- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Új Trónok Harca telefon érkezik
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Yettel topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
Hirdetés
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
flymi
addikt
-
flymi
addikt
válasz
laskr99 #52901 üzenetére
Kár érte. Dísznek még jó.
DarthSun: Jó szemed van, a ram foglalatok és az ide csatik közt lévő kondik tényleg púposak, de attól még menniük kellene. Nekem van egy Leadtek WinFast A170-em, amin van vagy 5 darab kondi és mind quasimodo, talán az egyik már ki is szőrösödött, de műkszik.
A karistolás már nagyobb baj, ha már eleve nem végzetes. Még nem láttam ilyen jellegű sérülést alaplapnál, de előfordulhat. -
válasz
laskr99 #52901 üzenetére
Ha jól látom néhány kondi is cserére szorul, az könnyebb effektus egy gyakorlottnak. A karc > eleve zárlat is lehet már, átkötés finom meló, drága, valamint nem biztos hogy javítható. Többrétegű nyák esetén nem tudni biztosra hogy melyik szál hova megy, milyen alkatrészen keresztül.
-
RexMaximus
senior tag
válasz
laskr99 #52779 üzenetére
Ha piaci aron szamoljuk, akkor a mukodesi koltseget kene figyelembe venni a szolgaltato reszerol. Itt jovunk ra, hogy az egy ezres es csoki az nem fedezne sehogyse. Sot ne csak a netto munkaidovel szamoljunk, pl az ugyfelkiszolgalas is idobe kerul.
Azaz az egy ezres az adott bolt joindulatan mulik max. Ha meg kozben lenne jobb dolga (amiert piaci aron fizetnek, vagy amit maganak kel csinalnai es monetizalhato) akkor mar o fizet azert, hogy megcsinalja. Sokan nem monetizaljak megfeleloen az idejuket, igy nem tunik fel nekik.
Emiatt a hasonlo melokat inkabb “szabadidos” tevekenysegen belul erdemes megcsinalgatni. Vagy haverokkal stb.
Ez van
-
válasz
laskr99 #52779 üzenetére
Igazándiból, az újrakondizása egy lapnak nagyobb kihívás mint ez. Még ha a through-hole meg is téveszt egyeseket.
Először is, minimum 8 rétegű nyákokról beszélünk, igen pici padekkel. Az-az annak ellenére hogy az egyik legrégebbi PCB-vel összefüggő technóligával vannak a kondenzátorok az alaplapra ültetve, kifejezetten érzékeny a hordozó, emiatt ugyanolyan precíziós munkát igényel, mint egy SMT.
A forrasztóanyagtól mentesíteni kell előtte a furatokat, amihez aktív ónszívó javasolt. Ahogy említetted, be kell szerezni az új elkokat is, az is levonódik itt a bérből. Ha van 20 kondenzátorod, akkor azzal el lehet tökölni 15-20 percet is akár.Így, ha valóban jól megcsinálják (értsd, nem tudod megmondani a forrasztások minősége alapján, javított vagy sem), akkor ez az összeg nem sok érte.
Ellenben 2 darab 0402 alkatrész forrasztáséért igen-igen sok. Az megvan 5 perc alatt úgy, még vársz hogy felmelegedjen a páka, lepucolod utána a folyasztószert, még egy kicsit gyönyörködsz a munkádban, stb.
-
jokeph
nagyúr
válasz
laskr99 #52779 üzenetére
Samsung Syncmaster 204 B monitorom szép lassan kezdett lesötétülni, ill. egyre később "világosodott" be, mint egy jó képcsöves TV kb...
Utánanéztem, táp-ellátás probléma lehet, haverral szétkaptuk, és tényleg, a táp panel 5 elektrolit kondenzátorából 2 már "könnyezett", a másik 3 meg púposodott rendesen.
Másnap hoztam 5 belevaló EL-KO-t, kemény 800 FT-ért (ennyit megér, vagy-vagy alapon), aztán cimbora meg 2 sör mellett megcsinálta, próba, tökéletes, azóta is használom.
-
arn
félisten
válasz
laskr99 #52669 üzenetére
Ez meg a 90es evek, sok eszkoz nem allt rendelkezesre...
kitelepitettem az egesz gepet. Az elso gepem, amit nem csak probaszinten tuningoltam hanem ugyis hasznaltam az a penya mmx volt. A korabbi procik sajna nem birtak a magasabb orajelet (dx4, 6x86), az sx25ot meg csak cserebe kaptam a dlc utan, az volt az elso. A 2500k meg az utolso kb 2011ig, azota nem tuningolom a gepet. Sok kihivas az allando tuningban manapsag nincs, meg ertelme sincs... alig kapsz vmit pluszban, a turbok eleg jol mukodnek.
-
flymi
addikt
válasz
laskr99 #52659 üzenetére
Soroljam?
Kicsit több komolysággal: olyan hűtővel, ami a piacon kapható.
Kábé Zalman és Scythe-ra szűkül a dolog, de ha már választani kéne, akkor a Scythe lenne a nyerő:
Scythe Ninja Plus Rev. B
Scythe Andy Samurai Master
Scythe Mine Rev.B
Scythe Katana sorozatból a későbbi 2-es és 3-as modell (nekem csak az első szériás van, most még...)De tudom ajánlani még az Asetek Vapochill Micro-t és a Coolink-től a nagytestvér U8-120-1600-at, ha találsz.
Vapochillből volt Extreme Performance és Ultra Low Noise verzió is.
Esetleg Asus Silent Knight-t is ajánlott, nagyjából hozza a Ninja szintjét.
Thermaltake Silent Tower is jó választás lehet, de ugyanez elmondható a Gigabyte G-Power Pro-ról és a Coolink Bat-ról is.
Folytathatnám a sort, de nem fogom.Mindent összegezve: vegyél Scythe-ot!
-
válasz
laskr99 #52581 üzenetére
din vagy adapteres din-ps/2 egér : nem létezik, egérből COM, PS/2, USB van. Billentyűből van DIN, PS/2.
(#52583) quailstorm : nekem AT vs PS/2 billentyűkből mindegyik megy átalakítóval, mindegyik irányba, tehát DIN bill>PS/2 aljazatba vagy PS/2>DIN aljazatba. Az újonnan beszerzett, viszonylag késői PS/2 bill is.Abból is bespájzoltam, mert gondolom meg fog szűnni (vagy már megszűnt) a gyártása. Átalakítókat meg már régebben begyűjtöttem.
-
-
-
zoltanz
nagyúr
válasz
laskr99 #52455 üzenetére
Én sem rakom össze a gépeket, így kisebb helyet foglal, mozgatni is könnyebb, 1 retro gép van általában amivel egyszerre foglalkozom.
Két részből áll: az alaplap a kártyákkal egy darabban egy másik táp rajta a CD azon a HDD, ha nem kell csak lehúzom a lapról az IDE kábelt+tápot és mehet a szekrénybe.DarthSun
Köszi. -
-
RexMaximus
senior tag
válasz
laskr99 #52373 üzenetére
Vargáné és TSA ??? Szerintem a tulaj nem tevedett, mert tap az valoban nincs benne
(#52368) quailstorm
Ismet egy fresco cikk
. Orulok, hogy valaki itt is kepviseli a regebbi, nem "PC" gepeket is
. C64, Amiga stb is egy kulon vilag volt.
Meg egy jo kis Amiga konfigot bevallalnek, mindig vagytam egy ilyenre, de sose volt, csak a haveroknal talalkoztam vele, meg ugye az ujsagokban
-
RexMaximus
senior tag
válasz
laskr99 #52351 üzenetére
Manual terapia
Az anyaresz rendben van? Egyenesek a labak, nincs e veletlenul szetfeszive (megeshet, ilyenkor nagyobb lesz a tuske atmeroje) stb.
Csatlakozon eddig nekem - a muanyag reszeken sose kellett alakitani. Mindig a tuskeknel volt a bibi amikor ilyenbe utkoztem. Gagyibb tapoknal megeshet, hogy az anyareszt a kabelenel fogva kell egyenketni, hogy racsusszon az apara, ilyesmi azert elofordult.
De jo tapoknal nem remlik ez se.
-
-
flymi
addikt
válasz
laskr99 #52341 üzenetére
De akkor kell a borda? Félreteszem neked és ha megyek legközelebb (az idén már biztosan nem), akkor ingyen és bérmentve odaadom.
A bordára csak kell egy 80-as venti és már mehet is a móka. A 775 gyári hűtők több más hűtővel együtt jött bundle, de csak a helyet foglalják. 2x4 patent és használhatóak, vagy gyorskötöző, ha házi barkács is megfelel.
Az Alpine ha meg nem kell senkinek, akkor legfeljebb a ventit felhasználom majd egyszer róla, mert az jó, a borda meg... hát nem tudom. Papírnehezék lesz. -
flymi
addikt
válasz
laskr99 #52068 üzenetére
Titan TTC-MT1AB-2 másnéven Titan Twin Majesty-ből elvileg van két darab.
Meg van egy sima alu borda is a tusl lapon, de azon cserélni kell a ventit. Miért?
Lehet van még ilyen noname sima alu hűtőm is, ami jó oda, csak ventit kell rá tenni. A gyűjteményes darabokon kívül jónéhány ilyen akad, ami csak úgy van, igazából nem tudok ezekkel mit kezdeni.
De utána kell néznem a hétvégén. -
-
quailstorm
félisten
válasz
laskr99 #52019 üzenetére
Nehéz beleképzelnem magam ebbe a szándékos önszopatásba. Meg lehet csinálni, de 20-szor annyi idő és frusztráció. W98 már önbootoló CD-s... Egy Hirennel meg lenne partícionálód meg plop boottal USB-d.
Csak van nagy géped mindennapi használatra. Vagy egy valamennyire modern, P4 mondjuk XP-vel. Laptop is jó.
Néhány lemezt "muszáj" kiírni, de legjobb lenne, ha lenne floppyd a korszerű gépben.
Én még 2010-ben vettem a SATA DVD íróm adatlapos gépbembe 5k HUF-ért újonnan, floppy meg ingyen volt. Azóta kaptam 2 db IDE DVD írót úgy, hogy nem szaladtam utána különösebben. Win10 alól is azt csinálok amit akarok (Winimage 9.00).
Ezzel kéne kezdeni szerintem. Ez a retrózás alapja, hogy tudj kommunikálni. Esetleg még egy 4-8 portos 100-as switch amit tudok javasolni.Az Iomega ZIP-100-am IDE és LPT verzióban az már tényleg ínyencség, de az is hatalmasat lendít előre a retro tempón. Viszont annak elszállt az ára mostanra...
-
válasz
laskr99 #52014 üzenetére
Feladni könnyű, olyat csak kislányok csinálnak. A retró hardverhez retró szívás jár. free DOS felejtős minden csak nem kompatibilis. MS DOS, PC-DOS vagy esetleg DR származék játszhat neked.
Mivel a P4-ben van minden mondom a tutit:
1. Töltsd le a Caldera open DOS-t. Leánykori neve NWDOS, de eredetileg DR-DOS. De ez nem lényeg, itt találod meg: [link] Keress olyan verziót ami sima 1.44-es imagekből áll
2. Az első bootolható img-t írd ki floppy-ra. Ehhez kell valami imager progi, pl ez: [link]
3. Preparáld a cél vinyót. Ehhez bootolj a friss, ropogós caldera openDOS-ról. Elindul a telepítű amiből szépen lépj ki. fdisk-kel csinálj egy partíciót (mondjuk 2GB több, mint elég) és formázd meg.
Partíció: primary, active (bootable)
formázásnál a /s kapcsolót ne feledd, akkor átviszi a rendszer fájlokat
+1 másold át a himem.sys-t a c: -re4. reboot a vinyóról. Ha megy, akkor jó úton haladsz. (fentiekre alternativakent irdd ki mindet es telepitsd fel az egeszet, akkor lesz egy komplett DOS-od
)
5. Kösd vissza az Win 7/XP/linux elsődleges meghajtót. Indítsd el a gépet róla és másold fel a Win 98 telepítőt az előbb elkészült cél meghajtóra.
6. készíts configot a DOS-on:
config.sys:
device=c:\himem.sys
dos=high,umb
files=47
buffers=20autoexec.bat:
@echo off
7. A cél meghajtó mehet a P3 vagy más régi gépbe. Boot pure OpenDOS-ba.
cd wintelep
setup (vagy install nem emlekszem)8. Vársz és örülsz a végeredménynek
-
-
válasz
laskr99 #52002 üzenetére
Fogj egy virtualboxot vagy VMware playert. Add oda egy VM-nek a komplett disket. Onnantól még kell egy floppy img és a telepítő iso. Hozzáadod ezeket a VM-hez és hajrá. Annyi, hogy himem.sys-t add hozzá a config.sys-hez és indíts el egy smartdvr-t is, hogy gyorsabb legyen a célgépen telepítés előtt.
-
válasz
laskr99 #51983 üzenetére
A cél HDD- t FAT32- re formázod, elindítod rá a telepítést, de az első újrainduláskor leállítod. Kiveszed a vinyót és avval bootolsz a másik gépben, aztán megy is tovább a telepítő. Az első fázisban nem gond ha több a RAM 512MB- nál, de a célgépben ne legyen több, mert akkor random fagyás, kékhalál.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3060, 94% Akkumulátor
- Acer TravelMate P214 i3-1115G4 12GB 512GB 14" FHD 1év garancia
- BESZÁMÍTÁS! MSI A320M R3 4100 16GB DDR4 120GB SSD 500GB HDD GTX 1050Ti 4GB Zalman T7 NBASE 600W
- Designer 4K Monitor - BenQ PD-2700-U
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B450M R5 5600 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1080Ti 11GB ZALMAN I3 NEO Chieftec 650W
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest