- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Milyen okostelefont vegyek?
- Yettel topik
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- MIUI / HyperOS topik
- Fotók, videók mobillal
- One mobilszolgáltatások
- Nem minden Nothing Phone (3) születik egyenlőnek
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
envagyok #95277 üzenetére
Ja, köszi. Akkor ez sejthetőleg a sima lesz. Nem emlékszem, hogy L3 lett volna benne.
Sajnos OC nem lett rajta soha próbálva, mert valami Intel gyártmányú lapban van és azon max RAM állítgatás van. Emiatt nem rémlik pontosan milyen verzió is ez.
Gondolom EE esetén OC lapban lenne -
-
arn
félisten
válasz
envagyok #95179 üzenetére
Annal talan konnyebb, brandgep - kb kategorizalja, mit erdemes. De a brandgepek sose erdekeltek, talan egy compaq dx266, mert amikor elkezdtem, az menonek tunt, de ma mar tudom, hogy szarabb lenne, mint a sajat korabeli buildem.
Brandgepnel tuti ragaszkodnek az eredeti kiepiteshez, es a legtobb mar ossze van turkalva, ha vmi hianyzik belole, kb remenytelen potolni.94es socket4hez talan a 964 passzolna a legjobban jellegeben.
-
sidi
aktív tag
válasz
envagyok #95074 üzenetére
+1 az ESS 1868-ra.
Nemrég írtam, hogy ezt használom AMD 5x86 gépemben én is. #95019Előtte AWE64 volt benne, de azt inkább áttettem K6/2-be, ott több értelme volt,
aztán sajnos eladtam géppel együtt, akkoriban nem tekintettem nagy értéknekNapokban találtam itt egy topikot, ahol retró hardverek képeit gyűjtik, bezártam és azóta sajnos nem akadok rá ismét, ha valaki tudja írja meg kérem
-
arn
félisten
válasz
envagyok #95003 üzenetére
Slot 1 (Feb 2000)
Intel Pentium III 800 CPU
Asus P3B-F (Intel 440BX) mainboard
Toshiba 128M PC100 SDRAM RAM
Asus AGP-V6800 Deluxe 32M AGP (NVIDIA GeForce 256 DDR) VGA
Creative Sound Blaster Live! sound card
Creative Sound Blaster Live! Digital I/O Card sound card
Gravis Ultrasound Plug & Play Pro 8.5M sound card
IBM Deskstar 34GXP DPTA-372730 HDD
Plextor PX-W8432Ti CD-RW
Mitsumi D359T6 FDD
Yeong Yang case -
-
KROK640
nagyúr
válasz
envagyok #94776 üzenetére
jah, én is minden filmet kiírtam.
mert ugye eleinte lassú modemes élet volt (azzal nem is nagyon töltöttem filmet), de ADSL-el sem volt gyorsabb.
kezdetben DC++ -t használtam, ahol ugye nagyon sok ADSL-es volt, akikről mások is töltöttek, a lényeg, hiába volt 128K/s a letöltésem, nagyon gyakran örültem, ha 10-15Kval jött egy film. Na pont emiatt semmit nem akartam kétszer letölteni, így sokszor amint egy lemeznyi cucc lejött, már írtam is kifelé.
Hátulütője az volt, hogy így elég sok kevésbé jó filmet is kiírtam, így egy idő után volt egy olyan szabály, hogy csak azt a filmet lehet kírni amit már megnéztem. Ez okozott némi bonyodalmat, de szerencsére horribilisen hatalmas HDD-m volt akkoriban az átlaghoz képest (2004 -- 2×120GB, akkoriban az átlag 1×40-60-80GB volt), így abszolút kivitelezhető volt.Én sosem voltam ez a külön tokos meg nyomtassunk borítót stb, a lemez meg nagyon olcsó volt (nagykerből szereztem, a bolti ár tört részéért, nem volt ritka, hogy akár 50-100 üres lemez is volt otthon, mert a haveroknak is árultam), így fajlagosan nagyon olcsón tudtam tárolni az adatokat.
De a tintasugaras színes nyomtatót nem kell bemutasd egy HP695C kétfejes színes tintasugaras boldog tulajdonosaként évekig talicskával hordtam a pénzt a tonereshez. Aztán egy nap mikor valami baja lett (már amúgyis komplikált volt, a helyzet, mert WinME volt az utolsó ami támogatta, így részben amiatt és a scanner miatt is tartanom kellett az XP mellett egy WinME-t), akkor kitettem a ház elé. Három napig nem vitte el senki, pedig rágumiztam a driver CD-t is, mellékeltem az összes kábelét, és ráírtam, hogy ingyen elvihető. Ez olyan 2005-6 körül volt.
Aztán olyan 2008-2009 fele megbántam, mert ki kellett volna nyomtatnom egy csomó PDF-et, hogy tudjam máshol is olvasni, ne csak a gép mellett(akkoriban nem volt evidens, hogy egy telefon PDFet is tudjon olvasni, sőt ...) Akkor kitaláltam hogy veszek egy egybe nyomtató és scannert, valami nagyon újat, hogy sokáig ismerjék az oprendszereket. Hónapokig terveztem, de mindig valahogy maradt, aztán egyszercsak elmaradt, később megmár a telefonok is tudtak PDFet olvasni.
-
Czo
addikt
válasz
envagyok #94776 üzenetére
Ezert hasznalom meg mindig a 2003-2004 korul vasarolt szines lezerem
Mar szepen sargul, de meg mukodik. Bar, most koszolja a papirt egy csikkal, de meg lusta voltam megnezni, hogy erdemes-e vele foglalkozni. Ami jo benne, hogy sose szarad be.
Szerk: Mivel van rajta parallel port es usb es ethernet is, igy DOS-tol macOS 14-ig, Windows 3.1-tol Windows 11-ig, mindennel mukodik. Beszeli a HP fele PCL-t es mellette a PostScriptet is. Talan csak a Sidewinder Wheel az, ami hosszabb tamogatassal rendelkezik, mert az Windows 95-tol megy Windows 10-ig (11-el ezt meg nem probaltam)
-
Czo
addikt
válasz
envagyok #94770 üzenetére
Kozbe megoogleztam. Neked nem dobta ezt ki? https://www.minuszerodegrees.net/5150/post/5150%20-%20POST%20-%20Some%20errors.htm Itt azt irjak, hogy a 301, az keyboard. Mit ir ki pontosan?
-
arn
félisten
válasz
envagyok #94718 üzenetére
Szvsz azert nem volt ennek piaca, mert a 2000es evek elejen olyan gyorsan nottek a vinyok meretei, hogy elenyeszo meretu volt egy nagyobb vinyohoz kepest, ugyanaz jatszodott le, mint a cdirokkal - ott is 95/96ban 650mb meg egy jo meret volt, 98/99re mar semmire se eleg.
-
válasz
DVD-RAM helyett ma már használhatsz DVD+R lemezt is ugyanúgy megformázva ami akár 8GiB-os is lehet. Win7-nél régebbi rendszerek persze nem kezelik* (legfeljebb külső és instabil progival: InCD ), ha meg nem akarod hogy beteljen akkor DVD+RW (igaz ebből nem láttam 4,3GiB-nál nagyobbat).
* Ámbár olvasni még a win98 is beolvassa [link]
-
jokeph
nagyúr
válasz
A maga idejében egy anyagi csőd volt.
Amúgy zseniális cucc.
2002-ben összetettem a kezem-lábam, hogy 5e ft-ért sikerült vennem egy rossz (számomra ismert volt a hibája, a céges műszerész megcsinálta nekem 5 sörért) Matsushita CD-R SCSI írót Adaptec AHA 2140 UW PCI SCSI vezérlővel + kábelek (max x4 és nincs buffer-underrun védelem).
A PII-es gépemben hibátlanul megírtam vele még egy rahedli adat és még több audio CD-t, ami audio CD ezzel az íróval készült, az akkori CD-s cuccok mind szépen olvasták. -
-
-
Fücsök007
őstag
válasz
envagyok #94600 üzenetére
Van az is, de a ram még attól is jobban visszahúzza. Ha Win98SE lenne rajta, akkor ilyen beakadások nem lennének, ettől függetlenül nem tudja kihajtani teljesen a kártyát.
batyuska100: SP1 a fontosabb javításokat tartalmazza, de csak DX9.0B-t tud a rendszer, tehát FX5900-as vagy radeon X850-es széria ami ezt már tudja. (Ez van Win2000-hez is, Win98SE-hez és ME-hez már nem!) MX kártyákat hanyagolnám, akkor inkább egy erősebb radeon lenne jó vagy késői Geforce 4 4600Ti. -
arn
félisten
válasz
envagyok #94577 üzenetére
Mint midi jobb, de ebbol csak inkabb annyit fogsz erezni, hogy mashogy szolal meg. Midiben nincs igazan jo/jobb, szubjektiven neked melyik tetszik jobban.
Nekem az ilyen nagyon tullott es modern midik teljesen stilusidegenek a jatek szinvonalahoz kepest. Az mt32nek meg regies hangja van, az sc55 is sok mar nekem legtobb esetben, senki sem hallgatta ugy anno. Talan a dos korszak legveget tudnam elkepzelni vele, de akkoriban meg mar a midi nem ment ugy.
-
arn
félisten
válasz
envagyok #94572 üzenetére
Mivel sose irtam egy cikket sem, nincs
de demok alatt mindenfele vesa tsr nelkul a legkompatibilisebb kartya. Amugy minden kartyanal vannak kakukktojasok, ha dost kellene egy kartyaval lefednem, ez lenne a sorrendem:
* riva128
* s3 vision/trio/virge univbevel
* arkkal nem teszteltem sokat, mert gyors es kompatibilis, de pocsek kepe van, amiket probaltamA kesobbi nvidiak is ugyanaolyan jo kompatibilitassal rendelkeznek, csak nincs hozzajuk univbe az egzotikusabb felbontasokhoz, es a biosban is redukaltak a szamukat (pl 512x384).
3dfx v3 nem rossz, de nincs 32 bit
Tsenget keruld, mert szinten nincs 32bit, emellett bugos is a scroll sok helyen
Matrox millenium meglepoen jo a 95os korai biosokkal (pl vbe 2.0, reszleges linear frame buffee support 95ben biosbol!) , de ott vmi felrement a kesobbiekkel, lassabb lett meg nem is kompatibilis.
-
válasz
envagyok #94515 üzenetére
Nem véletlenül (bár úgy látom fölöslegesen, hiába) írtam hogy át kell állítani a biosban.
Nekem ugyanez volt, átállítás nélkül nem bootolt az XT, átállítás, úgy formázás után igen.
Talán a dos verzió se mindegy, de erre már nem emlékszem, mindenesetre valami régebbi sys fájljait tettem rá, nem a 6.xx-ét. -
Pikari
veterán
válasz
envagyok #94515 üzenetére
Valószínűleg a modernebb, 1.44-re tervezett floppymeghajtó elektromágnese nem elég erős. A vékonyabb hardveres trackek, amiket hardveresenráír, nem eléggé magnetizáltak ahhoz, hogy a régebbi drive rendesen érzékelje a jeleket 720-as lemezként. Érdemes lesz kipróbálni több floppymeghajtót, a régebbi modellekkel nagyobb szerencséd lesz.
-
-
válasz
envagyok #94491 üzenetére
Kryonaut van rajtuk, mint írtam, ennél már csak a folyékony fém normálisabb, de az taccsra tenné az alu bordát.
Lehetséges, hogy a lap magasabb fesszel hajtja őket, mint kellene?
Gyárilag egy vékony gap pad jellegű cuccot használtak, nem is pasztát.. van olyanom is, csak modernebb, jobb hővezető. -
Czo
addikt
válasz
envagyok #94470 üzenetére
Itt, szerintem konkretan jobban jarsz, ha pl megveszed ezt.
De egyelore, szedd ossze, hogy melyik alkatresz mennyibe kerul es meglatod. Azt is vedd figyelembe az alkatreszek osszevadaszasanal, hogy van minimalis rendeles, tehat, hiaba szeretnel 1 darab IC-t, neked 10-et vagy 20-at kell vasarolnod, illetve, az is lehet, hogy helyettesito termeket kell keresned, ami belefer a nyakrazba is, es megfelel az elektronikai specifikacionak is. Ez pedig tobb hetig tarto alkatreszvadaszat (en legutobb decembernen mentem at ezen, amikor floppyvezerlot epitettem egy 8 bites gephez).
A githubon fenn van a gerber is, az alapjan a pcbway majdnem 500 dodora saccolja az arat, mig a jlcpcb csak 100 dodora. Ez 5 nyakot jelent. Neha 10-15 nyak is "ugyonannyiba" kerul, kb 5-15% dragabb, ezek felett "ugrik" meg az ar (az "ugrik" idezojeles, mert ahogy noveled a darabszamot, ugy csokken az 1 darabra szamitott koltseg).
Ezen egyebkent, a CPLD kb, az egyetlen nehezen forraszthato alkatresz, de nem tunik otthon sem lehetetlennek. Kezdokent, talan ugy tud magan segiten az ember, hogy ezt beforrasztatja a nyakgyartoval. A tobbi beforrasztasa gyerekjatek.
-
válasz
envagyok #94448 üzenetére
Nemtom, mit lehet megjavítani egy olyan gépen, mely brand teória szerint rendesen működik, csak olyan lassú hogy felb****a az emberke agyát ? Ezért (is) kérdezem a többi retro-kedvelő fórumtársunkat hogy találkozott-e valaki a PS2 széria valamelyik tagjával, és túl is élte esetleg ?, vagy időpontot foglalt a pszihiáterénél
-
válasz
envagyok #94441 üzenetére
PS2 : hozzám az évek alatt csak egy érkezett, asszem valami PIII- as, kipróbáltam...huh aztán gyorsan szét is szedtem. Ezer évig postolt a BIOS- a, ha valami gond volt, akkor meg 10k évig, folyton azt hittem lefagyott, aztán ha lefőztem egy kávét, és meg is ittam, akkorra kiírta mi a bánata...
Így: ház - fémhulladékba...
Lap - elektronikai hulladékba mentek
A kiszedett egyéb alkatrészeket pedig hasznosítottam használható alaplap+konfigban. -
válasz
envagyok #94428 üzenetére
A blogomból idézve :
A lap annyiból is különleges hogy billentyű nélkül nem indul, se kép se hang, ezt megtudtam viszont hogy nem általános, más XT lapok elindulnak bill nélkül, legfeljebb hibajelzést adnak. Gondot nem okoz, bill úgyis kell a használathoz.Tehát az első próba fekete képernyőt adott, majd azért előkerítettem az egyetlen XT billemet, csatlakoztatás után azonnal indult a rendszer.Az alkatrészekhez még néhány magyarázat. Sokan nem tudják hogy a 16 bites ISA VGA- k jó része megy XT- ben, a 8bites részt bedugva. Valamint azt már én is később tudtam meg hogy a 720- as floppy megléte sem követelmény, kezeli az 1.44MB- os FDD- ket is akár 1.44MB- os lemezzel is. A lemezen az írásvédő kapcsolóval ellentétes oldalon levő kis lyukat kell leragasztani, és máris 720k- s kapacitású lesz, melyet már megformázhatunk 386/486 gépben is, az XT olvasni fogja.
Tehát bekapcsolás+720k- s rendszerlemezről bootolás majd HDD fdisk+format c: /s /u után lejött a rendszer a hibátlannak bizonyuló WD monstrumról :
Hangkártya : no igen, nem egyszerű - pld egy ilyen SB CT1350B - ezt Bacsistól kaptam, kora ellenére perfekt, a fentebb linkelt blogban látni hogy azonnal sikerült telepítenem.
-
válasz
envagyok #94388 üzenetére
Érdekes, hogy az egész thread egy Athlon II X2-től indult ami kb. a második szériás C2D-vel egyenrangú. A legnagyobb baja az volt, hogy a megjelenését követően már a Cor i szériával kellett volna versenyeznie. De hogy P4 alapú D-t és az első C2-ket is simán leverte az is biztos. Az árában lévő 7xxx szériával még tudta tartani a lépést. Egy E8400 már más tészta, azzal már meggyűlt volna a baja, főként ha mind a kettő meg van tuningolva.
-
Czo
addikt
válasz
envagyok #94296 üzenetére
Nem tud illetve tud is. Minden, csak szoftver kerdese.
Amikor egy ISA eszkoz megszakitast kezdemenyez, akkor meghuzza az adott megszakitashoz tartozo vezeteket, ezzel jelezve, az adott vezeteken a megszakitasi kerelmet. Ekkor a CPU abbahagyja amit csinal, megkeresi a tablazataban, hogy adott megszakitashoz milyen memoriacimen levo kodot kell futtatni, majd odaugrik. Az ott futo kodnak pedig a feladata, hogy elvegezze az erre az esetre vonatkozo teendoket.
PCI-nal szinten hasonlo a helyzet, de a PCI-ra mar nincs odavezetve az osszes IRQ, hanem osszesen 4 IRQ vonal van, ezeket huzogatja az osszes kartya (korabban mar leirtam, hogy ezek el vannak csusztatva slotonkent).
Tehat, pl. DOS alatt, beraktal a gepbe egy SCSI kartyat (amire mondjuk optikai drive es scanner van dugva) odajumperelve a 7-esre, beraktal a gepb egy Sound Blaster 2.0-t, szinten a 7-esre jumperelve. Erre azt mondanad, hogy utkozik, ami igaz is, meg nem is. Ezutan fogod a jatekot, beallitod a Sound Blastert, a 7-es IRQ-ra es elkezdessz jatszani. Azt fogod tapasztalni, hogy a jatek mukodik. Ezutan kilepsz a jatekbol, ujrainditod a gepet, azta a menupontot valasztod, amikor be lesz toltve a SCSI kartya drivere, meg a CD drivere is. Megint elinditod a jatekot, most viszont azt tapasztalod, hogy lefagy esetleg az elso hangszelet ismetlodik fagyas kozben.
Mindez az IRQ utkozes miatt van. Az elso esetben, a jatek volt az elso, aki beallitotta a megszakitasi rutin cimet a 7-es IRQ-hoz, a jatek pedig feltetelezte, hogy minden esemeny, ami meghuzza a 7-es IRQ-t, az a hangkartya lesz. Mivel a nem hasznalt SCSI kartya nem rangatja a megszakitast, igy ez a feltetelezes teljesult is. A masodik probalkozasnal, a SCSI driver betoltese beallitotta a megszakitaskezelo rutin cimet, majd amikor elinditottad a jatekot, az atallitotta a memoriacimet a sajatjara. Ezutan az elso pillanatban, amikor nem a hangkartya, hanem az elo SCSI kartya produkalt egy megszakitast, a jatek lefagyott, mert a megszakitasi kerelemkor, a hangkartyat kezdte el piszkalni, ami nem abban az allapotnban volt, hogy ezzel foglalkozni tudjon.
De ugyonilyen "meglepetes" ert, amikor volt a geped, azon volt a COM1 es a COM2, majd vettel egy 14400-es ISA modemet, es beszerelted. Mivel ez hozott magaval sajat COM portot, ezt bejumperelted COM3-nak. A COM1 es a COM3 ugyonazt a megszakitast hasznalja. Szepen elkezdtel BBS-rol toltogetni, a modemeddel ejszakankent, minden mukodott rendben, ahogy kell. Majd felraktad a Windowst, amihez kell eger, tehat az egerdriver ra is ult a COM1-hez tartozo megszakitasra. Majd elkezdted hasznalni a modemet es ketto fajta kimenetellel talalkoztal. Vagy orokre megallt az eger abban a sessionben (tehat ujra kellett inditani a gepet pl.), vagy csak addig allt meg, amig a modem aktiv volt. Ez attol fuggott, hogy a Windowsban hasznakt driver, hogy ult ra az IRQ-ra. Ha a driver elmenti, hogy mi volt ott elotte, majd visszaallitja, ha vegzett, akkor az eger "magahoztert", amikor a kapcsolatot bontottad. Ezert is volt pl reklamvideoja az IBM-nek az elso PS/2 idejen, hogy modem hasznalatnal is megy az eger, hiszen a PS/2-es eger nem a COM1-en van.
PCI-nal is hasonlo a helyzet, ha a kartya nem jol informalja PCI busz vezerlot a megszakitasrol, vagy a szoftver nem foglalkozik azzal, hogy megkerdezze rendesen a buszvezerlot, akkor osszeakadnak a PCI kartyak is. Ha atsorrendezed, akkor at tudod rakni a kartyat masik megszakitasra , amit ha nem hasznal semmi/senki, akkor nyert ugyed van. Itt jon az, amit fentebb is irtam, az elcsusztatott megszakitasi vonalak. A sloton van 'A', 'B', 'C' es 'D' vonal, a karyan szinten, majd az elso slotnal ABCD a bekotes, a kovetkezo slotnal BCDA, az ezutaninal CDAB, majd jon a DABC es mivel korbeertunk, a kovetkezo megint ABCD lesz. Igy, ha a kartyaid az 'A' vonalat vezerlik, akkor mas-mas slotba rakva, mas-mas fizikai IRQ vonalhoz rendelodik az 'A' vonal. Ezert van pl hogy az 5 slotos Abit lapnal, van 2 slot, amelyikbe ha berakod, semmi nem valtozik. (ezt tudod allitani, a PIRQ_A beallitasoknal a BIOS-okban).
Semmi voodoo nincs itt, semmi zavaro, meglepetest okozo tenyezo. Az egyes eszkozok speckoit elolvasgatva, ezek szepen le vannak irva. -
envagyok
veterán
-
válasz
envagyok #94283 üzenetére
Nem érdemes megcserélni.
Átkötés : praktikus mert
- bármelyik kártya szólal meg, lesz hang, nem kell a jack- et átdugdozni
- variálni lehet a hangzást, Awe wav+GUS midi, vagy fordítva Awe hullámtábla+GUS wav, ha át van kötve együttműködik így a 2 hangkártya, az előbbi hangok mindegyike megjelenik a hanszórókon
- GUS line out -> Awe line in -> Awe line vagy végfok out a célszerűbb. 2 dolog miatt, 1 - tapasztalatom szerint szebb így a hang, 2 - az Awe keverője komfortosabb és ebben a formátumban a GUS- t egy fix hangerőre belőve, a végső szintet pedig az Awe- n keverve praktikus. Valamint én az Awe- t saját rezidens programmal szabályzom, forróbill kombival. A GUS- hoz is megvannak az assembler rutinok, de azt még nem illesztettem rezidens vázba.- régebbi hsz alapján, legalábbis sztem, nekem így lett optimális.
-
Czo
addikt
válasz
envagyok #94278 üzenetére
Az Intelnek van PnP enumaralasra hasznalhato szoftvere, de az PnP-re van. Nalad PCI eszkoz veszi el az IRQ-t, es ha ezt be is rakod, a GUS resze akkor se lesz rendben. Ha nem tudsz a legacy eszkozeidnek eroforrast fenntartani, akkor el kell felejteni a legacy eszkozeidet.
Masik megoldas, hogy cserebereled a BIOS-t. Megnezed, hogy nincs-e hasonlo lap nem OEM-ben, es megnezni, hogy annak a BIOS-a jo-e. A hasonlo lap azt jelenti, hogy kb ugyonazok a chipek/reviziok, mint nalad. Egy csomo lap BIOS-a csereberelheto, ha a korites kb egyezik.
-
Czo
addikt
válasz
envagyok #94276 üzenetére
Akkor most kellene a BIOS-ban a PIRQ vonalakat megvarialni... Csak ugye neked erre sincs opciod. Az ilyen szornyeteg tenyleg a kukaba valo.
Ha beleraksz egy PnP AWE-t es egy PnP GUS-t, akkor azok reportoljak a szukseges eroforrasokat a BIOS-nak, az AWE ilyenkor preferalja pl a 5-ot, es akkor ezt nem fogja odaadni a BIOS PCI eszkoznek. De pl. olyan pech is erhet, hogy pl megkpajaz az AWE a 9-es IRQ-t, aztan azok a jatekok, amik 5-on vagy 7-en akarnak SB-t, no, azok nem fognak megszolalni. Tehat tenyleg, az ilyen szornyeteg vagy a kukaba valo, vagy nem legacy cuccokkal szorakozni
nem erre termett.
-
Czo
addikt
válasz
envagyok #94273 üzenetére
Mar megint kevered a dolgokat es nem vagy tisztaban azzal, hogy mi tortenik. Minden PCI kartya eroforrast egyeztet, es foglal maganak. Itt mar szempont volt, hogy mindez automatan menjen. PCI-nal van 4 IRQ vonal, a specko szerint, minden kartya az ELSO vonalra ulteti az elso eszkozt, a masodikra a masodikat. Az alaplapgyartok fele a specko pedig azt mondja, hogy slotonkent el kell csusztatni a vonalakat, tehat ami az egyik sloton van az ELSO helyen, az a masodik slotnal a MASODIK helyen van, igy minden egyes slotnal "leptetodik" az IRQ vonalak kiosztasa. Ezert segit, ha atsorrendezed a kartyaidat, mert a PCI tervezesenel osszesen 4 PCI eszkozre keszultek, aztan errol nagyon hamar kiderult, hogy edeskeves (egy tipikus P3 lap legalabb 3 integralt PCI Eszkozzel rendelkezik, ugye a 2 IDE vezerlo es a legalabb 1 USB vezerlo), majd a P4-eraban mar surun volt integralt hang es kep is...).
Tehat a legegyszerubb, masik IRQ-ra zavarni a halokartyat, ha atrakod egy masik slotba.
Ahogyan ma is hulladek az OEM gepek BIOS-a, ugy hulladek volt 20 eve is. Semmilyen mas opcio sincs, nincs valami gepkonyved, ami leirja, hogy hogy jon elo pl. az Advanced vagy a tobbi? Ez Phoneix BIOS-nak latszik, azok pedig ugyonolyan gazdag felszereltsegu BIOS-ok voltak, mint az AWARD-ok (meg is vette a Phoneix az Awardot).
GUD-bol tobb fajta HW verzio volt, tobb fajta jack kiosztassal, tehat remelem tenyleg az a line-out nalad
Egyebkent, mit jelent az, hogy felulrol? Mi szamit a kartya tetejenek?
Szerk: tehat, ahhoz, hogy a PCI/PnP BIOS ne vegye el az IRQ-t a halokartyaktol, meg kell neki tiltani ezt. Anno, amikor ilyen volt, akkor megkertuk a delikvenst, hogy vagy a hangkartyat cserelje PnP-sre, hogy bele tudjon szolni az eroforrasokert kuzdo versenybe, vagy az alaplapot olyanra, aminel ezek a dolgok jok. Az ilyen lap barmit, barmikor kepes atpakolni meglepve ezzel nem csak az AWE-t de a GUS-t is. Ha ugy lep meg, hogy pl az IDE kontrollert dobja at pl 11-re, es te is azt hasznalod eppen a GUS eseten, akkor meg merevlemezes adatvesztes is lehet
-
Czo
addikt
válasz
envagyok #94271 üzenetére
A GUS-nak van erositett es nem erositett kimenete is. Az erositetlen kimenetet kellene a Line-In-be dugnod, mert ha az erositetted dugod, akkor mindent csinalsz, csak jot nem teszel a hardverrel. NEM KICSIT mas a jelszint.
Mar kerdeztem, hogy milyen a BIOS, meg azt is, hogy milyen a halokartya...
A DOOM-nak milyen DMA-t adsz? HA rossz a DOS4GW verzio, es kaszkadolt IRQ-t vagy DMA-t adsz neki, akkor baj lehet.
-
válasz
envagyok #94268 üzenetére
MemTest : PII/450; PIII/1000; Athlon/800 - ezen gépekben vannak a GUS- ok, tehát itt optikáról bootolva a sima Linux alapú MemTest korábbi verzió fut. Régebbi HiRens, vagy akár Linux telepítőn is rajta van, nem fontos külön kiírni. De van DOS alá is valami, hogy is híjják...PCCHECK ha jól emlékszem, meg a Speedsys is elég jól kidobja ha gond van a memóriával.
"Ennek a BIOS-ában a Com1 portot le se lehet tiltani, csak a Com2-est és a párhuzamost. Biosban sehol semmi lehetőség irq legacy foglalásra." : régebbi gép, én amiatt tettem a GUS- okat relatíve gyors gépbe, mert a Demok erős procit kérnek, főleg nagyobb felbontásban.
Tehát a fenti lehetőségek nálam adottak, korábbi gépen ha hiányoznak, akkor nemtom, mivel ott nincs tapasztalatom velük, nekem pld már SS7- ben sem ment rendesen a GUS, korban megfelelő gépbe nem valók sztem, csak későbbi, gyorsabb systembe. -
válasz
envagyok #94249 üzenetére
Ezt is felderítettem már korábban(a GUS eltartott egy pár évig, mivel az csak retroként lett, az SB pedig már volt a 90- es években, azon gyakoroltam a hangkártyázást, de az nem is olyan szeszélyes mint a GUS), asszem ide is postoltam, és benne van egyik blogomban is.
1; Hálókártya átverése, idézet blogból :
A konfigurálást ezen 2 hangkártyára nem egyszerű megoldani.Természetesen az alaprendszer kipróbálása még a beszerelés előtt 1 rammal, videokártyával az első lépés.Ha ez rendben van, akkor a másik 2 ram behelyezése, vinyók floppy csatlakoztatása, többi kártya betétele, dos felrakása majd pedig a bios átnézése, beállítgatása, utána néhány alapteszt. Majd sokszoros memtest.
A két hangkeltő beállítási technikáját kicsit részletezem, hátha valaki reprodukálni szeretné ( visszajelzések alapján ez csak kevés embernek sikerül ).
Az Awe32 - CT3900 egy jumperes változat, melyet beállítottam 220,5,1,5 ( IO,IRQ,LDMA,HDMA ) értékekre, ezen biztosan működnie kell.A kártyán levő IDE csatolót letiltottam, mivel az optikák az alaplapra vannak csatizva, így a 11- es IRQ szabadon maradhat. Biosban letiltottam a soros és párhuzamos portokat. A 9- es irq- t átbillentettem a csak Legacy állásba.Így ide ( tapasztalatom szerint ) a GUS nem fog települni, a hálókártyát viszont ez hidegen hagyja és szépen ráül a csali 9- esre.Bedobom az Awe- t és a hálót a lapba és kialakul az előbbi erőforrás-foglalás.DOS alatt feltelepítem az Awe meghajtót+szoftvereket.Ha az Awe driver indulásakor rendesen kijelzi a bejumperelt értékeket akkor egyelőre minden ok.
Utána következik a GUS. Behelyezés, telepítés+konfig.A GUS konfigurátor-programjában a maradék IO,IRQ,DMA értékek kényelmesen kiválaszthatók, nem ütköznek semmivel. Nálam 240, 10,3,4,0, és az SB mód a 7- es IRQ. A fenti rendszer fordítva is működik, tehát az Awe 240,7,3,7- re majd a GUS megint a maradékra, ekkor a GUS lesz elöl :-).2; GUSMAX owerall output DOS alatt parancssorból engedélyezve van?+hangerőt beállítani, tipp...
Parancssor fotója :(#94263) Czo : az XFi Fatal1Ty belső kábele is eléggé viszi a zajt, és igen, a mikrofon némítása után csökken a zaj. Ezért (is) jobbak a külső egységesek, XFi ElitePro és Audigy2ZSPPro.
-
Czo
addikt
válasz
envagyok #94264 üzenetére
Nehany DOS4GW-nek van bugja a 16 bites DMA beallitasaval, mindenfele vad fagyas tortenhet. Ne hasznalj 16 bites DMA-t es megoldodik. Vagy csereld ki a DOS4GW exet ujabbra. A Wikin ugyan a GUS-t irjak, de mindenfele kartyaval lehet para, ami 16 bites DMA-t akar hasznalni.
A PnP 94 korui BIOS extension, mar javaban voltak PnP-s alaplapok/BIOS-ok, mire jott a Win9x, mint PnP-s oprendszer.
Milyen halokartya az? PnP? A BIOS-ban nincs kezi eroforrasfoglalasra lehetoseg? Milyen BIOS?
-
Czo
addikt
válasz
envagyok #94249 üzenetére
Mostmar nem eretlek. Azt mondod, hogy nincs PnP, akkor mi rakta a kartyat 5-re? Szerintem van ott PnP BIOS, majd az szepen beallitotta a halokartyadat (az PnP?) a szabadnak hitt 5-os IRQ-ra (minden PnP kartya megmondja, hogy milyen eroforrasbol, hany darabra van szuksege es azt is, hogy milyen opcioi lehetnek, tehat pl, IRQ kell neki, de nem jo, csak a 2,3,4,5-os). A Diagnose.exe pedig megkerdezte a szabad IRQ-krol a BIOS-t, majd szomoruan konstatalta, hogy az 5-re mar oda lett osztva a halokartya, igy masikat kellett valasztania a szabad IRQ-k kozul.
-
Czo
addikt
válasz
envagyok #94244 üzenetére
Az AWE-nal szoftveresen mondod meg a kartyanak, hogyt melyik IRQ vonalat rangassa meg (ez egy fizikai lab az ISA buszon, minden IRQ-hoz dedikalt lab tartozik). Ha a szoftver, ami inicializalja a kartyat, az leteszteli az "elvart" IRQ-t, es valami zavart eszlel az eroben, akkor siman donthet ugy, hogy valaszt masikat.
DOS-nal ugye, ez nem para, mert amelyik eszkozt nem hasznalod, az nem zavar bele az IRQ-ba. Marmint, ha hangkartyat akarsz vezerelni, amit az 5-osre allitottal, akkor ha megrangatja valami az 5-os vonalat, akkor a szoftvered a hangkartyat fogja feltetelezni.
Gondolom nalad akkor az tortent, hogy beraktal egy kartyat, ami valoszinuleg PnP, es a PnP BIOS ezt az 5-osre inicializalta, az 5-osrol pedig a Windows atrakta az eszkozeleoben a hangkartyat masra, majd atirta az autoexec.bat-ot? Ez teljesen realis scenario. Ezert van a BIOS-ban es a Windowsban is lehetoseg arra, hogy adott IRQ-t kizarj a PnP enumeralasbol. Igy, oda nem fog a rendszer semmilyen eszkozt sem felkonfiguralni.
-
Czo
addikt
válasz
envagyok #94160 üzenetére
Az tuti EGA? Szerintem nem EGA az. Ez alapjan, szerintem tuti nem az. Ez tul modern, hogy EGA legyen.
-
válasz
envagyok #94148 üzenetére
Ha cserélnéd a kontrollert, nem számítana.
Az egyetlen értelmes alternatíva amivel érdemes lenne felújítani őket, a li-ion.Amúgy igen, a 7xx teteje érdekes akkukat kapott, azok egy része még működik. Volt nálam olyan gép, amivel háromnegyed órát tudtam töltő nélkül játszani. Az azért szép ilyen régi vackoktól.
-
válasz
envagyok #94146 üzenetére
Ha találsz is new old stockot valami retard áron, az is rég halott a koránál fogva.
Újracellázással meg lehet próbálkozni.
Ha találsz valakit aki vállalja, szólj, nekem is van pár ilyenem.Az akku formátumából adódóan a megfelelő skillekkel amúgy elég egyszerű lehetne 3D nyomtatni hozzá egy házat, bele 18650-es cellákat, valami custom kontrollert és élvezni laptopként is ezeket a vasakat.
-
arn
félisten
válasz
envagyok #94127 üzenetére
Ezen az oldalon is sok fals informacio van, pl p3 1000en siman megy a fate of atlantis ha normalis idozites van beallitva a biosban isahoz. Az biztos, hogy a korabeli a jatek a korabeli hwen megy a legnagyobb valoszinuseggel, efelett azon mulik, hogy oldottak meg a jatekban.
-
válasz
envagyok #94127 üzenetére
Ez már nem így van, pont az előbb linkelt spec throtle- val tökéletesen lefedhetők a 90 előtti címek is.
Menüje :
Speed options:0. top speed (No throttle)
1. barely a dent (6.25% throttled)
2. not really slow at all (12.5% throttled)
3. ha! I laugh at this speed. (18.75% throttled)
4. you call this slow? (25% throttled)
5. slowly getting slower (31.25% throttled)
6. sorta kinda slow (37.5% throttled)
7. now we're getting somewhere. (43.75% throttled)
8. Half speed Cap'n! (50% throttled)
9. Gimme a 486. (56.25% throttled)
A. I can wait all day. (62.5% throttled)
B. ok, make that a 386. (68.75% throttled)
C. quarter impulse power. (75% throttled)
D. whoa! is it 1983? (81.25% throttled)
E. where'd my pentium go? (87.5% throttled)
F. hello? is this thing on? (93.75% throttled)ESC. get me outta here. No Changes.
Az A64X2 simán XT sebességgel fut, és nemcsak a proci, de még a gyors 160 és 120GB Maxtorok is lelassultak saccra olyan MFM HDD sebességre. Teljesen jó az általam próbált retro gamekkkal, hangprobléma sincs(2 féle PCI hang, a spec EMM konfigurálással).
-
Czo
addikt
válasz
envagyok #94113 üzenetére
Wing Commandert soha nem probaltam, de a Monkey Island P3-on, lassitott CPU-val, tokeletesen megy a megaem/emuset MT32 modjaval. Ha nem lassitom a CPU-t, akkor a Roland nem lassitom ennyire nagyon a CPU-t, akkor Roland modban mar nem tud megszolalni, de az Adlib es a Speaker megy, ha pedig tovabb csokkentem a lassitast, akkor jon a nullaval valo osztas.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- LG 55C3 - 55" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Huawei P20 Lite 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Chieftec 600W
- Bomba ár! HP ProBook 450 G6 - i7-8GEN I 16GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest