI lapban ment, pedig az is korabeli cucc. -
RollandCG
csendes tag
válasz
DarthSun #98495 üzenetére
Nálam is hasonló a megoldás. Egy kisebb partíción van a windows.
Azaz syslinux/isolinuxszal indítok.Majd GRUB-bal indítom a millenniumot.
Fejlemény: Van egy biztonsági másolatom egy 2TB-os vinyón, pár perce rányomtam az MBR-ról GPT-re átkonvertálást.
Végeredmény: Nem bootol be a vinyó :-( Arra nem számítottam, hogy még a linuxos boot menű se jön be :-(
Ha lesz egy pici szabad időm akkor majd manuálisan telepítem a syslinuxot mint a régi szép időkben :-) -
RollandCG
csendes tag
válasz
DarthSun #98471 üzenetére
Érdekes ez a 100TB téma. :-)
Nálam MBR van, így limitálva vagyok 2TB -ra.
Jelenleg 4 x 2TB hdd van a FreeDOS/WinME rendszernek.
A FreeDOS is maximum 2 terráig lát.
Dos alatt formázom a nagy vinyókat, a cpm progi erre tökéletes.Most az a kérdés, hogy hogyan lehetne 100 tb-ot belőni?
Váltani kellene MBR-ről gpt-re akkor megszabadulunk a 2TB limittől...Kérdés: A jelenlegi Win98-as rendszered MBR vagy GPT partícióról indul?
Ha lehet akkor mindent kernel, bootrom vagy img/iso. szinten indítok.
LINK: a video nem mai :-)
Valahogy így néz ki a BURG menüje (részlet).menuentry "AROS" --class aros --class os {
multiboot /Arch/pc/grub/i386-pc/core.imgmenuentry "DOS" --class dos --class os {
linux16 /customboot/memdisk4.05 iso
initrd16 /customboot/dos.isomenuentry "Windows Vista (loader) (on /dev/sda2)" --class os4 --class os {
insmod ntfs
set root='(hd0,2)'
search --no-floppy --fs-uuid --set a8f29a64f29a3712
chainloader +1menuentry "Amithlon" --class freedos --class os {
linux16 /customboot/memdisk4.05 iso
initrd16 /customboot/Amithlon_004.iso -
válasz
DarthSun #98469 üzenetére
Kalandos, Win10/11 alatt marha nehéz, mert a mod moddja is kell, variációsan. XP alatt már csak olyan, mikor vágom ki az ablakon a gépemet kategória.
Először a csúcs - 3DMark99/R3800X/B450/7900GS/XP :
Ezt döntse meg valaki, ha van türelme idegösszeroppanás nélkül. Kritérium : tökmindegy milyen vas, milyen oprendszer alatt, 3DM99 fusson, aztán ok.
History
3DMark99/R3800X/B450/GTX1650/Win10 :
Itt kezdett feléledni a 1650, 2025MHz boosttal, de nem sok vizet zavart.3DMark99/R3800X/B450/GTX1650/Win11 :
Win11 megtekerte kicsit, érdekesség a 61Hz szinkron, driverben függőleges szinkron letiltva, tesztben viszont kijelezve, de számolta a szinkron felettit.Hát ebben a tesztben a retro QFX3500(7900GS) nyert, nem kicsivel. Retro teszt, retro video, madness gép hozta a pókert.
Megnézem mit hoz Win98 alatt, ugyanevvel a vassal.
-
envagyok
veterán
válasz
DarthSun #98430 üzenetére
"akkor jelentkezik ha az előző driver nincs eltávolítva rendesen, az újat nem tudja fullra felülírni/betölteni, mivel a memóriában van az előző darabja, így írásvédett a lemezen. Mivel az új driver nem indult el teljesen, ezért a monitorra sem képes kinézni, jobb híján az alapot csatolja"
Ilyenkor hogyan kell eltávolítani rendesen az előzőt?
Az nem elég, hogy eltávolítom az eszközkezelőből?Nincs ilyesmikről valami iromány, windows9x tippek-trükkök?
-
envagyok
veterán
válasz
DarthSun #98411 üzenetére
Win9x már megvolt azért.
Amúgy pont azt írta Czo, hogy törölni kell a driver file-okat, és be is jött az ötlet, újra jó a Windowsom.
Ezt a félgépet tesztelésre használom csak, legközelebb, ha újra telepítem, mikor minden fent van, lementem a windows mappát, és ha gáz van visszamásolom csak.Emlékszem azért akkoriban egyszer se bírt ki a pc-m újratelepítés nélkül 1 évet. Kb fél-1 évente fosta össze magát.
Erről nem csak az ms tehetett, hanem a driver írók is.
De még az xp se volt tökéletes.
A legjobb példa az audigy, vagy audigy2, már nem emlékszem pontosan gyári driver cd-je.
Ha feltelepíted, újraindítás után kék halál.Win9x-nél van még olyan, hogy vga driver telepítés után max 640×480 a felbontás, és kis szinfelbontás van, amit nem lehet feljebb állítani se. Ott is már a hajamat téptem, mire kiderült, hogy valamiért a monitort átállítja plugnplay-ról standardra.
Csak át kell driverezni pnp-re, és megy újra.Azért a win9x nem arra lett kitalálva, hogy naponta 10 hardvert driverezzek.
-
ityam
őstag
válasz
DarthSun #98416 üzenetére
Fő gépemen nincs jelszó a bejelentkezéshez. de megosztani jelszó nélkül nem lehet, ezért csináltam plusz usert jelszóval. \\főgép et ha beadok retro gépen akkor kér felhaszálónevet és jelszót. mivel default userem jelszómentes azt nem lehet megadni ezért hoztam létre új usert jelszóval. Ha ezt adom meg a retro gépen főgép\megadottmegosztottuser felhasználónévvel és hozzá passzoló jelszóval akkor simán működik.csak 1 vagy 3 hónap után lejárt a jelszava a fő gépen lévő új usernek és retro gépen nem tudtam megváltoztatni a jelszót(mert bluescreen lett).
Persze fő gépen a megosztásnál ezt a usert meg kellett adni hogy lássa/módosítsa a megosztást -
-
válasz
DarthSun #98413 üzenetére
A CRT túl jó volt az emberiségnek, így el kellett veszejtsük.
Ami fennmaradt, egy retro gaming szubkult ami értékelni tudja azért, ami, és a maradványszajkózók akik ratyi 60Hz-es monitorokat használtak és az maradt meg bennük hogy vibrál, később hozzáolvasták a zinterneten, hogy még röntgen is vót, há akkor az biztos rossz vót!
Konkrétan olyan rossz hogy nem bírtam ránézni az lcd-re miután bezsákoltam pár high-end CRT-t, úgyhogy át kellett rendeznem az asztalt hogy a fő játszós monitornak felférjen egy CRT.
Nem hibátlan tech közel sem és rengeteg hátránya van pl nagy, nehéz, szövegre szar, de az, hogy a fekete fekete, hogy a válaszidő király, nincs limitálva a megjeleníthető színek száma, és hogy gyönyörű képe van mindenféle scalerek nélkül gyakorlatilag az összes felbontáson amit támogat, bőven megéri.
Ha kedvem van, 1024x768 160 Hz-en UT-zok, ha más kedvem, 2048x1536 80Hz-en játszom valami modern játékot, és mindkettő tűéles és gyönyörű. -
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- PlayStation 5
- A látszat ellenére helyesen működik az NVIDIA-féle Resizable BAR implementáció
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Nintendo Switch 2
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- DUNE médialejátszók topicja
- Óra topik
- Építő/felújító topik
- Norvégia átmenetileg betiltja az áramigényes kriptobányászatot
- Hobby rádiós topik
- További aktív témák...
- i5-8400 Processor, 6 mag, Max Turbo 4.00 GHz, ajándék hűtővel-elkelt TheCrafter22, értékelésre vár
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 8700G Processzor!
- Csere-Beszámítás! Ryzen 9 9950X Processzor!
- AMD Ryzen 7 5700X processzor eladó /Garanciás/
- Intel Core Ultra 7 265 /// Bontatlan, Teljesen Új // Üzletből, Számlával és Garanciával
- Samsung Galaxy S21 FE 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B550M R5 5600 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 XT 8GB Kolink Observatory LM RGB 600W
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Használt Intel procik - Core 2 - Dual Core
- Dell és HP szerver HDD caddy keretek, adapterek. Több száz darab készleten, szállítás akár másnapra
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged