-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Czo
addikt
válasz
envagyok #99012 üzenetére
A http://www.stereo3d.com/homebrew.htm link lesz a kiindulas alapod, de ahogy nezem, kb az informaciot eloszedni nehez lesz, mert minden link halott. Az archive.org lesz a legnagyobb baratod. Igen, az ASUS szemuveggel is kompatibilis.
Egyebkent, modern gepen, F1 2010-2015 kiadasokat, az rFactor, illetve a Dirt3/4/Rally-t is jo 3D-ben jatszani. Kar, hogy ez is kihalt. Az egyik megoldas a TriDef volt, a masik pedig az Iz3D. Olyan cuccokkal, amelyekben van "cheat detektor" nem mukodik (mert cheatnek erzekelik). nekem kb 2014-ig egy 5770 volt a gepben, amivel 3D-ztem, majd ezutan jott egy Rx480. Mind a ketto szoftver tamogat sokfajta megjelenitot, igy ezeket a villogos szemuvegeket is (nekem dupla projektoros, passziv polarizalt, ezustvasznas setup volt otthon). Szoval, ha sikerul osszeszedni az infot a VGA-s cucc megepitesehez, akkor ha tudsz mukodo cracket szerezni a TriDefhez es/vagy az Iz3D-hez, akkor a CRT-t radugva egy modern gep VGA kimenetere, Windows 10-vel, siman kiprobalhatsz sokkal ujabb jatekokat is 3D-ben. En anno megvettem ezeket, a gepemen fenn van meg a telepitett, aktivalt peldany
es mivel online aktivalos, egy reinstallal ezt el is vesztenem.
-
Czo
addikt
válasz
envagyok #99003 üzenetére
Az nVidianak volt generikus Sterescopic Drivere, anno ezt hasznaltam, mert az ASUS rettento lassan adta ki a frissiteseket. A 91.31-nel szuntettek meg (91.31_winxp2kmce_english_whql.exe es 91.31_forceware_3dstereo.exe ez a duo XP-hez valo, ha beirod a neveket a Googleba, le tudod szedni). Tehat, ez siman mukodik a v8440-es kartyaval (amim van, csak halott
). Ezzel biztos, hogy lenne az ELSA kartyaval OpenGL alatt is 3D. Ha nincs a kartyan nativ 3D shutterglasses kimenet, akkor relative keves alkatresszel lehetett a VGA kimenetre "cuccot heggeszteni", amivel mukodik a dolog. A 91.31 miatt, szerintem meg GeForce 6 es 7 is szobajohet erre (ide, ugye epiteni kell). De ha ragaszkodsz a GeForce 4-hez, akkor korban odaillo jatekokkal tudod kiprobalni. Azt, hogy Windows 98-hoz melyik volt az utolso, amihez volt ez az extension, arra mar nem emlekszem, es azt el se mentettem. A Gef4Ti-t viszonylag sokaig hasznaltam 3D-vel (kb 5-6 eve utoljara).
En kb, amit lehetett ugy jatszottam. Sok jatekban vannak cheatek, amik elvezhetetlenne teszik a szemuveg hasznalatot. Itt pl olyanra kell gondolni, hogy a HUD pl Unrealban nem egy egesz kepernyos atlatszo textura, emiatt csak az egyik szem latta a HUD-ot, vagy volt autos jatek (itt a nevre nem emlekszem), ami csak kozvetlen a te kozeledben hasznalt 3D autokat, a tavolban levo autok zoomolt 2D dolgok voltak, igy szemuveggel lattad, hogy egyre no a hatterben a jarmu, majd hirtelen beugrik eled a terbe. Interlaced modban alig kell, hogy a kartya erosebb legyen, mig page flipped modban szinte dupla-tripla terhelest kap a GPU.
-
Pikari
veterán
válasz
envagyok #98949 üzenetére
Közben beraktam a gépbe a Voodoo Rusht. Találtam egy olyan drivert, ami sokkal jobb, mint az eddigiek, amiket próbálgattam vele.
3.00.01
-Minden tökéletesen fut vele, amit eddig próbáltam.
-Működik glide, a d3d
-Működik vele a 3dfxvgl (opengl32.dll) is.
-Van vele Glide
-Van vele glide3x is
-Nem fagy vele 800x600ban a glide
-Működik vele az ablakos d3d (800x600ban is)
-Van vele ablakos opengl is
-Stabil, gyorsÉs fel tudtam húzni az órajelét 50 mhz-ről 58 mhz-re. Aztán persze 57mhz-re raktam, hogy ne a határon járjon.
-
Czo
addikt
válasz
envagyok #98927 üzenetére
A GUS-nal, kell a DOS-os driver, de nem az init miatt, hanem, mert abban vannak a hangszerek, tehat annak a gepen kell lennie.
AWE32 kartyam azelott volt , hogy megjelent volna a Windows 95 (es mivel nem volt jo semmire, tavozott is gyorsan), igy nem tudom miben nyujt extrat a driverenek telepitese.
Szerintem, semmit nem kell initelni DOS alatt, ha nem maradsz DOS-ban. Ezt a kepesseget hasznalja ki a Windows Me azzal, hogy kihereltek belole a config.sys/autoexec.bat tamogatast. Pl. a Gravis driver se azert kell, hogy DOS alatt initelve legyen, hanem azert kell, hogy a hangszereket megtalalja a kornyezeti valtozok alapjan. Kornyezeti valtozokat pedig, meg a WinME-ben is be tudsz allitani (ezeket olvassa csak fel az autoexec.bat-bol).
Jartal valaha a CD-ROM driveod es a ZIP driveod tulajdonsagainal az eszkokezeloben? Ott tudsz betujelet allitani.
DOS ala van Microsoft Windows Network kliens, igy fel lehet csatolni a megosztasokat betujelnek. Buveszkedve (*), de lehet csinalni olyan boot floppyt, ami az adott gephez tartalmazza a felkonfiguralt klienst, majd elinditja felparameterezve a ghost.exe -t, ami igy kerdes nelkul visszahuzza a 4 GB-s allomanyt.
(*) A buveszkedes azert kell, mert nincs eleg hely a floppyn
En ezt anno ugy oldottam meg, hogy a floppyn a pucer rendszer mellett, csak egy himem.sys, ramdrive.exe es egy unzip volt a tomoritett file mellett. A config.sys csinalt egy ramdriveot, oda kibontotta a network cuccot, ahonnan mar lehetett initelni azt.
-
válasz
envagyok #98927 üzenetére
Win alá is kell drivereket telepíteni.
GUSClassic : van hozzá gyári, az xar, magánember írt hozzá rendes WDM drivert, linkeltem többször.
Biztonsági mentés : FTP- ről nemtom, azt soha nem tudtam megtanulni, mármint az FTP szervert, kliensoldalról persze töltögetek, TC jól tudja ezt, amúgy is kell, mert a modern böngészőkben letiltották az FTP IP elérést, biztonsági okokból, ahelyett hogy megfelelő védelmet implementáltak volna, egyszerűbb a munka helyett, eldobni a projektet. Imagebe vagy másik drivere a classic NGhostot, vagy a CloneHD- t szoktam használni.
Zip drivet soha nem használtam, CD/DVD- ről futtatom a mentő-klónozó programokat.
A CD meghajtó betűjelét a Lastdrive és az MSCDex /L paraméter kombinációjával variálhatod, akár Z: meghajtó is lehet az optikai, de a ZipDrive viselkedését nem ismerem, nemtom ebbe mennyire tud bekavarni. -
-
-
Czo
addikt
válasz
envagyok #98899 üzenetére
En mondjuk, ha USB-n is es gepben is akarnam hasznalni, akkor tuti, hogy nem AUTO-n hagynam a BIOS-ban, hanem vagy LBA-ra vagy LARGE-ra raknam es megneznem, melyik "jo" mind a ketto helyen. Az auto valaszthat rosszat is, marmint ugy rosszat, ami mukodik azon a gepen, de ha a CF kartyat atviszed, ott nem fog.
-
Czo
addikt
válasz
envagyok #98899 üzenetére
Node, akkor neked benn volt 2 disk, es az egyiken mar volt egy primary particio, olyan filerendszerrel, amit az adott DOS verzio tamogat. Erre az esetre irtam mar vagy 2 oldallal korabban, hogy az fdisk, ha mar lata elsodleges DOS-hoz hasznalhato particiot, akkor nem hajlando tobbet letrehozni. Ha ilyenek a tervek, akkor mast kell hasznalni.
-
Czo
addikt
válasz
envagyok #98895 üzenetére
Mit jelent az, hogy nem latja? Mi tortenik? Mit ir ki? Ha barmit megnyomsz kozbe, barmilyen celbol, mi az, es milyen celbol nyomod meg? Jo az az fdisk, amivel probalkozol? Tehat ugye, az adott Windows 95 sajat fdiskjet nezed, nem valami korabbi verziot? Egeszen biztosan, tutira biztos vagy benne, hogy, az tenyleg jo fdisk?
-
Czo
addikt
válasz
envagyok #98892 üzenetére
Az Asus lap BIOS beallitasainal tudsz valasztani translation modeot (normal, lba, large). Itt ugyonazt kell valasztanod, amivel a masik gepen is hasznalod ugyonazt a kartyat. Regen, C/H/S cimzes kerult az MBR-be, ezt hasznaltak az oprendszerek (itt jon ki az 504 megabyteos limit amit mindenfele translationos magiaval fel lehetett tolni 8.4 gigaig), valamikor szerinten a Win98 kornyeken megjelent a 32 bites, szektoros cimzes is a particios tablaban (2^32 * 512 ~~ 2 TB, innen jon a klasszikus particios tabla 2 TB-s lemez limitje).
Tehat (szerintem) Windows 98 elott, ez "problemas" lehet. Uritsd le valamivel a kartyat (en linuxon vegigirnam 0x00-val; illetve azert uritenem, mert az fdisk neha hulye... de ha pl mast hasznalsz particionalni, ami nem hulye, akkor nem kell uriteni sem), es a celgepen particionald es formazd. Ezutan, vagy jo lesz, ha atrakod masba, vagy nem, de lehetoleg ne pakolgasd. Ha a kartya kisebb mint 504 megabyte, akkor a BIOS-ban Normal-ra allitva is mindenfele gond nelkul mukodni fog. Ha a kartya nagyobb, mint 8 GB, akkor szerintem szinten rendben lesz a kereszt hasznalat, ha a regi gepen particionalod. Ha a kartya merete a ketto kozott van, akkor jatszadozhatsz az LBA vagy LARGE modeddal, hatha az egyikben jo lesz.
Win95-bol ugye csak az OSR2-es kiadasok kezelik a FAT32-t.
-
arn
félisten
válasz
envagyok #98885 üzenetére
Vagy a megjelenes elott, megjelenessel egyidoben. Itt is ujdonsagokrol ir. A virgerol az osszes chip, amit talaltam 96 ev kozepei gyartas, a vga museumon asszem 20adik het volt a legkorabbi. Mire ebbol termek lett a boltban, az x honap min.
Pcmagban juniusban irtak rola, de mar szerepel a cikkben a hamarosan megjeleno voodoo. A highend 3d kartyak tesztjeben meg glintek vannak tobb ezer dollarert.
96 oktoberi ujsagban mar voodoo van az egyik gepben. Szoval volt vagy fel ev elonye kiteljesedni, de mivel a cpu render ment tobbnyire (quake, gp2 - illetve az aktualis slagerek patchelt verzioit portoltak az elso kartyakra), veszett fejsze nyele volt az egesz, es ezert vonult be a virge 3d lassitokent a hwtortenelembe.
A d3d juniusban jott (dx2), de annyira kezdetleges volt az egesz, hogy decemberre mar dx5nel tartottak, dx6ig mar 98ig varni kellett. A dx5 meg a voodoo nyitotta meg a pcs 3d vilagot lenyegeben, ami elotte tortent az porhintes.
-
Pikari
veterán
válasz
envagyok #98732 üzenetére
Szöget ütött a fejembe kicsit ez a téma. Elkezdtem régi pc újságokat nézegetni,
1996 közepe: semmi
1996 vége: semmi
1997 eleje: semmi, de a magyar árlistákban egyértelműen szerepel a virge és az nv1. a rage2 mintha nem is létezne. pedig létezett, mert van egy ilyenem ebből a korból.
1997 április: chip magazin címlapon: álomszép 3d, hat 3d gyorsító kártya
Alatta: grafikai programozás: opengl + direct3dSzóval 1997 tavaszán tudatosulhatott az emberekben, hogy hoppáre. A 3dfx Voodoo1 csak említés szintjén szerepel a tesztben, de nem is igazán foglalkoznak vele.
-
-
arn
félisten
válasz
envagyok #98809 üzenetére
A tobbseg a quaket swmodban jatszotta, mert a glquake csak 97ben jott, es gyk a voodoo volt az egyetlen, amin normalisan futott. Kesobb persze ment minden ujabb megjelent kartyan, ami tudott openglt.
GLQuake came with a driver enabling the subset of OpenGL used by the game to function on the 3dfx Voodoo Graphics card, the only consumer-level card at the time capable of running GLQuake well. Previously, John Carmack had experimented with a version of Quake specifically written for the Rendition Vérité chip used in the Creative Labs PCI 3D Blaster card. This version had met with only limited success, and Carmack decided to write for generic APIs in the future rather than tailoring for specific hardware.
-
arn
félisten
válasz
envagyok #98800 üzenetére
Dos alatt? Milyen evjaratbol? Vagy hogy erted?
A riva128 gyorsabb dos alatt, mint akarmely masik kartya, ami addig megjelent. A masik tipp az ark, de az tenyleg csak dos alatt villog, siman lenyomja a kesobbi agyonsztarolt tsenget, ugy hogy nincsenek a kompatibilitasi hulyesegei. Viszont a kimenete nem a legjobb.
Meg az is kerdes mibe teszed, pl dos alol swrendereel a leggyorsabb mmx is szuk kereszetmetszet, elenyeszo kulonbseg lesz a kartyak kozott, ha egy gyors p3ban hajtod meg, ott mar latszik az elteres, csakhogy ott mar vannak gyorsabb agps kartyak (pl geforce).
Nyalazd at a benchmark tablamat, valaszt kapsz mindenre.
-
-
válasz
envagyok #98771 üzenetére
Rágugliztam most, szerintem nagyon rossz, nekem kellene adnod.
A lényeg hogy semmiképp se a kukába, mert veszélyes hulladék.
Egyszerűen méltatlan a kollekciódhoz, főleg ha ennyire tiszteletlen vagy vele.Elugorhatok érte Győrvalamicsodára valamelyik nap? Szabin vagyok úgyhogy mehetek bármikor!
-
-
arn
félisten
válasz
envagyok #98741 üzenetére
Dos keves kivetellel a swrenderol szolt. A dx wines api, mindazt amit dos alol megcsinaltak azt win alol dx alatt csinaltak meg. Ahogy kijott a d3d 97 korul, mar nyilvanvalo volt, hogy masnak sok eselye nem lesz labdaba rugni win alatt - akkoriban meg tobb jatek jott sw es hw 3d renderrel, de a sw render hamar limitalova valt. 97 volt a valtopont dos es win kozott, vhol epp a 3d miatt.
-
arn
félisten
válasz
Nem tudom miert gyakran a bejelentesi idot nezik, a virgek vmikor 96 masodik feleben kezdtek megjelenni a piacon, aztan fel even belul meg ott volt mar a 3dfx. Ezert nem volt kb semmi eselye. Meg az amerikai ujsagokban sem esik szo rola ev kozepe elott, a magyar chipben meg ekkoriban triokat teszteltek.
Mar irtam tobbszor, hogy a riva128 az egyik legjobb dosos kartya, a legkompatibilitebb, a vbe3 biossal (a kortars s3akban gyakran 1.2 volt). A kimenet minosege kerdeses, mert annal van jobb (csak asusaim voltak). Szvsz epp win alatt nincs sok ertelme az agyonbugos drvekkel.
A 233mmx 97 kozepe, a riva128 par honappal kesobb jott.
-
-
Czo
addikt
válasz
En, kb rogton "megkaptam", az OSR2-t, ahogy lett, vegre egybe lehetett particionalni a 2.5GB-s driveot. Ez a sima OSR2 volt, ami a 1111-es build. USB es AGP support updatekbe jott ezzel is, de nem emlekszem, hogy a build szam valtozott-e. Az ujabb OSR releasek ezeket mar tartalmazzak (hiszen azert OSR a neve). Ha vetted a PC-d, akkor az MS folyamatosan updatelte az OEM telepitoket (hiszen ezert OSR), ha epitett geped volt, vagy dobozos Windowst vettel, akkor csak a 950-es build jutott. Ebbe pl AGP meg USB varazsolhato volt updatevel, de FAT32 support pl nem. A Win98 hozta el a general tomegeknek a FAT32-t, plane, mert az tudott FAT16-t 32-re konvertalni.
-
fatpingvin
addikt
válasz
envagyok #98694 üzenetére
ugyanmár
UGYANITT: van bárkinek értesülése miniPCI breakout boardról?
Igazából a legjobb az lenne, ha a mPCI kártyán lenne egy PCI-PCIe fordító chip és egy mPCIe foglalat, de nem akarok telhetetlen lenniegy passzív adapter is megfelel ami egy adapterkártyaként a miniPCI foglalatba meg bele és egy kábelköteggel egy PCI slotot hordozó riserben végződik.
Létezik ilyen a valóságban, vagy ezt is magamnak kell csinálni ha ilyet ajkarok használni? -
Czo
addikt
válasz
envagyok #98672 üzenetére
A DOS folderben csak a himemx es a dos-logo.sys van. Mivel ez nem DOS 6.22, ezert nincs ott DOS 6.22. A Windows hozza a sajat DOS toljait a %WINDIR\COMMAND folderben.
Minden hangkartyat az oda valo "konfigresszel" initelj. Nekem ez egy PnP-s CQM-es SB16 miatt volt anno benn.
Az ULTRA16 az a 16 bites Gravis daughterboard konfig sora, amit akkor raksz be, ha vagy van daughterboardod, vagy Maxod van, aminel a daughterboard tartalma rajta van a kartyan. Ez a gyakorlatban a CS4231A chipet jelenti, ami ad DirectSound drivert Windows 9x-hez, hiszen a CS4231 az nem mas, mint a Crystal Windows Sound System chipje illetve, egesz jo SB Pro DSP implementaciot tartalmaz, ezzel pedig, javitja a MegaEM/SBOS SB emulaciojat (ezert van Max-hoz kulon MaxSBOS). A PnP kartyak Interwave chipje integraltan "tartalmazza" (ezert van Interwave kartyaknak kulon IWSBOS). Sok jatek, ami nem tamogat GUS-t, de pl. tamogat Windows Sound System-et, megszolaltathato seged szoftverek nelkul ha be tudod irni a jateknak az I/O cimet a chipnek, illetve, ha hexeditorral megpatcheled a jatekot. Mert habar hardweresen ez ugye maga a WSS, de mas I/O cimen van, igy nem teljes a kompatibilitas.
A CTMouse-t oda teszed, ahova akarod. Nalam az a regi megszokas volt, hogy a DOS dolgai voltak a \DOS -ban, es minden 3rd party kiegesztio a \UTIL -ban. Azert hanytam bele mindent 1 directoryba, mert a PATH-nak van maximalis merete, igy pedig, minden cucc, amit oda beraktam "egyben" kerul be a pathba, tobbek kozott ott voltak ugye a tomoritok (arj, rar, zip, uc2), a commanderek (nc, vc), a lemezcseszteto vackok (pctools, norton utility), az ilyen-olyan extra driverek (ctmouse, doslfn), tehat minden, ami DOS-hoz kell, de nem resze gyarilag a DOS-nak.
A doslfn.com driver hasznalhato arra, hogy azok a DOS-os szoftverek, amelyek Windows alatt, ablakban futtatva tamogatjak a hosszufileneveket, tamogassak ezeket pure DOS alatt is.
Van ugyan CD a gepben, de semmim nincs, ami ezt DOS-on hasznalna, igy nem volt meg szuksegem arra, hogy betoltsem a driveret.
Szerk: nem azert adtam, hogy ezt hasznald, hanem csak megmutattam, hogy en ezt hogyan raktam ossze. Nyilvan, a sajat gepeden, a sajat hardvereidnek, illetve a sajat igenyeidnek megfelelo kornyezetet alakitassz ki.
Szerk2: Kozbe rajottem meg, hogy mire jo meg a CS4231A. Ez tartalmaz egy mixer chipet is, amivel a GUS tudja allitani a mikrofon/line-in/cd-in hangeroket. A 3.7-es revizio elotti classicek nem tartalmaznak mixert, igy a 3 bemenet hangja csak on/off modon kapcsolhato. A hangok, amiket a GF1 generalt (gondolok itt a digi illetve MIDI hangokra), azok azert voltak hangeroszabalyozhatoak, mert maga a GF1 tartalmaz minden csatornahoz kulon egy 8 bites hangeroallitasi lehetoseget. Tehat a hangeroallitas, nem analog modon csokkentette a kimeneti jelszintet, hanem digitalisan csokkentette a jelet az adott GF1 csatornan. Ezert "zajos" a GF1, ha halkra veszed, ezert kell a pure GF1-es kartyakon elfelejteni a speaker out kimenetet, es ezert kell a line-out kimenetet hasznalni, ahol a gepen, minden hangerot fullra csavarsz, hogy a GF1 "szoftveresen" ne halkitson.
-
Czo
addikt
válasz
envagyok #98669 üzenetére
Osszeszedtem a fileokat, es kiraktam ide: https://homokozo.czo.hu/old/dos/
A dos-logo.sys projektet csak azert hasznalom, hogy az OCD-met megjavitsam. Gyarilag az msdos.sys-ben a LOGO erteke 1, ami nem jo, mert ha olyan menupontot valasztassz, amiben nem inditanad el a Windowst, akkor is megjeleniti az io.sys a logo.sys tartalmat. Ha viszont atirod a LOGO erteket 0-ra, akkor ugyan nem lesz betoltve a logo.sys, viszont akkor se kerul betoltesre, ha meghivod a WIN.COM-ot. Es mig 3.1-nel volt splashscreen a WIN.COM-ban, 95 ota viszont nincs. Es itt jottem ra anno, hogyha betoltom a dos-logo.sys -t azokban a menupontokban, amikor nem kell Windows, akkor abban az esetben ahogy kivalasztottad ezt a menut, le is veszi a logot es nem idegeskedek tobbet a bootfolyamat nonszensz jelzesein. A himem.sys helyett hasznalt HIMEMX.EXE az a FreeDOS projektbol van, ezzel tudod ertelmes meretre limitalni az XMS memoriat, igy azok a programok, amelyeknel tulcsordul a szabad memoria merete, nem szallnak el, hogy nincs eleg memoria. Illetve, a GUS MEGAEM sem mukodik nekem tul sok memoriaval.
-
Czo
addikt
-
Czo
addikt
válasz
envagyok #98662 üzenetére
Hogy a System Commander miert hasal el, azt nem tudom, soha nem hasznaltam. Hibauzenetet nem ir?
A 9x-es Windowsok a Me kivetelevel teljes erteku DOS-t tartalmaznak (a ME-be is visszarakhato, de a visszarakas modja nekem nem tetszik). Nalam is ugy van (es volt anno is), hogy a BootGUI az 0, es 3 bootmenum van, Windows; DOS XMS + EMS; DOS XMS a default meg a Windows. A Windowst meg egy "win" inditja, az autoexec.bat-ban. Ha a COMMAND.COM-ot disassembleled, akkor nem csak az derul ki, hogy az egy EXE, hanem az is, hogy konkretan a COMMAND.COM inditja el a WIN.COM-ot. Szoval, teljesen valid megoldas, kikapcsolni ezt a featuret es kezzel inditani a Windowst, ha kell.
Kerdeztem is, amikor eloszor felvetetted, hogy dual bootolni akarsz DOS-t es Windowst, hogy miert?
Egyebkent is, ha a Windowsod FAT16-on van, akkor az F8-as menube, berakhato a korabbi MS-DOS inditasa, amihez csak fel kell masolni a gyokerbe az IO.SYS-t, MSDOS.SYS-t es a COMMAND.COM -ot .DOS kiterjesztessel, majd bekapsolni a MultiBOOT valtozot az MSDOS.SYS-ben.
De szerintem a legkenyelmesebb megoldas, hasznalni a 95/98 DOS-at is DOS-ra, mert ugy lesz FAT32 tamogatasod, ha toltessz be LFN drivert, akkor a Windows alatt ablakban futo LFN kepes DOS appok (pl. VC meg pl. az UNRAR) meg a commandok is LFN kepesek lesznek, tehat, kb. megkapod mind a 2 vilagot.
-
-
arn
félisten
válasz
envagyok #98636 üzenetére
Studiomonitoron es oleden nezve sem hiszem, hogy emulalva ez sokkal jobb lehetne a korabeli jatekokkal, de hianyozna az egyes hwek jellegzetessege, mar awe32on sem olyan elvezetes az opl3as zene, hiaba jobb a hw. Nyilvan egy jo minosegu zenen verezne az egesz, de nem azt hallgatok rajta.
A fenti analogiaddal elve - Ha vhs minosegu lenne a filmed, sokat nem dobna rajta, hogy videomagnoval vagy bluray lejatszoval jatszod le.
-
Czo
addikt
válasz
envagyok #98647 üzenetére
BIOS eseten, merevlemezrol, az MBR boot -nel a boot folyamat ugy nez ki, hogy a 0x80-as device (a BIOS azt a HDD-t mapeli 0x80-ra, amelyiket kivalasztod a boot sorrendnel, ahol kezdtedben ugye A, C es C, A volt, majd kesobb megjelent a D meg a CD meg a tobbi opcio) elso szektorat beolvasa, ha az megfelelo sectornak tunik, akkor pedig betolti egy jol definialt memoriacimre es elinditja az elso bytejat. Amikor pl kiadod az fdisk /mbr parancsot, vagy telepitessz egy DOS-t vagy Windowst, akkor ebbe az elso sectorba beleirodik egy olyan, rovid egyszeru program, ami megkeresi az elso akiv flaggel ellatott particiot, majd betolti annak az elso sectorat egy definialt helyre es elinditja.
Amikor a DOS elindul, a meghajtok betujelet sorban osztja ki, igy az elso particio amit kezelni tud (pl FAT12/FAT16/FAT32 verziotol fuggoen ugye) lesz a C:, a masodik ami sorban jon, az lesz a D:. Nekem bajom volt azzal, hogy ha a 2. elsodleges DOS particiom volt es a masodikat tettem aktivnak, akkor arrol ugyan elindult a masodik particiorol, de ezutan, ezt D:-nek latta. Erre a problemara talaltak ki a Boot Managerek a "rejtett particiot", amikor a particio jelzo bytehoz hozzaadnak 0x10-et, a boot manager pedig szepen allitgatja a rejtett flageket. Egyebkent, az egyszerubb boot managerek ugy mukodnek, hogy abban a kb. ~400 bytenyi teruleten, ami az MBR-ben van, nem csak azt teszik meg, hogy megkeresik az aktiv particiot es elinditjak, hanem kiraknak egy menut, inputra varnak a felhasznalotol, particiot hideolnak/unhideolnak, majd "atadjak" a particio elso sectorara a vezerlest.
Az NT Windowsok ezzel szemben, "rendes" boot folyamattal rendelkeznek, van nekik bootloaderuk, a bootloaderuknek van konfiguracioja, konfiguralhato modon osztjak ki a betujelet (ha egyaltalan kiosztanak, mert nem kotelezo a particiokat "betujelre mountolni"). Igy ott ez a bootmanageres dolog, mar meg van oldva "elore". DOS eseten nincs.
Irtam, hogy en az xfdisk/xfboot kombot hasznalom bootmanagenek, de hasznalhatod a partition magic pqbootjat, vagy akar az OS/2 Warp telepito gyari bootmanageret. Nekem anno, ez a 0.9.3-as verzio nem jott be, ezert en az ez elotti, 0.9.2-es verzional ragadtam le (a 0.9.3-ban nem mukodik az utoljara bootolt rendszer elmentese, igy mindig a "default" rendszert inditja, nem azt, amit utoljara inditottam).
xfdisk eseten van egy menus "fdisk"-ed, amiben tudsz particionalni, boot menut telepiteni es a boot menut konfiguralni. Ezutan ha ezt bekonfiguraltad, akkor ujrainditva a gepet, a bootmenu fog fogadni.
Szerk: Meg is talaltam. Ide toltogettem anno a regi kepeimet, es itt a 0322-es kep az, ahol latszik a Bootmanager menet kozben (2020-ban). Pont ilyet akarsz, nem? Default inditja az utolsot, amit elotte inditottal adott masodpercnyi timeout utan.
-
Czo
addikt
válasz
envagyok #98645 üzenetére
Mert tulbonyolitod. Miert szivaotd magad kiterjesztett particioval? Csinalsz elsodleges particiot, majd raksz ra DOS-t. Ezutan csinalsz egy masik elsodlegest, az elozot elrejted, raksz ra Windowst. Ezek utan, akar berkhatsz harmadik particionak egy etendeed kontenert, amibe csinalhatsz egy masik FAT16 particiot. Ez pl lehet "kozos" particio, amit mind a ketto rendszer latni fog. A bootmanagerek (pl. az OS/2 beepitettje is) el szoktak rejteni a particiokat (0x10-et ad hozza), igy nem zavarjak egymast az oprendszerek (eszre sem veszik egymast, nem kell vigyazni ovatlan scandiskkel vagy semmivel sem). En az xfdisk/xfboot kombot hasznaltam 20 eve (es hasznalom most is).
Nalam a retro gepen igy vannak most a primary particiok:
1. (0x83) ext3, 256MB
2. (0x0c) FAT32/LBA, 30GB
3. (0x07) NTFS, 40GB
4. (0x0f) Extended, maradek teruletAz Extended kontenerben pedig van egy 1 gigas Linux SWAP, egy 40 gigas Ext3, a maradek pedig egy darab FAT32, ami kozos az osszes oprendszer kozott (tehat ezt latja mindenki).
-
-
Fücsök007
őstag
válasz
envagyok #98628 üzenetére
Van motiváció
Persze hogy van.Régen nem lehetett ennyire jó hangkártyákat vagy videókártyákat gyártani a rosszabb vagy kiforratlanabb komponensek miatt. (Ritkábban a gyártástechnológia volt felemás, ezért nem volt jó a fogyasztása valaminek illetve antituningos volt és melegedett is.)
Lehetne mondjuk 130nm-re lehozott VSA-101 chipeket gyártani (ez VSA-100 chip 64-bites de már 180nm-es ddr1-es változata!) vagy 90nm-re lehozott Geforce 5-ös kártyákat olcsón 128/256-bites változatban.Ezeken felül az évek alatti apróbb hibákat is tudják orvosolni, amit használat nélkül nem is lehet mindig laborban megtudni.
-
arn
félisten
válasz
envagyok #98612 üzenetére
A fiatalok elmenyt keresnek, nem erdekli, hogy min fut. Nem fog fel evet gondolkodni rajta, hogy a sok penzert vett regi vas szarabb minosegben hogy keltheto eletre. Xboxon is jatszhatsz sonicot, doomot, stb.
A befektetes reszebol ne hagyd azt sem, hogy mennyi munkaorat fektettel bele, es hogy mennyi munkaoraba kerulne eladni, es hogy milyen szakertelem kell ehhez. Ezt vond le a nyeresegbol. Amig hobby, ez nem szempont, de akinek nem hobbyja az nem biztos, hogy olyan fenyesnek latja ezt a lehetoseget.Ez is, ahogy a penzugyi befektetesek is egy szakma, es aki nem akarja a szabadidejet ezzel tolteni, mashogy eli meg a “penzcsinalast”. Az a szerencses, ha a hobby es a befektetes egybeesik, amugy csak egy munka, es en masodallasra nem vagyom.
-
Fücsök007
őstag
válasz
envagyok #98612 üzenetére
Változó a hozzáállás, mert nem mindenki fog/akar korrekt árat fizetni ritka cuccokért. Mióta van Dosbox azóta csökkent a csak DOS/win95-et futtató PC-k iránt a kereslet, amihez van jó emulátor, ott inkább csak a megfelelő modern hardver megléte a kérdéses pl. PS3 emuláláshoz jól jön az AVX512 kiterjesztés, ez Zen5 mellett már teljesen támogatott. XP-re rengeteg jó konfigot lehet építeni, attól függ mi az elsődleges, de általában az emberek többségét nem a maximum tuning fogja érdekelni, hanem a fogyasztás/hőtermelés/zajszint trió a konfigban ha megvan a teljesítményszint. Pl. Quad procik jellemzően 3,4-3,6GHz között még nem fogyasztanak vészesen, de 4Ghz fölött már igen, és jellemzően léghűtésben gondolkodnak.
-
arn
félisten
válasz
envagyok #98608 üzenetére
A fel nem hasznalt chipekbol fabrikalni vmit, jopofa dolog (meg ha reszemrol hasznalati erteke nincs is), de nehany projekt mar legyartott kartyakat semmisit meg, hogy alkatreszekhez jusson. Nem hiszem hogy igy lehet kozelebb kerulni a korabeli hwekhez… meg ugy sem, ha felesleges minden hwt megtartani, mert ami ma retro tucat, 30 ev mulva ritka lehet.
Azt is nehez kiszamitani, hogy milyen retro hw ertekelodik fel a jovoben. Pl ott az a feature connector projekt, amiben lenne racio, lehet a feature connectoros “modernebb” kartyak kulonlegesse valnak.
Ugyanakkor fenntartom a velemenyem, hogy ekkora igeny retro hwekre korszakos jelenseg, mert az a generacio, aki ebben elt, most eli ki a nosztalgiaszenvedelyet, de ez el fog tunni, es azok a hwek maradnak igazan ertekesek, amik az ujabb generacionak is erdekesek maradnak vmiert. Ez inkabb keszulekszint lehet, amit lehet direktben hasznalni, az ilyen semmihez sem illesztheto alkatreszek kevesbe jelentenek valamit a jovo generaciojanak.
-
sidi
aktív tag
válasz
envagyok #98515 üzenetére
Esetleg valakinek van a fentihez hasonló ISA riser kártyája?
Magasabb nekem is van, meg alacsonyabb is...envagyok: küldj képet milyen kellene, van itt egy pár, olyan ami 16 bit ISA-s, de ISA-nal hosszabb slotba megy bele, nem tudom miből bontottam 20-23 évvel ezelőtt...
-
sidi
aktív tag
válasz
envagyok #98515 üzenetére
Erről van szó:
Az aranyozott részek nagyrészt hiányoznak, ezen a kártyán leginkább csak az első kettő érintkező, de többinél is van részleges hiány. Látszólag persze megvannak, de ahol más a színe ott már nem vezet, kaparással és alkohollal tisztítottam, ezután ilyen.
Nem tudom elképzelni mit lehet hozzá forrasztani amivel együtt még be tudom dugni a slotba?
Még a fent lévő aranyozott lyukon is látszik kékes-zöldes kirakódás:
[kép]
Pedig itt nem volt csavar sem és az akku is messze, csak a párája...Ez pedig az alaplap, egyenlőre 3 szakadt sávot találtam az akku közelében: [kép]
Érdemes valamivel még kezelni? Mivel lehet eltávolítani a maradék kirakódást?
Előre is köszönöm -
-
-
-
Pista0001
addikt
válasz
envagyok #98567 üzenetére
Ha jól emlékszek, 295 Ft volt, amikor letettem. most abba nem mennék bele, hogy az akkori fizetésemhez képest az is baromi drága volt, de ez a mostani ár valóban sokkoló. Kb 2 hónapja vettem otthon 2 csíkot, hoztam a szomszédnak. Itt majd' duplája az otthoni árnak, egész Ny-Európában a legdrágább.
Retró/félretró hw-ben szerencsés vagyok, egy része szó szerint az utcáról van, másik része melóból. Félretróhoz vettem pár holmit az elmúlt pár évben, de kb egy vga az egyetlen, amit nem az ingyen szerzett cuccok nem kellő részének eladásából fedeztem. Klassz hobbi, jól elvagyok vele, szeretek kb korabeli gépeken használni régi programokat, játékokat, részemről ennyi. Rendes gyűjteményhez nincs helyem, és anyagilag se szivesen ölnék bele sokat. Ami most van, az az igényeim nagyját lefedi, egy natív korai dos-os gép lenne még klassz, de egyelőre ezt halasztom. Na jó, meg esetleg egy S370-es 800-1000 MHz körül.
Ami engem jobban érdekel, az itt többeknek inkább félretró, de azok szinte kész vannak. Az AGP-s egymagoshoz kellene egy klassz vga, de ezzel egyelőre nincs szerencsém, az 1 magos 775-tel nincs érkezésem foglalkozni, meg ddr2 platformom van csak, pedig ddr1 jobban izgatna. 2 magos 775 is van, de annyira az se mozgat, főleg mert amire az jó, arra inkább ott a Lynnfield. Az a vga hűtést nem számítva tökéletes lett, a Haswell is pont jó, de igazából arra sincs sok érkezésem manapság...
-
jokeph
nagyúr
válasz
envagyok #98563 üzenetére
Igazat adok.
Nem számolom, mennyi az annyi, nem is szabad.
A lényeg, hogy akár el is ihatnám a kocsmában.#98565envagyok: nálam a cigi az még játszik, mindenről nem mondhatok le.
Terveztem 2 LAN-os gépecskét, 10 sörből meglesz a CPU (Phenom II X4 965), meg kapnak új kis költségvetésű kuckót is, ez mondjuk kb 25e lesz (a kettő). Házat meg ritkán vesz az ember. Többi cucc adott már egy ideje (lap, ram, táp, VGA nem kell, IGP lesz, ATI HD3200). -
-
válasz
envagyok #98547 üzenetére
Pofás a cucc, jól elrendezve. Mondjuk ha a 486 érát nézzük akkor az Onkyo+hangfalak asszem nem illenek bele, de persze én nem szólhatok, mert a későbbi/mai lehetőségeket beszámítom mindíg, enélkül a datált retro ma, félkarú óriás. A későbbi erőlködő+dobozok azonban bizonyára kellemes hangzást adnak.
Látom a Targa ház futott be, asszem a korábbi választási kérdésre én is erre tippeltem.
Targából egy monitorom van, használaton kívül, nem selejteztem, még működik, csak elvan tárolásban, de én már nem szeretném nézni a szemgyilkos CRT- t.
Meg asszem az a relatíve modernebb keverő sem korhű, a monitor tetején, de az legyen a legkevesebb.
Másik DOS PC helye : én a bűnbarlang kettes állomásán az asztal mögött, egymásra pakoltam, 3 gépet, kb az utolsó félretró 2011v3+S775 AGP Win98EE#1+PODP S3/486lap. Persze középen húzódik a számtech+multimedia oszlop, emiatt a szekrénysorhoz már be kell húznom a kis nyugdíjas hasamat hogy odaférjek.
Nálad a fal mellett van a cucc, nálam középen, a relatíve nagy szobában. Nálam az asztal alatt is sorakoznak a retro gépek, esetleg ha van helyed, ott is egymásra pakolhatók, de a fotó szerinti felállásban is simán rápakolható másik a Targára, kérdés hogy mondjuk az ablaknyitás, stb miatt megoldható-e. -
-
-
sidi
aktív tag
válasz
envagyok #98479 üzenetére
Bár kicsit eltér a témától, vagyis a játéktól, de talán kapcsolódó:
Nekem az első Prince of Persia esetén nagyon idegen volt a hangkártyás hang,
szerintem ez estben jobb a PC Speaker hangja, ahogy anno játszottam,
azóta is mindig hangkártya driver nélkül indítom a gépet ha ezt választom -
arn
félisten
válasz
envagyok #98481 üzenetére
Hogy sztereo, nem sztereo. Szvsz magasabb mintavetelezest is hasznal sb16on, mint pl sbpron. 16bitet valszeg nem tud. Tehat rendesen tamogat mindent sb-sb16 vonalon.
A hangok szama azzal fugg ossze, hogy mennyi hangot kever ra swesen a ket csatornara. Ha 8, akkor parhuzamosan annyi hang szolal meg max sztereoban. Itt lenne ertelme a gus hwmixnek, mert ott 32 csatorna van, es nem kellene a procinak swmixet csinalni.
-
arn
félisten
válasz
envagyok #98477 üzenetére
Blaster. Gust csak ott erdemes, ahol van hwmix. De ugy remlik bizonyos verzioig tamogatott a doom is hwmixet, csak kiszedtek belole.
Vmiert a gus swmixes implementacioja amugy sem szerencses, pl doom alatt egy csomo eroforrast zabal (kevesebb fpst kapsz, mint blasterrel) meg tobb late dosos jatekban a lib vmiert rosszul van konfiguralva, es nem jol hasznalja. De ez utobbinak nem is neztem utana igy retro szinten, miert volt, meg a 90es evekben kinlodtam vele (midasnal asszem).
-
arn
félisten
válasz
envagyok #98466 üzenetére
Szvsz felesleges egyszerre a letezo osszes kartyadat rakotni. Pragmatikusan gondolkodva azt erdemes rakotni, amik parhuzamosan szolalnak meg (pl sbpro mt32vel). Mert vagy folyamatosan allitgatni fogod, vagy dugdosni a dugokat, igazabol egyik sem tart tovabb. Pl az alapzajok is osszeadodhatnak, gondolom nem akarod parhuzamosan hallgatni mindet. Ha jol be akarod allitani a kibemeno szinteket azt programonkent kell megtenni.
Nalam 2-3 kutyunel sosics tobb a gepben, es rakotve, ergo egy hatcsatornas mixer eleg a megfelelo kabelszettel.
-
válasz
envagyok #98466 üzenetére
Nálam is vagyon van kábelekben. PC->Hkártya/DAC/studio monitorok, balanced, unbalanced. Hifi - jack 3.5/6.35, RCA, minden variációban. Hangfalkábel mondjuk ingyen volt a Kenwoodhoz, bontott 1.5 mm 380V sodrott rézkábel, meghallgattam a tömör 1mm hifi kábellel, aztán az előbbi maradt. Azt sem tudom már melyik hova vezet, kézzel kell nyomonkövetnem az utakat. Úgy néz ki mint a Mátrixban a való világ hajó, de nem gond, a háztartásban a számtech és a hifi a legfontosabb, a többi csak mellékes szükséglet.
-
arn
félisten
válasz
envagyok #98452 üzenetére
Az akkori oled (asszem 2020as cx volt) sotetben jo volt, egy vilagos nappaliban nem (vmi het meternyi ablakunk van a nappaliban). A masik, hogy 77es oled kellene, az meg nem ket ft, annyiert meg legyen mindenutt jol hasznalhato.
Az lg fele woled hibaja a foltosodas, ami epp sotetben jon elo - ez pl a samsung fele olednel nincs, es nagyobb a szinter is. Szoval sotetben bugos volt, nappal meg gyengebb, nekem meg nem volt kedvem a tovabbi panellottohoz. [link]
Ez az oled dolog meg nincs lefutva, a miniled is egesz jo kihivo (jelenleg dragabb is), es ha sikerulne a meretet addig csokkenteni, hogy gyk sok jelentosege nincs, hogy minden hatterpixel vilagit vagy csak egy 4-9-16os block, lehet jobb technologia lenne - es ez elvezethetne a microledig, ahol minden pixel kapcsolgathato. Az se lenne hatrany, ha nem kellene a pixelelrendezessel trukkozni, ami szinten az oled hatranya. Mindket irany fejlodni fog, jelenleg nehez megmondani melyik lesz praktikusabb.
A samsung g8 eleve kalibralt, de van sajat kalibracios appja, amit nem probaltam.
-
arn
félisten
válasz
envagyok #98449 üzenetére
G8 oled. Meg a lg c 43as oleden gondolkodtam monitornak, ott azert hianyzik par dolog. A 34es uw eddig is bejott, igy igazabol csak a kepminoseg ujdonsag (meg hogy ennyire korrekt retrozasra).
Tvnek volt mar korabban oledem, de visszavaltottam lcdre: nem volt eleg homogen a szurke, meg a fenyero keves volt nappal - fenylett az egesz. A mostani evok mar talan bevalnanak, de majd legkozelebb.
-
-
-
válasz
envagyok #98427 üzenetére
Tudsz valóban hozzáértő CRT szakit, aki a szervizdokumentációnak megfelelően be tud állítani egy high-end PC CRT-t?
Dobj pü-t az elérhetőségével plz.Alkatrész meg olyan hogy flyback és cső nincs, minden más van, de ezeket lehet bontani a hulladéknak leadott monitorokból. Tény, a fancy monitorokhoz egy vagyon a bontott flyback is, de azt már a Gravisből megtanultuk hogy ez nem olcsó hobbi.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bomba ár! Lenovo IdeaPad V110 - i3-6GEN I 4GB I 128GB SSD I 15,6" I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Apple iPhone 7 128GB, Yettel függő, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy A40 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 32SQ700S-W - 32" VA Smart - 3840x2160 4K UHD - 62Hz 5ms - WebOS - Wifi + BT - USB-C - Hangszórók
- Napi 700 ft tól elvihető RÉSZLETRE BANKMENTES HP 840 G11 Ultra 5
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest