-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
envagyok
veterán
Jól hangzik, csak a kisördög mindig benned lesz.
Most is elképzeltem, hogy csinálok az összes korai 3d gyártói apus játékhoz egy gépet, kapásból kb 5 vga-t kell majd benne cserélgetnem, és nem szívesen építem meg egyik dos/win helyett se. Ráadásul az nv1/matrox mil/mystiq és Ati rage cif (egyelőre csak II-es van) mellé lett egy Cirrus Logic Laguna 3D is, persze hogy 97-es és AGP-s, de ezt sikerült..
Most akkor mit tegyek?
Építsek végre egy pc-t 97-re is ezzel?
De oda egy Riva 128 as Klamathos pc-t tervezek ezer éve. -
-
envagyok
veterán
Használtad-meleg volt, kikapcsoltad-lehűlt, reccs
Győrben sajnos nagyon drágán és nagyon lassan dolgoznak.
Már gondoltam rá, hogy veszek egy forrasztóállomást, és kitanulom.
Nem hiszem, hogy diploma és 10 év tapasztalat kell hozzá.
Anyu leköltözött Zalaegerszeg mellé pár éve, ott találtam a faluban egy embert, de ő is csak ilyen kondicserés akciókra jó, ha más gond is van, oda már kevés. Pár ezret szokott kérni mennyiségtől függően. Hardveraprón van pár ember, aki lapokat javít meg, dob fel eladásra, tőlük kérdeztem vállalnak-e, sajnos nem.
Ha gondolod, és nem sürgős, úgyis szoktam néha menni arra, leviszem neki. -
envagyok
veterán
Pont a használat eszi meg a 8800gtx-eket, a hőingadozás miatti feszültségek, a 2005 utáni ólommentes forrasztások ridegek, és elpattognak.
Nincs valami tesztlapod?
Ha gondolod, adok neked egy 775-öset ajándékba procival rammal hűtővel.
Egy pci teszterkártya se árt, ha van, aliexpresszről pár 1-2000Ft.
Nálam már múlt ki nforce680 asus striker extreme állásában, sőt olyan is volt, hogy ment a lap, de a pcie csatija adta meg magát.
Én azt szoktam csinálni, hogy első a bios elem feszültség mérés, ha az oké, akkor a tesztkártyán megnézem lefut-e a boot, ha nem, akkor hol akad le.
Abból kiderül, hogy hol kell keresgélni.
Ha lefut a boot, és nincs kép (nálad ez lehet, mert írtad, hogy a hdd bootol, azt pedig csak akkor szokott megtörténni, ha a bios lefut, és ellenőrzés után átadja a kontrollt az operációs rendszernek), akkor kàrtya kivesz, pcie érintkezők takarítása, sokszor csak oxidos, és nem érintkezik, ha csak egy kontaktos, már nincs kép.
Én ilyenkor bedobok a tesztlapomba egy másik vga-t, csekkolom, utána beteszem a kérdőjeles kártyát.
Tápot illik még ellenőrizni, leadja-e a pcie tápcsatira rendesen a feszeket. Moduláris tápok tudnak szivatni, kontaktosak lehetnek a moduláris kábelek csatlakozói a tápnál.
Ha itt sincs kép, akkor meghalt a kártya, az se szokatlan, az ólommentes forrasztás átka.
De ne dobd ki, előbb utóbb találunk valakit, aki megfizethető áron ólmozottra ki tudja cserélni a BGA-t, és akkor lesz egy olyan kártyád, ami jobb, mint új korában.
Régóta mondogatom, hogy 2005 utáni cuccok nagyon tudnak halni, 10-20 év múlva nagyon kevés működő cucc fog maradni ebből a korszakból, és aki szórakozni akar vele, nem árt, ha most begyűjt belőle tartalékokat is. -
envagyok
veterán
Igen.
De az több mint egy évvel később jött ki, ráadásul 2007-2008 körül a GTX280-ig elveszett a csúcskategória.
Egész addig sokszor fél évente jött ki új gpu, sokszor brutális gyorsulással, de még azonos GPU architektúrával is tudott nagyot mutatni (6800-7800-7900)
Hagyta magát utolérni a 8800gtx-el hozott előnyéből az nvidia .
A 3870-4870 még csak x2 változattal hagyta le az nv-t, de az 5870 hatalmas pofon lett. -
laci1128
tag
Bocsi a végtelenül megkésett reakciómért.
Valóban, a Quake és a Quake II is a visszamenőlegesen id Tech 2-nek keresztelt motoron futnak, viszont belekukkantva a két játék forráskódjába (Q1, Q2) látszódik hogy a két id Tech 2 motor nem ugyanabból a kódból áll és a két játék megjelenése közötti időben egyáltalán nem csak malmozás volt. A Quake-re utólag rádobott fejlesztéseket (WinQuake-ből a Windowsra portolás, GLQuake-ből a hardveres 3D gyorsítás, a QuakeWorldből alacsony sávszéllel is működő multiplayer) szépen letisztázták, illetve folyt az útkeresés a játéklogika legegyszerűbb/leggyorsabb/leghatékonyabb reprezentációjának fellelése kapcsán is (Q1 QuakeC szkriptelés vs. Q2 lefordított kódból DLL), szerintem emiatt nem tekinthető a két engine ugyanannak, mivel nincsen átjárhatóság a két játékhoz készített tartalmak jó része között (játéklogika, 3D modellek formátuma, pályák).A grafikai megoldások alapvetően (poligon alapú modellek, a szoftver leképző egy jó része, emellett a rengeteg függvényhívással használt ősi OpenGL hardveres gyorsítás) hasonlóak a Q1 és Q2 között, esélyes, hogy ezért vehették utólag egy kalap alá őket. Pl. az id Tech 3 már modernebb és hatékony módon használta az OpenGLt, kevés függvényhívással.
-
Egyetértek, persze.
Én a 2 géppel is elvagyok (286+P1) Főleg a régi nagy DOS-os nevek miatt. 286-ban extra élmény, ahogy felpörög és visít végig a régi HDD-je
Egy Win7 alatt pedig manapság is elmennek a top Win címek (AoK, Starcraft, Warcraft3, PoPSandsofTime, DragonsLair3D, stb..) Ezekre mondjuk van egy P4-em nekem is, de azt valahogy nem tartom retrónak ... ööö ... ezek nem mostani címek? ... nemár hogy megint eltelt 20 év -
Hú, ilyen pontosságba nem merültem bele, nem is értek hozzá ennyire.
matrox millennium : príma DOS alatt, Win3.1x drivere is van, fullos sztem
riva128 (asus) : szintén jó, ennek is van 3.1x drivere...
virge (expertcolor) : ebből asszem nincs expertcolor nálam, TrioV2 van, de sztem is mindegyik király, valamint Win3.1x- hez írtak hozzá rendes, komfortos drivert, melyben a felbontás/freki rugalmasan változtatható.
vision968 : 486- ban van, király retró, véletlenül került a repertoáromba.
V3 : mentes a V2 bizonyos gyengeségeitől, de foglalja az AGP- t a szükséges nagyobb D3D kártyától, PCI verzióban jobb, pld GeF4Ti mellé. -
Tseng 6100 kártyád nincs? Kíváncsi lennék arra mit hoz mai szemmel. Ha jól emlékszem, abban a legnagyobb változás az elődhöz képest éppen az, hogy a ramdac-ot sokkal jobb minőségűre cserélték. (135MHz -> 175MHz ... ez akkoriban egész jó volt már) Egyéb jellemzői talán nem is nagyon változtak, de pont erre volt akkoriban szüksége, hogy az egyre nagyobb felbontás igényeket rendesen kiszolgálja.
-
KROK640
nagyúr
Na, pont ez az ami miatt nem kezdtem bele a terveim megvalósításába. Most eltekintve attól, hogyha nem valami ritka/csúcs hardvert veszek, akkor már a futárköltségtől GTK-s lehet a konfig (többe van a szállítás mint amennyit maga a gép ér), másrészt kb eladhatatlan ha egyszer megunom, szóval még nekem kell elkísérni az e-hulladék lerakóba, ami azért rohadtul fájna
De egy ideje (úgy 3 éve) bolygatja a fantáziámat valami X99-es gép is, valami 4-6 magos HT-s procival (igazán durva két procis rendszer lenne, 2db 4C8T magas órajelű CPUval -- csak ott már a lap és a két CPU ára teljesen más szintet vesz fel), 64-128GB ECC REG DDR4-el, bele egy (vagy akár két) Radeon RX 580 8GB, 1TB M2 SSD, és mondjuk egy 1-2-4TB-os SATA SSD... csak ez meg túl drága ahhoz, hogy aztán sarokban porosodjon... vagy ez, vagy az a gép amit most használok napira
Ezért aztán visszafogom magam... Mint ahogy emellett egy 2nd gen I7 jól megtuningolva (4-5GHZ), 16GB RAMmmal, szintén RX580 8GB-val nagyon sokáig birizgálta a fantáziámat.De egy Pentium D-nek is lenne létjogosultsága ebben a sorban, ahogy egy 1400-as Tualatin alapú konfignak is a sok szép régi emlék miatt. De a régi szép idők emlékére (igaz 15 éve eladtam) egy 1600A/1800A NW tuningolva, vagy esetleg a sosem elért 3.06GHZ-es HT-s NW procival egy komplett gép, ezeket se rúgnám ki az utcára.
Sőt... messzebb megyek, egy ideig, hogy az első saját PC-m előtt tisztelegjek egy 366-os Celeron project is megfordult a fejemben, persze az akkori szintjének a csúcsára felhozva, tehát 256MB RAM, GeForce 2MX400, 20GB-30GB HDD ... 2001-es feljavított PC-nek lenne korhű szigorúan Win ME-al, de 99%, hogy néhány napon belül az is a sarokban porosodna csak.Most van ugye az Athlon XP-m, ami gyakorlatilag 1,5 gép, mivel lap, VGA, és RAM duplikálva van, CPU-m meg több is van hozzá, ugyanakkor ház, HDD ilyesmi meg egy darab, ez elég ritkán van beindítva kb pár havonta egyszer. Ezenfelül van egy fél C2D konfigom ami a legendás Giga P35-ös deszkában van, egy E7500 mellett, és van hozzá egy olyan E2140-esem ami megy akár 4800MHZ-et is!! Itt a difi, hogy DDR2/DDR3 RAMmmal is megy, de egyikem sincs hozzá (DDR2-m nincs, DDR3-ból csak 1GB-osokat visz
így 2GB a rendszermemória teteje ami nem sok), pedig egy HD6850-esem (vagy elborult esetben egy GTX950 2GB) lenne hozzá, meg egy 128GB-os SSD is, vagy egy 320-as HDD ...
Plusz van egy komplett gép, MSI Z97 Guard PRO lapos I3 4170, 16GB DDR3, GTX960 2GB, 120GB SSD konfig, amihez van egy G3258-as CPU ami megy 4600-on, és egy I5-ös CPU-m is, és nem mellesleg jó ideje játszok a gondolattal, hogyha végre emberi árban lenne, akkor vennék bele egy 4770K-t, és kapna némi tuningot is, VGA-nak meg megkapná az RX570 8GB-ot, meg 1TB HDD-t bele, és akkor ilyen 2017-2018-as játszós gépnek még úgy ahogy korhű is lenne. (Megkockáztatom, hogy kompromiszumokkal, de még 1-2 éves játékok is játszhatóan mennének rajta) Megjegyzem ez a gép sem volt 2023 január eleje óta beindítva.Persze ez is egy hobbi, ahol az ember nem az ésszerűséget keresi
-
KROK640
nagyúr
Tulajdonkép eleinte én is csak "ragoztam" a gépet, de a teljes gépcsere is hamar bekövetkezett. 2002 tavaszán kitaláltam, hogy a CD író mellé kéne egy új lap, akkor persze már valami jó kis BX legyen, de ha már ez van, akkor PPGA-ról FCPGA-ra is át kéne állni, és a 466-os helyett minimum egy 566-os ami megy 850-en ... Aztán eljátszottam a gondolattal, hogy és ha a jelenlegi cuccok árát is beleforgatnám, akkor talán 1200-as Tualatinra is telne, akkor átpillantottam a Duron + DDR memória oldalra is, és végül egy nagy levegőt véve eladtam a 466-ost, azzal, hogy mivel van egy Savage4-esem is maximum az SD RAM kellhet belőle, de az sem biztos (meg több winyóm volt nyilván egy kicsivel adtam el), semmi más.
Ma már tudom, hogy öngól volt, mert ezt pont nyári szünet első napjaiban ejtettem meg, és egész nyáriszünetben nem volt gépem, illetve augusztus tíz környékére meglett az addigra Tulatinból Celeron P4-é avanzsált gépecske DDR1-el (pedig egy 1400-as Tualatinnal jobban jártam volna) persze az eredetileg gondolt keretösszeget jócskán túllépve, és bő két hónapos késéssel, és érdemi VGA nélkül. De így lett meg az első teljesen új gépem.
Ha a ház is számít, akkor viszont 2009 óta nincs új gépem, mert bár a házban minden cserélődött minimum egyszer (de táp pl kétszer, lap háromszor is stb) de a billentyűzet, monitor és egér is többszöür csrélődött, de a ház ugyanaz. A második legidősebb eszköz benne az ODD, de az is 5 évvel fiatalabb mint a ház. -
-
Pista0001
addikt
Szerencsére egy szint után már semmi. Emlékszek annó, amikor a 286 -> 386 váltás után először próbáltam az akkori egyik kedvencemet, a Test Drive 3-at, hát játszhatatlanul gyors volt.
Akkoriban nem volt internet, az infotanárt tudtuk megkérdezni, hogy mit lehet tenni.
Igazából ugyanazt mondjuk, csak más idősávot ragadtunk ki példának.
-
Még most is ezt csinálják sokan, többek között én is. A háza a gépnek egy mATX-es P180. A lap egy VIII Gene amiben eredetileg egy 6700k volt, de egy ideje már 9700-ra cseréltem. Videokártyából már a 3. van benne. De régen is ez volt, amire akadt éppen pénz és már nagyon szorított azt cseréltem, hogy legyen egy másik szűk keresztmetszet, amit aztán megint valahogy átugrottam. Ha másként nem ment, akkor jött a tuning, meg a patkolás
-
envagyok
veterán
A socket5 intel zappának a soros portja milyen kiosztású?
3 soros kimenettel is próbáltam, és 2 egérrel, egyikkel se megy.
A ein95-öst felraktam, ott látja az eszközkezelő a com1, com2 portot, a biosban is ott van, de semmi.
Kerestem neten, nem találtam pinout diagramot hozzá. -
envagyok
veterán
Emlékszem régebben írtad, hogy a p2-450 + Riva TNT + V2 SLi nagyon életszerűtlen 98 végére.
Pont múltkor olvastam PC Guruban 98 végi álomgép ajánlót, és ugyanezt írták
Persze a Magyar rögvalóság más volt, a többség a v1-esét vette 98 végén S3-al, meg P233MMX-el, mert az volt olcsó.
Én 98 végétől 2007-ig mindig igyekeztem azért aránylag erős cuccot választani, mert kellett a játékokhoz.
TNT volt először, 99 végén Geforce 256 Deluxe 3d szemcsóval a Quake III miatt, 2002-re ASUS Geforce 4 ti4400/4600 (nem emlékszem pontosan) deluxe szintén 3d-s rézhűtős a Maffia miatt, aztán 2004-ben a Doom III miatt ASUS Geforce 6800 256MB Gamer Edition, ami egy majdnem Ultrává alakíthato unlockolhato 6800 volt a GT memóriáival.
Utána 2005 született a gyerkőc, annyira nem volt preferencia a pc játék,mikor megjelent, Geforce 8800gts 640mb q6600-val, majd hd4870, aztán már hanyagolva volt a gép hd68xx, gtx960, utána kezdtem rá jobban újra 1080ti, de már használt, a napi gépemet házat tápot ssd-t, hdd-t nem számolva használt cuccokból vettem i7-8086k/asus msximus gene xi/radeon VII vagy titan xp star wars.
Szóval igyekeztem a legjobbat vagy a legjobbá alakítható majdnem legjobbat venni régen. Prociból is a tuningbajnokok jöttek, ott p3 érában a cache-es celeron és a copper celeron teljesen jó volt, utána p4-ből is "csak" 2.4-est vettem, legalább nem xrleront, de ment jóval többet. Lapra tápra is figyeltem, asus, abit, enermax volt.
És nem voltam kimondottan gazdag.Prohardveren beleolvasva pl a 775 topikba sokan vettek evga asus nforce 790i sli lapot, nekem csak 30k-s ABIT IP35 volt, de a most aktuàlis rendszerek topikjába is írogat pár ember csúcs procival, 3-400000 forintos lappal, több százezres vízhűtéssel.
-
Pista0001
addikt
Kezd elfajulni a vita, ha az F40 holmi villanyautókkal kerül egy mondatba...
Úgy általánosságban szerintem legendákat nem szabad újabb technológiákhoz mérni, a legenda mivoltját veszíti az összehasonlításban.
A számítógép SW és HW együtt, egyiknek sincs értelme a másik nélkül. Vannak legendás HW-ek és legendás SW-ek is, főleg játékok. Szerintem is annak van értelme, ha a játékot olyan HW-en futtatjuk, amin a maga idejében is futhatott. Nem a kiadása idején, hanem akár reális időn belül újabb gépeken is. Említettétek, hogy a Quake vagy pl a Crisys se futott normálisan a megjelenésekor csúcs HW-en, szerintem is felesleges önszopatás annyira naptárazni (a kiadáshoz főleg), de azért extrém újabb HW-t se használnék. Aki annó megvette a játékot, az később, akár több HW fejlesztés után is játszott vele, szóval ez szerintem teljesen reális.* Sőt, részemről még ezután pár generációt is el tudok fogadni, hogy ne kelljen csúcs HW, adott esetben akár többszáz watt fogyasztással. Szóval egyetértek a többiekkel is, valahol a kettő között vagyok, de a korhűség felé billen inkább a mérleg nyelve.
Én pl mostanában 2005-2007-es játékokkal játszok 2009-es platformon, 2013-as vga-val, de megjegyzem, ezekkel akkoriban is játszottam ezen a gépen. Ha 2005-től vesszük, az a vga-ig 8 év, elismerem, itt már rezeg a léc, de az alapokhoz képest csak 4 évvel újabb a vga, az szerintem teljesen rendben van. Annó ezt a gépet 5770-nel raktam össze, ami csak 2%-kal erősebb a mostani R7 250-nél, de közel kétszer annyit fogyaszt (65 VS 108 watt TDP). Az i5 760 helyett is egy Xeon L3426 van benne, ez se túl reális, tekintve hogy másfélszer annyi a listaára (és az i5-öt se volt egyszerű "kiizzadni"), de ez is feleannyit fogyaszt (45 vs 95 watt TDP), bár ez legalább korhű... Na mindegy, 2003-nál régebbre azért nem megyek vele, arra ott a Socket A konfig. Illetve ott lenne, ha lenne benne rendes vga...
Ha meg kellene határoznom az adott SW-hez retrónak elfogadható HW-t, azt mondanám, hogy a kiadáskori csúcstól kezdve addig az egészében vagy részleteiben középkategórias konfigurációig számítanám, amin a játék kiadásákor általános, vagy a játék által támogatott natív legnagyobb felbontást futtatni tudja 3d gyorsítás esetén legalább 60, anélkül legalább 30 FPS-en.
* Visszatérve a korábban említett fejlesztésekre, ez a Lynnfield i5 is kapott 2012-ben 8 giga ramot 4 helyett, HD7870-et az 5770 helyett, SSD-t,... Ha szigorúan naptáraznánk, és az itt a topikban többször is felrótt "korabeli csúcs" helyetti "korabeli elterjedt" dolgokat engednénk, max egy 5870-et lehetne most benne. A 8 giga ram se volt 2009-ben általános, sőt, ennek az alaplapnak az a támogatott max mennyisége. Az SSD se játszana, talán egy Velociaptor vinyó beleférne, bár ez se volt általánosabb, mint az SSD akkoriban. Többen is írtátok, az én esetemben is így volt, és itt a fórum különböző csoportjaiban is sokszor láttam, hogy valaki egy-egy konfignak egyszerre csak egy-egy részletét fejleszti, szóval teljesen elfogadható volt mindig is több éves szórás egy konfiguráció részegységei között.
-
De ha van hozzá vas és már úgyis ott a Socket 7, akkor jöhet az újabb kihívás. Bár a PPro-val nekem jó tapasztalatom volt, talán azért, mert atom megbízható Compaq gépek voltak. Azt a gyártót nagyon sajnáltam amikor felszívta a HP.
FoxiestFox: Troll ON: Hol van itt retróról szó, csak PC-ről beszéltnek...
-
hogy a fenebe lehet osszevetni egy evekkel kesobb letezo processzort vmivel, aztan levonni a konzekvenciat, a regi szarabb
Simple oka van. akkoriban azt néztük hogy a cél címek fussanak...játszhatóan, a jövedelmünk pedig a pincében. Későbbi-újabb, mindegy, a célnak megfeleljen és occsó legyen, erre a clone verziók jók voltak, a régebbi Intel még mindíg megfizethetetlen, az adott korban,
Persze korábban regéltem hogy az Intel ma is jobb retró tesztekben, de ez már későbbi történet. -
Hát éppen ez az, ezt próbáltam a manapság igen aktív kollégánknak is reprezentálni.
Hogy vmi jo/rossz az mindig a kortarsakhoz ertendo. : időfaktor, ami annó behatárolható volt, ma pedig ready, hogy eltelt 25+ év, és a fejlődés a driver/moddokban is elavulttá tette a naptárazós korabeli retrót. Hiba a kortársakhoz mérni a ma megvalósítható retró reneszánszt, naptárazással csak a görcsölés van, modern retróval minden kisimul, alapvető hiba tehát tehát időhöz kötni, elavult driverek, stb, amikor pld SS7- hez is forradalmi újítások jöttek 2000 után, aki ezt nem telepíti, nyilván nézheti a szabálytalan műveleteket...
Amúgy én sosem értettem, mi értelme ennek az év/hónap történelemnek(adjuk már hozzá a másodpercet is
), felesleges, adottak a korabeli programok, korabeli oprendszer alatt. Tudjuk hogy voltak problémák, amiket idővel korrigáltak, időutazzunk vissza a xopásért,...hát nem, én az upgradelt verziókat használom.
-
Belevehetnék az újakat is, ha nem teszik lemaradnak. Csak itthon nem érdeklődnek a modern retróra, külföldön rengeteg szál fut róla, ma már meghatározó. Nagyon komoly tudású programozók dolgoznak hogy a DOS/Win98/XP is kapjon támogatást a legújabb gépekre is. Pld Vogonson is rengeteg ilyen szál megy, aztán Loew mester is hatalmas munkát végzett. Meg van még jópár más projekt is, nemgyőzöm tanulmányozni.
-
Egész jó, tavaly még el sem indult ezen a gépen. Reneszánszát éli a program, kint van a honlapon hogy újra fejlesztik. Sok retrókedvelő programozó van, sztem ez is csak amolyan hobbiprojekt, merthogy a retrón kívül, manapság nincs gyakorlati haszna.
Jemm mellett ment, kiírta hogy aktív a védett mód, de fut.Feltettem jópár címet, meglepő hogy nincs sebességérzékeny. Kettő problémás volt, Descent1 tényleg xarul irányítható, a bill gyors és pontatlan, az egér pedig lassú. JazzRabbit meg nem indul betöltött TP patch mellett sem, mondjuk ezt még megnézem majd cache off lassítással, hátha. Legnagyobb királyság a Quake2 for DOS, 1024- ben, mondjuk ez indokolja is a gépet, szoftver renderrel bika proci kell hozzá.
Ezen a gépen a PS2 biil/egér ok, USB bill ok, USB egér megzavarodik. B450- en az USB egér is megy DOS alatt. -
-
Szokott lenni opció rá a legtöbb játékban, de a mai játékokban is így van.
Szerintem egyszerűbb a Voodoo driverből belőni hogy mi néz ki jól általánosságban, aztán a játék menüben már csak finomhangolni.Jól néz ki az a gép is.
AWE64 Gold és mezei AWE64 között mi a kölönbség a fancy RCA csatikon kívül? -
Monitor kérdése.
Ahány crt, annyiféle beállítás kell, de a V1 és a V2 is alapból túl magas gammára áll be telepítéskor.
Mondjuk te nem használsz crt-t, így elég lesz egyszer megtalálnod a megfelelő gammát...Az előző kommenttel egyetértek, a nagyon korai 3D gyorsított játékok többsége elég béna mind vizuálisan, mind gameplayben.
Olyan DX6 körül kezdtek jönni az igazán jó cuccok. -
envagyok
veterán
-
Czo
addikt
Nekem olyan is remlik, hogy a haz hatuljaban volt egy kitorheto panel, ami ha jo volt, meghagytad, ha nem volt jo kitorted, es ha kaptal a laphoz, volt mit berakni. Illetve, olyan is remlik, hogy csavarral rogzitett panel volt es a hazhoz adtak standard ATX kiosztasut es AT kiostasut is.
-
-
Pista0001
addikt
Ha össze tudod húzni teljesen különösebb erőltetés nélkül, akkor csak rögzítened kell úgy, amíg belülről megjavítod. Erre a célra ömledékragasztóval rögzítettünk megfelelő formára igazított műanyagdarabot. A te esetedben könnyű dolgod van, derékszögű darab kell. Egy egyszerű sarokvas is megteszi, de ha szerencséd van, akár ragasztószalag is elég lehet. Maszkolószalag pl., az nyomtalanul lejön. A külső felületet semmiképp ne tisztítsd meg ehhez, csak addig kell megtartania, amíg megköt belül a gyanta. utána könnyen leszedhetőnek kell lennie az átmeneti rögzítésnek. Valószínűleg egy kis gyanta be fog szivárogni a repedésbe, azt kell csak óvatosan eltávolítanod kívülről. Illetve ha a ragasztószalagos változat működik, akkor ez se gond, a szalag miatt nem fog átfolyni a gyanta a külső oldalra.Ha nem lesz extra terhelés, akkor csak belülről javítva is jó lehet, így megúszod a festést.
Amire figyelni kell, az a gyanta edzőjének az adagolása. Minél több az edző, annál gyorsabban köt, de ez nagyobb hőképződéssel is jár, amit kerülni kell. A túl kevés edző se jó, mert akkor meg nem lesz elég szilárd a kötés után.
Az ABS-re az jellemző, hogy nagyon hirtelen vetemedik, hullámosodik hő hatására. ezért sem ajánlom, hogy melegítsd meg, ha hidegen nem tudod összehúzni a repedést, tapasztalt műanyagosként se mindig sikerült eltalálni azt az állapotot, amikor már jól alakítható, de még nem túl lágy. Akár gyantával, akár más hőképződéssel járó technológiával javítod, erre figyelni kell. Pl a gyantával célszerű lehet előbb kipróbálni az ajánlott edző aránnyal, hogy mennyire melegszik, és hogy mennyire szilárdra köt.
A hőre lágyuló műanyagok amúgy alapvetően hasonlóak, különösebb trükkjük nincs. Saját anyagukkal hegesztettük ezeket jellemzően, nagyon vékony ABS-hez használtunk gyantát üvegszállal, mert egyszerűbb. A hőre nem lágyuló műanyagoknál is csak annyi van, hogy az anyaghoz megfelelő ragasztóanyag kell, illetve ezek jellemzően nem alakíthatók melegítve.
-
Pista0001
addikt
ABS műanyag javítására epoxigyantát ajánlok üvegszál erősítéssel. Barkácsáruházakban lehet kapni kis szetteket, kis mennyiségű gyanta edzővel és üvegszövet vagy üvegpaplan egy csomagban. Utóbbit ajánlom, abban rendezetlenül vannak a szálak, erősebb, javításhoz jobb. Gyártáshoz is amúgy, de a szövet szebb, ezért sokszor a látszó oldalon szövetet használnak, a nem látszón paplant, vagy 2 szövet közé tesznek paplant, de ez annyira nem kapcsolódik a témához. A te esetedben először belülről fel kell csiszolni a törés(ek) körül 1-2 centis sávban a felületet, üvegszövettel és gyantával ki kell alakítani a struktúrát, majd kívülről gyantával fel kell tölteni a repedést, összecsiszolni, majd festeni a felületet. Annó alvázvédővel tudtunk elérni olyasmi textúrát, mint a natúr műanyagok érdes felülete. Mivel ezek jellemzően feketék, csak a javítást kellene beködölnöd vele, utána festened kellene az egész előlapot a kívánt színre. Azért az egészet, mert így érhető el homogén szín. Amennyiben terhelésnek kitett rész lenne, kívülről is vissza kellene csiszolni a műanyagot, sűllyesztést kellene csinálni, és szintén üvegpaplannal erősítve kellene javítani, de a te esetedben szerintem elég lehet csak belülről megerősíteni.
7,5 évig foglalkoztam műanyag javítással (is), azokat a munkadarabokat javítottuk így, amik hegesztéshez (nem forrasztáshoz!) túl vékonyak voltak.
-
Demora lehet, hogy jó volt. Én akkoriban már internetet olvasgattam, meg PC magokat. Ott azért nem dicsérték a 6x86-ot.
A gyártással komoly gondjuk volt. Az ST nem tudott igazán jól gyártani nekik, az IBM hozott neki jó technológiát.
Fenyő: A 160-on futó 5x86 végeredményben nem skálázódott lineárisan, olyan harmadával, 40%-kal volt gyorsabb a DX4-nél.
-
Pikari
veterán
-
Sebességben igen az Ark, a Riva128 és Tseng voltak legjobbak (az első kettő kompatibilitásban is jó, érdekes módon a Tseng kevésbé, de pusztán kompatibilitásban a Cirrus,Trident,S3 volt a top), de 486/5x86-nál szerintem a sebesség kevésbé számít, ahol kijönne érdemben az előnye ott már kevés a proci, szóval kompatibilitás és képminőség (abban meg pont a kevésbé kompatibilis Matrox és Ati voltak a legjobbak, bár azért márkásabb gyártók egyéb karijai sem voltak rosszak) szempontjából lehet inkább érdekes egy 486/5x86 horizontja.
Amd 5x86 igen nem több mint egy 4x-es szorzójú intel 486DX4 wb cache verzió, alapon tényleg nincs sok különbség, mert csak a proci órajele, nőtt, de ezeket sokan 160-on használták 40-es fsb-vel, úgy azért már érezhető előrelépés egy 100DX4-hez képest, de amihez kevés volt egy dx4, ott valószínűleg egy 5x86 sem tett már csodát. -
Az MX amit dicsérek már 97-es, az FPU igényes játékok közül az első kiugró Quake talán 96 közepi, de erre nem esküszöm meg. A 6x86L a sima és az MX között jött ki. A Quake megjelenését követően esett a 6x86 reputációja és ezzel párhuzamosan az ára is. Kb. 96 végére lett belőle felhozatal is mikorra az IBM-es darabok is megjelentek, gondolom ez is tolta le többek között az árát.
-
Az áteresztős 3V- os VRM+borda, a VX lapon, az tényleg fűt, a TX- ben meg már kapcsolós a VRM. A sima VX az ki tudott égni, abba semmilyen procit nem ajánlott tenni ma sem- valszeg nem is nagyon van már olyan lap, mert mind elégett. Nálam sincs, VXPro van, az már korrekt VRM- el szerelt, abba simán mehet a single voltos Cyrix is.
-
envagyok
veterán
Nem jobb egy ASUS PCI/I-P54TP4 ?
Más:
Egy meglepő hangkártyáról vélemény.
Van nálam is, ennél sokkal rosszabbnak gondoltam. -
KROK640
nagyúr
Még az is lehetne, de :
- de jobban megnézve csak a csajnak vannak kicsit ázsiai vonásai, a férfiaknak inkább kelet európai, talán török
- Az 50 euros (a csajon) inkább Európában menő, Ázsiában valószínűleg dollár lenne oda tűzve
- a pénzt ami a nyakukban van elsőre román leinek néztem... de tudtam, hogy valahonnan ismerős, jobban megnézve török líraígy összességében szerintem egy törökországi (azon belül is az európai részre jellemző) képet láthatunk.
-
Nemtom én sem, majd utánanézek hogy van-e egyáltalán valami infó a neten. Anno azt hittem hogy az egy önálló cég, aztán később informáltak hogy csak felvásárolja a keleti gyártók termékeit, rárakja a matricát, aztán megpakolja az Európába tartó hajókat. Kerskedelmi, hardvertőzsdéző cég, aztán később, ahogy írod, lehet voltak saját gyártmányai is, vagy gyártó céggel szerződés, melyektől saját névre rendelt. Ahogy pld most is vannak ilyen összefonódások.
-
-
envagyok
veterán
-
-
-
-
-
-
-
Elölről maszkold ki kapton szalaggal szépre. Hátulról töltsd fel megfelelő állagú ABS szmötyivel. Vannak akik komplett kis szobrokat öntögetnek így. Az ABS szutty előállításról itt találsz infót: [link]
De arra készülj, hogy színben, textúrában úgysem lesz tökéletese. Meg a maszkolás után csiszolni is kellett amin próbáltam. Szóval jobb lesz, de tökéletes sose. Hátul letört/újramodellezett fülre viszont jól működött, kevésbé rideg, mint a pillanatragasztó+ szódabikarbóna.
-
Pillanatragasztóval is működik a szódabikarbónás trükk?
Én azt hittem csak epoxival.Nekem is ragasztanom kellene... elhoztam múlt héten ezt a cukiságot, kicsit koszos volt úgyhogy bevágtam a csomitartóba és elvitem a kocsimosóba kicsapatni, de voltam olyan tehetséges hogy közben letörtem az ajtaját, egy kis pöcök tört el benne ami ezekben el szokott... akkor nem is veszek epoxit, hanem pillanatragacsot szódával.
-
Czo
addikt
Nyilvan, ha nem erre lenne szuksegem, nem fizetnem
A filejaim lehetnek sajat storageon is, igy, hogy a kepekkel "kozos" tarhelyszamitas ala esnek es rendben synceli a Desktopot es a Documents -et ez mar csak hab a tortan. Pl. ez volt az ok, a Photos mellett a Dropbox szanalasara.
-
Czo
addikt
Az iCloud Photos is ugyonazt tarolja, a letoltott full felbontasu kep hashja egyezik a feltoltottel. Meg a specko, tobb jpeg kepet tartalmazo 3D jpeg kepeim is ugyonebben a formaban jonnek vissza, igy tudtam is appot irni az Apple TV-re, amivel 3D projektorral meg lehet nezni ezeket a 3D kepeket. Az Amazon Prime tarhelyevel buknam a Photos nyujtotta feature setet, kezdve a rendesen osszerakott nativ Desktop appal. Vagy a normalis mobil appal. Illetve, ahogy nezem, ott ha elofizetsz Prime-ra, csak Photosra kapsz korlatlan tarhelyet, a "hagyomanyos" file storage az "csak" 5G es nem is novelheto, iCloud eseteben, a megvett tarhely az altalanos iCloud tarhely, tehat nem csak a Photos lehet 2 TB, hanem akar 2 TB-ny generikus filet is felmasolhatsz. Nem latom jobbnak az Amazon opciojat, csak masnak.
-
Köszi!
Most csak egy Thinkpad W701 van mellétéve balról, de az egyetlen retro gépem kerül majd az asztalra, ő: kép 1, kép 2.
Már írtam róla itt, de: Intel Seattle-2 Slot1 lap, PIII 850MHz, Elsa Gef 2 GTS, V2 SLI, Vortex 2 SQ2500, SB16, Intel 10/100-as ethernet.
Természetesen a mellékelt perifériákkal abszolút nem naptárazós vas.Ez ilyen 96-tól kb 2001-ig kiadott játékoknak lett építve. Szinte az összes játék, ami számomra retro és nosztalgikus, ebbe az időszakba esik.
Ami még szintén ebbe a sarokba lesz az asztal alá pakolva az iiyama másik vga bemenetére kötve vga váltóval dokkolóstól, az két laptop, egy Thinkpad T60p XP-vel (PCMCIA Audigy 2-vel, hogy legyen hw EAX-om) koraitól kb közép XP játékoknak, illetve a már említett W701, Win7-tel, PCMCIA X-Fivel, ez a kései XP érától a Win7 éráig fed majd le mindent.
A Ryzen gépemhez amin tényleg csak "újabb" címeket játszom, csak azokért fogok odaülni, ott az Eizo T966 van, amiből azért nem szaladgál már sok, igyekszem kímélni mert eldobom az agyam olyan képe van, és nagyon hiányozna, ha nem lenne.
Eredetileg amúgy ezt a kis Sonyt szántam volna ennek a PIII-nak, de elkezdett haldoklani sajnos, gyakran kikapcsolgat, úgyhogy majd megy apróra hibásként.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Nintendo Switch
- Black Myth: Wukong
- Autós topik
- Kevesebb dolgozó kell az Amazonnak, AI veszi át a rutinfeladatokat
- Milyen autót vegyek?
- Stellar Blade
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Realme 9 Pro+ - szükséges plusz?
- BestBuy ruhás topik
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- További aktív témák...
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 6000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- HP Probook 650 G4 15,6 i5-8350u 8. gen. GYÁRI MAGYAR VILÁGÍTÓ BILL!!!
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B550M R5 5600 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 XT 8GB Kolink Observatory LM RGB 600W
- Csere-beszámítás! Számítógép PC Játékra! I3 14100F / RTX 3060 12GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Series X
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged