-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
hobizoli
nagyúr
válasz
KROK640 #117681 üzenetére
CPU orajelet onmagaban hiaba novelsz, ha buszrendszer nem gyorsul vele, mert akkor az adat ugyananyi ido alatt jut oda, de akkor egyre tobb idot var az uj adatra CPU es tobb lesz az uresjarata, amivel effektiv nem gyorsul "ugy", mintha szimmetrikusan a RAM is gyorsabb lenne, meg az chipset <-> CPU kozotti FSB is, es nem csak az egyik vagy csak a masik, vagy csak a CPU
133MHz helyett 166MHz FSB +25%-l nagyobb keresztmetszet adatatvitelben
133MHz helyett 200MHz 50%-l nagyobb
ennek nem igaz, hogy nincs semmi szerepe...
a 1200/200 es 1200/266-s FSB-s Tbird-nel is 266MHz FSB-s volt a gyorsabb meg az SDR-SDRAM-l is, amikor chipset<>CPU kozott asszimetrikusan 2x-s a savszelesseg, mint a RAM<>chipset kozott -
-
-
jokeph
nagyúr
válasz
KROK640 #117606 üzenetére
No igen.
Ám a core sorozat arcul csapott mindent, nevetséges 1800 MHZ-en is.
A C2D E8500/Xeon E3120-am 3,16@4,44 GHZ-et bizton fut léggel, meglehet többet is tudna, sosem kerestem meg a végét.
De az s775-ből (s771-ből) ez a kedvencem:
Xeon L5408. 2,13@3,6 GHZ sanszosan ebben is még van, léggel voltam, nem toltam feljebb, a tesztelt VGA-k javát már nem tolta volna meg.
-
-
arn
félisten
válasz
KROK640 #117595 üzenetére
A p4nel a magas orajel volt a cel, es ezert baromi hosszu futoszalagok kerultek bele. A prescott meg tovabb ment ebben, csak eppenseggel alig skalazodott jobban orajelben, igy sokra nem mentek vele. Valahol a nw volt az, ahol a gyartastechnologia lepeselonyben levo intel erobol le tudta nyomni az amdt, es valamelyest mukodott az otlet, de mar 2000ben ilyen 8ghzekrol almodoztak, es attol nagyon el voltak maradva, 2004re meg be is doglott a projekt, es rajottek hogy nem vezet sehova, kellett egy b terv, ami a core lett.
Hasonlo korszakos itaniumos toketlenkedesnek a vege lett az is, hogy az intel sajat 64bites utasitasa sehova se jutott es kenytelenek voltak az amd megoldasat keresztlicenszelni.
Az intel reszerol nem a jo dontesek idoszaka volt… sose hittem volna, hogy meg ennel nagyobb slamaszikaba is kepesek onerobol kerulni, igaz most inkabb a gyartastechnologia miatt, amibol evtizedekig elonyt kovacsoltak. A netburst/itanium fiasko ehhez kepest smafu volt.
-
jokeph
nagyúr
válasz
KROK640 #117571 üzenetére
Bezony.
Ami épp kéznél volt.
Van a listában egy késői s462-es VIA-s lap is.
NF2-vel még majd meg kell nézzem, illene abban is mennie, ehhez van egy bevált 2600XP Barton-om - anno X1950GT ment a Soltek NF2-es (SL-B7A-F) barebone gépemben, meg egy pontszám csökkentő Palomino 1600+ XP-m iss.
Willamette: tipikus etetős cucc, egy kövér P3 ellen alig rugott labdába, de legalább cserélhettél lapot/procit és ramot is jó eséllyel.
NW adta már az erőt.
Prescottól nem voltam az NW után elájulva.
A 3 GHZ-es NW P4 HT határottan jól domborít. -
Pista0001
addikt
válasz
KROK640 #117568 üzenetére
Nálam a modern olyan, mint a borsó még a héja.
Wiki szerint Ryzen 5 5600 2022. április 4., RX6650XT eredetileg, most RX6750XT, mindkettő 2022. május 10.
Most nézem, hogy a retro is hasonló, Athlon XP 2800+ Barton 2003. február 10., Radeon 9600 pro 2003. március 6. Tudtam, hogy ez nagyon közel van, rendesen ki lett naptárazva.
Ezeken kívül az a 3 félretro van, amiket írtam:
2009. szeptember 8..........2014. szeptember 18.
2014. május.................. ....2016. október 25.
2017. augusztus 29..........2022. május 10.Az 5+ évvel kicsit túloztam, az egyiknél van csak meg, annál is csak éppen.
-
envagyok
veterán
-
Pikari
veterán
válasz
KROK640 #117555 üzenetére
Azért akartam volna a 3850-et beletenni, mert akkoriban nagyon szemeztem a kártyával. Szerencsére valamiért végül sose vettem meg. Ami nem baj, hiszen nem működik benne. Persze lehetségesnek tartom, hogy egy másik alaplapban frissítsem a kártya biosát, ami után esetleg hátha elindul benne.
Viszont másik AGP-s alaplapom meg nincs (csak agp 2x-esek), így a kártyát tesztelni se tudom. Majd valamikor veszek egy másik lapot, megpróbálom megvarázsolni a kártyát, és ha elindul az ecs-ben, akkor egyértelműen abból lesz a retró gép. Ha nem, akkor valószínűleg valami teljesen más retró gépet fogok összerakni.
-
-
-
Pista0001
addikt
válasz
KROK640 #117480 üzenetére
Egy párizsinak az közel. Ide a legközelebbi tengerpart 200 km, a legközelebbi magashegység meg úgy 500-600 körül van
Jujj, a francia rap szerintem borzalmas, kb olyan, mint egy rotweiler ugatása.
Mondjuk ha onnan a szókincs, akkor a külvárosokban nem tudsz elveszni.
Zürichben van ismerősöm, ő is sokat csavarog a környéken, de leginkább Ticinoban meg Dél-Tirolban. Inkább olaszos beállítottságú. Én autóval a leggyorsabb utat szoktam választani, autópálya végig. 1500 km, így csak épphogy belefér egy napba. Mellesleg munka után szoktam hazafelé menni, mert ha nincs gebasz, dél körül végzek. Viszont 2-szer jöttem ki motorral, meg egyszer haza. Ezek 2,5 napos utak voltak, az első nap kb 400, a másik 2-n kb 600 km-rel. Csupasz bringám van, úgyhogy szélvédelem híján kerültem az autópályákat, országúton kicsit hosszabb volt az út, de nem bántam. Voltak kalandok minden alkalommal. Egyrészt nem vettem ki soha előre szállást, mindegyik nap este 7 körül félreálltam bookingon keresni valamit. Találtam minden estére, odaérni és elfoglalni már nem sikerült minden alkalommal simán. Volt lámpás kaland is, működött, majdnem el is érte egy olajlámpás fényerejét. Passau után az osztrák oldalon rámsötétedett az erdőben, egy BMW-s mentett meg. Vadi új motor volt, csupa led lámpa, plussz 2 fényszóró, úgyhogy szerintem az űrből is látszott. Az utat is jól ismerte, de szerencsére nem diktált túl eszeveszett tempót, egy darabig tudtam követni.
Egyik alalommal minden reggel bikázni kellett a motort, aztán nap közben nem volt semmi gond. Szinte vadi új volt pedig az akksi, nem világos, mi lehetett a baj. 1 héttel korábban hazafelé nem volt semmi baja. Egyszer majdnem ütköztem egy sassal, Linzben eldőltem a legelső alkalommal, meg ilyenek.
Na, de elég az offból.
A 4000-esek nekem kimaradtak, 4770-t szerettem volna nagyon, de ha egy-két boltban időszakosan volt is, nem akart esni az ára. Végül a Lynnfield mellé lett 5770, azzal nem voltak ellátási gondok, szerintem olcsóbb is volt talán, mint a 4770.
-
Pista0001
addikt
válasz
KROK640 #117463 üzenetére
Valószínűleg a lepedőbe "csomagoltak", a dezodor meg wtf. Gyanítom, hogy nem lett meg az orgazda, és "természetesen" semmit nem láttam viszont. Biztosításom nem volt sajnos, az valószínűleg fizetett volna, más senki.
Igen, az.
Grenoble-ban egyszer voltam, szép a központi rész, gyönyörűek a hegyek, de amúgy elég rossz híre van, és a vonatról is láttam pár peremrészt, ami elég gettós volt. Toulouse-ról nem hallottam rosszat, közel a tenger, a Pireneusok, Spanyolország.
A riviéra nekem kimaradt még, messze van és drága.
Grenoble-nál délebbre nem voltam még, ott is csak egyszer. A Mount Blanc-nál viszont voltam, az hatalmas élmény volt.
Igen, így sokkal könnyebb volt rászánnom magam. Azért rezgett a léc, sose tanultam franciául korábban, és mint a magyar férfiak általában, borzasztó rossz véleményem volt róluk.
Bajorország meg Ausztria nem lenne olyan vészes (időben, üzemanyagban manapság már durva lenne minden hétvégén hazamenni), de úgy rémlik, Kelet-Magyarországon laksz, az plussz ~200 km. Meg ha ott dolgozol, ottani bejelentéssel, ottani autó kell, különben megbüntetnek.
-
Pista0001
addikt
válasz
KROK640 #117459 üzenetére
Hát az volt. A gép, dvd lejátszó (chello bekötési ajándék), 50e kp, egy kb 50e értékű szemüveg, egy ¾-ig teli dezodor és egy lepedő volt a zsákmányuk. Két nqgyon rossz pillanat volt, az egyik, amikor hazaértem, és láttam, mi van, a másik amikor a nyomozó a szemembe mondta, hogy tudják kik voltak, de az orgazdára hajtanak, ezért nem tesznek semmit. Amikor mondtam, hogy azt csinálnak, amif akarnal, ha megfizetik a káromat, erre aut mondta, ez nem így működik.
Utánanéztem, ebben is az volt (785G), ezek szerint a 3200 talán a 780G-ben volt.
Italt terítek teherautóval Ile-de-France déli felén.
2009. vége felé jöttem össze egy lánnyal, aki már egy évvel korábban jött volna, de családi okok miatt halasztania kellett. Nem kertelt, megkérdezte, hogy jönnék-e, vagy hagyjuk a francba az egészet, ne húzzuk egymás idejét. Végül ő '11 nyarán jött, egyenesen munkahelyre, megalapozta a dolgokat. Közben én jogsit csináltam, nyelvtanfolyamra jártam, majd '12 februárban jöttem én is. 2 évre rá aztan szétmentünk, de addigra megalltam már a magam lábán is, úgyhogy maradtam.
Komoly az az airbrush. Lehet, hogy még pár extra kellett volna, de amúgy pár ötlet nem volt túl kreatív a versenyen, azokon már ez így is túlnő.
-
Czo
addikt
válasz
KROK640 #117397 üzenetére
Ezt eleve tudhatod, amikor megveszed a CPU-t, mert a HEDT platformra tobb ev tamogatast vallal az Intel, mint a sima Desktop platformra.
Az Apple is igy deprecateli egyebkent a gepeit. Az Intel hamarabb dobta a P7xxx/P8xxx/P9xxx C2D procijaira a microcode supportot, mint a T8xxx/T9xxx -re, igy a T-s gepek 1 evvel tobb macOS tamogatast kaptak. Amikor az nVidia atrakja legacy agra atrakja a GPU drivereit, a macOS-bol akkor szokott repulni, az adott GPU driver, igy repulnek azok a gepek, amelyekben ez a GPU van.
-
Pista0001
addikt
válasz
KROK640 #117360 üzenetére
A 9800pro volt abban a gépben, amit elloptak, amikor betörtek hozzám. MSI 865-ös lap, NW 2 GHz, 2×512 ddr400, MSI 9800pro, 160 GB Samsung hdd, optika, ATX ház, valószínűleg Chieftec táp.
Ezt a gépet 2005. nyarán vettem használtan családtagtól, ősszel törtek be. 2006-ban, valamikor tavasszal vagy nyár elején vettem aztán a Lehel téri piacon a használt számítógép üzletben majdnem komplett gépként az Athlon XP-t. MSI via KT600-as lap, Tbred B 2400+, 2×512 ddr400@333 (1 volt benne, de 4 ilyen gépük volt, egy másikból áttettek egy modult némi plussz pénzért), atx ház táppal (High power talán, gyakorlatilag Chieftec az is). Külön vettem 250-es Samu vinyót és a 9600pro-t. ODD nem is tudom, volt-e benne, valamivel később vettem bele dvd írót, az biztos.
Szintén családtagtól lett 2008-ban a S939-es is, de asszem, az csak félkonfigként. Asus A8N-E, Athlon 64 3000+ Winchester, 2× 512 ddr400 (visszatérő elem
), MSI NX 6600GT. A többi megmaradt az Athlon XP-ből. Ebbe került aztán a HD3850 (meg egy 3700+ San DIego és Chieftec táp).
2009-ben cseréltem szinte mindent, a vga, a táp és a merevlemez (az a 250 GB-os Samsung, ami az Athlon XP-ben kezdett 2006-ban, és amúgy a mai napig megvan) biztosan maradt. MSI 785G matx alaplap, Athlon II 250, 2×2 GB DDR3 1600, Cooler Master matx ház. Ebből aztán valamikor elment a 3850 (nem tudom, mikor, HA-n nem találom a hirdetést), maradt az igp (HD3200).
2010-ben aztán ment a komplett gép a hdd és ram nélkül, és jött a Lynnfield. DFI LanParty P55 mini-itx alaplap, i5 760, HD5770, SFX táp és egyedi ház. Utóbbi látható volt a 2010-es ModTech Hall rendezvényen. Itt látható 3:01- nél a háttérben, majd 3:03-3:06-ig. Egyik oldalamon egy mikróba épített gép (a videon utána következik), a másikon a zöld nagytorony volt vízhűtéssel, ami előtte látható. Érdekesség, hogy utóbbival kb azonos teljesítményű volt a gépem, abban i5 750 volt GTX260-nal és szintén 2×2 giga ram-mal. A srácnak leesett az álla, amikor kiderült.
Ebből aztán 2012. elején eladtam az 5770-et, a többit kiköltöztettem Franciaországba. Ekkor használtam HD4350-nel, aztán a második fizuból lett bele a HD7870 és 2×4 GB ram. 2013. végén, '14. elején makacsolta meg magát, kicsit később eladtam a vga-t és a procit, a hibásként hirdetett alaplapra nem volt kapás sem akkor, se 2021-ben. Szerencsére! Kiderült, hogy mégis működik, de fogalmam sincs, mi volt a baj vele. Most Xeon L3426 van benne, 2×4 GB ram, amit 2012-ben vettem hozzá, és egy GTX970 4 GB.
-
hobizoli
nagyúr
válasz
KROK640 #117375 üzenetére
amikor a GF3 meg a R8500 kijott meg relativ keves game hasznalt Dx8-t
ugyhogy Dx7 alatt a GF2Ti is bekoszont az R8500-nak siman
GF3Ti200 nemtom milyen volt, de vmi frutti... Manli talan
de csont nelkul vitte a Ti500-s orajeleket, meg az felett is ment
aztan jottek a FSB tuningolt Duron-k, oda tobb gepbe raktam 64MB-s GF4Ti4200-t, mert pl az Abit 40-42k korul volt ujan, es megolte a GF3-kat, amik egy evvel korabban meg ennek a duplajaba kerultek
vmelyikbe kerult pont ezert is GF3Ti200, mert az fert bele a budget-be
az enyem is igy cserelodott le GF4Ti4200-128-ra
GF2Ti meg a 150nm-s gyartas volt mar, ezert az magasabb orajelet birt, mint a GF2Ultra, csak VRAM volt rajta elvileg lassabb, de gyakorlatilag a 200 helyett a 230-240MHz-t az is tudta (gyarto fuggoen)
amugy a GF2Ti GF3T200 sem volt meg sokaig, mert par honapra ra kijott a GF4Ti4200 is, es akkor meg jo arban el lehetett passzolni budget gamer gepekbe -
elfelejtette
veterán
válasz
KROK640 #117364 üzenetére
Én megoldottam úgy, hogy 8 óra munka, 8 óra pihenés (alvás), 8 óra szórakozás...
Nem igazán éltem soha jó anyagi körülmények között, életem legszebb korszaka volt, mikor összejött a lóvé a kis 7300GT-re. És persze hízott a májam is, mert tuningban is kiemelkedően jól ment (500@785MHz), akkor halálozott el, mikor a GPU-t túlfeszelve a 800 MHz-et akartam elérni. Szerencsére sikerült gariztatni, így nem buktam rajta, a cseredarab is jól tuningolható volt. Mondjuk még szebb lett volna a történet, meg a teszteredmények, ha nem egy S754-es Sempron lett volna mellette, hanem valami jó kis combos A64. De persze így is örültem, hogy 1024-ben simán vitte az Obliviont High grafikával, haverok se hitték el, hogy ehhez nem kell egy min. 50 ezres kártya.... -
-
envagyok
veterán
-
Pista0001
addikt
válasz
KROK640 #117337 üzenetére
Egész lineáris a vga-im sora pár kivételtől eltekintve duplázgattam a vram-ot. Sajnos csak rövid ideig volt 128 megás 9800pro, aztán 256-os 9600pro, 128 MB 6600GT (egy slotos MSI NX, pokoli hangos volt, amíg meg nem kapta a Thermaltake Schoonert), 512 MB 3850, 1 GB 5770, végül 2 GB 7870 GHz edition '13 vége/'14 elejéig. Ezután sokáig semmi, majd már 2021-ben 4 GB 1050ti, 2022-ben 8 GB 6650xt, tavaly meg 12 GB 6750xt.
-
válasz
KROK640 #117341 üzenetére
Nekem meghótt a kettő Ti200. Ti4200 - 5 műkszik.
Egyik sem volt a maga idejében, mert ahhoz szegény voltam. Retróként jöttek, és a fenti a statisztika a túlélésben.
Arra is utaltam hogy pld egy fiatal retrókedvelő ma mit venne -
- GeF2GTS/Ultra : 25 000 HuF
- GeF3Ti200 : 18 000 HuF, Ti500 : 30 000 HuF
- GeF4Ti4200 - 7000 HuF - és lealázza a fentieket.
A mai retróban az a lényeg, hogy ami a korai retróban még éppen elfogadható, az a modern retróban töredék áron elérhető, a sebesség jóval nagyobb, a kompatibilitás pedig 100%. Persze aki olyan gazdag, hogy a fenti kb árak semmit nem jelentenek neki...akkor nem szóltam. -
jokeph
nagyúr
válasz
KROK640 #117333 üzenetére
Nekem Inno3D GF3Ti 200 volt, 64 MB DDR 128 bit, elégedett voltam vele, kapott egyedi hűtést és vitte a Ti500 órajeleit gond nélkül.
6600GT-ből az Inno3D-ből volt rossz széria, hulottak mint a legyek ősszel, ezért lett MSI NX 6600GT-m, azzal nem volt gond.#117334Kalacskepu:
Iszonyat mennyiségű tesztet toltam az utóbbi pár évben, CPU alap/OC-val is, PCI/AGP/Pci-e VGA-kkal, CPU cserékkel, stb, rengeteg variáció volt.#117331DarthSun: általános felhasználásra kitűnő, most is megteszi, akár W11-el is (tesztelve FX8370-el), az olyan játékokban nem okés, ahol kell az erős egy magos teljesítmény. DOOM 2016 pl. kitűnően fut rajta.
-
válasz
A GeF3Ti200 rövid ideig volt porondon. Valamint saját statisztika : 2kártya/2kártya hibás. Kiváló helyettesítője a GeF4Ti4200 : 5 kártya/5kártya hibátlan. A GeF2GTS/Ultra kerülhet még versenybe, de azok már nagyon drágák és ritkák. Egyszerűbb retró gépbe a Ti4200- at pakolni, olcsó, és persze sokkal gyorsabb, mint az előbbi pusztulós verziók.
-
Pista0001
addikt
válasz
Nekem volt 256-os vga-m, 9600pro.
4 gigás 2 is van, 970 és 1050ti. Ramom 1, 2, 4 és 8 giga is volt, most félretro/majdnem modern vonalon van 4, 8, 16 és 32. Ennél több egyelőre nem lesz szerintem, még egy ideig ez elég kell legyen. A 2066-ot tudom amúgy egyszerűen fejleszteni csak, a meglevő 4 modul mellé tehetek még 4-et. A többiben az összes slot foglalt.
-
válasz
KROK640 #117303 üzenetére
Nem azon csodálkozok, hogy a 7600 elverte a 6600-at, hanem hogy megy a lapban.
Hivatalosan nincs a támogatottsági listán, DarthSun írta ugye, hogy modolt bios kell hozzá, de ahogy utánajártam a dolgoknak arra jutottam, hogy felesleges mert a végső P3.30-as is kezeli (és mint látszik, igaz is).
Itt van az E7600-as azonos órajelen mint az E6600.
#117307 jokeph: Nem sok különbség van a kettő között, mondjuk ahogy olvastam az FX 5200 és 5500 szinte ugyanaz.Nekem több FX-em nincs, meg nem is tervezek másikat venni (Radeon forever
).
-
Francia91
veterán
válasz
KROK640 #117278 üzenetére
És ez egy 17,3"-os mobile workstation MXM-es kártyával....
Akkor még tudtak komoly gépeket gyártani -
Pista0001
addikt
válasz
KROK640 #117246 üzenetére
2012-ben szerintem a 120/128 gigás ssd-k már nagyon jó vételnek számítottak. Az ár/kapacitás arányuk elfogadhatóvá szelídült, és valós plusszt adtak felhasználói élmény terén. Én akkor vettem egy Samsung 830-at, ami a mai napig megvan, és a "csúcsgépben" dolgozik.
-
-
arn
félisten
válasz
KROK640 #117207 üzenetére
Csak par dolgot hagysz ki a bulibol… akkoriban egy csucs, vagy kozel csucshw toredekebe kerult, foleg ha egy ti200 megjeleneskori arat nezed (175 dollar), a masik hogy 2000es evekben gyorsabban jottek a generaciok es azok kozott nagyobb fejlodesi lepcsok voltak. A konfigok eletciklusa nagysagrenddel rovidebb volt, ha a megjeleno jatekok futtathatosagat nezed. De ez termeszetes egy evolucios gorbenel, az elso szakasz meredekebb, aztan kilapul.
-
jokeph
nagyúr
-
jokeph
nagyúr
válasz
KROK640 #117207 üzenetére
1070 helyére vettem kéz alatt tavaly év elején a 3070-et (1070 ment a 960 helyére a garázsgépbe), de már bánom hogy inkább nem egy új garos 4060-at vettem az árában. Fél fogyiból hozza ugyanazt (amire nekem kell).
A másik gépben a Sapphire Nitro RX 480 8 GB jól érzi magát, nem is bántom, megy kihullásig. -
válasz
KROK640 #117179 üzenetére
Az a pár perc is 5 másodpercenkénti vágásokból amitől epilepsziás rohamot kapok, de állítólag ez kell a célközönségnek, hogy ne váltsanak el 15 másodperc után. Amit azért nem értek, mert van beszélgető fejes műsor amit több 10k ember néz meg, mert értelmes vagy éppen vicces emberek beszélgetnek érdekes témákról.
Fücsök007: Nem érthetted, mert eretnekek elmédbe veszekedtek be. Eme szekezetek nem értek még be erre.
-
válasz
KROK640 #117180 üzenetére
Igen, a viszonyítás így nehezebb, mert az Intel órajelre többet megy, de az összesítésben vesztett, persze az AMD későbbi proci. Meg én retróspecikus tesztekre mentem rá.
Alapórajelen azért nem teszteltem, mert megalomániás vagyok, ez látszik a madness becsípődésen is...
-
válasz
KROK640 #117173 üzenetére
P5Q- ban lehetne jól belőni alapon, aztán ami a csövön kifér, mindkét procival. A 775i65G csak amiatt jó mert még AGP csatis, tuning téren korlátos.
Meg pld PCIe AMD vs Intel 2magosokat is csak úgy mértem, hogy amennyit bírnak stabilan - @4GHz felettire hajtottam. Használathoz meg elég a @3.8GHz, ezek már annyira bikák, hogy sztem alapórajelen nem is érdemes totyogni velük. -
-
-
válasz
KROK640 #117035 üzenetére
Nekem nem jutna eszembe az alsókategóriás szó a GeCube esetén, szerintem jó ez a hűtő, bár hogy melyik gyártótól származnak ezek az egyforma kártyák, fogalmam sincs.
Egyébként nem volt olyan sima, egyszerű dolog, mire összejött a 4 egyforma, ritkának számító kártya! A legelsőt itt a Hardveraprón vettem (vagy még csak piacos topikok voltak, nem tudom), a második eBayről jött. Ezt a kettőt teszteltem CF-ben, majd eladtam együtt őket, talán 2012 körül.
Aztán 2014 év végén belebotlottam egy HA hirdetésbe, ezt a két kártyát árulta valaki. Gyorsan lecsaptam rájuk, és valóban ugyanaz a két kártya volt, épen, egészségesen! Na ezután jött, hogy akkor ezekből legyen 4xCFX, és a többit is valószínűleg eBayről vadásztam össze, ha jól emlékszem. -
válasz
KROK640 #116988 üzenetére
GeCube-ból csak 512-es van, ami lehet GDDR3 illetve 4. Diamond Viper már más, ott van 512-es ami GDDR4, illetve 1GB-os ami pedig GDDR3. Hűtésük teljesen ugyanaz, szóval ez így mi a tosz.
GeCube HD 3870 512MB GDDR4
Diamond Viper HD 3870 512MB GDDR4
GeCube HD 3870 512MB GDDR3
Diamond Viper HD 3870 1GB GDDR3
GDDR4-es verzió megkülönböztetése még nem is nehéz, na de a GDDR3-asoknál több árulkodó jel is van. A legegyszerűbb a Rev szám, az 512MB-os Rev 1.0 (ez van nekem is), az 1GB-os meg Rev 1.1. De a venti csatlakozó melletti kondi is árulkodó, de ha tényleg biztosra akar menni az ember, akkor meg kell fordítani a kártyát és oda rá van írva mekkora a vram mennyiség.De most hogy így szépen kielemeztem ezt az egészet, ez a GeCube és Diamond egy és ugyanaz a gyártó, vagy teljesen különálló ?
#116990 DarthSun: Ez mondjuk jogos, de mint írtam is kinek mi, én elvagyok ígyis, meg hát nekem még egy gép sincs gépházban, jelenleg nincs semmilyen (meg hát amúgy is a bencheléssel több időt töltök mint játékokkal
).
#116994 Pikari: Régi radeonoknál fixen kell az összekötő kábel (HD 5870 + AM4 kombónál is kellett, annyit írta ki, hogy elérhető viszont nem tudtam bekapcsolni).#116997 Yutani: Tele vagy kártyákkal rendesen.
Én mondjuk személy szerint valami combosabb platformba raknám őket, mondjuk X58 vagy akár X79.
-
-
válasz
KROK640 #116982 üzenetére
Szívesebben raktam volna bele E8600-at de nem sikerült szereznem, most egyenlőre meg elengedtem.
Órajelen kívül amúgy sincs a kettő között különbség. Ez a HD 3870 meg kicsit "becsapós", GDDR4 helyett GDDR3-as illetve ugyan úgy 512MB rammal szerelt, viszont TechPowerUp-on is illetve neten olvasva az akkori teszteket mindenhol 1GB-os ez a GDDR3-as verzió, szóval nem vágom.
Szerk: Meg van mi a gond, GeCube bios van rajta nem pedig a Diamond Viper.
GeCube (512MB GDDR3)
Diamond Viper (1GB GDDR3)116984: Yutani: Király cucc, nekem is kéne még 3 darab Diamond Viper HD 3870 aztán mehetne a Quad CF.
(sajna nem sok esélyt látok rá
)
-
-
válasz
KROK640 #116947 üzenetére
Az év végére már volt Thorton mag is, ami egy Barton kicsit butítgatva. Kis mókolással rögtön Bartonosítva lett és szépen. 12.5-ös szorzóval és 333-ra állított FSB-vel atom stabil maradt alap feszen.
Egy 9600Pro volt mellé, aztán azt egy 6600GT váltotta később. A céges P4-et oda-vissza verte amire kellett, például fordításban (C, C++) és játékban is hozta a szintet olcsóbban. De a cég kifizette az Intel felárat én meg már spóroltam. A pár évvel korábbi pénzszórásnak már vége volt, ment a gyűjtögetés a lakásra, nem bleeding edge, meg generációnként cserélgetés volt a cél.
-
Pista0001
addikt
válasz
KROK640 #116948 üzenetére
Azt nem tudom.
Kellene valami olyan kb korabeli tesztprogram, ami minimális processzorterhelés mellett tesztel vga-t, hogy ne számítson a cpu. Celeron G540-em és i3 2120-am van ebből a generációból, az i3-ban HD 2000 biztosan, a Celeronban nem is tudom, vagy HD 2000 szintén, vagy valami még butább verzió. Arkon meg akartam nézni, de nem igazán működik az oldal, csak az aktuális processzor generációt hozza.
Szóval a lényeg, hogy az általam ismert tesztprogramoknál számít a cpu is, és mivel óriási különbség van ezen a fronton, nem nagyon tudom összemérni.
A másik kettőt a Xeon érkezése előtt amúgy elkezdtem tesztelni XP alatt XP korabeli játékokkal (2000-től 2008-ig kb), de normális felbontáson és részletességgel elég sok játszhatatlan volt, úgyhogy leálltam a teszttel.
-
Pista0001
addikt
válasz
KROK640 #116935 üzenetére
A harmadik képet a neten találtam, érdekes, hol a típus E3 1260L, a specification sorban meg E3 1265L. Az első és a második kép saját, a cpu-z képen látszik, hogy nem ez a helyzet, a specification is E3 1260L. Az első képen látszik a HWInfo, egyedül az ír HD 2000-et (GT1), minden más HD P3000-et (GT2). Live linux-ban nem találtam semmit a gpu-ról, a cpu-t E3 1260L-nek ismerte fel az is.
Azért fura ez a másik kivitel/másik revízió elmélet, mert elvileg létezik az a kiépítés is másik típusszámmal. Mi értelme lenne a 1265 kiépítést 1260 néven adni?
További érdekesség, hogy az Arkon is ez a processzor HD 2000-rel szerepel, a 1265 viszont nincs (már!) fent az oldalon.
CPU-world-ön fent van, de ott nem térnek ki az IGP-re, csak a cpu résszel foglalkoznak.
-
Pista0001
addikt
válasz
KROK640 #116933 üzenetére
Két 4 magos Sandy bridge Xeon L van, az E3 1260L és a 1265L. Semmi más különbség nincs köztük, csak annyi, hogy a kisebbikben HD 2000 az igp, a nagyobbikban HD P3000. A processzor részük teljesen megegyezik. Ez egy 1260L, minden szoftver annak ismeri fel*, a kupakon a felirat is ez, az IGP-t viszont minden P3000-nek mutatja, a hw azonosítója szerint is az. Még azt se merném mondani, hogy a Win 7-tel van a baj, meg hogy az sima desktop oprendszer, egyrészt mert Win 7 pro-ról van szó, annak meg ismernie kell helyesen a workstation processzorokat is (az E3-ak hivatalosan azok), másrészt pont a HD 2000 egyezik meg teljesen a sima desktop processzorok igp-jével, a K-s procik HD 3000-jének a "profi" változata a HD P3000 (nem néztem utána hogy a nevén kívül miben is különbözik). Szóval kicsi esélyt látok rá, hogy a WIndows ismeri fel rosszul (azért még rámegyek Linux-szal is hamarosan), és az egyéb programok is csak a WIndows "hülyeségét" visszhangozzák. De amúgy arra is, hogy a kicsi kínai összekeverte volna a kupakokat, meg a cpu azonosítóját is átírta volna.
* Egy kivétel van, a HWInfo. Az HD 2000-nek írja, de az a gyanúm, hogy az adatbázisból veszi, hogy minek kell(ene) lennie benne, nem a processzortól függetlenül a hw azonosító alapján állapítja meg.
-
hobizoli
nagyúr
válasz
KROK640 #116923 üzenetére
retro lassan ez is, 5+ eves
RAM es a VGA egy ar mindkettohoz
a Xeon is elmegy a unbuffered RAM-l, nem kell a Registered, bar az neha olcsobb
15k-ert nem kapnal Haswell i7-t sem alaplappal, meg az E3 Xeon-l sem all meg ennyibol, ha deszkat is kell venni hozza
R3-3100 meg azt tudja
akkor miert vedd ugyanannyiert vagy dragabban azt, ami mar most is ~12 eves...? -
hobizoli
nagyúr
válasz
KROK640 #116918 üzenetére
van itthon egy Asrock A320M + R3-3100 CPU +cooler ha erdekel, joarasitva (15k)
a BIOS a legujabbik benne
a RAM meg a VGA hozza ugyanannyi lenne masba is -
hobizoli
nagyúr
válasz
KROK640 #116907 üzenetére
ott van az, amit irtam tegnap is
amugy szerintem nezd meg az adatlapomat
a masodik gep tokeletes lenne ugy 1:1 vagy egy R5-4500-l es 16 helyett 32GB RAM-l
a Win11 is felmaszik ra csont nelkul
azt a 6c12t CPU-t mar tizenparezerert meg lehet mar venni, de R3-3100 4c8t az van 10k alatt is
annyira kicsi az ardiffi, hogy a Haswell dolgot reg elengednem gamerkedesre -
czundermák
aktív tag
válasz
KROK640 #116908 üzenetére
A link a vastagon kiemelt Mérési adatok szövegrész alatt található, beszúrtam ide még egyszer. Alul lapozható, bent vannak a Slot1 korszak mérései, ez valamivel bővebb, de a mostani összehasonlítás nem cikknek készült, csak kíváncsi voltam.
Willamette-ből létezett 1500-as Celó, ezt még nem találtam sehol, vadászom rá.
Az NW 1600-tól indult, Celeron és P4 vonalon egyaránt.
Willamette P4-ből létezik 1400-as s478 és 1300-as s423, na ezeknél már tényleg nincs kisebb. 1300-ból van egy példányom, de semelyik lapomban nem indul el. Nem tudom, hogy a CPU rossz, vagy a lapok nincsenek rá felkészítve.A Bartonból létezett 333MHz-es 3200+, annak 2333 MHz a nyers órajele.
#116910 envagyok
Nálam le van fedve a teljes s462 korszak, NF7 v2.0 kivételével (ez is tőled van) sajnos semmiből nincs kettő. -
hobizoli
nagyúr
válasz
KROK640 #116867 üzenetére
igen, amik mar szinten 2003-ban jottek ki
pont ezert kellett volna a 400-s chipset masfel evvel elobb, hiszen addig nem volt erre lehetoseg sem
pl a Tbred kezdhetett volna egybol 166 vagy 200-s FSB-n is, 1500MHz-tol 9x166-l vagy 7.5x200-n
annak meg semmi ertelme nem lett volna, hogy a CPU 166/333 vagy 200/400MHz FSB-n megy, de a RAM meg frutti 133/266MHz-n kullog utana...
max szintetikus tesztben jonak nez ki, de terhelve meg a CPU a RAM-ra var uresjaratban egy csomot
amkor SDR133 utan jottek a DDR266-s deszkak is volt mertheto gyorsulas, ha gyorsabb a RAM savszel, pedig akkor 1/2-2/3 ennyi volt meg csak a CPU orajel -
czundermák
aktív tag
válasz
KROK640 #116847 üzenetére
Nem vészes meló amúgy, már csak a P4B266-ot mérem, fél 5 körül meg is lesz.
3-4 órát vitt el a háttérben. Közben mást csinálok, míg futnak a tesztek.A 423-ra igen, egy Powerleap átalakítóval raktam vissza 478-at. Kicsit betegeskedik, valamiért a Northwood nem megy benne, pedig direkt erre van kitalálva, most pár hónapja kezdte ezt el. A Willamette magosok ugyanúgy működnek vele, szóval erre jó volt.
Érdekes tapasztalat eddig ez a mini teszt, nem spoilerezek.
Gondolkodom még, hogy tényleg bele rakjam az Athlonokat is. Akkor kicsit csúszok vele.
-
ata99
tag
válasz
KROK640 #116850 üzenetére
Nekünk ASUS M4A785TD-V EVO volt. Egy nap a fiam elémállt a GTA4 dvdjével, és muttatta, hogy ahhoz már 4 magos proci kellene. És hogy olcsóbb legyen, egy 550-es Phenom II ment bele 4 magra kinyitva. De mivel akkor am AM2+-os lap még újnak számitott, igy hát áldozatul esett az összes grafikuskártya+ az én gépemnek a közepe. 2-3 hétig alaplapival volt kénytelen beérni. Tolta is a GTA4-et 7-8 FPS-el
-
jokeph
nagyúr
válasz
KROK640 #116850 üzenetére
Sok IGP volt és van is manapság is - ami alkalmas gémerkedni (nyilván nem ultra/maxon), Intelből az utolsó 2 kiadás érte el ezt a szintet. AMD IGP-ben mindig is jó volt (most meg pláne, mert van mellette CPU erő is), régiekből az nVidia csinált még értelmezhető IGP-s lapokat, pl. NF2-es lapomon GeForce 4MX az IGP.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Külső merevlemezek - USB, eSATA, FireWire HDD
- Google Pixel topik
- Milyen légkondit a lakásba?
- BestBuy topik
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- OLED monitor topik
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- AMD Ryzen 7 5700X processzor eladó /Garanciás/
- Ryzen 9 7900X /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Ryzen 9 7900 /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Ryzen 7 5700X3D /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Ryzen 7 8700G /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- 4 év gari - magyar bill. - Lenovo ThinkPad Z13 G1 - AMD Ryzen R7 Pro 6850U, 13.3" 2.8K OGS érintő
- AKCIÓ! Csere-Beszámítás! Gainward Phantom RTX 4070Ti 12GB GDDR6X Videokártya!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! MSI B460M i5 10400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 6650XT 8GB Cooler Master MB600L Chieftec 600W
- Bomba ár! HP Elitebook Folio 9470M - i5-3GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" I DP I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged